- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HThomas
őstag
válasz
anaqer #52257 üzenetére
Nekem több, mint 10 éve megvan, az a legrégebbi objektívem (az Ai konvertált Nikkor Q Auto 135mm 2.8-at leszámítva
). Beállított képekhez rendszeresen felkerül a vázra, tipikusan f2 és f2.8 között használom. Egyébként meg a 16-80-at használom mellette mindenesnek, ami tök jó, de azért kevés sokszor az f4.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
anaqer #52257 üzenetére
Sajnos valami ok miatt elmaradt a pénteki kézbesítés, UPS nyomkövető szerint "Úton
Késés: vészhelyzet vagy rossz időjárás"
Szóval elvileg holnap jön. A fényerő, ami vonz benne, aztán ugye puding próbája az evés. Az a helyzet, mikor megjelent, azóta nézegetem ezt az obit. De mivel egyre kevesebbet használtam a tükrös gépet, az elmúlt években már el is engedtem. De most az asszony lelkesedése kicsit rám ragadt, ugye ő ősszel megkapta a 70-300 VR-t, engem a tele rész annyira nem érdekel, én inkább kipróbálom ezt. -
válasz
anaqer #52191 üzenetére
Így van, a nikon egyenesen ellenérdekelt abban, hogy a versenytársakat támogassa. Nekem egy sigmám van, 150-600S, ha jól rémlik már akkor ment a z6-al, amikor vettem 4 éve. Mivel sokat jártam akkoriban jófotóáras környékre, vettem is hozzá egy papucsot kemény 10CHF-ért.
-
KrAt
veterán
válasz
anaqer #52091 üzenetére
Köszi, ezek alapján megnézem majd akkor azt, hogy a kitobival 35mm-en mekkora távolságról tudok lőni, és kell-e egyáltalán, illetve ennek okán az FX-es obikat is, bár nem gondolom, hogy mostanság a D5600-at cserélném, egyelőre minden igényem kielégíti
szerk: az 50-est nagyon szeretem kültéren, de ott nyilván van tér, főleg nagy rekesszel, azért gondoltam beltérre is a 35-öst
-
elfelejtette
veterán
válasz
anaqer #52096 üzenetére
Jól látod a helyzetet, én is pont emiatt néztem a D7200-at, mivel kis pénzű befektetőként ez lenne az arany középút a fejlesztésben.
Az obikkal kapcsolatban a 70-300 az egy VR nélküli FX obi, amit a crop faktor miatt vettem gombokért az ebay-ről, nálam AF sincs vele, csak vázmotoros gépen lenne. Mondjuk már nem számít, mivel pont ma adtam postára egy vevőnek, akinek D7000-es gépe van.
Most jelenleg van egy Nikkor 18-200 VRI-es obim, egy Tamron 18-200, meg egy Tamron 18-270. Utóbbin szinte alig észrevehető a különbség végállásban, mivel ugye a 200-hoz képest csak 1,35x nagyítás van pluszban. A Nikkornak ráadásul valahogy szebb, élesebb a rajzolata, csak van ez a kis hibája, hogy megszorul, elvileg széria hiba, volt akinél a kapcsolók szalagkábelének szakadása okozta a hibát, elvileg javítható. -
Butcher82
senior tag
válasz
anaqer #52085 üzenetére
Ismét csak köszi a választ. Meg is vettem. Lehet nagyon ostobán hangzik, de anno Nikon D3100-el kezdtem, mint hobbi fotós, majd lett Pentax K50, utána meg Sony A6000. A sony 1860 expo után bemondta az unalmast (redőny meghalt), pedig mindegyik fényképezőgépemre nagyon vigyáztam. Annyira felbosszantott, hogy hibásan eladtam és vettem egy újszerű Nikon D5300-at. Ezekkel soha nem volt bajom.
-
válasz
anaqer #51997 üzenetére
Egyetértek, nekem volt (illetve szekrényben van is) D3100-am, statikus témák esetében is hajlamos tévedni, még 35 fix-szel is, ami pedig elég jó választás mellé. Sportra egyszer használtam, jógára! :-D Ha alacsony a budget, próbálj szerezni egy D3500-at, az nagyságrendekkel jobban kezelte a gyors mozgást, Blancplain GT-n fotóztam vele, meglepően jól teljesített.
-
flash-
veterán
válasz
anaqer #51848 üzenetére
egyik a 35mm 1.8 af-s , a másik a 18-105 legelső klasszik af-s vr-es kitobi
mintkettő kicsit csinálja de az is lehet hogy már én jöttem ki mégjobban a gyakorlatból
régebben volt valami fókusz tesztábra ami keringett, ti melyiket hasznájátok?igazából nem tudom mi lenne a jó lépés róla..
egyszer talán (sok éve) a d5500-öt dicsérte itt nagyon mindenki,(milyen jó a fogása, jobb mint az 5600 nak és hogy képminőségben sem rosszabb.stb..)
vagy d7200? talán annak meg a fókusza ami jó félsötétben is jobban lejjebb tud menni..(valami miatt a d7000-d71000-at akkoriban nem ajánlottátok nagyon fókusz hibák miatt vagy obikkal lévő gondok miatt asszem pont a 35-öst nem szereti.) -
válasz
anaqer #51848 üzenetére
A lenspen kapcsán nem értek egyet, kábé 3-4 éve használom objektívre, drónra, szemüvegre (peeps), és baromi jó terméknek tartom. Két évente veszek mondjuk belőle újat, nem egy nagy tétel.
A D3100 kapcsán: nekem van egy 1X éves példány itthon, évekig használtam első vázként, aztán a szekrénybe került. Szenzor tisztítást, vagy egyéb belső tisztítást a pumpán felül sosem kapott, de nem rosszabb a fókusza, mint az elején volt. Szerintem csak egyszerűen többet vársz el tőle, mint amit tud. Hibáztak ezek régen is, csak akkor még nem volt ez annyira lényeges, mert amihez mérted (akkor telefonok, kompaktok) sokkal rosszabbak voltak AF terén. Szerintem ez a váz már annyit sem ér, hogy érdemes legyen szervizbe adni tisztításra...
-
Viperator
őstag
válasz
anaqer #51839 üzenetére
Én kézről fotóztam: Sigma Art 18-35 és Sigma Art 50-100 obikkal (autókat. Azokat már eladtam). Sigma OS 70-200 (az újabbik) obival egész nap is fotóztam már. Van súlya. Férfi létére ok a súly. Annak idején, amikor a katonák páncélosan mentek harcolni, azoknak mennyi a súlyuk, akkor még nem volt autó vagy vonat, hanem gyalogosan mentek (meg lovakkal, de nem mindegyik).
-
zaskar
senior tag
válasz
anaqer #51747 üzenetére
Igen, ezt tanácsolta a gép volt tulajdonosa is, aki amúgy jó barátom. Nekem valahogy eszembe se jutott, mert az előző gépem mindig max. felbontásra és minőségre volt állítva, sosem nyúltam hozzá. Na majd kipróbálom, ha lesz egy kis időm.
Amit írsz a VR-ről, megnyugtató, mert nekem mindig be van kapcsolva. Nem hinném, hogy első generációs lenne, 2019-ben vettem újonnan az obit. -
válasz
anaqer #51736 üzenetére
Nevermind, most olvasok vissza hogy 400k a limit, hát abból az általam ajánlott megoldás sajnos nem játszik.
SZERK: Esetleg egy D7200 vagy (urambocsá
)Canon 7D MKII plusz Sigma 17-70 C? Az még beleférne... nem túl fényerős az obi, de jó az átfogása és gyorsan fókuszál, ami ugye sportnál nem hátrány.
-
VivienR
tag
válasz
anaqer #51639 üzenetére
Magam részéről a Manfrotto MB PL C Strap-ot használom. Számomra megfelelően párnázott, és eléggé hosszú is, így jól variálható. A D850 önmagában 1kg, plusz obbi, és még néha portré markolat is, könnyen össze tud jönni 2.5kg vagy több... Egyetlen hátrányát mondanám ami mostanság jön ki, hogy nem lehet könnyen lefejteni a vázról (gyorscsere), ki kell fűzni, vagy a nyakpántott lecsatolni. Aztán korbeteketem az obit a maradékkal, ha nem szeretném hogy lifegjen.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
anaqer #51390 üzenetére
5.5 év van a két váz megjelenése között. A D700-t használtam kb 4 évig munkára (2014-ig a D750 megjelenéséig) , és akkor a maga korában számomra teljesen meggyőző volt. Megnéztem számszaki tesztoldalon a két váz összehasonlítását, és azonnal megvolt a turpisság. ISO100 vs 200 érték miatt van papíron dinamikában előnye a D5300-nak. Ami ISO400-on már a D700 javára billen, és marad is. Detto ez a helyzet a többi értékkel is. A D700 fele felbontása, nagyobb szenzora nagyobb pixeleket eredményez. Így számomra nem lenne kérdés (a többi tulajdonsága mellett pláne) hoy ha csak ez a kettő gép létezne, mivel szeretnék elmenni fotózni - bárhova.
De ez kb olyan sok esetben mint a szőke vagy barna.. és a nagy vs kis mell100e alatt nagyon sokféle vázat lehet venni. Használtan. De én szeély szerint ha 70ezret kellene kiadni javításra, akkor tuti nem feccelnék bele már ekkora összeget. És vennék valamit ami picit többet tud. És igazad van, a 7000-es széria racionálisab döntés pl meglévő obik melle.
-
FerNandor
őstag
válasz
anaqer #51262 üzenetére
D7200
Le kell ismét ellenőriznem a beállításokat. Egy 35mm 1.8G van még, és ezt kalibráltam először, de lehet, hogy már ott félrenyomtam és az alapértéket állítottam el, amivel az 50mm-es is elment. Van még egy 55-200-am is, és legutóbb az is baromira pontatlan fókuszú képeket csinált, akkor ez lehet az oka... -
HThomas
őstag
válasz
anaqer #51018 üzenetére
A szomorú az egészben, hogy igazából nincs tükör nélküli utódja... a Z50 alatta van jóval, marad talán a Z6-II, de az egy más világ, és drágább is.
Sőt - szerintem már se D7, se D790, se D880 nem lesz. Alsó kategóriában talán még látunk majd egy D3700-at, de aztán kb. ennyi a Nikon tükrösöknek.
Szerintem pont a D880-nak lenne még értelme, hogy még egyszer megfejjék az öregedő D850 tulajokat, akik már leragadtak a tükrösnél és nem akarnak váltani. -
HThomas
őstag
válasz
anaqer #50935 üzenetére
cserébe iszonyat gagyi kézbe fogva
Ezt mondjuk nem bánom, mert cserébe kicsi és könnyű, vállalható kompromisszumnak tűnik. Az időjárásállóságtól félek picit, de mondjuk a Sigma se az igazán.Köszi, megnézem a Tamront, afölött teljesen elsiklottam!
#50936 Lex Icon: a fókusz nálam jónak tűnik, igaz kell neki -8 fine tune. Egy random kép, még D7000-rel. A jobb oldal a kritikus.
https://www.dropbox.com/s/2ktnp5c3pglyixa/20180822_103655-USA2018-7492.jpg?dl=0 -
dssport
tag
válasz
anaqer #50826 üzenetére
,,de sajnos brutál drága..." - hát az, kb. minden nagyon drága lett... illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy nem esik a cuccok ára számottevően hiába ,,korosodnak". + HUF árfolyam...
Mindegy hétvégén átfogalmazom a Jézuskának írt levelet, megkérem, hogy fogjanak össze a Mikulással, aztán akkor talán kiadja a keret.A tanácsokat mindenkinek köszönöm!!! Jobban átgondolva a felhasználói profilomat, az ajánlottak közül a Tamron 35-150mm f/2.8-4 Di VC OSD keltette fel leginkább az érdeklődésemet, elsőként ennek fogok utánanézni.
Gondolom AF finomhangolás szükségessége ennél is játszik!? Vagy van esély a Plug&Play normális működésre?
-
dssport
tag
válasz
anaqer #50821 üzenetére
Street, portré mindig minden körülmények között. (akár egy időjárásállónak is örülnék, főleg ha ilyen gyönyörű, hóesés van mint ma) Covid kicsit keresztülhúzta, de számomra meglepő módon még 18-140-nel is voltak eredményes próbálkozásaim koncerten ami szintén hihetetlenül bejött.
-
rekid
addikt
válasz
anaqer #50755 üzenetére
Értem az érvelésed és részben egyet is értünk de:
Az 50 1.8G pont ugyan olyan időtálló mint a 85 1.8G sőt még talán jobb mert használtan előbbi 50k körül megy míg a 85mm 115K.
DX-en sok lesz a 85mm. Saját tapasztalatból írom, mert még d7100-nél vettem mindkét obit meg és a 85 dx-en olyan megszokást igényel mint a 105 fx-en.
Valóban az 50-essel közelebb kell menni FX-en de hé, nem véletlen kapta a nifty-fifty nevet.
Lényeg a lényeg egyikkel sem jár rosszul sem rövid sem hosszú távon. Ha az egyikkel nem tud jó portrét lőni akkor a másikkal sem fog az ember mert az biza "user error" lesz.
-
helixP
nagyúr
válasz
anaqer #50608 üzenetére
Köszönöm, hogy még "visszanyúltál" a válasszal
150-200 biztos nem megy bele már ebbe a setupba (35,50, ütős-verős mindenes 18-200, meg a70-300), 90 E alatti összegre gondoltam, ezért is kérdeztem a Tamront, de a küzdős AF nagyon nem jó, ha az ember gyereket fotózna.
Elfogadom, hogy ehhez most spúr vagyok, és a rá szánni való pénzem nem fedi az igényeimet
Köszönöm a véleményeket!
-
Roachy
senior tag
válasz
anaqer #50580 üzenetére
Azért a Nikont egy sorozathoz hasonlítani elég erős párhuzam. Legkevésbé sincs kapcsolat egy sorozat kifutása és egy márka leépülése között. Nem is igazán értem ez honnan jött...
Én még nem temetném. Veszik továbbra is a termékeiket, a MILC széria is megy, folyamatosan tolják bele a lóvét, fejlesztenek, van felvázolt irány és jövőkép.
No meg az sem mindegy, hogy az összes konkurenciához viszonyítva a Nikon kb egy kis családi vállalkozás. A többi gyártó kis túlzással meg sem érezné ha leállnának a fényképező gyártással, mert annyi minden mással is foglalkoznak. Míg a Nikonnak a fotó mellet csak a távcsöves és orvosi műszer vonal van. Ehhez képest ott van az élvonalban és a top 3-ban továbbra is.
Mellesleg a Canon Rf-hez ugyanúgy alig vannak még harmadik fél által gyártott lencsék. Akkor ők is meghalnak mint a sorozatok?
Szerintem inkább anyagi dolgok állnak a háttérben, még sem a Sigma, sem a Tamron nem tud a gyári optikákhoz mérten kellően jó minőségű és/vagy kellően olcsó optikát gyártani. Egyszerűen még nem éri meg nekik. Ha azonos minőségben ugyanannyiért vagy még drágábban jönnének ki, akkor senki nem őket választaná a natívval szemben. Vagy sokkal jobbat kell csinálni, vagy hasonló minőséget jelentősen olcsóbban. -
rekid
addikt
válasz
anaqer #50577 üzenetére
Jellemzően Sony-ra jönnek, ott meg van piac. Ott a legeleje óta felvállalt nyílt barkácsolás van, felülve a vintage vonatra is. A sony sem erőlteti meg olyan nagyon magát. Illetve de, tolja G Master obikat csilliárdokért amit a jó nép igen kis százaléka vesz. Ott van piaci rés amit érdemes kihasználni főleg úgy, hogy a vázak nagyon népszerűek lettek.
-
pergabb
senior tag
válasz
anaqer #50512 üzenetére
Fogtad már kézbe a Nikon Z fc vázat? Tök szép, de amint megfogod elröhögöd magad
szerencsétlen nagyon toy kamera hatású, fröccsentett műanyag az egész külső.
Amúgy meg igazad van, persze, hogy nem szűnik meg a Z vonal, én már D850 utódot sem várnék, szerintem nem lesz több dsrl, a márkát sem féltem, jelenleg a legokosabb amit tehettek, hogy elérhető árban adják a belépő szintet. Z9-nek iszonyat nagyot kellene gurítania, hogy ne legyen baj, canon mint látható meg is lépte, ráadás ez még mindig nem egy R1 váz. Amúgy meg mindenki baromi kényelmes lett, aki fikázza a rendszert, szerintem álmodni sem mertünk 10 éve 1 keresztszenzor mellett, hogy a gép majd magától szemre állít élességet, most meg már leköveti a szemem, felismeri a bolha p*csét is, már csak a képeket kellene feldolgoznia míg alszom Amúgy ez az egész irányzat egyszerre fantasztikus és közben teljesen lelketlen is, régen anyáztam a leválogatott képek mellett, most meg törlök 1-et ezerből, ami jó is, meg rossz is, de a jövőben kijövő vázak már tényleg olyan tudásra lesznek képesek, illetve már most is egy r3, amire semmi szükségem. -
topikk
senior tag
válasz
anaqer #50512 üzenetére
Pedig a Nikon Z sokkal inkabb a kozeputra ment ra mint a Canon RF. Peldaul a fix f/1.8 sorral, vagy az f/4 24-70mm es 14-30mm. A Canon a csucskategorias meregdraga obikkal inditott Ha meg csalk az arat nezem azonos kategoriaju obikbol Sony / Nikon / Canon altalaban a Nikon hajszalnyival olcsobb. Azt elfogadom, hogy a kozeput draga lehet ennyiert, de ez egyreszt egyeni erzekenyseg, masreszt a telejs piac szukulesevel egyre dragabb lesz minden. Azok az arak mar soha nem jonnek vissza amikor 5x ennyit gyartottak mindenbol.
