Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vadkörte

    addikt

    válasz fogtunder #19289 üzenetére

    Hello!

    Először is örülök, hogy nem írtam akkora hülyeségeket. :)
    Nagy az esély, hogy kizárásos alapon marad majd az OMV. Egy teljes értékű szerver operációs rendszer - mint pl. Ubuntu Server - szerintem kicsit ágyúval verébre effektus lenne.

    Akkor szép sorjában.

    Amennyire lehet energiatakarékos gépet szeretnék majd építeni, így marad az integrált lapkás mini-ITX.
    Ha erőmű kell, ott a munkahelyem HP ProLiant-ja :D a dupla Xeon-nal.
    Pendrive-ot nem is terveztem használni rendszerlemeznek, ide, mindenképp SSD-t szeretnék. A pendrive nagyon nem erre való, meg olvastam én is, hogy az OMV eléggé gyilkolja őket.

    Az megvan, hogy nem lemezekhez/tömbökhöz rendelek felhasználót, hanem mappákhoz, a mappák meg lehetnek bárhol. Gondoltam nem írom bele, minek. :) Lehet, hogy kellett volna...
    Egyelőre ismerkedek a OMV-tal VirtualBox-ban. Ott ketyeg szépen, persze nagyon sok még a fehér folt, be sincs rendesen állítva, meg elég sűrűn kukázom az egészet és kezdem az elejéről, hogy minél jobban megismerhessem.

    Tömbösítésben azért gondolkodtam, mert "hermetikusan" el akarom szeparálni a médiaállományoktól, a fotóimat.
    Ha nem lenne ez a vesszőparipám, egy sima kétlemezes RAID1-es instant NAS is megfelelne.
    A letárolni tervezett médiaállományoknak nem fontos a redundancia és a hibatűrés. Lehet, hogy még a tükrözés sem lenne életbevágó, csak egy sima mezei felmountolt kötet.
    Ezzel szemben a fotók/videók tárhelyéül szánt másik tömbben - amit az írásomban RAID5-ben terveztem - viszont elengedhetetlen a hibatűrés. Ennek ki kell bírnia legalább egy lemez idő előtti halálát is. Az meg a legtöbbször úgysem előjel nélküli.
    Ez a SnapRAID számomra teljesen ismeretlen. Az OMV plug-in-ban sem egyértelmű, hogy, hogy kell használni, illetve beállítani. Van erről valami részletes leírás? (ha lehet magyar, de az angol emészthetetlen)
    Abból a szempontból nem szimpatikus, hogy megvan az esély az adatvesztésre. (RAID-nél, meg a tömb széthullására...)

    (#19290) Fleto93:
    HW-ben nagyjából erre gondoltam én is. Az a Node 304 nagyon piszkálta csőröm, nagyon szép "kis" kuckó, a Prodigy nincs ilyen szép. Bár ennyi mindent nem akarok futtatni róla, nálam a NAS csak file kiszolgáló lenne. (egyelőre)
    Köszönöm a tájékoztatást a kliensekkel kapcsolatban. Megfontolandó és utánajárok.

    [ Szerkesztve ]

    Üdv. V. Körte

Új hozzászólás Aktív témák