Hirdetés

 • Damage

  senior tag

  Reciprok szabály: 50 mm fókusztáv mellett (APS-C szenzornál) legalább 1/80-as záridő. Mégjobb, ha ennél is rövidebb. Mivel érheted el? Nagyobb blendenyílással, ISO emeléssel. Inkább az előbbit preferálom.
  50mm mellett 5,6 rekesszel 2 méteres tárgytávolságnál 35 cm a mélységélesség. Vagyis egy ember belefér az éles tartományba! Portrénál nem mindegy, hogy milyen távolságról és milyen fókusztávolság mellett fotózol, mert ezektől az értékektől is függ a DOF mértéke. Érdemes egy DOF calculator-t beszerezned telefonra (esetleg a NET-en megnézni). És törekedj a reciprok betartására, hogy kisebb legyen a bemzdulás esélye. Scott K. könyve előtt érdemes lenne elolvasnod az alapokat.

  (200mm mellett F5,6 rekesz és 2 méteres tárgytávolságnál 2 cm a mélységélesség, 4 méter mellett 8 cm! 50mm-nél 2 méter mellett 35cm, 4 méternél 140cm! 2 méternél 50mm mellett F11-es rekesz 69 cm és rengeteg fényt pazarolsz! Érdemesebb F5,6-on hagyni és 2,5-3 méterről fotózni. Sokkal jobb záridőt állít be AV módban és ugyanakkora lesz a mélységélesség, mint 2 méterről F11 mellett 55 mm-nél)

  [ Szerkesztve ]

  ''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche