Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Franz51
tag
válasz
Franz51
üzenetére
Üdv,
Ma beüzemeltük az Asus RT-ac57u routert, amit a 150 Mb/s internethez használunk. Az 5 GHz-en szépen is viszi 130-150 Mb/s sebességen. Viszont a 2,4 GHz-en csupán 40-60 Mb/s visz át . Ennyit az Asus RT-N 12 is tudott.
Lehet, hogy a 2,4 GHz-en ne is várjak többet?
Előre is kösz:
Franz -
B-L-A-C-K
titán
Sziasztok!
Kell vennem céghez új routereket, lényeg pl egy oktatáson 30 gépet szépen elásson Wifi-n. Eddig Asus RT-AC87U-t használtunk, ezekkel semmi baj nem volt, viszont gondolom ennek már van utódja is. Ha igen melyik ez? Illetve az is ajánlott kategória? Ha nem mit ajánlanátok helyette?
-
kateb
tag
Sziasztok!
Gondoltam megosztom veletek a routervásárlási élményeimet.
Egy ideje már böngésztem az oldalakat router keresgélve, mikor is az egyik cég (I..n) egész jó áron kezdett kínálni egy linksys ea8300-t. Aludtam rá egyet és a vásárlás szándékával keltem fel, de már csak 20 ezer forinttal drágábban láttam, mint előző nap. Annyiért azért nem kell-gondoltam, kezdtem másfelé nézegetni.
Következő nap egy árösszehasonlító oldalon ismét feltűnt a „jólárasított” hardware, most a b…m….t kínálatában. Nosza rendeltem is egyet. Néhány nap után hívtak, hogy ez már kifutó termék és sajnos nem tudják teljesíteni a rendelésemet, amit töröltek is (mondjuk ezt a "kifutó" termék 15-20-al drágábban mégsem kifutó, ahogy más oldalakon láttam). A cég online felületéről is lekerült a termék
Talán nem meglepő, következő nap ismét feltűnt a router sokkal kedvezőbb áron kínálva, mint a többi cégnél, ezúttal a P.l..d kínálatában. Most már csak a kíváncsiságtól hajtva rendeltem egyet, vajon hány nap kell, hogy sajnálkozva hívjanak.
A rendelt termék aktuális státuszáról folyamatosan kaptam az értesítést a cégtől. Először nem-nem volt a státusz (nagykerből visszaigazolva – beérkezett a boltba), aztán változott nagyker által visszaigazolt, de boltba még be nem érkezettre, majd ez bővült azzal, hogy hétfőn kapják meg a nagykertől. Aztán jött a következő értesítő, a státusz ismét nem-nem lett, bár a megjegyzésben még szerepelt, hogy hétfőn kapják meg a nagykertől. Természetesen (már vártam) tegnap kaptam egy újabb állapotot, ami megegyezett a kiindulásival. Érdekes viszont, hogy a cég kínálatában továbbra is szerepel a termék a nyomott áron, a weblap szerint tegnap este lett frissítve az oldal és ott az szerepel, hogy „raktáron”. Gondolom itt a (valószínűleg) kínai gyártó shenzeni raktárára gondolhatnak, mert hogy Pestről ezt az oda-vissza 80 kilométert már gyalog is letudtam volna ez alatta a pár nap alatt, az biztos. 😊
A hét első munkanapja van, már várom a telefont… -
Lazarski
csendes tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Én utóbbit szereztem be. Nagyjából 2 hét alatt megjött, de rossz volt a tápja.Miután szereztem hozzá tápot, nekem nem hajlandó UPC netet routerként osztani, csak AP módban hajlandó működni a korábbi routerrel.
Van valaki aki tud ebben segíteni, hogy a gyári firmware-t hogyan kell beállítani normálisan (kínai nyelvet tud és persze frissítés után sem tudtam angolra nyelvre állítani, a Chrome meg csak netkapcsolat mellett fordít)?
Ha modem módban van UPC ConnectBox akkor DHCP-t kell megadni neki WAN beállításnál, nem? Nekem úgy nem csatlakozik és nem értem miért, mert a WAN portja működik ha átállítom a cuccot AP módra és ráteszem a régi routerre... -
Buckey
őstag
válasz
szecskkaa
üzenetére
Én is szenvedtem a Telekom (T-Home) 20 megás internettel (a TV az nagyjából jó volt). Akár milyen router volt, mindig hol ezt, hol azt újra kellet indítani, meg kb. negyedévente megfeleződött az a szupergyors 20 megás internet (amit adni tudtak). Egy hibabejelentés, és utána megint 20 mega lett. Meguntam, felmondtam.
Korlátlan mobilnet 10 ezerért + 80 perc vagy 80db SMS 2 ezerért és Telenornál 4560Ft-ért TV.
Árban ugyan ott vagyok, mint előtte voltam, csak a mobilnetem korlátlan lett.
És a minimum 30 mega net megvan mindenhol, és mindig nálam van, mint ahogy a TV csatornák is.
És ha bejön az 5G korlátlan nettel ilyen áron, akkor már tényleg nem kell vezetékes szolgáltatás (mondjuk így sem). -
-
szecskkaa
csendes tag
Köszi a segítséget. "Csak 10/100 Mbps WAN és LAN portok, csak 2.4 GHz wifi" - szerintem ez megfelelő lesz nekem.
#72487 gubek-einste
- Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Alapvetően a ház közepére próbálnám elhelyezni majd a routert. Így 1-1 vályog falon kellene átmennie a jelnek.
- Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Telekom Netmánis S + gyorsító opció -> Speedtest mérés: Le 57 Mbps, Fel 9 Mbps
- Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
3 mobil, 1 laptop, 1 játékkonzolIgazából azért lenne szükség egy másik routerre, mert a szolgáltatótól kapottnál a wifi elég sűrűn hosszabb-rövidebb időkre elmegy, míg kábelen nincs semmi gond. Szóval ezt az új routert csak a wifi jel szórására használnám.
-
válasz
Robertó79
üzenetére
Talán azért IS, mert nincsenek a típussal senkinek olyan egyértelmű tapasztalatai, hogy felelősséggel tudja ajánlani.
Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszak ezek az eszközök, de az itt ajánlásokat tevők számára nem bizonyítottak.
Én nem olyan régen nyomogattam egyet, de a szoftvere nem volt igazán meggyőző. Amúgy nincs vele gond, igaz, a vele szemben támasztott igények sem túl magasak.
MaCS
-
Robertó79
tag
A tenda router miért nem ajánlott?
-
-
TommyGun
őstag
Szevasztok
Nézegettem a 10-20k közötti modelleket itt felül de az asusból nem kapni egyiket sem sehol. TP linket nem szeretnék, épp most döglött meg egy 2 éves tp link routerünk, és ez már a második, asszem átnyergelek más márkára.
Ez nekem meg is felelt volna >>
ASUS RT-N56U B1
○ MediaTek MT7621S @ 880MHz processzor, 128MB RAM
○ Teljes értékű Dual Band N WiFi szimultán 2.4GHz - 300Mbps & 5GHz - 300Mbps, 2x2:2 MIMO
○ 2db belső antenna a 2.4GHz részére és 2db belső antenna az 5GHz részére
○ 2db USB2.0 port (fájl, nyomtató vagy 3G/4G internetkapcsolat megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra, HTTP/FTP/Bittorrent...stb. letöltőkliens, ASUS Ai Cloud
○ Akár 1000Mbps jelölésű internetkapcsolathozValami más hasonló árban (az nem baj ha olcsóbb
) és tudásban, ajánlaátok pár másik modellt kérlek?Szimpi hogy 2,4 és 5Ghz en is megy a wifi, lévén lakótelepiek vagyunk, bírja az 1 gigás digi netet meg lehet rá dugni USB winyót, bittorrent kliens, szóval ennyi kell nekem KB ...
Köszi a helpet!
-
-
válasz
szecskkaa
üzenetére
Szia,
Mivel csak összeghatárt írtál, meg a falra szerelhetőséget, egyéb elvárást nem: [link]
Csak 10/100 Mbps WAN és LAN portok, csak 2.4 GHz wifi, ha ilyen tekintetben jobb kell, azt jelezd, mert fontos szempont lehet, hogy milyen gyors nethez kell, milyen környezetben (ahol sok az elérhető 2.4 GHz wifi hálózat, ott akár teljesen muszáj átállni az 5 GHz-re a probléma mentes wifi kapcsolathoz)...stb. -
szecskkaa
csendes tag
Sziasztok!
Wifi routert keresnék lehetőleg 10000ft alatt. Fontos lenne hogy, falra fel lehessen helyezni.
Mit ajánlanátok? Előre is köszönöm.
-
törölt tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Tényleg, nincs benne B20.

Alap feladatokra valóban jó lehet, azért még nézelődöm, hátha találok más eszközt is, de nem hiszem, hogy ennyiért sok alternatíva lenne. -
válasz
üzenetére
Nem ismerem az adott eszközt, szóval csak a tech infókat tudom én is keresni róla. A gyártó honlapja szerint pl. nem ismeri a B20-at, ami lehet hátrány, de alap feladatokra azért biztosan megteszi.
-
törölt tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszod!
Lehetséges, hogy egy régebbi mobilt használok majd fel erre, mert talán van megfelelő lefedettség, és 3G is bőven elég lenne, de még nézelődöm, mert
hosszabb távra egy jobb eszköz jobb lenne.Esetleg még ez a MiFi?
13-ért elég jó ajánlatnak tűnik.
(1 mobilra osztaná a netet.) -
válasz
üzenetére
Üdv!
10000HUF alatt kizárt dolog, ha csak nem találsz valami alkalmi vételt az aprón. A SIM kártyás routerek nem olcsók, lévén beépített 4G/LTE modem is jár hozzájuk, ennek megfelelően inkább 25k HUF körül indulnak. Vannak ilyen modellei az ASUS-nak is, de azok még borsosabb áron mennek.
-
törölt tag
Sziasztok!
Tudtok valami olyan routert, vagy MiFi-t, ami képes SIM kártya (méret mindegy) befogadására? 4G nagy előny lenne. Árban lehetőleg 10 ezer forint alatt, mert olyannak lenne, aki ritkábban netezik. (Havi 1 GB-t használ el.)
Előre is köszi.

-
VIBO
őstag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Nem tudom, hogy a végén, amit írtál a v4 az ilyen vagy más?

-
balhmm
tag
válasz
Fox Mulder
üzenetére
mehet közvetlen a upc után
-
Üdv!
Nézegettem a Tp-Link Deco Mesh wifi rendszereit. Jó megoldásnak tűnik, arra, hogy kiterjesszem a lefedettséget. Egy valamit nem értek, ezeket közvetlenül a pld. egy Upc Connect box után kötöm be vagy kell hozzá egy saját wifi router. Mert van egy tp link archer c8 de az usb és a lan portok száma miatt nem szivesen venném ki a rendszerből. -
nikkel111
csendes tag
@Horvi,@woodworm köszi szépen.
fttb van -
nikkel111
csendes tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Köszi !
Csak azért kérdeztem mert a diginél csont nélkül megy saját routerral ... -
nikkel111
csendes tag
Sziasztok,
Hülye kérdés...
Új UPC csak vezetékes internet bekötése esetén működik e a net saját routerrrel, a upc-s connect box kihagyásával ?
Szerintem igen, de nem egyértelmű ...Próbáltam utána olvasni de mindenhol arról írnak hogy a connect box után kötik be a saját routert ...
Köszi
-
TriX2010
tag
Azért elég vicces, hogy egy olyan valaki is ossza itt az észt aki nemrég még egyedül beüzemelni sem tudta a vásárolt routerét... Nem mondom kire gondolok, ha akar magára ismer...
Mindenesetre elgondolkodtató... Ide jönnek tanácsért hozzá nem értők, és olyan valaki reagál, aki talán még annyit sem tud, mint a kérdező...
-
Winne
nagyúr
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi, akkor marad az!

-
-
Winne
nagyúr
Urak!
Van itthon két routerem, az egyik nincs beüzemelve és nem akarom tesztre sem bontani, hátha enélkül is meg tudjátok mondani, hogy melyik lenne az erősebb - és főleg a lefedettség lenne fontos - illetve hogy melyiket érdemes megtartani.
Most egy Asus 18U van használatban, a lakás két szélén már azért elég sok elveszik a sebességből, de netezésnél nincs különösebb gond, maximum sebességvesztés. A másik router pedig egy TP-Link C5 AC 1200, csak annyi különbséggel, hogy ami nekem van az 3 antennás ugyanezzel a típusnévvel, v1.2.
A net 240 megabites most, 5 GHz-es cuccaim vannak, de a 2,4 GHz-es sávot használom. Torrentkliens nem megy már rajta, csak adja a netet és kész, általában 5-6 eszköz van rajta egyszerre.
A kérdés tehát, hogy melyiket érdemes tartani, melyiket adjam el? Processzorra, ramra, ilyesmire melyik erősebb/újabb konstrukció?
-
-
válasz
icp1970
üzenetére
A TP-Link Archer C2 és az összes AC750-es eszköz nem ajánlott a gyenge 5 GHz-s wifi képesség (433 Mbps) miatt, valamint az ilyen eszközök között gyakori a 100-as portok is és hardveresen sem olyanok mint a "nagyobb" testvéreik, valamint CFW ellátottságuk sem gyakori.
20k alatt Asus AC57U/AC1300G+, TP-Link Archer C5v4 lenne ajánlott.
-
-
-
-
kromatika
veterán
válasz
Core2duo6600
üzenetére
-
kromatika
veterán
Sziasztok.UPC Connect Box nál hogyan lehet ki kapcsolni a wifit?Tehát hogy csak modem ként működjön?Nem találom sehol a webes felületén.

-
janisjoplin1
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm..
Janis Joplin
-
-
törölt tag
Sziasztok! Nem találtam beárazós topikot erre, így itt kérdezném meg:
Huawei B525 4G Telenoros router mennyit érhet? Hibátlan amúgy. -
Sziasztok!
Barátom tervezi egy Asus RT-AC67U csomag vásárlását. (Bécsben él, ott is veszi meg.)
Van erről az eszközről tapasztalat, jó és rosz, valamint mennyire stabil a mesh hálózata? -
galaxys80
veterán
Sziasztok!
Valószínűleg új routert kell vásárolnom hamarosan. Sok extrát nem kell tudnia. Lényeg, hogy minél erősebb legyen én minél nagyobb legyen a hatótáva. Családi házas környezetben lakunk, tehát nagyon sok zavaró szomszéd jel nincsen. Viszont jó lenne, ha az egész udvaron elérhető lenne a wifi.
A mostani TP-Link WDR 3600-al az a gondom, hogy valamiért a 2.4 ghz wifi és a Bluetooth állandóan zavarják egymást és interferencia van. (Lassú a net)
Árkategória kb 15.000 Ft-ig.Ez [link] esetleg?
Jó lenne az MM-ben megvenni, mert van még ajándékkártyám. -
VIBO
őstag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi a választ

Tégla lakás, 4. emelet. Szomszédoknak nem adok netet.
Átlag 2-3 tella, 1 okos TV, 2 laptop használná a cuccot.
-
-
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ami szóba jöhet:
20k alatt Asus AC57U/AC1300G+, TP-Link Archer C5v4
20k és 30k között Asus AC58U/AC66U B1, TP-Link Archer C7 -
icp1970
senior tag
Sziasztok.Segítséget szeretnék kérni.80nm2 es ,lakásomban jelenleg 500 Mbit/s -es internetem van.UPC Connect Box [link] készülék szolgáltatja a netet.Csak a WIFIT használjuk,(4 teló,3 notebook amik tudják az ac-t)vezetékes eszköz nincs.Sajnos a netet napi szinten eldobálja kb 10 percekre az eszköz.Ujra indítás sem segít.A csatorna kiválasztást el végeztem 1-11 között van.Hiába állítottam át többször akkor is marad a jelenség.Javítana e ezen a problémán,ha egy külsö routert be iktatnék,és a box csak modem ként lenne használva.Nevezetesen a TP-Link Archer C60 AC1350 Router-t használnám,mivel azt nevetséges áron megtudnám venni haveromtól.Utána olvasva a topikban,ezt a model a 100-as lan miatt nem ajánlott,viszont a wifi sebessége elég combos 1350 Mbit/s.(elvileg a Connect Box is ennyit tud wifin) Jól gondolom e hogy az én esetemben a lan port 100-as gyengesége nem mérvadó,hiszen nincs,és nem is lesz vezetékes eszköz használatban,és esetleg ha később feljebbi csomagba váltok,akkor jól jön ez a gyors wifi sebesség.Köszi előre is a választ.
-
VIBO
őstag
Hali
Digis 500 megás nethez milyen routert javasoltok olcsóbb kategóriában?
-
válasz
janisjoplin1
üzenetére
A vályog a wifi nagy ellensége így semmit sem lehet garantálni.
Megfelelő lehet az Asus AC66U B1. -
Core2duo6600
veterán
válasz
Astorian12
üzenetére
Lehet, hogy jobban jársz több kisebbel, de lévén wifi rpőlk van szó, csak éles használatnál derül ki.
-
Astorian12
tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
(#72431) Cirbolya_sen
Igen, azt néztem, a dobozos tartalmazza az adaptert.
Köszönöm a segítséget
Már csak egy kérdésem lenne.
Az év végi terveink tekintetében akkor lenne értelme az LR helyett egy Pro-t beszerezni? -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Astorian12
üzenetére
A dobozos kiszerelés tartalmaz poe tápot is, a kliens szám nincs meghatározva pontosan. Működési tapasztalat alapján egy LR is elkezel 30-40 klienst.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Astorian12
üzenetére
Műkődik a routerre kapcsolt kábellel is, de ez esetben gondoskodni kell az áramellátásról poe injektor segítségével, amit ha jól tudom mellékelmek is a termékekhez
-
Astorian12
tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Köszönöm a tartalmas leírást.
Az Unifi rendszer mellett fogjuk letenni a voksunkat.
Viszont én fogok megkűzdeni a kiépítéssel, nagyjából már körvonalazódik a fejemben, hogy is lesz kialakítva.Unifi AP AC LR-t és a Lite verziót néztem, viszont azt nem találtam meg róluk, hogy pontosan ezek hány eszközt tudnának kiszolgálni.
Ha jól értelmeztem akkor, igazából ha közvetlenül a routerre csatlakoztatom eternet kábellel úgy is működőképes lenne, vagy kell egy külön switch ?
-
janisjoplin1
tag
Sziasztok..
Bekötötte a digi az 1000-es netet.és routert szeretnék vásárolni.Előtte telekom ZTE 368ne volt.Családi ház vályog fal 60 m2.A lakáson belül semmi gond nem volt vele.Az udvaron már nem mindenhol volt térerő.Tehát ha a zte-től egy picit nagyobb a hatósugara akkor már jó lenne.3 tv.nas.2 média box.xbox.ezek csatlakoznak kábelen.wifin 3 telefon 3 laptop.Ahogy olvasom az asus rt-ac66u b1 a szimpatikus.Ez megfelelne nekem ?
És honnan érdemes megvenni ?Garancia végett kérdezem.Ja és még annyi,hogy erre a b1-re azt írták:
HGG féle Firmwaret érdemes rárakni..
KöszönömJanis Joplin
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Astorian12
üzenetére
Hát, pl lehet egy Unifi [link]rendszer.
Nagyvonalakban ez áll egy
vezérlőből,
amivel konfigurálod az AP ket, ill. monitorozod, ha nem fut a vezérlő, akkor műkődik a wifi, de értelemszerűen nem lesznek élő statisztikák.A vezérlő lehet egy dedikált cloudkey, vagy egy linux serverre feltelepített is, de akár windows on is futhat.
Az AP ék POE sok, vagyis a lan kábelen kapják az áramot, amit akár POE switch el is, etethetsz.A Router funkciót rábizhatod egy Unifi Security Gatewayre, vagy bármilyen más normális routerre is, elöbbi esetben szintén a vezérlő alatt látsz mindent (böngészőből elérhető, kezelhető)
A legvégén maguk az AP ék.
Természetesen az AP ket, kábelesen kell a switchel összekötni, sorbakötés is lehetséges.Vagy berendeled az eszközöket és magad megküzdesz vele, vagy egy céggel csináltatod meg, ha kell akkor tudok privátban küldeni elérhetőséget, akik nálunk (cégnél) is csinálták.
A másik gyártó a Mikrotik, de talán melósabb a konfigurálása, ezen felül is biztosan van még akik üzleti felhasználásra szánt wifi megoldásokat kinálnak, de ez a 2 van talán legjobban elterjedve.
Ennyi eszközt ki kell szolgálnia a routernek is teljesítménnyel, és a wifi résznek is kell a megfelelő térerő.
A jó műkődést egy soho asztali eszközzel nem tudod elérni.
-
Astorian12
tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Szia, köszi a gyors választ.
Ez mit jelentene pontosan nekem?
20 eszköz felett kezdődnek most a gondok, az alsó szinten van egy cisco repeater az kimaradt az előzőből.
Akkor egy NETGEAR D7000-el sem lennék sokkkal előrébb ? -
Core2duo6600
veterán
válasz
Astorian12
üzenetére
Hát ez elég sok eszköz így már lehet érdemes lenne a profibb eszközök felé elmenni.
Az is lehet, hogy 1 AP nem is lesz elég, sőt szinte biztos.
-
Astorian12
tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy üzlethelyiségbe szeretnék új routert venni, de tanácstalan vagyok, hogy mit válasszak...NETGEAR R6400 és az R7000 amiket eddig néztem, de nem vagyok benne biztos magamban.
egy 60nm-es belső két szintes irodát kéne kiszolgálnia (galériával együtt kb. 90nm)
Tégla épület, 1000-es digi net van, a router az emeleten lenne, ami fixen rajta van az 2 nyomtató, 2 nas és egy nyomtató szerver, ezen kívül wifin keresztül még 25-30 (telefon, tablet, laptop) eszköz lenne rajta kb.
Ez év végéig 40-45 eszközre fog növekedni tervek szerint.
A keret amit rá szánnánk kb. 60ezer lenne, de jobban örülnék, ha megoldható lenne 40-50 között.
A mostani tp-link 5 éve 30 körül volt, ha jól emlékszem.
A választ előre is köszönöm
-
válasz
gamegod
üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Milyen router-rel lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi lenne a beszerzésre?Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél.
Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1 vagy N18U) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá.
Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
Ha megoldható akkor inkább az a javasolt, hogy kábeles kapcsolattal használjál egy második wifi router-t AP módban.
A repeater-t olyan helyre kell tenni ahol az eredeti wifi jel még viszonylag jól fogható mivel a vételi erősség egyenes arányban áll az elérhető sebességgel vagyis a gyenge jel = alacsony sebesség. A repeater működés során alapból lesz egy link sebesség feleződés is így a gyenge jel/alacsony sebesség esetén ez még további csökkenést fog eredményezni akár a teljesen használhatatlanságig is.
Alternatív megoldás lehet a Powerline használata de az nagyban függ az áramhálózat állapottól és kialakításától. -
gamegod
senior tag
Remélem jo topicba írok.
Wifi jelerősítőt milyent ajánlotok?
-
IzI
senior tag
Hi
Szeretnék új router-t venni max 15-20e Ft-ig.
Társasházi lakás,téglafalak,55nm.
Gigabites legyen,wifi csak házon belül lesz használva.
Tudnátok ajánlani párat,ami egyszerűen telepíthető?
Amit kinéztem az a TP-Link Archer C2 AC900 Router,ez megfelelő vagy valami más kéne ? -
jimpo
senior tag
válasz
balhmm
üzenetére
A c7-es teszt megvolt? Kíváncsi vagyok hogy szuperált, mik a tapasztalatok.
Nálam a SagemCom F@st 5655V2 AC MT -vel 180-200Mega körül van a plafon amikor egy helységben vagyok a routerrel, sem a notebookkal sem telefonnal nem tudok többet mérni Wifin. Ismerősöm laptopjával kábelen keresztül adja az 1Gigát.

-
kateb
tag
válasz
TriX2010
üzenetére
Hi!
Bár nem vagyok régi fórumtárs, de a jelenlegi D-Link DIR 600-as routeremről nem tudok rosszat írni. Nem is azért szeretném cserélni, mert gondjai lennének, hanem azért, mert csak 2,4 gigás és a környékünkön mindenki ezt használja, 5 gigán meg nincs senki (még), valamint max 150 Mbps a sebesség, ami a mostani 100/10-hez elég, de ha feljebb megyek, akkor már kevés lesz.
A tapasztalatom egyébként az a routerrel, hogy amit tud, azt nagyon stabilan tudja. Folyamatosan be van kapcsolva, sosem fagy le, nem melegszik. 10x10-es, kétszintes családi ház 90%-át lefedi normális wifivel. Viszont amint elhagyjuk a házat, drasztikusan csökken a sebesség. Bár érdekes módon csak a letöltési sebesség változik, a feltöltési sebesség szinte mindenhol ugyanannyi. Ki nem fogom dobni, AP- ként jó szolgálatot tehet még a kertben.
Hetekig nézegettem a routereket és majdnem vettem egy Ubiquity amplifi HD-t, ami egy elég jó minőségű otthoni megoldásnak ígérkezett, de több külföldi fórumon is olvastam, hogy többeknél a gariidő lejárta után beadta a kulcsot. Ahhoz pedig elég drága, hogy 1-2 évre vegyem.
Tehát most megpróbálkozom egy Linksys ea8300 ketyerével, aminek szintén vannak gondjai, de az orvosság is megvan rá. -
válasz
TriX2010
üzenetére
A TP-Link AC1200-ról:
Én egyetlen ilyet ismerek személyesen, és az bizony újraindulgat. Más kérdés, hogy a gazdáját ez nem zavarja.
A többiről:
Ez egy közösségi oldal. Mindenki lelkesedésből dobja be a saját tudását és tapasztalatait a közösbe, ami sokak részéről már eleve egy nagyon komoly erőfeszítés.
Nem nagyon van helye reklamációnak azért, mert kevesled.MaCS
-
TriX2010
tag
Nos rendben, elfogadom az érveket

Azt valóban elismerem, hogy nem követem folyamatosan a topicot, csak időszakosan...
Magam is egy EA7500 boldog tulaja vagyok jelenleg. Bár az enyém V2. De panaszra nincs okom. Gyors, stabil, jelerősségben is odaveri a két korábbi TP-Linket...
Ha már itt tartunk, Neked milyen sebesség tapasztalataid vannak? Nálam 670/310 Mbit volt kb a max eddig. (A routertől egy szobával odébb is..) (Digi1000, Intel AC9560 az ellenoldalon..) -
válasz
TriX2010
üzenetére
Több helyen - négy rémlik, de megnézem majd a kapcsolódó jegyzeteket - is cseréltem C1200-at, mert gond volt azzal, de van olyan, ahol kitettem már régen és azóta sem jeleztek problémát, szóval igen, több tényező (akár úgy is lehet fogalmazni, hogy részben szerencse) függvénye. (Kevés helyre tettek ki ilyen típust, ahol csak az fért bele adott pillanatban a keretbe, szóval a problémás és cserélt darabok aránya is rossz.)
Össze nem lehet szedni infókat, én legalábbis nem elégednék meg a neten innen vagy onnan összeolvasottakkal, azokra nem támaszkodnék ajánlás kapcsán és szerintem sokan vannak még így ezzel. Számtalan típus van, amit úgy húznak le vagy istenítenek, hogy nem értenek hozzá, azt sem tudják, mit is kellene pontosan nézni a működés kapcsán, ha részletesebb leírásra lenne szükség.
Biztos nem követed akkor folyamatosan ezt a topikot, mert az én hozzászólásaimban pont olvashattad volna, hogy jó ideje Linksys routert használok, konkrétan EA7500 v1 típust (fontos a v1, mert a mostanság kapható v2 már eltérő, valamennyivel gyengébb hardverű, bár attól az is jó), amivel nagyon elégedett vagyok, bátran ajánlom mindenkinek, de vannak még más Linksys típusok is, amikkel jók a tapasztalataim. (Jobbak, mint például az RT-AC87U és társai típusokkal, pedig azok sem szerepeltek rosszul nálam.)
Sőt, ha csak a keresőbe beírod itt, hogy Linksys, másoktól is dob találatokat, olvashatod, hogy vannak jó típusai, de nem olcsók és ez az általam is írt kulcs, részben emiatt mellőzik sokan.
Az a helyzet, hogy hiába ajánlom például az általam is használt Linksys routert, tapasztalatból mondom, sokan úgy vannak ezzel, miszerint nem akarnak érte annyit kifizetni, inkább kérik az olcsóbb RT-AC66U B1 és társai típusokat.
Itt a topikban sem kimondott leragadásról van szó, egyszerűen csak van néhány típus minden kategóriában, ami a gyakorlatban is ismert működésű és megfelelő ár-érték arányú, ezért ajánlott. -
TriX2010
tag
AC1200-at közel két évig használtam. Jó ha háromszor restartoltam... Levegőben 400-450 mbit le és 250-300 fel... Teljesen stabilan... Na de akkor hol is az a nagy baj vele ami folyamatosan megvan?

Mindemellett elfogadom amit írtál példának az AC66U tekintetében, de ez akkor is kevés így szerintem egy ilyen oldalon... Nincs tapasztalat a többit illetően? Vagy csak össze kéne szedni az infókat? Épp írtam egy tapasztalatot az előbb... És azért kíváncsi lennék, hogy a többi szegény c1200 használó nap mint nap szenved a nettel? Csak nekem volt ekkora mázlim, hogy semmi bajom nem volt vele? Kétlem...
Nem hiszem, hogy nincs itt pár régi fórumtárs, aki olyan routert használ ami nincs az ajánlott listában és ne tudna némi beszámolót adni a sajátjáról....
Linksys routert pl ne vegyen senki? És sorolhatnám.... Szóval én továbbra is azt mondom, hogy durván leragadtunk néhány típus ajánlásánál és nem gondolom, hogy ez így jól van...
-
válasz
Core2duo6600
üzenetére
NAS passz, az nem az én asztalom.
Az a baj, hogy sok otthoni felhasználó számára a nem SOHO, hanem komolyabb eszközök anyagilag és bekonfigurálás szempontjából túlzás, szélsőség lehet részben.
Én is szívesen mondanám sok embernek, amikor hívnak olcsóbbnál olcsóbb és problémásabbnál problémásabb eszközökhöz, hogy ha nem ilyet vennének, hanem a többszöröse áron sokkal jobbat, akkor a probléma is sokkal kevesebb lenne, vagy teljesen megszűnne minden hiba, de nem teszem, max finoman célzok rá, ha már nagyon elszalad velük a ló, hogy miért nem lehet normálisan beállítani a jó működéshez. -
Core2duo6600
veterán
Én ezért választok vállalati/ipari felhasználásra szánt eszközöket.
NAS -
Router - Jelenleg Mikrotiket (1100AHx4) használok, itt találtam meg az igényeimnek megfelelőt némán, azaz aktív hűtés nélkül.
Switch - na ez jelenleg általános majd cserélve lesz egy normálisra.Amit otthoni -ként hirdetnek az olyan is, ezt eddig leginkább a nas oknál tapasztaltam.
Nekem még mindig megy a Syno DS 410 míg ismerős már a 3 ik "otthoni" szarát használja. -
Buckey
őstag

Hát igen, az ajánlott épp azért ajánlott, mert nincs velük gond.
De azért ez sem szentírás, szoftverfrissítés és beszállítói váltás keresztbe tehet ennek elég rendesen.A WIFI meg lutri, a vezeték nélküli hálózatot bármi zavarhatja (sőt, még a vezetékeset is, akár hálózati feszültségen keresztül is!), én arra sohasem adok.
És hogy valaki olcsóbb készüléket vásárol, az ha még kompromisszumokkal is jár, az természetes, de azért az ne legyen az, hogy ne működjön megbízhatóan, stabilan. Bár, a gyártók, szervizek ezt is természetesnek veszik. És igazad van, ha nem használhatatlan a készülék, akkor nincs javítás, vagy csak nagyon sokára (ebbe én is belefutottam, épp ezért kellett egy router a telefon helyett).
És igen, én is vettem már olyan terméket, amit nem ajánlotta az az egy hozzászóló, mert látszott az írásából, hogy nem sok fogalma volt az egészről, hogyan is kellene működnie, beállítania.
Meg volt olyan is, hogy egy egyszerű, cserélhető kábel hossza miatt kapott a termék igen rossz véleményt, ami természetesen tökéletesen tette a dolgát!
A szolgáltatónál nem lehet hiba (szerintük), mert nincs választásod, hogy hova menj, így oldd meg TE, ha tudod. Ha meg nem tudod megoldani, akkor hülye vagy és szenvedsz (ebben is volt részem, amíg a hűségidő lejárt).
-
válasz
Buckey
üzenetére
Az itt többségében ajánlott típusokkal nincs különösebb probléma, ha azok valamelyikét veszi bárki, nagyon nem fog mellényúlni.
Amennyiben wifi...stb. problémája akad, attól még nem feltétlenül a routerrel van gond, de kaphat is segítséget a kapcsolódó topikokban ([link], [link]).
Akik jobban, kellően értenek hozzá, nem is feltétlenül kérdeznek itt.
Akik bármilyen okból kevese(bbe)t szánnak rá, kénytelenek vállalni az olcsó(bb) eszközzel járó esetleges kompromisszumokat is.
Jómagam is különc vagyok részben, sok olyat kipróbálok, amivel nincs felhasználói tapasztalat, vagy bizonyos helyeken - ahol nem annyira hozzáértő felhasználók értékelnek, ami sokszor a hozzászólások tartalmából is kiderül -, negatívumokat írnak azokról, de én látok rá esélyt, hogy jók azok a típusok, valamint hardverben és szoftverben is szeretem bőven felülméretezni a háztartásban használt eszközöket, legyen azokban sok tartalék, ha hirtelen változna ilyen tekintetben szolgáltatás, felhasználói szokás...stb.
A legtöbb eszköz - és itt nem csak a routerekre vagy hálózati eszközökre gondolok, bármilyen más területre elmondható -nem 100%-os, de a gyártók csak akkor lépnek, ha muszáj, szoftveresen még csak rászánják magukat a javításra, de hardveresen csak akkor vonják ki, ha valóban húzós a probléma.
Régebben én is sokszor találkoztam olyan problémával, hogy egy adott szolgáltató által adott nettel csak meghatározott gyártók routerei működtek jól, bizonyosokkal probléma volt, de azok más szolgáltatónál gond nélkül dolgoztak, mint utólag kiderült, a szolgáltató oldalán volt a hiba.
Megoldható RT-AC66U b1-gyel az általad elvárt dolog, de ahogy az USB modemeknél adott kompatibilitási lista, úgy okostelefon esetén sincs rá garancia, hogy bármilyennel működik, talán ezért nem mertek általánosságban rábólintani a hozzáértőbbek sem. -
válasz
Davebowman
üzenetére
Panelban mindenképpen a dual band AC66U B1 a jobb választás.
-
Davebowman
senior tag
Sziasztok, gyors kérdés, Asus n18u és ac66u b1 között, ha nem kell az 5ghz melyiket érdemesebb megvenni? Megéri-e a 14.000 Ft többletet. Panel, több falon át menne a wi-fi. Sok cucc lóg rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- alza vélemények - tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- ASUS routerek
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 2in1 WUXGA Touch i5-1135G7 16GB 256GB Intel Iris XE 4G LTE W11 Pro Garancia
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX RTX 3080 10GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 9500 16GB DDR4 120GB SSD 2TB HDD RTX 2060 Super 8GB ÚJ Zalman T4 Plus 600W
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
) és tudásban, ajánlaátok pár másik modellt kérlek?

Lehetséges, hogy egy régebbi mobilt használok majd fel erre, mert talán van megfelelő lefedettség, és 3G is bőven elég lenne, de még nézelődöm, mert

Dr.NX