- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Netfone
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
A padlobol hoerzet a szervezetnek idegen erzes (me'g ha amugy el is terjedt), alapvetoen az ember (allat) ugy van kitalalva, hogy a napbol, fentrol jon a sugarzas, a meleg padlo nem is jo a la'b errendszerenek.
Az infrafutes lenne az en vilagom, ha nem 2005-ben hanem most epitenenk, es annak megfelelo szintre lehet hozni a hoszigetelest -- inkabb abba kellene beruhazni a gazos/vizes/kemenyes futesrendszer helyett. Majd a kovetkezonel -
Ezekiell
veterán
Mérget vehetsz rá, hogy van közös költség, és nem is alacsony (biliárdszoba +edzőterem +medence, az nem lesz olcsó).
Infra fűtés jó cucc, nagyon jó hőérzetet ad (legalábbis a padlóba épített verzió, de itt képeken nem látok a falakon paneleket, szóval tippre padlóban van), de elég drága a rezsije. Inverteres fűtő klímával kiegészítve már talán nem rossz. Arról a 15k-s villanyszámláról azért kérnék tőlük számlamásolatot, különösen a téli hónapokról.
-
sakal83
addikt
Szerintem ez egy panellakás-féle, bár kétségtelenül jól felújítva. Nem sok egy kicsit érte azon a környéken (közel a havanna ltp)? szerintem nem annyira topotop vétel ez, de csak magánvélemény. Nem rossz környék, de azért jobb lokációban is kaphatsz pár milliüval megdobva újszerűt, ami értékesebb.
-
Drizzt
nagyúr
Nekem nagyon fura egy ilyen leiras, ahol hosszan fejtegetik, hogy mennyire imadjak a lakast es milyen jo...
Aztan arrol mar nem esik szo, hogyha annyira tokeletes minden, akkor miert is akarjak eladni...
Oke, en se irtam bele a hirdetesbe anno, de nem is omlengtem orakig a lakas tokeletessegerol. A radiator gipszkarton moge lett rejtve az nekem nagyon wtf-nek hangzik. De nem ertek a lakasokhoz.
-
Stanlee
őstag
sorry, felreertettelek. Akkor inkabb bereljetek Mo-n, a meglevo penzt MAP+-ba tenni, majd kissebb lakast venni belole, ha visszakoltoztok es azt kiadni. Mivel nem Mo-n kepzelitek el a jovotoket, igy nem eri meg szerintem nagyot venni, majd esetleg eladni (az adokon ugyis eluszik ennyi ido erteknovekedese), kiadni se igazan lehet jol, akkor inkabb 2 kissebb.
-
Stanlee
őstag
Szia! Koszonom.
Mar regota akartam irni a "problemadra". En maskepp allnek hozza a dologhoz. Ha van ennyi befektetesre varo penzed, akkor en 40-50 m2 kozotti, kb. 10-15 eves lakasokat keresnek. Ezeket kb. 30 millioert meg lehet venni. Nem kell ennel dragabbra lonni, mert akkor biztosan nem eri meg.
Keresnek egy jo hiteltanacsadot, aki el tudja intezni, hogy kulfoldi adorezidens es kulfoldon bejelentett munkavallalokent is kapjal hitelt. Maximum 50% onerot raknek egy ingatlanba. A fennmarado reszt hitelbol oldanam meg. Vagy vennek 2 lakast hitelre, vagy 1-et hitelre es a fennmarado reszt a szabad tokebol betennem MAP+-ba. Azert ebbe, mert likvid es ugyanannyit hoz, mint egy lakas Bp-en, vagy meg tobbet. Mivel ugy erzem, hogy a novekvo ingatlan ar trend vonz, igy nem kotnem le az osszes szabad penzt egy lakasba.
Amugy en ma nem vennek lakast meg Bp-en sem. A mai arak mellett ha az adot, egy uresen allast vagy nem fizeto berlot es az amortizaciot belevesszuk a szamitasba, akkor kevesebbet hoz egy lakas, mint a MAP+. Persze lehet, hogy 15-20 evre vetitve nagyobb az erteknovekedes, de ki tudja?
Ami meg engem nagyon zavar az az illokvid mivolat a lakasnak. Most is kellett volna a vasarlashoz a penz, a lakast nem tudom pillanatok alatt penzze tenni. Az allampapirom eladtam par kattintassal, a reszvenyeimre a bank igenylestol az odaiteleseig egy het alatt adott szabadon felhasznalhato hitelkeretet.
Nem egyszeru dontes egy ingatlanvasarlas, az biztos.
-
Mercutio_
félisten
Nyilvan tarsashaznal ez valoszinuleg fedezve van a kozos koltseggel, marmint, hogy a hoszivattyuval baj lenne garin kivul.
Nyilván nincsmivel a lakók nem szeretnek többet fizetni, és ha fejlesztik a társasházat a közös képviselő se azzal kampányol, hogy a fejlesztés némi felújítási alapba fizetés növekedést is kellene, hogy jelentsen, hanem azzal, hogy mennyit spórol ezzel a ház, mennyi idő alatt terül meg. (Lásd. még következő idézett részt)
Sőt, olyannyira nem szeret a legtöbb lakó a szükségesnél több közös költséget fizetni, hogy sokáig felújítási alapot se képeztek, csak mióta a társasházi törvény előírja.
Az pedig, hogy egy társasháznak van X milla pénze jó dolog, de tudni kell hány lakás (albetét) osztozik ezen, milyen a társasház mérete, állapota (szigetelés, tető, elektromos hálózat, lifttek, fűtés, gépészet, stb.) és ezekből eredően mikor/mekkora kiadások várhatóak.2 ev a gari aztan csokolom, kiakadt, gondolom tarsashaznal munden gepeszeti koltseg nagyjabol be van kalkulalva.
Rosszul gondolod.
Egyrészt amikor egy társasháznak eladnak egy rendszert a kalkulációkat egy optimális 10-15-20 éves hibamentes (vagy max "kopó alkatrészek cseréje") ciklusra mutatják be, másrészt maga a társasházak/lakóközösségek többségére se jellemző a worst case scenario-ra való felkészülés. Egyébként se értenek hozzá, nem ismerik a lehetséges problémákat, általában nem is akarnak tudni róla. Előre nem szeretnek gondolkodni, különösen, mert az pénzbe kerül -
sakal83
addikt
ennyire szerintem ne agyald túl. Vagy házközpontist nézz, vagy kondenzációst. Ha nem az, akkor hagyd el. Ez a nem valószínű, hogy tönkremegy eset egy nem az előbbi kazánnál nem épp jó érv
Én adtam el ezért lakást. Kihívtam a szakit. Mondta, hogy pár év és lesz baj. Sokba fog kerülni a háznak. A lakógyűlés pedig meggyőzött, hogy SALE, mert elkezdtek vitatkozni egy 500Ft-os emelésen... Pedig 10 éves ház volt. Ha nincs fűtésed pár ember miatt az megfizethetlen érzés. Nálunk a házközponti egyik kazánja szállt el, és 30 nap volt a csere. Szép februári hónap volt... Tusolni felemelő érzés hideg vízzel
-
A Zéé
addikt
Cső a csőben kémény csak a kondi kazánhoz kell. A turbósok is csak egy sina csőre, rosszabb esetben gyűjtőkéményre voltak kötve.
Volt olyan lakás felújításom, ahol 2000 körül épült házban egyedi turbós kazán volt gyűjtőkéménnyel, és azért kellett megszakadnunk, hogy 2016.08.01 előtt legyen új kéményseprői nyilatkozat, mert addig lehetett üzembe helyezni ilyen berendezést. Az egésznek a pikantériája, hogy egy gyűjtő keményre csak egyforma típusú kazánt engedélyeznek, szóval olyant kellett találnunk, mint ami eredetileg is fenn volt. Nagy rohanás volt...
Ha nem jött volna össze, akkor csak kondi kazán, csak egyedi kéménnyel egy olyan kürtőben, ahol nincs hely neki. Nem tudom hogy lehetett volna megoldani, mert felettünk volt még 3 szint... Ez egy brutál kényes szitu, mert lassan majd kezdenek szépen elhalálozni az ilyen kazánok, és akkor mehet majd a fejvakarás.Kondi kazán kéménye most méterenként olyan durván 50-60k költség. Ha el tudod vezetni valahol...
Ezért mondom, hogy társasháznál jobb a házközponti. Ott nem a te nyűgöd, ha cserélni kell, és a szívás is kisebb vele. -
A Zéé
addikt
Kondi kazánhoz másfajta kémény kell. Úgy nevezett cső a csőben kémény, ahol a belső csőben megy ki az égéstermék, a körülötte lévő külsőben pedig friss levegőt szív be. És csak ilyennel lehet, valamint nem lehet gyűjtő kéményeket alkalmazni, minden készüléknek saját kemény kell. Régebbi épületeknél ez lehet a fő buktató.
Geotermikus szivattyúval nem volt még dolgom, azokat nem vágom annyira, de szerintem azok sem ördögtől valók. Megépíteni kicsit szívás őket, azt tudom :) -
A Zéé
addikt
nincs olyan, hogy átállni kondenzációsra. Majd ha tönkremegy az, ami most benn van, akkor cserélik. Ok nélkül nem kell, és nem is kifizetődő.
Hőszivattyú meg szintén nem ördögtől való egyébként. A működési elve kb. ugyanaz, mint amikor a klímával fűtesz, csak hatékonyabb. Amit most építünk az vegyes lesz. 1 kondenzációs kazán és egy hőszivattyú van a kazánházban. Asszem 5 fok felett csak a hőszivattyú dolgozik majd, az alatt pedig besegít neki a kazán is.
(#14203) sakal83
előző házon nem akartak hinni nekem, így kihagytuk a hálót az Ytong előtétfalon, hogy spóroljunk. Aztán amikor az 1. réteg festés előtt meg tudtuk számolni, hogy hány darab tégla lett felrakva a falra, akkor újra lett húzva az összes fal, de akkor már hálóval -
sakal83
addikt
Szigetelesnel: min. 8cm. Futes: ahogy irtak hazkozponti de minimum kondenzacios kazan. Az hogy majd cserelik az nem letezo:). Es amire meg figyelni kell: a haz esetleges sullyedese (repedesek) azas; valaszfalak ne kartonok legyenek illetve a peneszt nezd. Ha ytongbol van legyen halozva belulrol. Nezd meg h rozsdase a viz. Illetve figyelj az athallasokra. Ha zajos a szomszedbol es 2012 elotti akkor felejtos. Tenyleg ovatosan a peremkeruletben 2012ig epultekkel. Vannak durvan sikerult peldanyok( komoly sullyedesek; felig szigetelt; felkesz; ultragagyi anyagok).
-
A Zéé
addikt
Beszállni sajátba lehet, hogy nem most a legjobb, de ha ez a célotok, akkor nem szabad a spekulációval sokat foglalkozni.
Ilyen társasházaknál az egyedi fűtés nem a legjobb, de ha mégis az van, akkor kondenzációs kazánnal kell keresni, ahogy sakal83 is mondja, különben szopás a csere.
Ha házközponti fűtéses, akkor nem kell nagyon foglalkozni vele, mert nem tudsz. 2016 óta nem lehet már mást, csak kondenzációs kazánt beépíteni. Ha korábbi az épület, akkor nem biztos, hogy az van benne, de ez téged nem kellene, hogy nagyon érdekeljen. Ha befosik, akkor majd cserélni kell kondenzációsra, de erre van a társasháznak a felújítási alapja, hogy finanszírozza. Ezt esetleg érdemes a közös képviselőtől megkérdezni, hogy hogyan áll, ha valamelyik lakás komolyabban érdekel titeket (de nem biztos, hogy kapsz rá választ). Házközpontinál az a fontos, hogy egyedi mérős legyen legalább a fűtés, így ha nem vagytok fázósak, akkor lehet fogni a számlán.
Szigetelésből minimum 10 cm legyen a falakon. -
sakal83
addikt
Par evessel boven nincs gond ha jo minosegu. Vagy hazkozpontist vagy kondenzacios kazanosat nezz es szigeteltet! Mast ne! ( turbos es elobbi kazanok kerulemdoek mert alkatresz hijan akar 2-3mos koltseged is lehet es csak ido kerdese) De egy ilyenbe mar minimum cserelned kell a melegburkolatokat ajtot es egy alapos festest is elvisel. Ez kb 1-1;5m ft. Ha hidegburkolat se jo akkor plusz 1m-1;5m a furdovel. Az a baj hogy az emlitett kulso keruletekben elegge sporolos lakasokat epitettek a 2000es evekben. Talalkoztam egy ket brutallal... pl a 3. 4. Ranezesre kerulendo. Az elso amit erdemes megnezni.
-
Egon
nagyúr
Melyik bank?
A környezetemben max. 6 hét alatt mindenki kapott hitelt, általában a K & H-nál vették fel. Az Unicredit ajánlható még, ellenben pl. a Raiffeissen-t messzire kerülném (jellemző még, hogy a kis bankok (pl. Gránit) is veszélyesek: egyrészt szeszélyes lehet a hitelezési gyakorlat, másrészt nem szívesen finanszíroznak nagyobb összegeket a lakosságnak).
Szerk.: nekem ha 2 hónapig elhúzza a bank a 20 milla feletti hitelemet, az baj lesz, mert addigra ki kellene költöznöm a jelenlegi ingatlanból...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- Samsung Galaxy A54 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest