Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nord_

    veterán

    Na, benn voltam az Oly boltban. :)

    Maga a váz élőben még szebb, mint fotókon. Ráadásul, a nekem tetsző ezüst-fekete változat pont ugyanaz az eszméletlen gyönyörűség, mint egy Nikon FM3A vagy a kvázi közvetlen előd, Oly OM-1.
    A gép meglepően nehéz, abszolúte érződik rajta az "ebben-aztán-van-anyag" első benyomás - mint egy elpusztíthatatlan fémkocka! :) A kereső szép, cimborám szerint jobb, mint ami neki az Oly EP-2-höz volt. A 12-50 kellemes kis objektívecske, nagyon passzol a vázhoz, közel se olyan ormótlan, mint azt sokan sejteni vélték az internetes fotók vagy specifikáció alapján. Nyaraláshoz, tájképezéshez elvileg kiváló, ahol jellemzően rekeszelt, napsütéses képeket lövünk. A képminőség más kérdés, abban nem tudnék nyilatkozni (illetve annyit mondanék, hogy a kis mérethez, átfogáshoz képest korrekt, persze a minőségi fixekhez szokott szemnek, agynak ilyenkor más üzemmódra kell kapcsolni. :) )

    Az expóhang mondhatni tökéletes: eléggé halk a diszkrét helyzetek megörökítéséhez is, viszont annyira azért van hangja, hogy egyértelműen hallhassa a fotót készítő személy az exponálást. Ráadásul a hangszíne is szép, olyannak tűnik, mintha egy örök időkre tervezett mechanika dolgozna a vázban. Nem csodálkoznék, ha egy hangmérnök is foglalkozott volna ezzel a részegységgel. ;)

    Nyilván, ez a váz sem tökéletes. Két dolgot említenék meg:
    - ha az ember szemüveges, akkor bizony a szemüveg keretébe beleütközhet a hüvelykujj, amikor blendét szeretne állítani. Persze, ezen könnyen lehet segíteni, ha fotózáskor feltoljuk a homlokra az okulárét és anélkül használjuk a dipotriakorrekcióval belőtt nézőkét. Az egész csak azért érdemel említést, mert ennek a keresőnek végre olyan jó a betekintési távolsága, hogy szemüvegben is kiválóan lehet(ne) használni. Ha minden irányban pár milliméterrel nagyobb lenne a váz, még akkor is megfelelően kicsi maradhatna, viszont az ilyen baki nem jönne elő.
    - a szoftver bizonyos esetben kissé lassúcska... amikor blendét állítok, akkor sajnálatos módon eléggé lassan reagál a gép, elsőre bosszantóan hosszú volt az idő, ami a tekerentyű elforgatása és a keresőben lévő érték változása közt eltelik.

    Obik közül kipróbáltam a 12, 17 és 45-ös fixeket is. A 17-es hozza a mindenki által ismert formát, alulról súrolja az átlagost, egyedüli előnye a látószöge. A 45-ös pazar, és a 12-es is kiváló. Ugyan konkrét összehasonlító képeket nem lőttem, de érzetre majdnem annyival tud többet a Pana 14-től, amennyivel drágább. Itt nem az építési minőségre, hanem az élességérzetre gondolok.

    A(z egyik) legfontosabbat ne feledjük: köszönjük az Oly mintaboltnak a bemutatót! A kollegák és a kollegina nagyon segítőkész és kedves volt, a Pataky-cukrászda sütije eszméletlen finom és az ajándékoknak is örültünk. Jó volt ott lenni, remélem, vevőként is benézek majd egyszer hozzájuk! ;)

Új hozzászólás Aktív témák