Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nkmedve

    őstag

    Sziasztok,

    Van egy kis gondom egy régi (de nem sokat használt) EOS 450D kamerával amit mostanában asztrófotózásra használok (az IR szűrő el lett távolitva belőle).

    A gond az, hogy éjszaka, hosszabb expozicióknál (kb. 2 perc / kép szokott lenni) néha a kép alsó fele egy csikban sötétebben jön ki mint a többi. Rövid záridőnél még soha nem találkoztam a gonddal, csak éjszakai fotózásnál, és ott sem mindig, hanem kb. a képek felét szokta érinteni egy sorozatból. Megjegyzem, hogy adott fókusztávolságon minden képet ugyan annyira érinti a probléma (a sötétebb rész mérete nem változik. Csak a fókusztávolság növelésével növekszik a sötét rész mérete.

    Gondoltam a zár és a tükör hibájára, de furcsa, hogy az elsötétedés mértéke látszólag állandó (adott fókusztávolságnál). Ha mondjuk a tükörrel lenne gond akkor gondolom képenként változna a sötét rész mértéke, furcsa lenne ha mindig pont ugyan ott "ragadna be". Objektiv nélkül figyelve a gép működését, még soha nem sikerült megfigyelni a zár vagy a tükör beragadását.
    Esetleg valakinek valami ötlete, hogy mi okozhat ilyesmit, vagy hasonló tapasztalatok?

    Néhány kép a problémáról:
    200mm, minden rendben:

    200mm, sötétebb rész látható alul:

    200mm + 2x telekonverter, minden rendben:

    200mm + 2x telekonverter, nagyobb sötét rész a kép alján:

    Köszönöm előre is a válaszokat! :)

Új hozzászólás Aktív témák