Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
válasz
Dorian #10000 üzenetére
...ha a talaj mélyebb rétegei emiatt nedvesek maradnak...
Igazság szerint a relative vizes tél és a mostani esők ellenére a mélyebb rétegek az ország nagyrészén továbbra is vizhiányosak még a sok éves korábbi aszályok miatt
Akkor is, ha több helyen már elég esett egy kiadós belvizhez.... -
Egész nap körbe napozva, akkor csak a víz lehet kevés, csepegtető van csak körülötte, de akkor kitalálok valami extra vizet neki.
Eldobálja a terméseket mielőtt beérne miközben temérdek van rajta, igaz még csak most lesz 3. éves ültetés.
Pampafüveken se volt virág első évben, 3.-ra durrant be. -
H-Zol
senior tag
Köszi ezt nem tudtam , oda kell akkor figyeljek mert még mindég talál itt ott egy egy diót !
Van három hatalmas dió fám elől meg két Kissebb , a kertbe meg egy óriási nagy .
Indulok a kertbe több kis fát fel kell karózak , meg 3-4 éves fáknak általában körte le kell kössem a galjait mert nem jó irányba mennek ! -
-
H-Zol
senior tag
Nekem is volt egy kutyám ( sajnos már nem él ) annak nem tudtam olyat adni amit nem evett meg
Vannak rólla videóim ahogy eszi a különböző dolgokat , ami gyümölcs volt azt mindent, de mustártól a fagylaltig mindent. Ahol ő volt ott csak egy sárga barack, és egy hatalmas dió fa volt , de ő törte és ette a diót is !! -
Gabesz87
veterán
Nálunk sajna nem túl nagy a kert, ami a fű körül van kertés mentén, ott díszkövezve van+tuják, babérmeggy. Ház előtt van kerítésen belül 2 sárgabarack fa, és alattuk 1-1 magaságyas. Egyikben eper, másikban meg most hagyma+borsó, de majd itt lesz paprika+paradicsom. Bár más lassan lehet azt sem ártana ültetni. Chili paprikáim vannak bent még, de már szépek, azokat is lassan lehet, hogy kiültetem.
-
Gabesz87
veterán
Csepegtetőknek szerintem nem sok, ahogy elnézem a magaságyást (hagyma és borsó van most), kb. csak a hagyma kap belőle, de szinte száraz az egész, úgyhog akár 2 órára is beállíthatnám
A füvet nem tudom...nálunk nem volt most tavaszzal semmi különleges művelet elvégezve a fűvel (ősszel csináltam gyepszellőztetést, trágyázát, felülvetést). De nem is az az igazi, sűrű, homogén pázsit amúgy, szóval ártani nem fog neki szerintem
No meg hála a szomszédnak tele van cseresznye hajtásokkal. 1,5 éve soha nem láttam még a szomszédot, elvileg ritkán vannak itt, és van 2 cseresznyefa náluk a kerítés tövében, ami tiszta egyadta monília. Ki kéne vágni az egész fát.
Öntözőt akkor beállítom én is sorban, ahogy volt régebben is. -
H-Zol
senior tag
Nekem is van2 darab, pont most 3 éves őszibarack fám, nem sok maradt rajta a hideg miatt de még abból is szedtem le , 2-3 szemet hagyok rajta , hogy meglássam az e aminek vettem
A nagy fákon is ritkitok, hogy szép nagyok legyenek , majd csinálok rólluk képeket .
Az egyik öreg ( 16 ) éves fámnak három év óta sárgul a levele , már mindent adtam neki amit olvastam , hogy csinál ijett tölle nitrogén , kálium, magnézium stb de megint úgy néz ki, hogy csak olyan lessz és mint írtam jó fodrosak is a levelek és színtelenek is ! -
pepusos
senior tag
-
Stylewars_kp
őstag
Azt mondta a jegyző, hogy mehetek a bíróságra és ő eltudja nekem indítani a pert hivatalból. Kell ügyvéd aki elvállal egyáltalán, aki először küld neki felszólító levelet ami semmit nem fog érni szerinte. Bírósági perből, ha nyertesen jövök ki mint felperes és továbbra is ugat a kutya, akkor joggal hívhatom ki a rendőröket, annyiszor amennyiszer akarom. "Ha nyerek", ami kb bírói hozzáállás függő. Ha kutyapárti bukta, ha nem kutyapárti akkor jobbak az esélyeim. De most komolyan bele kell állnom egy szomszédjogi vitába azért, hogy csendbe maradjon a kutya? Mondjuk ha ez kel...
-
-
H-Zol
senior tag
A Clapp kedveltje egy kicsit korábban fordul termőre , nekem van mind a kettő, a Clappal úgy jártam, hogy jó 10 éve ültettem , kiváncsiságból , 3 éves volt amikor megvettem az első Damilos kaszámat , addig ökörködtem a csillaggal , hogy oltás felett ki csaptam , na mondom mindegy várunk megint , rá megint 3 évre ki száradt egy 20 éves cseresznye fám mondom majd ki veszem de hanyagoltam és másik év tavaszán mondom csak kiveszem és ültetek másik fát a hejere de közbe jött egy viharos szél ki döntötte rá a Clappra
de oltás felett megint meg tudtam menteni
úgyhogy 9 éves volt amikor még tudtam kóstolni , és azóta is terem minden évben , sőt van már több generációm belőle .
-
-
H-Zol
senior tag
Ez akkor szívás volt
de jó hogy rá jöttetek .
Mi is így jártunk egyszer a tanyán a nagy sarokcsiszoló amire nem csak rá van írva a 2200w be lassult , viszem a szerelőhöz és nálla megy rendesen , ki vissza a tanyára ott csak nem megy , felkapcsolom az izzokat azok mennek , próbálom az ipari áramos Co hegesztőt az is megyvissza a szerelőhöz ott jól megy , a végén a villany oszlopon Vol egy fázisának érintkezési hibája !
-
Stylewars_kp
őstag
Nagyon kevés az a Parkside cucc ami ér is valamit. Ez nem lepett meg.
Nem tudom, hogy mekkora a fűterület, de én elektromos Makitát vettem magamnak. Szülőkhöz elektromos agrimotort vettem. Az egy kicsit gagyibb, de ott 1,5-2 hetente le legyen durva az az elvárás. Én meg heti 2x vágom, arra jobb gépet akartam venni. -
AssAssynn
addikt
Ilyen rossz a Parkside? Benzinesbe? Pont nem rég vettem ajándékba rokonnak, akkor tök jó lesz, hogy nem bírja majd semeddig.
Különben nekünk otthon van 3db ilyen ezer éves, tudjátok piros, oldal kidobós benzines, MTD meg hasonlók. Azok is patikán járnak mind a mai napig, pedig nyáron hetente 3-4 órát is zúgnak leállítás nélkül akkora a telek ott. Vagy lehet lódítottam, mert egyszer mindenképp leállnak, amikor tankolni kell őket, mert akkora a telek, hogy kifogy a nafta mire a végére érsz. Durva, hogy 10+ éve ezt az üzemet simán bírják. Jó lenne, ha manapság is lehetne ilyeneket kapni nem horror áron. -
justmemory
senior tag
Szia,
szerintem mérlegeld azt is, hogy milyen terepre kell, hol használod. Mondom a saját példámat: volt/van egy vezetékes fűnyírónk, home garden talán a neve. Ez van már vagy 18-20 éves, jó nagy. Elnyűhetetlen, viszont azzal, hogy a kert alakult, egész egyszerűen túl nagy és nehéz lett a bokrokat, ágyásokat kerülgetni. Plusz 2x elnyírtam a drótját is...
A ház előtti részt - saroktelek; 50x24x5m - még csak lehetett vele nyírni könnyen, mert egyenes, derékszög minden. A kertben lehetetlen volt, amit külön nehezített, hogy nem "angolgyep", sok helyen nem egyenes. Vettünk hát egy legkisebb Hecht benzinest (könnyű vele manőverezni). A drótos a tarcsi. Az akkus persze nekem is jobban tetszene, de nem bírná a terhelést szerintem, nem tudnék vele egyvégtében - amikor időm van, mert erre szánom - lenyírni mindent, és ehhez mérten még drága is (bekerülés), és még töltsem is (kvóta...?), vegyek plusz akksit... ehhez képst az 1 kanna (5 liter) benzin kis túlzással kitart egész szezonban. Főleg ha az utcán kiég a fű, mint tavaly
Én így mérlegeltem, de nyilván neked lehet más a fű, a terep, a terület nagysága, stb.
-
ncc1701
veterán
-
H-Zol
senior tag
Nekem egy elektromos Wolf van , nem mai darab de az elnyűhetetlen , vásárba vettem használtan , de ujszerű állapotban több mind 10 éve de az most is megy mint a zsebóra .
Meg van egy damilos fű kaszám azt újonnan vettem Kawasaki a pontos típust nem tudom, de azt nyüstöljük az öcskös is én is két nagy ház gyümölcsösített kert , tanya körül stb , de az is jól teszi a dolgát. Az is vagy 6-7 éves , előtte az MTD -ét leharcoltuk szűk két év alatt -
H-Zol
senior tag
Nem ide tartozik , de talán bele fér , Tsz területén senki kutyája hatalmas kan kis nőstény dugva el fialt, egy kiskutya lett még szopott de már nagyobb volt mind az anyja, meg sajnáltam haza vittem de jöttek a problémák alítólag vele született máj betegség, egy kisebb vagyont költöttem rá de sajnos tavaly 4 éves korában el kelett altatni, még mindég sajnálom
-
H-Zol
senior tag
Utánna olvastam , az nagyon szép
Nállam olyan nem nől, de a kertbe a fák között nől egy egy Máriatövis
[link] most olvasom, hogy ez is gyógynövény( a végén ki derül, hogy nem is gázos a kertünk, hanem egy gyógy paradicsom )
Egy darabig szoktam hagyni mert szépen virágzik, de utánna le vágyom a damilos kaszával, de újra nől és virágzik is . -
H-Zol
senior tag
Ez nállam is így működik , van itt minden , most a kertben az árvacsanál a domináns a fű után , tavaly a pitypang volt , egyik évben sem ugyanaz , pár éve a pásztor táska volt sok , de még cickafark is van , az nagyon jó gyógynövény !
Nekünk tetszik így, mind ahogy írod, nem olyan egyhangú, és valami mindég virágzik !! -
AssAssynn
addikt
Néha az elfoglaltságaim, vagy a hirtelen jött esőzések miatt annyira felszalad a fű, hogy alig tudom lenyírni, úgyhogy nevezzük most ezt természetes felnövesztésnek.
Lehet ezért szaporodik ilyen jól. Nálam nincs az, hogy hetente 2x tarra vágom. Amikor már zavar áttolom izomból benzinessel.
Tökéletes az idő? Jelenleg a frissen megdolgozott földterületeken sár áll, rajta pocsolya. Nem inkább kirohadna a fűmag az ilyen sok víztől?
-
Inkább idd meg ha kikel, vagy ha nem akkor is.
Nincs kedvem, szándékom meg pláne nem vitázni, mert nem ellene vagyok a környezetvédelmének, csak másként látom mint Te, a saját lábnyomomat, hidd el biztos vagyok benne, hogy messze nem vagyok szélsőségesen ellenkező oldalon, de nem fogok mindenen feszengeni ami körülvesz.
Mindemellett pont a napokban néztem milyen bio megoldás létezik, pl. Amazon, AgriN kiváncsi lennék valójában mikre képesek.
Eközben nálam így néz ki a talaj javítás, meg a fű javítása:
Ja igen, nincs gyomirtó, kiskés van meg térdeplés… -
Ennyi erővel, akkor nem is kell szórni semmit, csak nyírni ami nő, aztán ami megmarad, megmarad ami nem, meg nem.
Nem kell pazarolni a virágföldet meg a magot se.
Szélsőségesen zöld vagy, de örülök, ellensúlyozód az én gyepemet, meg a létezésemet.
Az igény az nem a rossz tanács kérése volt szerintem, virágföld nem való fűmag fölé, de ha ennyire zöldek vagyunk főleg nem kell ilyet javasolni… ömlesztett mosott homok, nincs zsák nincs semmi extra környezetterhelés, fű is remekül elvan benne. -
AssAssynn
addikt
-
lemmy71
őstag
Várd meg még megszárad.
Én szerdára tervezem a permetezést, akkorra már jó időt jósolnak és a csütörtök is csapadék mentesnek ígérkezik.Én még várnék azzal a topas -l, virágzás után chorus hasznalnék. Almák esetén kövérnek hozzá egy kis thiovit jet -t, bár még nálam nem virágoznak az almák. Thopast inkább a gyümölcs kezdemények megjelenésekor adnánk egy kis felszívódó rovarölővel megspékelve.
-
eldoble
aktív tag
Nagy hibát egyáltalán nem követsz el.
Ezt olvasd el és értelmezd, utána logikus lesz minden: https://www.agraroldal.hu/malna-metszese_img-1.html
Gyakorlatilag a száraz részeket és a teljes száraz vesszőket kell kivágni, semmi mást.szerk.:
Kicsit összefoglaltam, elég ezt elolvasni:
"Az egyszer termő nyári málna vesszőit közvetlenül az érett gyümölcsök leszüretelése után metsszük vissza. A vesszőket egészen a talaj szintjéig vágjuk vissza."
Ezek a vesszők lesznek szárazak a következő tavaszra, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezeket a vesszőket tavasszal akkor is kivághatod biztonsággal."A kétszertermő vagy folytontermő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy csúcsán hoznak gyümölcsöt az első idényük őszén, majd a második idényük tavaszán oldalirányban ugyanezen vesszők alsó kétharmadán."
Tehát ezek nem lesznek szárazak tehát nem kell kivágni, csak a száraz tetejüket.
Egy esetben kell majd ezeket kivágni, ha megvastagodtak, 2 évesek elmúltak és fiatalítani akarsz. -
eldoble
aktív tag
Nem olyan nyomatékosnak gondolom ezt a "kell" szócskát egyébként, de a kérdésre válaszolva azért, hogy rendezett, könnyen karbantartható, egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű termése legyen.
Egyébként megkülönböztetik az egyszer termő és a kétszer termő (folyton termő) málna metszését, de amit írtam, az egyszerű, általános, mind kettőre jó lehet.
Persze, ha jön valaki aki igazán profi málnában, akkor meghallgatjuk. -
-
ncc1701
veterán
Annyi a megoldás, h plö a műanyag ásványvizes palackokból is olyan vegyi anyagok oldódnak ki, amik az emberi szervezetre úgy hatnak, mint az ösztrogén. Gyk: női nemi hormon. Nekem meg tesztoszteron kell, úgyhogy szerintem azért jogos a félelem ezektől. Valami miatt a mai férfiakban fele annyi tesztoszteron van, mint azokban, akikben volt, mikor elkezdték ezeket a szinteket mérni.
-
H-Zol
senior tag
A cseresznye az tényleg közel van , de sok körte ( nekem van vagy 30 körte fám ) feltörő koronát nevel , sokszor le kötözöm őket, hogy mégis egy kicsit terűljenek szét , de végül is metszéssel úgy engeded őket ahogy akarod !!
Kivéve a sárga barack , azokon ha sok a termés és nem öreg erős fa , na az szét hajlik rendesen !!
Ma nézegettem , kezdenek virágzani a sárga barackok de nem mutat sok virágot, de az a baj , hogy ide az Alföldre péntekre megint mutat fagyot -2 -
User_2
tag
Cseresznyéből lehet törzsfát csinálni.
mint az akácnál, eperfánál pl.
1,5-2m magas törzs, 2-4 évente válogatva viszavágva törzsfejig.
ekkor mindegyik termőág az ég felé növekszik, nemannyira oldalra.
ideális metszési mód oldalt korlátozott helyeken,
és alatta is könnyedén lehet közlekedni,
plusz folyamatosan biztosított, hogy mindig legyen 1-2 éves termő ág,
és a teljes magasság is viszonylag könnyen kontrollálható -
H-Zol
senior tag
Három éve meg a buzának tett be egy szörnyű tavaszi szárazság , bokrosodás alig lett abból is sok le száradt és alig 2,5 tonnát tudtunk csinálni , a kukorica át vészelte igaz ő is meg sínylette , de utánna amikor kötött , jöttek esők és 6 tonna feletti átlagunk lett de akkor jó árak voltak és ki jöttünk elég jól !!
-
ncc1701
veterán
Pontosan. Sajnos én is erre számítok. A kertünk gyakorlatilag körbe van ültetve fákkal/tujával, kb bármivel, ami árnyékot ad, úgyhogy a kertnek nincs olyan pontja, ami napi 4-5 óránál több napot kapna. Volt egy olyan tervünk, h ezt megszüntetjük, de az időjárás miatt ezt meggondoltuk, elég öngól lenne.
-
shteer
titán
Mi még beforgatjuk (full homok az alaptalaj), de már 5. éve hordjuk rá a lenyírt füvet (2 szomszédból is), nyesedéket, kompsztot, ágdarálékot - ha már olyan szintre került a föld, hogy nem szükséges rotálni, megpróbáljuk anélkül, csak a tetején építeni a talajt
Színben és állagban is nagy a különbség ott ahol 5 éve folyamatosan kapja a cuccot meg ahol csak 2 éve kezdtük el -
Rive
veterán
A kérdés az, hogy háztáji kiskert-méretben, egy ásónyom mélyen felásva jelent-e ez bármilyen kicsit is túlművelést, meg tápanyag- és talajélet-csökkenést.
Minden talajművelés tápanyag- és talajélet-csökkenést jelent.
Ez teljesen normális, ez szimplán a dolog (kert) működési elve.
Ez a módja annak, hogy a tápanyagok elérhetőek legyenek a haszonnövények számára, versenytársak nélkül.Emiatt kell trágyázni, komposztozni, pihentetni, satöbbi.
És mint minden 'normális' dolgot, ezt is túlzásba lehet vinni.
A mulcsolás vagy a lomb használata ... nos, az is arról szól, hogy extra területről átcsoportosítja az ember a szerves anyagokat a művelt területre, lebomlani.
Mellesleg az ún. 'ásás nélküli művelés' is hasonló elveken alapul. Ezt egyszerűen nem lehet megkerülni, ha rendes termést akarsz.
-
ncc1701
veterán
Az extra tápanyag az lenne, amit kívülről viszel oda. Az ott letermett növény beforgatása csak visszateszi azt, amit onnan elvettél. Minusz a termény. Szóval, ha csak ennyit teszel, akkor az a talaj bizony csak romlik idővel, az ott termett bármi tápanyagtartalma (ásványi anyagok, vitaminok) pedig csökken.
-
ncc1701
veterán
Nálunk a veteményes komposztban van, az meg olyan laza, h kézzel letúrok benne 20 centit. Tavasszal kapni szokott még 3-5cm komposztot. De persze ez nem nagy terület, ezért tudom így csinálni.
Nem állunk rá soha, ezért nem tömörödik, és a csepegtetős öntöztetés van rajta, amikor pedig már eléggé süt a nap, akkor kap már centi szalma mulcsot, h párologjon-száradjon olyan könnyen... -
Stylewars_kp
őstag
Köszi, ezeket ellenőriztem. Természetesen ezek betartása mellett történne a telepítés.
Amikor építkeztem akkor is betartottam minden szabályt. Nekem a szomszéd felé nem megy páraelszívó kivezetés, kémény stb. Ablakok 2,2m magasan vannak amikben lévő üveg homok szórt. Bejárót sokan feketén csinálták, nekem az is engedélyezve van. Minden közműszolgáltatótól van engedélyem, önkormányzati engedély, építési hatóság, földhivatal.
Így nincs mibe belekötni.
Amikor a kerítést csináltam, azon a szakaszon ahol hozzáér a szomszéd falához, kapott 10cm nikecelt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával l
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest