Új hozzászólás Aktív témák
-
Pala
veterán
Milyen hülyeségeket beszélsz már itten, te??
Milyen Prohardver találkozó, meg mittomén???
Hogyisne!!! Én ezt otthon, házilag fogom megcsinálni, és hosszabb távú használatra tervezem, max készítek róla képeket, és felrakom, ha annyira érdekel, de erről szó sem lehet!!! Szerzek én magamnak Diamond kártyákat, ha kell!! -
Pala
veterán
Nem haragszok én senkire!!! Eddig se haragudtam!
Végülis én is csak azt hiszem leginkább, amit látok, vagy már sokan megcsinálták, s ezért nem kell bizonyítani! Tény, hogy 3 v. 4 V2 összekötése nem hétköznapi dolog.
Elmondom azt is, hogy miért lehet elvileg akár 10 Voodoo2-őt is összekötni:
Először is: miből is épül fel a Voodoo 2? Három darab Voodoo Graphics ''chip''-ből! Azét írom idézőjelben, mert igazából ez nem chip, hanem ennek az a neve, hogy PixelFX-engine. A v2-őn tehát 3db PixelFX-engine van, míg a régi V1-en csak 1db. Ez a PixelFX-engine teljesen ugyanúgy működik, mint a VSA-100: vagyis ez tulajdonképpen egy ''építőkő'', amelyből összesen 32db-ot lehet egymás mellé ''fűzni'' (ez 10db V2-nek felel meg, a maradék kettőből már nem jön össze egy tizenegyedik). Onnan tudom, hogy 32-őt, hogy ezt még a hajdani 3dfx honlapon írták, ennyi képes együttműködni, úgy, hogy a teendőket megosztják egymás között! Tehát elvileg 10 V2-őt is valahogy össze lehetne kötni, de hát ehhez drivert írni nem könnyű!!!!! (meg kábelt szerezni, meg 10 PCI slotos alaplapot sem
Drivert meg nem tudom még küldeni, Rog (mert foggggalmam sincs, melyik CD-men van a 134 közül!!!). És csak akkor leszek hajlandó előkaparni, ha lesz értelme (magyarul, ha tudok még szerezni legalább 2db Diamond Monstert), addig lusta lennék keresni. Ezt a 3 Voodoos műveletet nem most csináltam, hanem 2000-ben, egy alkalom erejéig, mikor még a haveri körben sokaknak Voodoo2-je volt, és kölcsönadták (ezért sütik és csokik ''ezreit'' fizettem). Szereztem hát 3db Creative Blaster 12megás V2-őt (1 volt már nekem, kettőt kaptam kölcsön. Egyébként Diamond-dal csináltam volna, de abból csak 1 volt valakinek, és ugyebár csak azonos márkájú Voodoo-kat lehet összekötni, ezért az nem jött be). A driverben (ha jól emlékszem, a neve valami ''speed Vodoo'', de nem tuti) fel volt tüntetve, hogy nagyon könnyen borulhat a rendszer, ha 3 Voodoo2-t használunk (érthető, hisz ez nem szokványos: elvégre erős táp, és nagyon-nagyon stabil alaplap kellett hozzá, meg gyors proci, hát ezeket nem igazán sikerült teljesíteni, a stabilnak hitt BF6 alaplap egyből borult, mikor 2-nél több Voodoo volt benne, sokszor ''érdekes'' dolgokat művelt a Winfos). Nos a driver figyelmeztetésére fittyet hányva teszteltünk a haverokkal. Igaz, akkor már létezett TNT2 Ultra, meg Geforce, a három V2 azért eléggé felgyorsította a rendszert, bár a 2Voodoo-hoz képest mindössze 10-15% gyorsulás jött (ez azért gyér). Marha jó volt látni a Podracert 1024x768-ban 3db V2-vel, simán futott (igaz 1-el is, de csak 800x600-ban)! Akkor a gépről és a driverről készítettünk digifényképezővel néhány képet, de ezeket néhány hónapja letöröltem. Arra emlékszem, hogy valahova, valamelyik CD-mre kiírtam a drivert (talán, de nem biztos, nemtom, mindenesetre igazán jó lenne, ha meglenne, most jól jönne), de sajna nem tom hun van: igen, ilyenkor jön a hidegzuhany, hogy nem címkéztem meg egyetlen CD-met sem
egyetlen esély van: talán egyikünknek megvannak még a digivel készített képek, de ez nem biztos. Mindenesetre ha megtalálom, akkor felteszem ide, vagy a honlapomra (érdekesen mutat a gépházban három óriási Voodoo2)!
Egyelőre ennyi!!!
De a topic igazából arról szólt, hogy mi a helyzet 4 Voodoo2-vel (valaki tud ehhez drivert, vagy módot az összekötésre?????) -
-
Pala
veterán
Igenis össze lehet kötni a 3 Voodoo2-őt!!!
Sokan nem értitek, elmagyarázom, hogyan:
ugyebár hogy műxik az SLI? van egy V2, amibe a monitorkábel van dugva, a másik pedig ennek van ALÁRENDELVE (ez fontos!!), ezért abba nem kell dugni semmit az SLI kábelen kívűl (meg a kártyeszt az alaplapba!)
3 V2 is hasonlóan működik: van egy Master, annak alárendelve egy Slave 1, és a Slave1-nek alárendelve egy Slave 2!! Ez az ok, amiért megfelel egy IDE kábel az összekötésükre, a Master V2-nek nincs szüksége a kétszeresen alárendelt Slave 2 által feldolgozott adatokra, hogy folytatni tudja munkáját. Ha szükség volna rá, akkor egy ilyen fura ''körbeérő'' IDE kábel kéne a működéshez!! Ez a Master, meg Slave1/2 elnevezés a speciális driverből való, amiről beszéltem! Ez a driver kinevezi Masternek azzt a Voodoo-t, amelyikre a monitorkábel van kötve, Slave1-nek azt, amelyik az IDE kábelen utána következik, a harmadik pedig a Slave 2. A driver továbbá engedi, hogy egyenként letiltsuk/engedélyezzük az egyes SLI komponenseket (variációk: 3 Voodoo2: Master, Slave1, Slave2; 2 Voodoo2: Master, Slave; 1 Voodoo2: Standalone). Az alárendelésből következik, hogy nem lehet 3-szoros teljesítmény, a teljesítmény csak akkor lehet tisztán 3szoros, ha a Voodoo-k párhuzamosan működnének, vagyis nem volna alárendelve egyik sem a másiknak!
A 4 V2 ötletét csak felvetettem, talán meg lehetne valósítani 4 csatis IDE kábellel (ami igenis létezik), a gond csak az, hogy ez a driver max 3 Voodoo2-t támogat, néggyel nemtom mi a helyzet, de kipróbálnám! Viszont csak hűtés nélkül lehet őket használni, mert különben nem lenne elég PCI slot! -
Pala
veterán
A legfőbb gond azzal van, hogy már 1db V2 is nagyon melegszik. Ha négy lenne a házban, arra 12db venti borda v. 4db 20x10cm-es AL-borda. Ezek a hűtők viszont kiiktatnak egy-egy PCI solot. Ha ilyen hűtéssel akarnám felszerelni őket, akkor 10db PCI solot kéne az alaplapra (8db a Voodooknak, 2db a LAN és hangkártyáknak).
-
Pala
veterán
Talán azért tűnik furcsának, mert a Voodoo2-ket összekötő SLI kébelnek csak 2 vége van!! Nos ez nem gond, ugyanis a Voodoo2 SLI csatlakozójának kiosztása pontosan megegyezik a hagyományos IDE kábelével, tehát fogsz egy olyan IDE kábelt, amin 4 csatlakozó van, rákötöd a Voodookra, és akkor már csak egy driver kell. Hármat sikerült gond nélkül beüzemelni egy exrtém driverrel, amit kifejezetten SLI-re fejlesztettek ki! Néha fagyott (talán a táp nem bírta...), de végülis működött méghozzá úgy, hogy minden egyes Voodoo2 minden 3-madik képsort számolta ki egy frame-nél. Ez elméletileg 3-szoros teljesítmény, a gyakorlatban kb. 2-2.3-szor lett gyorsabb egy sima V2-nél!
-
Pala
veterán
Tapasztalatokat nem kérek, mert nem hiszem, hogy bárki foglalkozott ilyennel!
Csak vélemények érdekelnének, mert 3 Voodoo2-őt biztos, hogy össze lehet kötni (nekem már sikerült egyszer egy nagyon ritka, nem hivatalos driverrel, meg kölcsönkéregetett Voodook-kal, igaz, alig gyorsult 2 Voodoo-hoz képest), de vajon négyet is???? Elég abszurd ötlet, de 4db V2-vel már GF2 sebességet is el lehet érni!!! Ha sikerülne! Most csak 1 V2-m van sajna, de megpróbálnám!
De a legfőbb kérdés. HÁNY WATTOS TÁP KELL EHHEZ??? Mert már 2 Voodoo2 is csak úgy zabálja az áramot, hát még négy!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 4090 BESZAMITAS!! Gainward Phantom RTX 5090 32GB (Bontatlan, Garancia)
- Eladó használt Gigabyte AMD Radeon HD 6750 videókártya
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE Pulse OC RX 9060 XT 16GB GDDR6 videokártya 27% áfa 3 év garancia
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 3090 Trinity OC 24GB GDDR6X (6 Hónap Garancia)
- MSI GeForce VENTUS 3X RTX 3070 Ti 8GB OC GDDR6X 256bit videokártya
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X8a 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest