Új hozzászólás Aktív témák
-
mrhero
tag
válasz
sasa134 #12893 üzenetére
Egy szóval nem mondtam, hogy jelenleg buborék van az ingatlanpiacom Magyarországon.
Egy pszichológiai jelenségre próbáltam rávilágítani, aminek semmi köze ahhoz, hogy gazdasági szakember vagy vagy sem.
Lehet ez tulipán hagyma vagy bitcoin. Attól, hogy mindenki veszi, termeli, bányássza, nem biztos, hogy fényes jövő előtt áll. -
mgoogyi
senior tag
válasz
sasa134 #12901 üzenetére
Az alapja minden hosszú távú portfóliónak, hogy a pénzed részben kötvényekben és részben részvényekben tartod. A statikusak a legegyszerűbbek és az emberek többségének a legjobbak, a klasszikus a 60-40 arány.
Hosszú távon részvény oldalon az ETF-ek a legerősebb versenyzők.
Kötvény oldalon pedig vagy a kötvény ETF-ek vagy ha forintos kötvény kell, akkor a magyar állampapírok.
Lényeg, hogy a kötvények szerepe a portfólióban a stabilitás, ezért ennek a pénzneme tipikusan az, amiben a pénzedet elköltöd. Ha eurós országban dolgozol, akkor eurós kötvényben vagy kötvény ETF-ben gondolkozz.A részvény-kötvény arány csak azon múlik, hogy milyen kockázatvállalási hajlandóságod van/mekkora veszteséget vagy képes elviselni. Ezt te vagy az egyetlen, aki el tudja dönteni. Én 30% részvény etf-nél nem merek többet tartani, Bogle asszem 50-50%-ban tolta, Warren Buffet meg azt mondja, hogy a vagyonának egy részét majd 90% részvény - 10% kötvény arányba tegyék majd halála után.
Az MSCI World, MSCI World ACWI, S&P 500 mind jó választások részvény etf-nek.
Ha ingatlanbefektetést szeretnél, arra is van ETF, ami ingatlanos cégek részvényeit tartja. Hasonlóan fog mozogni az árfolyam, mint az ingatlanpiac, csak mivel likvid, így sokkal könnyebb szabadulni tőle, mint egy ingatlantól. -
Stanlee
őstag
válasz
sasa134 #12893 üzenetére
Befektetesi jelleggel, KP-ra en biztosan nem vennek ingatlant. Persze ha mindenaron be akarsz fektetni es a bp-i lakas tunik szamodra az erre legalkalmasabb eszkoznek, akkor miert ne?
Amiert en nem tennek egy ingatlanra 70-100 ezer eurot, azok a kovetkezo okok:
- nem mobilis a penzem, tehat ha szukseg lesz valamilyen okbol a lakasban allo penz egy reszere, akkor nem tudsz hozzajutni gyorsan;
- a mai arak mellett nem egy kimagaslo a hozama, ha kifogsz egy rossz alberlot, a nagyjabol eves 4-6% kozotti hozamod minden egyes honap nem fizetes es uresen allas utan csak csokken;
- rokonsag elvegzi a lakas manageleset, jo alberlovel nem gond, ha nagy a fluktuacio, akkor azzal is foglalkozni kell es penzbe kerul;
- arra szamitani, hogy mindig csak noni fognak az ingatlan arak, az nem jo beallitottsag. 2004-2006-ban is azt gondolta mindenki, hogy nem lesz baj, es lett. Most is mindenki azt hiszi, hogy nem lesz korrektura a gazdasagban, pedig lesz. Mikor? Nem tudom, de akkor is tartanod kell a lakast es mi van ha pont akkor kell a penz, amikor nem vesz senki mert nincs penz?Nekem ma ha lenne ennyi penzem, akkor:
- allamkincstarnal szamlanyitas es a penz egy reszet PEMAP-ba raknam,
- fennmarado egy reszet, ha folyamatos bevetelt akarok, akkor vagy jo par osztalekfizeto reszvenybe tennem vagy osztalekfizeto ETF-be
- tovabbi reszeket MSCI Wolrd ETF-be
- ha nagyon ingatlant akarok, akkor vannak 6-8% kozotti kamatot fizeto crowdfundig oldalak (exporo, bergfürst, stb.) ahova 10 ezer euroig projektenkent lehet penzt betenni.De ez csak egy a sok velemeny kozul
-
törölt tag
válasz
sasa134 #12874 üzenetére
Évi 4%-ert miért érné meg lakásba fektetni? Ismerem a projektet, itt lakom mellette kb egy masik ujepitesuben, ha tudnad hogy ezek a lakasok mennyiert mentek ket eve nagyon hulyenek erezned magad a megvasarlasaval... De hajrá 😂👌
Egyébként ezen a környéken nem igazán vannak bérlők mert már messze van mindentől. Itt a tulajdonlás a jellemző. Persze most még mindent ki lehet adni, csak nem fetétlen azon az áron amennyiért most látsz próbálkozásokat a népszerű oldalakon... Én is majdnem belefutottam ilyesmibe egy újépítésű projektnél aztan az ott lakók felvilágosítottak hogy a hirdetett bérlési díjak csak álmokat tükröznek, nem a valóságot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- E-roller topik
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Honda topik
- Házimozi belépő szinten
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5 / 1TB M.2 SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest