Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • jugeen

    addikt

    válasz Zájec #5112 üzenetére

    nem mondhatjuk azt, hogy az 1333-as és az 1600-as ramok választéka miatt már az "abszolút" kifejezés használható lenne. gondolj csak bele, hogy magas ddr3-as frekvencia nem érhető el magas uncore nélkül. mert ugye a kettő között minimum 2x a különbség. azaz ddr3 1800-nál minimum 3600-on megy az uncore. be lehet állítani alacsony ddr3 sebesség mellett magas uncore értéket, amivel azt közel biztosra meg lehet állapítani, hogy az imc képes-e gyorsabb ram-ok hajtására. és akkor még nem beszéltünk az időzítések szűkítéséről. amihez meg már szükség van jobb minőségű ram-okra. mert ugye gyenge ram-okkal azt meg tudjuk állípítani, hogy az uncore mekkora frekvencián tud üzemelni, de azt már nem hogy milyen szűk cas mellett.

    röviden összefoglalva a cpu tuning nem áll ott meg, hogy magas órajelen járatod. annál egy kicsit összetettebb. van ott még jó pár összetevő, amire figyelni kell. remélem hamarosan új ram-okkal fogsz büszkélkedni, és rá fogsz jönni, hogy tényleg lényegesen komplexebb az egész. az eddigi tapasztalataid i7 terén elég jók, jól megismerted addig a lényeget, ameddig a konfigurációd határaiba nem ütköztél. ott viszont nem áll meg az élet, van tovább is. :)

    ha az abszolút szót elhagytad volna, és azt írod, hogy 1333 v. 1600 ram-ok esetén a cpu órajel-tuning befolyása a ram kiválasztásában nem releváns, akkor meg sem szólaltam volna. bclk 200/2000 esetén viszont nagyon is számít, hiszen ha az uncore 4000-en elhasal c9 mellett, akkor megette a fene. ez csak egy ellenpélda, hogy miért nem abszolút független egymástól a kettő. és akkor még szó sem esett arról, hogy a ddr3 frekvencia 2x-eséhez mekkora qpi feszültség szükséges. ami megint eléggé befolyásoló tényező, mert az aztán be tud fűteni elég rendesen.

    szóval azt állítani, hogy "az abszolút független egymástól a kettő" igen is sületlenség. ;]

    béke barátom!

Új hozzászólás Aktív témák