Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz eeXaa #51876 üzenetére

    "egy 300e + kombónál a jpeg a non plus ultra, kicsit false feeling számomra"

    Szerintem itt senki sem állította, hogy a JPEG mindenek felett áll. Ez egy olyan extra a RAW mellé (!), ami nagyon sokszor jól jön. Ráadásul a JPEG-ek pont a filmszimulációs módok és a tipikusan Fujifilmes színvilág miatt jók, ezek pedig már RAW-ra is alkalmazhatók, amik mellett már gyakorlatilag nem nagyon kell hozzányúlni a fotókhoz (de persze aki akarja, az megteheti, szerintem azt sem mondta senki, hogy kötelező megelégedni a Fuji saját színeivel). Sosem értettem, hogy miért baj vagy lényegtelen ha valami többet nyújt.

    "én viszont téged irigyellek, hogy beéred azzal ami a kamerából kiesik"

    Fordítsuk meg a dolgot: Én a Panasonic kamerából kieső fotóival is beérném, ha értenének annyira a színekhez, tónusokhoz, kontraszthoz meg úgy alapvetően egy fotó összképének hangulatához, mint a világ egyik legjobb analóg film gyártója, mely tengernyi know-how-val rendelkezik ezen a téren.

    Nálam nem csak a Panasonic nem üti meg a mércét, de gyakorlatilag a piac nagy része sem, így a Sony, Nikon, Pentax színeivel sem vagyok megelégedve, a Canon még határeset. Anno elintéztük azzal a kifejezéssel, hogy "digitális hatású", ez volt egy szép kifejezés arra, hogy ocsmány, lapos, szar az analóg fotóhoz képest. Régen még én is úgy gondoltam, hogy a RAW-ból gyurmázás is a digitális fotózás természetes velejárója. De miért akarnám magamat szívatni ha ezt sosem szerettem és közben vannak már olyan gyártók (ide értve az MFT rendszer prominens alakját, az Olympust), melyek igyekeznek odafigyelni arra, hogy a kimenettel a lehető legkevesebb utómunka legyen?

Új hozzászólás Aktív témák