Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • katt777

  félisten

  És kinek van a 20-ból AMD-je? :F :D Az tény, hogy pl. P5Q topicban rendesen megdolgozott mindenki az infókért (lásd pl. az általam összegyűjtött tuningtábla az 1. hsz-ban), e topicot még nem nagyon volt időm átnyálazni.
  Én amúgy mindenütt azt olvasom, hogy a PCI-E frekit még tuningnál is hagyjuk fix 100MHz-en, mert túl sok kárt okozhat az emelése, míg haszna semmi.

  Ha valakinek van P6T-vel tapasztalata, szívesen fogadnám, mert a topicja nem igazán működik (még mindig a 7-i hozzászólásom az utolsó). Illetve esetleg más lapokkal elért tapasztalatok is érdekelnének (pl. AsRock X58 Dlx, mert nagyon jó árban van, és félig ASUS), ill. OCZ 3x2GB 1600MHz CL7 Platinum kit-es eredmények, mert még azt tervezem a konfigba.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Hát, ilyen egy Intel fan... :D

  Van ASUS X58? :F Csak én feltételeztem annyi logikát, hogy ha már mind P6T, akkor ugyanúgy van, mint a P5Q-k (P45) esetében. Majd utána nézek, az eddigi infókat is köszi.

  Ja, amúgy AMD-sek vannak oda, hogy már milyen jók a Phenom II-esek (azon szoktam mulatni, hogy nekem meg már 1.5 éve jó procim van), azok 60k körül vannak, amelyek legalább a Q9-eket megközelítik, a jobb lapok meg 40-60k körül, szóval sztem már nem annyira Prémium kategória.

  Én mintha 28k-ért láttam volna az OCZ 1600 CL7-eket.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Az a te bajod. :) :R Nekem volt AMD lapom, ráadásul elvileg csúcs, az akkora szar volt, hogy hiába megy a Ferrari AMD-vel, többé a hátam közepére sem kívánom. :P Az AMD drivereiről meg inkább egy szót se, az egyik jobban kib.szik a felhasználóval, mint a másik. :(((
  Az i920 PhenomII árban van (már ha a sebességben legalább elfogadható AMD-ket nézem), és jobb.

  Zájec: Kéne oda némi hűtés is, nem? :F Tesztre próbáltad IBT-t? Az izzasztja legjobban a procit. Mellesleg majd akkor stabil a rendszered, ha a Fallout 3 nem dob ki... :D (Hiába a sok tesztprogram.) Tapasztalat.

  _Fefe_: Véletlenek nincsenek, maszekoló alkalmazottak viszont annál több helyen, akik széttesztelt vagy cuccot küldenek, mert éppen eladták az eredetit saját zsebre (ilyenkor jön még a garos szarakodás, ami nálam egy VGA esetében 3 hónapig tartott, pedig elvileg 1 héten belül elküldték a cserekarit, csak az valahogy kámforrá vált, még mielőtt a futárhoz került volna). Amúgy én eBoltból vettem Karácsonykor egy dupla fénycsövet, semmi külső sérülés nem látszott rajta, az egyikben mégis el volt törve az izzószálat tartó cső. Reklamációra küldték a cserecuccot, és vitték a rosszat ingyen és bérmentve.

  sniper elite: Nem az alkalmazottat büntetik meg, az max. elmegy máshova lopni. :(((

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Nincs is jobb, mint az előre betesztelt (nem széthajtott!) JÓ hardver, rengeteg futkosástól, ráfizetéstől megkíméli a felhasználót. Haveromnak pl. 1.35V kellett egy E8400-nak a 4GHz-hez, ami nagyon durva, főleg, hogy az én procim mindezt 1.275V-on is stabilan tudja, de hát van ilyen, csak ő keresgélhetett másik procit a tuninghoz.

  Mi van, ha a rafinált teszter gumikesztyűt húz?

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Nyilván megbízható embertől érdemes csak ilyet vásárolni, amúgy sztem is jobb a zsír új.
  Ált. üzletekben azzal védik a szétbontást, hogy saját garcimkét tettek a lapra. Ez is érdekes; mintha az eredeti nem lenne elég jó...

  subaruwrc: Én tapasztalatból beszélek, 1 évig szívtam az AMD-vel (+ mindenki a lapom topicjában). Te meg nyilván árulod. :P :DDD Már leszokhatnál rólam. ;)

  Keldor papa: Te nem biztos, de a géped esélyes. Persze, FO3 bug is lehet! :DDD De tényleg előfordult nem csak nálam, hogy totál stabilra tuningolt gép olykor kidobott a játékból, viszont némi fesz. emeléssel már jó volt (napokig tesztelve, nem próba-szerencse alapon).Sajna maga a játék is egy nagy kupac sz., szóval nem feltétlenül az instabil konfig a hiba oka. VGA-tuning tesztelésére is akad néhány gyík játék.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  :DDD
  Az tény, hogy maga az egyébként korában csúcs lap is szar volt (szerencsére annyira, hogy még Phenomra sem lehetett upgrade-elni, így jött vissza az Intel), de hát mégiscsak AMD chipset volt rajta, és AMD proci benne, és az összes nyűgétől megszabadultam, amikor visszatértem Intel platformra. De pl. az, hogy a CnQ aktiválása esetén a gép nem képes 100%-on, csak kb. 97-en teljesíteni, AMD specifikus, nem a lap hibája. Bezzeg az Intel felküldi 100%-ra a procit, ahogy azt kell, amikor szükség van rá.

  old gray: Szia, rég láttalak. Most szólnom kell, hogy messze nincs igazad, mert játékokban tesztek szerint az AMD a Phenom II-esekkel is csak a Q9-es szériát tudja megközelíteni, hiába a szintetikusan jó eredmények. Van persze pár AMD-támogatott játék (elég csak a procik utasításkészletére gondolni), amelyekkel a reklámokból élő lapok megvezetik az olvasókat, de ez olyan, mint amikor én azt hittem a CF-re, hogy az egy szuper dolog, miközben a néhány, mindenütt tesztelt játékon kívül semmire nem volt képes. Az Intel piaci filozófiája, hogy MINDIG az azonos teljesítményű AMD prociknál kicsit olcsóbban adja a saját CPU-it, amiből nyilvánvaló, hogy a legerősebb PhenomII X4-esek maximum a szerény, 2.66GHz-es i920-at képesek megközelíteni (nem véletlenül kerül 2X annyiba az eggyel erősebb i7), és processzor-teljesítményben, nem szólva a játékokról, amelyekben a Phenomokat az E8-as procik is szarrá verik, ha nem valami 4 magra kihegyezett játékról van szó (nyilván persze olyanokkal tesztelnek, de az ember nem csak olyanokkal játszik). Ezeket nem ártana figyelembe venned. :R

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Az Xtreme Edition prociknak állítható a szorzója felfelé is, nem? Azért olyan drágák a QX9x50-ek is, bár egyébként a Q9650 és a QX9650 is ua. :U Ha rosszul tudom, majd rám szólnak, de most nincs időm utánanézni. :R

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Én P6T Deluxe-ot tervezek i920-szal, úgyhogy érdekelnek majd a tapasztalataid.
  A normál RAM-okra vonatkozik az 1.65V-os megkötés, de láttam olyan DDR3-as tuning RAM-okat, amelyek alapból 1.8V-ot kérnek (ha jól rémlik, az általam kinézett OCZ Platinum 1600MHz CL7 3X2GB kit is). Na, akkor most mit lépsz?
  Egyébként a P6T leírásában annyi van még, hogy tuningolás (tuningRAM-ok) esetén kizárólag az egyik csatornát (A vagy B, de inkább A) használjuk (ergo max 3 db modult).

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Pont az Intel a kifizetődőbb, tapasztalatból is mondom. Ráadásul az Intel is úgy áraz.

  Keldor papa: AMD user-friendly??? Hát, én ezzel sem értek egyet, ami szintén tapasztalat.

  Sárpac: Kösz, azért egy kézzel beállítástól még nem ijedek meg. :) Ált. az OC RAM-okat úgyis úgy kell, és a mostaninál is tapasztaltam, hogy kézzel akár a gépi auto-ra állítva is szignifikánsan gyorsabb lesz a hardver.

  X@b3e: Nem mindegy, milyen hardver van a VGA alatt, az i7 teljesítménye pedig jóval alacsonyabb órajelen is eléri az AMD-ét. Legalábbis a 920-asé, mert a többit lassítani kéne... ;]

  Sheltem77: Ez sem a 3870-ekre, sem a 4870-ekre, 4890-ekre nem igaz. A vezérlésen persze lehet módosítani (bios, ATT), nem feltétlenül kell drága hűtés (van erről cikkem a honlapomon/logouton).

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Egy PC sokat segíthet ám egy adatbázis szoftverrel, de elég egy Excel tábla is mindehhez, illetve egy kartoték. A vevő meg, ha nem tudja, hogy a garhoz MINDEN hozzávalónak meg kell lennie (a doboznak is), akkor elmehet a sunyiba. :P Az más tészta, hogy normálisabb helyen nem küldik el, de én, mint vásárló, nem is adok esélyt ilyesmire.

  Ha sikerül kifognom egy i920-at, amely megy 3600MHz-en, akkor nekem az már elég lesz, amennyivel gyorsabb az E8400-nál (+ még 2 mag), az úgyis bőven elég mindenre. Bár én vsz. úgy fogom használni, mint a mostanit, azaz EPU -30% és +20% között: takarékos, és "kakaó" is van, ha kell.

  Zájec: Az iránt érdeklődnék, nem kellene-e egy olyan táblázatot készíteni 1. hsz-ba, mint P5Q topicban készítettem (honlapomról belinkelve), amelyben minden fontos bios beállítás benne van, így a tuningolóknak csak azt kéne megnézni.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Szerintem kezdetnek az én házam és CPU-hűtőm megteszi (lásd: Z600 tesztem honlapomon/logouton). :DDD Sajnos bővebbet csak akkor tudok mondani, ha meglesz a cucc. De jól szellőző ház, és jó CPU hűtő tutira kell neki, akkor rendben lesz a léghűtés.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Ha a magok annyi, az elfogadható. De a Z600-ra 2 db nagy teljesítményű 12cm ventit is rá lehet tenni.

  Zájec: Aki kérdez, annak csak annyi válasz kell, hogy 1. hsz. :)

  viktor_pc: 160k-ból vehetsz egy Nokia N97-et, vagy +1 gépet, esetleg 2db állat VGA-t. :DDD Arra figyelj, ha tuningolni akarsz, hogy ez esetben állítólag szerencsésebb csak egy csatornát használni, azaz csak 3 modult. De a 6GB bőven ki fog szolgálni, ahogy az i920 is.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Szerintem meg CM Z600 (+ LGA1366 keret 1.5k). ;) Már csak azért is, mert nem kell eldobni, ha baj van a csapágyakkal (2 ismerősömnél 1-1 Zalman 9500 és 9700 zörög 1 év után), csak ventit cserél az ember, no és olyat tesz rá, amilyet akar (no meg akár 2-t is). EZ már hűtés.

  viktor82: Szerintem az a lap ráadásul csak az SLI-t tudja (akkor szokták így kiemelni), tehát ha netán CF-ben gondolkodsz, bukta. Még a 38k-s Asrock X58-as lapok is tudják mind2-t.

  Cyberpunk: Beépített szoftveres szolgáltatással nem szoktátok próbálni? Mint pl. ASUS-nál az EPU, GB-nál most nem tudom hirtelen minek hívják. De ez szépen leviszi a feszeket procin, lapon, RAM-okon (ha már a lap úgyis tudja), az E8400 pl. 4-5W-ot zabál "idle" módban (Everest kalkuláció, nem mérés).

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  És igazam is volt. :P Nem a ventik voltak hangosak, hanem a VGA-k beállítása szar. Akárki beszabályozta, ahogy én javasoltam, utána már nem panaszkodott a zajra (és a melegedésre sem). Lehet, hogy macerás, de olcsó. :) A Glaciator-aim alapzaja szörnyű volt, a karikat beszabályozva meg zajtalan. És nem veszik gar.!
  Az én konfigomat, ha megnézed, láthatod, hogy nem sok zajt termel, ált. "csöndes gépes" haverok is csak csodálkoznak rajta, akik direkt "csöndes"(nek hirdetett) hűtőket vettek tizenpárezer Ft-okért. A Z600 volt 9k, venti rá 1.3k, és nem cserélném el semmi másra. :) Esély sincs rá, hogy valami beépített hűtő menjen tönkre, amelyet nem lehet cserélni, aztán vehetek komplett másikat.
  Nálam semmi nem zörög-csörög, és nem takarítom a gépet. :P Max a porszűrőket (nejlon harisnya, az sem drága!) porszívózom kívülről havonta (bent olyan minimális a por, hogy fújni sem lehet). Amúgy minél kevesebbszer szedi szét az ember, annál kisebb az esélye a meghibásodásnak, szóval én szeretem összerakni és használni, nem buherálni egyfolytában. ;)
  Lényegében először gondolkodni kell szerintem, kreatívnak lenni, és csak szükség esetén pénzt költeni, jól jön az a pénz egy erősebb hardverre.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Lehet, hogy akkor ilyen XMP-s OCZ-t kéne rendelnem, nem Platinumot? Vagy majd segítetek, ha csak azt tudok? :F :DDD

  Az nagy szívás lenne, ha C0 steppinges i920-at hoznának? Mert előre nem tudják, jön, ami van a nagykerben...

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  P5Q tesztekben az OCZ-k nagyon jól teljesítettek, a többi, így a Dominatorok is elbuktak még a Kingmaxokkal szemben is, de most néztem, Platinum van, más típusok meg még drágábbak. :((( Sajna a DDR3-as Kingmaxok elég gagyik.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Én mindig is Kingmax párti voltam (AMD-s lapomban a 800-asok, Intelesekben az 1066-osak remekül tuningolhatóak voltak), de nem láttam belőle jót DDR3-ban (3kit-et nem is), elég csak a CL8-as időzítésre gondolni. DDRII-es sorozatban akkor romlottak teljesítményben, amikor CL6-ra álltak. Persze lehet, hogy csak én nem találtam megfelelőt, de ahonnan rendelek, ott csak egyszerű modulok vannak, 3 channelbe meg inkább kit-et veszek.

  Keldor papa: Hülyeséget kár beszólni. :( Eddig bordázatlan RAM-jaim voltak, semmi bajuk azoknak.) A többit lásd fent. ;)

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Hát ez az, amit nem tudhatok előre, miközben minden alaplapgyártó arra figyelmeztet, hogy behangolt kitet vegyek. Ha veszek 3 single-t, és nem mennek együtt, de külön jók, akkor egy szót nem szólhatok, és kidobtam a pénzt, ha viszont direkt 3-channelre hivatalosan betesztelt kitet vásárolok, akkor reklamálhatok, amennyiben nem működnek.
  Sajnos az én születési csillagzatom alapján 90% az esélyem arra, hogy bármit veszek, azzal valami hiba lesz. Ismerősök velem vásárolnak: én leveszem megvásárolni kívánt terméket a polcról, ők meg megvásárolják az attól legtávolabbit. Egyébként még olyan cuccokkal is volt hibám (több egymás után, ventiktől VGA-kig), amelyet nem én választottam, hanem rendelésre hoztak. Szóval inkább óvatos vagyok. ;) :R

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  És még sokan mások is szívták P5Q topicban, győzött mindenki CL5-öst keresgélni!

  BR4D: Sárpac! ;] Én semmiképpen nem akarok gariztatni innen, a világ végéről.
  Lehet, hogy az ASUS-nak nem is kell sok egyéb opció? :P

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Ilyen gyenge a gyári hűtő? E8400-é bírta a 4.05GHz-et is. OK, tudom, +2 mag, de azért többet várna az ember. Házad jól szellőzik?

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Az én PC-házamban, asszem, jobb eredményeket kapnál... :P :R

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  A Z600 125W-ig megfelelő (venti nélkül!) :U 2 ventit még lehet rá tenni. :P
  (OK, most csak a paraméterek alapján okoskodom, a többit majd meglátom élesben, de alapból eszem ágában sincs lecserélni a franya kis hűtőmet. :R )
  Nyilván /sze nem vacak hűtőt kell venni, de ahogy nézem, messze voltál a tjMax-tól. :DDD

  Kérnék szépen valakitől egy teljes CL7 időzítés sort (OCZ 1600MHz Platinum kit lesz, alapból lejjebb akarom beállítani (mondjuk 1333-ra, hogy EPU tuning menjen 20%-on, mielőtt kézi túlhajtásba kezdek), mielőtt ne tudnám elindítani az új konfigomat, ha megjön. Előre is köszönöm. :R

  kulerr: Hát, 1066-osat biztosan nem.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Nézd meg a tesztemet, mennyit dob rajta akár egy fél fordulatos venti is, egyébként nem kizárólag passzív üzemre tervezték, viszont a formája azt direkt támogatja.
  Időzítéseket köszönöm szépen, bár esélyes, hogy ASUS-nál tök más beállítások lesznek. Rosszul rémlik, hogy ennél sokkal több időzítés van? 3 sornak kéne lennie, nem? Vagy a többi nem számít?

  Everest az elméletileg valós fogyasztáshoz képest harmadolja a fogyasztást (Q6-nál és E8-nál is így volt), E8400 max. terhelésen pl. 65W helyett 21.7W volt, ezzel i7-nél is kell számolni? Mert az lenne igazán durva. :U

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Hát, azt senki nem tagadja, hogy az E8 szériát nagyon eltalálták! :D PErsze, hogy 4 mag jobban fűt, hiába kisebb a csíkszélesség.

  Jó esetben holnap megkapom a cuccot, még jobb esetben rendben működni is fog, és akkor hamarosan jelentkezem az első eredményekkel. A szerencsémet ismerve egyelőre csak feltételes módban merek mondani bármit. Arra is kíváncsi vagyok, hogy x86 XP vs. x64 Vista összehasonlításban mit fog jelenteni a 3GB vs. 6GB RAM, mert most a 3 vs 4GB alig minimális fölényt jelent a Vistának.

  Nekem annyi elég lesz mindennapos használatra, ha mondjuk 20% EPU tuninggal megy majd, mint most az E8400 (1.4GHz-3.6GHz között). Tesztelni mindenképpen IBT-tel fogom, az 10°C-kal jobban izzasztja a procit minden másnál (ezért azzal teszteltem a Z600 alatt is az E8400-at).

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Ha már ott tartanék! :DDD Jön ám AC PWM venti is a Z600-ra!

  BR4D: Nálam utoljára AMD ( :P ) konfignál volt ilyen hiba, amióta ismét Intel van, ami jó XP-nek, azzal megy a Vista is simán. Amúgy nem értem ezt az FPS-dolgot, én ahány játékban néztem, az x64 Vista mindenütt gyorsabb volt az XP-nél, de még az x86 is hasonló sebességet produkált. Szóval ha lassabb a Vista, akkor egyszerűen szarul van beállítva (user error). :R Látom, azért ez többeknek sem megy itt. :P :) Win7 azért gyors, mert még nincs kész. :DDD

  Cyberpunk: Crysis extrém sok memóriát használ, nálam csak 3870CF alatt ment 1GB alá a rendszer RAM használata, és az csak az alapjáték volt. Én mondjuk Oblivionnal fogom fingatni a full rendszert (lásd logout-os cikk, Obli topic 1. hsz).
  Win7-nek én megláttam a kinézetét, a Media Player-ét, meg még 1-2 dolgot, aztán le is töröltem az egészet. ME óta csak elqrni tudják a Windowst is. Nem tudok amúgy mit tenni, ha egy csomó hardveremhez csak 32-bites driver van, ráadásul még semminek nem volt kevés soha az XP 3GB-ja, pedig teszteltem néhány igényes alkalmazást (grafikus barátom Photoshopját és 3dsmax2010-ét pl), és lapozófájl sincs (naná ;] ).

  Keldor papa: Bölcs meg látás 3D06-tal kapcsolatban, én is agyament beállításokkal teszteltem (honlapom/logout) anno a 4870-et, mert default-on a kari csak malmozik az ujjaival.

  ImI87: Én E8400-zal azt tapsztaltam, hogy a kézi beállítás még a gyárilag helyes RAM-felismeréssel szemben is gyorsabb működést produkál, ergo nálam úgyis kézzel lesz beállítva minden. Aztán majd meglátom, i7-tel hogyan működik a dolog.

  kris75: HSM 1 lehetőséget khagyott: vársz decemberig. :)

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Én nem akartam senkit lehülyézni (max. sztem lelustáztam), 1000X is bocs, ha bárkit megsértettem, de attól még tény, hogy a Vistát be kell lőni némi munkával, és akkor jó lesz. Én állítottam már be Vistát olyannál, akinél sokkal lassabb volt, mint az XP, aztán érdekes módon gyorsabb lett. Persze nem a usernek kéne pótolnia a MS hiányosságait.

  Na de végre ON tapasztalatok!

  Hát a lapom tökéletesen felismerte az időzítéseket, csak a RAM-ot 2000-5800MHz közé hagyta volna állítani (az durva lett volna, de nem mertem megpróbálni), és már rohantam volna kétségbeesetten ide, de szerencsére a legfrissebb bios-t is letöltöttem előre. :) Aztán jó lett, csak megadtam az 1600MHz-et, és voilá! Pedig be voltam szarva rendesen. :B

  Az időzítések (alapból, minden auto-n van):

  1: 7-7-7-20-4-59-8-6-16-0
  2: 1N-47-49-49
  3: 6-6-14-9-9-9-7-6-4-7-7-4

  Everest most így netezés és még pár futó alkalmazás között futtában:

  Memory: 16410/13303/16760/53,5
  L1 cache: 44892/44871/89721
  L2 cache: 29870/27213/34488
  L3 cache: 20456/16289/19512

  Na, a végük lemaradt, de már bezártam az ablakot. :B

  Ennél persze, gondolom, jobbnak kell lennie CL7-ben, vagy ezek elfogadhatóak? Majd lesznek képmentések is, ha tesztelek. A procim hőmérséklete így alapból 39°C a Z600 (+AC 12cm venti) alatt (magok 42°C-osak), ez rendben van? E8400 így 25-28°C körül volt, persze csak 2 maggal, viszont a magok 38°C-on. Ez most jobban mér, vagy rosszabbul pasztáztam?

  Ja, a proci 07/13-i, de Everest szerint D0 stepping! :C

  Az viszont nagyon zavar, hogy a hangszóróim sípolnak-sercegnek, a P5Q-nál ilyen elvétve sem volt. Lehet, hogy nincs a P6TDlx-on zajszűrő, amikor a legegyszerűbb ASUS lapokon is van? Viszont szépen világít pirosban/zöldben a reset és a power gomb a lapon, felette a déli híd borításán fehéren ragyog a sok ledtől megvilágított ASUS felirat, amely ráadásul gyönyörűen tükröződik a VGA-m fényes fekete borításán, annak a hátán 3 zöld led, a RAM-ok alatt meg 2 kék, tiszta hawaii-party. ;]
  Viszont az AC ventivel sztem besz.ptam, hiába pwm-es, a lap nem olvassa ki a fordulatot, és nem is szabályozza (de legalább csöndes). Szóval pár bosszantó apróság, de kár volt beijednem, még ha jobb is fél ni, mint egy ni sem.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Még installnál vagyok, csak tuner-driver miatt netezek, aztán megy vissza a negyedkész szűz partíciómentés. Konfig a már leírt:

  ASUS P6T Dlx V2
  Core i920 (D0) 2.66GHz (valamiért 2.8-nak látja a rendszer: 21x133 :U :F ).
  OCZ DDRIII 1600MHz CL7 Platinum 3x2GB kit

  Képek is majd később, ha összeállt a rendszer, és csak tesztelnem kell.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Na most itt akad némi probléma. :O A felismert időzítéseket megírtam, viszont ma a windows CL9-ben indul, és a bios is átállt erre. Visszatöltöttem az elmentett biost, windows megint CL9-be kapcsolt. Kézzel nem lehet pont a gyári értékekre állítani a RAM-okat, ha pedig arra, +a legkisebb nagyobbra állítom be, akkor nem áll föl a rendszer. Boot chippanás van, de kép már semmi. Na, ilyenkor mit lehet kezdeni???

  Ja, turbo :B , biosban hagytam eddig mindent (kicsit még nagyon új ez a P5Q után nekem). Talán annak nem OK a CL7? Kérnék némi segítséget, mert ha már CL7-es RAM-okat vettem, szeretném, ha azon is járnának, bár mondjuk a tegnapi eredményem is hasonló volt, és ott CPU-Z szerint CL7-ben mentek a RAM-ok. Látom, itt CL8-ban is jobbak a RAM-ok (igaz, tuningolt procival). Azt sem értem, mitől állítódott el. Lehet ennek oka, hogy kidobtam a vadi új tunert a gépből (semmi adást nem tud fogni), és a jól bevált, régi PCI-os TV2000XP-t tettem be? Persze majd kiszedem, de jó lenne tudni. Még jobb lenne egy olyan táblázat, amilyent P5Q topicba készítettem. :U

  Futtattam Lynx tesztet, 62°C-ra melegedett a proci. Ez elfogadható? Ja, és már hallottam, hogy szabályozza a lap az AC ventit (ergo azért nem olyan hűvös idle módban), de kiolvasni továbbra sem tud belőle semmit.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Rádaásul ment a turbó. :DDD Akkor én is kérnék egy full működőképes beállítást, bár ahogy néztem az előzőeknél, a GB nem igazán ASUS-os.

  Nem érdekel, ha kicsi a tuningja, azért vettem 1600-ast alig drágábban, mint 1333-as lett volna, amely ki tudja, mennyire tuningolható (Ferrarit se nagyon tuningol az ember, pedig egy BMW-t is fel lehet húzni hasonló teljesítményre :P ). Majd lejjebb veszem az alap sebességet, ez mindig beválik. EPU-t akarom ráereszteni +21%-ra, de ahhoc a CL7-nek mennie kéne. P5Q-ban is jók voltak a DDRII-k 21% CPU tuninggal 1066MHz-en CL5-ben, szóval elméletileg mennie kéne, ha a CL7 már megvan.

  Elolvasom logout-on +1x azt az i7 tuningos cikket, ha meglelem, mert számomra ez a konfig még elég olvasmányos. :B :D Azért remélem, előbb-utóbb ennek a közösségnek is hasznos tagja leszek. :R

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Én még az időzítésekkel vacakolok, most ez néz ki jónak CL7-re (Sárpac!):

  1: 7-7-7-20-4-48(60)-8-6-16-Auto(0)
  2: 1N-52-54-55
  3: 8-8-18-8-8-8-7-6-4-7-7-4

  Nem tudom, miért nem viszi a tegnap írt, felismert alapbeállításokat, mert megnéztem tuner nélkül is, és ua. (Most, hogy így belegondolok, az talán még akkor volt, amikor 1066-osnak ismerte fel a RAM-okat bios frissítés után. :B :U ) Ráadásul ahogy az első sort állítom, úgy változtatja a 3.-at, azt egyelőre csak beírtam kézzel, mert ha az alap 6-os sort próbáltam, rendszer logó után restartolt az XP (ja, hol van még a vista!). Azért megnézem még a 7-eset is. Amúgy az sem lenne rossz, ha a gyártók nem csak az első 4 időzítést adnák meg. Ami még érdekes: CL7-ben szinte ua. Everest benchmark eredményt kaptam, mint CL9-ben. Akkor eszerint bármit ismer is föl a bios (és így CPU-Z, Everest, meg társaik), a RAM-ok CL7-ben mennek auto beállításokkal? Mert úgy meg a képmentések nem érnek túl sokat.

  Hol adjam meg a RAM-oknak kézzel az 1.65V-ot? Láma vagyok még ehhez, tudom, de ASUS-nál csak olyan van, hogy QPI-DRAM Voltage, illetve a 2x3 csatornának is egyesével tudnék adni. Előbbit próbáltam, de az már 1.3V-nál vastagon vörös. Ja, a leírásban meg az easytune-nal sokat nem tudok kezdeni. :DDD

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  A kézikönyvben nem találtam ehhez semmit, az csak annyira szorítkozik, hogy na, itt lehet megadni valamit, és X értéknél többet nem ajánlott. De nem tudom az 1.65V-ot megadni valahol?

  Próbáld ki az előzőekben küldött időzítéseket, hátha működnek nálad is. Arra tipp, hogy miért ua eredmény, mint CL9-ben? :F

  Megyek tesztelni.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  A Corszarjaim annyira ilyenek voltak P5Q-ban, hogy áldottam az eget, amiért sikerült még CL5-ös KMaxokra visszacserélnem őket. Szóval Corszar eszembe sem jutott a választásnál. De ha már CL7-est vettem, menjen azzal, vazze! :(( Azért a DDRII-esnek így is a dupláját tudják. Azt viszont már látom, mennyi melóm lesz a cikkel, talán majd szeptember közepére sikerül összehozni.

  Ja, az tény, hogy 20% CPU tuning jobban gyorsítja a gépet, mint -1CL időzítés. :DDD

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Nálam teljesen stabil, Lynxelgettem fél délután, +9 más tesztek is futottak, de ahogy nézem, a 3. sor timing-nak végképp semmi jelentősége. 7-es szintig sikerült levinnem, 6-nál már kiakadt anno. De alig pár tucat pont volt memória tesztben.
  Egyébként annyira nem gáz az időzítés, mert alapból auto-n kiírja a bios az összeset, legalábbis 1066-os beállításnál, lényegében csak át kell tenni 1600-ra, és az első sort 7-esre, aztán hadd szóljon. Az biztos, hogy anno a DDR2-es Dominatorokkal még ilyenkor is csak találgattam, hogyan lennének stabilak, aztán mire stabilak lettek, nem kicsit lassabbak lettek a Kingmaxoknál.

  ImI87: Lásd fent, szépen mennek ezek a Platinumok, persze még csak a beépített turbo volt bekapcsolva, azt meg az alap tesztekhez kikapcsoltam. Nem nagyon kellett lazítani az időzítéseken (6-ról induló sor helyett: 7-7-16-7-7-7--7-6-4-7-7-4), csak belőttem kézzel, mert auto-n lejjebb vette azokat is (ilyet már csinált a P5Q is). 2. sor auto-n van, mert nincsenek kézzel beállítható, hasonló értékek, az első meg maradt az előzőleg már megírtakon.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Ha nem akarsz lapozófájlt használni (azaz lassítani a rendszert), viszont 64--bites rendszert, akkor ajánlott 6GB, újabb játékoknak sem árt a fenti feltételek mellett. 12 teljesen felesleges, még a komolyabb felhasználói programok sem használják ki (egyelőre).

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Az én 1600-asaim mennek... :U Nem azt mondom, hogy "jók", csak nálam némi macera után rendben vannak. :R 1866-ost azért semmiképpen nem vállaltam volna be, ahogy nézegettem előtte, 1600-ig javasolják a lapgyártók is, ill. pl. P6T-nél alig van QVL-ben 1866-os. Ja, és a konkurensek hasonló termékei közül az OCZ volt legolcsóbb.

  Lehet, hogy nem jó a PCI-EX4 slotom? Tuneres topicban azt mondják, abban is mennie kéne a PxDVR3200H-nak. Chipsetet nálam jobban ismerők okosságát várnám.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  ASUS-t illetően csak a Glaciator hűtés gagyi, az első 4870-emen 1 hónapig tartott, a 1.-on 2 hétig (igaz, az gyárilag javított volt). Nem lehet valami IRQ beállítási probléma?

  HSM: Abban megy is, de a 2.-ba nem teszem, a 3.-ba téve meg 8X lesz az 1. slot...

  Sajna egyik lapgyártónak sem könnyű előre kitalálnia, hányféle RAM-ot tesznek majd bele a lapba (ja, szabvány, ezt neked :P ), pl. eleve már csak az 504-es bios-szal ismerte fel a RAM-jaimat a lap, előtte (2.64 volt rajta) többezres MHz-eket látott. Azt meg mondjuk tudhatná mindenki (lásd még: kihegyezett RAM-ok), hogy a hardvernek azt KELL tudnia, amire a gyártó beállította, azokon a beállításokon 1MHz-cel sem többet, ezen nincs miért mérgelődni. Ha mégis tudja, az már mák, és a felhasználta alkatrészektől függően mindenféléből lehetnek jól vagy sehogy sem tuningolható szériák. Én eleve azért vettem 1600-asokat, hogy ez meglegyen, ha kijön belőle több, hát örülök, ha meg nem, akkor lejjebb veszem a sebességüket és/vagy az időzítéseket. Persze az OCZ is megtehetné, hogy nem 7-7-7-20-at ír rá a moduljaira, hanem az összes időzítést, és akkor megspórolná a kísérletezést a usernek, de akkor meg mivel kísérleteznénk? :F :DDD (Ja, és a többi gyártó is.)

  Hasonlatod sántít! Ferrarival szívesen elmegyek pár körre, meg a mindennapokban is szívesen használom, ill. -nám (főleg, hogy ha lenne, minden nap elmennék vele valahova). AZ autó (meg még abban a kategóriában néhány), a BMW meg a többi csak gépszekerek. (Egy kicsit sem vörös a vérem. :D :R )

  Lacc88: Akkor ne sajnáld a 6GB-ot, jól jön az még. Amennyire meg mondják, hogy stabil a Ft, bármikor megint zuhanhat. ;] Hé, van, aki konkrét kérdést vár, meg van olyan is, aki azt gondolja, hogy ha nem tudod, hát ad némi támogatást, ha van éppen ideje (de nem mindenkinek van, és nem mindig).

  kris75: Kedves márkatárs, nálad OK a PCI-EX4 slot, vagy nem használod? Hűtőnek én javasolnám még a relatíve olcsó CM Z600-at, nálam 34-39°C-on tartja a procit, terheléses teszt alatt meg eddig max. 62°C-os volt 1 ventivel, igaz, tuning még csak a beépített turbó volt.

  Cyberpunk: Ja, hát írtam, hogy 64-bit alá tegyen 6-ot. :)

  Szatesz: Hű, de nem semmi! :Y :C

  ImI87: Hát, a TV tuner egyáltalán nem. És ha a lap PCI-EX4 slotja rossz, akkor meg vagyok léve, mert semmivel nem tudom tesztelni. A 4870 elég nehezen menne bele. :DDD RAM-okról (és gyártóikról) meg írtam, illetve a lapok hozzájuk fűződő viszonyáról. Lehet, hogy kijön egy új bios, aztán minden pöpec lesz. Nálam ugye időzítések megvoltak, csak sebesség nem, de kiírtam a biosból, aztán csak azt kellett picit módosítani, mint kiderült. Az ASUS auto-beállításokkal inkább ráhagy a késleltetésekre, ezért kellett már P5Q-ban is kézzel beállítani az auto beállításokat. GB-nál nem tudom, de az előfordulhat (nálam kísérletezés közben elő is fordult), hogy a késleltetések nincsenek összhangban (kézzel állítgatás esetén bizonyosan), így egy átállított elsődleges mellett magasabb harmadlagos késleltetésen nem OK a gép, az alacsonyabbon meg rendben van. Persze aztán ez keveri meg legjobban a usert. :DDD

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Az az érdekes, hogy amikor a nem kicsit forrófejű VGA-m fölött volt a PxDVR2000H, vagy most alatta van, közvetlenül a venti előtt a TV200XP, semmivel nem forróbb a VGA, mint amikor szabadon volt. Meglepett, de nem bánom. A VGA az alsó slotban eltakarja a ragyogó ASUS fényjátékot, így meg legalább tükrözi (képek majd a cikkben).

  Hanem amitől eldobtam az agyam: Futtattam már egy rakat 3D06 tesztet, és amit ez a proci 1 maggal SM2 alá tesz teljesítményben, az valami lehengerlő szerén 2.66GHz-en, pedig E8400-am volt előtte, nem Athlon holmi AMD proci. Röviden, alapon 5809 volt az SM2 pontszám, 4.05GHz-es E8400-zal 6033 (de ott már ki volt hajtva). Ergo 2.66GHz-en az i920 olyan teljesítményt produkál a VGA alatt, mint egy E8400 3.3GHz-en (ott volt SM2 5835 pont). :C

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Durván nem rossz ez a 4890! E8400-zal 6409/7923-at hoztam ki a 4870-ből 4.05GHz-en. 4890 talán már az Oblivion-t is vinné rendesen. CPU-score-om még csak 2.66-on van, az 5176 körül alakul. Aztán persze majd még 16 féle Vantage tesztet is le kell futtatni (ill. XP-n még 8 3D06-ot 3.3-on), szóval a melónak a negyedénél sem vagyok.

  Feltoltam BCLK-5 150-re, hogy meglegyen a 3GHz-es összehasonlítási alap E8400-zal. RAM-ok maradtak CL7-ben, de persze csak 1500-on mentek (lassultak is ennek megfelelően), 1800-ra mégsem akartam ráereszteni őket. :DDD A rendszer teljesen stabil. Többi beállítás auto-n volt, így a proci 1.184V-ot kapott. Ezt sztem leveszem 1.1-re kézzel, hogy tényleg alapon maradjon a fesz, aztán du. megküldöm 165MHz-cel, mert az 3.3GHz, és a RAM-ok is 1600 körül mennek majd vele, ill. egy rakat 3.3GHz-es E8400 + HD4870 VGA tesztem van összehasonlításul. Van persze még 3.8 és 4.05GHz-es is, de egyelőre azt nem vállalom be az i920-szal, legyen stabil 3.3-on, lehetőleg alapfeszültségen. Sajna proci tesztek csak 3.8-on vannak 3.0 fölött E8400-zal, szal ez a 3.0GHz-en futtatott teszt is jó lesz valamire. Szép lenne persze majd az is, ha összejönne a 4GHz (20x200), de a mindennapokra bőven elég 3.0 is, ahogy a VGA-teszteket nézem.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Ha megnézed: 3DMV EQ minőségben nem létezik kihajtás (3.8 és 4.05GHz között lazán nőtt a 3D teljesítmény), miközben alapon az E8400 is elég, és ezt azóta sem nagyon értem, ha csak nem valami csalás van a dologban. Ja, hát optimalizált vagy régi játékok már az E8-nak sem okoztak gondot.

  Skacok, asszem belefutottam a RAM-ok hegyébe (mármint a kihegyezett OCZ-kébe). 165MHz-es BCLK-val egyszerűen leáll a Windows a bejelentkezésnél, hiába emeltem/auto-ztam a RAM-okat, vagy adtam meg 1.64V-ot (1.65-öt nem lehet), a channel-eket külön nem néztem. De a RAM-ok 1654-en mennének egyébként. Annyiból nem számít, hogy úgyis 1600-zal számoltam, hát majd leveszem, aztán lehet emelni a BCLK-t magasabbra. Legalábbis remélem. A problémával kapcsolatban egyéb tippeket szívesen fogadok!

  Most turbo-val (21X157) van meg a 3.3GHz a tesztekhez, de ez stabil.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Az uncore az ASUS-nál az UCLK? Mert így, hogy uncore nincs. QPI VTT mintha lenne, de minden auto-n volt a BCLK-n és a RAM-sebességen kívül. Mondtam, hogy még láma vagyok ehhez az X58-hoz. ;) Sajna a logout-os i7 tuning cikk elég keveset mond.

  Mondjuk 3.3 körül is megvan 25% tuning, az E8400-at meg nem is néztem 34% fölött, de annyit azért megpróbálnék kihozni. Most megyek is, a 3.3-on elmaradt +2 3D06 tesztet lenyomom, aztán próbálkozom, és majd jövök.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Na, szépen el is indult a gép 3.3GHz-en turbó nélkül, hogy visszavettem a RAM-okat, viszont azok így csak 1318MHz-en mennek, és szépen be is lassultak (kb. 18-20%-ot). 200BCLK-ig kellene felmennem, hogy megint 1600MHz-en menjenek, de azt aligha tudom megadni Vmod nélkül stabilan. Mivel mindig más dolgokat írtok, mint ami nekem van a biosban, leírom, és hálás vagyok előre is a segítségért:

  BCLK freq.
  PCIE freq.
  QPI DRAM freq.
  UCLK freq.
  QPI Link Data rate
  -----------------------------------------------------------------
  CPU volt. 0,85-2,1V
  CPU PLL volt. 1,8-2,5V
  QPI DRAM Core volt. 1,2-1,9V
  IOH volt. 1,1-41,7V
  IOH PCIE volt. 1,5-2,76V
  ICH volt. 1,1-1,4
  ICH PCIE volt. 1,5-1,8V
  DRAM Bus volt. 1,5-2,46
  DRAM Data ref. Voltage CHA 0,395x0,630x
  DRAM Data ref. Voltage CHA 0,395x0,630x
  DRAM Data ref. Voltage CHB 0,395x0,630x
  DRAM Data ref. Voltage CHB 0,395x0,630x
  DRAM Data ref. Voltage CHB 0,395x0,630x
  DRAM Data ref. Voltage CHB 0,395x0,630x
  (Ezek vannak 0.5-ön, ami gondolom a felező, amiről Sárpac szólott volt.)
  ---------------------------------------------------------------
  Loadline Calib
  CPU differential Amplitude
  CPU Clock Skew
  CPU Spread Spectrum Disabled
  IOH Clock Skew
  PCIE Spread Spectrum Disabled

  Szóval az ASUS így nevezi, ezért semmitmondóak a cikked infói számomra. De majd ha én összehozom ezt, majd úgyis megírom az ASUS-os változatot. ;]

  BR4D: MSI nem jó semmiben. Volt P4-es és AMD lapom is (utóbbi csúcs kat. K9A Platinum)

  CHIPman: Én néztem, az ASUS most nem a saját modelljeiben, hanem az Asrock-okban vette le a 16 fázisos ellátást 8-ra (úgy rémlik, minden P6T 16-os, de ASUS oldalán meg tudod nézni), amúgy hasonlónak tűnnek, és nem is drágák. Biosban persze vsz. kevesebb a beállítási lehetőségük, de pl CF-t és SLI-t is tudják alapból, ami GB és MSI termékekről nem nagyon mondható el.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Ja, ugye CPU VTT nincs. :W CPu Voltage-t tegyem 1.35V-ra?

  CHIPman: Na, akkor a butított ASUS mégiscsak 8-as.

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Na, úgy döntöttem, nem tökölök a cuccal: rádobtam minden auto-ra, BCLK-t 200-ra, RAM-okat 1600-ra, hadd szóljon. Szólt is, csak igencsak kezdett melegedni a proci, mert a lap, jó ASUS szokáshoz híven megfeszítette a procit, mint Jézust a kereszten; 1.43V-ot adott neki! A maghők megindultak szépen 90°C felé. Na, mondom, ez nem lesz jó, biosban feszt le 1.25V-ra, aztán innen felfelé, a végeredmény:

  200x20=4000MHz, IBT is stabil (RAM-ok CL9-ben, de szinte totál ua, mint CL7), max hőmérséklet 81°C (IBT). Everest szerintem most is harmadol, mert 65W-os fogyasztást jelez max. terhelésen, viszont akkor szépen teljesít a Z600 egy ventivel. :C

  Próbálom majd még a CL7-et, illetve a turbo-t 200BCLK-val, az mégiscsak 4.2GHz-et jelentene. :)

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Nem értem. Ennek több fesz kell, sokkal melegebb, és gyengébb a tuning is... :U :F
  Amúgy tényleg hibás a rövid PCI-E csatoló! :W Baszki, csodálkoztam volna, ha egyszer tudok úgy venni valamit, hogy nem hibás.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Nem, a képre gondoltam, de most már értem, mire linkelted, csak nem volt egyértelmű (asztem, a tuningra). Azért én örülök, hogy a Z600 az állat IBT alatt is elég 4GHz-en a procinak (nem rossz az 50%-os overclock sem). :) Azt írtam már, hogy tudom, mennyire "túlbiztosít" az ASUS, ami szerintem kicsit veszélyes, de hát ők tudják.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Mondtam én, hogy frankó ez a Z600. Idle lazán elvan 33°C-on (magok: 43°C), és csak kimondott terheléses teszt alatt melegedett 80°C-ra, nem kell 1.5X ennyibe kerülő hűtőt venni Ha az Everest ezúttal is harmadol, akkor a Z600 195W-ot kezel le. Azért terheléses teszt alatt 1.3V-nál többet már nem szerencsés adni a procinak sztem.

  Mindent dokumentáltam, majd bent lesz a cikkben (a honlapomra először feltöltöm az anyagot, onnan szoktam képeket linkelni). Természetesen mind a 8 mag :DDD megfelelő terhelést kap, ezt majd láthatod a grafikonokon (terhelés és hőtermelés is lesz). Menet közben persze Lynx-szel is teszteltem, csak az nem olyan forrasztó a procinak. QPI-DRAM-ot egyébként sztem az ASUS nem engedi 1.65 fölé, az OCZ-nek meg pont annyi kell. Kézzel meg csak 1.64-re v. 1.66-ra lehet beállítani (utóbbi már piros).

  Most még tesztelek hétvégén, aztán a PCI-EX4 slot működésképtelensége miatt a lap megy garba vissza, P5Q-n majd összerakom a teszteket az eredményekből, és jövő hét 2. felében jó eséllyel olvasható lesz. Persze az is lehet, hogy játék tesztek miatt várok még vele, ez attól függ, mire lesz időm a hétvégén. Ha 16 Vantage tesztet is le akarok nyomni Vistán, akkor szűk lesz az időkeret.

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Hát, Everest eddig Q-s és C2D procikkal is totálisan pontos harmadolást mutatott, és ha CPU-Calc-cal megnézi az ember, akkor is az alap fogyasztás bő duplája jön ki ekkora tuningnál. Mellesleg azt se feledd, milyen házban van a cucc! :DDD Ja, az AC venti 1500-at pörög, de még nem is kell végig fullban pörögnie a 81°C-hoz, néha lejjebb kapcsol. :P A grafikonból majd látszik, hogy a 81°C csak max, nem ment ennyin végig. Láthattad amúgy a Z600 tesztemben, milyen jó ez a hűtő. :) Ja, amúgy nem te mondtad, hogy kevés lehet a tuningolt i920-ra. :R

  Egy 3DMark06 eredmény, mire jó az új tech önmagában (hiszen 1 mag megy SM2 tesztben, és 2 félterhelésen HDR-ben):

  i920@4.00GHz: 18674 SM2: 6791 HDR: 8110 CPU: 7583
  E8400@4.05GHz: 15676 SM2: 6409 HDR: 7923 CPU: 3671

  Szóval van itt izom rendesen! :C

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Én abból indultam ki, mivel fogymérőm nincs, hogy az Everest pontosan harmadolva mérte eddig a fogyasztást minden procinál, 4- és 2 magosnál is. Egyébként ilyen szempontból nálam semmi gond. 1: lényeg a jó hűtés, 2: hétköznap úgyis alap feszen, 157X21-en, ami 3.3GHz (23,7% tuning, de RAM-ok 1600-on) lesz használva, ez így is több, mint amit E8400-ból kijött (20% tuning, mert ott nem volt extra szorzó, de 3.6GHz igen). Ahogy egyébként Vantage és játék teszteket nézek, az i920 bőven elég alap sebességen a HD4870 kihajtásához, még VGA tuninggal is.

  Kísérletképpen rátettem egy CM ventit a Z600 hátuljára (csak 1100-1200 között forog, nem PWM-es, és éppen befért a szerény 16cm-es hátsó hűtő elé), így az újra futtatott IBT tesztek semmiképpen sem bírták 74°C fölé hevíteni a magokat! :C :P :DDD Ha most belegondolok, hogy 2db 2000RPM-es ventit is rá lehet tenni a Z600-ra, akkor lazán 65-67°C-ra lehet szorítani 4GHz-en a proci hőmérsékletét ezzel a blokkal. :K

  Megnéztem az ASUS progikat is (OV, EPU, stb.), totálisan használhatatlan az összes. :(( :((( :W Egy kis állítás, és a gép már le is fagyott.

  Sárpac: Hogy is van ez az 5.6GHz? :F Photoshop ment alatta? :F :DDD

  Nem baj egy ON hsz? :F :U

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  Nálam nincs negatív hatás, a hátsó venti abban segít, hogy kevésbé terüljön szét az első által hátraküldött levegő a gépben (ergo összességében is javít a hűtés hatásfokán). Ráadásul nem is a házhűtő előtt van közvetlenül, hanem lap felé, és picit a gép alja felé is lejjebb (képen majd látszik), így függőlegesen 4, vízszintesen 3cm további helye marad a házventinek, hogy kiegyenlítse az esetleg rosszindulatúan torzuló légmozgást. Ugyanakkor hiába lassabb valamivel a házventi, az átmérője miatt minimálisan nagyobb a légszállítása a CPU-ra szerelt, és csak 1100 körül pörgő hátsónál, ergo a fennmaradó részeken továbbra is remekül hűti közvetlenül a házat is (persze ebben is segít a + CPU-venti). De ha monitorozod a hőértékeket, és nyitva tartod a füled (a rosszindulatú rezonanciákra), akkor úgyis látod/hallod az eredményt, legrosszabb esetben szabályozni kell a hátsó CPU ventit.
  Nálam a 2-3°C-kal lett hűvösebb, a VGA maradt, de most nincs fent az oldallemez, ahonnan egy 23cm-es venti fújna be friss levegőt közvetlenül a lapra és a VGA-ra.

  Ja, nekem is 14cm-es a házűtőm (legalábbis hátul :DDD ), azt elírtam. Erősen pörgő 12cm-esnél persze lehet probléma a túlnyomással (bár az a levegő is megfelelően távozhat egy jó hűtésű házban, pl. ahol van szellőzőhely hátul a ventin kívül is), de kisebb légszállításúval nem.

  Lauda: Ja, ez igaz, de én eleve azt feltételeztem, hogy kapnak. Amúgy egy jól szellőző házban a hátul kifújt levegő utánpótlása, a fizikai törvényeknek engedelmeskedve, úgyis bemegy. :DDD Persze nyilván jobb hatásfokot jelent, ha azt a bejutó levegőt egy "csőrendszerbe" kényszerítjük, amely lentről és elölről koncentrálva viszi be és föl a hideget, amelyhez csatlakozhat egy cső balról (oldalról), hátul és fent pedig 1-1 "cső" kiviszi a meleget (na jó, ez most ide került, de te úgyis tudod, inkább Cp-nak írtam). Thermaltake-nek vannak asszem direkt erre kihegyezett passzív házai, de sztem azért azok nehezebben birkóznának meg egy tuningolt i7-tel, mint mondjuk az én "kis" drágaszááágom... :DDD

  [ Szerkesztve ]

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

 • katt777

  félisten

  A lap lett 2-3°C-kal hűvösebb, ez eltűnt valahogy... :B :U

  Funkcionális analfabéták kíméljenek!

Hozzászólok Aktív témák