H​ir​d​e​tés​

2018. január 21., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-11 10:40:55

Mobilarena

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51) lapa válasza shtml (#50) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

igazság szerint úgyis valami ipari megoldás kéne, egy olyan 12v egyenfesz táp, ami elbír adott esetben többszáz wattot is. a jelenlegi napelemes rendszerek a napelemről egyből akksira váltanak, nem pedig hálózatra, ez elég hülye dolog. amit én szeretnék az az, hogy napelemről először hálózatra váltson, az akksi csak bakup legyen ha nincs hálózat. pc-hez vannak 12v-os tápok, talán a tv meg monitor is hajtható lenne 12v-ról. ehhez viszont kéne valami bika 12v trafó, megfelelő hatásfokkal. meg vastag kábelek.

ezt csak gondolatébresztőnek szántam a 220v / 12v témában.

esetleg olyat el tudok képzelni, hogy szünetmentes akksija helyett van a napelem, és van rajta egy feszültség szerint kapcsoló relé. ha a napelemen 11 vagy akárhány volt alá esik a fesz, akkor visszakapcsolja a hálózatot. ha van 12v, akkor elveszi a hálózatot megint. ez esetben mondjuk a gép tápja adná a többi fogyasztónak a 12v-t. monduk ezzel a konverziót nem küszöböltem ki, de legalább házilag megvalósíthatónak hangzik.

[ Szerkesztve ]

(#52) Jancsi válasza lapa (#51) üzenetére


Jancsi
(fanatikus tag)

A nyakam nem tenném rá, de valószínűleg azért nem kötik közvetlenül a napelemre az invertert, mert a napelem nem nagyon bírja a dinamikus terhelést. Szépen folyamatosan csordogál belöle pár amper, de ha hirtelen kell esetleg 100-200A nem tudja bizosítani, szemben az akkuval.
Ha komolyabb napelemes rendszerben gondokozol akkor célszerűbb nagyobb feszültségre tervezni, kisebb áramok mellett hatékonyabb a feszültség átalakítás. Ha nem kell tul nagy teljesítény 48V jó megoldás lehet, ahhoz lehet leválaszás nélkül is DC-DC tápot építnei, vagy venni mivel elég elterjedt szabvány a 48V-os táp, valhol még PC tápot is találtam ilyen bemeneti feszültséggel.

(#53) shtml válasza lapa (#51) üzenetére


shtml
(őstag)

A napelemes rendszerek célja elsősorban áramtakarékosság. A napelemből a fogyasztó által fel nem használt energiával töltik az akkut, ezért az akku energiáját használják fel először. Hiszen ha az akku teljesen fel lett töltve, akkor a napelemből származő fölös energia kárbavész.

Ezért szerintem azt kell eldönteni, mi az elsődleges cél: energiatakarékosság vagy az esetleges áramszünetek biztonságos áthidalása az akkuval.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#54) lapa válasza shtml (#53) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

pont az akksi a nagy probléma, a jelenlegiek ár / élettartam aránya gyalázatos, a legújabbak is csak ~2000 kisülést bírnak utána a kapacitásuk 50% alá esik. meg ha megnézi az ember most durván 1/3 ár a panel, 1/3 az akksi és 1/3 az inverter. ha meg lehetne oldani első körben a második kettő nélkül, az nem lenne rossz. ha azt veszem a gép üresjáratban 50w-ot eszik, akkor 12 óra setét alatt 600w. ha jól értem ez egy 50Ah akksi teljes kisülése. a hasamra csapva eszerint legalább 100-150 ezer forintnyi akku, nagyságrendileg 200-300Ah kéne csak a géphez. és ezt by design cserélheti az ember 2000 / 365 = 5,5 évenként. szerintem egyébként az akksik előállítása és újrahasznosítása eleve több tényleges energiát emészt fel, mint amit én a napból kiszedek, szóval szerintem energiatakarékosságról globális értelemben aligha beszélhetünk. itt maximális infrastruktúra-függetlenség a cél.

a hálózatra visszatáplálós verzió elméletileg veszi mindezen akadályokat, de ha mindenkinek olyan lesz ugyanúgy csak nappal lesz tele a derót elektronokkal...

ez a téma már nagyon off, sajnálom hogy belekevertem. szerintem hagyjuk inkább, koncentráljunk a ledekre.

(#55) shtml válasza lapa (#54) üzenetére


shtml
(őstag)

Egyetértek, eléggé off, csak azért válaszolok, mert nem értem a számításodat. Addig OK, hogy ha a géped üresjáratban 50 wattot eszik, akkor az 12 óra alatt 600Wh, egy 12V 50Ah-s akku kapacitása meg szintén 600Wh.

De miért is kellene 200-300Ah csak a géphez?

Abban ellenben igazad van, hogy a jelenlegi árak mellett egy ilyen beruházás soha nem hozza be az árát. Az említett gép az 5.5 év alatt csak az éjjeli 12 órával számolva 60,000 forintnyi villamos energiát fogyaszt, vagyis valóban sokkal többe kerül a beruházás, mint a megtakarított energia.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#56) lapa válasza shtml (#55) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

a kapacitásnak hasra 50%-át vettem kinyerhetőnek, meg a másnap jött egy durva melegfront 3 felhős nappal. azt legalább ennyire tudományosan hasaltam be. no így jött ki. mellette opcionálisan égettem ledeket néha, meg a monitort is be-be kapcsoltam, az is megevett 20-25 wattokat stb.

sajnos nem véletlen, hogy még mindig leginkább hétvégi házakhoz ajánlják a napelemet, hogy minél kevesebb legyen a kisülés-feltöltés ciklus.

na hát ezért hanyagolnám az akksikat háború idejére, addig a napelemet direktben szeretném használni a fent vázolt felállásban.

nekem már akkor is jól hangzik a dolog, ha csak a nappali világítás megy napelemről, este meg átkapcsolja az ember valami 12v trafóra. konyha, éléskamra, wc, monitor stb.

ja: persze, soha nem hozza be az árát, lásd a jelenlegi gazdaság sem használja. itt és most tényleg csak az infrastruktúra-függetlenség lehet az érv. az viszont felértékelődőben van. tudod kitalálják holnap, hogy az elektronok manifeszt nélküli ügyletek által vannak csak forgalomban és kész is van az energetikai válság.

[ Szerkesztve ]

(#57) lapa


lapa
(PH! kedvence)

azért ebből 3 db-ra lecserélném a halogén csöves állólámpát, pedig annak csodás fénye van. úgyértem 3 db olyan panelra, valahogy összehoznám. szerintem még el is férne rendesen. a 40 fok is jól hangzik, már csak olcsóbbért kéne adniuk...

(#58) lapa


lapa
(PH! kedvence)

innen is jópofa az uccsó előtti, a többi soványka.

(#59) lapa


lapa
(PH! kedvence)

hú, ilyet meg csinálok élethű csillagképekkel álmennyezet-szereléskor. hogy hogyan fogalmam sincs. de lesz, az tuti.

(#60) shtml válasza lapa (#57) üzenetére


shtml
(őstag)

Igen érdekes, hogy még a részletes adatok között sem adja meg a fényáramot (lumen). Annyira ne nézzék már idiótának a vásárlót, hogy izzólámpák fényáramához hasonlítanak, főleg úgy, hogy az eltérő színhőmérséklet miatt félrevezető a hasonlítás.

A 30000 órás élettartam meg kiábrándító - ha ez így megy tovább, hamarosan eléri (felülről) a jobb fénycsövekét. Amikor megjelentek a LED-ek, még 100,000 órás élettartamok voltak, most már inkább csak 50,000 órásak, de ez a 30,000 óra számomra sokkoló.

(#58) lapa:

Tja, a hatásfokok (lumen/W) nagyon gyengék. :(

[ Szerkesztve ]

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#61) Jancsi


Jancsi
(fanatikus tag)

Ilyennel lehet érdemes tenni egy próbát [link]. "A hálózati feszültségről működő Acriche AW3231 előnye, hogy nincs szükség a költséges meghajtó áramkörre a működtetéséhez, mert a LED integráltan tartalmazza a szükséges komponenseket." Csak egy hűtőborda kell hozzá és működik.
Ha nagyobb fényerő kell akkor csak a Cree XR-E led-ekkel érdemes foglakozni, 107lm 350mA áram mellett. Sötétben [link], 3db XR-E hidegfényű led 320mA-el hajtva, kettőn 8°-os optika egyiken 15°-os [link].
A led-ekkel csak annyi a gond, hogy nyűgös nekik jó hatásfokú tápot építeni, plusz a hűtőbordára rögzítésűk sem a legkönyebb feladat otthoni módszerekkel.

(#62) shtml válasza Jancsi (#61) üzenetére


shtml
(őstag)

230V-ról működtethető LED fényforrások régóta kaphatók, természetesen integrált hűtőbordával. Egy én is ilyet tervezek beszerezni, mert tudni akarom, mennyire van kisimítva a tápfeszültség. A 100Hz-et gyakran észreveszem és zavaró.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#63) Nyugdíjas


Nyugdíjas
(PH! nagyúr)

Ide OFF-olok egy kicsit,mert hirtelen jobb totyikot nem találtam :B

Szóvall:
Adva vagyon a lakás, ahol élek,de elég kevés napfény jut be sajnos,mert ugye remek "körfolyosós" jellegből adódóan a szemközti oldal totál ránkárnyékol :(((
Viszont én nagyon szeretem a fényt, és az lenne a kérdésem, hogy milyen fényforrással lehet leginkább megközeliteni a napfényt?
Mert a normál izzók fénye nekem kissé zavaró, avgy nem is tudom,, szóval érzem, hogy olyan "műanyag" :)

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#64) shtml válasza Nyugdíjas (#63) üzenetére


shtml
(őstag)

Ja, láttam, amikor egyszer nálad jártam - azaz csak az ajtó előtt, mert nem engedtél be a lakásba. :))

Fémhalogenid lámpákkal.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#65) Nyugdíjas válasza shtml (#64) üzenetére


Nyugdíjas
(PH! nagyúr)

Beengedek én bárkit, nehogymár még az legyen, hogy én vagyok a gonosz ;]
Fél ph! járt már a lakásomban, pont veled nem lennék ilyen diszkriminativ.

Nade köszönöm az infot.

BTW már régen nem ott lakok, de ez még rosszabb lakás fény szempontjából.

Viszont a gugli nem sok használhatót adott nekem. Hol lehet ilyet kapni?:B

[ Szerkesztve ]

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#66) mad1 válasza Nyugdíjas (#63) üzenetére


mad1
(PH! kedvence)

"nagyon szeretem a fényt"Valahogy ezt en is meg tudom erteni :DDD
Kar hogy a napfenyt nem lehet csak ugy elraktarozni mint az aramot :)

Mikor nézed a vga-dat miközben használod?

(#67) shtml válasza Nyugdíjas (#65) üzenetére


shtml
(őstag)

Azt azért gondold át, mit értesz a napfény megközelítésén. Egy dolog a színhőmérséklet, másik dolog a színvisszaadás. Színvisszaadásban az izzólámpák a legjobbak, de ezek szerint te is utálod őket a sárgás fényük miatt.

Minden egyéb fényforrás nem folyamatos, hanem sávos spektrumú. A legjobbak az ötsávos fénycsövek, de kurva drágák. Kissé rosszabbak a háromsávosak. A fémhalogenid lámpák igen jó hatásfokúak és a színvisszaadásuk is jó.

A napfény színhőmérséklete kb. 5,500 Kelvin fok napközben. Lakásban az ennél alacsonyabb (4,500+) is kellemes napfény benyomását kelti, de érdemes kipróbálnod, neked melyik tetszik legjobban.

Edit: Keress rá itt. Én még nem néztem, de ha Magyarországon kapni, akkor itt valószínűleg.

[ Szerkesztve ]

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#68) Nyugdíjas válasza shtml (#67) üzenetére


Nyugdíjas
(PH! nagyúr)

Asszem ez kicsit több utánajárást igényel, mint gondoltam,de belemászok, ha már elkezdtem :D

Köszi:R

[ Szerkesztve ]

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#69) shtml válasza Nyugdíjas (#68) üzenetére


shtml
(őstag)

Igen, találsz ott a "Nagynyomású fémhalogénlámpák" alatt olyat, hogy "Nappali fényű fémhalogénlámpák". A standard típusok közt rögtön az első elég jó, 250W-ra ad 19,000 lument, 93-as színvisszaadási indexszel. Persze kell hozzá előtét, lehetőleg elektronikus, mert a fojtotrafós előtétnek nem kicsi a vesztesége.

Én egyszer jártam abban a boltban és úgy vettem észre, jó szakértelmű emberek vannak ott, érdemes tanácsot kérni tőlük.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#70) LukE válasza lapa (#57) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

hupp. az a 12W led -> 100W halogén nem kicsit sántít.

Szvsz a (kompakt) fénycsövekkel is ez az egyik gond. Megveszi jóember a tecsógazdaságos/médincsájnápijác kompakt bigyót. Abból is egy 20W-osat, és csodálkozik, hogy nem lát rendesen, hamar kipurcan, lassan gyujt be, esetleg vibrál. Ugyan ezt eljátsszák gagyerák ledes fényforrásokkal is, és meglesz az emberek "jó" véleménye. Közeli példa: Anyám nem kér a kompakt fénycsöves bigyókból, kevés a fényük, hagyományos izzó űberállesz. Naja, most egy 200W-os "sima" izzó van a mennyezeti lámpában egy kb 5*4m szobába. Igaz persze, hogy egymagában egy 20W-os fénycsöves még jobb gyártótól is kevés lenne.

Többé-kevésbé xW jó led fénye ~ xW jó fénycsöves lámpa fénye.
100-as izzó: 1200-1700lumen. (12-17lm/w)
Osram fénycsövek (gyári adat) 11-30W ~600-1900lm (54-63lm/w). Nagyobbak jobbak fényhasznosítás szempontjából.
Szóval kb 4-5-ös szorzót lehet tenni, ha fénycsőből hagyományos izzó teljesítményt szeretnénk kapni. Halogének pedig tipikusan több fényt adnak ugyan akkora energiáért cserébe. (BTW, talán osramnál láttam rendes "körte" méretű, de halogén belsejű lámpát)

Ha egy rendesen meghajtott led fényhasznosítását hasonlítjuk össze, akkor nagyságrendileg a jobb fénycsövekkel van együtt. Nagyjából, fehér színre, és nem néztük a fény irányát. 100lm/W és magasabb értékeket általában pár 10mA meghajtásra tudják a ledek. Szépen hangzik, de az még zseblámpának is kevés. Inkább 350-700(-1000)mA ha világításra is ki szeretnénk használni, ott pedig jóval kevesebb. + meghajtás vesztesége. A már linkelt Acriche kompletten valahol 50lm/W körül van.

Fénycsövekre pedig már létezik (relatíve olcsó) technológia. Egy 4W Acriche ~3600 bruttó/led (most, csipked) Ebből egy szobára fő világításnak kell 4-5-6db + lámpatest+hűtés. Szobánként több mint +10e még a jobb kompakt csövekhez képest is... Najó, a hivatalos 35e óra még napi 10 óra használattal számolva is 10 év fölött van. Előbb teszem tönkre szobafestés közben. :DDD (és mintha dimmelni sem lehetne. Pedig intelligencs meghajtással együtt az is egy marhanagy előnye lenne a ledes fényforrásoknak, hogy a fényerő arányos a teljesítménnyel. Halogén/sima izzó fele teljesítményen már szinte nem is világít)

Másik pedig a pszihológiai hatás. Pl. szerintem sok emberben (főleg idősebbek) él a fénycső == iroda/melóhely/hivatal (és tudat alatt egyből a hozzá kapcsolódó általában marhasok pozitív érzelem társítás) + biztosan vibrál, villog, stb.
Holott jó meghajtással már koránt sem.
Valószínű színhőmérsékletről is ezért más-más az emberek véleménye. Megszokták az izzólámpák színét. Még ha az nem is a nappali fény színe. 4000K-t már hidegfehérnek mondják, nappali fény pedig közelebb van 5500K-hez.

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#71) LukE válasza LukE (#70) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

na, short version: Mai árak mellett fő világításnak szerintem jó minőségű fénycsöves. Fényhasznosításban nem jobbak annyival a ledek, mint amennyivel drágábbak (főleg rendszer szinten. Meghajtás, fejlesztgetés is pénzbe, energiába kerül.)
Móka+hangulat+színes világításnak jöhetnek a ledek.

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#72) Jancsi válasza LukE (#70) üzenetére


Jancsi
(fanatikus tag)

Acriche -t csak azért linkeltem mert a többség nem tud LED driver-t építeni :)
Ennek jobb a hatásfoka,még ha belevelszel egy 70%-os hatásfokú tápot akkor is 70lm/W fölött lesz.( a 107lm/W-os típus jelenleg is beszereheztő itthon) [link]
Klasszikus csilláros szobába a legegyszerűbb megoldás az energiatakarékos izzó, a csillárba és ledes az olvasólámpába. Sajnos egy LED-el nem lehet az megoldani hogy körbe világítson.

(#73) totya334


totya334
(újonc)

Sziasztok
Látom hogy ledes lakásvilágitással foglalkoztok.
Ajánlanám figyelmetekbe a következő oldali
itt az eddigi munkáimbol van pár fotó
www.ledfor.extra.hu

(#74) LESSLED


LESSLED
(újonc)

Sziasztok !

Látom sok embert érdekel a LED világitás, amely napjainkban egyre nagyobb teret hódit...

Ha esetleges kérdés merülne fel szívesen válaszolok rájuk.

(#75) kem


kem
(PH! addikt)

Sziasztok! Van egy normál kicsi, gégecső nyakú (kb. 9éves) asztali lámpám amire max. 60W van ráírva, és most egy gyenge neon égő van benne. Milyen LED égőt ajánlanátok? alig látok ezzel, valami erős fényerejű érdekelne.

szerk: a feje ilyen mint ezé

[ Szerkesztve ]

Köszi!

(#76) FPéter válasza kem (#75) üzenetére


FPéter
(fanatikus tag)

Ha erős fény kell, akkor a LED felejtős. Én egy 48 ledes melegfényű LED égőt használok az asztali lámpámban. Végülis jó, de nem mondanám a fényét erősnek, egy halogén izzó azért sokkal jobban világít. A 48 LED-es fényerőben szerintem egy 20 wattos normál izzó fényerejét hozza. De azt nagyon kicsi fogyasztással (1,8W) és felesleges hő nélkül. Plusz elvileg jó 10 évig, hát ezt majd meglátjuk.

(#77) blueMerle


blueMerle
(PH! kedvence)

Kicsit off:
nekem az autómon a hátsó lámpák ledesek, nem gyárilag. Kb. 3 éve van beépítve a gyári helyére és még mindegyik ugyanolyan fényerövel világít, és egy sem égett ki. Szóval ez azért jelent valamit.

S6 EDGE

(#78) kem válasza FPéter (#76) üzenetére


kem
(PH! addikt)

Akkor milyen halogént ajánlanál? (márka meg típus)

Köszi!

(#79) LEDeslegjobb


LEDeslegjobb
(újonc)

Kedves fiuk / lanyok,

Szeretnek a LED izzokkal kapcsolatban ket tevhitet eloszlatni:

1. Gyenge a fenyerejuk. Igen, persze vannak ilyenek is, de ezek a technika gyermekcipoben tipegese idejen keszultek, es ezeket igyekeznek ma az obik es kikak kifuttatni (horror arakon), de ne hidd, hogy csak ezek leteznek!
Az egy-ket evvel ezelotti termekek fenyero szempontjabol nem vettek fel a versenyt a hagyomanyos izzokkal, de a LED vilagitastechnika roham leptekben fejlodik, es ma mar egyetlen apro, pontszeru LEDdel be lehet vilagitani akar az egesz szobat! Leteznek olyan nagy teljesitmenyu, 10, 50, sot 100W ledek is, amelyek tobb ezer (!) lumen fenyaromot biztositanak, vagyis egy 100W hagyomanyos izzo fenyenek sokszorosat.

2. Kicsi a valasztek. No igen, a barkacsaruhazakban ez igy is van. Mara azonban a kereskedelmi forgalomban letezo osszes tipusu fenyforrasnak (csavaros, tulabas, bajonett zaras, fenycso, kompakt izzok, stb.) letezik ledes alternatja, megpedig olyan, ami fenyero szempontjabol is kepes kivaltani a hagyomanyos izzokat.
Es persze hogy kaphatok itthon is, aki nem hiszi nyugodtan jarjon utana mondjuk itt (pdf katalogusok a lap aljan):

[link]

[ Szerkesztve ]

(#80) PHM válasza LEDeslegjobb (#79) üzenetére


PHM
(PH! addikt)

Tényleg nagy a választék.
Két kérdésem lenne:
Azoknál a lámpáknál, amik fénycsőfoglalatba valók, ki kell kötni
a fojtót, vagy elég csak simán berakni a cső helyére?
Az árak nettó, vagy bruttó kisker árak?

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#81) LESSLED


LESSLED
(újonc)

Üdv ismét !

Közel 4-éve, hogy LED-el foglalkozom és a tapasztalataim a sok LED-es termékekkel nem jók. Kinálatunkban nekünk is található sok LED-es termék de semmiképp nem javasolnám hosszútávra. Mi általában sok pénzt és energiát forditunk a LED termékek bevizsgálására. Javaslatom mindenképpen az ugyan drágább de sokkal megbizhatobb Teljesitmény LED-es termékek lennének. Termékeink a hazai piacon az egyik legnagyobb lm/W fényerővel rendelkeznek és csak minőségi LED-ekkel vannak szerelve.
Napjainkban már ténylegesen eljutott odáig a LED technika, hogy valóban van mód akár izzólámpa kiváltására is elég kis kompromisszum árán.

Létezik már olyan LED-es cső amelyik a régi fénycső helyére beilleszthető és semmilyen átalakitást nem igényel. A régi tipusok helyett viszont élettartamban lényeges hosszabbak és a fényveszteségük sem olyan jelentős.

Mielött bárki is nagyobb anyagi kár árán szerez tapasztalatot érdemes saját szemmel is megnézni mit is vásárol. Az interneten rengeteg cég kinálja termékeit és sajnos nem mindig az igazat irják.

Sajnos gyakorlott szemmel nézem ezeket az oldalakat és néhol nem igazán vannak tisztában a fogalmakkal sem...

Lumen helyett lux , lux helyett lumix stb...

Nagyon szivesen probálok mindenkinek segitséget adni akit érdekel a téma mielött egy esetlegesen olcsó termékkel ráfázna..

(#82) ladybug válasza LESSLED (#81) üzenetére


ladybug
(őstag)

Szia, szeretném megkérdezni, hogy LED-es karácsonyfaizzót tudsz ajánlani? Létezik ilyen?

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#83) LEDeslegjobb válasza PHM (#80) üzenetére


LEDeslegjobb
(újonc)

A LED fenycsovek illetve a kompakt fenycsovek kivaltasara keszut LED izzok 230V-rol uzemelnek, ezert ezek behelyezese elott a lampatestekbol a gyujto szerkezetet el kell tavolitani, a fojtot (vagy elektromos elotetet) pedig celszeru kiiktatni. A LED fenycso ugyan a fojto (elotet) kikotese nelkul is mukodokepes es vilagitani fog, de hosszabb tavon az elettartama ezek meghagyasaval rovidul, ezert meg azon tipusoknal is erdemes ezt elvegezni, ahol a gyarto azt mondja, hogy ez nem szukseges!

A fent emlitett honlapon a termekek ara brutto, viszont a min. rendelesi mennyiseg 10-20 darab.

A piacon fellelheto LED termekek kozott akad alacsony minosegu (ez alt. a LEDek csapnivalo forrasztasan bukik ki) illetve a gyer fenyereju, es bar komoly cegek ezekhez nem adjak a nevuket azert vasarlas elott mindenkeppen javasolt eloben teszteni a LED izzok fenyerejet. Gyakori, hogy LED spot izzokat ugy probalnak eladni, hogy fenyerejuket egy 50W halogenhez hasonlitjak, holott az jo ha egy 30W-ossal feler.
Fontos figyelembe venni, hogy a LEDek alt. kisebb szogben szorjak a fenyt, mint a hagyomanyos izzok, bar abban a kisebb szogben nagyobb megvilagitasi erteket hoznak.

(#84) PHM válasza LEDeslegjobb (#83) üzenetére


PHM
(PH! addikt)

Köszi! :R
Asszem látnom kell egy ilyet élőben.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#85) LEDeslegjobb válasza PHM (#84) üzenetére


LEDeslegjobb
(újonc)

Szivessen es termeszetesen a puding probaja az eves! Egyebkent a legujabb LED csovek fenyhasznositasuk es fenyerejuk nagyon meggyozo, siman felveszik a versenyt a haromszor nagyobb fogyasztasu hagyomanyos fenycsovekkel (vagyis pl. egy 20W LED cso egy 56W hagyomanyos toltogazast kivalthat). Minden letezo hagyomanyos fenycso mereteben beszerezhetok. (T5, T8, 30, 60, 90, 100, 120, 150cm, stb.)
A masik nagy elonyuk (ami egyebkent minden LEDre igaz), hogy mozgaserzekelore es idokapcsolora is kothetok, mert a gyakori kapcsolgatas sem csokkenti az elettartamukat, ellentetben szinte az osszes hagyomanyos ill. "energiatakarekos" izzoval, fenycsovel.
Ez pl. egy csupafenycso melygarazsban vagy tarsashazi folyosokon igen elonyos lehet.
Dragak, de hosszu tavon gondolkodoknak mindenkeppen megeri.
Egy korabbi megjegyzesre valaszolva pedig orommel jelenthetem: bizonyhogy leteznek mar dimmelheto (fenyero-szabalyozhato) LED izzok!

(#86) LESSLED


LESSLED
(újonc)

Sziasztok !

Láttam fentebb egy linket ahol található LED-es fénycső.
Nos a véleményem erröl a termékröl mindenféle elfogultság nélkül.

5mm-es LED-ek hűtőborda nélkül, fröccsöntött műanyag az egész. Ezért nem is szabad többet kérni, mert nagyon hamar elkezdi veszíteni a fényét.

Még egy kérdés volt a LED-es karácsonyfaizzó.
Ez egy elég tág piac tehát az igényt mindenképpen vázolni kellenne
Manapság szinte minden villamossági cég árul valamilyet.
Itt is hasznos tanács lehet, hogy mindenképp kézbe véve megvizsgálni a teméket és ez alapján szinte bármelyikünk láthatja mi a gagyi. Nem megfelelő szigetelés, esetenként szigetelőszalag és egyéb utolagos "barkács" jelenség.

(#87) PHM válasza LEDeslegjobb (#85) üzenetére


PHM
(PH! addikt)

Hát igen.
Egy 2x20 W-os hagyományos armatúra átalakításán gondolkodom
egyébként, energiatakarékossági okokból.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#88) brownus


brownus
(PH! kedvence)

Különlegesen takarékos japán ház

senki sem tudja meddig él, azért iparkodjék röviden kifejezni magát.

(#89) ladybug válasza LESSLED (#86) üzenetére


ladybug
(őstag)

Köszönöm a válaszod.

Neten rákerestem, de a magyar oldalakon nem találtam semmilyet. Esetleg tudsz ajánlani oldalt, linket, vagy netán üzletet, ahol megnézhetném?

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#90) sNORh válasza brownus (#88) üzenetére


sNORh
(PH! addikt)

elégnagy befektetés volt ez azért..

Az önbizalom egyszerűen az a nyugodt, magabiztos állapot,ami pofára esés előtt eltölti az embert. "bár a két legismertebb tesztprogram, a Prime95, meg a world of warcraft hiba nélkül lefut" xD by Soni84

(#91) LEDeslegjobb válasza ladybug (#89) üzenetére


LEDeslegjobb
(újonc)

A karacsonyfa izzo hivatalos megnevezese fenyfuzer, ha igy keresel ra, biztosan talalni fogsz.

A LED fenycsoveknek idovel valoban van fenyvesztesege - mint barmely mas fenyforrasnak.
5mm-es ledekkel szerelt fenycso 3000ora utan kb. 13%-ot veszit fenyerejebol, mig egy hagyomanyos Philips fenycso kb. 11%-ot. A LED fenycsovek azonban "koncentraltabb" fenyt adnak, hiszen nem 360, hanem kb. 120-170 fokban szorjak a fenyt vagyis ebben a taromanyban a megvilagitasi ertekuk nagyobb. Mig ket meter tavolsagrol egy 56W hagyomanos fenycso kb. 120 luxot ad, addig egy 20W LED fenycso kb.135 lux-ot, tehat a veszteseggel szamolva meg igy is ez utobbi hoz tobbet, kozel harmad annyi energia fogyasztas mellett. Es akkor az SMD LED fenycsovekrol meg nem is szoltunk...
Ket 20W hagyomanyos fenycsovet egyebkent ket 7W LED-es tudna kivaltani, ezek ara kb. 8E / cso - egyeni elbiralas kerdese, hogy megeri-e. (Teny, hogy elettartamuk alatt kb. otszor kell megvenni a 2db hagyomanyos fenycsovet + cserelni a gyujtot).

Miert is dragak a LED fenyforrasok?
1. Jelenleg csucstechnologiat kepviselnek a vilagitastechnikaban (abban minden gyarto egyetert, hogy a LEDeke a jovo), ez a gyartoktol befektetest igenyel (uj gepsorok, kutatas-fejlesztes, stb.), es az eloallitasuk sem olcso.
2. Szamos elonyos tulajdonsaguk erteknovelo.
4. Hosszu elettartamuk miatt a gyarto kenytelen az osszes koltseget az adott termekben megjeleniteni, hiszen mondjuk 10 ev mulva, amikor kieg mar nem ugyanazt a termeket fogod megvenni (nem ugy, mint egy korte izzonal, amiert fizetunk ujra es uja es ujra...).
5. Europai gyarto alig akad, az a keves pedig megfizetteti veled a markanevet is, a nevuk pedig nem minden esetben garancia a csucs minosegre (ugye mindenki vett mar "jo nevu" energiatakarekos izzot, ami a dobozon 5000-8000orat bir - es mi lett?).
Szoval a LED fenyforrasok tulnyomo tobbsege harmadik orszagbol szarmazo import, s mint ilyen afa es vam koteles + a szallitas koltsege.
Hat ezert :))

(#92) LESSLED


LESSLED
(újonc)

Sziasztok !

Érdemes fényfűzérként rákeresni ahogy elöttem hozzászoló már irta...

A LED-es fénycsövek között most is jónéhányat gyártattunk le és teszteljük ezeket...
Illetve jönnek még a napokban is ujabb példányok.

a lux-ot mint összehasonlitási alapot nem nagyon venném figyelembe, mert ez rengeteg összetevötől függ mit is mérünk valójában. S ezáltal nem is ad pontos értéket.
A Lumen viszont már sokkal fontossabb szerepet játszik a fényforrások értékelésénél és összehasonlitásánál. Tervezéskor is ezt szoktuk figyelembe venni és ez alapján eldönteni hová milyen fényforrást javaslunk.

Szó volt az 56W-os fénycsöről amiröl én még nem nagyon hallottam általában 58W-os fénycső szokott elöfordulni. Aminek a fénye lényegesen nagyobb egy LED-es fénycsönél. Viszont sokkal több a hátránya a LED-del szemben. Hosszabb távon gondolkodva érdemes a LED mellett dönteni.

(#93) LEDeslegjobb válasza LESSLED (#92) üzenetére


LEDeslegjobb
(újonc)

Udv,

Koszonom az eszrevetelt, fentebb eliras tortent, 58W hagyomanyos fenycsore gondoltam.

Az alabbi tanulmany 8W LED cso es 20W hanyomanyos fenycso teljesitmenyet hasonlitja ossze. Ami a kepen latszik: feszultseg 220.5V, aramerosseg 0.289A, latszolagos teljesitmeny 30W, tenyleges teljesitmeny (amiert fizetsz) tehat 220.5V x 0.289A = 63.724W, vagyis a teljesitmeny tenyezo (amekkora hatasfokkal mukodnek) = 47%

A masodik kepen a LED fenycsovet vizsgalva: feszultseg 218.5V, aramerosseg 0.036A, latszolagos teljesitmeny 7.36W, tenyleges 218.5V x 0.036A = 7.866W, teljesitmeny tenyezo 91.2%.

A harmadik kepen az latszik, hogy a LED fenycso valtozatlan fenyerovel vilagit meg 80V feszultseg mellett is (itt egy toltogazas mar nem mukodne), a teljesitmeny tenyezoje pedig 99.3%.

Ezeknel a kisebb teljesitmenyu csoveknel a fenyveszteseg is alacsonyabb, 3000h utan is 10% alatt van.

(#94) LESSLED


LESSLED
(újonc)

Köszönöm a tesztet...

Mi is elvégezzük. Csak mi nem csökkenteni hanem növelni szoktuk a feszültséget ugyanis az öregedést(fényvesztést) igy lehet mérni. Ha csökkentem a feszültséget növelem az élettartamot.

Valamint nálunk illetve tudomásom szerint hazánkban 230V található ez is általában több szokott lenni. 235-245V között.

Százalékokba nem nagyon bocsájtkoznék bele. Ez gyártótól változik. S függ a gyártó hozzáállása is ehhez a kérdéshez mit is ad meg valójában.

(#95) LukE válasza LEDeslegjobb (#93) üzenetére


LukE
(PH! kedvence)

Ami a kepen latszik: feszultseg 220.5V, aramerosseg 0.289A, latszolagos teljesitmeny 30W, tenyleges teljesitmeny (amiert fizetsz) tehat 220.5V x 0.289A = 63.724W,

MO-on jelenleg lakossági fogyasztó a hatásos teljesítmény után fizet, függetlenül a teljesítmény tényezőtől. Ez a csőnél a 30W. A látszólagos, vagy meddő teljesítmény jelenleg közel sem érdekli a végfelhasználót. (és léteznek PFC-s elektronikus előtétek is.)

A teljesítmény tényezőnek nem sok köze van a hatásfokhoz. Kb annyi, hogy mindkettő egy villamos fogyasztót jellemez...

Viszont azt már nem látom, hogy hol is mértétek a fénykibocsátást, megvilágítást, vagy bármi hasonlót.

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#96) LEDeslegjobb válasza LESSLED (#94) üzenetére


LEDeslegjobb
(újonc)

Termeszetesen keszult tesz magasabb feszultsegen is - ime. Kommentet nem fuznek - majd ti ugyis megteszitek. :C
Hagyomanyos fenycso:

LED fenycso:

A fenyerovel kapcsolatban feldobalhatnek ide ertekeket, de ugyis az lenne a valasz, hogy "hiszem, ha latom", szoval ezt kihagynam, de akit komolyan erdekel keressen es megmutatom.

[ Szerkesztve ]

(#97) LESSLED


LESSLED
(újonc)

Mindenkire rá van bizva mit hisz el és mit nem...
Én csak azt nem kivánom senkinek, hogy nagyobb anyagi kár mellett tanulja meg mi is a jó.
Nyugodtan felrakhatunk rengeteg képet, mérési eredményt, gyártó által kiadott tanúsitványokat. De ha a kedves vevő megveszi és pár nap alatt,esetleg azonnal megszünik mükődni akkor mi történik? A választ szerintem mindenki tudja...

(#98) LEDeslegjobb válasza LESSLED (#97) üzenetére


LEDeslegjobb
(újonc)

Erre csak azt tudom mondani, hogy olyan kereskedotol kell vasarolni, ahol ki lehet probalni az izzokat, igy meg a vasarlas elott meggyozodhetunk a LEDek fenyerejerol.
A legtobb forgalmazo ma mar legalabb egy ev cseregaranciat ad a termekeire, vagyis ha az izzo rendeltetesszeru hasznalat mellett 12 honapon belul meghibasodna, akkor szo nelkul adnak helyette egy masikat. Ezt teszi pl. a NEOGLASS Kft. is, akiknel mar SMD LED fenycsovek szeles valaszteka is kaphato: [link].
Nem csak laikus, de kereskedo is nagyon sok van olyan, aki pl. LED fenycsovet eloben meg soha sem latott. Javaslom, hogy a burkolt celozgatasok es ketkedo megjegyzesek helyett ha kerdes van a LED fenyforrasokkal kapcsolatban azt tessek batran feltenni, ha tudok valaszolni fogok en is, meg nyilvan mas is - ezert van ez a forum. Velemenye persze barkinek lehet, es tamaskodni is szabad, bar en azt vallom, hogy erdemi tapasztalat hianyaban nem fuzok kommentet a masik munkajahoz. Az olyan kisstílű. :W

(#99) LESSLED


LESSLED
(újonc)

Nálunk a LESSLED Kft-nél is van mód az áru megvételére, átnézésére kézben való megvizsgálásra...
Cégünk termékei az összes nagykereskedő kinálatában megtalálhatóak országszerte akinek esetleg nincs módja felutazni Budapestre.
Természetesen nálunk is áll az egy év cseregarancia mint minden kereskedőnél.
Mi elsősorban importtal és a LED-ek bevizsgálásával foglalkozunk.

(#100) LESSLED


LESSLED
(újonc)

Megnéztem az elöttem kettövel hozzászoló linket és nem kivánok érdemben nyilatkozni ugyanis nem tudnék elfogultság nélkül...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.