Hirdetés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Yettel topik
- Pebble - az átgondolt okosóra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Nothing Phone (3a) Lite – mennyit ér a név?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Jim-Y
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
A linuxnak sajnos még sok olyan gondja van, amit egy egyszerű user nem tud orvosolni, illetve egy életre elmegy a kedve a linuxtól, ezért széles körben nem hiszem ,hogy el tud terjedni. Majd ha lesz olyan disztro ami a 10. különböző gépen is hibamentesen tud települni meg futni, meg frissülni... na majd akkor elterjedhet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nemrég csináltam egy gépet A8 5600K + 2*2GB ddr3 + 1TB Seagate Barracuda felállásban. Teljes KDE-s disztró 26-28 s alatt jut el a betöltés végére. Win7 se volt több mint 40s, szóval sok értelmét nem látom egy drága, de cserébe kicsi SSD megvételének, ezeken a betöltési időkön nem nagyon kell javítani. Ha mégis igény lenne gyorsulásra, akkor SSHD-t vennék, ahol SSD tölti be az adaptív cache szerepét pár giga méretben.
A scriptek meg úgy mennek, hogy terminálból kell használni, de először futási jogot kell neki adni. Kb. így abban a könyvtárban, ahol a scripted van:
chmod a+x scripted
És futtatni így:
./scriptedNewmanHD: a biztonságos eltávolításra minden rendszer alatt szükség van, csak az élet túl rövid hozzá.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Abban az ábrában nem különböztetik meg a Debian oldstable, stable, testing / unstabil ágait, elég nehezen lenne áttekinthető, főleg ha minden disztrónál így csinálnák.
Az LMDE elvileg nagyobb stabilitásra törekszik, ezért nyúltak vissza a Debianos dolgokhoz a buntu cuccai helyett. Nemtudom mennyire jött be nekik, itt páran szoptak vele amit nem csodálok, mert maga a Debian testing amiből készül se igen alkalmas napi használatra...
*fordítás: ritka hogy kellene, pl. régebben szórakoztam vele, hogy új mesa drivert fordítottam be Mint alá, hogy kicsit több fps-em legyen a gagyi Intel vga-val a Minecraftban.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Letöltesz mondjuk egy git forrást, akkor ott többnyire elég gyéren és pongyolán, de dokumentálva van egy readmeben, hogy milyen parancsokat kell kiadni a forrás csomaggá fordításáért. A folyamat közben meg valszeg egy csomó egyéb csomagot is be kell szerezned, mivel nem kifejezetten a te rendszeredre van írva a csomag. Ha szerencséd van, ezek megvannak a disztród repójában.
Am. egy csomó disztró épül a Debian "Testing" ágára, mint pl. az Ubuntu.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
A telepítő közli veled, hogy milyen firmware-t keres. Kicsit macerás megkeresni neten, de le lehet tölteni azt a csomagot, amiben benne van ez az fw, azt vagy felmásolod egy másik pendrivera és beadod neki, vagy a telepítő pendrive "firmware" mappájába teszed és kezded előröl, ezután magától menni fog a dolog.
A free-nonfree dolog meg a Debian filozófiájából fakad, emiatt kevésbé van részletezve, hogy van nonfree verzió is. A free telepítő alapból még nem is engedélyez nem teljesen free csomag repót.
-
elodman
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Sziasztok! MINT 16 alatt szeretnék csinálni egy partíciót a torrentjeimnek, jó-e, ha /torrent nevet adok neki?"
ave,
eme patrícius öööö partíció mán megosztható viszonylag biztonsággal Win-nel,
avagy sechole (és várható ős-gyapjas-ormányos általi kilapítás - azaz a böjtnél némileg gyorsabb, de fájdalmasabb fogyókúra) fenyegetettségét vonja maga után?thanx.
(előzmény
http://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_23446-23446.html -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
conky manager-t nem használtam még, de gondolom az is csinál egy .conkyrc fájlt a home mappádban. Az tartalmazza mit hogyan rakjon ki a conky.
Most írtam egy ilyet bele:
${color1}HDD temp
${color black}sda: ${hddtemp /dev/sda}°C
${color black}sdc: ${hddtemp /dev/sdc}°C
${color black}sdd: ${hddtemp /dev/sdd}°CAz eredmény: (jobb felső sarok, katt a nagyobb képért)
Daemon-t az Ubuntu és fajtái automatán futtatnak amint telepítesz olyan programot aminek van. Viszont a hddtemp konfigjába bele kell írnod a sdb, sdc satöbbi -eket is mert alapból csak az sda fog működni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
1-2 éve PH cikk is volt erről, hogy meglepő adatokat találtak, mikor az átlagos hiba arányokat vizsgálták vinyóknál:

Csak a számra rosszul emlékeztem, 35-40 fok. Azt meg nem lépi túl a vinyó, ha van légmozgás a házban. Nálad inkább HW hibára gyanakszom.Mikor utoljára használtam a terminálos hdsentinelt, az csak terminálban dobott ki pár alapadatot. Én KDE-zek, ott lehet pl. pythonban scriptet írni erre, bár az nem kezdőnek való cucc, plusz lehet van is készen [link].
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem esik egybe, mert a Mintet mindig az aktuális Ubuntuból csinálják és egyrészt idő kell a saját alkalmazások rendszerhez igazításához, másrészt a nagyon gáz részek kijavításához. Általában 1 hónap a kiadási csúszás Ubuntuhoz képest. Én megvárnám a következő Mint LTS-t, már nem raknám fel a 16-ost.
Az utolsó kérdésed gondolom a /torrent fájlrendszer mountolására vonatkozik. Felrakod a rendszer, aztán szerkeszted a /etc/fstab fájlt, majd sudo mount -a és készen is vagy.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Desktop
OpenGL core profile version string: 3.1 (Core Profile) Mesa 9.2.1
OpenGL core profile shading language version string: 1.40
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 9.2.1
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
Már felraktam a CompizConfig-t is. A General/General Options/Display Settings alatt sem látok refresh rate állítási lehetőséget. Jól be is csillagozta, most valóban 50 Hz-en üzemel.
xrandr parancsra ezt kapom. Ott a 24 Hz. Elvileg akkor be lehetne állítani (valahogy)...
Screen 0: minimum 320 x 200, current 3840 x 1080, maximum 32767 x 32767
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 509mm x 286mm
1920x1080 60.0*+
1280x1024 75.0 60.0
1152x864 75.0
1024x768 75.1 60.0
800x600 75.0 60.3
640x480 75.0 60.0
720x400 70.1
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI2 connected 1920x1080+1920+0 (normal left inverted right x axis y axis) 698mm x 392mm
1920x1080 50.0*+ 60.0 59.9 24.0 24.0
1920x1080i 60.1 50.0 60.0
1280x720 60.0 50.0 59.9
1440x576i 50.1
1440x480i 60.1 60.1
720x576 50.0
720x480 60.0 59.9
640x480 60.0 59.9
DP2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis) -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Csak úgy ne állj neki kernelt beszerezni, várd meg még kijön a disztródra, majd frissíti magát.
Amúgy jó az a terminál. Pl. fel akarod rakni a VLC-t, akkor Debian vonalon csak sudo apt-get install vlc a terminálban. Nem kell megkeresni a grafikus csomagkezelőt, abban kézzel keresgélni, stb.colomb2: csak mire hazaérek a Linuxos gépekhez, már a fene akar dolgozni.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hát nézd, kicserélni a grafikus drivert egy disztró alatt, az nem a kezdő szint. Ennek ellenére Arch alapon és Chakrán is minden össze van foglalva wiki oldalakra, csak követni kell az ott látottakat, nem egy nagy kaland.
Napi szinten egy parancsot szoktam kiadni terminálban, ami elindítja a frissítést. Amíg nem volt saját grafikus csomagkezelőjük, addig megszoktam, aztán maradt is. Szóval a terminál nem egy rákfene, csak egy segédeszköz.
*szerk:
a 3.13-as kernel annak fontos, aki a nyílt drivert használja. Pl. jobb szupport van benne a legújabb radeonoknak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Arch fork, az volt mikor elkezdték. Végül teljesen külön váltak már egy ideje, és a KDE köré épülnek. Nézd meg a blogomat, van róla részletes cikkem.
Ez a driveres dolog meg úgy működik, hogy az elején kiválasztod, hogy simán bebootolsz, vagy szeretnéd használni a zárt drivereket. Az előbbinél a nyílt drivert tölti be, az utóbbinál meg az AMD zárt driverét. Attól függően melyik módban indítod a telepítőt, a kész rendszer is olyan lesz, de később persze át lehet váltani a másikra, ha valamiért kellene, csak pár parancs.
-
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Azért nem tudok, mert Windows alól ezeket használom: MPC-HC nightly, madVR, LAVFilters, ReClock, VSFilter, Unified Remote for Android. Itt a madVR a legeslegfontosabb. De ezek mondhatni mind kellenek. Illetve a játék is Win alatt megy (BF3 multi, néha Dota2), szóval mindképpen kell egy Win 8.1 is.
/home egyenlőre akkor nem kell, de később ha megtetszene úgy a Linux, akkor majd lesz külön /home. Egyenlőre valóban jó így.
Ha később új distrot tennék fel, vagy csak ezt tenném újra, akkor fogom a 30 gigás Linux partíciót és törlöm, majd mehet rá az install? Ez nem fogja összekutyulni a most tökéletesen működő boot menüm, a másik partíción lévő Win-t vagy bármi egyebet?
Firefox vagy Chromium?
Ha ez ízlés kérdése és nem egyértelmű, akkor elkzedem mindkettőt használni, aztán meglátom. Win alatt Chrome-s vagyok és van egy Nexusom, tehát nem hátrány ha PC-n is azt használom sync miatt.Ez lehet noob question lesz, de Linux alatt használ valaki vírusírtót?

-
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Én nem igy csinálnám

Ha jelenleg csak az a cél hogy a már működő oprendszer mellől le kell gyúrni a nem kellőket, akkor bootolj be azzal amit meg akarsz hagyni.
terminálba: lsblk
Itt felírod, hogy mi van felcsatolva a rendszerre (ezeket kell meghagyni !!)
kell a "/" és a "/home", (esetleg a /boot .. de hogy Te mit hoztál össze azt neked kell tudni)aztán:
sudo grub-install /dev/sda (vagy sd(valami) ) - az a vinyó amit bootnak használsz
sudo update-grubHa ez megvan akkor már lehet gyalulni a többit.. mert a grub már arra mutat amit éppen most használsz.
gyalulás után egy új : sudo update-grub
-
Nkboy
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hogyne terveztem volna! Gyerekjáték!

Olvasd át a linken található részt, hidd el nem olyan veszélyes.
Hirtelen soknak tűnik, de ha a megjegyzéseket kitakarod, akkor csak ennyi:
mount /dev/sdaX /mnt
mount --bind /dev/ /mnt/dev
chroot /mnt
grub-install /dev/sdX
umount /mnt/dev
umount /mnt -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha olyan a disztró, hogy vannak nem stabil kiadásai is, akkor az azokban bevezetett (felhasználókkal ingyen béta teszteltetett) újdonságokat elérhetővé szokták tenni a disztró régebbi verzióját használóknak is, ez a visszaportolás.
Így pl. xy program új verziójára frissítés nem igényli a kernel és egyéb fontos dolgok cseréjét, vagy pl. a régebbi disztró kiadáshoz elérhető újabb kernel, ami egyébként csak a kevésbé stabil kiadásban lenne.Szerencsére csak a disztrók egy része alkalmaz ilyen kiadási modellt.
EarL 007: de az nem sok mindent variál ram használat terén.
bob.zxr: érdekes kérdés. Semmilyen előrelépést nem tapasztaltam a Gnome2-höz képest, sőt inkább visszafelé fejlődtek a 3-ban, így ha a 2-es elment 150MB ram használat mellett, reálisnak látom a 3-as 128MB-s fogyasztását.

-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha 1 mappába töltesz és nem nevezgeted át őket akkor nagyon könnyű, a torrent kliensedben beállítod a letöltési mappát (elég a felcsatolt partíció, amit szerintem érdemes automatikusan csatolnod ha úgyis mindig használni szeretnéd), és hozzáadod a torrenteket (pl automatikusan adja hozzá egy megfigyelt mappából).
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Házimozi belépő szinten
- Hálózatokról alaposan
- Arc Raiders
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Eredeti játékok OFF topik
- Assassin's Creed: Valhalla
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Torrent meghívó kunyeráló
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- PC Game Pass előfizetés
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I W10 I Cam I Gari!
- 0% THM 4 havi részlet beszámítás! 5060Ti/5070/5070Ti/5080/5090 videokártyák készletről KAMATMENTESEN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti OC 8GB Zalman Z1 PLUS ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Az elsőn kívül a többit nem tudom, honnan szerzem meg, hogy beírhassam. Tudtok ebben segíteni?

Újratelepítettem a Mintet most úgy hogy rajta hagytam a HDD-ket az alaplapon. Sajnos így sem csatolta fel őket. 

Törlöd a másik kettő OS partícióját és nem lesz többé.
Arra figyelj hogy jelenleg hol van a boot, ha nem azon amit szeretnél meghagyni akkor azt kell majd rendbe rakni.
CPT.Pirk