Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz BLOODSHOT #6450 üzenetére

    Elég fura figura vagy, te képes lennél tényleg az alapján összerakni a (több) millás eküvő szetted, hogy néhány fórumózó akit nem is ismersz személyesen mit hord itt össze?

    Egyébbként azt sem tudjuk, hogy költséghatékonyság fontos szempont-e (merthogy profit alapon csinálod) vagy sem mert hobbi.

    Jobb fórumokon sokszor szoktak heves vitákat kerülendő olyat csinálni, hogy bedobnak képeket ezzel, meg azzal az obival is (EXIF nélkül), aztán jöhet a tippelés. Csak az összhatást nézve a legtöbb esetben nem lehet megmondani mivel készült. A vásottak persze rögtön árulkodó jeleket keresenek pl. hogy hány ágú a csillag stb.

    Viszont mivel a legtöbb fórumon ilyen nehézségek adódnak fotókról az obi beazonosítására, felvetődik, hogy megéri-e az extra felárat a drágább példány. Ezt te tudod csak eldönteni (felépítés, AF hibaarány, becsillanásra hajlandóság, kontraszt nyitva stb.).

    A CA amiről szó van az a longitudinális CA azaz hirtelen kontrasztátmenet ami a fókuszsíktól hátrább van zöldes lesz (ami előtte lillás, de ez kevésbé tipikus). Ez minden fényerős obi jellemzője. Ha valami negatívumot kellene felhozzak a 50 1.2-re ez első helyen szerepelne (tapasztalatból).

    Sigmával nem volt dolgom, netes tesztek alapján kb. azt tudja mint a Canon (fókusz eltolódás stb. ugyanúgy megvan ld. photozone). Mondjuk azt azért viccesnek tartom amikor a lenstip a 8%-os hibarányra azt mondja hogy "moderate".

    Ezzel el is jutottunk a kritikus pontra. Olyan eseményt fotózva ami kvázi megismételhetettlen én csak akkor kisérleteznék teljesen nyitott rekesszel fényerős obival, ha tényleg nagyon kell. A centikben mérhető élességi tartománynál (pláne FF-en, ha ugyanazt a beállítást akarod) nagyon könnyű hibázni.

    Ha nem is hibáztál nem biztos, hogy jól fog kinézni a fotó. A bebukott árnyékos részek rondák és a rossz minőségű fény is gagyi hatást (vagy zajt) kell.
    Azaz bár célszerű, hogy legyen 50mm környéki fényerős obid én hacsak lehet vakuval derítenék.
    Amíg fotókat összehasonlítva nem egyszerű megmondani melyik milyen obival készült, egy jól derített és egy bebukott árnyékos fotót fényévek választanak el.
    Azaz mindennél fontosabb, hogy legyen vakud (esküvőről lévén szó min. kettő) és tudd is használni. Tudd pl., hogy mikor milyen színezést érdemes használni stb az alapokról mint pl. mikor M mód, mikor Av mód nem is beszélve, ill. legyen kereted ami porté módban is az obi fölé tudja tartani a vakut.

    #6499
    Mire kell neked 14mm 2.8L II? Esküvőre vsz. nélkülözhető. Csakúgy mint a 16-35, hacsak nem APS-H-t használsz.
    Én spéci a helyedben előbb vennék 100mm-es IS-es Canon makrót mint 14mm-t, még úgyis, hogy van egy 2.8-as 70-200-ad.
    Vagy, ha már valami egzotikus obira akarod a pénzt szórni akkor pl. valami TS-t (igaz az MF).

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák