Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz Zull #5030 üzenetére

    Továbbra is tartom amit írtam, viszont te alaposan félreértetted, ami abból is látszik, hogy sikerült a bekezdés első mondatát kiemelned és félremagyaráznod vele az egészet.

    Azt feltettem, hogy az olvasó ismeri a fényerős obi lényegét, azaz, hogy azonos gyutávon nagyobb rekesz (blende) azaz azonos idő alatt több foton. Több foton->kevesebb erősítés azaz kisebb ISO.

    Amit írtam ennél egy kicsit tovább megy

    Egyébként a DSLR-el nagyon kis zajt jórészt a fényerős obiknak köszönhetően lehet elérni. Bár a teljes érzékelőről használnak pixeleket a videóhoz, nem az összest (az érzékelő teljes felületét) mert ahhoz kevés a feldolgozás teljesítménye.

    Fotónál az érzékelők már nagyon közel vannak ahhoz amit fizikai korlátok engednek kihozni belőle. Ha alaposan megnézed a köv. cikkecskét te is megértheted: http://www.clarkvision.com/articles/digital.sensor.performance.summary/index.html.

    Viszont videónál közelsem olyan az érzékelő hatékonysága mint lehetne. Miből gondolom (jello, moiré stb-n felül)? Videónál elég kb. 2 megapixelt kihozni (mint már többen is írták tizenx mega helyett ami a formátum eltérés miatt valamivel kisebb mint a max.) azaz az effektív pixelméret jóval nagyobb lehetne, ebből eredően a zaj meg kisebb. Gondolom nem kell magyarázzam, hogy nem így van. Ugyanaz az obi ugyanazzal a rekesszel nem kevésbé zajos videónál mint fotónál. Azaz a DSLR-nek kevés fényben nem azért van kis zaja mert annyira hatékony az érzékelő, hanem mert a videó kamerákhoz képest óriási rekesszel dolgozik vagy inkább tud dolgozni (ami a kis mélységélességben is meglátszik, amit hatalmas előnynek van marketingelve ami néha igaz is).

    Viszont, ha közel azonos mélységélességet szeretnél a DSLR-el mint a videó kameránál meg fog maradni a DSLR kis zaj előnye?
    A DSLR előnye abban van, hogy olyan nagy rekeszig el lehet menni a fotós obik miatt ami videó kameránál nem lehetséges (mert ugye a profi videókamerák tipikusan 2/3-inches szenzorral mennek és a kisebb szenzor magával vonja a kisebb optikát hasonlóan a kompakt digit fényképezőkhöz bár ott is lehetne extra nagy rekesz).

    Azaz amíg fotónál alig látok a zaj csökkenésére lényeges lehetőséget (azt is nagyobb erzékelők és nem APS-C esetén), videónál annál inkább (kb 2 Fé-re gondoltam).

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák