Új hozzászólás Aktív témák
-
Ariadne
őstag
Ne búsulj, gyűjtögessetek pár évig - nekünk a lakáskassza is bejött (OTP vagy Fundamenta), mert ösztönöz arra, hogy rendszeresen félretegyél lakásra -, és aztán hitellel majdcsak sikerül. Ha vigasztal, mi 10 évig laktunk bérelt lakásokban, mire most jó sok hitellel sikerült egy lepukkant kis lakást vennünk és felújítanunk, és ezzel együtt is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy eddig eljuthattunk. Nagyon gondosan választottunk albérletet mindig, és még itt a nagy büdös fővárosban is teljesen normális, sőt jó fej volt mindig, akinél laktunk, sosem volt gondunk, és ráadásul jó áron is laktunk mindig. Szerintem a mai magyar fiatalság többsége azért így kezdi, nincs ebben semmi tragikus.
Kalandor: Az már a telefonszámról látszik.
Engem csak az zavar benne, hogy akkor is a tulaj adja el, nem az ingatlanos, mivel a tulajé. Na mindegy. Egyébként anno én is a "tulajos" hirdetésekre robbantottam rá mindig, mert hát ugye az ingatlanos jutalékát inkább megspórolná magának az ember, ha egy mód van rá.
-
Ariadne
őstag
Szerintem az ár alapján egyértelmű, hogy bérleti jog. Budapesten azért nem nagyon teremnek kétmilliós árú lakások, még 24 m2-en sem.
Egyébként én is sok ilyen hirdetést látok, de még senki nem tudta megmondani, hogy miért hirdetik ezeket egyáltalán, és mi lesz azzal, aki megveszi... -
Ariadne
őstag
Az egy dolog, hogy nem érdemes ilyet megvenni, az a másik, hogy hivatalosan nem is lehet, ezt próbáltam leírni az előbb. Ugyanis az önkormányzati bérlakásokat hivatalosan az arra rászorulóknak adja ki az önkormányzat, vagyis elvileg nem lehetne eladni, mivel a bérlő nem rendelkezhet a bérleti joggal, csak az önkormányzat. Az önkormányzat viszont vagy kijelöl új bérlőt vagy eladja a lakást, ezek a lehetőségei, a bérleti jogot eladni nem szokta. Magát a lakást eladni ritkán, de szokták az önkormányzatok (lásd 7. kerület, ott pont azt akarták elkerülni, hogy a bérlők éljenek elővásárlási jogukkal, amikor eladja az önkori a házat
), de ez az összeg nem arra utal, hogy erről lenne szó.
fokukac: Tudom, hogy bérleti jog, éppen ezt írtam le...
-
fokukac
nagyúr
hát hülyeségnek hülyeség, meg valószínűleg nem értékálló, de mondom, ha összeveted azt, hogy fizetsz jelképes 15 ezer forintot az önormányzatnak, vagy 50-et egy igazi lakástulajnak, lehet, hogy van értéke önmagában a megtakarításnak.
Vannak bizonyos helyek, pl. a budai vár területe, ahol olyan áron mennek a bérleti jogok, mint máshol az öröklakások....
-
Ariadne
őstag
Hát, az önkormányzati az más tészta, hivatalosan el sem lehetne adni. Aki benne lakik, az ugyanis nem adhatja el, mert nem az övé, az új bérlő kijelölésének joga pedig az önkormányzaté, és ez akkor is csak bérlet, nem tulajdonjog. Persze vannak önkormányzatok, ahol egyes esetekben meg lehet venni az önkormányzati lakást (az önkormányzattól persze), de az messze nem kétmillió, hanem valós érték (kellene hogy legyen). Aztán hogy az önkormányzatokkal mit kavarnak a gyakorlatban, azt nem tudom, ebben a részében nem tudok segíteni...
-
Ariadne
őstag
Így néz ki egy tulajdoni lap. Ha nem veszel fel banki hitelt, tkp nem is kell hiteles, az sokkal olcsóbb (2000 a hivatalban, az ügyvédnél online még olcsóbb). A másolat azt jelenti, hogy minden valaha volt és meglévő adatát tartalmazza az ingatlannak, ezt egy adatbázisból nyomtatják a földhivatalban, vagy az ügyvéd lekéri egy központi adatbázisból. Ez utóbbi is pont olyan pontos tartalmú egyébként, szóval a hiteles változat csak akkor kell, ha kifejezetten kérik (pl. bank), egyébként jó a nem hiteles is.
A kétmilliósat nem tudom, hogy érted (létezik ennyiért lakóingatlan?), ha úgy jön ki, hogy eladsz és veszel is, akkor bizony az csak az apehnél számít, az ügyvéd a teljes vételárra kéri a maga díját.
-
Ariadne
őstag
Használtra a következő:
Kinézed, megnézed, aztán megnézel több másikat is, mert kiderül, hogy pár dolgot nem írtak le a hirdetésben. Majd ha megvan a kiválasztott, akkor bejelentkezel az ügyvédedhez (ismeretségi körből érdemes választani, ha van, vagy ha valakinek már jól intézte ingatlanügyét), megbeszéled vele, miről lesz szó, kikér tulajdoni lapot (vagy akár te is, ha olcsóbb), és egyeztetsz a tulajjal. Ha megállapodtatok a részletekben (ki, mikor, mennyit fizet, határidők, tehermentesítés), akkor elmentek az ügyvédedhez és aláírjátok a szerződést. Ügyvéde válogatja, milyen konstrukcióban megy a dolog, de ha nincs rajta teher, akkor tkp csak annyi az egész, hogy pénz ide, tulajdonjog bejegyzéshez hozzájáruló nyilatkozat oda, ezzel a papírral meg az ügyvéd intézi a bejegyzést.Ha teher van rajta (ált. valamilyen jelzálog), akkor azért figyelni kell, szerintem az egyik legjobb megoldás, ha aláíráskor (foglaló adással együtt) aláírja a tulajdonos a tulajdonjog bejegyzéshez hozzájáruló nyilatkozatot, amit letétbe helyez az ügyvédnél. Ha a tehermentesítés határidőben megtörtént, az ügyvéd felé igazolja ezt a tulaj, ekkor lehet kifizetni a foglalón túl fennmaradó részét a vételárnak, és felszabadul a nyilatkozat, amit az ügyvéd benyújt. De ezeket majd úgyis az ügyvéd elmondja, hogy szokta ő, nagyobb összegű lakáshiteleknél gondolom a bankok miatt lehet variálás (pl. előre fizetni a vételár egy részét, amiből ő tehermentesíti, vagy letétbe helyezni a vételárat vagy egy részét), ezt a részét nem ismerem.
Tehát ha kifizetted a pénzt és megvan a nyilatkozat, amiben visszavonhatatlanul engedi a tulajdonjogod bejegyzését a régi tulaj, akkor jöhet a birtokbaadás. Ez a tényleges átvétele az ingatlannak, óraállásokat felírva (közmű átjelentésekhez), kulcsokat átadva.
A dolog persze csak akkor lesz tuti, ha kezedben van egy tulajdoni lap, ahol te szerepelsz tulajdonosként egyedül (nem csak széljegyen!), ez némi időbe telik. De ha megvan, onnantól már csak a szerelmeslevelet lehet várni az apehtól az illetékkel...
-
fokukac
nagyúr
-felhívod a tulajt / ügynököt
-megnézed a lakást. megkérdezel mindent, miért adja el, kik a szomszédok, mikor volt felújítva, várhatóan mit kell rákölteni, van-e rejtett hibája, stb.
-kinyomozod, hogy minden rendben van-e (a ház állapotával, tartozásokkal kapcsolatban szomszédoknál, közös képviselőnél, stb.; tulajdoni lap lekérése a földhivatalnál, stb.)- ha tetszik, és nincs olyan tényező, ami eltántorítana a vásárlástól, akkor alkudsz (kötelező!),
-és megveszed.A vételhez kell egy ügyvéd. ő intéz mindent, a tulajdonjogokkal kapcsolatosan, az ő felelőssége, hogy a nevedre kerüljön a lakás a földhivatalnál is
Az adásvételi szerződés megkötésekor általában csak foglalót fizetnek, a teljes vételárat később, mondjuk 1-2 hónapon belül szokták odaadni. Ha nem hiteles vásárlás lesz, akkor akár azonnal is fizethetsz, de ezt csak akkor tedd meg, ha az eladó azonnal a birtokodba tudja adni a lakást. (tehát nem kell idő ahhoz, hogy kiköltözzön)
A foglaló egy jogilag kötelező előleg, ha az eladó eláll a szerződéstől, akkor a dupláját kell visszaadnia, ha a vevő áll el, akkor pedig bukta.Miután megtörtént a vétel, az összeg ki van fizetve, megtörténik a birtokba adás, azaz átveszed a kulcsokat. Az átadás-átvételkor fel kell írni a mérőórák állását, és ezt, valamint a tulajdonváltást be kell jelenteni a közműszolgáltatóknál.
A lakást pedig idővel a nevedre írják, és ezért vagyonszerzési illetéket kell fizetni az állambácsinak.
Az illeték összege nem kevés, a 4 millió alatti részre 2%, az a fölötti részre 6%.
dióhéjban ennyi.
-
Josh
tag
Várjá, vazz, elbaxtam.
Az autóra nem lombardhitel van, csak a Lombard Finanszírozási zrt-től vettük fel a hitelt.
A hitel az fix törlesztő részeltekkel rendelkező deviza alapú finanszírozás.
Ja igen, hogy hülye az aki ilyen hitelt felvesz? Nos, így is lehet fogalmazni, én inkább azt mondanám, hogy hallgatott a család barátjára.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Filmvilág
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gyúrósok ide!
- AliExpress tapasztalatok
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Eladó Vagy Csere Samsung Galaxy Z Fold 4
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Samsung S25 Ultra 256GB Csak kipróbált!! Jótállás: 2028.06.19.-ig
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest