Hirdetés

2017. október 20., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#501) Gyantusz válasza daa-raa (#494) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Én személy szerint most lövészszállítóra gondoltam, de természetesen igazad van, hiszen a visszaható erőt nem árt a talajnak nem koncentrált, hanem megoszló erőként átadni.

Zenty: #495 Lévén anno a lengyelektől is vettünk (általuk gyártott) T-72-eseket, így ez nem lehet probléma. Daa-raa meg írta, hogy alapvetően a toronygyűrű egyforma, így elvileg nem lenne gond. Az már egy más kérdés, hogy gyakorlatilag az egész felépítmény teljesen új a toronnyal együtt. Ha megnézed ezt a képet, itt is jól látszik (magától a gyártótól).
Csutkára elég az alvázat adnunk, a többi az ő dolguk. Gyakorlatilag egyébként is kibeleznék az egész teknőt. Felfüggesztéseket át kellene kalibrálni, lévén eltérő impulzusok érik azt a két g.ágyú tüzelése során, mint mikor a 125 mm-es 2A46 tüzelt. Teljes - repülős szlogennel élve - D-check-et kap így is-úgy is a kocsi. Azaz ipari szintű nagyjavítást: az utolsó alkatrészig szétszedik, alkatrészeket átvizsgálják és újra összerakják, majd bekalibrálják. Jelen esetben új felépítményt kap és teljesen új tornyot, ami akár lehet egyedi, lengyel méretű is (bár igazából nem árt, ha valamelyik STANAG szerint szerkesztik, már ha van ilyesmire NATO-Egységesítési Egyezmény, abból a ~4500 db-ból akár lehetne is).

Egyébként utánanéztem a Haditechnikákban:
Márkus Ferenc: A Magyar Honvédségben rendszeresített T-72-es harckocsik típusváltozatai - 1998/4. 25-30.
Márkus Ferenc: A T-72-es harckocsi legújabb változatai - 1999/1. 29-33. o.
Péter Zsolt: T-72-es harckocsik a magyar honvédségben I. rész - 2003/2. 25-28. o.
Péter Zsolt: T-72-es harckocsik a magyar honvédségben II. rész - 2003/3. 78-82. o.
Péter Zsolt: T-72-es harckocsik a magyar honvédségben III. rész - 2003/4. 76-79. o.

Ezekből kitűnik, hogy voltak/vannak csehszlovák, lengyel, szovjet/orosz és fehérorosz gyártású hk-jaink is. Most le nem írom az eloszlásokat. Egyébként tömegben is eltértek és felszereltségben is. Sima T-72 (SZU, cseh, lengyel), T-72M (lengyel), T-72M1 (lengyel), T-72A, T-72AV (utóbbi kettő a fehérorosz).
Péter Zsolt szerint 238 db-ot állítottunk hadrendbe a típus különböző alváltozataiból (I. rész).
Az, hogy a most aktív 15 db melyik sorozatból van, vagy miket adtunk át az irakiaknak 2006-ban(?), ill. hogy adunk-e/adtunk-e át az afganisztániaknak, azt tudja a fene. Ha vannak ilyennemű információitok, adjátok közre.
Ezek szerint legalább 150 db-nak M(ozgósítási)-készletben kell(ene) lennie.

Van Der: A sima 29-est kétüléses UBT-re átalakítani azért nem kis meló. Kell neki pár új törzskeret, ill. orrész. Az a harcászati többlet, amit az UBT bírtokol, az szinte lótúró. Ami nekünk kellene vadászgép - bár Te csapásmérőnek akarod - az légi rendészeti célokra kellene, tehát BVR (Beyond Visual Range, azaz látóhatáron túli) képességekkel kellene rendelkeznie. Ami jelen esetben orosz rakettából csak az R-27ER/ET/AE változatok képesek kétséges hatásfokkal. Viszont ehhez normális fedélzeti rádiólokátor kell, ami kiszolgálja pályakorrekciós jelekkel (AE esetében elvileg nem kell), ami az UBT eseténben (Osa-2) nem áll fenn, ráadásul földháttérből támadó cél esetén megfő, mint a répa (hatótávolsága se oké - ld. Repülős topic-ban már tárgyaltuk). Ami épeszű, az a Fazotron Zsuk-"xy" radarjai és a Szu-27-be (és 29-esbe is) aplikálandó Tyihimorov-féle BARSZ (van angolja is). India a Zsuk mellett döntött, 67 db Fulcrumját modernizálja az RSZK MiG.

A Sri Lanka-i eset: Nem tudom, annak az országnak gyak. a nulláról kell építenie a légierőt (ld. tamil tigrisek), ráadásul India orosz kapcsolatai épp kapóra jönnek nekik.

Románia 4 db Heculese (C-130B): 2006-ban Kárpáti Endréék voltak tán Constanca-n egy repnapon és látták, hogy az amerikai "inygyért Herculesek"-ből csak 1 db üzemelt, a többi kannibalizmus áldozata, azaz alkatrésznek jók esetleg... Nulla utánpótlás.
Szóval, kell ez nekünk?

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#502) Van Der válasza Gyantusz (#501) üzenetére


Van Der
(újonc)

Ok nem kis meló. De a déli-áramlatot átszerkeszteni M.O.-n sem volt épp egy laza amőbajáték.
Az ajándékcuccokról meg persze sejthető volt hogy nem a gyári csomagolással szórják ki. ;) Mégsem maradt ebek harmincadjára.

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#503) Zenty válasza Van Der (#500) üzenetére


Zenty
(őstag)

hercules, és apache saját gép kategóriában van némi gazdasági különbség.
Az apache rohadt drága. Ez a lényeg :).
A magas gdp országok tudják fizetni.
Egyébként hozzánk a c17-sek idejönnek - magyar fenség jellel, szóval ezt is kispórolták.
A románok egyébként nem kaptak apachot. Egyetlen normális ügyük a gepárd volt, de azt is ingyen kapták, és alig tudták fizetni a javítgatását, és ugye ők nem vettek semmi újat így a koldus adományokat eljavítgatják. Ezt nem mi adtuk hanem országok különböző országok alálják fel. A Románoknak azért nem ajánlanak ezek az első között, mert nagyon is a harmadik világhoz tartozik még.

Egyébként igaz, hogy a politika a legjobban hibás nálunk. Már rég a térség legjobbjának kéne lennünk. Most lehet, hogy a gdp esik, de a költségvetés mindig a legmagasabb volt a szomszédokhoz képest. Ennek ellenére a haderőbe nem volt eltérés köztük..
Ami azt jelenti, hogy akár a szomszéd lobbi hátráltatta direkt a magyar fejlesztést vagy erősödést. Ez lehet a legvalószinübb.
Ha bele nézünk a múltba olyan hülye döntéseket hoztak, és arra fogták, hogy nincs politika egyezés, és ezért em jutttunk elöre...
És vajon miért nem volt politika egyezés...? Most pedig hogy a szomszédok is fejlődnek akkor nálunk is mérsékelten megindul a némi politika egyezés..
micsoda véletlenek

[ Szerkesztve ]

Guild Wars - Zenty a survivor

(#504) Zenty válasza Gyantusz (#501) üzenetére


Zenty
(őstag)

PT-91 is van nekünk? Mert azt írják az a alapja.
Egyébként nem azt mondtam, hogy nem megoldható, mert minden megoldható, de kétséges. Például az is lehet, hogy a gyár t72 licenc alapján újat gyárt, és nem a régiből rakja össze. Mivel új termékként adják, és nem update eszközként.
Viszont jó lenne tudni a pontos árát a gépnek. A végén kiderül, hogy annyiba kerül mint a gepárd :)

Guild Wars - Zenty a survivor

(#505) Zenty válasza daa-raa (#498) üzenetére


Zenty
(őstag)

A gripen szerződésből rémlik a 40 millió.
A gripen volt valami 60-80, és akkor mondták, hogy 40- ből kijött volna nálunk a mig( mondjuk lehet azért mert teljesen elhanyagolták).

SuperHornet csak nagy tételbe ennyi nem?

Guild Wars - Zenty a survivor

(#506) Gyantusz válasza Zenty (#504) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Nem, nincs PT-91-ünk. Lévén az 1990-es években csak a fehéroroszoktól kaptunk ilyen jószágokat. Ők átadták, mert kellett a hely nekik a T-90-nek (ami ugye T-72 bázison van, a T-80 meg T-64-en, a két orosz hk-fejlesztő termékei - a Nyizsnyíj Tagil-i (Ural) és a Harkiv-i), vagy a fene tudja miért tették.
Mint írtam, igen valószínűsíthető, hogy teljesen kibelezik az alvázat, hiszen semmi nem kell belőle a vezető kormányszerveink kívül. Ráadásul a Loara-k motorja is más, nem a régi (1000 LE-s, de lehet a blokk ua., és a feltöltőket machinálták át, még nem bányásztam utána - a hengerűrtartalom mindent elmond). Lévén új az erőforrás, új hajtáslánc kell (kuplung, seb.váltó és aztán valamivel meg is kell álljon: fékek), esetleg még új, erősebb láncokat is kell szerkeszteni.
Szóval teljesen átbelezik. Ha ua. az ára, mint a Gepardnak sem baj, hiszen az alap kiszolgáló bázis (T-72) már eleve adott, üzemeltetjük vagy 30 éve. Alvázaink vannak hegyekbe, nem kell egy újat bevezetni (Leopard), optimális ez is.

Politikáinkról meg annyit, hogy <cenzúrázva> politikusaink frankún zsebre dolgoztak eddig is, éppen ezért nem halad ez a nyomorult MH. Lásd Gripen-tender, Kongsberg-rádiók tendere, Mercedes terepjárók (daa-raa csak "szarcédesz"-nek nevezi a Wolf-okat, finoman szólva jogosan) tendere...

A kis létszámú rep.gép-rendszeresítés meg azért rossz gondolat, mert gyakorlatban lehetetlen a 100 %-os hadrafoghatóságot biztosítani. Valamennyi (időleges) gépkiesés mindíg lesz, és az éppen hadrafoghatóakkal (ált. 80-85 %, űber esetben 90 %) kell ellátni az adott feladatot.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#507) Van Der válasza Zenty (#505) üzenetére


Van Der
(újonc)

"Szerintem" nem érdemes visszanézni, mert nemrég még egy békés hippi korszakban éltünk. Orosz maci a barlangjában - szomszédok gazdasága épül-szépül. Persze hogy úgy érezték nincs itt semmi gond (talán nem is lesz) , minek komolyan fejleszteni. Azért ha más nem de az önfenntartó ösztön a mi elitünkbe is munkál. Tehát kénytelenek lesznek észrevenni hogy a fejlődő Kelet sokminent át fog rajzolni a térképen. látható gazdasági recesszió , és végére a kedvencem hogy a maják 2 "világvégét" jósoltak, ebből az egyik a víz által már megvolt a tüzest pedig pont erre a világkorszakra mondták (vagy felmelegedés vagy atom) mindkettő jöhet akár egyszerre is, ahogy elnézem :U Szóval több pénzt mostmár nem engednék kivenni eből a kasszából, max egy kicsit (szolidaritásból). Maffia is azért "konkurált" velük, mert csak a Kommandótól fostak. Jön még kutyára dér v.mi a franc.

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#508) Zenty válasza Van Der (#507) üzenetére


Zenty
(őstag)

Azért nem egészen. Itt három szomszédnak nagyon nem érdeke, hogy Magyarország egy minimálist is erősebb legyen.
Ezen felül természetesen loptak is. De nem csak nálunk van lopás, és ,ás még is tudott fejlődni.
Szóval a térségnél be vagyunk zárva a sok vérszomjas rossz akaró közt..

[ Szerkesztve ]

Guild Wars - Zenty a survivor

(#509) Zenty válasza Gyantusz (#506) üzenetére


Zenty
(őstag)

Mondom mindent lehet.
Csak akkora felújítás kéne, hogy lehet a végén nem is lenne annyival olcsóbb.

De írjunk a gyárnak hátha bele mennek, és a HM kitüntet, vagy lefejezz minket az üzletért :DD

Guild Wars - Zenty a survivor

(#510) Van Der válasza Zenty (#485) üzenetére


Van Der
(újonc)

g5 Howitzert mennyire értékelnéd a g6-al szemben?
Teherautóval tele a padlás - legalább volna mire használni a Rábákat. Unimog elvontat egy ilyet? terepen?

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#511) Van Der válasza Zenty (#509) üzenetére


Van Der
(újonc)

Zenty:
Ő-ő-ő és itt volna a nagy alkalom hogy ellentételezzék a Leopard-okat, amikről úgyszint lemondtunk. :D Bár tudom nekünk drágák voltak, és nekik jobban is kellett. OK, most akkor kezet csókolhatnak :B
Bár gondolom a HM-ben is intézhettek már vmit ha a wiki-n kinn van - biztos nem egy hacker volt.

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#512) daa-raa válasza Gyantusz (#506) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Nem kell feltétlenül átépíteni a hajtásláncot, a mostani is alég, lévén az ütközeti tömeg gyakorlatilag változatlan. A PT-91 alváza meg szinte 100%-ig azonos a T-72-ével.

A felfüggesztés esetén leginkább a jelentősen eltérő irányzási határok miatt kell változtatni.

A teknő tetejére ráhegeszteni néhány új lemezt a régiek levágása után meg nem nagy kunszt.

Az, hogy nm üzemelnek a román Herculesek leginkább egy dolognak köszönhető: basztak alkatrészeket rendelni hozzá.

Zenty: Először is nem "fenség jel", hanem felségjel. A C-17A-k meg csak annyi miatt lesznek magyarok, mert nálunk lesznek regisztrálva. Egyébként meg Mo-nak nem kell annyira költenie ezután szállítógépekre, inkább el kell érni, hogy a pápai flotta bővüljön lefelé is, mondjuk C-130J-kkel. Ami esetleg belefér saját típusként, az a C-27J.

Az meg értelmezhetetlen, hogy az Apache sor repidőt igényel. Ez igaz minden harci helikopterre. Nem típusfüggő, hanem a bevetési profil indokolja.

Maga a SuperHornet ~$50-55M. De ez csak a gép ára. A logisztikai csomag meg további költségekkel jár. Viszont az amerikaiaktól kapnánk alkatrészt ha rendelnénk. Az oroszoktól még úgy se nagyon. Szóval lehet modernizálni a MiG-29-eket, de szerintem mindegy, hogy mivel nem tudunk repülni, mert üzemképtelen...

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#513) Gyantusz válasza Van Der (#511) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Ha megmutatod nekem, merre láttad azt a PZA Loara-t a magyar wikipedián, kapsz egy pirospontot!!!

Hiszem, ha látom!

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#514) daa-raa válasza Gyantusz (#513) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Megmutassam inkább én? :))

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#515) Gyantusz válasza daa-raa (#514) üzenetére


Gyantusz
(tag)

"[...] meg ne merészeld tenni, alávaló csírkefogó-villanyszerelő!!!
Mer' különben enyém a géped! Aszondom, hogy ''einstand'', oszt mehetsz az égbe panasszal!"
:K
Van Der-t kérdeztem. :P

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#516) Van Der válasza Gyantusz (#515) üzenetére


Van Der
(újonc)

Pedig láttam, nem is olyan rég - pici fénykép volt a Loara-ról alatta 3db kérdőjellel.
Huh , lehet hogy már Loara-val álmodok?
Várjatok mindjárt feltöltöm és jöhet a pötty :o

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#517) Gyantusz válasza Van Der (#516) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Na látod. Tegnap reggel vette ki a listából egy wikis kolléga, egy bizonyos VargaA Úr! Maximális tisztelet ezúton is Neki! :R (és jól is tette, hogy kivette)
Ennyit a wikipedia forrás nélküli adataihoz.

Ez volt egyébként beírva "Légvédelmi rakéták:" alatt...
"PZL Loara gépágyu (T-72 tank alvázra szerelt gépágyu) Forrás?"

Nincs a wikiben semmiféle misztikum, bárki szerksztheti (a HM főleg nem foglalkozik vele). De ha nagyobb lélegzetvételűt akar valaki beleírni, előtte tanácsolom, hogy regisztráljon be, mert úgy könnyebb nyomon követni a munkáit, ráadásul tudunk kommunikálni is az adott felhasználó vitalapján.

Egyébként valamék barom Gyantusz nevű felhasználó kicsit rendberakta a magyar nyelvű szócikket (ha már úgyis LOLarázunk). Persze azért még ráférne a tuning, de az illető nem tud lengyelül...
Ha valami nem teccik, kéretik itt is jelezni, vagy a szócikk vitalapján (felül van egy ilyen lapfül).

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#518) Van Der válasza Gyantusz (#517) üzenetére


Van Der
(újonc)

Óóóóó nahát :Y :C

Mostmár Kecskeméten is szeretném látni ahogy alápörköl egy-két Sárkánynak.

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#519) Van Der


Van Der
(újonc)

Kimardt még ez a kis finomság - nem én írtam :R

"nagyon megfelelne a Gvozgyika is. hoz egy modernizációs program, a Csehektől Bulgároktól új lőszerek. ( Meg az oroszoktól pár száz irányított )
Hozzá osztály szinten tűzfelderítő lokátor. Ezt megspékelném a BM-21 sek visszahozásával+ modernizálásával. No meg az aknavetők reaktiválásával 120 mm-ig.
Nem lenne eget rengető összeg, de drasztikus képességnövekedést okozna."
"A Gvozgyika 122 mm-es lőszerének segédletében azt olvasom, hogy 300-400 méter is lehet a repeszek hatótávolsága !!!???
Ráadásúl ha ezt még körbeöntik betonnal, és abba egyébb vasdarabokat raknak az külön élmény."
"A gvozgyikák pazarul működtek nem egy NATO gyakorlaton, leverve sok nagyarcú nemzetet."
:))
és meg is lehet úsztatni

ez is valami

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#520) lsc válasza Van Der (#519) üzenetére


lsc
(PH! nagyúr)

Azért az úszási képességeit ne nagyítsuk , ercsinél a fősodor majdnem mohácsig vitte .
A másik két hibája a bulgár sebváltó és a gumibetét nélküli lánc volt . Ezeket leszámítva nem volt rossz " traktor " .

Az élet kegyetlen .

(#521) Gyantusz válasza lsc (#520) üzenetére


Gyantusz
(tag)

További problémái a 2SZ1-nek:

- Még olyan 1998, vagy 1999-es tavaszi Manőverben volt (királyi tevében, még talán fel is vettem őket, csak a fene tudja hol vannak...) egy várpalotai lőgyakorlaton - tán az 5. Bocskai I. gld. volt kint - rájuk szállt a köd vagy 2-3 napig. "Űber" Gvozgyikák meg sem tudtak mukkanni. => Ezek szerint ezek a komoly harceszközök csak fényes nappal működnek pontosan.
(mondjuk ezt furcsállottam, hiszen lőelemet tudniuk kéne számolni, kötvetett irányzás és tüzelés esetén meg marhára mindegy, hogy köd, eső, vagy hó fúj, max. a lövedéket elfújja a szellő - előretartást kell számolni)
- A 122 mm nem NATO-szabvány, ahogy a BM-21 rakétái sem.
- Nulla korszerűsítést sem hajtottunk végre rajtuk, ezért is lettek kivonva.
Remélhetőleg nemsokára kiírnak ilyen tendereket is.
Egyébként a lengyel HSW is modernizálta/ja őket (szóval szükség esetén tudnánk modernizáltatni őket). De mivel nekik megvannak a gyártókapacitásaik, így ez evidens. Nekünk meg nincs semmi. A FÉG le lett bombázva, a HTI átalakult Technológiai Hivatallá (és mintha szűkült volna), a Pestvidéki Gépgyár szintúgy összezsugorodott.

Mint már írtuk párszor, ma már nem kifizetődő csak egyfeladatú eszközöket üzemeltetni. Azaz jelen esetben nem célszerű csak kicsiny hazánk belső védelmére berendezkedni, mert a kontingenseket nem tudjuk odakint támogatni velük, lévén nem NATO-szabványú "alkatrészeket" alkalmaznak, nem interoperabilisek. (ezeket foglalják össze a STANAG-okban = Egységesítési Egyezmények, amik mindíg frissülnek)
M-kézeltben elférnek, ha külső agresszióval kellene szembenéznünk, a Köztársasági elnök (remélem) úgyis azonnali mozgósítást rendelne el, azaz első lépcsőben a tartalékosok indulnának a szerdzsók mellé, aztán rögtön indulna a kényszersorozás is. A régi eszközök pedig bent dekkolnak az M-raktárakban: AMD-k (már ha még van), AK-63-asok, aknavetők, lokátorok, Sztrellák, Iglák, az 50 db ZSZU-23-4 Silka, ZPU-4-ek, T-72-k, -55AM-ek, D-20-asok, meg ami kell.
Nem tudom, a gyáraknak vannak-e még M-(gyártó)készleteik, de elvileg azokat is elő kell vakarják. Lásd a cigik átmérőjét, 7,7 mm => gépkarabély és géppuskalövedékeket vígan tudnak gyártani. Konzervgyárak...

A szerződésesek-tartalékosok meg tartják a frontot - már ha lehet - amíg be nem érkeznek az Aviano-i F-16-osok, Tornado-k, Lakenheath-ról az F-15E-k, Spangdahlem-ből szintén a -16-osok, Cerviából és SP-ből az F-15C-k...
Szerintem nem kell neki 2 nap. Egyértelmű agresszó esetén a NATO NRF-je (NATO Response Force) is gyorsan reagál. Mint tudjuk, 2006 január közepétől már van ilyen is.
Persze ha az ENSZ BT úgy dönt, márpedig az ENSZ kerekei baromi lassan őrölnek... Bár nem tudom, van-e alá-felérendeltségi viszonyuk, szerintem nincs. Az NRF pk.-a - ha jól tudom - szintén Spangdahlemben van.
Most el nem olvasom, de itt az NRF hivatalos lapja: [link]

Egyébként azt sem árt tisztázni, hogy olyan, hogy azonnali támadás/agresszió nincs!
Az ellenségnek diplomáciailag össze kell velünk rúgnia a port elég komolyan, fel kell készülnie logisztikailag, a támadó csapatait össze kell vonnia stb.
Ezeket pedig jól lehet mérni és figyelni is (már ha van mivel), fel lehet rá készülni.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#522) Zenty válasza Gyantusz (#517) üzenetére


Zenty
(őstag)

a forrást mellé én írtam oda :D
Csak VArga úr kivette, pedig egy két napig várni lehetett volna a forrásra :)

KGyST nevezetű írta.
vita lapozni még nem vita lapoztam :) . De érdemes lenne megkérdezni honnan vette ezt

[ Szerkesztve ]

Guild Wars - Zenty a survivor

(#523) lsc válasza Gyantusz (#521) üzenetére


lsc
(PH! nagyúr)

Mondjuk ködben elég nehéz zárni a lőteret . Egyébként ködben csak a cél felderítése macerás , a többi megoldható /amennyiben nem kiképzésről van szó /.

Az élet kegyetlen .

(#524) Van Der válasza Gyantusz (#521) üzenetére


Van Der
(újonc)

Ezek szerint van 50 db Silka , ami nem rohadt még szét ? Mik kiderülnek.
Egyébként normális - korszerű, modern - hadsereg fenntartása esetén még csak gondolkozni se kéne kényszersorozáson stb., mert öngyilkosság volna velünk háborúba kezdeni. Hacsak nem műholdakkal jönnek.
(látom még mindig az emberi élet a legolcsóbb)
Mindenki tudja (aki elég tapasztalt már) hogyha változni kezdenek a dolgok, minden a legkissebb ellenállás irányába fog haladni. :C /lássuk csak - például - Trianon? Nem volt még elég??
Ez persze nem nektek szól ;)

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#525) Gyantusz válasza Zenty (#522) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Lehet megtörténik majd... :)

lsc: Ezek szerint nem eszközhiba. Felderítés a gyalogosok dolga, köd esete meg lőtérszervezési / biztonságtechnikai. Mindenesetre morbid volt, hogy kivonul gyakorolni a hadsereg egy része és egy nyavajás köd miatt "dolgavégezetlenül" hazakullognak (gondolom a tüzelést azért "dirr-durr"-ra imitálták).

Van Der: A haza védelme végszükség esetén szerintem nem csak a szerződésesek és hivatásosok dolga. Pláne, mivel benne van az Alkotmányunkban is, hogy egyéni állampolgári kötelességünk...
M-készletben elég sokminden megvan, pont erre a "végszükség"-re felkészülve.

Ha a NATO-tagok nem lesznek képesek megvédeni egymást (akár egymástól is), megkérőjelezik egész eddigi munkájukat. Gondolom nem ezért bohóckodnak egymás seregének fejlesztésével és együttműködési képességeik fejlesztésével nap mint nap.
Ráadásul nem azért a két forintért, de mindezidáig a legtöbbet ez ügyben az állandóan szidott Amerikai Egyesült Államok hadereje tette meg... (ld. Jugoszlávia esete)

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#526) Gyantusz válasza Van Der (#524) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Ráadásul az EGK mára EU-vá vált, így az ENSZ-en kívül van egy másik (európaibb) szervezet, amelyik szomszédainkat kordában tudja tartani (elvileg). Mivel Közép-Kelet Európa államai ugyanúgy hitelből élnek, mint mi magyarok, ráadásul még az EU-közösből is kajálnak elég rendesen, kétlem, hogy Szlovákia, vagy Románia kockáztatna bárminemű EU-gazdasági szankciót, ha minket tevőlegesen el akarna taposni.

Természetesen "a puding próbája az evés", bízom benne, hogy nem lesz okunk csalódni. Ráadásul az angolszászok eddig is letojták, ha valamilyen ügyben nem konzekvens az ENSZ, képesek önállóan is cselekedni megfelelő haderő és logisztika bírtokában (ld. Irak, Afganisztán, Ruanda, Dárfur). Az megint bebizonyosodott már jópárszor, hogy az ENSZ meg nem képes nélkülük megmozdulni sem... (pl. légiszállító flotta, bár már itt vannak a képben az ukránok/oroszok is)

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#527) lsc válasza Gyantusz (#525) üzenetére


lsc
(PH! nagyúr)

Vagy a lövészek , vagy a felderítők dolga . Az viszont még morbidabb lett volna , ha a gombászó Jancsi bá és Juliska néni közé esik egy " bomba " .

Az élet kegyetlen .

(#528) Van Der válasza Gyantusz (#525) üzenetére


Van Der
(újonc)

:F - nincs véleménykülönbség.
Itt a végszükség az a fogalom ami nekem nem tetszett. Évente 2 ezer millió elköltött USD után ne kelljen már az egyenruháról fórumozgatni (hogy új kellene). Szumma-szummárum az én véleményem az hogy a következő 5-10 évben jobban kell koncentrálnunk a védelmi szegmensre. Utána megint a húsosfazekakhoz lehet majd járulni. Tegnap pld. gondolkoztam hogy belinkeljek-e nektek ide egy cikket az élelmiszerellátásról (mármint arról hogy úgy fognak drágulni, mint most a kb. a benzin) stb.
Végülis mondom nem vészes, fejlesztgetjük a Nato-haderőket, csak a honvédelemre jobban oda kell majd figyelni, mint ahogy 20 évvel ezelőtt elképzelték. Talán ha nem lopták volna ki a gazdaságot a költségvetésből, rövid-távú érdekeket szem előtt tartva (10 parancsolat - nem túl bonyolult) akkor most nem tartanánk ott, hogy a katonaságot lassan össze kell vonni a mentősökkel. A stratégiai előny megszerzése is egy dolog, és azzal visszaélni megint egy másik. Kipörgettek minden szellemi és anyagi tartalékot az emberekből. Nincs tovább. Itt vége van az útnak, ezt már csak a miliárdosok nem látják, mindenki más igen - ezért vagyok ezen a fórumon.
Fejleszteni kell, nem csak a vállalkozói szektort, mindent. Fejlődnünk kell ha életben akarunk maradni, vagy ledarál az evolúció (-ha máshogy nem úgy hogy kivágnak a Nato-ból)
Adóságátütemezés -nagy tételben, Adósság-visszafizetések gazdasági ELLENTÉTELEZÉSE -biztosítandó hogy a hiteleikkel ne Piacot vásároljanak. Masszívan fejlődő térség közepén ne csináljanak belőle problémát. megj.: Látható hogy ebben a térségben van még a legnagyobb fejlődési potenciál világgazdasági szinten - :D mivel mindeddig mesterségesen lefojtották.
A gazdaságban minden - mindennel összefügg. Ha jól olvasom Lengyelországban a Hadiipar HÚZÓÁGAZAT. Loara-ért, Sokolért már körbeudvarolják őket.
Szóval én is gazdaságélénkítésről fejlesztésről és kapcsolatépítésről beszélek ami egybecseng a gazdasági kényszerrel is. Mondjál már nekem egy stratégiai szövetségest a Nato-n belül - :D és Oroszországon kívül ;) - a mai kihívásokat figyelembevéve. A súlypont Ázsiában van. Európa lehet az új kiegyensúlyozó szuperhatalom, de nem fogják az európai pozícióinkat ajándékba adni - nem állíthatnak minden magyar vállakozó mellé egy üzleti angyalt hogy kivakarják a térséget a trutyibúl. Le kell tárgyalni vhogy az Európai térségen kívül eső adósságállományunkat, akár Európai politikai segítséggel, hogy ne legyünk nehezékek a térségben.
És ezzel párhuzamosan meg kell újulnia az elitnek, mert ha így marad a szokás-berendezkedés akkor pár év múlva megint könnyedén magukkal rántanak mindenkit a mostani szintre. És akkor már fejlődést is feltételeztem - pedig csúszunk befele.
A kígyó a farkába harap: az életkörülmények által kiváltott karma , mindenki sorsrésze lesz - az elité is. (kivétel Gazprom, bár nem vennék rá mérget). Erre jött rá a 19.sz-i polgárosodó réteg. na mindegy ez már mese...

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#529) daa-raa válasza Gyantusz (#521) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Az ENSZ-nek lófasz köze sincs egy NATO tagot ért támadáshoz. A NATO szerződés 5. pontja ilyenkor automatikusan életbe lép.

Nem csak arról van szó, hogy a 122mm nem NATO szabvány (egyébként mivel több mint három tagország használja, annak minősül, még ha le sincs írva), hanem hatásadatai sem felelnek meg a mai elvárásoknak. Nem véletlenül vált lényegében egyeduralkodóvá a 155mm (oroszoknál 152).

Zenty: Ami nincs megerősítve, azt nem kellene tényként beírni egy Wiki-s cikkbe. Főleg, hogy a gyártó a mai napig nem tud róla, hogy rendeltünk volna.

Van Der: Az idézetek honnan származnak? Egyébként a "sok nagyarcú nemzet" között pont a magyarok a legnagyobbak... A pofánk megállás nélkül jár, csak nincs mögötte semmi. Egy gyakorlatra ki tudunk izzadni 4-5 működőképes eszközt. Ez bizony teljesítmény! Anno a délszláv térségbe irányuló missziókba éppen csak össze tudtunk szedni egy kisebb alakulatot. A többi NATO tag csak fog egy-két alakulatot és átdobja.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#530) Gyantusz válasza Van Der (#528) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Az, hogy kivágnának a NATO-ból, én nem tartom reális esélynek (bár egy-két barom brit politikus szerint jó lenne). Elég sokat teszünk még így is, hogy haladjon a szekér. Csak megemlítem az olasz-magyar-szlovén Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (IT-HU-SL MLF) létrejöttét és szerepléseit. A hazaiakat főként az 5. Bocskai Ld. képviseli.

"Mondjál már nekem egy stratégiai szövetségest a Nato-n belül - :D és Oroszországon kívül ;) - a mai kihívásokat figyelembevéve."

Így hírtelenjében nem tudok olyat írni, akikkel nem vagyunk kapcsolatban. De most halálosan komolyan! A legszorosabb szövettségeseink a fentebb említett szlovének, az olaszok, a németek, a lengyelek... lassan a románok és a szlovákok is. Gyakorlatilag minden évben jönnek hozzánk, vagy megyünk valamellyekhez több helyre is gyakorlatozni. Egyébként a NATO Déli hadseregparancsnoksága is az az Olaszország (Verona), akiket a VSZ idején le kellett volna gyakni.
NATO civil és katonai struktúra (angol)

Húzóágzat lenne az építőipar is (hm, megint a közös vonások...), mégis jó nagy lekvárban van... De nem csak itthon, hanem az EU nyugati végében is (Spanyolország).

Utolsó bekezdésedhez:
El kell fogadni, hogy a gazdagok majdnem mindíg túlélik a szegényebbeket, mert megtehetik (persze ez a polgári középosztálynak marhára nem tetszik). Kevés olyan időszak volt a történelemben, amikor nem: ilyen pl. a francia forradalom utáni időszak, amikor csak azért levágták az ember fejét, mert csúnyán nézett, és nem érdekelte őket, hogy tudós volt-e, vagy a leggazdagabb francia. Lehetne említeni az 1920-30-as évek Szovjetunióját, amikor szintén így állt a helyzet, de akár a magyar Tanácsköztársaság és Rákosiék idejét is. Mindegyik velejárója volt a "finoman szólva" destabilizált helyzet. Hogy ez kialakulhat-e manapság... Nem tudni, szerintem nem. Szerbiában sem mennek ennyire szélsőségbe a dolgok (lásd ott is van a NATO és az EU is, gyak. ugrásra készen!). Gyakorlatilag egyik EU-tagállam érdeke sem szolgálja - főleg nem a nyugatiakét - hogy a keletiek a feje tetejére állítsák a hosszú kínlódás árán létrehozott gazdasági és katonai közösséget (utóbbi pont előbbi érdekében fogant és alakul).
Szerintem is a védelemre kell berendezkedni, de nem olyan fegyverekkel, amik másra sem jók! Mivel mára a NATO szerves részei vagyunk, kutya kötelességünk(!) a közösség többi tagjának érdekeit is szem előtt tartva kiválasztani és rendszeresíteni az együttműködésre képes harceszközöket (lerágott szó lesz ez az "interoperabilitás"). Egyébként nekünk is olcsóbb, ha egy eszközt tudunk itthon és külföldön is gond nélkül alkalmazni a többiekkel szervesen együtt.

Javaslom, olvasgass néha a www.hm.gov.hu cikkeiből, mert elég sok remek cikket adnak közre. Ez most nem piszkálás, hanem konstruktív javaslat és komoly jótanács! (pl. írd be a keresőjükbe, hogy eseménynaptár)
Vagy itt egy M. Szabó Miklós tollából... (a nevét érdemes megjegyezni)
Vagy A NATO katonai integráció hat éve (1.)

Hogy mi is az a CIMIC és PSYOPS

lsc: Ha biztonságtechnikai vonzatai voltak/vannak az esetnek, akkor elvileg az ágálásomat elfelejthetjük. Mindenesetre nem a MH Bakony Harckiképző Központ feladata lenne biztosítani az egész lőteret, hogy Juliska néni és Jani bátyánk ne akkor menjen földet kukkerolni? Egyébként aki ködbe (és esőbe, hózivatarba) megy gombászni, az meg is érdemli.

Daa-raa: Én erről, hogy "(egyébként mivel több mint három tagország használja, annak minősül, még ha le sincs írva)" még nem hallottam.
De az tökéletesen biztos, hogy régi Varsói Szerződés-szabványról beszélünk, mint ahogy a 39M és 43M töltények esetében is. Ha van olyan mákunk, hogy a többnemzetiségű misszióban van ex-VSZ-tag is, akkor tudunk tőlük is venni skulót, de ha nincs, még akkor is rendelhetünk tőlük, ha nekünk nem lenne elérhető. Én ezt tartom inkább elképzelhetőnek.
A NATO ezért is tartja a legutolsók egyikének a STANAG 4537 (hivatalosan NATO Armaments Ballistic Kernel, NABAK a neve az egyezménynek) bevezetését. Egy ZMNE-s cikk.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#531) Gyantusz válasza Gyantusz (#530) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Ha már háemgovponthu:
10. éves a Magyar–román Közös Békefenntartó Zászlóalj

Egyébként előzőből kimaradt az, hogy deaktiválva van az Egyesített Déli Főparancsnokság (JHQ SOUTH). [link]
Elfűrészeltem, hiszen a Nápolyi Főparancsnokság alá tartozik ez is...

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#532) Gyantusz válasza Gyantusz (#531) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Kis olvasnivaló.
Radarfejlesztés
Ajánlom az alsó linkeket is.

Részlet:
"[...] A szigorúbb követelmények miatt szükségessé vált hazánk területén, annak délkeleti térségében egy harmadik helyszín kijelölése is. A SHAPE radartervét a SEACURE elfogadta, és megkezdődött a radarbeszerzésre vonatkozó képességcsomag kidolgozása, amelyet az egyeztetéseket követően a Észak-atlanti Tanács (NAC) 1999. június 25-én elfogadott. A jóváhagyás 2006. szeptember 30-ig tervezett befejezési határidővel, mintegy 23,5 Mrd Ft-nak (áfa nélkül) megfelelő előirányzattal számolt. Ennek az összegnek a 78 százalékát a radarok tették ki, amelynek 0,65 százalékát (kb. 153 MFt) hazánk fizeti.[...]"

Szentesi György a Mecsek-radarról: "[...] Itt ugyanis nem nukleárisanyag-lerakóról van szó, hanem az ország védelmét, biztonságát szolgáló, a legmodernebb technikát alkalmazó létesítményről, amelynek elektromágneses környezetszennyezése nem éri el azt a szintet, mint amit a mobiltelefonjaikkal egymást demonstrációra felszólító környezetvédők okoztak.[...]"

Ezek szerint a három telepített tornyon kívül Kup (11. RSz.), Juta (12. RSz.), Debrecen (21. RSz.) és Békéscsaba (22. RSz.) fix radar-pontok, a NATINADS (NATO Integrated Air Defense System) szerves részét képezik. Ezek a CRC-k (Command and Reporting Center, hivatalosan "Légi Irányító központ").
(pedig mintha arról is esett volna szó nemrég, hogy Kósa úr el akarja takarítani a reptérről a lokátorokat - kérdés: A NATO mit szól hozzá?)

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#533) daa-raa válasza Gyantusz (#530) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Ilyen esetekben kváziszabvánnyá válik az eszköz. Nincs írásba foglalva, de az.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#534) Gyantusz


Gyantusz
(tag)

Megint dömpingelni fogok... ;) :B

Új járműtípus a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél - hm.gov.hu
Magyar Honvédség gépjárműbeszerzési-program (GBP) - 2003-ban indult, 15 évre szóló tervezet. Ebből a 8x8-as (RÁBA-MAN-Mercedes) műszaki-mentőből 4 db-ot rendeltünk (egyenlőre), a "szarcédeszek" 35 milliós árához viszonyítva kb. 80-100 millió lehet darabjuk. => 400 millió HUF kilőve.

Ukrán-magyar partnerségi helyzet:
Ukrán delegáció hazánkban - 2008. február 18.
[link]

A honvédelem négy éve - Juhász Ferenc ex-HM, 2006 tavasza.

További információforrások:
Hadtudomány c. folyóirat - MTA MHTT
Bal oldalon ARCHÍVUM gyorskeresés legördülőből lehet mazsolázni.

A NATO feladatrendszerében az elkövetkező tíz évben várható változások - A 2006/4-es lap csak erről szól.

Új országgyűlési határozat a Magyar Honvédség további fejlesztésének irányairól - Hadtudomány 2007/2. (június)

Rengeteg témá(ink)ba vágó cikk van.
Tartalmas időtöltést kívánok!

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#535) Van Der válasza Gyantusz (#530) üzenetére


Van Der
(újonc)

úgyamúgy "utolsó bekezdésben" nem túlélésről , hanem élet :(((minőségről van szó.
És közelsem közvetlen visszahatásról beszélek. Mindjárt keresek én is egy linket a boldogságkutatásról. :D jó példa erre hogy az emberek tkp. azt sem érzékelik hogy öregednének - aztán meg mégis ;] szevassz

Ui: Most látom csak az anyaggyűjtésed, na ez már komolyabb

(#530): bla-bla-bla-bla :( :C :DDD :DDD :DDD ;)

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#536) Gyantusz válasza Gyantusz (#534) üzenetére


Gyantusz
(tag)

Még ez kimaradt:
Hadmérnök - a ZMNE BJKMK on lájn kiadványa
ZMNE BJKMK - bár ezt már biztos ismeritek, Tudományos élet -> Bolyai Szemle archivált részei.

Van Der: Gazdaságélénkítő elképzeléseidet hogy hozod össze a #477-ben leírtakkal?
Az #530-ban melyek a komolytalan linkek?

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#537) Van Der válasza Gyantusz (#536) üzenetére


Van Der
(újonc)

:U - nem tudom :P

Nagyobb tételek ellentételeztetése - befektetésekkel
ilyen szempontból könnyebb üzlet lehetne (koreai autóalkatrészeknek is van jövője..) a T-50 Golden Eagle mint az Aeromacchi, de az olaszokkal is (vs.déli parancsnokság) "biztos" találnánk vmi kedvező konstrukciót, ha az kell.
Utóbbiakkal a konstrukcióba be lehetne venni a Dingo - k megvételét is.
Ugyanez igaz a VBL-kre is a Mirage üzlet esetén. Korábban már írtam, de pláne előnyös ha ugyancsak a stratégiai szövetségi rendszerből és a Déli-parancsnokság kapcsolatából indulunk ki.

Apache Longbow - hát az ölég nagy mennyiség - legutóbb az amik amúgyis hajlottak volna már ellentétetelezésre csak elkéstek vele.

140 db Terrex - Szingapúrral amúgy sincsenek szerteágazó üzleti kapcsolataink, és Kínába is jó hídfőállást jelentenek (ugyanez igaz Koreára feat. Japan)
Boxer Pszh - németekből még azt is kinézem hogy névnapunkra is odaadnának egy kissebb mennyiséget. (ez már úgyis egy plusz tétel Pszh) + akciós Leopardok áráról nem volt itt szó, de ha együtt vennénk a több még kevesebb lehetne.+ Fennek is

A lengyel üzletet most tárgyaltuk - az mazsola :B (leopard story)

Rendszerbeállítási idők jól áthidalhatók a meglévő orosz rendszereink ideiglenes korszerűsítésével - amit nagyrészt mostis MiG29-ből menedzselünk, talán szóba jöhetnek még ilyen tényezőként a "talonban" lévő pár db Mi-24-k is /azért nem az összes/

+ a legújabb fejlesztésű Gripenek már elég komolynak tűnnek - bár :F még csak kísérleti periódusban vannak. /ellentételezési szerződéskötéskor pedig lehetne hivatkozni a mostani banális végrehajtás kárpótlására/

howitzer - nem vagyok egy Dél-Afrika szakértő

A tankok vételét pedig akár más vételekhez is lehetne igazítani szükség esetén (Mirage+ Leclerc, Abrams+Apache - USA)
Na a fegyverzet vásárláshoz kevés vagyok, talán ha Daa-Raa besegít, és ad egy két támpontot - bár szerintem ezek nagy része úgyis AMRAAM lenne (USA).
USA-val kapcsolatban megjegyezném, hogy Nato szövetséges országként :((( az orosz oldalról mintha még mindig több tárgyi támogatást kapnánk , mint tőlük :F
És korábban emlegettem azt is hogy az adósságkifizetésünk nagyrésze vsz az ő államkasszájukba vándorol, tehát ha ezt egy 50% kulccsal a business-be számítanánk abba nem halnának bele. (az éremnek két oldala van, ők is jobbak lennének egy erős keleti Nato országgal). Politikailag azért kipuhatolnám hogy várható-e Nato segélyezési rendszer kialakítása, mert szerintem az ő elemzőik sem vakok. Biztos ugyanezekről a dolgokról beszélgetnek mint mi.

A folyamat kivitelézését (típusokat tekintve) úgy is vizsgálnám hogy egy fejlettebb haderővel mennyivel több előnyünk származna ha azokkal a Nato bevetéseken is részt veszünk. (a lengyelek ezügyben már az asztalra csaptak) Megj. szerintem mire ezek a beszerzések lerendeződnek addigra a Nato keleti jelenléte rendeződni fog - vagy visszajönnek vagy mégnagyobb erőkre lesz "szükségük :D ".
Egyébként a franciák pár hete küldték az "egyfeladatú" Mirage D -iket az Afganisztáni térségbe.

Erről hirtelenjében ennyi , ezen a témán jobban el kéne azért gondolkodni.

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#538) daa-raa válasza Van Der (#537) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Szingapúr messze van. Emellett a Terrex alapvetően a saját igényeik szerint van kialakítva.

A németek meg zsír új technikát nem fognak nekünk osztogatni. Legfeljebb olyat, amit ők egyébként is kivonnának.

Az AMRAAM egyértelmű választás, lévén versenyképes eszköz jelenleg nincs. Az R-77 ki tudja milyen, a Mica drága, és nem kompatibilis ssemmivel. Utóbbi francia hagyomány. Mirage-ra sem lehet AMRAAM-et integrálni.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#539) Zenty


Zenty
(őstag)

Daa-raa tudom, de gondoltam, hogy hátha szolgál valami forrásal, mert elég furcsa, hogy pont a lengyel cuccot írta ki. Mert ilyen alapon gepárdot is írhatott volna..

Egyébként keresgélésem közepette mégis van lengyel légvédelmi kapocs :D
SA–6, GAINFUL:
"A lengyel és magyar együttműködésben megvalósult modernizálás eredményeképpen a rendszer legfontosabb harcászati és technikai paraméterei javultak. Emellett NATO szabványú idegen-barát felismerő rendszerrel és (az épített utakon való közlekedést lehetővé tevő) gumibetétes lánctalppal rendelkezik.
A rendszer legfontosabb elemei az 1SZ91 kódjelű felderítő és célkövető lokátor (STRAIGHT FLUSH), a 2P25 kódjelű (szintén lánctalpas alvázra épített) indítóállvány és a 3M9 kódjelű (félaktív önrávezetés elvén működő) légvédelmi rakéta (szilárd hajtóanyagú starthajtóművel és torlósugaras menethajtóművel). A rendszer tartozéka a 2T7 kódjelű rakétaszállító-töltő gépkocsi. A rakéták harci alkalmazáshoz való előkészítéséhez (és ezen belüli vagy tárolás közbeni ellenőrzéséhez) több eszközből álló technológia szükséges.
Általában (így a Honvédségben is) a komplexumot a KRAB típusú automatizált tűzirányító rendszer továbbfejlesztett-modernizált elemeivel együtt (azokkal vezérelten) alkalmazzák."

[link]

[ Szerkesztve ]

Guild Wars - Zenty a survivor

(#540) daa-raa válasza Zenty (#539) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Erre van a vitalap.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#541) Van Der


Van Der
(újonc)

Tkp. az is mérlegre kerülhet hogy a min. 12 db F-16 E/F/I -Block 60 - konkurensei lehetnének az újabb Gripeneknek , mivel a kiszolgálórendszerük nem tér el különösebben.
Üzletkötési szempontokból kijátszható meyik az előnyösebb.
Az F-16-ra kiképzett pilóták egyébként jóval kompatibilisebbek Nato-n belül, mint a Gripen-hajózók (egyelőre).
A kényelmes megoldás persze Gripen, ezért írtam az előbb.

3 speckó Herculesről nem is beszéltem, azoknak Pápán máris jó helyük volna.

Mi-24, Mi-171 felújítást most is kész tényként kezelik, talán tényleg ez az ami muszály.

(Nemutolsósorban egyébként ír együttméködéssel alakították ki és ránk is szabhatják valamennyire hamár gyártásba kerül. Terrexet - törökök is üzemeltetik Yavuz néven - hát ami a partizán kurdok,örmények ellen a hegyekben is OK-s az nekünk is jó lenne ugye )

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#542) daa-raa válasza Van Der (#541) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

F-16E/F... Kissé erős az ára. És bőven nem versenyképes vele még a Gripen Demo sem.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#543) Van Der válasza daa-raa (#542) üzenetére


Van Der
(újonc)

Na erre volna kitalálva az engedményes konstrukció :))
Már siralmas helyzetünket figyelembe véve. :O és ez most kivételesen nem hiszti

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#544) daa-raa válasza Van Der (#543) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Segélyként legfeljebb Block 10/15 körülieket kapnánk. Jutányosan meg ott a holland AM/BM ajánlat.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce

(#545) Zenty


Zenty
(őstag)

A denel g6 ára mennyi?

Egyébként elöször a helikoptereket, és a tüzérséget kéne megoldani. A tankság nem annyira sietős ha a helikoptereket felgyúrják.
Ideje lenne a helikopter újítást már bejelenteni. Nem csak azt, hogy lesz valamikor, és talán magyar verzió, talán nato update, talán orosz updatbe..

[ Szerkesztve ]

Guild Wars - Zenty a survivor

(#546) Van Der válasza Zenty (#545) üzenetére


Van Der
(újonc)

Annyira nem vagyok szaki, de valamit mi is gyárthatnánk , ami stratégiailag fontos lehet a jövőben. Tehát németek, olaszok, texasiak hozhatnának ide valamilyen gyártósort - ha megtudnánk valamelyikőjükkel ilyesmiről állapodni.
Egyébként személyi felszerelést nézve a (kézifegyverek, páncéltörők stb.) a spanyolok gyártanak olyasmit aminek hasznát vehetnénk? - őket se felejtsük el :)

Zlenty:
Nahát nem is olyan nagyon drága : 2.5 millió/db a hivatalos reklám szerint.
Az önjáró g5 pedig 0.5 m (-naggyából feleakkora tűzgyorsasággal)

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#547) Zenty válasza Van Der (#546) üzenetére


Zenty
(őstag)

Valóban nem drága honnan az info?
A Pzh 2000 alapára 4.5 millió, és ugye az alkatrész stb nem lehet olcsó.

Szóval akkor G6 kell nekünk :)
40-50 darabot. Aztán 20 darabot aktívan használnak a többi meg mehet normális raktározásra. Ez igazán költséghatékony lenne, és hatásos.

[ Szerkesztve ]

Guild Wars - Zenty a survivor

(#548) Van Der válasza Zenty (#547) üzenetére


Van Der
(újonc)

Remélem megfelel referenciaként - -

[link]

Artillery systems: LIW G-6 155mm SPH

[ Szerkesztve ]

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#549) Van Der


Van Der
(újonc)

Kb-ra jó / 2006-2007

"A holnap egy másik világ" -F15Charlie

(#550) Zenty válasza Van Der (#548) üzenetére


Zenty
(őstag)

jah csak lusta voltam keresgélni :D

Guild Wars - Zenty a survivor

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.