- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Táncoló okoshangszóróért csábít Apple munkaerőt az OpenAI
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 17T - T-modell
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Harambe4Life
újonc
Kb 4 éve sikerült brickeltem egy msi 1155 lapot (io flash gombbal), sajnos nem volt kivehető a bios chip... Próbálkoztam én is újraírni ch341-el + csipesszel, de nem akarta az igazságot, feladtam. Akkor megfogadtam, hogy nem veszek többet MSI lapot. Múlt héten vettem egy b550 tomahawkot...

Sajnos falshel bármilyen másik márkától származó lapot is ki lehet nyírni. Vigyázni kell nagyon, használd egészséggel az új lapot
-
MasterDeeJay
veterán
Az update-re reagálva:
ECC REG az sajnos semmilyen asztali lapban nem fog menni 1151-ben. A sima ECC az általában megy még keverve is.
Xeon (és amúgy minden nem támogatott proci) esetén ha belerakod bios mod nélkül akkor az ME észleli hogy nem megfelelő proci van benne és lekapcsol. Bios mod egy része pont ezt üti ki.
A xeon 1240v5 az szinte megegyezik a 6700-assal, azzal azért el lehet lenni. Hátránya talán hogy nincs IGP viszont a nagyobb TDP limit miatt elvileg jobb a turbója. -
gban
veterán
Update fent, öröm bódottá, és hatalmas hála a mesternek!
-
hcl
titán
Nem akartam rángatni az alvó oroszlán bajszát.
Tényleg fogalmam sincs az árakról, a reálisakról sem. Régen volt egy gépem, amit - úgy éreztem - kinőttem, de amúgy minden OK volt vele. Aztán most jött a gondolat, hogy meddig lehetne még fejleszteni (nosztalgia miatt is, mert nagyon szerettem)Vettem, hogy nem árazós a topik, nem is ezért kérdeztem, csak a véleményed érdekelt.
Hardverapró, Marketplace, Jófogás, megnézed a procik árát

Vagy a beárazós topicban keresel megfelelő procit, amit beáraztak.
-
DzsannyX
tag
Nem akartam rángatni az alvó oroszlán bajszát.
Tényleg fogalmam sincs az árakról, a reálisakról sem. Régen volt egy gépem, amit - úgy éreztem - kinőttem, de amúgy minden OK volt vele. Aztán most jött a gondolat, hogy meddig lehetne még fejleszteni (nosztalgia miatt is, mert nagyon szerettem)Vettem, hogy nem árazós a topik, nem is ezért kérdeztem, csak a véleményed érdekelt.
-
gban
veterán
Ebbe most itt nem mennék bele
Mihez képest?
A kínálat viszonylatában? Vagy tényleges értékét nézve, viszonyítva pl. egy 6. genes xeonhoz?
Ez nem árazós topic, meg a piac áraz, nekem csak véleményem lehet...
Szóval ne rángassuk az alvó oroszlán bajszát
-
DzsannyX
tag
-
gban
veterán
Abba i7 3770 vagy xeonból e3 1240v2 mehet. Xeonból emlékeim szerint van e3 1270v2 meg e3 1280v2 is akár, de a teteje jellemzően aránytalanul drágább. Persze ez nem zárja ki hogy pont egy olyan jön szembe jó áron.
-
DzsannyX
tag
Ugyan nem engem kérdeztél de ott elég egyértelmű a helyzet.
Jellemzően minden lap kezeli a xeonokat is bármi bios mod nélkül, tehát azokba jó akár i7 akár azok xeon megfelelője. A gyerek gépében is egy e3-1240 zakatol máig.
1155-nél egy a kérdés, kezel-e a lap 3. gen procikat, vagy csak 2. geneseket, ennek megfelelően kell kiválasztani az i7-et / xeont.Ha jól tudom kezeli a 3 generációs procikat. ASUS P8Z68V GEN3 a lap.
Köszi az ajánlást!
Ja, és kösz az írást, mert ez indította most el nálam a vezérhangyát, hogy építsek a régi alkatrészekből egy linox-os gépet. -
gban
veterán
Ugyan nem engem kérdeztél de ott elég egyértelmű a helyzet.
Jellemzően minden lap kezeli a xeonokat is bármi bios mod nélkül, tehát azokba jó akár i7 akár azok xeon megfelelője. A gyerek gépében is egy e3-1240 zakatol máig.
1155-nél egy a kérdés, kezel-e a lap 3. gen procikat, vagy csak 2. geneseket, ennek megfelelően kell kiválasztani az i7-et / xeont. -
DzsannyX
tag
Ch341a-hoz le lehet tölteni ezer félét, úgy vagyok vele hogy elindítok egyet aztán ha valami nem jó akkor indítom a másikat. Törlést azt vedd kötelezőnek, amúgy is ráfér a flashre hogy néha fullra ki legyen nullázva.
Lan ha megy az jó, előfordul hogy egy rakás FF lesz a mac címed, elvileg nagy gondot nem okoz csak max akkor ha több ilyen hekkelt címes fut egy hálózatban. Pinmod nékül i3 8350K ha kifogod 4-5eft körül akkor az jó proci, windows is pörgős vele. Ha szánsz rá többet akkor 20eft-ért QTJ2 (10750H) az ami takarékos de mégis pörgős. G4400 helyett akár mi jó, 6700-ast ha találsz olcsón az is. Xeon V5 és V6-hoz is elég a bios mod, azok sem pinmodosak.1155-ös lapbamilyen procit ajánlanál? Jelenleg egy i5 2500 van benne, de mivel lenne ma is egy vállalható pörgősebb gép?
-
hcl
titán
Szép munka
Ez a fóliaszakadás vagy nem szakadás nagyon sunyi tud lenni :SAmúgy meg flashrom. Az felír akármit, amit beadsz neki. Linuxot meg érdemes otthon is tartani (mire való a virtuális gép...).
-
Kalacskepu
őstag
Csodalom hogy pin modot senki nem akar csinálni, pedig nem egy nagy cucc (ha ASUS vagy ASRock lapról van szó).
-
gban
veterán
Ch341a-hoz le lehet tölteni ezer félét, úgy vagyok vele hogy elindítok egyet aztán ha valami nem jó akkor indítom a másikat. Törlést azt vedd kötelezőnek, amúgy is ráfér a flashre hogy néha fullra ki legyen nullázva.
Lan ha megy az jó, előfordul hogy egy rakás FF lesz a mac címed, elvileg nagy gondot nem okoz csak max akkor ha több ilyen hekkelt címes fut egy hálózatban. Pinmod nékül i3 8350K ha kifogod 4-5eft körül akkor az jó proci, windows is pörgős vele. Ha szánsz rá többet akkor 20eft-ért QTJ2 (10750H) az ami takarékos de mégis pörgős. G4400 helyett akár mi jó, 6700-ast ha találsz olcsón az is. Xeon V5 és V6-hoz is elég a bios mod, azok sem pinmodosak.
Xeon v5 v6 jól hangzik, bár most nincs ilyen fent, utánajárok. -
MasterDeeJay
veterán
Nálam a hálókártya teljesen rendben van, csakúgy mint minden lepróbálható kivezetés, csatlakozó.
ME: nem tudom hogy vizsgáljam meg hogy megvan-e.
Azt olvastam, javasolt az életre keltés után egy hagyományos bios update is, elvileg az rendbe rak mindent - remélem ez így is lesz, még ez nem történt meg.
Író program: nálam nem így néz ki
Nem ezt adták anno hozzá
Olyannyira nem, hogy volt is figyelmeztetés, a kütyü hátulján nézzem a rajzot mert az író programban a rajzon fordítva jelenik meg a chip iránya
Az újabb verziónál ezt már módosították, de attól még a fele kínai...
Gyanítom itt is be lehet állítani hogy töröljön előtte, eddig erre nem volt szükségem, meg amilyen gyakran használom...Mac address-t mg nem néztem, de majd meglesem, úgy voltam vele hogy ha megy a LAN akkor minden rendben.
RAM: köszönöm az infót, ezek alapján nem fogom nyúzni 1,5 voltosokkal ha normális proci kerül bele a G4400 helyére. Mondjuk egy i5-8500-ra gondoltam volna de pin modot nem akarok, így vagy nem lesz gép belőle nálam már, vagy valami i7 kerül bele.
Lan ha megy az jó, előfordul hogy egy rakás FF lesz a mac címed, elvileg nagy gondot nem okoz csak max akkor ha több ilyen hekkelt címes fut egy hálózatban. Pinmod nékül i3 8350K ha kifogod 4-5eft körül akkor az jó proci, windows is pörgős vele. Ha szánsz rá többet akkor 20eft-ért QTJ2 (10750H) az ami takarékos de mégis pörgős. G4400 helyett akár mi jó, 6700-ast ha találsz olcsón az is. Xeon V5 és V6-hoz is elég a bios mod, azok sem pinmodosak. -
gban
veterán
Nálam ilyen lap evett mindenféle ramot, de alapvetőe a low power ajánlott a proci miatt ha hosszútávra tervezed.
Cap-ból írt biosnál nem biztos hogy működni fog a hálókártya. Illetve ME sem biztos hogy benne van teljesen. Azaz ha nincs meg az eredeti bios akkor lehetnek hibák.
Ha kell elküldöm a moddoltat.
Minden flashelésnél kell a törlés, de ezt az író program végzi automatán azaz a program IC gomb elvileg megcsinálja.
Nálam a hálókártya teljesen rendben van, csakúgy mint minden lepróbálható kivezetés, csatlakozó.
ME: nem tudom hogy vizsgáljam meg hogy megvan-e.
Azt olvastam, javasolt az életre keltés után egy hagyományos bios update is, elvileg az rendbe rak mindent - remélem ez így is lesz, még ez nem történt meg.
Író program: nálam nem így néz ki
Nem ezt adták anno hozzá
Olyannyira nem, hogy volt is figyelmeztetés, a kütyü hátulján nézzem a rajzot mert az író programban a rajzon fordítva jelenik meg a chip iránya
Az újabb verziónál ezt már módosították, de attól még a fele kínai...
Gyanítom itt is be lehet állítani hogy töröljön előtte, eddig erre nem volt szükségem, meg amilyen gyakran használom...Mac address-t mg nem néztem, de majd meglesem, úgy voltam vele hogy ha megy a LAN akkor minden rendben.
RAM: köszönöm az infót, ezek alapján nem fogom nyúzni 1,5 voltosokkal ha normális proci kerül bele a G4400 helyére. Mondjuk egy i5-8500-ra gondoltam volna de pin modot nem akarok, így vagy nem lesz gép belőle nálam már, vagy valami i7 kerül bele.
-
MasterDeeJay
veterán
emlékszem, hogy volt valamelyik intel generáció, ahol cikkeztek arról, hogy a magasabb feszes ramtól kipurcanhat a prociban lévő memóriavezérlő. De sosem értettem meg teljesen, hogyan engedheti intel, hogy nem megfelelő kombóval is hajlandó legyen menni. Már, hogy nem tuning módban is. Mondjuk szerintem az már ddr4 lehetett.
Bár utána később alaplapok kapcsán volt olyan balhé is, hogy az amd-vel való verseny érdekében kvázi rátolták az alaplapgyártókra a gyári tuningot és aztán volt pislogás és mutogatás, hogy mennek tönkre a procik.
Ja a nem normál frissítéskor kinullázódik valsz mac address és más egyedi azonosító, amit a gyári biosfrissítő megtart vagy átemel a régiből. Ja és a management engine már lehet külön rész tényleg, legalábbis modernebb gépeknél külön frissíti azt is.
Lehetett a bitrot, átbillent cellák a gyári biosos chipen. Lehet azért kellett külön kokkolni az újraírást is, mert már kicsit bizonytalan a flash. Esetleg ugyanolyan verziósból és a kimentett gyáriból diffel ki lehet silabizálni, hogy melyik az átfordult bit és melyik mondjuk az egyedi sorozatszámoknak fenntartott hely. Valamelyik youtubernél láttam javításkor hasonlót. Vagy szimlpán félrement egy bios frissítés előző tulajánál.
Intel első gennél volt 1.65v a max ramfesz amit ajánlott Intel. De ez még korai IMC. DDR3, ebben a korszakban simán volt 2v-os kit is.
Majd a 6-7 gennél volt az ajánlás 1.35v-ra és notik meg oem lapok ezt keményen be is tartatták azaz vagy figyelmezetettek vagy volt hogy el sem indultak 1.5v-os ramokkal. Ez már a kései DDR3 amikor már kiforrtak annyira hogy 1866 1.35v is elérhető volt bőven.
Ennek ellenére én még nem hallotam olyanról hogy mondjuk a 6 gennél 1.5v megölte volna a procit, persze ez nem azt jelenti hogy nem lehetett ilyen de nem hullottak tömegével. Ésszerűen azért nem mernék használni retró DDR3 tuningramot sok fesszel modern 6+Gen gépben. Ha lehet akkor tartom az 1.35v-ot 1151-en jobb a biztonság meg amúgy sem annyira nehéz vagy akár alulfeszelni az 1.5v-os ramokat 1.4v-ra még az is teljesen jó ha stabil.A proci balhé mindkét oldalon jellemző volt és van ami még aktuális is. 13-14gen Intelnél, meg ugye AMD AM5 is procisütögetéssel kezdte (Asrock még most is süti kis mértékben)
-
azbest
félisten
Nálam ilyen lap evett mindenféle ramot, de alapvetőe a low power ajánlott a proci miatt ha hosszútávra tervezed.
Cap-ból írt biosnál nem biztos hogy működni fog a hálókártya. Illetve ME sem biztos hogy benne van teljesen. Azaz ha nincs meg az eredeti bios akkor lehetnek hibák.
Minden flashelésnél kell a törlés, de ezt az író program végzi automatán azaz a program IC gomb elvileg megcsinálja.
emlékszem, hogy volt valamelyik intel generáció, ahol cikkeztek arról, hogy a magasabb feszes ramtól kipurcanhat a prociban lévő memóriavezérlő. De sosem értettem meg teljesen, hogyan engedheti intel, hogy nem megfelelő kombóval is hajlandó legyen menni. Már, hogy nem tuning módban is. Mondjuk szerintem az már ddr4 lehetett.
Bár utána később alaplapok kapcsán volt olyan balhé is, hogy az amd-vel való verseny érdekében kvázi rátolták az alaplapgyártókra a gyári tuningot és aztán volt pislogás és mutogatás, hogy mennek tönkre a procik.
Ja a nem normál frissítéskor kinullázódik valsz mac address és más egyedi azonosító, amit a gyári biosfrissítő megtart vagy átemel a régiből. Ja és a management engine már lehet külön rész tényleg, legalábbis modernebb gépeknél külön frissíti azt is.
Lehetett a bitrot, átbillent cellák a gyári biosos chipen. Lehet azért kellett külön kokkolni az újraírást is, mert már kicsit bizonytalan a flash. Esetleg ugyanolyan verziósból és a kimentett gyáriból diffel ki lehet silabizálni, hogy melyik az átfordult bit és melyik mondjuk az egyedi sorozatszámoknak fenntartott hely. Valamelyik youtubernél láttam javításkor hasonlót. Vagy szimlpán félrement egy bios frissítés előző tulajánál.
-
MasterDeeJay
veterán
Következő lépések:
- kap a sérült rész némi lakkot
- felveszem a kapcsolatot MasterDeeJay mesterrel, ha már lúd, legyen kövér, nézzük meg, lehet-e belőle egyszerűen 1151v2 lapot csinálni. Infó
A DDR3 árak mellett igen jó alap lenne egy erősebb de olcsó géphez.Nálam ilyen lap evett mindenféle ramot, de alapvetőe a low power ajánlott a proci miatt ha hosszútávra tervezed.
-
Tim82
félisten
-
bobalazs
nagyúr
-
Tim82
félisten
Szerintem benne van a cikkben, lényegében a konvertálásos módszer működik, csak első próbálkozásnál kimaradt a felírás előtt a BIOS chip tartalmának törlése.
-
bobalazs
nagyúr
Először azt írtad
Cap filet nem tudsz írni a programozóval, és hogy konvertáló program se vált be.
Utána azt írod új BIOS került a csipbe. Ott közben mi történt? -
gban
veterán
Kb 4 éve sikerült brickeltem egy msi 1155 lapot (io flash gombbal), sajnos nem volt kivehető a bios chip... Próbálkoztam én is újraírni ch341-el + csipesszel, de nem akarta az igazságot, feladtam. Akkor megfogadtam, hogy nem veszek többet MSI lapot. Múlt héten vettem egy b550 tomahawkot...

MSI engem a 775-ös lapjaival készített ki, minden tekintetben, amúgy szerettem őket a többi kategóriában.
Most is egy MSI PRO B760-P DDR4 II lett a fentit helyettesítő megoldás, egy i3-12100f társaságában. Nem bántam meg. -
blaisegrille
csendes tag

-
gban
veterán
-
laed
senior tag
Következő lépések:
- felveszem a kapcsolatot MasterDeeJay mesterrel, ha már lúd, legyen kövér, nézzük meg, lehet-e belőle egyszerűen 1151v2 lapot csinálni. Infó
A DDR3 árak mellett igen jó alap lenne egy erősebb de olcsó géphez.kap a sérült rész némi lakkot
Szerintem valami festék is megtenné, kérdés mi van kéznél....
-
gban
veterán
Következő lépések:
A DDR3 árak mellett igen jó alap lenne egy erősebb de olcsó géphez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Diabetes - Cukorbetegség
- Lexus, Toyota topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Formula-1
- Linux felhasználók OFF topikja
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- További aktív témák...
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- iPad 9 64GB 93% (3 Hónap Garancia)
- AKCIÓ! Huawei Watch 4 Pro eSIM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ-BONTATLAN! Lenovo Legion 9 - Intel Core U9 275HX 64GB 2TB RTX 5090 24GB OLED 240Hz 3 év garancia!
- iPhone 14 128GB 100% (1év Garancia) - Új Eredeti Akkumulátor