Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BB9000

    senior tag

    válasz Scale #93352 üzenetére

    A "mekkora területet fed be" kérdés örökké visszatér. A lefedettségi terület nagysága szempontjából nincsenek csodák!

    Összesen három (+1) dolog befolyásolja:
    - az adott hely jellemzői,
    - az adásteljesítmény és az
    - az antennák karakterisztikája.
    A +1-ről később írok, mert itt zavaró lenne.

    Az adásteljesítményt 100 mW-ban maximálta az EU. Ezt minden gyártó igyekszik betartani. Vannak módszerek az adásteljesítmény növelésére alternatív firmware-ekkel, de ezt nem javaslom. Elsősorban azért, mert a teljesítmény növelésének hátrányai nagyobbak, mint az előnyei: a környező WiFi hálózatok zavarása és a sugárzás egészségügyi kockázatainak növekedése.
    Az adott hely jellemzőiről kevés szó esik, pedig itt lenne a legtnagyobb "játéktér" A Router optimális elhelyezésével sokat lehet nyerni.
    Az antennákról: Az a router amelyiknek külső antennái vannak, az előnyben van a belső antennás kivitelekkel szemben, mert az antennák helyzetén is múlhat, hogy a lakás adott helyén milyenek lesznek a WiFi vételi viszonyok. A belső antennával rendelkező routert el kell forgatni , vagy meg kell dönteni ahhoz, hogy az optimális lefedettséget adja. A külső antennákat pedig "csak" megfelelő szögbe kell állítani. Az antennák "nyeresége" egy számértékkel jellemezhető. Ez a legtöbb routernél 5 dbi. A külső antennás eszközöknél lehetőség van "nagyobb nyereségű" azaz hatékonyabb antennára cserélni ezeket: (8-10, vagy akár 12 dbi-s darabokra), de ettől se válik valóra a "csoda", tehát nem nő meg jelentősen a lefedettségi terület, mivel a vevőegységek antennái ugyanazok maradnak. A laptop, a telefonban, vagy a tablet antennáira gondolok, amik cseréje nem olyan egyszerű, mint a router antennáinak cseréje. Ha azokat is kicserélnénk nagyobb nyereségű antennákra a router antennáival együtt, akkor már észrevehető javulást tapasztalhatnánk.
    Végül a +1 dolog!
    Ha a WiFi kliens és a WiFi router közti kapcsolat több csatornás és több antennán keresztül folyik a kommunikáció, akkor a jobb routerek képesek arra, hogy észleljék a kliens irányszögét abból, hogy az egyes antennákra érkező jelek nem egyszerre futnak be. A beérkező jelek időelcsúszásának megfelelően bocsájtja ki a kimenő jeleket a kliens felé. Ez az eltolás kliensenként eltérő, mivel nem ugyanott vannak az eszközök és más-más irányból érkeznek a jelek. A gyengébb routerek ilyet nem tudnak, emiatt a jobb routereken jobb sebességek mérhetők, ha minden más paraméter azonos.

Új hozzászólás Aktív témák