- iPhone topik
- Magisk
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Aktív témák
-
Fisha
őstag
Monhatjuk azt, hogy a c++ a c OOP valtozata. Szerintem ha mar az alapok megvannak biztosan, akkor izles szerinti sorrendben haladhatsz, mindig azt tanuld, amihez kedved van. Szoval ha mar van Pascal alapod, es most meg C-zel is hozza egy keveset, akkor mar nem tevedhetsz el.:) (a jatekokat 99%-ban c++ban irjak)
-
Fisha
őstag
Rog esetleg nem mindig ellentmondo hangnemben kellet volna valaszolni, es akkor talan vette volna valaki, hogy igazabol egyetertesz velunk. Az mar totalisan reszletkerdes, hogy milyen ide alatt fejleszt a tanulo, bar ilyenkor sem ajanlanam a delphi idet, mivel eleg kis eselyt latok arra, hogy valaki is kibirja kezdokent, hogy ne rogton csilivili abalkos progikat alkosson. Ha meg csorgatni szeretne a nyalat, es kinozni magat, akkor hajra download delphi...:)
-
Fisha
őstag
''Miért veszne el az érdektelen dolgokban? Egyszerűen nem kell használnia őket.''
Ebben igazad van, abban az esetben, hogy ha van egy lelkes mentora a nebulonak (mondjuk egy tanar :)). De mikor valaki valamit teljesen magatol probal megtanulni, akkor sokszor adodik olyan helyzet, hogy teljesen tevutra keveredik, es celszeru ezeknek a tevutaknak a szamat es melyseget csokkenteni. -
-
Fisha
őstag
-
Fisha
őstag
Jo peldat mondasz, orulok is neki, mivel eddig meg nem jutott eszembe. Nezzuk csak meg egy konyvesbolt polcait, es szamoljuk ossze azokat a konyveket, amiknek valami ilyesmi a cime: java kezdoknek, tanuljuk meg a programozas alapjait c++ nyelven stb. Ugye ugye nem tul gyakori a dolog, inkabb az a jellemzo, hogy java programozoknak, c++ c programozoknak, delphi pascal alapokkal rendelkezoknek.
Na vajon miert? -
-
Fisha
őstag
válasz
tothjozsef #84 üzenetére
De egy kezdonek ilyen dolgokat kell meg tudni elsajatitania:
- algoritmizalas
- alapveto vezerelesi szerkezetek
- valtozok, allandok. ezek hasznalata
- operatorok, kifejezesek, precedenciak
- fuggvenyek, procedurak. feladatok felbontasa, valtozok atadasanak modjai
stb stb stb
De a lenyeg az, hogy innen kell indulni, aki nem innen indul annak nagyon nagy aldozatokat kell majd hoznia kesobb, hogy behozza a kezdetei lemaradast. Es ezeket ott lehet, jol megtanulni, ahol nincs is igazan masra lehetoseg (legalabbis nincs sokkal tobb mindenre), mivel ilyenkor nem all fenn annak a veszelye, hogy szamara erdektelen dolgokban veszik el rogton az elejen. -
Fisha
őstag
Na azert en megnezem azt az embert, aki elkezd programozni es rogton logikusnak tarjta a java egy OOP factory patternjet, mikor meg azt sem tudja, hogy mi az a ciklus. De akar egy olyat is szivesen latnek, akinek nem kell magyarazni, hogy egy java program hogyan hajtodik vegre, mert teljesen logikus neki, hogy csak osztalyok vannak, es az mar persze magatol ertetodo, hogy egy statikus main metodus kell ahhoz, hogy legyen mit futtatni peldanyositas nelkul.
Szoval ezt a rovid intermezzot egyaltalan nem okoskodasnak szantam, csak erzekeltetni szerettem volna, hogy egy bonylult OOP nyelvnel rengeteg olyan apro reszlet van, amiben el lehet veszni. -
Fisha
őstag
Mit javitottal? :)
Szerintem a te esetedben a kerdes az, hogy a mar elkezdett pascalos iranyban akarod-e tovabb boviteni a tudasodat, vagy egy kis pascal alapozas utan szeretned elkezdeni a C-s palyafutasodat? Mit szeretnel kovetkezo celnak c++, vagy delphi, esetleg csak sima c valami rendszerkozeli programozashoz? Ha a kerdes arra iranyult, hogy mi ma a legkersettebb, akkor a valaszom a visual c++ es a java, es persze ezek melle sql orrba-szajba. -
Fisha
őstag
Mit javitottal? :)
Szerintem a te esetedben a kerdes az, hogy a mar elkezdett pascalos iranyban akarod-e tovabb boviteni a tudasodat, vagy egy kis pascal alapozas utan szeretned elkezdeni a C-s palyafutasodat? Mit szeretnel kovetkezo celnak c++, vagy delphi, esetleg csak sima c valami rendszerkozeli programozashoz? Ha a kerdes arra iranyult, hogy mi ma a legkersettebb, akkor a valaszom a visual c++ es a java, es persze ezek melle sql orrba-szajba. -
Fisha
őstag
Pontosan igy van szerintem is. Nem lehetetlen megtanulni ugy sem a programozast, de nehezebb az tuti. Ha valakinek ez az ut kell, akkor rajta.
En semmilyen OOP-t nem ajanlanek senkinek sem kezdesnek, ugyanis iszonyatosan sok elmeleti tudas szukseges a kihasznalashoz. Ezen tudasok nelkul meg az egesz csak szivas lesz. Tehat en kilonem a C++-t, az object pascalt, es a javat is elsokorben. -
Fisha
őstag
rog: Szerintem egy egyszeru helloworld app-ot sokkal nehezebb megirni Delphiben, mint tp-ben, es ez igaz minden mas parancsoros progira. Minek vesszen el valaki a sok OOP-ben, meg win hulyesegben ha meg azt sem tudja, hogy mi is az a ciklus? Garantalom, hogy ha valaki elkezdeni programozni Delphiben csak ugy magatol, akkor egy ev mulva kb ott tartani, hogy fogalma se lenne arrol, hogy mi az elemibb szerkezet egy programban egy ciklus vagy egy ablak menukkel. Szerintem az utobbit tippelne, mivel azt gepeles nelkul tud csinalni Delphi alatt.
Egyeszen egyszeruen fogalmazva nem latna a fatol az erdot. De ugyanez igaz a c++, java es egyeb magas szintu programnyelvek barmelyikere. -
Fisha
őstag
Ne vicceljetek mar, hogy barkiben is folmerul, hogy programozni tanuljol c++-ban vagy delphiben. Tessek csak elkezdeni pascallal vagy c-vel. Tudom, hogy neha unalmasnak tunhet, ahhoz kepest, hogy rogton csili-vili ablakokat pakolnatok kezzel ossze, de az egyik uton meg lehet tanulni programozni a masikon viszont a gyors latvanyos eredmenyek ellenere csak ganyolni fogtok tudni par honap mulva. Szerintem a helyes ut kb igy nezhet ki manapsag (persze a celtol fugghet a dolog):
- pascal vagy c: programozasi alapok megszerzese, algoritmizalo kepesseg fejlesztese, alapveto vezerlesi szerkezetek, strukturak, valtozok hasznalata.
- Ezutan egy jo OOP konyv (pl Angster Erzsebet fele): OOP szemlelet megismerese es az alapok elmeleti szintu elsajatitasa.
- Delphi v. C++ v. Java: Az OOP ismeretek elmelyitese egy adott programnyelven. Es ezeknel a modern nyelveknel sajnos mar kepbe jon a merhetetlen lexikalis tudas megszerzese is, amit csak nagyon sok gyakorlattal lehet megoldani.
Ezekhez idokozben meg mindekinel hozzajonnek az erdeklodesi korenek megfelelo plusz informaciok: halozati ismeretek, win hivasok, multimedias programozas, stb.. Ugy min. 3 ev szerintem, hogy valaki abszolut kezdo szintrol, elkezdhessen normalisan hasznalni egy teljesen OOP kornyezetet.
Persze ez az ut egeszen mas is lehet, ha mondjuk valaki pl phpt vagy perlt szeretne megtanulni programozni, mivel ilyenkor az OO-ra nem sok szukseg van.
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest