- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
válasz
DarkByte #7256 üzenetére
Akkor nagyon kicentized a pénzügyeket, és maximalizálod a hitelt, ha a bank pl 20%-kal kevesebbre becsli a lakást, és már nem kapsz hitelt emiatt. Jó esetben ennyinek bele kell férni tartaléknak. Ráadásul a 20% már elég durva eltérés és talán jobb is akkor, ha nem tudod megvenni azt a túlértékelt lakást. Az sokkal inkább előfordulhat, hogy az adott ingatlant egyáltalán nem hitelezi a bank (szabályzatba ütközik, vájog ház, garázs, rossz településen van, stb...) Egyébként hacsak nincs nagyon nagy félreárazás (vagy egyértelmű túl-, vagy alulértékelésre utaló szándék, csalás), akkor a bankok el szokták fogadni az adásvételiben írt értéket.
Jövedelem oldalról meg elég sok bankban tudsz már előzetes hitelképesség vizsgálatot kérni, még mielőtt bármit csinálnál. -
axioma
Topikgazda
válasz
DarkByte #7256 üzenetére
Nezd, az ertekbecslo NEM dont a vasarlasrol, tehat az csak akkor vis major, ha beleirod.
Az ertekbecslo az adott banknal, csak az adott ingatlan fedezetevel megkaphato hitel maximalis mertekerol dont. Ha ez kevesebb, mint amennyire szamitottal, adhatsz kieg. fedezetet, tolhatsz be tobb onerot, kereshetsz masik bankot, egyik se a vasarlassal fugg ossze. Teny, donthetsz ugy (akar azert, mert ha az ertekbecslo azt mondja hogy rossz az ar/ertek ara'ny akkor masik lakast keresel, akar azert, mert egyik keruloutat se latod esetedben jarhatonak), hogy nem vasarlod meg, de akkor a szerzodesre figyelj ebbol a szempontbol is, mit vallalsz be erre az esetre. -
axioma
Topikgazda
válasz
DarkByte #7252 üzenetére
Hat en nem lattam a Funda ilyeniranyu papirjat, DE:
a foglalo a vevo altali felbontaskor az eladonal marad, elado altali felbontaskor duplan visszajar, vis major esetben (de pl. hitel meg nem kapasa nem automatikusan az!! csak ha beleirod explicite) egyszeresen visszajar
az eloleg az eloleg, barmilyen meghiusulas eseten egyszeresen visszajarAltalaban a foglalo ma itthon ing.vasarlasnal jellemzoen 10%, de kozos megegyezessel el lehet terni. Barmelyik iranyban.
Jellemzoen az szokott lenni, hogy szerz.koteskor (_nem_ eloszerzodes, egybol szarazpecsetes ugyvedes!) csak a foglalo kerul atadasra, ha tovabbi reszletek lesznek, az eloleget majd a mas forrasos reszlettel egyutt erdemes adni (az elado a foglalobol mehet tovabb, az eloleget viszont csak sajat felelossegre hasznalhatja, mert azt barmikor vissza kellhet adni).
Mi pl. egyszer pont igy adtunk 15% foglalot, mert mi tudtuk hogy nem lepunk vissza, es annyi kellett az eladonak a tovabblepeshez.
Ami tuti, hogy a fundanak edestokmindegy, hogy milyen aranyu foglalora szerzodsz. Elvben, mivel lakascelhoz kotott, utolso sajatero szeret lenni (te mar ne tudd megszakitani a folyamatot azzal, h nem teljesitesz). -
Melack
veterán
válasz
DarkByte #6879 üzenetére
Ez nagyban függ az ingatlanostól, meg a tulajdonostól, meg az ő hozzátartozóitól. Ha sokat olvasnak híreket, amik bulvárosak, meg az ismeretlen ismerősökre hallgatnak, akkor az előre megadott minimálárat sem fogadja el, csak a maximumot, vagy a felett. Lehet hívni az ingatlanost, hogy adtok kikiáltási ár -5%, foglalózod azonnal, így a nő is láthatja, hogy vennéd az ingatlant, nem csak az idejét pocsékolod. Bár ehhez kell egy jó ingatlanos is.
-
Remi1234
aktív tag
válasz
DarkByte #6879 üzenetére
Szvsz a mostani helyzet nem engedi az ilyet... Jo mondjuk en tavaly aprilusban kezdtem a nezelodest es pont akkor durrant be a piac
1 nap alatt adták el 1-2Mval drágábban a korábban eladhatatlan panelekt itt a 8-ban. Amikor megláttam a mostanit eszembe se jutott alkudni... Még azon paráztam h. Jon valami kps vevo aztán rámígér. De szwrencsére korrekt volt az ingatlanos (vagy hülye) mert azonnal levette a hirdetést. De a lényeg hog sztem ne nagyon akarj keménykedni. -
Lortech
addikt
válasz
DarkByte #6879 üzenetére
Decemberben vettünk egy lakást, 3-szor licitáltuk felül mások ajánlatát, a végén +4%-on állt meg, pedig már az első ajánlatunk is a hirdetett vételár volt. Úgy kellett rábeszélni őket, hogy egyáltalán új és új ajánlatokat tehessünk. Ha jó adottságú az ingatlan és eleve jó áron hirdetik, akkor könnyen lehet, hogy konkurencia akad, ami azért megnehezíti az alkudozást.
Nem igazán jó most vevőnek lenni, mi több mint egy éve nézelődtünk már és egyszerűen meguntuk annyira az egészet, hogy miután találtunk egy elfogadhatót, már néhány százezren nem akartunk szórakozni. -
Apollo17hu
őstag
válasz
DarkByte #6879 üzenetére
doeeg-hez hasonlóan az általam elsőnek kiszemelt lakást úgy "buktam", hogy az alkudozás alatt jött egy vevő, aki megadta az eredeti irányárat.
Végül ami lakást május végén vettem, nem alkudtam, de meg kellett várnom, hogy a kp.-s vevőknek kell-e (nem kellett). Felújított lakásról van szó, kicsit szívtam a fogam, hogy azért húzós ára volt, de most ott tartunk, hogy gyakorlatilag a legolcsóbb felújítandók kerülnek majdnem ennyibe a környéken (panelről van szó).
-
updog
őstag
válasz
DarkByte #6879 üzenetére
Nem tudom hogy az elmúlt egy hónapban mióta kiszálltam a nézelődésből mi változott, decemberben pl. egyszer az eredeti vételárra (alku nélkül) beadott ajánlatunkat simán felüllicitálta egy kp-s vevő, vagy mire odajutottunk hogy döntsünk (~24 óráról beszélünk, tul.lap, közös képv., eladó facebook profilja, ingatlan környékének körbejárása) már elvitték, három napos hirdetés volt. Volt ahol tudtunk volna alkudni, nahát jobban körülnézve (legkésőbb a tul.lapon) kiderült hogy miért. Most ilyen a piac..
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Bomba ár! HP Omen - i7-7700HQ I 16GB I 512SSD I 15,6" 4K I Nvidia GTX1050Ti 4GB I Cam I W11 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest