Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ImI87

    őstag

    válasz HSM #5946 üzenetére

    Lökéshullám vagy nevezzük inkább (feszültségtüskének) tényleg van, ez minden PWM vezérlésnél jelen van. Pont a hétvégén beszélgettem egy ötödéves villamosmérnök haverommal, és direkt kikérdeztem a témával kapcsolatban. (nem mintha alaplap szakértő lenne, dehát ezt tanulja 5 éve :) ) A tüske mértéke sokmindentől függ, de nem horribilis mértékű, és tényleg csak 1-2 pillanatig tart, ezért nem lehet mérni, (csak digitális oszcilloszkóppal). Becslések szerint olyan 8-12%, tehát pl 1,3V-nál ez 0,10-0,15V-ot jelent. (Én nem értek hozzá, de olyanokat kérdeztem, akik elvileg igen.......)

    Tehát azt kellene eldönteni, hogy melyik verzió kevésbé káros a procinak:
    1) LLC off, ergo több fesz, így idle kap fölöslegesen sokat a proci
    2) LLC on, kevesebb fesz, de itt van a fesztüske
    Világos, hogy LLC-t csak kevesebb fesszel tanácsos bekapcsolni, kérdés, hogy mekkora ez a fesz. :F Ha az Intel 1,55V-ban határozta meg a maxot, akkor 1,4V-ig szerintem használható az LLC, bár jobb nem feszegetni a határokat.

    Az viszont tény, hogy elég nagy a drop ezeknél a lapoknál. Ami lehet direkt van így biztonsági szempontból, vagy egyszerűen nem túl hatékony a 12 fázis. Én a magam részéről 24/7-re használom az LLC-t, de olyan 1,35V-ig. Ha majd nézek nagy órejelet, akkor ki fogom kapcsolni.

Új hozzászólás Aktív témák