- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
robi222 #36745 üzenetére
Csak Lightroomot használtam annál a két képnél. Az első egy étterem energiatakarékos világításánál készült este 10 körül, így kívülről már semmi fény sem jött be. A másik kép egy félhomályos szállodai szobában úgy, hogy kint be volt borulva és alig szűrődött be fény (olvasáshoz határeset, hogy elég).
-
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
robi222 #36684 üzenetére
"Lehet csak utana kellet volna alitani az obinak,usb-n" Le lett neked ez (és még sok minden más) korábban írva, de magasról tettél rá. Néha nem tudom, hogy trollkodsz-e vagy tényleg ennyire nem vagy képben, mert a kérdéseid alapján nem sok közöd van a témához. Egy ilyen komoly gép birtokában a full alap dolgokat nem tudni, több mint érdekes.
-
PuMbA
titán
válasz
robi222 #36680 üzenetére
"Miért nem jó sportra? Középsőn kívül pontatlan ,vagy csak kevésbé talál fókusz pontot?"
Nem tudod mindig rajta tartani a középső pontot a témán, illetve ha éppen a középső nem talál, akkor nincs mellette 4 másik, hogy átváltson rájuk és azok találjanak. Több jó képet lehet csinálni több fókuszponttal.
"Hogyan kell beállítani,hogy kövese a fókusz az embert?"
AI Servo-ra teszed One Shot helyett a gépet és az AF-On gombot vagy félig lenyomva a fényképező gombot nyomva követed a témát. Teljesen benyomod, ha el akarod készíteni a képet.
-
*Ropi*
félisten
válasz
robi222 #36682 üzenetére
A Tamron az újabb vázaknál (a 6D is annak számít a 20 MP-es szenzorával) csak a középső AF pont működését garantálja - ez a hátránya, hogy nem megveszi, hanem visszafejti a váz és az objektív közti kommunikációs protokollt, mert így nincsenek meg a lencse peremgörbületéből számolt korrigáló adatok, amivel a váz pontosítaná a szélső AF pontok találatát.
-
*Ropi*
félisten
válasz
robi222 #36680 üzenetére
Milyen üveg van most rajta?
Azért nem jó sportra, mert ha csak nincs a CsillogVillog Művek fényárjával kivilágítva a tér, akkor a középsőn kívül a többi AF pont felejtős.
Ez speciel az 5D3-hoz való, de a lényeg ugyanaz.
-
csacsi77
senior tag
-
PuMbA
titán
válasz
robi222 #36670 üzenetére
Töltsd le a leírást és minden benne van: [link]
Egyébként első keresésre a 6D nem támogatja az automatikus fókuszt videó alatt, tehát neked kell AF-On-t nyomni meg ilyenek. Régi DSLR-ek ezen nyűgök miatt egyáltalán nem videóra valók, a maiak már igen.
(#36672) robi222: Hát igen, a sima 6D egy belépő FF, ami semmit nem tud, míg a 650D az egy közép kategóriás APS-C volt.
-
csacsi77
senior tag
válasz
robi222 #36555 üzenetére
Nem kamu. A 6D középső fókuszpontja egy álom. Szinte vaksötétben is talál fókuszt, nagyon érzékeny.
A tobbi ellenben csapnivaló, még normál viszonyok között is bizonytalankodik.
Tipikus középre fókuszálok és átkomponálom a képet váz a 6D. De imádni való bestia, a legjobb Canonos emlékem!! -
PuMbA
titán
válasz
robi222 #36555 üzenetére
A 6D kirívó tulajdonsága, hogy a fókusz pontjai megegyeznek egy mai alsó kategóriás DSLR fókusz pontjainak a képességével: Canon 200D
Ez azt jelenti, hogy sötétben vagy kevés fényben lehetnek problémák és / vagy lassúak a középsőtől eltérő pontok. Tájképekre ez bőven elég, de gyors sportra vagy madarak repülés közben fotózására már semmiképp sem jó.
-
copass
veterán
válasz
robi222 #36468 üzenetére
beltérben kell rendszervaku fullframe szenzornál f4 nél, de még 2.8 nál is.
1.4-1.8-nál nem kell vaku, de akkor meg rohadt kicsi lesz az éles részed.
cropnál viszont már semmi színed nem lesz 1600-3200 iso környékén, fullframe-nél meg végig gyakorlatilag. 6D ezért is népszerű. -
PuMbA
titán
válasz
robi222 #36406 üzenetére
Mit akarsz fotózni pontosan? Ha tájképet, akkor nem kell sok fókuszpont, mert nagyrészt manuál fókuszt tolsz, de kell minél nagyobb felbontás és dinamika tartomány, ami a szenzorhoz köthető. Így kell elindulni a gép meghatározásakor
Aztán pedig a következő kérdés egyből, hogy milyen obi kell ehhez és mennyibe kerül. Ez a kettő mindent meg fog mondani, de obi nélkül nem érdemes a gépről beszélni, mert egy olcsó, rosszabb obi simán lerontja a szenzor részletességét, ha nem elég éles, azaz nem elég jó minőségű
-
PuMbA
titán
-
copass
veterán
válasz
robi222 #36394 üzenetére
az jelenti hogy mennyit korrigáltak utómunkában, expót felhúzzák. ezért látod a zajt, canon nem annyira jó ebben. helyesen kell exponálni de +1-2 Fé-t bír elviselni. utána már jön a nullás zaj (amikor már nincs információ tárolva a szenzoron szép sávos zajod lesz) és lillás lesz a sötét rész.
van váz ami többet is bír. ezzel szemben a nikon akár + 5Fé-t is tud úgy hogy gyakorlatilag egy alexpós -5 Fé-s képből helyes expót csinálsz jelentős zaj nélkül. -
PuMbA
titán
válasz
robi222 #36396 üzenetére
Nem, ha a fényértéket feljebb állítod, akkor mondjuk 1/60 helyett 1/30mp-es shutter-t állít be a gép, hogy kétszer annyi fényt gyűjtsön be
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a főleg olcsóbb obiknál a sarkokban simán lehet -1EV esés, amit a fényképezőnek a JPEG képen fel kell húznia +1EV-vel, azaz korrigálnia, de ez f/2.8-nál vagy 1.8-nál van.
-
PuMbA
titán
válasz
robi222 #36394 üzenetére
Alulexponálod a képet -3Fé-vel (-3EV angolul: Exposure compensation), hogy ne égjenek ki például a megvilágított épületek este, azaz ne csak egy vakító fénypacát láss az épületen, hanem a megvilágított rész alatti kövek mintázatát stb, mint amit a saját szemeddel látsz
Ezután a kép többi részét vissza kell húznod mondjuk +3Fé-vel, akkor számít, hogy mennyire zajosak lesznek ezek a részek, azaz mennyi "tartalék" van a szenzorban. 1EV az fele annyi fény begyűjtését jelenti.
-
*Ropi*
félisten
válasz
robi222 #36371 üzenetére
A topik összefoglalójában megtalálod az összes lehetőségét:
● Használt váz vételénél ezeket a dolgokat érdemes ellenőrizni.
-
-
-
JohnyBlue
addikt
válasz
robi222 #36330 üzenetére
Vegyél egy 35-ös fixet
( mert az mindenre jó ) és ha nagyon hiányzik a széles tartomány akkor veszel mellé valami szélesebb látót, ha meg kell a tele akkor meg veszel mellé egy 50mm 1.8 STM et vagy 85mili 1.8at vagy 100mili effkettőt
Vagy told meg egy kevéssel és vegyél egy Tamron 24-70 2.8 VC G2 obeszt ( szürkéből mert úgy ócsó )
-
*Ropi*
félisten
válasz
robi222 #36322 üzenetére
Szia!
24-105/4L IS USM-et nem fogsz 130.000.-ért kapni, mert annak a leharcoltabb példányai 160-nál kezdődnek, az újabb, STM-es verziója pedig 180 felett van árban. Esetleg megpróbálhatsz egy 17-40/4L-t: az 140.000 Ft körül mozog használtan. Viszont én mindenképpen gyűjtenék egy 2.8-as üvegre, mert sokat számít az az 1 Fe fényszegény környezetben - meg pl. a legtöbb váz csak 2.8-as, vagy annál jobb üvegekkel aktiválja a dupla keresztszálas AF pontjait (6D esetében ez a középső), ami a pontosabb fókuszálást teszi lehetővé.
Ha sötétben szeretnél fotózni és nem végtelen az anyagi kereted, akkor a 6D1-et ajánlom: zajban és színvisszaadásban nagyságrendekkel jobb, mint a 650D. Ezt a képet erdőben, közvetlenül alkonyat előtt készítettem 5D3-al, aminek a szenzora kb. ugyanazt tudja mint a 6D-é. De beltérben még 2.8-as üveggel sem tudod megspórolni a vakuzást: ez ISO12800-on lett elkövetve (szintén 5D3). Jobb szenzorú vázzal (mint az 5D4), már vaku nélkül is lehet fotózni, ha van elég környezeti fény (ISO 20.000).
-
csacsi77
senior tag
válasz
robi222 #36322 üzenetére
Ha a 6D-re vágysz, akkor vedd meg. Én imádtam és biztos veszek még majd egyet valamikor.
Zajban verhetetlen, még ISO12800-on is jó képeket hoztam ki belőle. A középső fókuszpontja nagyon érzékeny még sötétben is, a többi mondjuk szinte használhatatlan. Én egyaránt toltam 24-105 f/4-el és az STM obival is. Nagyon tetszett, vegyél egyet használtan és élvezd. -
PuMbA
titán
válasz
robi222 #36318 üzenetére
"Az a baj,hogy a legtöbb hely ahol járok,rosszak a fények.pl"
Azon semmilyen gép nem segít
11-14 óra között például nem is nagyon érdemes elindulni fotózni...
"mert vagy beég,vagy túl sötetít,"
A beégést könnyen megoldod mínusz exposure compensation-nel, az árnyékokat meg felhúzod a RAW-ból.
-
copass
veterán
válasz
robi222 #36305 üzenetére
6D-re gyakorlatilag mindegy mit teszel!
2.8/40 mm stm ideális obi, kicsi, gyors az af és jó a látószög. Kai W is megmondta nemrég!
-
-
törölt tag
válasz
robi222 #36308 üzenetére
Valóban nem egyszerű, nézegess itt:
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=989&Camera=963&Sample=0&FLI=0&API=2&LensComp=810&CameraComp=963&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
bár itt sem derül ki a gyártási szórás, figyelj a beállításokra, nem midegy milyen vázra állítod be, ott lehetnek eltrések...én az 55-250 STM-et hasonlítgattam sok obihoz, sokan nem tudják de első osztályú a képminősége, lehet L-es obikhoz is hasonlítani, nekem is volt korábban, csak nem f2.8.
-
copass
veterán
válasz
robi222 #32807 üzenetére
minden kroppos képe ugyanolyan fostaliga lesz iso 1600 felett, mindegy mit optimalizálnak rajta.
és itt most nem arról beszélek hogy kimész nappal és lősz egy iso 1600-at, hanem amikor alig van fény és tekerni kell az iso-t neki mint a félkegyelmű, nah ott pusztul meg minden kroppos.
de 5dm2-vel bármit meglövök neked.sőt 1100D-vel is meglőttem bááármit. szóval ez már teki-ekizés. -
_seth_
veterán
válasz
robi222 #32807 üzenetére
600D-m volt anno, az sem halt meg 800-as ISO-nál, de a 7D sem jobb a 650D-nél csak minimálisan.
Elhiszem, hogy vettél most egy 7D-t és az a csúcs, de az a szomorú tény, hogy az már egy nagyon régi váz, az pedig, hogy még csak most jelent meg a 7DII nem azt jelenti, hogy ennyire jó lett volna az előd, pusztán elég hosszúra nyújtották az életciklusát.
A 7D árát a masszív felépítés és az akkori APS-C kamerák közül kiemelkedő AF adja. A szenzora viszont ugyanaz a 18MP-es elcsépelt darab amit kb másik 10 vázba is berakott a canon, köztük a 600D/60D-be is pl, de a 650D szenzora is csak az élőképes AF-ben tér el, de pl az EOS M vázban is ugyanaz a szenzor van, ráadásul ott nagyon hasonló eredményeket is produkál mint a 7D, színmélységben pl még jobb is.
5D2-t jellemzően nem az AF miatt vesznek, hanem a kiváló FF szenzor miatt. 6D-t pedig az vesz aki nem akar nagyon régi gépet venni de a jó FF szenzorra pályázik. Lehet, hogy sportra nem a leggyorsabb az 5DII de a középső szenzor abban is használható, ráadásul tapasztalatoddal ellentétben a 6D középső szenzora még jobb mint az 5DII-ben lévő. Aki pedig ért hozzá az ezekkel a vázakkal és csak a középső szenzor használatával is lefotóz bármit, akár sporteseményt is.
-
copass
veterán
válasz
robi222 #32804 üzenetére
még mielőtt meghajlok az 1 napos, bocsánat 2 napos tapasztalatod előtt.
elmondom megint lassan szájbarágva, hogy értsd mi a helyzet.
kroppos szenzorral mindegyik ugyanazt tudja, mindegy milyen vázon van. ezt úgy fogadd el.
a megapixel növekedésétől látod csak azt hogy jobb egyik másik váz, de nem. mert ugyanaz fos lesz csak kétszer akkorában.pölö 1100D vs 1200D ugyanaz a fos, csak több pixelen. igen. mindkettőt használom/tam a többi tucat vázzal együtt, most analógot nem keverem ide, mert az több lenne pöttyet!
azért hozom fel a fullfrémet, mert ott van jelentős minőségi változás a szenzorban.
mondhatjuk azt hogy az az etalon.de hogy kötekedjek, nem én hasonlítom össze egy kompaktal a dslr-t rajzát, hanem te ...
szenzor méretek:
minden szenzor gyengepontja a magas iso (6400), ha ott jól teljesít akkor mindenhol jó lesz.
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
robi222 #32801 üzenetére
Állítsd be az összes funkciót amit egy 70D tud, egy kompakton!
Nem fog menni.
Na ezt a különbséget kell megfizetni egy drágább gépnél. Közel azonos képeket lő egy belépő és egy fullos crop gép, de nem mindegy, hogy mit és hogyan tudsz állítani a vázon belül, mennyire pontos a fókusz, milyen a gép sebessége stb. Egy belépő vázzal is meg lehet lőni szemre ugyan azt a képet, mint egy 7D MII-vel, de a belépőnél szerencse kérdése, hogy összejön e elsőre a kívánt minőségű kép, a másiknál meg szinte biztos a siker. Persze nem állványról fotózásról beszélek ISO100-on mozdulatlan témával, hanem kézből lőve, folyamatosan változó fényviszonyok és mozgó tárgyakról. Ilyenkor a különbség óriási. Tudom, mert volt több belépő gépem is. Ha minden adott volt, szép képet készítettek, érdemben nem volt gyengébb egyik sem, mint egy komolyabb crop váz képe. Viszont 3x annyi képet kellett kukáznom az 1100D és 1200D-vel, mint a 70D-vel. Valamire viszont jó volt ez a két belépő váz. Hogy az alapokat megtanultam rajtuk és lexartam az expók számát. Lőttem mindenre amit láttam és rengeteget kísérleteztem. Tavaly beérett már a 70D vásárlása, azóta érzem és tapasztalom, hogy ég és föld a különbség. A képeimet nem kell már nagyobb részben kukáznom, jóval kevesebb a bemozdult és félre fókuszált expo, mindent azonnal elérek a sok dedikált gombbal és sokkal vidámabban megyek így fotózni. A következő lépcső egy FF váz lesz, el is kezdtem ennek megfelelően lecserélni az objektíveimet. Már csak a 10-18 STM maradt ami EF-S, a többi fix és L-es optikák. Cropon is durva különbséget tudnak ezek az obik képminőségben nyújtani, ha ezeket rátolnám egy FF-re, azt hiszem befosnék a gyönyörtől. Viszont az még odébb van, most a 70D lesz kimaxolva. Lépkedek szépen előre és tanulok, figyelem az igényeimet, hogy mi a fontos számomra egy váz tudásában és mi nem. (A jelenlegi 6D már tuti kiesett, sok számomra fontos dolgot nem tud, amit a 70D) Az AF rendszere a legnagyobb különbség a régi gépeimhez képest, megdöbbentő a gyorsasága és a pontossága. Nagyon jó a zóna AF módja, ezt használom a legtöbbször. Ez fényerős obiknál full nyitott rekesznél is oda fókuszál, ahova akarom. A single pontost már el is felejtettem, azt a belépő vázaknál használtam kényszerből, hogy kevesebb kuka kép legyen. Az AI Servo fókusz meg zseniálisan jó, ha mozgó témát lövök, videónál is kiválóan működik (pull-focus). A Dual Pixel CMOS AF ultra gyors és szintén nagyon pontos és ezt még mindig csak a 70D, 80D és 7D Mark II tudja, ezekben van Dual Pixel CMOS AF, ami sokkal gyorsabb és fejlettebb, mint a 750D/760D Hybrid CMOS AF III rendszere. Ez az utóbbi két típus (750D/760D), gyakorlatilag a 70D lebutított verziója. Az "öreg" 70D még mindig többet tud és fejlettebb náluk. A 80D és 7D MII meg aztán gatyára veri a két hétszázast. A 70D single point focus módja (csak a középső AF pont használata) pedig a hírekkel ellentétben nem hibás f2.8 alatt, viszont nem is használom így sűrűn, mert az area mód sokkal jobb a fényerős obikhoz is. Valszeg az 5D lesz a következő lépcsőfok, de az még nagyin messze van. Rengeteg lóvé kell hozzá. Illetve jó volna, ha a 6D Mark II. már elérné az igény szintemet AF szempontjából, mert a 6D ezt nem hozza sajnos. A jó képminőség titka egyébként az objektív. A váz az "agy" és az obi a "szem". Hiába okos valaki, ha nem látja matek egyenletet a táblán -
copass
veterán
válasz
robi222 #32796 üzenetére
nézd meg az imaging resource-on.
kroppos szenzor. egyforma mind. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
robi222 #32793 üzenetére
Itt kérdezz rá erre. Ez a topik Canon EOS fényképezőgéppel foglalkozik.
-
copass
veterán
válasz
robi222 #32789 üzenetére
ez éles. én a a ruzsa féle fókusztesztet használom.
padlóra le, három doboz, aztán annyi. ha ott éles akkor mindenhol az. -
-
*Ropi*
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Edelkrone Slider PLUS PRO Long eladó !
- Nikon Z50 II kit DX 16-50 f/3.5-6.3 VR, & (DX 50-250 f/4.5-6.3 VR)
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Fókusz, tér, élmény Dell U2913WM Ultrawide monitor
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest