- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Júliusi techmontázs (2025)
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
KeNTaGoN #4995 üzenetére
Szerintem nincs egetverő különbség ISO 100 és 200 között. Én pl. csak 800-tól szűrök zajt...
"Annyi a bajom vele, hogy a hasznalhato ISO tartomanyt erosen behatarolja."
Csak a legalsó és a legfelső értéket bukod el, ez nem akkora veszteség.
Akkor érdemes használni, ha nagy dinamikaátfogású kompozíciót akarsz készíteni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
KeNTaGoN #4991 üzenetére
Highlight Tone Priority-t érdemes használni. A csúcsfényekért cserébe a sötét tónusokból vesztesz, de nem vészesen. A jó benne, hogy váztól függően 2/3-1 Fével túl tudod exponálni a képet úgy, hogy a csúcsfényekben is megmaradnak a részletek.
Érdemes úgy használni, hogy expókor fölé lősz 1 Fé-vel, majd feldolgozáskor szgépen visszahúzod 1/3 Fé vel kevesebbel (ennyit csúszik áltában a Canon vázak fénymérése). Ezzel jelentősen csökken a zaj.
-
mhorvat
senior tag
válasz
KeNTaGoN #4982 üzenetére
Szerintem szervizes programot biztosan nem találsz, hiszen ott a tényleges exposzámot olvassák ki, míg a felhasználói programokat ki lehet játszani. Nekem ezt az mondta, aki eladta a 20D-t. Hogy urban legend vagy nem, nem tudom, mindenesetre engem is érdekelne egy hasonló program, mert csak saccperkábé tudom az exposzámot.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
KeNTaGoN #4943 üzenetére
A szenzor a legérzékenyebb a hozzáérő anyagokra, azzal nagyon vigyázz! Inkább hozzá se nyúlj, ha nem vagy biztos magadban, hogy mit csinálsz. Bár fülhallgatók forrasztgatásához is sebészkéz kell, szóval nem féltelek.
Kétféle LensPen van: ami tényleg az optikák tisztítására van, és a SensorPen, ami meg a szenzoréra. Az előbbi grafitot tartalmaz, az utóbbi meg gőzöm nincs, hogy mit.
LensPen-nel neki ne menj a szenzorodnak, mert a grafit szétkaristolja. Körtepumpával fújd le róla, amit tudsz! Szenzort jól tisztítani folyadékkal lehet, mármint nedves mikroszálas anyaggal. DE!!! Mint mindennek, ennek is megvannak a szigorú szabályai, ha nem akarod utána szervízbe vinni a gépedet szenzorcserére.
Én egy speciális Methanol tartalmú folyadékot használok a szenzorok pucolására, SensorSwab-ot meg csináltam magamnak egy műanyag pálcából. Fontos, hogy egy irányba csak egyszer húzd el a szenzoron a pálcát, mert a következő húzásnál a felszedett porszemek már megkarcolnák a szenzort!
Ha jól tudom, 2500-at szoktak elkérni egy nedves szenzortisztításért.
-
*Ropi*
félisten
válasz
KeNTaGoN #4940 üzenetére
Amit Kiskornél kolléga mondott az igaz, annyival kiegészítve, hogy most vehetsz egy új mattüveget. A mattüveget TILOS!
kézzel megfogni!!! Az ujjaidon lévő testzsír eltömi a mikrolencséit, utána kuka. A gyári cseremattüveg-szettben nem véletlenül van speciális csipesz, amivel meg kell fogni (ezért van a "füle" is).
-
kiskornel
addikt
válasz
KeNTaGoN #4940 üzenetére
"Első kérdés: rá merjem tenni ezt a vakut a gépemre?" - Meg kell gugglizni, hogy mekkora a talpfeszültsége. Ha pár volt (2-3V), akkor igen. Viszont régen volt, aminek a talpfesze 100V felett volt.
Annak is utána kellene nézni, hogy mennyit bír az 500D. Régebben csak az xD, xDs gépeknek volt bent a leírásában, hogy 240V-os talpfeszt még bírnak.Guggli szerint: "Hanimex CX418 = 35V. Too damn high "
"Próbálkoztam a tükör és a mattüveg tisztításával. " - ezt a két dolgot kell békénhagyni. Legfeljebb körtepumpával fujkodd meg, de semmi több. A lényeg az, hogy odabe ne nagyon turkálj, hacsak nem tudod, hogy mit csinálsz. A témában spécinek kell lenni. Szenzor tisztításról szinte mindent megtudhatsz a Youtube-ról ("sensor cleaning" szóval). Amúgy apro, fekete csíkokat még el lehet viselni a képbe. Majd megszokod. Ha meg végépp nem bírod elviselni, ezek tisztítását inkább a szakszervízre bízd. A tükör egy érzékeny szerkezet.
-
Monya78
veterán
válasz
KeNTaGoN #4727 üzenetére
Köszönöm, ha hasznosnak találtad hozzászólásomat
Diopria beállítást lazán csináltam, profi szintű beállításhoz sajnos nem értek...
Zolka78:
Esetleg csinálj képet raw-al, megnézed melyik gyári wb beállítás áll legközelebb a valósághoz, és utánna ezekben az esetekben azt használod.
Vagy az egyedi WB beállítás...
Vagy minden képet Raw-al lősz, és bármikor be tudod állítani.
-
jap
aktív tag
válasz
KeNTaGoN #4727 üzenetére
Dioptria beállítás: (feltételezem kitobit van)
(0. ilyenkor érdemes csak a középső fókuszpontot használni)
1. felteszed a legnagyobb gyutávú obidat a vázra (vagy ami van...),
2. amit a legnagyobb állásra állítasz (pl kitobit 55mm-re)
3. a legtágabb rekesz mellett (kitobinál 55mm-en f/5.6)
4. autófókusszal meglősz egy vízszintes felületet kis szög alatt olyan közelről, ahol még épp talál élességet a gép+obi (pl ágyon fekve a takarót, kitobinál ~25cm).Elvileg itt a legnagyobb a mélységéletlenséged -> itt csak 1 kis szelet lesz éles keresőben a takaróból. Ahol felvillan a (középső) fókuszpont = ott a gép szerint éles, itt állítsd be a dioptriát, h neked is itt legyen éles!
-
válasz
KeNTaGoN #4716 üzenetére
Szerintem elég sok kiegészítőt kapnál mellé (saccra 17k értékben), és a 36.000 nem olyan vészesen sok, de nagyjából ennyit fogsz tudni még beletenni, 150-ig nem fogja bírni.
Azonban lehet jobban jársz, ha veszel egy új vázat, és használtan bagóért egy 17-55 kitobit, igaz picivel többre jössz ki. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Honda topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! Intel I9 13900KS Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest