Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BennyRay

    tag

    Üdv Uraim, idáig talán soha hozzá nem szóló lelkes olvasója vagyok a topicnak. Utóbbi időben elfogott a kétely, amit vázolnék Nektek és szeretnék segítséget kérni, hogy mi lehet egy reális rendszerfejlesztési továbblépés részemre. A legutolsó mondat a valódi kérdésem, a többi az odavezető utam :)

    Hobbifotós vagyok, tipikusan nyaralásokon kirándulásokon szoktam fotózni, ezen felül a tárgyfotózás érdekel, amit a kis házi készítésű fénysátrammal inkább kevesebb, mint több sikerrel művelek :)
    Nikon D80 + 16-85VR (90%-ban ezt használtam)-ről váltottam PM-1 + 12-50 + 20/1,7 kittre, mivel a Nikon szett nehéz volt és magas ISO-n is többre vágytam.
    A PM-1 kittet használtam az idei nyaralásomon és azóta. A képek válogatása, javítgatása közben tűnt fel, hogy mennyivel több rosszul fókuszált képem van, mint a DSLR-rel (ahol szinte nulla), ennek az okát találgatom:
    - Vajon az lehet az ok, hogy OVF/EVF hiányában kevésbé láttam, hova fókuszálok? DSLR-nél az OVF-ben felvillanó fókuszmezők igen egyértelműek és nagy napsütésben sem volt gond evvel.
    - Esetleg szimplán a DSLR-nek van 5 év összeszokási előnye és szimplán bénázok az új géppel?
    - Mennyit számíthat a stabilabb, fejjel is megtámasztott géptartás a kompaktos, kinyújtott kezes, remegősebb tartással szemben?
    - Ha ezek egyike sem, akkor mi lehet az ok? Vagy a fenti 3 erősítette egymást?
    - Esetleg előfordulhat az, hogy a PM-1 fókuszrendszere annyival kompaktosabb a D80-nál, hogy el kell fogadni, hogy ilyen és kész? Tulajdonképp az egész bő lére eresztett hozzászólást ennek a kérdésnek a körbeírására szánom, hogy kontextusba helyezzem, hogy nehogy flémnek tűnjön :)

    A PM-1 kitt kapcsán hamar egyértelművé vált számomra, hogy kissé alálőttem a vágyaimnak. Egyrészt a 12-50 , különösen a tele végén szerintem sokkal gyengébb objektív, mint a 16-85VR, másrészt nem tudom megszokni az EVF/OVF nélküli fényképezést. (Az objektív upgrade kérdést most hanyagolnám.) Innentől kezdve elkeztem nézegetni a lehetséges továbblépési lehetőségeket:
    - EVF-es MILC (konkrétan OMD volt szimpatikus első perctől, csak az anyagiak mostanában fogják elérhetővé tenni): Eredetileg ez tűnt a természetes továbblépésnek, de az ilyen irányú továbblépés felé bizonytalanodtam el a PM-1-es fókuszálási kételyeim kapcsán. Vajon egy OMD-vel az EVF-fel, a stabilabb tartással és a magasabbra pozicionált modell vélhetően robusztusabb AF rendszerével drasztikusan lecsökkenne a rosszul fókuszált képek mennyisége, vagy azért ez a váz is "messze" van egy DSLR-től? (Tudom, ez egy m4/3 topic, de ahogy olvastam, legtöbben DSLR-ektől jöttek, így megvan a reális összehasonlítási alap.)
    -Nikon D7000 + 16-85VR: dupla súly és sokkal nagyobb csomagméret egy m4/3 "nagyágyú" OMD + 12-35 "ideálkitthez" képest, de utóbbi időben elkezdett motoszkálni bennem, mert a súlyán kívül nem nagyon tudok belekötni. (A DX-es Nikon 35/1,8 obival meg a Pana 20/1,7 is olcsón többé-kevésbé kiváltható.)

    Tehát végül is abban szeretném a nálam tapasztaltabbak :) véleményét kérni, hogy MILC-ek autófókusza egy (nem Forma-1-et fényképező :) )hobbifotós számára is gyengébb a DSLR-eknél, vagy ez csak nálam jöhetett ki a fentebb találgatott okok miatt, és egy magasabb kategóriás MILC-nél már észrevehetetlen különbséggé szűkülne?
    Természetesen bármilyen tanácsra nyitott vagyok, amely alapján a már meglévő felszerelés (D80, 16-85VR, PM-1, 12-50, 14/2,5, 20/1,7) hasznosan fejleszthető, ha már az azokat kezelő fotós csak lassan és bizonytalanul fejlődik :D

    Köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta az esszémet, várom a hideget-meleget :DDD

Új hozzászólás Aktív témák