Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz HoaryFox #86058 üzenetére

    A legjobb ha utánaolvasol az egyes szűrők hatásainak (meg rengeteg személeletes Youtube videót is találsz) és el tudod majd dönteni, hogy melyik kell. Ha kell egyáltalán, én fotózáshoz szinte soha nem használok egyet sem, mert nem fotózok olyan témákat. Videóra kell egy jó vari ND és kész.

    Az UV szűrőnek digi vázon semmi értelme, csak a frontlencse védelmére szokták felrakni. Én nem használok ilyet egyáltalán.

    A polár szűrő azt csinálja, amit a neve mond: Polarizál. Ha nem rémlik a fizika óráról, hogy ez mi, akkor leegyszerűsítve a tükröződések csökkenthetők vagy növelhetők, kiemelhető vele az égbolt mélysége, stb.

    Az ND szűrő szintén beszédes nevű, ez az áteresztett fény mennyiségét csökkenti. Hacsak nem akarsz relatíve sok fény mellett hosszú záridőt használni, sok értelme nincs fotóra. Videóra már annál inkább, ha a záridőt az ideális sebességen tartanád, de túl sok a fény (erre a vari ND típusok ajánlottak).

    Az ND-nek van átmenetes verziója is, tájfotósok kedvelik.

    Ha szeretsz csillagozni, akkor vannak még sokféle csillagászati szűrők is (legtöbben talán a fényszennyezést okozó hullámhosszok szűrésére vesznek ilyeneket).

    Kezdésnek viszont szerintem ne foglalkozz ezekkel, csak a pénzt viszik. Csak menj, fotózz, tanulj, menj, fotózz, tanulj, menj, fotózz, tanulj. :)

Új hozzászólás Aktív témák