Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • madgie

    titán

    válasz Freddy76 #20348 üzenetére

    Korai még, igazából egy darab értelmes képet nem lőttem vele... mondjuk amúgy se nagyon szoktam olyat :DDD

    No, itt van három kattingatás máról:

    Igazából őrület, hogy a Lightroom-ot pöcögtetem ennél a tücsöknél is, pedig eléggé jpg masina a cucc. A dinamikatartomány alapbeállításban is baba, sőt, az egész Fuji standard (provia) színmód elég visszafogott, nem az én "szanszéjjel húzgálom az összes csúszkát a lájtrúmban" módimmal működik. Persze ott a Velvia, meg az Astia is, de mondom, még minden korai, apró tapasztalatokról beszélhetek maximum.

    A DR200/DR400 jpg képeknél óriási, direkt keresni kell, ha ki akarom "csorgatni" a hisztogram valamelyik oldalát, külső rawkonverternél viszont látszik, hogy szoftveres móka, ugyanis azoknál alulexponált képet kapsz kiindulónak (DR400 esetében 2 fényértékenyivel). Magyarul az X100 alálő, majd az árnyékokat felhúzza. Elég szépen csinálja amúgy, az eddigi tapasztalatok alapján hajlamosabb a LR hamarabb sávosítani ilyenkor a finom színátmeneteket, mint maga a kis X100. Ez egyrészt nagyon szép a váztól, másrészt viszont nem tudjuk, mennyi tartalék van azokban a rawokban, mennyire aknázza kis mondjuk a LR azokat.

    Az ND szűrőről csak ódákat tudok zengeni. Zseniális, tűz a nap, FN gombra klatty (oda programoztam, a DR meg a raw gombra van lőve), máris nyitott rekesszel bohóckodhatok tovább. Képminőségromlást nem láttam tőle, igaz, nem is nagyon lőttem összehasonlító képeket.

    Ja,a színek! Fuji, csak így tömören. Erősen szoknom kell még, hogy alapvetően évek óta elnyomom az utómunkáknál a zöld színt, itt meg olyan finom zöld tónusok vannak, amit még szinte sehol nem láttam eddig. Kékben szvsz az Oly továbbra is az ász, vörösökben hála Istennek ez is visszafogott, nem régi Panásan ordenáré túlszaturált vereseket lő (az is csak jpg volt persze, rawban korrigálható). Megpróbáltam pár színprofilt gyártani hozzá a ColorChecker-rel, de nem érdemes igazán erőltetni.

    Autofókusz megszokható sebességű, apróbb nyavalyáim még mindig vannak, de hát Parci megmondta, egy Panab*zinak semmi más nem jó. OVF szép, jó, de alapvetően a lefedettsége és a parallaxis móka miatt inkább az EVF-et részesítem egyelőre előnyben. Annál viszont kicsit zavaró, hogy ha kenyomom félig az expógombot (tehát elindul az AF), akkor megakad picit a keresőkép. Lehet sok kontraszt AF gépnél így van, Panáknál pont nem :D. Külön kapcsolható makró módot érdemes hanyagolni, ide katt, oda katt, szemtől elvesz, blabla... átnyomom vakon MF-re, az AE-Lock gomb olyankor elindítja az autofókuszt, akár makró tartományú dolgokra is sikerrel áll rá.

    Ja, az is jó, hogy a hátsó tárcsát megnyomva belenagyít a képbe, akár AF módban is. OVF és EVF módban egyaránt pofátlanul pontos a hisztogram, szépen lehet expókorrekciózni még a kattintás előtt.

    Talán még a központ zár érdemelne pár szót, de nincs miért: abszolút kussban van, közelről is alig hallani, ahogy babapuszi-szerűen muzsikál.

    SD kártya nyavalyát nem vettem észre, minden nálam lévő SD-vel ugyanúgy éled, ugyanolyan középszerű tempóval írkálja magának a raw+jpg képecskéket, de hát nem D3s ez, hová sietnék :)

    Ahhoz képest, hogy nem akartam írni, csinos kis szóf*sás lett a végére :))

Új hozzászólás Aktív témák