Hirdetés
- Mobil flották
- Karácsonyi telefonajánló 2025
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Yettel topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necronom
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Igen, ezt en is hallottam, de nekem magamnak mi rossz szarmazik abbol hogy kemkedik?
Nem netbankolok...
Egyszeru felhasznalo vagyok 1 piszkos tavoli helyen toluk...megtudjak hogy filmeket nezek es jatekokat jatszok?cigam: mi az a anonim telemetriát gyűjt/küld
szamit ez nekem barmit is? vagy ha kemkedik? -
cigam
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Valószínűleg igazad van, de ez inkább prekoncepció. Jó lenne egy tételes listát, tesztet linkelnél róla. Ennyi erővel az összes kínai eszközre is rá lehet húzni (legyen az telefon, biztonsági kamera, bármi). Valószínűbb, hogy a többi Linux-hoz hasonlóan anonim telemetriát gyűjt/küld, ill. létezhet egy Kínai, ill. egy "global" verzió/kiadás belőle.
-
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Mivel anonimizált adatok, nem probléma:
The indicator is only used by the census to prevent double-counting and does not personally identify you unless you (or someone acting on your behalf) discloses it separately. Below is a sample of the contents of the ping:
{id:"68f2d95b-f51f-4a5d-9b48-a99c28691b89", usercount:"1", oembatch:"", version:"15"} -
mindenes24
junior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
majd megmondod a Linux telepitonek, hogy oda, a felhasznalatlan helyre telepuljon
Ekkor mit kell beirni, hogy megcsinalja?
Mint alatt probaltam, ilyenkor barmit irok be, allandoan azt szajkozza, hogy nem jo a csatolas, es nem telepul.
Annyi esze nem volt a programozonak, hogy adjon egy tampontot, hogy mit tekint jo csatolasnak.
Csak a win-bol hajlando levalasztani particiot es arra telepulni, erre van optimalizalva az osszes linux telepito, amivel eddig dolgom volt.
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ami eszembe jutott. Fedorán reggel a DNF elkezdett nekem magyarázni, hogy mivel az RPM Fusiont hozzáadtam a tárolók listájához, így abban talált frissebb csomagokat az ffmpeg-hez és, hogy én az --allowerasing paranccsal frissítsem le az egészet, HA akarom, ami azzal jár, hogy a "system" eredetű csomagokat felül fogja írni az "RPM fusion"-ből származó csomagokkal.
Ilyenkor a csomagkezelő van olyan intelligens, hogy nem fog töréseket és egyéb paradoxonokat okozni a függőségekben? Anyám, milyen bonyolult ez...
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Utolsó mondatodban igazad van.
csak én nem céges hanem otthoni desktopról elmélkedek. Akkor ismét megkockáztatom hogy az a megoldás amit leírtál, az minden csak nem átlaguser és lámafelhasználó barát.
Én tudod hogy utóbbi kettőbe tartozok. Mint ahogy az oshasználók 95%-a. Akkor maradjon meg a Linux nektek. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
"Az a gyanum egyebkent, hogy Te azert szivsz ennyit akarmilyen Linuxon, mert talan olyan reszeihez nyulsz hozza lelkesen, amelyhez nem, vagy nem ugy kellene - de ez nem mondhato biztosra a reszletek ismerete nelkul"
Dehát Linux-Linux, ezekszerint nem.
Pl. a Debianba (volt-Debian) hanyattestem mikor a háttértáram ami NTFS, érted, ntfs partíció csatolásához jelszót kért. Én ilyet életembe nem láttam.
Mi értelme? Ott a lemez, benne gépbe, enyém, a gép is, erre a lemezre tettelek fel te dinnye debian és egy számára testidegen fájlrendszer, amin ráadásul tojik a jogosultságokra is, ennek csatolása jelszavas? Miért?
Tényleg ne haragudj de ezek minden Linuxon homlokegyenest máshogy vannak és totálisan illogikus.
Nagyon alsó hangon csendben és pironkodva megkockáztatom hogy a 6 év alatt ragadt rám valami Linux vonalon, illetve inkább Ubuntun. Ezeket akkor egy disztróváltásnál lehet sutba dobni? -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nem volt semmi üres.
Kérte a root jelszót, megadtam, abcdef.
Utána kérte hozzam létre magamat, "tibi"
Utána kérte tibi jelszavát, megadtam, abcdef.
És ennyi. Számomra nem értelmezhető így miért nem tudok sodozni terminálba, de akkor hogyan tudtam eddig telepíteni meg conf fájlokba turkálni meg fstabba beírni a stabil partícióimat, meg még tucat helyen kotrásztam? Akkor root voltam, terminálba nem?
Bocsánat ha nagyon hülyének tűnök de ez így nekem teljesen illogikus. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
De elolvastam.
Nekem úgy jött le hogy van a root, amit kikapcsol és helyette leszek én, tibi felhasználó teljes körű root joggal. Miután bepötyögöm a root jelszavamat.
Logikusan ezt választottam, halandó ezt biztosan így érelmezi ahogyan én.
Még azt mondd el légyszi.
Eddig a debian kb. 100x kére be a root jelszavamat, partícionálhoz, szoftvertelepítésekhez, root könyvtárakba szövegszerkesztéshez, stb.
akkor ha ott jó, akkor a terminálba miért nem jó? Nem értem de tényleg nem értem. -
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
100%-os HDSentinel szerint és kb. harmadig van tele.
update: Megoldottam.

Mindig elfelejtem, hogy az X permission is kell ahhoz, hogy tallózni lehessen a mappát.
Files and directories both have read, write and execute permissions, but they mean different things. For directories, the permissions have the following meanings:
r (read) - When present, the content of the directory may be read.
w (write) - When present, the content of the directory may be changed. This means files can be created, renamed and deleted. This requires the x flag to also be set.
x (execute) - When present, the directory can be set as the current working directory via cd. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Az a helyzet, hogy furcsa az egész, mert tényleg csak chown, chmod, chgrp parancsokkal jutottam el ide (reggel még tudtam smb-n keresztül filmezni, most meg nem tudok belépni sem - access denied), de a kiindulási pont is gyanús volt már, mert sFTP-ből nem tudtam könyvtárat létrehozni.
Amúgy nem értem az egészet, mert nem eszetlenül szoktam ezeket csinálni. Először chmod-dal próbálkoztam, aztán arra access denied jött sudo-val is, aztán a juzeremet hozzáadtam a transmission group-hoz, utána próbáltam ownert változtatni transmission-re, ami sikeres volt. Aztán még próbálkoztam pár chmod-dal, mert nem értettem hogy mi ez az egész.
Most visszatekertem nagyon régre, de ezeken kívül semmi ehhez köthetőt nem látok.
-
-
Warton
őstag
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Megértettem, mentségem hogy tudod mennyire nem vágom ezt .Ha terminálos parancsot látok egy adott feladathoz, nekem nemsokat mond és szolgai módon másolom, enter.
Valószínű kínomba mindennek nekifutottam és a linuxmint.hu-ról bemásolt parancsba volt ez.
Köszi mindenkinek. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Amikor rátaláltam, akkor a distrowatch-on benne volt az egyik-másik top10 kategóriában. Meg a semi rollinig modell azóta is létező dolog a disztrók között.
Amennyire emlékszem, a fő fejlesztők egyszer csak abbahagyták a kommunikációt a fórumon. Ezt követően még egyik-másik packager folyamatosan forgatta a csomagokat, de az már csak ilyen maintenance mód volt. Aztán azt hiszem időhiányra hivatkozva végül jött egy poszt, hogy bedobták a törülközőt.
Teszter voltam náluk, de így sem tudom, hogy pontosan mi ment félre. Szerintem az volt a gondjuk, hogy rendes fejlesztőből nem vettek be újakat a projektbe, a régiek meg kiöregedtek, lebabáztak, etc...Ezt követően átmentem Manjarora ahol majdnem ugyanezt kaptam, csak náluk meg banális hibákba futottam bele, mint pl. lejárt gpg kulcsok pár havonta, miközben a Manjaro egy cég, nem is valami garázs disztró... Na de az már egy másik történet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Manpower probléma volt nekik fejlesztői oldalról. Megpróbáltam belefolyni legalább csomagok forgatása szintjén, de már az sem jött össze.
Eleve egy side projektként indult a Chakra az Arch-nál, onnan váltak ki. De közben mindig is ott volt pl. a Manjaro, amit ha KDE-vel telepítettél akkor elég hasonló élményt nyújtott miközben jobban ismert volt.
Amúgy igen, egy új theme is bekerült, de ott a changelogban van egy adag érdemi fejlesztés is.
nemethg66: ezt is értem, csak közben a világ meg elmegy mellettünk. Ez olyan, mint pl. a OneDrive csomagok a különböző Debian / Ubuntu kiadásokban. A régebbiekben nem frissült ami azzal jár, hogy ma nem is tudnak kapcsolódni... De mégis ott vannak a telepíthető csomagok között.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Tudod hogy nem mindenki cli bajnok, Berusbácsi féle felhasználók nem olyan sokan vannak.
és az átlagfelhasználók 90%-a szereti csicsázni is a rendszerét.
Nem bűn az ebben az esetben ha extra themes is van a tarsolyban.Előbbi válaszodra, oké, ne legyen naprakész a szoftver. Bár ezt szajkózza mindenhol minden médium, de egye fene.
Ez viszont nem mentség az általam megemlített többi szoftver teljes hiányára, amiket így ppa és külső letöltés útján kell beszerezni.
És nem a nagyon ritkán használt, 5 fős rajongói táborral rendelkező Zabhegyező appról van szó hanem pl. a Megáról. Vagy egy Viber desktopról. Vagy legpregnánsabb a Google Chrome. nem a Chromium hanem a chrome amit 100milliók használnak, pontosan a játszi könnyedségű google szolgáltatások használata, integrálása miatt .(ne menjünk bele most hogy igen ezzel eladja a lelkét a ördögnek és az ilyen miért nem marad Winen stb. stb. A lelkét ugyanígy eladta az Android használatával az átlag és szeretné ezt a kényelmet desktopon is és erre csak a Chrome a megfelelő)
Meg még tuti találnék 100 ilyet amiket más használ és népszerű és nuku tároló.
Mégegy.
A 22.04 Ubin 2022-es ffmpeg van.
Az összes többi, a python, a yt-dlp egyebek amik nekem kellenek egy bizonyos általam megszokott kényelmi funkcióhoz, azok frissebbek.
Valami libav vagy micsoda régi verzió miatt ez a funkció perpill nálam nem működik.
A legfrissebb ffmpeg 2024. januári. Igen 2 éves ami van most és valamit hiányol.
Neki kell állnom tökbénán, egységsugarúan gugliznom, hogyan kell ezzel a makeizével forrásból ffmpeget forgatni a zsírfriss Ubuntumra. Ez felhasználóbarát, nem, ez nem az egyáltalán. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Én sem tudok ezzel egyetérteni, szerintem Tibi érvelése jogos. Ha megnézed az SMPlayer verzió logját, ott érdemi dolgok történtek a 21-es verzió óta: [link]
Az én tapasztalataim szerint az a jó megoldás, mikor legyenek mondjuk a core csomagok stabilan tartva, de az appok lehetnek rolling rendszerben. Jó ideig használtam ilyen disztrót, fasza volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
A 12-es verzió előtt a konstans régi csomagok miatt az utóbbi években inkább nyűg volt, mint sem előny a Debian desktopon. Erre ők is rájöttek és a 12-es kiadás már kellően "modern" lett. Igaz, csak hónapokig tanakodtak ezen.
Bonyolultnak mondjuk akkor mondanám, ha valaki nem szeret wiki-t olvasni, mert a Debian wiki az tök jó náluk. Viszont azért a Debianhoz képest egy Linux Mint Cinnamon egy egész más szint felhasználóbarátság terén.
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Most lecsekkoltam, miért nem nagyon ajánlott a Legend 800, de szerencsére nem az a gond, hogy behal hamar, hanem menet közben QLC NAND-ra váltottak. Emiatt nem ajánlott szaktopikban, de egyébként arra, amire használod, bőven jó lesz.

Amúgy érdekes ez a Samsung túlárazott dolog is, persze nyilván tárolásra nem a drágábbat veszi az ember...én inkább azért veszek Samsungot, mert amíg a rozsda meg nem eszi a notit, nem akarok az SSD-vel tovább foglalkozni. Ettől persze mindig jó áron próbálom őket levadászni.
Amazonon 2K ertekelesbol 5-os skalan 4.7
Ezzel azért úgy vagyunk, hogy megveszi a user, örül, hogy húdejó és értékeli. Az első héten. No de az első héten mit tudunk értékelni egy SSD-n?

(#93313) Crvsh3R
Particionáláskor jellemző home user hiba, hogy meghajtó helyett partició betűjelet alkalmazunk.
Lényeg, hogy a HDD az jó, ezek a WD Purple Surveillance merevlemezek megbízhatóak, főleg ha biztonsági rendszer alá kell, akkor igazán optimális a működése. De persze nyilván más területen is lehet használni, ha rendszert nem akarunk rá tenni. Arra nem optimális, nagyon nem. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Legend 800...ajajjj...ennél is érvényes az, hogy ha a marketinges akar eladni egy eszközt, akkor húzó nevet adnak neki.
No de hátha nincs nagy baj... az nvme-cli kéne neked így elsőre. Sajna nem ismerem behatóbban, mert alig használtam még NVMe SSD-t, pedig van három is itt hirtelen. A Samsung desktopban elég jól olvasható volt smartctrl-lel, a a Toshiba/Kioxia viszont nagyon nem, mondjuk az van Axagon EEM2-UG2 házban, szakik szerint ez átengedné a smart-ot, de ezek szerint nagyon függ a SSD tipustól... Hátha az nvme-cli csomaggal tudsz valamit lehívni róla.Itt azt látom, hogy 6.5 verziótól kezeli a smartmontools az NVMe-t, de szerintem nem minden tipusra érvényes ez...
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Adata SSD-k SMART-jat hogyan lehet kiolvasni Linuxon?
Wines is csak saját appal megy? Az elég érdekes...nem külső házban vagy egyéb belső kártyával van csatolva? Mi a tipusa pontosan?
Nekem NVMe SSD-t külső házban elég korlátozottan látta a smartctl. Wines HDS sem mutatja a smart-ot?
-
Rimuru
veterán
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Manjaroztam, ott az aur az a szoftver kánaán, ami ott nincs az tényleg nincs.
Ugyanez a ppa, mindkettőt lelkes fejlesztők tartják karba. (ez néha nem jó, millió elárvult több éves szoftver is fellelhető sajnos)
Mit lehet tenni, megbízik bennük az ember, ha meg nem akkor elesik 3 vagon olyan szoftvertől ami a hivatalos tárolókba nyomokba sem található.
Rowon a biztonságot vette górcső alá és én meg ezért vettem bele a ppa-t aurt mert ott csak a bizalom marad semmi egyéb hogy jól dolgoztak a karbantartók és/vagy nem csempésztek be trójait egyebet. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Jó bizony
Lélegeztetőgép+pacemaker a 18.04-emnek.
Meg ahogy olvasgatom lassan tökmindegy,
amúgy is ezt tolják, pár év és ez lesz a deb utódja ha így haladnak.
És akkorra ugye én már dörzsölt, minden hájjal megkent snaptudor leszek, ti meg öregurak utolsó mohikánként moroghattok meg kapaszkodhattok a régi elavult csomagkezelésbe
Amúgy Droidon én ugyanazt teszem, még nem hódoltam be teljesen a Guglinak de sajnos egyre nehezebb tartanom magamat az elveimhez. Ha már nem megy mert ellehetetlenítik teljesen akkor veszek egy használt 3110-est
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ez a dolog nem evidens. Én is belefutottam, pedig Windows alatt is sok éven át kézzel kellett törölni a frissítések után megmaradt dolgokat a lemezkarbantartóban.
A tanulja meg-el az a probléma, hogy nem feltétlen veszed észre a gondot, ha egyébként minden működik addig a napig, amíg el nem fogy a tárhely végleg.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Gugli,
"linux kernel törlése" keresésre,
első 5 találatot próbáltam.dpkg -l | grep -E 'imagen-linux- [0-9] +' | grep -Fv $ (uname -r)
Ez állítólag kizárja a legfrissebbet, válasz,
valami token közelében valami nem található.
Én ebből azt hittem ez már nem élő régi parancs.
Következő,sudo apt remove linux-image-4.xx.xx.
Itt nem csinált semmit, vagy én rontottam el a parancsot vagy a kernel számát rosszul írtam be. esetleg szimplán ez se jó parancs.
Asszem az 5. találat segített, 1 kernel törölve, így lett 500 mega szabad hely, csont nélkül elindult a Mint, és Synapticba sikerült az összes régit törölni, gui alól.
1 maradt, a legfrissebb.
Eszembe nem volt a legegyszerűbb autoremove, ezt eddig én programokhoz használtam.
Mindegy kész a lapitopi, és be van álíltva hogy ne gyűjtögessen.
Köszönöm az elismerést. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Erre nem is gondoltam.
Ez egy kb. 10-11 éves laptop, szegényke még hdd-s, azóta van rajta egy gyári W7, ami jelenleg is hiba nélkül fut.
A Mint meg múlt év augusztusba lett mellételepítve.
Ezért nem is jutott eszembe szektorhiba, pont ott lenne ahova a Mint lett telepítve?
Ráeresztünk egy Hd Sentinelt vagy valami disk analize pogrramot a Win alól és meglátjuk.
Köszi a tippet. -
-
Balerik
aktív tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Erről lenne szó, ezt szeretném rendbe tenni.
sources list -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Szerintem az Ubuntu sem alkalmaz hivatalosan PPA-kat, hiszen az pont Personal Package Archive
Félreérthetően írhattam akkor, nem az Ubuntu csinálja, de a saját hivatalos github-ra vagy ilyesmire felrakja. Ubuntus ft írta anno és tényleg vannak ilyenek. Ezeket azért biztosan megnézik biztonsági szempontból is. Hirtelen ezt találtam: Personal Package Archives for Ubuntu
Szóval csak kvázi hivatalos. Ezek szerintem megbízhatók, ha nem is az Ubuntu oldala vagy nem? Nem tudom biztosra, mivel Ubuntut sem használok és jó ideje PPA-t sem rakok fel.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Az a baj szerény nicknevű kollégával, hogy egy igazi erőszakos szakbarbi-troll, képtelen normális emberi kommunikációra, csak nyomja a szakszöveget. Az OK, hogy vágja nagyon, de az a mindent leuraló bunkó stílusa...Ahogy látom a legújabb Wines blogot olvasva, az emberek normálisan megvitatják a dolgokat, ő meg erőlködik ezerrel, ahogy látom, főleg a Windowst használók nem is foglalkoznak vele, a Linuxerek próbálnak vele kommunikálni, de mindenkit letrolloz hamar.
kb ilyen sítlusban ír még a Wineseknek is, ha mást írnak, amit ő:
Nem világos mire fel okoskodsz itt, amikor láthatóan még a hivatalos rendszerkövetelményekkel sem vagy tisztában, ahol világosan le lett írva az előbb, hogy a 64 bites Windows 10-nél 2 GB a min. követelmény, ami amúgy a Microsoft weboldalán is eleve fel van tüntetve... [link]
Itt le is írtam neki pár szóban, de óvodás módon reagálta le nyilván.

-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ezért érezd magad letolva, igenis mondd meg és a véleményedet is hogy mt csináljak, mivel érzésem szerint kb. 458x tapasztaltabb vagy és többet tudsz a témába mint én.

Az igaz hogy a sudozás guin problémákat vethet fel.
Viszont, hogy is fogalmazzak hogy átmenjen, innen, ebből a szemszögből is ki kell vesézni mivel ez egy olyan opció amit bárki bármikor elkövethet, ez egy üzemi állapotnak tekinthető.
Az valóban egy dolog hogy nálam eddig nem romlott el semmi, ez az én rendszerem, ez tűri.Ubuntus topikba Hcl kollégával volt nemrég egy eszmecserém hogy a Linux vagy a Windows igényel több energiát a működéséhez. Nem procit, ramot, hanem elektromos energiát.
Példának felhozta hogy laptopokon hosszabb az üzemidő, meg hogy célrendszerek beérik kevéssel is.
Mire én válaszoltam, hogy igen de a vita során laptop és desktop GUI ami terítéken van, nem egy routeren futó openwrt.
És llusztráltam azzal a mérési eredménnyel amit én többször teszteltem, mértem.
Válasz hogy valószínű valami wayland vagy mi nem a valami nemtudommi alatt futott így a hardveres gyorsítás rossz volt.
De. És megint csak de. Ez egy telepítés utáni gyári állapot, és hibás. Nálam hibás ezekszerint és bárkinél bármikor lehet ilyen anomália, ergo számításba kell venni. (mezei desktopom van, igaz mini pc de teljesen szabvámyos, Intel soc, minden működik)
A mérés hiteles és nálam ezt produkálja Linux kartárs. Akkor nincs apelláta, lehet hogy az esetek 50-70-80%-ában takarékosabb egy Linux, de előfordul amikor meg nem, így ezt a variációt is figyelembe kell venni, mivel előfordul. És ezt is tudatni illik a felhasználói táborral, így fair.
Jól gondolkodok?
Ugyanígy figyelembe kell venni a sudo gui lehetőséget is, hisz nem tiltja a rendszer, nincs korlátozás, kezdő is hamar eljuthat odáig 1-2 óra terminálozás után hogy, nini, ez lehetőség és működik.
Abban igazad van hogy én még promotálom is ezt a lehetőséget,viszont ha itt erről beszélgetünk, és Te meg a többiek azonnal így reagálnak hogy nem, ez nem ajánlott, akkor viszont talán még jó is mert a kezdő aki ezeket olvassa, értesül róla hogy ez nem jó megoldás és hanyagolni fogja.
A negatív reklám is reklám
-
-
Tim82
félisten
válasz
sh4d0w
üzenetére
x64-et tudja-e a processzor?
Tudja.CsengődiGeri: a tiednél csak kicsivel jobb gépen (Lenovo Thinkpad X200s: Intel Core 2 Duo SU9400 (1,86 GHz-es órajelű proci), 8 GB DDR3 RAM, SSD) a Linux Mint XFCE pl. egészen jól megy, igaz, a használatot könnyítendő uBlock Origin / h264ify böngészőaddon-okkal.
Ha ragaszkodsz a D630-hoz, azért egy SSD tényleg sokat lendítene rajta, SATA II ide vagy oda. Lehetne 8 GB-ra is bővíteni a RAM-ot, de a 4 GB-os noti DDR2 modulok ritkák és drágák, nem éri meg szerintem már sem az idő, sem a pénz ráfordítás.
-
törölt tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Engem már mindenki profiloz, szal egészségükre...

Minden esetre a gyors, biztonságos böngető kép az Opera esetén kissé elmosódott, maradjunk a gyorsnál... A fő defekt, hogy a beépített blokkoló nem tehető "szigorú" állásba, alap beállításokkal a Vivaldi kivételével az összes általam ismert bukja a tesztet, de legalább lehet náluk állítani. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Épp ez, arra csomót lehet kötni, bárki bármit írkál olvas.
Én így tudom. Akkor mi az akadálya ha elvileg minden jogosultság megvan, illetve pontosan fogalmazva, nincs semmi korlát.
Olyan mint egy 125 lakattal lezárt ajtó, de az ntfs-en se lakat se zár se rigli. Aki akar az megy be és azt garázdálkodik amit akar.
Ezért nem értem, de már nem sokáig mert Te elmagyarázod
A másik amit lehet tényleg rosszul gondolok.
Ha az ntfs adat_1tb partíciómon lévő video_download NTFS mappát becsatolom a /home/tibi/akármi könyvtárba, akkor nem az "akármi" jogai lesznak a mérvadók, nem az eredeti könyvtáré?
Hisz rootként sudoval csatoltam, akkor az a jogosultság lesz, vagy nem tudom jól?
Symlinknél oké, az eredeti, ez teljesen világos.
de mountolásnál..? -
cigam
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Viszont ha be van kapcsolva a fájlok verziókövetése, akkor a titkosítás után is hozzáférsz az utolsó előtti, még kódolatlan verzióhoz. Nem tudom ez Mega-nál van-e vagy hogyan működik, de az az Asus WebStorage esetén így néz ki a WEB-es felületen:
Azok a kék visszafele mutató óra ikonok jelzik, ha egy fájlnak több verzióját is tárolja a "felhő".
Persze macerás egyenként visszaállítani, de sokkal jobb mintha örökre elveszett volna, mert csak ez a felhős mentés volt. Plusz vannak off programok is amivel talán könnyebb egy tömeges visszatérés egy megadott időpontra. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kinyírta a Netflix a telefonos tükrözést
- Projektor topic
- Mobil flották
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Karácsonyi telefonajánló 2025
- World of Tanks - MMO
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Witcher 1 Collector's Edition
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3940, 100% Akku
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R7 8700F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Zalman Z1 PLUS 750W
- Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 5700XT 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Lényeg, hogy a HDD az jó, ezek a WD Purple Surveillance merevlemezek megbízhatóak, főleg ha biztonsági rendszer alá kell, akkor igazán optimális a működése. De persze nyilván más területen is lehet használni, ha rendszert nem akarunk rá tenni. Arra nem optimális, nagyon nem.
Azok a kék visszafele mutató óra ikonok jelzik, ha egy fájlnak több verzióját is tárolja a "felhő".
CPT.Pirk