-
rekid
addikt
válasz
anaqer #50515 üzenetére
Figyi, szerintem ez "fotelprobléma". Felróni, hogy egy lassan 20 éves obi sorozat csak manuálban működik egy zsír új fejlesztésen szerintem tök felesleges és irreleváns elvárás. Ott a teljes G sorozat és van gyári átalakító.
Ha 30 évre visszamenőleg kompatibilitás kell akkor ott a pentax. A másik oldalon meg nézd meg a Sony-t ott csak barkácsolás van jóformán az elejétől kezdve és hát mindenki köszöni szépen hajeldobós képek születnek.
Sőt eretnekséget mondok: pl. protré esetén nem gondolom, hogy jobb megoldás kéne egy sigma 85 f1.4 art z6 kombónál."Ha már egyszer tényleg át akarnak váltatni milcre, miért nincs kulcsrakész megoldás? "
Ha meg csak az lenne akkor az lenne a gond, hogy miért kell a régi obikat kidobni? -
.mf
veterán
válasz
anaqer #50510 üzenetére
"DSLR-re meg tudták csinálni a még megfizethető kategóriás 24-120 f4 VR-t, de mirrorlessre nem látom, hogy bármiféle törekvés lenne tőlük ezirányban. Piac pedig lenne rá - de vagy 70-nél vége, vagy ott van nesztek az ürgelyuk jellegű 24-200 szuppperzoom (50mm-en már f/5.6, na kösszépen...), aztán legyünk vele boldogok. Hát... nos."
Azért árnyaljuk egy kicsit a képet... A 24-120 is drága volt külön, viszont a kitbe féláron adták, az nyomta le az árát.
A 24-200-ast se sajnálnám ennyire le, szerintem az irány jó a nagy tömegeknek: kompakt, nagy átfogás, egész jó rajzolat, és a modern vázak már vannak annyival jobbak magas ISO-n, hogy kompenzálják (főleg, hogy a 24-120-nak is jót tett f5.6).
Ettől függetlenül én is jobban örülnék egy Z-s 24-120-nak, a munkámhoz pont jó lenne, míg a 24-70 már egy kicsit rövid."Én csak azt fájlalom, hogy az "enthusiast" szektor ki fog esni a képből, mert vagy kitobizol, vagy kicsengeted az S-felárat - nem látok Nikonnál középutat. :\"
Épp most jelent meg a Nikon 40 f2, az időjárás-állóságot se spórolták most belőle ki, de a 299€ listaár helyett 279€-n nyitott a nyugati boltokban, a szokásos évi akciókkal sztem 240-250€-ra is leakciózzák majd.
-
Throme
veterán
válasz
anaqer #50510 üzenetére
Hasonlóan gondolom én is.
Nikon dslr rendszer szimpi volt.
Vázakból is volt több kategória, obikból is be lehetett szerezni a szükséges átfogást, de még a fix-ek világába is be lehetett kóstolni, bankrablás nélkül.
Kiegészítésképpen sigma, tami besegített szépen.A Z5 nekem is bejön(ne) és elég is lenne, csak nem ér véget a történet a váz és adapter vagy kitobi megvásárlásával.
A Z50 meg ott elvérzett, hogy nincs benne képstabi (sem obi).
Tudom, hogy a tükrös vázakban sincs nikonéknál, de a milc világban ez már eléggé jellemző fícsőr és miért ne lépnék előre, az egy helyben topogás helyett.Most még gyerkőc kicsi, de mire felnő, újra előveszem -addigra már bőven retro - tükrös nikon vázat és boldogan kattintgatok, amíg bírja a mechanika.
Lehet Z vonal is megszűnik, ahogy a nikon1-gyel történt. -
HThomas
őstag
válasz
anaqer #50500 üzenetére
Pár hete adtam el a D7000-rem, és a vevő nem hallott a jelenségről, úgyhogy figyelmeztettem rá... simán lehet ez releváns kérdés még 2021-ben is
Egyébként a D7000 nekem pl a 16-80-at sem szerette, kb 16-20 mm között gyakran ment picit félre a fókusz. Nem volt vészes, meg simán lehetett user error is, csak éppen másik vázzal jóval kevesebb ilyen tévesztés volt.
-
Throme
veterán
válasz
anaqer #50497 üzenetére
Nem mindenki követi régről ezt a fórumot, hogy ismerős legyen a d90 fanboykodás, a d7k + 35mm fókuszprobléma, vagy a d7100 sávosodás, 70-300 VR vs VC, vagy a 14 éves Ricsi srác drága szettje (a miből telik rá irigység), hogy az ismertebbeket említsem
.
Most ezért "leharapni" valakinek a fejét?!
-
FerNandor
őstag
válasz
anaqer #50315 üzenetére
Köszi a hozzászólásokat! Nem akarok gyűjteni, mert igaziból nem is akarok másik gépet, csak főleg a fókuszmotor miatt gondolkodtam el, meg hátha akkor kapok már pár pluszt. Maradok akkor a D60-asomnál, bőven kiszolgál, főleg, amióta már raw-ban fényképezek,igazán elégedett vagyok a képekkel... Nézek valószínűleg egy 35mm-es af-s obit, 30 körül látok ilyeneket. Kíváncsi vagyok, mit tud, de gondolom jobb, mint a kit 18-55.
Throme köszi, ja, ezt a d90-et csak hasraütés-szerűen linkeltem, nem néztem meg olyan alaposan. De többet találtam hasonló áron.Ez a 35mm-es f1.8-as jó lesz, szerintem. Stabi annyira nem kell amúgy. Az 55-200-asomban van, tetszik is, de a 18-55 kitben sem éreztem sokszor a hiányát eddig.
-
Roachy
senior tag
válasz
anaqer #50274 üzenetére
Nyilván ezzel nem mondasz újat...
Csak arra próbáltam célozni, hogy ez nem egy tendencia, hogy mostantól csak 1 kártya van a gépekben. Hanem a Nikon is javította a hibát, ezért az utódon már kettő van.
De tény, hogy az xqd kártyáknak annyira minimális az esélye a meghibásodásra, hogy 99%-ban elég az az egy foglalat is. De az ördög nem alszik, szóval kell a 2 kártya. És amúgysem csak a backup miatt hasznos. -
topikk
senior tag
válasz
anaqer #50237 üzenetére
Az ujabb kiadasu telekonverterek mar nagyon jok kepminosegben. En ebayen vettem egy TC20 iii-at az 500mm PF-hez (Z6 ii). A kepminoseg jo, de az AF szinte hasznalhatatlan, kiveve allo targyakhoz ahol akar kezzel is rafokuszalhatsz. Nem erte meg a 300 EUR-t sem, nemhogy a teljes arat. Talan a TC14 jobb lett volna.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
anaqer #50227 üzenetére
Egy telekonverteres kép exif-jét kell megnézni, hogy változott-e valami.
Szerk: ezt találtam.
-
HThomas
őstag
válasz
anaqer #50105 üzenetére
ISO tárcsán nincs Auto mód, és ha menüből bekapcsolod, akkor a minimum ISO-t állítja (...?! na ennek meg mi értelme van?
Igazából pont úgy viselkedik, mint bármelyik Nikon DSLR: csak ott az ISO gomb + hátsó tárcsa állította a minimum ISO-t. Most ehelyett marad a dedikált tárcsa. Amit elvesztettünk, az az Auto ISO gyors ki/be kapcsolása (ISO gomb + első tárcsa), viszont erre az ISO tárcsa Auto mód se lenne tökéletes megoldás, pont a fentiek miatt. Ezzel együtt szerintem is jobb megoldás lett volna egy Auto mód az ISO tárcsán.
-
p_adam
addikt
válasz
anaqer #50107 üzenetére
Az EF-S 24/2.8 egy tükrös (SLR) gépre tervezett objektív.
MILC-re ha fontos, hogy le legyen olyan hosszú, mint az egy adapterrel (de azért tudjon közelre is fókuszálni), akkor teljesen más optikai kialakítás kell, amit a 28/2.8 ki is használ, a Z bajonettnek köszönhetően nagyobb a hátsó elem, ezáltal az első elem kisebb lehet.
És a #50105-re reagálva ez egy FX objektív, nem DX, ami belengeti az esélyét, hogy később csinálhatnak FF vázat is (de teljesen más kategória lesz). -
Throme
veterán
válasz
anaqer #50105 üzenetére
Jól néz ki!
A cikkben ilyeneknek most örülni kell, vagy csak én érzem úgy, hogy "még szép"...?
pl :"Egy nagy piros pont jár a fejlesztőknek azért, hogy az érintőkijelző kihajtható és elforgatható,"#50104mazsi70
Szerintem egy ilyen dizájnú gép nem arról szól, hogy nagy, nehéz fényerős FF lencséket zúdítsanak rá.
Ezért gondolom jó választásnak az aps-c szenzort.
Viszont én se értem, hogy obik terén miért nem erősítenek ezen a szenzor méreten.
Ennek a váznak a vásárlókörét biztos behatárolja az obiválaszték...és meg is cáfoltam magam, hogy jó választás az aps-c -
Lex Icon
senior tag
válasz
anaqer #50072 üzenetére
Rendben, az én meglátásom szerint meg ez a Nikon DSLR topik, ahogy a cím is mutatja.
Ezt a régmúltban dolgot nem értem. Csak régen kellett a hozzászólásokat a saját topikjukba írni? Vagy a rend egy elavult dolog, mert a zsenik uralják a káoszt?
A "threadcop"-ozásról meg csak annyit, hogy egyrészt minden weboldal fórumának szabályzatában le van írva az off-ra vonatkozó pont, másrészt a legtöbb helyen a topiklakók szokták felhívni egymás figyelmét, ha nem a témába vágó dologról beszélnek. Én ezt tettem, bocs, ha itt ez nem "divat". Részemről befejeztem ezt, ha jól érzitek magatokat a "rumliban", akkor sajnálom. MILC-ezzetek tovább! -
Lex Icon
senior tag
válasz
anaqer #49816 üzenetére
Felejcsdel... csak akkor meg minek szarozni a vázzal?
Ezt nem egészen értem mire írod, mivel pont azt mondom, hogy szerintem jelenleg nincs értelme D7k-ról Z50-re váltani.
A fejlődés viszont nem áll meg. Ahogy a DX-es gépek öregszenek, ill. nem gyártanak újabbakat, úgy fognak majd kijönni a jobb DX-es MILC vázak és obik. Ha már most a legtutibbat hoznák ki, akkor mit fognak eladni 5-10-15 év múlva? Ez egy "normális" üzleti folyamat.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
anaqer #49726 üzenetére
régen a vérprofi full frame zoom is az ekvivalens 35mm-en kezdődött
A 35mm lehet, hogy 20 éve megfelelt, de azóta az alap a 18(27) lett és erről visszaváltani már nagyon frusztráló lenne. Ahogy régen mondták, hogy amíg csak Trabiban ültél, addig az volt a jó kocsi, de ha átülsz egy pl. Opelbe, akkor a Trabiba már nem akarsz visszaülni.A fényerő difi akár többszörösét is ma meg már lazán kigurítjuk ISO-ból - egy D7000
A fényerő elsősorban a kisebb mélységélesség miatt kell, nem az ISO miatt.de ez Sigma sajátosság, gondolom a 10-20 után neked már nem lesz túl nagy meglepi
A Sigma 10-20 Nikonos irányba zoomol. A logikát nem tudom, melyik Sigma miért arra zoomol amerre, de a 10-20 az "jó irányba" megy.ha akár mondjuk 2 éven belül tervezel új vázat - ami urambocsá' nem feltétlenül kroppos Nikon DSLR lesz
Ezen már korábban gondolkodtam és maradok DX-en, mert a hobbi költségvetésembe nem fér bele egy FX-es váz ellátása obikkal. -
Lex Icon
senior tag
válasz
anaqer #49728 üzenetére
Nem. Ahogy írod RAW+JPG-ben fotózok és a PC-n mindaddig megvan mindkettő, amíg el nem döntöm, hogy egy adott kép esetén elég lesz a JPG is, mert pl. nem olyan fontos a kép vagy nincs rajta olyan hiba, amit RAW-ból korrigálnék. Ezeknél törlöm a RAW-t, marad a JPG.
Ami arra "érdemes" annál pedig RAW-ból konvertálok JPG-t.
Rawtherapee-t használok, már amennyire sikerül. -
Lex Icon
senior tag
válasz
anaqer #49711 üzenetére
Néztem a 24-120/4-est és tetszik, de végül a szokásaim miatt zártam ki, mivel többnyire csak a 18-105-öt viszem magammal, ha beltérben fotózok és csoportképhez jól jön a 18mm. Mivel eseményen gyorsan kell reagálni, nem szeretek közben cserélgetni.
De szoktam úgy is, hogy csak a gépet a 18-105-tel viszem magában és megyek "csatangolni".
A 10-20-at inkább utazáskor, város, épület és tájfotózáshoz használom. Beltérben elég szokott lenni a 18, de a 18-105-nél ez is probléma, mert 18-on eléggé torzít és milyen jó, hogy a D7000 még a gépen belül helyrehúzza a jpg képet, de pont ezzel rontja el, mert a széleken lévő embereket széthúzza és tepsiképűek lesznek. -
pergabb
senior tag
válasz
anaqer #49662 üzenetére
Hasonlo erveim vannak azon kivul, hogy nem ergonomikus a vaz, vagja a kezem, laggol, lassu, rawon zold takony van, stb-stb. Olyan durvan fanatikusok vannak, hogy regen canon-nikon haboru nem volt ilyen. Csak a sony!!! Nincs sony vazad ostoba vagy, stb. Normalisak lennenek, akkor is azt gondolnam, hogy konzumer marka gyikoknak, akik nem tudnak fotozni :D
-
pergabb
senior tag
válasz
anaqer #49617 üzenetére
Akkor most képzelj el engem egy z6ii váz + sigma 105mm 1.4-es obival. Ergonómia 0, kezem leszakad, amúgy úgy néz ki mint vmi ufo seggszonda, de túlélem azért
Várom, hogy legyenek rendes milcek, ahol nem a méret a lényeg. Értem én, hogy erre ment ki az elején, de van igény a masszív felépítésre is. Perpil a hibrid vázakban látok jövőt, egy D880 van akármi is legyen a neve szerintem klassz eresztés lesz.
Kisebb méret, akkor pedig egyértelműen Fuji a győztes, nagyon klassz szenzor, könnyű és brutál jó obik, ugyan olyan meredek árak mellett mondjuk..
A feljebb említett D750-es vázat szerintem a büdös életbe nem adom el, van kettő, max. 1-et, tök 8, hogy 2014-es, szerintem egy klassz váz, ill főleg a szenzor jó benne. -
policecars
csendes tag
válasz
anaqer #49513 üzenetére
Köszönöm, most, hogy kipróbáltam egy másik vázon, teljesen jónak tűnik a D5500-ön is. Elképzelhető, hogy a másik váz "helyreállított" valamit?
220volton vettem, az edigital archívban találom már csak: https://edigital.hu/fenykepezogep/nikon-d5500-digitalis-fenykepezogep-kit-18-105-vr-objektivvel-fekete-3-ev-garancia-vazra-p359135
-
Laby
őstag
válasz
anaqer #49457 üzenetére
Nem mondtam, hogy gyors fixet szeretnék, csak kéne egy nem túl drága széles látószögű objektív, mert most csak 70-210mm van. Ritkán használnám, ezért nem akarnék túl sokat költeni rá.
Nyilván stabilizátoros, nagy fényes lenne a legkirályabb, de az drága. Így beérem a nem stabilizátorossal, akár nem túl gyors AF-essel is, és a fényerőssége sem olyan nagyon fontos.
A használata során nagy részt állványos lenne, meg néha kézből nap közben. -
SkyLine3000
addikt
válasz
anaqer #48942 üzenetére
Azért nehogymár a fejemet vedd, mert véletlen az 1100D-t elírtam! D1100 tudtommal a Nikonnál nincs is. Aki ismeri a Nikont, annak egyből le kellett, hogy essen, mivel ott volt, h Canon.
De látom, te voltál csak, aki nem vette észre. Gondolkodj el ezen.
Úgyh nem is kérek tanácsot, mert nyilván, ha véletlen elír vmit az ember, akkor az akkora hiba, már nem is lehet adni. Nem is értem, mi köze van a kettőnek egymáshoz? Úgyh nem kell semmilyen tanács, majd megoldom másképp. Nevetséges... -
-
csacsi77
senior tag
válasz
anaqer #48927 üzenetére
Meg az is furcsa lenne, ha négy FF kamera lenne. Z5-6-7-9. Nem sok az egy kicsit? Bár végül is D610-750-810-D5, szóval itt is megvan a négy darab.
Egyébként pont a Z30-nak még lenne is létjogosultsága. Egy belépő lenne a Z30, a középkategória lenne a Z50 és oda kéne még egy felső APS-C váz, mondjuk Z70 és abba már mehetne IBIS.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Goddess of Victory: Nikke
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- E-roller topik
- Motoros topic
- Hardcore café
- ROG Strix G16 notebook: tökéletes harmónia
- Az új Battlefield bemutatkozása közelebb lehet mint hinnénk
- HDD probléma (nem adatmentés)
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Apple MacBook Air Megbízható társ a mindennapokra!
- PlayStation Plus Premium előfizetések
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest