Hirdetés
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
válasz
RandomName #22 üzenetére
Ok, a hősugárzó mindent megmagyaráz.
-
-
arnyekxxx
veterán
válasz
RandomName #20 üzenetére
off mekkora épületet fűtesz hogy 60ezer a havi villanyszámla?
-
RandomName
senior tag
Én is, persze én rohadt nagyot szívok miatta.
Amíg Eon volt, addig az éves olvasás miatt volt kb havi 30e általányom, mert villannyal fűtök. Most MVM esetén ez nyáron kb 4e, télen 60e. Dinamikus árazásnál be tudnám állítani a villanyfűtésem, hogy csak akkor menjen amikor olcsó a delej, de az is drágább lenne havonta, mint az éves általány havonta lebontva, ami már nincs.... -
válasz
RandomName #13 üzenetére
Nagyon jó iránynak tartom a dinamikus árazást a remélt fogyasztói tudatosságra késztetés okán.
MaCS
-
arnyekxxx
veterán
válasz
RandomName #16 üzenetére
de ha óracseréd lesz akkor más okosat fognak felrakni
ha a felhasználási helynek villamos energia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva, akkor a jogszabályban meghatározott idő ütemezés szerint történik az okosmérő felszerelése.
-
RandomName
senior tag
válasz
arnyekxxx #15 üzenetére
Villannyal fűtök évek óta, az nálam egy fél erősebb tél... Amíg nem az MVM kezelte pl lehetett játszani azzal, hogy nyáron túlfizetek, és télen meg elhasználom.
De a mostanában is megvolt az 1100kWh/h havonta.... Még nem kopogtattak, hogy helló, raknánk ide valami okosságot,
-
RandomName
senior tag
Ezt nem is figyeltem az előbb:
"A szakik elmondták, hogy a cég lehetőség szerint elsumákolja az ilyen kérelmek teljesítését, mivel a sima, buta kínai mérő 10e Ft alatti árban van, az okos meg 70e Ft fölött, és egy generációnyi időn belül még nem látják az okosmérők szükségességét."
Új bekötés 3*32A automatikusan okosmérő. Néha, ha a vállalkozás olyan, akkor 3*25A is az.
És akkor a viccosztály: [link]Lezárásnak:
Télen villannyal fűtök, kb 1000+kWh/hó, de ez csak egy fázis, ide nem kell okosmérés szerencsére.... -
RandomName
senior tag
Amúgy az ágazat abba az irányba tart, hogy a napszaki árat akarják behajtani a felhasználón. Infoshow 2025 pár előadójánál lehetett látni, hogy most iparra építik a piacot, de éreztük a presszállást, hogy lakosság körében is motiváljunk arra, hogy állítsa be a mosógépet délre, mert akkor termel a napelem. És itt jön szóba az okosotthon, ami akkor tölti a kocsid, akkor mos, akkor tölti a robotporszívód amikor (jelenleg) van napelemes energia, és (majd a napon belüli díjváltozásnál) figyelmeztet, hogy 2 óra múlva kb ingyen barkácsolhatsz a műhelyben, vagy éppen kezd fogyni az akku, és a maradék meg kellene a boylernek, meg ilyenek....
-
válasz
Medocsabi #10 üzenetére
RandomName jól beszél.
Ha megemelkedik a teljesítményigény, az bizony komoly aggodalmat okozhat hálózati/erőművi oldalon, még ha az adatközpontok amúgy viszonylag konstans fogyasztónak is számítanak.
Azt viszont, hogy az okosmérőket szorgalmaznák az áramszolgáltatók, nemigen látom. Nemrég volt nálam mérőcsere, és kértem előtte az okosmérőt. Nem kaptam meg. A szakik elmondták, hogy a cég lehetőség szerint elsumákolja az ilyen kérelmek teljesítését, mivel a sima, buta kínai mérő 10e Ft alatti árban van, az okos meg 70e Ft fölött, és egy generációnyi időn belül még nem látják az okosmérők szükségességét.
MaCS
-
RandomName
senior tag
válasz
Medocsabi #10 üzenetére
Igen. Jelentősebb mint gondolod. Mert van tervezett igény, előállítják, és nem lehet tárolni ha egyes nagyfogyasztókat ki-be kapcsolgatsz. Idehaza is szemléletváltás lesz pár éven belül. Pl. Egy napon belül több tarifán fogod kapni a villanyt, olcsóbb lesz amikor annyit termelnek a napelemek, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, max eladni külföldre bukóval, vagy fizetni azért, hogy a külföld átvegye. De drágább lesz amikor pl este van, és külföldröl vesszük a villanyt.
Emiatt van pl a lakossági mérők okosmérőre való cseréje, emiatt van az, hogy jelenleg 50kW feletti berendezéseknél 15 percenként logolni kell a fogyasztást, meg ilyesmi....
Mert simítani kell a fogyasztási görbét.
És az ilyen tüskék, hogy leáll valami nem megengedhetőek. Ismert magyarországi cementgyárban pl van olyan gép aminek az indítása/leállítása is bejelentés-, és engedélyköteles az áramszolgáltató irányába. -
Medocsabi
addikt
Az áramszolgáltatók aggódnak, aha, persze
Biztos tövig rágják a körmüket azért, mert maximalizálják a hasznot az infrastruktúrán, nyilván. -
Tasunkó
őstag
Most a hálózatot üresben fenntartani, vagy adatokat küldeni rajta nem akkora különbség. Persze ha még egy kategóriányit bővíteni kell emiatt, de akkor meg ott van, hogyha autóba kell szállni és elhozni a magnókazettát, átmásolni, visszavinni, az is pazarolja a forrásokat.
-
Nekem immáron évtizedes vitám van abból, hogy mindent streamelünk. A családban is többen úgy hallgatnak zenét, hogy Youtube-ról megy annak a videója! Szerintem a teljes rendszer szempontjából borzasztóan hátrányos az, hogy az ismétlődően használt tartalmakat is a hálózaton keresztül fogyasztjuk. Meg kellene találni az egyensúlyt a helyben tárolt (letöltött) és a hálózatról streamelt anyagok között.
A másik vesszőparipám az ingyenesség. Ellenzem az ingyenes dolgokat, élen az átalánydíjas netelőfizetéssel, ahol ugye a az első (ténylegesen nulladik) bit után már ingyen van a többi. Ez szerintem így összességében sokkal drágább, mint ha minen korlátos erőforrásért fizetnénk, de alacsony árakat. Számtalan embert ismerek, aki 0/24-ben tölt le, mert ingyen van. Iskolákban azon megy a verseny, hogy kinek van nagyobb forgalma a virágboltokban.
Ha csak ezeket a teljesen meddő (tehát még csak nem is luxus) fogyasztásokat visszavágnánk, máris sokkal beljebb lennénk. De erre irányuló kezdeményezést, vagy akár csak figyelemfelhívást még nem láttam.
Analóg példa: Lassan húsz éve benne voltam egy közlekedésoptimalizálási programban. Felvetettem, hogy ugyan nézzük már meg elsőre, hogy mégis miért autóznak (illetve úgy általában: közlekednek) az emberek. Nem lenne-e érdemes a mozgásigényt ésszerű keretek közé mérsékelni? Konkrétan lehülyéztek. Aztán ugye volt egy COVID-járványunk, amelyik megmutatta, hogy vannak lehetőségek -- és ezeket szépen vissza is bontottuk.
MaCS
-
ReSeTer
senior tag
Ha a youtube kitörölné az utóbbi 10 évben 0 ÚJ nézettséget kapó videókat, akkor kb felszabadulna a tárhelyük fele.
De nem fogja. -
A megújuló energiaforrások problémájának másik oldala.
Brutális pufferkapacitásokra lenne szükség, ÉS kiszámíthatóságra, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Tehát sokkal komolyabb együttműködésre a gigafogyasztók részéről.
De legfőképpen: agyrém, hogy ennyi energiát égetünk el, aminek nagyon jelentős része az ablakon kidobott teljesítmény.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
it Az áramhálózat instabillá válhat, és kimaradások történhetnek, amikor lecsatlakoznak az adatközpontok.
- 8 DB HP ELITEBOOK LAPTOP (Tartós, Elnyűhetetlen) 850 G7, 850 G8, 830 G8 x360
- 9 DB DELL Latitude Laptop (Tartós-Golyóálló-Üzleti) 7410, 7430, 7440, 7320, 7320 x360,
- Új Acer NITRO V 15 Gamer Tervező Laptop -30% 15,6" RYZEN 5 7535HS 16/512 NVIDIA 2050 4GB FHD 144Hz
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ryzen 5 pc(r5-2600/gtx 1070/win10/SSD/hdd)
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Már 30 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs ICON Valódi Bőr Fekete
- Beszámítás! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest