- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
quby
őstag
válasz
#65675776 #33642 üzenetére
Van olyan szitu, amikor minden pénzt megér. Pl mezőgazdaság. 1 kg permetszer 1000HUF, de ha csak holnap lehet permetezni, és nincs otthon permetszer ad érte a paraszt 10.000-et is. Mert ha holnap nem permetez 1.000.000 a kár....
Kisarkitott példa has számokkal, de lehet igaz itt is....
-
Kroni1
veterán
válasz
#65675776 #33552 üzenetére
igen az, most már a nevét is tudom.
Igazából megvan a sajátja csak a lehúzható sín és a gumi közt elengedett a ragasztó, arra gondoltam, hogy visszaragasztom. De találtam valóban olcsón ebay-en, ráadásul egy jópofa vizmérték is van hozzá, ugyhogy asszem rendelek egy ilyet, köszi!
-
LimaBravo69
tag
válasz
#65675776 #33467 üzenetére
Én Aliexpressről rendeltem D7000 és D7100 típushoz, mindkét alkalommal Meikét.
20-25 nap alatt ideért, tökéletesen működik mindkettő, a D7000-t eladtam pár hete a géppel együtt.Azt nem tudom, hogy időjárás álló-e.
A D7100-hez olyat kértem, amiben volt egy utángyártott akksi is, felismeri a váz és a markolat is.Link fent.
Szerk: úgy látom, ugyanaz a markolat kell a D7200-hoz, mint a D7100-hez.
-
fanti
addikt
válasz
#65675776 #33284 üzenetére
Miiii?
Pont az mondom, hogy nekem a Tamron 18-200 VC 75k volt, a másik Tamron 70-300 meg 36k.
Nem nevezném félelmetesen drágának, de egy kis CA miatt nem szaroznám le a nagyobbat.
Illetve nem gúnyolódnék az ilyet használókon.
Úgy sem engedek az igazamból, jöhetsz te is a véleményeddel. Meg bárki más. -
aleister
veterán
válasz
#65675776 #33054 üzenetére
Egy ideje túlzottan elharapódzott a "Gift"-es feladás. Azóta nagyon megnőtt a vámolási ráta. Anno cikkeztek is róla. Nekem 5-6 éve a kb 60k-s stúdióvaku szett (3 vaku, állványok, fényterelők, stb), ami volt vagy 40 kiló, és akkor dobozban jött, mint egy kisebb íróasztal "átcsúszott" a vámon. Pár évre rá (a szigorítás után), a szappanosdoboz méretű, 22k-s mobilt megcsípték.
Most már az esetek nagy részében éberek a vámosok. Nem véletlenül írtam, hogy számolni kell a 27%-kal.
-
matyi012345
őstag
válasz
#65675776 #32619 üzenetére
Nem értem, miért nem. Én 16,5-ös standard reflektorokkal reprózok ha teljesen sík a felület. A vakukat bőven elég kb. 45-60 fokos szögbe rakni és tökéletesen pontos az eredmény, szó nincs semmilyen becsillanásról sehol. Kisebb felületnél 3 ponton szoktam kimérni a fényt, nagyobbnál 5 ponton. Ott kicsit távolabb kell rakni a vakukat. Nem függhet attól, hogy folyamatos vagy villanó fénnyel csinálod. Ha ragaszkodsz a LED-hez akkor a spektrális eloszlás a lényeg. Ha mindhárom csatorna egyforma erősséggel jelenik meg a színképben akkor elfogadható az eredmény vele, de ezt csak elméletben tudom írni mert nem volt dolgom LED-es fényforrással gyakorlatban.
-
matyi012345
őstag
válasz
#65675776 #32591 üzenetére
"(Reprózásnál gyűrődések ellen üveglapot szoktam fektetni a tárgyra, ami ugye fénykép vagy hasonló sík dolog. Arra vakuzni meg nem éppen egészséges.)"
Pontosan ugyanazt a képet fogod megkapni vakuval is, mint amit folyamatos fénnyel, csak utóbbinál még a záridővel is szívatod magad. A fényforrás helye számít és az, hogy feleslegesen ne világíts máshova (pl a felület feletti plafonra). A fényforrás távolsága pedig segít abban, hogy kiegyenlítettebb legyen a világítás. Egyébként e27-be belemennek a villanj körték és egy fekete kartonnal árnyékolhatod is a fényét ami már megfelel a célra.
-
zolikaDB
veterán
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31702 üzenetére
Először én is erre gondoltam, de aztán elvetettem a dolgot. Nincs ok-okozati viszony a használt gépváz és a fotózási készség között. Hogy mást ne mondjak, van egy olyan gyanúm, hogy tőlünk nyugatabbra nem probléma egy teljesen kezdőnek sem megvenni egy D7100-7200-öt, akár még FX-et sem.
Az igaz, hogy minden bizonnyal nagyobb a profi fotós-hobbista arány a felső kategóriában, de ettől még nem kizárt, hogy -ha arányban nem is- számban ugyanennyi képzett fotós használ alacsonyabb besorolású vázat. No meg ne feledjük a net hatalmát! Ha egy hiba előkerül valakinél, akkor tuti ráröpül mindenki a témára. Vannak természetesen különféle meghibásodások ebben a kategóriában is, de ezek szimpla esetek, nem szériahibák.
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31650 üzenetére
Ez esetben rosszul fogalmaztál. A "saját hitelét rontja" szvsz a személynek, és nem a rangnak szól. Ez esetben szerencsésebb lett volna a "topicgazdai státusz"-t használni helyette.
De ez a szemantikai szőrözés tulajdonképpen lényegtelen, mert lemondtam a posztról. Így legalább sima forumitaként küldhetem el a fenébe az ilyen energomatt-szerű alakokat -úgy mint a régi szép időkben-, és nem esik csorba a TG címen.
Win-win. -
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31401 üzenetére
Észre kell venni, hogy semmi sincs ingyen a mai világban. Persze, hogy esett a +os jelülésű előd szériához képest a teljesítmény, mert a költséghatékonyság volt a cél. Tudod kis pénz, kis foci. Nem lehet a szemükre vetni olyat, amit direkt így terveztek és leplezetlenül vállalják.Ha nagyobb teljesítményűt akarsz, akkor nyúljál mélyebben a zsebedbe, és fizesd meg!
PH teszt
"A mérési eredmények alapján először is megállapíthatjuk, hogy a V300 szerencsére lényegesen jobban sikerült, mint az elődök. Különösebb furcsaságot vagy anomáliát nem tapasztaltunk, ami mindenképpen egy jó hír. Ezzel szemben a meghajtó a legtöbb tesztben átlagosan szerepelt, illetve 1-2 esetben csak a mezőny végére szorult, ugyanakkor más tesztekben meglepően jól teljesített. Alapvetően a V300 hozta a kötelezőt, illetve szerintünk általános felhasználás során, érzésre nem nagyon lehetne különbséget tenni a tesztben szereplő legtöbb meghajtó között."Ezek fényben nemigen értem a problémád. Szerintem kevered a V300-at a V100 és V200-as modellekkel.
A Kingston ramokkal meg az ég adta világon semmi gond nincs. Össze sem tudnám számolni, hogy hány irodának építettem belőlük hány tucat pc-t. Itthon is azok vannak, és teszik a dolgukat.
-
Colonel993
senior tag
válasz
#65675776 #31389 üzenetére
Tamit se tudod kalibrálással megmenteni ha egyszerűen félre csiszolták vagy csak simán rosszul van berögzítve egy lencse és a fókuszsík excentrikus.
Pláne a (muhaha...) Kamera Kft.-nél mint egyetlen kirendelt "szakszerviz" ahova még egy vázat se adhatsz le úgy, hogy ne karcolják össze a kijelzőjét...
Ezek meg csak egy a sokból amik előferdülnek velük, mint csak instant cserével javítható problémák.Olcsó cuccokban, bármily meglepő; nagy a szórás.
Tesztelni, túráztatni, és utána kiderül, hogy okés vagy sem... ennyi...
Ez van a Kingston kártyákkal is, kétlem, hogy ennyiszer belenyúltam volna a tutiba.
Tény, hogy nem használom munkára őket önfejűen, bár ha úgy nézzük, hogy lassan már a cég által átadott pánttal KELL használnom valamit mert a szerződés így meg úgy, akár még azzal is dolgoznék ha adják.Illetve apró módosítás; az előző HSZ-ben is igazából Kingston akart lenni a dolog, de ránézve az órára talán érthető, mint a pár idegesítőbb szóismétlés is.
-
energomatt
őstag
válasz
#65675776 #31279 üzenetére
Tavaly vettem és adtam el egyet, ami garanciális és hibátlan volt, 250 Euro körül. Azóta aligha lett drágább. Az, hogy a magyar piacon ritkábban fordul elő, ez általában minden másra is igaz, legalábbis olyanokra, amit érdemes keresni. Na és persze nem a kínálati árakat kell alapul venni.
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31175 üzenetére
Úgy értettem, hogy hagyományos módon, önmagában nem lehet szűrőzni. Nincs rajta szűrőmenet. Nyilván ilyen-olyan szükségmegoldásokkal kivitelezhető ez is, de nem éri meg. 10k hozzá a holder, Tehát árban már majdnem a Tokinánál vagy. Viszont ebbe kénytelen vagy minimum Z-s lapot venni, amik:
1. kurva drágák (minimum dupla az áruk a meneteshez képest, tehát anyagilag már jobban jársz a Tokinával)
2. sokkal kisebb belőlük a választékPluszbónusz lapszűrővel nem tudsz CPL-t használni.
ui: Most nézem, és nem is elég hozzá a Z-s lap, hanem a legnagyobb X-s kell. Időközben hála égnek a Cokin átnevezte a termékskáláját, és a P, Z, X helyett most M, L, XL van. Kb 0 választok van ebben a méretben, így az ügy kimeríti a nesze semmi, fogd meg jól fogalmát. De legalább drágán...
Forceberg volt hasonló gondban. Ha jól emlékszem, ő DIY módon oldotta meg.
(#31176) szecsgeri
Nem fontos újban gondolkodnod. Időnként feltűnik a használt piacon is, és alapos tesztelés után bátran bevállalható.
Szívesen! -
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31123 üzenetére
Annyit fűznék hozzá, hogy én nem nyilvánultam így meg torzo képeiről, szóval erről nem tudok nyilatkozni.
Egyébként a melegebb színeket nagyobb valószínűséggel fogadják el az emberek, még akkor is, ha valójában nem az a helyes WB. Barátságosabb érzetet kelt. Szóval lehet, hogy ezért szimpatikusabb. Bár én tartom továbbra is, hogy az a természetesebb.
De ezen nem veszünk össze. -
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31116 üzenetére
"Egyébként az általad linkelt két kép esetén egyértelműen a színvisszaadás a különbség."
Érzésem szerint pont a Canon objektívek adták vissza jobban a színeket, és ebbe én az analóg lencsék eltérő bevonatait sejtem bele. A régebbi optikák egyrészt kicsit fakó, kontraszttalan képet produkáltak, másrészt mintha el lenne csúszva a WB-jük.
De most ettől vonatkoztassunk el, és tegyük fel, hogy a digitális vázra tervezett, modern lencsék hibásan adták vissza digitális rendszeren a színeket, mg az analóg társaik jól (amit ismétlem, erősen kétlek). Ebben az esetben is indokolatlan a 4 vs 10 pontszám, amikor képminőség, rajzolat tekintetében történik a megmérettetés.Szerintem a cikk leglényegesebb mondandója az lenne, hogy az optikailag tökéletlen kivitelezés, elmaradott tervezés sokszor ilyen képi hibákat eredményez, amik az összhatást tekintve egyéni vizuális világot teremtenek. Ezt osztom is. Pl számomra szerethetőbb az 50 1.8D flara-je, ellenfényes kontrasztvesztése, mint a modernebb G kontrollált képi világa. Ebbe teljesen felesleges belekeverni egy ilyen -mondjuk ki- csalós teszt keretein belül a műszaki paramétereket, mert ez szubjektív, érzelmi alapon nyugszik.
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31114 üzenetére
"A szöveg maximum azoknak kellhet, akinek nincs önálló váleményük, akik elvárják, hogy más mondja meg nekik, mi a jó, mire van szükségük."
Pontosan. Erre utaltam a korábban írt kommentemben.
Ettől függetlenül egy tesztnek objektívnek kell lennie, és mindenkihez kell szólnia, nem csak azokhoz a tapasztalt fotósokhoz, akik el tudják választani az ocsútól a búzát. -
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31088 üzenetére
Hasonlóra gondoltam, csak pontozás és belebeszélés nélkül. Ez egy nagyon korrektül összeszedett kis teszt lenne, de süt belőle, hogy a szerző mennyire elfogult a régi lencsék irányába. Ez a pontozásban mutatkozik meg leginkább. Például érdemes megnézni a győztesként kihozott régi Takumar és a modern Canon képét mondjuk a közelpontos tesztben.
Takumar f1.4 50
Canon f1.4 50
A Takumar 10 pontot kapott, a Canon 4-et. Miért?
A következő tesztben nem tudott az AF-es Canonokkal fókuszálni
, ezért nem kaptak pontot.
A háttérkezelés és háttérmosás tesztben olyan gagyi, izgató bokehre adott 10 pontot, mint amit az 50 1.8D Nikkor művel. Na azt mindenki az objektív legnagyobb hibájának szokta felhozni. Ez kb olyan, mintha egy tesztben a Tamron 24-70 bokehje 10:1-re verné a Nikkor 24-70-et.
Természetesen a csúnya modern Canonok megint 0 és 1 pontot kaptak (mert nem volt az egyiken távolságskála), ellenben a szembántó háttérmosásra odabökte a 10-est.De a pontot az i-re a kézi fókusz finomságának a milyensége tette fel. Érted! AF optikán igencsak hangsúlyos (eltekintve a makrótól), hogy mennyire fut pontosan a fókuszgyűrű. Mondjuk minden 1000 AF-es fotómra jut egy 1 MF.
De még ezt a blődséget is elnézném, ha ezek után az AF-et is pontozná, és szépen kiosztaná a manuális lencséknek a 0-át. Természetesen ilyen nem volt. Ez így csak egy újabb remek lehetőség volt a végső összesítésben feltornászni az analóg cumók értékeit.Szóval köszönöm, ebből a részrehajló, elfogult tesztből én nem kérnék!
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #31078 üzenetére
Igen, így gondolom én is. Ezért nem értem, hogy minek kellett az egésznek áltudományos hátteret keríteni. Bőven elég lett volna egy rövidke kifejtés, a műszaki paraméterek különbségéről, majd azonos paraméterek mellett (fókusztáv, blende) jó pár mintakép, mondjuk féltucat analog és modern lencsével.
Ezerszer beszédesebb és szemléletesebb lett volna szvsz ennél. -
fanti
addikt
válasz
#65675776 #31065 üzenetére
Igen, ebben tökéletesen igazad van.
Javaslatot is tennék ebben a témában.
Esetleg jó ötletnek tartanád(tartanátok), ha összeírnánk, hogy kinek milyen kártyával (pontos típus és méret) működött jól az adott váza, és esetleg milyenekkel nem?!
Mert ez a későbbiekben sokat segíthetne a vásárlás előtt állókon.
-
Tav-Csoves
őstag
-
JohnyBlue
addikt
-
nesa
veterán
válasz
#65675776 #30514 üzenetére
En ezt teszteltem anno egy zuiko 70-300 al neztem ossze a nikkor 70-300vr-t nekem osszesegeben nem jott be, en a nagytelevel 90% 5meteren belul fotozok es 95% is meg 10meteren belul vagyok a nikkor ezen a tavon nem tul izmos kepet adott, 10 meter utan viszont kezd eszhezterni.
Szoval PL 2,5 meteren ahol a zuiko olyan volt mint a penge, a nikkor homaly volt ahoz kepest, viszont 10meter utan meg a zuiko kezdett lagyulni bar kozel sem olyan veszesen.
Szerintem ar/ertekben van jobb uveg is a nikonnal.
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #30108 üzenetére
Szerintem ne fáradj daa-raa! Rezisztensek az érvekre.
Mindenki azt használ, amit akar.(#30110) flash-
Dehogy az.
Írtad, hogy 50 mm alatt is lehet portrézni az izgalmasabb képi hatások miatt, amire azt válaszoltam, hogy igen, akár uwa-t is lehet használni erre a célra, de az már eléggé a véglet. -
-
updog
őstag
válasz
#65675776 #29982 üzenetére
"Az újabb 18-55-ök meg jobbak nála képminőségben."
Agreed, +a VRII-ben sem forog már el a frontlencse.
Ha már mindenféle felemlegetés van a topicban
, érzésem szerint amikor 18-55-ről van szó, nagyon sokan még mindig az elsőt értik alatta (ha nem így van, előre is elnézést, nem arcoskodásnak szánom
), pedig szerintem újonnan lassan 2 éve csak a VRII-t adják a gépek mellé, én használtam mindkettőt, ég és föld, felépítésben és képminőségben is.
Szvsz. a 18-55 VR II-nél már egy D3200-zal is igaz az, hogy egy átlagos helyzetben nem a gépen/obin múlt a "rossz" kép.
-
*Ropi*
félisten
válasz
#65675776 #29963 üzenetére
Az XX-et meg a Pro-t csak annyira ismerem, hogy tudjam: nem érdemes vennem. Sima fehér Eneloopokat használok, mert azokból 2 körrel (egy kör vakunként 4 db a vakuban, 8 db a külső tápban) tudok végigcsinálni egy teljes napot úgy, hogy még marad bennük egy kis tartalék: az XX-ből meg a Pro-ból ez egy körrel nem menne, két kör meg már "ágyúval verébre" kategória, árban meg aztán főleg.
-
flash-
veterán
válasz
#65675776 #29941 üzenetére
nekem 1900-es eneloop akkukkal megy a yn565ex, csinálnék tesztet de nem tudom mennyi villantást bir el egymás után rövid vagy pár perces késés után ez a vaku.
nem merem nyúzni mert állítólag könnyen ki lehet nyírni..
mert hát nem is munkára vettem(nagyon hobbi fotós vagyok) -
Larry303
addikt
válasz
#65675776 #29874 üzenetére
te ugye most nem fogtok vakuszinkron idővel jönni, meg pc sync csatival
komolyan néha agyrém amit itt le bírtok folytatni 1-2 kommentben
a kereső és az ergonomia mellett semmi sem szól a d300 mellett, bármilyen milccel jobban jár mint azzal ha már ennyire meg akarjuk váltani a világot -
JohnyBlue
addikt
válasz
#65675776 #29863 üzenetére
Mindig mondjátok ezt a menüben turkálást... én nem tudom de ha egyszer beállítasz egy vázat a te igényeidnek megfelelően akkor utána nem nagyon kell ott a menüben turkálni. (szerintem)
Bár lehet az én igényeim alacsonyak, de anno másodváznak a D7K mellé egy 5100 volt. A váz miatt nem maradtam le soha egy pillanatról se. És nem gombákat fotóztam akkor se és most se
Mert ugyebár ha berakod "A" ba akkor az első tárcsával állítod a rekeszt, a hátsó iránybigyókkal a fókuszpöttyöket, FN gombra kirakod az ISO-t + első tárcsa. felül még van az expokorrekció. Mi kell még ?
"M" ben ugyanez plusz hátsó tárcsával tekered a záridőt.
Szóval én is inkább egy 5xxx szériát ajánlanék
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
#65675776 #29860 üzenetére
Jó, tudom, nekem kicsit más a szemléletem, de kicsit uncsi már a két ultimate érv (az ergonómia meg a vázba épített motor) az ezeréves sólymok mellett...
Aki nem szöszölni akar, az egy D5200+18-105-el ezerszer jobban jár mint akármelyik 8-10 éves közép-felső géppel. Szerintem.(#29861) Oplex: a szenzor meg mondjuk a 3 év gari számomra kicsit többet nyom a latba mint az, hogy húdefaszán meg lehet fogni a D300-at. Meg mondjuk az 5200 hátsó LCD-jét még látnám is. Ezzel nem akarom leszólni utóbbit, ne érts félre, de inkább venném 120-130-ért újonnan az 5200-t mint 80-90-ért egy régi D300-at. Ti elmondtátok az egyik oldalt, én a másikat. Volt már itt pár éve D300 hájp, aztán azok a vasak sincsenek már meg nagyon az akkori tulajoknak. Valamiért mindenki lecserélte D7000-re és társaira.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- iPhone topik
- Linux kezdőknek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Építő/felújító topik
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Sony VCT-SGR1
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest