Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Buckey
őstag
Így van, igazad van, mindenki olyant vesz, amilyent akar.
Csak itt vannak olyanok is:
-akik nem értenek (annyira) hozzá (megveszik a tanácsolt routert),
-akik jobban értenek hozzá (azok nem veszik meg a tanácsolt routert),
-akiknek nincs annyi pénzük (vagy várnak, vagy megveszik a legolcsóbbat, ami szerintük megfelel),
-és persze vannak különcök (mint én is) is, akik kerülő útra kényszerülnek (nem kapnak választ, és vesznek valamit, vagy sak szeretnek kipróbálni valami mást).Sokan úgy vannak vele, hogy ha hibás, nem 100%-os, akkor ugyan miért gyártják, árulják egyáltalán? És ez jó kérdés. Ha egy routert két naponta újra kell indítani, akkor ott valami hiba van, amit a gyártó is biztos tud, de vagy lesz@rja, vagy a hálózat sajátosságai miatt van probléma, így a gyártónál nem is jelentkezik a hiba.
Tapasztaltam kollégánál ilyent, hogy a szolgáltató internetes hálózata csak TP-Link routerekkel volt problémamentes, kétféle Asus routerrel sem működött megfelelően (2db ASUS RT-AC58U és 1 db ASUS RT-AC66U B1).
Én meg olyan routert kerestem, ami későbbi gigás hálózaton is jól működne (pl. ASUS RT-AC66U B1), de olyan, 100%-os megerősítést nem kaptam, hogy a jelenlegi androidos telefon USB internet megosztása működne, így a vásárlást későbbre hagytam (ha lesz normális vezetékes net), és beruháztam egy HUAWEI E5180S-22 LTE routerbe. Drágább lesz így, de addig megfelel (hozzáteszem, hogy most nagyon elgondolkoztam, kell-e nekem vezetékes net, mert így 30-93 mega között van a sebesség 15-18 ms pinggel!), és hátha kijön egy újabb, gyorsabb modell is az ASUS RT-AC66U B1 helyett.
-
válasz
TriX2010
üzenetére
Néhány észrevétel:
Az RT-AC66U típusból vannak újabb és újabb verziók (B1 és még újabb társai), amik a régihez képest sokkal jobbak, erősebb hardverrel rendelkeznek...stb., így jelenleg is naprakészen ajánlhatók, ár-érték arányban nagyon jónak számítanak, hiszen az 1 GHz kétmagos CPU, 256 MB RAM...stb. még bőven jónak számít jelenleg.
Az Archer C1200-ban olyan SoC van, mint az RT-AC1200G+ típusban és utóbbinál a sokadik firmware frissítés után is gond volt, hosszú hónapokon át, sőt, még tovább.
Saját felelősségre mindenki olyat vásárol persze, amilyet csak akar, az ő pénze, az ő döntése.
Néhány régebbi és újabb típus tekintetében valóban jó lenne az összefoglaló aktualizálása, de hiába vannak újabb típusok, ha azokkal nincs mérvadó gyakorlati tapasztalat, csak a specifikáció alapján nem teljesen korrekt dolog ajánlgatni, mert úgy járhat az ember, mint például az említett RT-AC1200G+ típussal.
Végül a rászánt összeg kérdése, ha egyszer annyit szán rá valaki, hogy olyan fér bele, akkor csak azt, az olyan, akár régebbi, de még kapható típusokat lehet javasolni. -
TriX2010
tag
Kicsit át kéne gondolni ezt a topikot... Frissíteni az összefoglalóját, az ajánlott routerek listáját meg ilyesmi.. 2 éve ugyanazokat a routereket ajánlgatják a szakik, de azóta kicsit bővült a paletta... Itt vannak az újabbnál újabb routerek, és itt meg még mindig azt olvasom hogy vegyek Archer C7-et, meg AC66U-t stb... Ami persze nem rossz cucc, na de még mindig....?

Arról már nem is beszélve, hogy vannak érdekes -szerintem- tévhitek... Pl ott az Archer C1200... A kis mostoha... Olcsó, gyors, és stabil.. Mert egyszer kitalálta valaki hogy nem jó... Azóta meg senki ne vegyen olyat.... Ez is több éves sztori... Azóta firmware frissítések orvosolhatták a problémákat ha ugyan voltak...Szóval a lényeg, hogy a topik elavult úgy ahogy van...

-
válasz
SMartin-HU
üzenetére
Szia,
Igen, a GE a Gigabit Ethernet (10/100/1000), az FE pedig a Fast Ethernet (10/100).
-
SMartin-HU
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm a választ!
A Huaweinél a GE és FE portok között mi a különbség? 10/100/1000 és 10/100 lenne?
Semmit nem hagytak itt hozzá, a huawei oldalán meg csak a többi modellt vesézi, de azok meg már a 10G csatik.
-
-
jimpo
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm.
Látom. Van Dual 5 GHz-es router is, érdemes lehet venni inkább olyat?
Az már a gigabájtos net jó részét továbbítaná. Lan kábelen átjön. -
válasz
SMartin-HU
üzenetére
Az ajánlott eszközök jók lesznek.
-
-
NoNick
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
OK, köszönöm.
-
SMartin-HU
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Gyakorlatilag a szolgáltatói is elég lenne WiFi-re. Az ac hiányzik. Ha 2 pontról sugároznék, akkor minden helyen tökéletes jel lenne. Az AP beszerzést meglátom, ha megvan az új router és kipróbáltam.Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
1GbitMennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
LAN: PS4, TV,
Switch: 2db laptop, NAS, nyomtató
WiFi: 2db mobilMennyi lenne a beszerzésre?
Router 30e
Switch szerintem egy egyszerű 5 vagy 8 portos TP-Link lesz 6000Ft körül van.Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Gbit portok -
jimpo
senior tag
válasz
balhmm
üzenetére
Érdekes, az a baj nálam az optika kábel nem enged, meg furcsa volna oda tenni a "vevő egység"-et ahol közlekedünk.

Ha elé viszem a notebookot hasít a net, de a szobában csak 20-30 MB/s. Akkor több ha elkapja az 5 GHz jelet.
-
jimpo
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Maga a [Lakás] Családi ház, szomszédok 25-30m.-re. A fal szilikát szürke színű, Falvastagság 30cm maga a szilikát plusz vakolat.
Az előző Huawei fehér két antennás routerrel még a lakáson kívül a háztól 4-5 méterrel is volt internet. Jelenleg a Pc-nél 2,4 GHz esetén -65dBm míg 5 GHz-nél -75dBm. Ami durva. Sagemcom F@st 5655v2 MT.
Eszközök
Xiaomi Notebook Air 13 2017, I5 7200u, Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 Max Speed 867 Mbps
Xiaomi Mi Max 3, Redmi Note 3 Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Emellett 2-3 telefon, meg egy laptop de azok nem ac képesek jelenleg.Nagy igények nincsenek, szórja a netet, meg nem baj ha tud kezelni vinyót, pendrive-ot mint hálózati tároló.
Gondoltam hogy a teljes sebesség nem jön át, de minél több annál jobb. Főleg hogy van min osztozkodni.

-
-
NoNick
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy sima Xiaomi Mi Router 3 van nálam szolgálatban 100/50-es nethez. Szeretnék bővíteni, ehhez márkán belül maradva melyiket javasoljátok? MiWifi 3G vagy MiWifi 4? USB nem kell feltétlenül, de feleannyi a ram a 4-esben.. -
G@ben
addikt
Nem router választás, mert már megvan, de meg lehet nézni egy Archer C5v4 esetében, hogy milyen eszközökkel csatlakoztak valaha is wifire? Néha nagyon belassul a netem, aztán próbálom megtalálni az okát. A routert kizárnám, mert a régi is csinálta, meg az új is, aztán felmerült, hogy valaki lopja a wifit (WPA2 bekapcsolva, hosszú, bonyolult jelszó). Persze lehet, hogy szolgáltatói oldalon van valami hiba, de a wifilopást ki szeretném zárni. A jelenség ritka, ezért nehéz elkapni. Egyébként a gép kábelen csatlakozik.
-
-
scabi78
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Ok, köszi. Akkor a leírtakhoz melyik tp-link routereket ajánlod? Kérlek, ha tudsz, többet írj és választok, nincs összeghatár.
TP-Link TL-MR3220 routert szeretném lecserélni, mert szerintem nem elég jó a wifije. (régi már, használtan vettem, még sosem volt új routerem, stb...) Telefonon szakadozik a YT, igaz hogy 8 méter távolság van a telefon és a router között, de egy jelerősítő közvetlen a telefon mellett van.
A jelerősítőm TP-Linkes, ezért ebben a márkában gondolkoznék. Emeletes a ház, a router a földszinten lenne a ház egyik szélén. Tudom, hogy nem ideális, nem tudom középre rakni, de szeretném ha mindenhol kiváló lenne a jel. 150 megás neten van amiből 80-at garantálnak.
Ezek az eszközök csatlakoznának rá:
Tv, pc, htpc kábellel
laptop, 2 ipad és 2 telefon wifivelköszi
-
balhmm
tag
válasz
Tomikapc
üzenetére
Azert rajtad kivul kb max paran irakalnak szakadasi hibakat.. szoval lehet van par gyengebbre sikerult darab. Attol meg nem biztos, hogy szar lenne a router. Nalunk pl nincs szakadas egyaltalan. Ha normalis helyrol vettetek, akkor 3 ev azonnali (indoklas nelkuli cseregarancia jar ra). Persze, ha az argepes legjobb áras áfázós cégtől vãsároltok, akkor szarabb a helyzet..
-
válasz
SMartin-HU
üzenetére
A szolgáltatói eszközt nem tudod kiváltani, azt teheted, hogy bridge módban kapcsoltatód és a saját sima wifi router-rel intézel minden feladatot.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Switch-ből bármilyen gigabites portokkal rendelkezőt típus megfelelő lesz.
AP-nak egy sima wifi router is megteszi AP módba állítva.Ajánlott típusok 30k-s határral: Asus AC57U/AC58U/AC66U B1/AC1300G+, TP-Link Archer C5v4/C7
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel és 2 LAN porttal rendelkezik) -
-
kateb
tag
Sziasztok!
Pár napja írtam ide a fórumra router ügyben. Azóta annyi változott, hogy első körben vennék egy MESH routert, aztán ha a körülmények indokolják, akkor bővíteném. A ház kb 200 nm, plusz a kert 7-800. Ubiquity amplifi eddig a nyerő, de most találtam egy jó összehasonlító oldalt, ha netán érdekel valakit:
https://analiti.com/compare -
Tomikapc
aktív tag
Üdv! Aki az Archer C5v4-et szeretné megvenni, esetleg azt ajánlja valakinek, annak javaslom, hogy nézzen át a C5 topikba. Nem egy embernek van problémája a wifivel, én is itteni ajánlásra vettem és hatalmas csalódás.
-
SMartin-HU
tag
Sziasztok!
Végre sikerült optikát húzatnom a házba. Eddig teljesen meg vagyok vele elégedve, viszont most ki szeretném építeni bent az új rendszert, hogy ki tudjam használni.
Adott a szolgáltatótól egy FTTH Receiver (TBN100B-AH-1-D/SA/SA-2-5EL-01) és egy Huawei EchoLife HG8121H GPON Terminál.
A Huawei elég gyenge. Ki szeretném váltani valamivel, ha megoldható.
Behúztam UTP-t a ház túlsó végébe (dolgozószoba) oda kellene egy switch és egy WiFi AP.
Amit kitaláltam, hogy legyen a Receiver mellett egy stabil dual-band WiFi router, a dolgozó szobában egy switch és egy WiFi AP. Így a vakfoltok is le lennének fedve.
A Receiver mellett van egy PS4 és egy TV, aminél szükségem van a LAN-ra. A dolgozószobában 3 eszköz lenne LAN.
Ezeknek az eszközöknek a kiválasztásában szeretném a segítségetek kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
-
scabi78
senior tag
Sziasztok,
TP-Link TL-MR3220 routert szeretném lecserélni, mert szerintem nem elég jó a wifije. (régi már, használtan vettem, még sosem volt új routerem, stb...) Telefonon szakadozik a YT, igaz hogy 8 méter távolság van a telefon és a router között, de egy jelerősítő közvetlen a telefon mellett van.
A jelerősítőm TP-Linkes, ezért ebben a márkában gondolkoznék, 10k környéki áron. Emeletes a ház, a router a földszinten lenne a ház egyik szélén. Tudom, hogy nem ideális, nem tudom középre rakni, de szeretném ha mindenhol kiváló lenne a jel. 150 megás neten van amiből 80-at garantálnak.
Ezek az eszközök csatlakoznának rá:
Tv, pc, htpc kábellel
laptop, 2 ipad és 2 telefon wifivelköszi
-
válasz
woodworm
üzenetére
Egyelőre ott tartok, hogy utánanézek, hogy mi az, ami reálisan elvárható annyi pénzért, amennyiből kijön egy épített router.
Utána utánanézek, hogy egyáltalán milyen erősségű gép kell ahhoz, hogy a Gigabites nethez közel kerüljek torrent sebességben, mert ha kiderül, hogy egy kis AMD Kabini, vagy egy 70-80 USD-s SBC sem elég hozzá, akkor irreálisnak tekintem a tervet, és erről a pontról lemondok.Az első pontra megadtad a választ. Köszönöm szépen!
Így marad a kis gép, ennek már utánakérdeztem a megfelelő topikban. -
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi a tippet, utánaolvasok ennek a típusnak.

-
balhmm
tag
Mi most teszteltük ezt a routert, amit a telekom ad. Mi szobán belül samsung telefonnal 500-as sebességet mértünk.. bedugtunk ide egy tp-link c5 routert, de az csak 380-as sebességet tudott. Laptoppal viszont sokkal rosszabb eredmények voltak, kb 180-190 megát tudott. Wifi hatótávban sem mértünk jobb értékeket a c5 routerrel, mint a telekomossal. Hétfőn leteszteltünk egy c7-est.
Ami viszont meglepő eredményt hozott az a tp-link t4u adaptere.280-as sebességet mértünk vele a laptopon (telekom routerrel 280, c5 routerrel 240), de ami fura volt, hogy ezt szinte minden szobában tartotta, ellenben minden más eszközzel (telefon, laptopo beépített ac vevő, smart tv), ami már a falak mögött nagyon csökkentette a sebességet. Viszont a leghátsó szobában, ahol már minden csak ilyen 30-40 megát tudott, ott a t4u még 160-as sebességet tartott a telekomos routerrel és 130-as sebességet tartott a tp-link routerrel.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Körbenézek én is ebben a kategóriában, köszönöm.
-
-
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy létezik-e olyan router, ami megfelel a következőknek:
- minél erősebb hardver (Gbit nethez torrentezni minél nagyobb sebességgel)
- rendszeres biztonsági frissítések, vagy jó openwrt támogatás
- USB3.0 csati NAS feladatokra.
- megbízható, gondtalan működésA cél: eldönteni, hogy építsek-e routert (x86 / ARM SBC), vagy kész routert vegyek.
Előre köszi a tippeket!
-
-
válasz
Create.
üzenetére
Mivel sűrgős volt, így vettem egy tp-link AC900-at, eddig nincs vele gondom. Így már csak a másik része lenne kérdéses, hogy wifi adapter mennyire való gamingre, gondolva itt a packet lost-ra, pingre? kb 2 méterre van a router. Ha van olyan, ami nem okoz észrevehető lagot, tudnátok ajánlani?
Na pont amikor írtam, addigra jött a válasz is.

TP-Link Archer T4U ezt én is néztem, akkor ezzel nem lenne gond a gaming se?
-
válasz
Create.
üzenetére
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 30k-s határral: Asus AC57U/AC58U/AC66U B1/AC1300G+, TP-Link Archer C5v4/C7
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel és 2 LAN porttal rendelkezik)Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Az USB-s előnye, hogy könnyen elmozdítható így mindig optimális helyre lehet rakni, laptopban is használható, igény szerint csatlakoztatható le-fel. Hátránya, hogy beépített vagy kicsi külső antennával rendelkezik általában.
A PCI-E-s előnye, hogy általában nagyobb antennával rendelkezik. Hátránya, hogy a gépház erősen árnyékolni tudja a jelet, már rendszer indításkor eldől, hogy lehet-e használni, csak asztali gépben használható. A gépház árnyékolást kivezetett antennával lehet megszüntetni.Ajánlottak:
USB-sekből Asus USB-AC53/AC54/AC55/AC56/AC68, TP-Link Archer T4U/T4UH/T4UHP/T9UH
PCI-E csatlakozóval pedig Asus PCE-AC55BT/AC56U/AC66/AC68/AC88, TP-Link Archer T6E/T8E/T9E
A dual band adapterekhez sajnos nem tudsz olyan könnyen hosszabbító kábelt kapni így meg kell barátkozni a gyári kiszereléssel. -
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 30k-s határral: Asus AC57U/AC58U/AC66U B1/AC1300G+, TP-Link Archer C5v4/C7
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel és 2 LAN porttal rendelkezik)Wifi-n a teljes sebesség nem fog átmenni!
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
Hamarosan elviszem otthonról a Syno RT2600-at. Viszont mivel digi 1000 FTTH net van, kellene rá valami alternatíva, hogy legyen otthon rendes hálózat.
Az lenne a nagy kérdés, hogy mit lenne érdemes venni ~20k körüli áron? A jó wifi fontos lenne, lehetőség szerint 5G, mivel tesóm VPN-nel dolgozik otthonról, a 2.4G nagyjából használhatatlan, sajnos.
Előre is köszi a segítséget!

-
sziasztok,
100/8mbites nethez kellene wifis router, a legolcsóbb ami stabilan kiszolgálna 2 lan eszközt és 3wifi eszközt.
Illetve nem tudom, hogy itt feltehetem-e ezt a kérdést, de ha a számítógépembe vennék wifi vevőt, az online játékhoz megfelelő vagy inkább hanyagoljam? (akkor 1 lan eszköz lenne és 4 wifis.) Ha jó, akkor tudnátok ajánlani 1-et?
köszi előre is.
-
jimpo
senior tag
Sziasztok
Telekomos Gigabitre váltás megvolt, optikai kábelen természetesen. A szolgáltató adott egy SagemCom F@st 5655V2 AC MT tipusú "digitális elosztó"-t.
De valami borzalom a jel erőssége a szobában. Maga az elosztó a nappaliban, egy helységgel arrébb. A jelerősség kb.-70dBm körül van 2,4 és 5 GHz-en is, néha megszakad.
Milyen Routert ajánlanátok? Inkább 20 ezer, max 30 ezer forintig.
Ami azért nem 80Mbps-ot tol át a gigabitből, már ha nem dobja el a jelet. A notebookban Intel(R) Dual Band Wireless-AC 8265 vevő van, Lan port nincs!
-
Milli82
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Szia
köszErről mi a vélemény:
https://www.digiportal.hu/xiaomi-mi-r3p-2600mbps-wireless-router-pro/Routerre ráakasztva WIFI:
- 4db telefon (2db ac és 2db n lefedettségtől függően változhat)
- 2-3 PC (n)
- okosotthon eszközökből 10-15db (n)
- konzol (2012-es) (n)Ráakasztva LAN:
- Media lejátszó (HD zene)
- NAS
- otthon automatizálás serverkb 70nm, legdurvább esetben a 3fal az útban
Szolgáltatások:
- VPN szerver
- távoli menedzselési lehetőség (mobilról)
- port forward
- port szűrés/engedélyezés
- (opcionális fehér-fekete lista)
- (opcionális nyomtatószerver) -
Core2duo6600
veterán
válasz
Bucsek
üzenetére
Inkább ide :
https://prohardver.hu/tema/wlan_wifi_vezetek_nelkuli_halozat_kerdesek_es_valaszok/friss.htmlÉs az összefoglalót is nézd meg.
-
Bucsek
tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Van egy ilyen routerem: TP-Link Archer C1200 AC1200 kétsávos gigabites wifi.
Az a problémám, hogy a lakás kb. 55nm2, a router föl van rakva a bejárati ajtó fölé. Az ajtóval szemben egyenesen kb 8 méterre van az erkély. Ha kimegyek az erkélyre, néha elveszti a jelet a telefon (iPhone XR), vagy nagyon legyengül. Ez normális lenne? Azért elvileg ez egy elég erős wifis router (vagy már nem?
).
Olvastam, hogy most vannak problémák a legújabb ios-al, hogy wifit ledobja stb, de most nem néztem meg laptoppal, vagy más cuccal, hogy milyen a wifi.Elméletben kérdezem akkor: a routernek "tudnia" kellene üvegajtón, meg úgy 10méteres körzetben a megfelelő lefedettséget? Számít valamit, hogy a 3 antennát hogy állítom be? Mert ha minden okés elvileg, akkor a teló oprendszere a ludas...
Másik kérdésem, hogy ennek a routernek 2 fajta wifije van, egy "sima", meg egy 5g. mi lehet a különbség? Melyiket jobb használni? Illetve érdemes beállítani valamit ezen a routeren?
köszi a segítséget előre is.
-
-
surami
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Ez egy kb. 65 m2-es panel lakás egy 16 lakásos társasházba beton tartófalakkal, gipsz közfalakkal és sok szomszéddal (körülöttünk még 3 ilyen tömb van). Beszerzésre, I. kategória 30 ezerig és II. kategória 50 ezerig.
Egyéb igények nagyon nincsenek, de pl. pendriveról filmet nézni mindkét TV-n az jó ötletnek tűnik és ha szülői felügyelet is lenne hozzá (olyan, hogy adatbázisból letiltsa kapásból a káros tartalmat), annak megint csak örülnék.
-
válasz
Milli82
üzenetére
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel és 2 LAN porttal rendelkezik) -
válasz
surami
üzenetére
Milli82
tag
Optikai 1G net-hez milyen routert ajánlotok?
Elvárások:
- MU-MIMO
- 2,4-5GHz
- jól páraméterezhető adóteljesítmény és csatornakiosztás
- 20-40ezerElőre is kösz
-
surami
tag
Sziasztok!
Adott egy optikás Sagemcom v2 központi egység. A LAN1-es portjára szeretnék kötni egy 2,4ghz + 5ghz frekvenciás routert, hogy rendesen kit tudjam osztani az alábbi eszközöknek az IP-t és a sávszélesség korlátot:
+1 PC
+2 wifis TV
+1 táblagép
+4 okostelefonMelyik legjobb árérték arányú routert ajánlanátok és milyen típusú kábellel kössem rá a központi egységre, hogy a 300/75-ös net teljes sávszélességét ki tudjam használni?
-
uriember
aktív tag
válasz
Franz51
üzenetére
Szia, mivel mindkét eszköz gigabites portokkal rendelkezik, ezért mindkettő megfelelő a távolabbi (esetleg tovább növekedő ) céljaidra is, ráadásul mindkét eszköz az ajánlott kategória. Van mindkettőn 4 LAN port, speciel én az 57U-t ajánlanám az 5GHz gyorsabb sebesség és az esetleges 2,4GHz-es éteri zsúfoltság miatt, bár az N18U meg a 2,4GHz "koronázatlan királya", ha nem társasházi környezetben akarod használni, ahol rengeteg eszköz van 2,4GHz-en.
Nyugodtan veheted bármelyiket. -
Franz51
tag
Sziasztok!
Az eddig már több éve kiválóan működő Asus RT-N12 helyett kénytelen vagyok keresni egy hasonlóan megbízhatón működő routert. Az RT-N12 sajnos csak 100 Mb/s-ig jó, viszont most váltottunk 150MB/s csomagra. Nekem megfelelne a 2,4 Ghz, nem feltétlenül kellene a dual band. Az Asus RT-N18U-at néztem, a dual band pedig Asus RT-AC57U. Az lényeges, hogy 4 LAN legyen.
Köszönettel várnám segítő véleményeteket! -
adika4444
addikt
Hali!
ASUS RT-AC66U B1-et nézd meg, HGG-vel erősíthető némileg a Wi-Fi-je.
Broadcom sajátosság a melegedés, de soha nem az üzemi hőmérséklet a hiba kiváltója, hanem annak az ingadozása.
Nekem gyári firmmel jelenleg 103 nap uptime-nál jár.
Egy másik ilyen rokonságban viszont csinált olyat, hogy a loadja konstans az egekben volt, webfelület nope. Biztos ami biztos azért járattam így vagy két hétig (nem indítottam újra a hiba észlelésekor), de a webgui halálától független a netezésre semmi panasz nem volt.Szóval bátran ajánlom az eszközt.
-
adika4444
addikt
válasz
maxiszalai12
üzenetére
Hali!
Ha nincsenek extra igények, jó lehet egy ASUS RT-AC66u B1 + igény szerint switch.
AC-s Wi-Fi, gigabites portok, NAT-olni is tudja a gigabit közeli tempót. -
vaksi8
senior tag
Sziasztok!
Második routerként funkcionáló AP módban használt routerként melyik lenne jó választás?
Asus RT-AC66U A1 ez használtan, vagy ujonnan ASUS RT-AC57U lenne jó vétel?Köszi!
-
kateb
tag
Sziasztok!
Kétszintes családi ház, plusz kert a helyszín (40-es tégla falak).
Jelen pillanatban egy D-Link DIR600-as router van szolgálatban a felső szinten, de a meglévő 100/10-es netcsomaghoz már kevés. LAN-on még megugorja a 90 Mbps szintet, de wifin a router mellett ülve is csak 35, max 40 Mbps az átviteli sebesség. És persze az alsó szinten ennek is már csak a fele, a kertben-teraszon (25 méter a routertől) meg már csak nyomokban.
Szóval csere lesz. Egyrészt nagyobb hatótávot, másrészt nagyobb sebességet szeretnék wifin, és masszívabb jelet az alsó szinten. Nem elvárás, hogy lent ugyanaz legyen a sebesség, mint fent a routernél, de olyan 50 mbps azért nem ártana. Cat kábel vezetésével és AP-vel várnék még, hátha elég lesz egy ütősebb router. Ha nem, akkor majd kábelezünk.
Első körben vennék valami normális routert, ami többet tud, mint amennyi most jelen pillanatban kell, mert hát a netcsomag záros határidőn belül változni fog valami nagyobbra és akkor már erre ne legyen gond.
Tehát AC-s, gigabites, dualband-es router kellene, erős wifi képességekkel, stabil, problémamentes működéssel. 4 LAN port elég lesz. Mindenféle extra fícsörök nem érdekelnek, egyet tudjon, de azt jól: rúterkedni.
Hozzászoktam a problémamentes eszközökhöz, folyamatosan be vannak kapcsolva a mostaniak is, több hónap is eltelik a készülékek kikapcsolásai közt. Nem bánnám, ha az új ketyere is hasonlóan stabilan és gond nélkül működne, bár tisztában vagyok azzal, hogy ahogy haladunk előre az időben, úgy születnek egyre silányabb minőségű, rövid időre tervezett hulladékok, amit extra profittal megfejelve aranyáron akarnak a gyártók eladni.
Átlagos netezés megy majd rajta, játék semmi. 2 pc, 2-3 telefon, chromecast lógna rajta. Nem bánnám, ha negyven ezer Ft alatt lenne, de ha van olyan hw, amiért nagyon megéri kicsivel többet kiadni, akkor megfontolom esetleg.
Ahogy látom itt főleg az Asus az ajánlott brand, de azt is olvastam, hogy ezek 70+ fokon működnek. Ez az erős melegedés általános jelenség az újabb routereknél, vagy csak az Asus sajátja? Mert nem biztos, hogy egy időzített bombát szeretnék itthon hagyni. A mostani eszközeim épphogy langyosak. -
maxiszalai12
tag
Üdv!
Szükségem lenne egy Routerre egy kisebb számtech. szervizbe.
A Wifi és kábeles rész is használva lenne. (Az épület nagysága jelentéktelen, kb 30 négyzet ahol szórnia kellene a jelet)
Naponta 20 gép fordul meg kb.
Egyidejűleg max 5-10 gép üzemel.
50 ezer Ft körüli összeg a keret.
Köszönöm előre is! -
-
lukcsimre
csendes tag
Sziasztok!
Digi 500-as nethez keresek routert. 50nm-es panel.
Jelenleg egy ASUS RT AC1200-zal próbálkozom, de szegénynek köze nincs az élethez.A cél a teljes sávszél kihasználása lenne (500/300 direktben mérve), az se baj, ha többet bír.
A keret 20-30e ft között van, de szeretném ár-érték arányban a legjobbat választani, nem ragaszkodom márkához.Eszközök: asztali pc, nas, okos tv, xbox, telefonok és laptop wifiről. A nas-t távolról is rengeteget használom. Nem ragaszkodom az 5GHz-hez.
Köszönöm szépen
-
Astery
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Panel lakásban használom, de van egy range extenderem tehát hatótáv probléma nem lesz. Vezetéken egy pc, tv és egy nas fog lógni, wifi-n pedig néhány telefon és egy laptop ... mindegyik normál használattal ... nincs folyamatos fel vagy letöltés. Stabilan működjön ... nagyjából tudja kihasználni az 1 gigás netet. Köszi a javaslatokat ... megnézem őket és választok.
-
-
válasz
Astery
üzenetére
30k felett: Asus AC68U/AC86U/AC87U, Synology RT1900ac/RT2600ac, TP-Link Archer C8/C9
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Az Asus routerekben van OpenVPN kliens és szerver is. Több is.
MaCS
-
törölt tag
válasz
butch3r
üzenetére
Vannak olyan routerek amikben alapban benne van a VPN.
Ilyen pl a betterspot
Marketing videó -
hepi62
csendes tag
válasz
butch3r
üzenetére
Szia!
Nekem TP-Link Archer C7 v2 routerem van es gyarilag van benne L2TP es PPTP kliens is. Bar en az en VPN szolgaltatomhoz (IPVanish) csak L2TP-vel tudtam kapcsolodni. Ha jol tudom a v4-es verzioban mar van OpenVPN kliens is bar ebben nem vagyok biztos.
A DD-WRT-t felrakva viszont mar van OpenVPN kapcsolodasi lehetoseg is.
Azt, hogy csak egy vagy tobb eszkozzel csatlakozz VPN-re elvileg a "Policy Based Routing" opcioval lehet beallitani es IP cim alapjan tudod megadni, hogy melyik eszkoz menjen a VPN kapcsolaton. Ehhez a TV-n kell beallitani egy fix IP cimet es azt megadni. Ezt meg nem probaltam. -
butch3r
senior tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
köszi a segítséget

Valaki tud tanácsolni melyek ezek a routerek?
Ha nincs ilyen / drága akkor openwrt is játszik.
Ha van ebben tapasztalat hogy melyik router, melyik openwrt-vel tud ilyet megköszönöm ha nincs megyek openwrt topicba

-
Core2duo6600
veterán
válasz
butch3r
üzenetére
Ezeket támogatja:
IKEv2
OpenVPN
L2TP/IPSec
PPTPhttps://www.safervpn.com/vpn-protocols
Na akkor egy olyan router kell neked ami ezek valamelyikével képes felcsatlakózni, tehát a routerben kell vpn kliensnek lennie.
Ez riktkább mint azok amikben vpn server van, mert az a tipikus helyzet, hogy távolról akarod a saját hálót elérni.
A kérdés így mely routerek azok amelyek következő vpn protokollokat ismerik kliensként:
IKEv2
OpenVPN
L2TP/IPSec
PPTP -
butch3r
senior tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
hát hogy őszinte legyek nem találtam eddig ilyen menüpontot tv-ben de nem szentírás. mondjuk google szerint sincs ilyen funkciója tv-nek (amúgy samsung UE43KU6000).
safervpn előfizu van, olasz szerverhez csatlakona vagy mire gondolsz?
ez a mikrotik a weboldala alapján túl pronak tűnik az igényeimhez. gyári vpn funkciókkal nem tudom megoldani? az sem katasztrófa ha egész hálózat vpn-en van olyankor... -
Core2duo6600
veterán
válasz
butch3r
üzenetére
Na tisztul a kép, a TV ezekszerint nem rendelkezik beépített vpn klienssel.
Hát a Mikrotik eszközökkel biztosan meg lehet csinálni, csak melózni, és szívni kell hozzá, vagy megfizetni aki beállítja.
Azért jó lenne tudni, hogy milyen fajta vpn hez kell kapcsolódni? , mert ha az adott router nem tudja, akkor nem fog menni.
-
makoss
veterán
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Korábban nem volt ilyen, és sokáig csinálja. Hogyan lehet ezt áthidalni?

-
butch3r
senior tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
tv szeretném, hogy vpn-re csatlakozzon.
őszintén én se hallottam de a 2015-ös kérdésben is ez szerepelt, ugyan a megoldás konkrétan nem, de bíztam benne, hogy van ilyen

b tervnek akkor max kapcsolagatom az egész hálózaton a vpn-t (azaz routerben bekapcsolom a vpn-t amikor tv-n kell, max olyankor telefon és pc is vpn-en át megy ki) de azért jobb lenne ha 1 portra lehet korlátozni.
-
butch3r
senior tag
sziasztok
topicban kerestem hasonló témában és 2015-ben volt ilyenről szó, de azóta eltelt 3+ év ezért újra feltenném a kérdést, hátha változott a dolog.
egy router beszerzésén gondolkodom, nagy sebességű wifi nem kell, max 1-2 mobil lesz néha rajta.
ami a legfontosabb, hogy vpn-t tudjak benne beállítani és azon belül is úgy, hogy 1 portra legyen korlátozva a vpn csatlakozás (amin a tv van)
korábban tp-link és talán asus volt ajánlva. tp-linket szeretem, mindig olyan routerem volt így az a preferált most is.
custom firmware- ajánlatot is megköszönnék, ha ez szükséges hozzá ( azaz hogy az adott típushoz melyik az a firmware amelyik ezt tudja és bevállt már, ha nincs iylen majd persze keresek)
árban nem szeretnék a csillagos éghez közel kerülni minél olcsóbb annál jobb, de nem fillérb*szás a cél sem
köszönöm
:r -
Astery
senior tag
Sziasztok! Nem vagyok naprakész a router piacon viszont SOS vennem kell vmit. Digi 1000 hálózathoz keresek eszközt normál családi felhasználásra. Már használom a Tether App-ot más TP-Link eszközhöz ezért azzal való kompatibilitást is néztem mert gyerekek miatt szükséges a könnyű menedzselhetőség. Összefoglaló és néhány vélemény alapján egy Archer C7 tűnik számomra ideálisnak. Meg lehet venni? Van esetleg jobb vétel?
-
makoss
veterán
Üdv!
Van egy TP LINK TL WR 841 ND routerem és bekapcsoláskor az állapot jelző ledek úgy villognak, hogy egyszer az első, aztán mind...első, aztán mind és így megy míg be nem áll.
Ezt hogyan lehetne megszüntetni? Mitől van?
-
Zsolty20
senior tag
Sziasztok.
4K streamingre keresek routert és az lenne a kérdésem, hogy az alább linkelt termék elég lehet-é?
https://www.arukereso.hu/router-c3144/tp-link/archer-c9-ac1900-p263359141/#Most egy ASUS RT-AC58U router üzemel, de elég gyengének tűnik és/vagy valami problémája van a belső hálózattal, nem akarok nagyon szenvedni vele a továbbiakban.
Köszönöm a választ!

-
válasz
qnadam
üzenetére
Igen, de egyrészt az ellenoldali wifi képességeket sem ismerjük, másrészt hiába az AC, ha mellé több szűk keresztmetszet is társul a C50 esetén.
100-as routert eleve nem vennék már a 100-as vagy felette nethez és bár a két TL-WDRxxxx sem mai és erős hardverű darab már, még mindig inkább azokat választanám, 3600-asom volt is anno, ideális esetben még a 2.4 GHz 2*2:2 MIMO 300 Mbps wifi kapcsolaton is többet tud hasznos sebességben - 5 GHz n szabványom meg pláne -, mint a C50 100-as portjai által adott WAN <-> LAN/WLAN ~94 Mbps korlát. -
válasz
lionshamlet
üzenetére
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- World of Tanks - MMO
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- PlayStation 5
- Anime filmek és sorozatok
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Eladó Konfig Ryzen 5 8400F 32GB DDR5 512GB SSD 1TB HDD RX5700XT 8GB!
- Kingston FURY 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL16 Renegade Black - Garancia: 2034.10.07 ALZA
- ÚJ Nvidia RTX 2060 super 8GB GDDR6 Ryzen 5 8400F Zen 4 12x4.7Ghz/32GB DDR5/512Gb/1TB M.2 SSD/2ÉV
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 5080 AMP Extreme INFINITY ULTRA
- Rog Ally Z1 Extreme
- Apple iPhone 11 Pro Max / 64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% akku
- magyar billentyűzet - 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Touch I HDMI I W11 I CAM I Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN T4 Plus CHIEFTEC 700W
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó szerverek!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Dr.NX