Hirdetés
-
Új konfig 14 év után
lo Utoljára 2012-ben vettem pc-t. Aztán az utóbbi 8 évben fizikailag nem volt hely neki, laptopot használtam kényszerből,...
-
Nem maradt sok titka a kétféle Galaxy A16-nak
ma A decemberi premiertipp közelgő startot és Android 14-es indítást vetít előre
-
Beült egy AI-cég igazgatótanácsába James Cameron
it A Titanic rendezője a Stability AI igazgatótanácsához csatlakozott.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Predatorr
őstag
Miért, várta valaki?
Az nV-hoz hasonlításért mennyit fizetett az AMD? Kapcsoljunk csak be egy kis sugárkövetést... Nem véletlenül szerelnek minden gamer laptopot nV VGA-val..."Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Tyrel
őstag
Én örülnék ha lenne értelmes full-AMD laptop, így végre megszabadulhatnék az NV drivertől...
Amúgy is nagyon-nagyon keveset játszok olyan játékkal amiben van RT, így nekem nem hiányozna... meg egyébként a laptopos hardverek azért még mindig nem hozzák az asztaliak teljesítményét, szóval ha lenne RT akkor is az lenne az első dolog amit kikapcsolnék a több fps-ért... Tökre nem hiányozna...
...egy normális VGA driver viszont nagyon-nagyon hiányzik, mióta asztali gépről laptopra váltottam. Ha lenne ill. lett volna értelmes laptop Radeonnal szerelve, azt vettem volna, de nem volt...
Ez viszont nem azért van mert a Radeonok valamivel gyengébbek RT terén, hanem azért mert az AMD sales/marketing részlege még mindig istentelenül balf*sz. VGA fronton tökre nem foglalkoznak a laptop piaccal, nem pusholják a termékeiket, nem is adják ki őket időben mint ez a cikk is mutatja... Ennek a 7800M-nek is már kb. egy éve meg kellett volna jelennie, és most hogy "megjelent" is lesz vele szerelve összesen kb. 3 laptop a világon...
Majd beletekerik valami túlárazott Alienware gépbe ami itthon nem is lesz kapható, pláne nem magyar billentyűzettel...Meg esetleg még valami giccshalmaz Asus hulladékba aminek totál agyrém billentyűkiosztása van, random elszórt gombokkal és numpad nélkül, nehogy véletlen lehessen rajta dolgozni... és kész, annyi, nem lesz másban elérhető.
Boldog lennék ha egy normális laptop, mittomén mondjuk egy Legion 7 létezne mondjuk 7800M-mel meg valami új Ryzennel (mittomén 8840HS vagy HX370) és magyar billentyűkiosztással, sőt ne adj' isten még akár OLED kijelzővel is... De ha a világ minden pénze az enyém lenne akkor se tudnék ilyen gépet venni, ami rohadtul gáz és szégyellhetné magát az AMD...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Tomcat
őstag
Évek óta várok én is egy ilyen munkára is használható high-end full AMD gépre. Rá nem nézek azokra amiben nV dGPU van Ryzen mellett, és sajnos a jelenlegi kínálat java része ilyen. Tény hogy nem voltunk elárasztva Radeon dGPUs példányokkal az utóbbi években de hátha ez is változik végre és lesz miből választani.
Tomcat
-
Tyrel
őstag
Én is kényszerből vettem ezt, mert egyetlen egy Radeonos széria volt a piacon... valami Asus, nem emlékszem a pontos nevére, csak arra hogy atom használhatatlan billentyűzete és FHD kijelzője volt... Így végül - kényszerből - egy Legion 7-em lett, ezen dolgozok és játszok és csinálok mindent azóta is... 5800H, RTX 3070, 2600x1440 kijelzővel meg normális billentyűzettel. Tök boldog lennék ezzel a géppel, ha mondjuk egy 6800M lehetett volna benne, de full esélytelen volt... és ez kb. 3 éve volt már, azóta sem változott a notebook piac.
Még előtte desktop PC-vel is sokat használtam a Radeon Chill-t, de mióta laptopon vagyok még sokkal többet használnám, nagyon hiányzik... Ami nVidia driverben van helyette az egy kib*szott vicc, 2 helyen kell külön konfigurálgatni és minden egyes driver frissítéssel elfelejti az egészet.
Aztán azóta kerültek a Radeon driverbe más dolgok is amik nagyon jól jönnének laptopon, pl. a Fluid Motion Frames... De csak nem akarnak nekünk normális notikat gyártani...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Busterftw
veterán
Mert most konkretan mi bajod van ezzel a laptoppal rtx 3070-el szerelve?
Mik azok a driver gondok, amik mobil Radeonnal szerelt laptopnal nincsenek?
Sanszosan egy Nvidia mobil GPU jobb perf-watt fogyasztasi mutatoval rendelkezik, mint egy mobil Radeon varians."Fluid Motion Frames"
Nvidianal mar masfel evvel korabban megjelent a Frame Generation. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az NV nem alkalmaz driveres képgenerálót. Dolgoznak rajta, de az a verzió nem alkalmas rá, amit a DLSS-ben alkalmaznak, olyan jellegű technika kell, amit az AMD csinált az FSR-hez. Abból lehet csak driveres képgenerálót csinálni.
#5 Tyrel : A Radeon Chill egy nagyon-nagyon nehezen megoldható technika. Az AMD is csak úgy vette magának, ráadásul fontos, hogy a működése licencköteles, és csak az Intel licenceli az AMD-től, az NVIDIA még nem. De még az Intel sem csinált hasonlót úgy sem, hogy az AMD-től licenceli, mert az implementációja nagyon körülményes, és sok időt visz el. Az NV abban az időben megpróbálta a saját megvalósítását megcsinálni, de sosem fejezték be, és az előző év végén le is lőtték a projektet. Egyszerűen túl sok pénzt emésztett fel, amire nem volt meg a düdzsé. Vannak olyan dolgok a Radeon driverében, amiket nem éri meg lemásolni, mert nehezen megvalósíthatók, és sok pénzbe kerül a kifejlesztésük.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Valamivagyok
tag
Mindenki tudja, hogy az Nvidia a legjobb. De sokan vígan éldegélünk Radeonnal semmi bajunk a világon, igen Dlss, cuda, RT és mittomén mi nélkül is lehet teljes életet élni. Volt GTX-es Nvidiám azzal sem volt bajom (nem vagyok fanatikus) . De simán vásárolnék én is Radeonnal szerelt laptopot, csak egyszerűen nem, hogy válogatni nem lehet, keresve is nehéz találni mert jujj de jó, hogy megjelent, sehol nem kapható. Az a vakmerő 10-12% aki desktopon megveszi megvásárolná laposba is.
-
Busterftw
veterán
válasz Valamivagyok #9 üzenetére
Ezzel semmi gond nincsen, mindenki azt vesz amit akar.
Csupan arra voltam kivancsi miert olyan nagy szenvedes mobil Nvidia-t hasznalni egy mobil Radeonnal szemben.
Nekem teljesen ugy jott le, hogy ra van mindenki kenyszerulve a szar Nvidiara, bezzeg ha lenne tobb mobil Radeon laptop, holott a tesztek egyertelmuen jobb perf/watt eredmenyeket hoznak ki Nvidianal.[ Szerkesztve ]
-
Tyrel
őstag
válasz Busterftw #10 üzenetére
Olyan driver gondok nincsenek, hogy valami nem működik, bár az nVidia HDMI audio driver amit feltesz magával tud elég érdekes problémákat generálni, de ebbe most ne menjünk bele...
Nekem elsősorban az nVidia driver grafikus felületével van bajom... Hogy mi a f*szért kell regisztrálni, mi a f*szért 2 külön alkalmazás amiknél ráadásul bizonyos beállítások átfedésben vannak itt-is / ott-is... mi a f*szért olyan kegyetlen lassú, logikátlan, béna... és pláne hogy mi a f*szért kell neki minden egyes driver frissítésnél elfelejtenie amiket beállítok?? Agyrém, gyűlölöm... Frissíteni is szökőévente szoktam csak, e miatt.
Ezen felül feleslegesnek is érzem a 2 drivert, pláne hogy mindkettő erőforrásigényes azért ill. lassítják a bootot. De az iGPU miatt fent van a Radeon Software is, meg mellette ugye az nVidia cucc is a dGPU-nak. Ha a dGPU is AMD lehetne, akkor egy (halom) driverrel/programmal kevesebbet kéne feltenni, frissíteni, kevesebb futna a háttérben, kevesebb okozna gondokat.
A perf./watt pedig éppen a Chill miatt pont fordítva jön ki. A Radeonoknak általában azért rossz a perf./watt arányuk amiért mostanában az Intel processzorainak is... Ki van nyomva a szemük, hogy benchmarkokban jobban teljesítsenek ill. hogy a riválisnak egy kicsit magasabb szintű kártyájához hasonlíthassák és ahhoz illő árat kérhessenek érte. Ahogy egy picikét engedsz neki ebből, minimális órajel csökkenés és (akár automatikus) undervolt mellett, rögtön sokkal jobb lesz a perf./watt aránya mint gyárilag volt. Ezen aztán a Chill tovább javít, nagyon sokat.
Laptopokról beszélünk, kicsik, vékonyak, kevés a hűtésük. Oké hogy benchmarkokban marha jól mutat hogy milyen pontszámokat tudnak elérni a gamer laptopok, a manapság már bőven 200W feletti össz fogyasztásukkal, de játszani azzal úgy élő ember nem fog. Egy notebook házból 200W+ hőt elvezetni nem lehet, csak ha visít mint egy csapágyas flex. A radai rosseb fogja így használni a gépét. Visszaveszed a teljesítményét, hogy ne üvöltse túl még a porszívót is, ebben pedig a Radeon Software sokkal segítőkészebb.
Nem rossz a 3070, de minden játékot (kategóriájától függően) valahová 40-60 fps közé korlátozok be, mittomén mondjuk World of Warships-et fix 50fps-sel játszok, mert annyi annak bőven elég, már folyamatosnak látszik és kompetitív téren sem vagyok miatta hátrányban. Ezt az nVidia driverrel megcsinálni szívás, mert a Whisper Mode-ot kell használnod hozzá, amit párhuzamosan kell a Control Panel-ben és az Experience-ben konfigurálni, a jó ég tudja miért...
Radeon Software-vel atom könnyen tudod a videokártyád TDP-jét, órajeleit tekergetni, undervolt-olni, és ott van benne a Chill ami nem csak egy hagyományos fps limiter, hanem egyrészt tud dinamikusan működni (ha rángatod az egeret több kakaót ad), másrészt tök jó hatással van a frame time-okra is, nagyon egyenletessé tudja varázsolni, így a kevés fps is többnek érződik, mert tök állandó, mint egy film.
Összehasonlíthatlanul sokkal jobb mint bármi amit az nVidia drivere tud... És nagyon nagyon durván kellenének ezek a funkciók egy laptopba, még jobban is mint desktop PC-re.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Busterftw
veterán
En azt peldaul sosem telepitem, driver telepitesnel custom es pipa kivesz.
Ket driver ugye nincs, inkabb ket kezelofelulet, amit epp most akarnak egyesiteni, lasd az uj Nvidia App.
Szerintem ertheto a ketto felulet, mert aki jobban bele akar turni a beallitasokba, annak ott a "regi" control panel, aki meg csak jatekban ezt azt akar allitani, hasznalja a filtereket stb, azoknak meg ott az Experience."De az iGPU miatt fent van a Radeon Software is, meg mellette ugye az nVidia cucc is a dGPU-nak."
En siman letiltanam az iGPU-t, ha ilyen laptopom lenne, minek a ketto?"A perf./watt pedig éppen a Chill miatt pont fordítva jön ki."
Melyik tesztre alapozod? En mindenhol az latom, hogy az Nvida mobil chipek, foleg a 4000 szeria sokkal hatekonyabb mint barmi mas.
Illetve az Nvidiat is lehet UV-zni, leveszed a powerlimitet es kesz.En ertem, hogy ez egy fontos feature neked, de szerintem tulertekeled a hasznossagat.
-
Busterftw
veterán
-
törölt tag
Én amióta 680m-mel szerelt Ryzent használok, nagyon beleszerelmesedtem, szóval tudnék Geforce nélkül élni, de azért ne essünk át ló túloldalára..,
1) Nálam nincs feltéve a Geforce Experience, ezért fogalmam sincs, hogy miről beszélsz. Teljesen átlátható, egyszerű a felülete a szoftvernek. A Control Panelben minden programot profilozhatok.
2) Igen, az AMD drivere elég lassan tölt be a Geforce nélkül is Összesen 1 drivercsomaggal lenne kevesebb, szerintem túlélhető. Én is jobban örülnék ha csak 1 lenne..
3) Ez baromság, a négyes széria nagyon jól skálázódik (egyedül a 4060-4070-nál van egy furcsa anomália, hogy 100-140 watt között megegyezik a teljesítmény, de a laptopok 95%-ban 120Watt fölé amúgy sem megy, a legtöbb laptopban pedig 100-110 watt körül mozog). A notebookcheckes tesztek alapján azonos TDP-k mellett a 4080 gyorsabb mint a 7900M és a 7700S lassabb mint a 4060..
A Radeon Chill szofisztikáltabb, mint az Nvidia megoldása, de csodát nem tesz. A Geforce-os megfelelője nálam is be van kapcsolva, bizonyos játékokban 30 Watt alatt vagyok összfogyasztásban."Egy notebook házból 200W+ hőt elvezetni nem lehet, csak ha visít mint egy csapágyas flex."
Vízhűtéssel lehet [link] De én is úgy érzem, hogy normálisan maximum 140-160 fokot tud rendesen lehűteni egy gép a mostani megoldásokkal.Addig kár beszélni az AMD-ről, amíg nem csinál versenyképes mobil dedikált kártyát és nem teszi széles körben elérhetővé. Nagyon úgy tűnik, hogy az integrált megoldások felé indulnak el. [link]
-
törölt tag
válasz #85710592 #15 üzenetére
De én is úgy érzem, hogy normálisan maximum 140-160
fokotwattot tud rendesen lehűteni...Még annyit, hogy notebookoknál rengeteg számít a gyári szoftver. Talán ebből a szempontból a Lenovo/Razer/Asus/Tongfang van a legjobb helyzetben, ott aztán tényleg mindent lehet már állítani. Asusnál meg van egy külsős app, ami még jobb, mint a gyári.
Sajnos az én notebookomnál csak alap dolgokat lehet állítani, meg előre elkészített profilok vannak, de szerencsére van ventilátorszabályozása. -
Fjoe
tag
Nálam az Adrenalin is elfelejti a beállításokat frissítéskor az asztali gépemen, pedig sok mindent nem állítok rajta, csak a ventilátor passzív módját kapcsolom ki. Hiába mentettem el profilba vagy csináltam bármit, minden egyes frissítésnél állíthatom be vagy tölthetem be a profilt.
-
Juhaszatti
addikt
A TUF szériában szokott lenni full AMD konfig. Normális billentyűzettel, numpaddal, QHD kijelzővel.
Ez a tavalyi paletta TUF Advantage A16
[ Szerkesztve ]
-
Tyrel
őstag
válasz Busterftw #14 üzenetére
"Nincs" ott, ha nem futtatok olyan programot amihez kell a 3070 akkor teljesen kikapcsolja, nem jár idle-ben sem, 0 a fogyasztása és csak az iGPU aktív.
Ha az iGPU-t kikapcsolom, akkor viszont üresjáratban is a 3070 "hajt" mindent, és az ő idle fogyasztása sokkal magasabb, ami meglátszik az üzemidőn is...
Az igaz, hogy ha az iGPU aktív akkor az integrált kijelző az övé, tehát ha játszok akkor is rajta keresztül mennek át a képkockák ami egy kicsit negatív hatással van a teljesítményre, de jellemzően nem érdemes
Nem tudom, lehet ilyet csak MUX Switch-es notik tudnak , de az enyém így működik.
A PowerLimit levételt amúgy nem tudom mire mondod, én még sosem láttam ilyesmit az nVidia driver-ben... Radeonoknál meg már sok éve van.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
törölt tag
válasz Juhaszatti #18 üzenetére
Több mint 150k-val drágábbért, mintha 4060-nál vásárolnád az A15-t. Még megjelenéskor is drágább volt, pedig a 7600S jóval lassabb.
Tyrel: Ha a tiedben nincs MUX switch, az szívás, de emiatt kár általánosítani, mert már minden gépben van, de facto tartozék.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
My bad, félreolvastam valamit.
Érdekes, nálam MSHybrid módban integrált van beállítva, akkor is fogyaszt 2-3 wattot a dedikált. Csak akkor áll le, ha a control panelben letiltom.
"Az igaz, hogy ha az iGPU aktív akkor az integrált kijelző az övé, tehát ha játszok akkor is rajta keresztül mennek át a képkockák ami egy kicsit negatív hatással van a teljesítményre, de jellemzően nem érdemes."
Erre találták ki az Advanced Optimust. Sajnos nálam nincs ilyen opció
De elvileg az MS-nek is van erre egy feature, Windows 11-től, a CASO (persze nem olyan jó, mint a dGPU only mód) [link]
[ Szerkesztve ]
-
Predatorr
őstag
Az igénytelenek/csalók (mert ugye rendes fényviszonyok mellett nem annyira észrevehető a bujkáló ellen) nem számítanak.
Tyrel: GTX970 óta csak nV VGA-im vannak (laptop is 6 évig), hogy végre megszabaduljak az AMD drivereitől. Mindez azért van, mert az AMD driverkészítői még mindig istentelenül balf*szok. nV drivert soha nem regisztráltam, szoftvereit soha nem raktam föl, csak a driver csomagot. Mert hülye azért nem vagyok.
Valamivagyok: Nem lehet.
Busterftw: Én havonta végignézem a laptopkínálatot. Nem kapok azt, amit akarok!!!
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Valamivagyok
tag
-
Predatorr
őstag
válasz Valamivagyok #25 üzenetére
Próbáld ki a sugárkövetést.
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Valamivagyok
tag
válasz Predatorr #26 üzenetére
Próbáltam jól néz ki. A legtöbb címben amit tolok nincs jelentősége. Munkában meg nem kell sugarakat követni. Ezért írtam, hogy nincs hiányérzetem, azt nem mondtam, hogy nem jó dolog. Ott volt, meg vehettem volna, anyagi oka sem volt mégis a 6600xt jött haza. És nem bánom.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen