- Mobil flották
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Carasc0 #43949 üzenetére
LFS-t szerintem itt az egész fórumon senki nem használ, hát még egy kezdő topikban
Amúgy ha könyv is kell az éles rendszerrel való ismerkedés mellett, akkor ajánlom a Debian handbook 8-as verzióhoz készült kiadását, elég olvasmányos, képekkel illusztrált stb: [link] (angol)
Bár az összefoglalóban is benne van, deNincs
Letix oldala is elég klassz, sok magyarázó szöveget tartalmaz: [link] -
Apollyon
Korrektor
válasz
Wiz Khalifa #42720 üzenetére
NTFS-t írni/olvasni az ntfs-3g csomag felrakásával lehet. Viszont linux alól erre a filerendszerre a torrentezés CPU igényes lehet, ezt vedd figyelembe.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
agy73p #42680 üzenetére
Nem az rpm-mel van a baj, hanem a disztróval amit próbáltál. Amiben benne van hogy suse, én ahhoz nem nyúlnék.
Ha már red hat vonal, akkor én centos-t használnék, az elég stabil, régi gépre jó, csak szívás. A fedora kissé jobban gördül.
De inkább maradok a debiannál, meg a metálnál \m/ -
Apollyon
Korrektor
Akkor a saját /home könyvtáradból lehetne mondjuk törölni, a rejtett mappákat. Pl a .mozilla mappában van a Firefox/Iceweasel beállítások és személyes adatok (cache, előzmények, könyvjelzők stb.). Ha ezek törlődnek, a programok ugyanúgy megmaradnak, csak kb mintha egy resetet nyomtak volna rajtuk.
A /home mappában meg teljes írási/olvasási jogosultsága van a felhasználóknak, alap esetben.
-
Apollyon
Korrektor
"Nagyon járatlanok vagyunk a linuxban (örülünk, hogy megszabadulunk tőle)"
Ezzel a mondatoddal nagyon rossz helyen kopogtatsz, esetleg a windóz topikokban örömmel várnak az ilyen hülyeségekkel.
Az adatok megsemmisítésére rendkívül hatékony egy kalapács, kénsav, vagy tűz. Bár kevésbé biztonságosak. Good luck! -
Apollyon
Korrektor
válasz
spammer #42631 üzenetére
Stylish addonnal teljesen ugyanaz a helyzet. Mindkét esetben ugyanúgy nem látszik pl. egy kiegészítőnél a panel mert fehér alapon fehérrel van írva.
A különbség annyi, hogy amit én írtam ahhoz nem kell feltenni egy plusz kiegészítőt. Egy plusz stylish kieg. mondjuk nem tudom mennyire érinti a böngésző teljesítményét .) -
Apollyon
Korrektor
Ugyanez volt nekem is gondom anno xfce-en, majd kde-n is, létre kell hozni egy userContent.css filet (kis-nagybetű számít) beleírni az alábbi linken lévő szöveget és be kell tenni a .mozilla alatt valahol chrome nevű mappába. Így: [link]
Ja bocs, ezt firefox (vagy iceweasel) alatt...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#59070464 #42553 üzenetére
wat
https://en.wikipedia.org/wiki/Openbox
Stable release 3.6.1 / 1 July 2015; 5 months ago -
Apollyon
Korrektor
válasz
daddy9 #42537 üzenetére
Amikor utoljára próbáltam a grafikus conky kezelőfelületet nem tűnt könnyebbnek mint a .conkyrc -t szövegszerkesztővel konfigurálni.
Amúgy halál egyszerűek ott a kapcsolók, mondjuk "top right" azt jelenti hogy jobb felső sarokba rakja a conkyt, meg ilyenek. Egyébként is próbálgatni kell melyik a nekünk legjobb összeállítás. Linket most nem tudok, de én a crunchbang fórumán lévő conky configokat nézegettem, onnan lemásoltam egyet (elég sok van pedig) és azt írtam át magamnak. Úgy, hogy előtte sosem csináltam ilyet. Pár perces művelet volt. -
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #41440 üzenetére
"hát jó ideje már nem túl hosszú életre tervezik ezeket a vinyókat sem"
Szerintem meg sosem tervezték. No, de amúgy nem feltétlenül emiatt ment tökre, vannak kevésbé jól sikerült darabok is. Nekem egy 750-es van a noteszomban, és már 3+ éve hibátlanul működik (kopp-kopp) pedig többet van bekapcsolva, mint nem.
-
Apollyon
Korrektor
Űristen, minek annyi filekezelő ablak? .D
Tavaly tavasszal dobtam a Manjaro-t, amikor én is hasonló bugokba futottam bele. Mondjuk akkor sokalltam be, amikor hetente többször már a login ablakban csontra fagyott, meg rolling disztró lévén több mint 1 hónapig (!) nem volt frissítés, mert a fő developer Indiában kirándult.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Aflamin #37939 üzenetére
Debian 8.
Ha az automata installt választod, akkor nem fog sokat kérdezni. Viszont az nem jó, mert amúgy is jól dokumentált, és van magyarázó szöveg minden lépésnél (miután beállítottad a nyelvet) swap (cserehely) mehet, 1-2GB.
Ha nem lesz más rendszer a gépen (illetve nincs semmi kellő adat a hdd-n), akkor az egész lemez felhasználása javasolt, ez egyszerűbb, ha pedig a manuális particionálást választod, akkor elég megadni a / -t ext4-gyel formázva.(#37943): Csak a CD1 kell, semmi más.
-
Apollyon
Korrektor
Nem kell fordítani, de persze felrakhatsz és fordíthatsz bármilyen custom kernelt a kernel.org-ról is.
"volt az alap kernel, ami felment installkor, csak -úgy tudom - jobb ha az adott gép HW-re lesz lefordítva a kernel, hatékonyabb működést eredményez"
Ennek ma már annyira nincs jelentősége, mert nem veszed észre a különbséget. Én amit észrevettem, az kimerült annyiban, hogy a supertuxkart nevű játékban több fps-t értem el gentoon, mint debianon, ugyanazzal a hw környezettel.
De ezen kívül abszolút sehol máshol nem vettem észre hogy azért, mert minden egyes feltelepített összetevőt (drivert, programokat stb) fordított a gentoo, gyorsabb lenne. Cserébe viszont sokáig tart 1-1 program fordítása, pl. a firefox az egy jó óra, hw-től függően.
Gondolom ezért sem kell már magadnak fordítgatni, mert a mai hw-eken úgysem látod a különbséget.
Ha a rendszer gyorsaságáról van szó, akkor a szűk keresztmetszet ma már a HDD vs SSD vonalon van. -
Apollyon
Korrektor
Jah ez a passthrough téma elkerülte a figyelmemet, sorry. Ezzel kapcsolatban viszont nincs tapasztalatom.
(#37930) rii: a nem grafikus telepítő is karaktergrafikus. Most kipróbáltam egy új iso-t, nem találok benne konzolos telepítési lehetőséget.
A legelső Debian amit használtam az még az 5.0 volt, de azt is elég könnyen feltettem. Az amit korábban írtál hogy két hétig telepítetted (tök mindegy milyen okból) ma már csak kb gentoonál (meg talán Archnál?) fordulhat elő hogy félbeszakíthatod egy ponton a telepítést és később folytatod."régen nekem úgy ment a debian install, hogy végigszenvedtem a dselect-et .... (a xwindow system-et is be kellett jelölni persze, akinek kellett ... mert rendszergazdai szinten sem kell a graf. felület ... mindek mennek fel default ) ,,,, be kellett lőni a hangot ... vga-t, xconfigure, hálókártyát ... majd kernelfordítás ..."
Ez pedig szerintem abszolút csak gentoonál van, hogy még neked kell összeállítani mi kell a kernelbe, és aztán fordítani.
Debianból van long term supportos verzió, a 6.0-ból és a 7.0-ból is (ha még nincs akkor lesz), ezekre új programverziók nem, de security update megy az adott rendszerre.
-
Apollyon
Korrektor
Jó lesz a netinst, de ha már megvan melyik konkrét DE-t akarod feltenni akkor gyorsabb ha specifikusan azt a CD-t kapod le. Mondjuk nem sokkal tart tovább a netinst sem.
A Debian telepítője, illetve grafikus telepítője is full egyszerű, kb igen / nem szintű, tele magyarázó szövegekkel, nincs már paranccsor, egyáltalán (gondolom régen volt
)
Ajánlom az expert installt, csak néhány lépéssel több van benne, cserébe lehet megúszol egy kevés terminálozást, pl a sources.list állítgatását, legalábbis az elején. -
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
"szeretnék megtanulni végre egy komolyabb distro-t"
Akkor hajrá, gentoo
Ott csak az lesz, amit te raksz fel. A wikije a legrészletesebb, legjobbak között van, ha nem a legjobb. Türelem kell hozzá, viszont ott megtanulod mi fán terem a linux. A gentooval szállított portage system mindent visz.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lev258 #37774 üzenetére
Egyetértek.
Továbbá, a tömegeknek készült termék általában szar > mivel nem a minőség a szempont, hanem a mennyiség > tehét minél nagyobb tömegek elérése – nagy számok törvénye alapján.
Ha pedig átjön a hozzá nem értő, windózos közönség (értsd pl. aki pánikba esik egy hibaüzenet láttán, amiből annyit képes átadni hogy "kiírt valamit a gép"), akkor az nem vet túl szép jövőt a linux közösség számára.
Jelenleg 1-2% körül van a desktopon linuxot használók globális száma ami régóta stagnál, a már millió féle disztró ellenére. Ha szerencsénk van, akkor ez már így is marad.Amint túl nagy figyelmet kap a platform és nagy népszerűségnek is örvend, egyre jobban elszaporodnak az ide készített kártevők, és lehet majd 0-24 vírusirtózni, meg iptables mélyismeretét tanulgatni (utóbbi mondjuk egyébként sem ártana). Ebből meg köszi, nem kérünk.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
herdsman12 #37771 üzenetére
Tehát meg tudsz nyitni fileokat a kártyáról de írni nem tudsz rá? Mert akkor ez azt jelenti hogy csak a root férhet hozzá. Gksudo vagy kdesudo-val nyiss meg egy grafikus filekezelőt és akkor tudsz rá írni. A wines dolog passz, milyen filerendszer van a kártyán? Esetleg újra kellene formázni fat32-re vagy exfatre.
-
-
-
Apollyon
Korrektor
Pont arról van szó, hogy az UAC = azzal amit te linuxon csinálsz a sudoval.
Ha meg kívülről próbálnak betörni a gépemre, akkor meg már nem a root/user account lesz a szűk keresztmetszet.
De most őszintén: szerinted akár csak az itt jelenlévő userek közül hányan korlátozzák le a felhasználóikat alapműveletekre? Az hót ziher, hogy jelenleg mindenkinek unlimited controllja van a sudojával. Na és látod ez a probléma.
A neten fellelhető írások 99%-ában annyi a jogosultság állítás, hogy add your user to the sudoers group azt pá. -
Apollyon
Korrektor
Miért lenne ugyanaz az elv, rootként használod a gépet, vagy felhasználóként? Ha utóbbi, akkor miért nem tudsz plusz egy jelszót megjegyezni ha valamit állítani kell?
Ha valami parancsot eltolsz, attól a sudo nem fog megmenteni, ugyanúgy kárt tudsz okozni, ellenben ha feltörik a felhasználódat, akkor az illetéktelen kezeknek korlátlan hozzáférésük van. Mert ugye valljuk be, hogy a sudo konfigurálása az esetek túlnyomó többségében kimerül annyiban, hogy hozzáadják a usert a sudoers group-ba.
Minden egyes parancs elé meg odaírni hogy sudo, ennek mégis mi értelme van? Sokkal egyszerűbb rootként végigcsinálni a folyamatot.
Amúgy meg ha már sudoztok, akkor gksudo-t meg kdesudo-t használjatok, ott van spammer linkjén is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
spammer #37519 üzenetére
"Nem vagyok benne biztos, hogy ez minden felületen alapértelmezetten így van."
Azért írtam hogy általában
"Amúgy miért baromság a sudo?"
Minek adjak a felhasználómnak emelt jogosultságokat? Arra ott van a root. Az annyival kényelmetlenebb, hogy a művelet(ek) befejeztével ki kell/lehet belőle lépni.
De cserébe a usernek nincsenek engedélyezve olyan műveletek, amelyeket nem szabadna használnia. Pl. szülők a desktopra csak jelszóval tudnak belépni. De nekik semmi szükségük nincs rá, hogy ugyanezzel a jelszóval bármi mást csinálni tudjanak egy "sudo" előtaggal.Ennyi erővel akkor már lehetne rootként használni a desktopot mint Backtrack/Kali linuxon, azt pá. Csak mondjuk az is hülyeség (ott mondjuk nem).
De a sudo-val is ugyanúgy tönkre lehet vágni a rendszert, mint a root-tal, ha az adott user nem tudja rendeltetésszerűen használni. Így a sudo nyújtotta biztonság csak illúzió, és mivel a sima userrel használjuk a gépet 7/24, így a jogosultságai miatt már egyben security issue is.
Na de akkor mi szól szerinted a sudo mellett?
(#37518) bob.zxr: Igen. Problem?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
spammer #37498 üzenetére
Egy kis pontosítás:
"Amennyiben nem terminálos, hanem grafikus (GUI) programmal akarunk szerkeszteni egy konfigurációs fájlt, akkor a sudo parancs grafikus megfelelőjét ajánlott használni, ami jelen esetben gksu (vagy gksudo, de KDE-n alapból kdesu a parancs).
A gksu illetve a gksudo a graphical sudo rövidítése, azaz a grafikus sudo parancs (GUI-s programokhoz)."
A gksu nem feltétlenül a sudo-hoz tartozik, hanem önmagában az emelt jogosultságokhoz. Én nem sudozok, mert szerintem baromság, de ha nekem is emelt jogosultságok kellenek guis progihoz, akkor én is gksu-val indítom az adott programot (illetve kdesu-val, mivel KDE-t használok).
Pedig a felhasználóm nincs a sudoers között, tehát a gksu ≠ sudo.
Sudozni meg kb ugyanaz mint a windowst rendszergazdaként használni, uac-val.
Egyébként nem kell feltétlenül terminálból indítani a gksu-val a programokat, erre a célra általában elég az Alt+F2
-
Apollyon
Korrektor
válasz
agy73p #37423 üzenetére
Ugyanaz mint a terminál. Nem igazán lehet használni grafikusan, tehát az egérrel csak kijelölni tudsz, másolni, meg beilleszteni, kattintgatni nem. Szöveges fileban (mint a sources.list) a nyíl gombokkal irányítod a kurzort.
Továbbá a billzetes kopipészt is megy, csak nem simán kontrolvé, hanem Ctrl+Shift+C a copy, Ctrl+Shift+V a paste. -
Apollyon
Korrektor
LXDE. Én mondjuk nem használtam sokáig, de nem eszik sokat. Feltétlenül ragaszkodsz a Debianhoz?
(#37391) rii
Terminálban rootként:
dd bs=4M if=/file/elérési/útvonala.iso of=/dev/sdx && sync
Ahol x az a betűjel (szám nélkül) amit kapott a pendrive. Ha csak egy (merev)lemez van a gépben akkor általában sdb, de ellenőrizd.
-
Apollyon
Korrektor
Debiannal kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy a legmegbízhatóbb disztró akár otthoni használatra is.* Bonyolultságát tekintve szerintem nagyon sokat fejlődött az egyre kényelmesebb irányba, egy out-of-the-box asztalhoz gyakorlatilag nem is kell a terminálhoz nyúlni.
Azért régebben sokkal több tudást igényelt már a telepítése is, pl. ahogy írta rii – két hét lol, ma már ez elképzelhetetlen.
Csak grafikus telepítője van (grafikus és karaktergrafikus, de semmi konzol) ami jól dokumentált és el van magyarázva minden lépés hogy miért kell és mit csinál. A telepítő lemezkezelője is halál egyszerű, csak úgy mint windózén (talán még egyszerűbb is). A magyarra fordítások még esetleg lehetnek furák (pl. cserehely, na ez maradhatott volna swap), meg lehetne gyorsabb a telepítés folyamata, de ezt meg lehet segíteni azzal hogy nem a minimal install disket töltjük le, hanem ha már tudjuk milyen DE-t akarunk felrakni akkor az annak megfelelő telepítő cd-t/dvd-t.Szóval ha már be van lőve minden beállítás, konfig stb. akkor az addig fog működni amíg ki nem hullik alóla a vas.
*:
(#37280) CPT.Pirk:
"Az mondjuk igaz, hogy az utóbbi időben azt érzem, hogy túl sok mindent támogatnak (pl. az új asztali környezetek) és ez a minőség rovására megy."
Maguk a DE-k elérhetősége még nem kellene gondot okozzon, én inkább úgy látom (Debian esetében) hogy egyre jobban háttérbe szorul a professzionális rész (server stb.), és inkább arra mennek hogy minél egyszerűbb legyen az otthoni felhasználás, amivel még nagyobb tömegeket érhetnek el.
A tömegeknek készült dolgoknál meg nem a minőség a szempont hanem a mennyiség./ -
Apollyon
Korrektor
válasz
King Unique #36584 üzenetére
A Chakra annyiban jobb, hogy az speciálisan a KDE köré épülő disztró. Viszont kis utánaolvasást igényel, van róla több írás is a logouton .)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
King Unique #36582 üzenetére
KDE-re nem kell compiz, mivel abban már alapból vannak hasonló szolgáltatások.) Továbbá vannak beépített widgetek is, amik a különböző hw értékeket kiírják.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #36214 üzenetére
Bár nem írta egyik topikban sem hogy milyen disztrót használ, feltételezem hogy Debiant, amin Iceweasel a neve és a logója a FF-nak. Ezt az egyet leszámítva semmi különbség nincs a "normál" FF-hoz képest. Ja, meg alapból az ESR verziót szállítják, de hozzáadott repóból még Aurorára is lehet akár cserélni (nightly-ra nem), viszont az is Iceweasel lesz.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rimuru #35410 üzenetére
Mondjuk a DE meg a WM-hez kellene még valamennyi magyarázat, mert a WM az én értelmezéseim szerint olyasmi mint egy kiherélt DE, vagy fordítva, a DE olyan mint egy feltuningolt WM.
Tehát arra gondolok, hogy a DE-vel beépítetten lehet rendszert érintő tulajdonságokat változtatni, míg WM-ben nem stb.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #33367 üzenetére
Le a kalappal a türelmedhez, hogy már ki tudja mióta próbálkozol.
De remélem jó tanulság volt, hogy Packard Bell gépet nem veszünk... Jobban járnál ha túrnál valami mást aprón használtan, lehetőleg Sony-t sem, mert is inkább windózhoz van.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32912 üzenetére
Lehet az kevés lesz, de majd egy egész éjszakára is elindíthatnád... Az egyik fórumtárs 2 heteket szokta futtatni
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32889 üzenetére
+1, szerintem is HW hiba.
Nem szerettem volna ezt felhozni, de nem te vagy az első akinek ennyi baja van a Packard Bell notebookjával. Bár hangzatos neve van, ez az egyik lehető leggyengébb minőségű eszköz amit lehet kapni a (magyar) piacon. -
Apollyon
Korrektor
Jah, már ahogy írták, lecserélte a CPU-t, ezért is írtam hogy végülis bármilyen DE-vel ellenne. Nálam most 6 lappal Iceweasel, Thunderbird 4 fiókkal, terminálablakok, Viberrel együtt 1.12GB...
De mindegy is, nem jó neki a KDE.. Viszont az Arch sem lesz, mivel írta hogy nem akar sokat terminálozni. Hát ha valahol, akkor ott biztos kell
Most így hirtelen még nekem is kemény dió lenne, és nekem is elég sokat kéne olvasgatnom hozzá, mondjuk ez egyéni szocproblem
Arról nem beszélve, ha nem akar sokat heggeszteni, csak használni, akkor még a frissítések karbantartása is érdekes lehet a leírások alapján.
teleahocipöm: Miért is cserélted/cserélnéd le amúgy az *buntut?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32802 üzenetére
Ha 2GB-od van, akkor viszont ne foglalkozz a DE-k ram igényével, ugyanis mindegyik bőven alatta van.
Szóval gyakorlatilag bármilyen disztró menni fog azon a gépen, nem kell LXDE-n nyomorogni. Persze ha az lxde jön be, akkor nem szóltam
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #32797 üzenetére
Abból indultam ki, hogy LXDE-t próbált, illetve e körüli megoldásokat hogy minél több RAM-ot spóroljon. Ezzel szemben a KDE ígyis-úgyis legalább 2x annyi RAM-ot eszik.
Nem írta most mennyi RAM-ja van, csak annyit hogy "Kellene a RAM-ot bővíteni 2GB-ra"
Ha tényleg csak ennyi, akkor ott elég szűkösen jön ki a KDE abból a RAM-ból, legalábbis ha a böngészést nézzük.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32774 üzenetére
Kodekekkel én soha nem szórakoztam, mindig olyan videolejátszót használtam amiben alapból minden benne van.
A pulseaudio a Gnome3-mal és a KDE-vel fel szokott települni.
Winehoz, a "C" meghajtót a saját mappádban a .wine alatt fogod megtalálni, ami egy rejtett mappa, ahogy a nevéből is látszik.
A többi jobbklikkel elérhető, az egész lényege az hogy fel tudjál tenni és használni .exe állományokat.
-
Apollyon
Korrektor
"5 mp alatt bootol, 1-2 mp alatt még a liberó ofisz is megindul rajta."
SSD?
(#32762) teleahocipöm:
"Telepítettem a Wine -t, de csak az Uninstallert és a Configuration-t rakta föl -ez nagy gond-,"
A wine:i386 nevű csomagot rakd csak fel, és húzza magával a többi szükséges csomagot. Ezután már működni fog.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
N0zer0 #32727 üzenetére
"Sajnos sok programból megéri a legfrissebbet használni, hogy benne legyenek az új fejlesztések."
Ez egyéni preferencia kérdése is.
A böngésző mondjuk oké, meg ha munkáról van szó. A torrent klienst én mondjuk annyit használom, hogy betöltöm a torrentet, aztán ha letöltődött ami kell, kapok róla egy emailt. A GUI-ját nem is látom napokig (mert nincs is.p), csak ha böngészőből operálom, ott is csak adok hozzá/elveszek. Ezen mit kell folyamatosan fejleszteni?
A google kereső problémád érdekes, amikor én használom, az összes script le van tiltva, és így is ugyanúgy működik, mint régen. A böngésző egyébként mindig friss, security update-ek mindig vannak, csak ebből ESR verzió van – ahol csak GUI más meg nem kerülnek be új funkciók, csak későbbi időpontban. Ami pl egy ph böngészéshez bőven elég.A skype nem jó példa, mert az nincs is a repókban, másrészt meg ugye M$ cucc már. Ha meg már gúgli mapszot használunk, akkor azt érdemes inkább a saját, jobban támogatott króm(ium) böngészőjéből nyomni, sokkal gyorsabb.
Mplyayernél nálam nincs semmi gond a régiekkel sem, még sosem volt olyan hogy valamit nem játszott le.. Ja de, az egyik filmnél a hangot, de azt meg a VLC pótolta.
A Chrome-ban, legalábbis az -iumban már rég jó az í, debianon is.
A CentOS is egy igényt fed le. Lehet hogy a 10 év túlzás, de én azt sem osztom, hogy mindenki 2-3 évente cseréli a gépet. Nekem is már régi a noteszem, és szerintem még 5 év múlva is bőven jó lesz, internetezésre mindenképpen. Ma már azért nem avul el olyan gyorsan a hardver mint 10-15 évvel ezelőtt. Többéves hardverekkel is lehet zsírúj AAA játékokkal nyomni windózon, hát még linuxos feladatokra!
Nekem az a véleményem hogy ha mondjuk nem bugos egy adott program, és lefedi az igényeket, akkor nem jelenti azt hogy valaki mazoista mert nem a legújabbakat használja. A fabunkós ősemberünk szerintem tökéletesen ellesz a rendszerén, és ha normális vasa van és az RH-ék állják a szavukat, akkor 8 év múlva sem lesz gondja, szóval nem esélytelen. A Puppy linuxnak és az egyéb minimalista desktop disztróknak sem véletlenül van létjogosultságuk.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
N0zer0 #32628 üzenetére
Erre még akartam válaszolni.
A free vs nonfree tényleg nem mindig jó (pl wifi drivernél ugye), de emiatt a jogvédők cseszkedéseitől sem kell tartani, itt jól le van írva: Szabad terjesztés
"Az ilyen jellegű eladásokra vonatkozóan a licenc semmiféle szabadalmi vagy egyéb díj megfizetését nem követelheti meg."
A régi csomagok meg abszolút a stabilitást szolgálják. Tehát ha beállítom, és otthagyom X évig, akkor ha csak ki nem rohad alóla a vas, működnie, futnia kell.
(#32674) whbear:
"Amúgy van értelme Debiant telepíteni nem szerver célra?"
Eleinte lehet nem arra készült, hogy mindenki otthon ezzel nyomja, de ma már igenis van. Nekem pl ez jön be a legjobban. Valóban nem tökéletes, de semmi sem az.
Meg aztán, idősebbeknek, vagy azoknak akik csak böngészésre akarják használni, azoknak felrakva még tökéletes is lehet, de az biztos hogy bőven elegendő. Egyszer kell nekik beállítani, többet nem kell vele foglalkozni, elrontani sem tudják.) (mint ugye mást sem, root jelszó hiányában.p)
Eleinte nem így voltam vele, de most már nem érdekel a verzió szám hajhászás, ha minden tökéletesen működik, nem érzem szükségét hogy ennek ellenére mégis letöltsem az újabbat.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32713 üzenetére
lxde-t csak próbaképp használtam, de eddig minden más DE-n sikerült beállítani. Ezt próbáltad? [link]
Erőforrás monitorhoz meg jó a conky, az enyém hasonlóképp néz ki, csak már azóta kicsit megvariáltam [link]
Ha nem találsz mást, este át tudom küldeni a configját amit csak be kell másolnod és ilyen lesz.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
N0zer0 #32621 üzenetére
Hát akkor el kell szomorítsalak, ugyanis én most KDE-n nyomom, és minden működik ;D Bár én már jessivel nyomom. Azt meg még tegyük hozzá, nem kezdőknek való disztró, mert azért kell hangolgatni hogy fullos legyen.
A lokalizációról nem tudok nyilatkozni, mert mindig angolul használom az operációs rendszert. Amúgy az összes DE közül egyedül most ez a KDE az ami minden bug nélkül fully functional működik. A Cinnamont nem próbáltam mondjuk Debianon, de az inkább maradjon meg a Minteseknek ;p -
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32617 üzenetére
Miért akadt el, mit írt ki? Szerintem tegyél próbát.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32615 üzenetére
Én talán egyszer próbáltam a live telepítőt, akkor is gnome 3-ast (van más DE-vel egyáltalán?).
De telepítve használtam már az összes DE-vel. Mindegyiken be lehet (kell) állítani hogy a tapipaddal kattints, nem szokott ez default beállítva lenni.
Netinstallos telepítőben igen, van magyar nyelv amit az elején kell kiválasztani, utána pedig már azzal települ fel.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
DrojDtroll #32124 üzenetére
Ez kb olyan mint Lego Technikről duplóra váltani.
-
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
NeoPampalini #31319 üzenetére
Nos, annyira nem meglepő, mivel Slackware alapokról van szó, ahol ugye alapjáraton nincs függőségkezelés.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lev258 #31033 üzenetére
Ha nem jó, akkor erre az esetre meg ott van a saját repóban elérhető meghajtó, ami tökéletes arra a célra (is) hogy játékokat futtasson.
Egy kezdőnek a telepítés után a rendszerrel kéne ismerkednie, nem egyből developer driver telepítéssel, aminek semmi hasznát nem veszi, amellett hogy semmi plusz beállítást nem fog rajta tudni eszközölni.
De nekem aztán mindegy, ha sikerül felrakni, majd meglátja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- R_volution médialejátszók
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Mobil flották
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest