Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz Clemi #14044 üzenetére

    Az, hogy a gyakorlatban mennyire nem tudom (eddig csak segédtükör letörésről hallottam, lehet nálad is ez közeleg), viszont elvileg abszolút. Nezd meg az ábrát a linken:
    http://www.the-digital-picture.com/Photography-Tips/Canon-EOS-DSLR-Autofocus-Explained.aspx

    Amíg a fény az AF szenzorra jut, jónéhány tükör igazgatja az útját.

    A másik ok amiért fókuszhiba előfordulhat az a szférikus aberráció. Ugye az AF nyitott rekesszel történik az expó meg nem. A rekesz szűkítése a fókusz eltolódását eredményezi.
    Bizonyos obiknál szándékosan alulkorrigálják ezt a hibát azért, hogy a háttérelmosás szebb legyen (mondjuk többek között ezért szoktam magamban mosolyogni, amikor ilyen obik élességéről megy a diszkurzus pl. az 50mm-esek is ida tartoznak, bár szorgalmasan válaszolni szoktam).
    Nézd meg ezt a linket:
    http://www.nikonjin.com/forum/showthread.php?tid=1043

    Ez viszont liveview-s fókusznál is jelentkezik. Pl. Canon 50 1.2 élességét elég trükkös tesztelni (legalábbis kis tesztábránál amikor közel kell menni).
    Liveview alatt úgy kell élességet állítani, hogy a DoF preview aktív (ML jól jön), majd DoF preview kikapcsolása után nyomni az expó gombot (ha elfelejted alexpós lesz a lerekeszelt fotó). Hiába állítod tökéletesre nyitott rekeszen az élességet, megnyomod a DoF preview-t és pl f/2-f/2.8 között nemhogy élesebb lenne, hanem életlenebbnek tűnik.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák