- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Egy óra, két rendszer
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Honor Magic V2 - origami
Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
válasz
Brandynew #17146 üzenetére
Hogy lesz önrészed az elso sajat lakasra? Hol elsz az onerogyujtes kozben es mennyiert?
Tehat 150e ft eleg 3 szemelynek? Te jo eg... Mikor ettel utoljara fott etelt? Illetve kedves parod jovedelemkieseset mibol allod.?
Na de hagyjuk is mert felesleges. De szerintem itt a forunozok jo resze tud szamolni es el is. Nem az M1et nezi..
-
Mercutio_
félisten
válasz
Brandynew #17138 üzenetére
Aki visszakeres az gondolom a teljes thread-et elolvassa az ellenérvekkel és az "igazság kibomló szálaival" együtt
A másik amit elfelejtel, hogy most nem 3 évvel ezelőtt van, se az ingatlanok árai, se a gazdasági folyamatok/munkahelyek biztonsága/várható bérek/esély másodállásra, stb. nem azonos.
Btw ha állításod szerint is 160k egy normális albi te hogy teszel el 2x180k-ból 210k-t úgy, hogy mellette eszel-iszol, tisztálkodsz/ruházkodsz, közlekedsz, mosol-takarítol, stb.
Szvsz a csok és kapcsolódó részei egyre inkább egy eszköz a társadalom további megosztására + az ingatlanárak egekbe tolásával a GDP mesterséges emelésének is eszköze.
Még az a kérdés mennyi és mekkora terhet fog róni az adófizetőkre és meddig? -
sakal83
addikt
válasz
Brandynew #17138 üzenetére
Tehat 360bol 210et felreraksz. No comment. A hid alatt elsz addig? Ha elkezded hogy szuloknel akkor komolytalan vagy... Plusz esetleg megvan az alomhaz 160plusz resziert ami 200e. Ft. Mit csinaltok 3an 140e ftbol? Ha tényleg sokan vannak igy mint Te akkor lesz meg hazam
csak ido valas stb kérdése
Te tenyleg nem szamolsz negativ tortenessel 30 ev alatt...
-
válasz
Brandynew #17124 üzenetére
Fentebb már kifejtettek veled kapcsoaltban pár dolgot én is közszférában dolgozok és ahogy Sakál írta spárta kellett hogy összerakjam azt a kis pénzt a másik hogy ezt a lekezelő stílust hagyd el itt nem bent vagy ahol talán kisfönök vagy és oszthatod az észt .
Kobe pont ezen gondolkodtam ha nekem otthon vidéken van két ingatlanba tulajdonjogom az egyikben 50% akkor én már nem kapom vagyok jogosult arra a mokolásra amit Tigristank (ezuton is
)írt le meg én is utána kerestem hogy újépításűnél 35 év alatt 15 m és 30 misi közötti részt kell kifizetni ?
-
Csabroncka
addikt
válasz
Brandynew #17122 üzenetére
...meg néha a fejekben is kicsit rendet kellene tenni! Úgy gondolom Budapest és vonzáskörzetében nem feltétlen kötelező a családi kertes ház. Imádom hallani, hogy mennyi munka van hétvégén a kertben, mert hét közben senki nem ér rá (jön a kert-ész)...
Van egy ismerősöm, Ő minden reggel alsó hangon fél órát szállítja a gyerekeit az óvodába és a bölcsődébe ami az ominózus Biatorbágyon a település ellenkező felében van. Nálunk reggel 6:30-kor kelnek a gyerekek.... reggeli, kis mese és átsétálok (vagy a feleségem átviszi őket) az egy utcával arrébb lévő bölcsibe és oviba az aszfaltos járdán.
Aláírom nem egy luxusvilla egy gazdagréti panel, de a trendet direkt nem követem, más elképzeléseim vannak!
- Azért a matek nekem nem jön ki (gondolkozom mennyi is az annyi fizetésben): ha 13-ért vetted a lakásod és 20 -ért eladtad, akkor ha 0-ról indultál 10 milla hitel kellett, amiből visszatoltál tőkében 3 év alatt kb 1,5 millát.
Miután eladtad a lakásod maradt kb 11 millád, ha jól gazdálkodtál akkor kötöttél max 4db 4 éves lakástakarékot, így most van/lesz ha még spóroltál hozzá + munkával nagyon max 18 millád - kérdésem mire elég ez most?
-
sakal83
addikt
válasz
Brandynew #17114 üzenetére
Toled szabadon 2019bol: "Jelenleg egy ~20 milliót érő jelzáloggal terhelt lakásban élünk a feleségemmel, gyerekünk nincs."
Ecceruen semmi nem all osszhangban azzal amit most irsz a 2019es hszedhez kepest. -
sakal83
addikt
válasz
Brandynew #17117 üzenetére
"Nem panaszkodni kell a fiataloknak, hogy szegények, nem adnak nekik házat, hanem dolgozniuk kell és lesz házuk 30 alatt."
Huh. Ez megfekudte a gyomrom. Ez kulonosen vicces ugy hallani hogy 5 eve meg 7mert vettem budai panelt szegeny chf hitelestol:) 50m 30 eves kor alatt siman megy. Csak akarni kell.
A közalkalmazotti berbol meg evidens hogy belefer. Jopar evet lenyomtam a koz szolgalataban. Ha ott lennek meg mindig a diakhitelt torlesztenem...
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #17120 üzenetére
Az egyetlen megjegyzesem, hogy nem minden szakmaban lehet fusizni, vagy nem minden varosban lehet olyan kepesitest nem igenylo feladatot talalni, amit lehet melo mellett csinalni. Vagy a munkaszerzodes pl. kizarja, engedelyezeshez koti.
De en pont az vagyok aki szerint aki amit el tud erni, azt tegye is meg. Csak ismerek olyat aki nem tudna utana csinalni. Igaz, nem 30 alatti, de szerintem o akkor se tudta volna, szoval csak az nem tetszett hogy barki utanacsinalja. -
Kobe
veterán
válasz
Brandynew #17109 üzenetére
Egy primitiv barom konstrukcio volt amibol egy primitiv barom diszkriminativ intezkedest csinaltak, 0 tarsadalmi haszonnal.
Remelem Novak neni bejelenti hogy a gyermekes apukak januartol heti 1 felsz**lanyt ingyen kapnak, mert miert ne.Aki nem lat az orranal tovabb, es tapsikolva orul neki, az is addig lesz a velemenyen amig az aktualis rezsim nem gondolja ugy hogy palfordulassal ideje lenne mas nepcsoportokat is egy kis diszkriminativ gazdasagi deepthroatozasra benevezni.
Mondom a gyakorlatban hogy lesz:
Kivitelezo / ertekesito :
- hallom tetszett kapni egy kis illetekengedmenyt. Sajnos felmentek az arak idokozben, es kulonben is, nem tetszett alairni a szerzodest idoben, mert a hataridore tetszett jatszani, hat sajnos azt is be kell epitenunk az arba.(aki azt hiszi ezzel 1 fttal olcsobb lesz a CSOk os ingatlanja, vegtelenul naiv. Ez nem neked tamogatas, hanem az epitoiparnak. Mint ahogy a bankadot sem haritotta at ugye senki soha....)
Namarmost, ha a rezsimet tenyleg erdekelne a gyermekvallalas osztonzese,
-lehet pl meddosegi klinikak fejlesztesere kellett volna forditani plusz forrast,
-vagy hogy egy elvileg tamogatott (de gyakorlatban nem tamogatott) lombikprogramra ne menjen el zsebbol 5 milla
-vagy mondjuk ugyanebben a programban az allami szferaban ne legyenek tobb eves varolistak (ha nem akarsz varni, fizessel)
-vagy ha mar az emlitett illeteknemmel szerettek volna jatszani, esetleg feloldhattak volna az olyan ordito ellentmondasokat benne, amik jelen pill is megvannak. Miszerint ha pl 35 ev alatt orokolsz (akarcsak reszben) egy borsodi zsakfaluban egy ingatlant, amiben sosem laktal, sosem fogsz, es osszerteke kb 3 zsak krumplival / 1 db mobilbudival vetekszik, akkor papiron te mar vagy annyira vagyonos hogy a fovarosban sajat lakhatasi celra vasarolt pecora ugyanmar ne kelljen korhatar alatt es jogviszonyszerzestol fuggoen a 8-10x akkora illeteket fizetned elso lakashoz jutaskor (merthat csaladot alapitani eselyesen az fog aki akkor teremt lakhatasi celra otthont, nem az, akinek mar van X gyereke). Erre az adohatosag valasza: hat te mar ellotted azt a lehetoseget, itt a csekk.
-esetleg eltorolni a p*csaba az egeszet es fejlett vilag modjara atallni a vagyon alapu adoztatasra, pl eves ingatlanado, mint sok mas orszagban, amiben mar epeszu keretek kozott gyerekszam / nm fuggvenyeben lehet kedvezmenypolitikat kidolgozniIgazabol egy laza retyozas alatt barmely normal felfogasu atlagember szebbet, tobbet, tobbfelet es kigondoltabbat tud a temaban megalmodni mint amit Katinka 2 nap alatt kiizzadt magabol.
-
Because
őstag
válasz
Brandynew #17124 üzenetére
Írtad: "Bárki, aki keres annyit, mint egy közalkalmazott, tud saját lakást, majd házat venni. 30 alatt"
jó már tudom, hogy ebben a mondatban nálad természetes az ezen felül végzett munkaolyan mint egy fogyást segítő termék apróbetűje amiben a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás írják le
-
-
updog
őstag
válasz
Brandynew #17112 üzenetére
A saját (
valószínűleg valahol szerencsefaktort is tartalmazó, mert a matek az nem jön ki. szerk: ok pluszmunka, elég komoly lehet ráadásul) példádat ne vetítsd le a piacra és mindenki másra. szerk: ettől még igaz: "szerencsésnek" kell lenni (pl. én 4 éve vettem a saját panelem, aki most "indul" gyerektelen friss házasként sokkal jobb helyzetben van, én meg a három gyerekkel kiárazódtam abból hogy a közeljövőben pl. családi házba költözzek, főleg a "támogatások" miatt. Ráadásul dolgoznék én is hidd el, mert minden vágyam dobbantani a panelból, de gyerekek és napi 10 órás - OK, önmagában nem rosszul kereső - meló mellett..)
Vagy ha ki van maxolva a 3 gyerek CSOK, Babaváró, és minden lehetséges családtámogatás, és még mellé hitel - az viszont durva elköteleződés, durva feltételek, komoly lehetséges következményekkel, és attól hogy elérhető, sokan nem akarják, és nem is mindenki tudja igénybe venni.
Nem az hogy nem hiszek neked, most így számolgatva, nekem mint egy (szerintem) átlagos IT-s állással + feleségem közalkalmazott, ha most eladnám a zuglói panelem, akkor meglenne az 50M kp-ben. Csak:
- nem maradna tartalék
- kb. egy "2000benújépítésű" lakást tudnék venni max. belőle, kisebbet mint a mostani panel (plusz a szutyok minőségű lakások miatt csöbörből vödörbe)
- úgy jön ki nekem, hogy 16-ért vettem anno ezt a panelt (és akkor is sokalltam), ami most 32M (lásd: szerencsefaktor)Szerintem az nem kunszt hogy 50M-ért egy 10 évvel ezelőtt a béka s*gge alatti áron se kellő panel színvonalát hozó kvázi-új lakásba, vagy egy 30m2-es teljesen új lakásba költözzön valaki.
-
-
Nehaiu
csendes tag
válasz
Brandynew #17101 üzenetére
A végtörlesztés nem szerződésmódosítás, így annak a díját nem fogják felszámítani. Amire viszont számíthatsz az 1%-on kívül, azok azok a tételek, amiket a bank esetleg kedvezményként nyújtott neked a hitel felvételekor. Pl. értékbecslői díj, közjegyzői díj, folyósítási díj stb., ezeket fel szokták számolni visszamenőlegesen abban az esetben, ha x (általában 5) éven belül végtörlesztesz. Ezeknek szerintem benne kell lennie a hitelszerződésben, de a bank biztosan meg tudja neked mondani.
-
törölt tag
válasz
Brandynew #13365 üzenetére
Olyan 10-20 millios hiteleket hogy most egy csepeli panelhoz 5 millio onerovel 15-30 misis hitel kell ha be akarsz szallni...
Persze mindneki hulye, ok nem latnak ra a folyamatokra.
Fejlodik.... persze.... Mar evtizedek ota fejlodik, ugy ahogy az orszag is... Annyira fejlodik, hogy az osszes gettofelszamolasbol kikerulo nemzet aranya ott csapodik le.
-
törölt tag
válasz
Brandynew #13362 üzenetére
Csak nehogy egyszer bedőljön a gondolatmeneted, és kevesebbet érjen a pnel pont akkor mikor mennél a nagyobba, mert mindjuk csok mitt felértékelődik a ház/nagy lakás.
Ezt úgy írod, mintha tuti biztos stabil stratégia lenne, meg mintha 10-20 millios hiteleket mindenki 5 ev alatt torlesztene be. Hat perszeGondolod te.... ket ingatlanos is azt mondta hogy ha eleg egy 2 szobas lakas is kezdesnek akkor varjak mert azokbol egy rakat dog a picra omleni, mert mindenkinek csaladi haz kell most, mert az a menci. De majd meglatjuk.
Nem is ertem mibol gondolod hogy innentol 4-5 evig csak felfele mehet a panelár? Arrol hallottal pl hogy par even belul eszak csepelen megepul egy tobb ezer dos kollegium komplexum?
-
DigitXT
félisten
válasz
Brandynew #13360 üzenetére
Tehát mert te kifogtál valamit áron alul 1,5 éve, ez a lehetőség mindenkinek, mindig
adott. Itt és most 2019 nyarán is. Aki meg nem tud(ott) ilyet kifogni az "nyavalyog".Ez tényleg vicces. Nem azért mert nem történhetett meg, hanem azért, mert ebből
arra következtetsz, hogy mindenki csinálhatná így, és osztod az észt, hogy olcsók
a lakások. És az egyetlen érved emellett, hogy külföldön drágábbak. (Ez meredek.) -
-
Mercutio_
félisten
válasz
Brandynew #13337 üzenetére
Ezzel kapcsolatban annó már attiatti rávilágított 1-2 dologra, a saját ingatlan itthon és külföldön témában is volt már itt bőven offolás pro-kontra, szerintem ne kezdd újra a trollkodást, hacsak nem ez a Phd-d témája, és a forrásanyagot gyűjtöd ezen a módon
-
dave118
senior tag
válasz
Brandynew #13339 üzenetére
Kérlek oszd meg a te történeted, hogy sikerült neked milyen keresettel, mennyi havi kiadás mellett, mennyi év alatt, milyen környéken, milyen ingatlanhoz jutnod a nyavalygás helyett ... inspiráló lehet sokunk számára. Mindenféle vicc, szarkazmus és pejoratív beütés nélkül kérdezem, mert tényleg komolyan érdekel.
-
Stanlee
őstag
válasz
Brandynew #13032 üzenetére
Igen, el lehet adni, csak amikor surgos az eladas, akkor aron alul kell eladni. Egy kisebb lakasnal is piaci ar alatt 5-10% minimum kell, hogy gyorsan elkeljen, az 30 millios lakasnal 1,5-3 millio. Van, akinek ez nem faj. Ha meg egy olyan idoszakban kell eladni, amikor stagnalnak az arak vagy nincs kereslet, de kell a penz, akkor is orom lesz majd benyelni ezt a veszteseget.
Az ide irok tobbsege nem elte at a sajat boren a 2008-13 kozotti idoszakot, igy aterezni sem tudja azt, de engem annyira nem izgat, csak a velemenyemet irtam ide, hogy ha van lakas, akkor nem mozdul az ember olyan gyorsan, foleg ha emiatt massziv anyagi buko van kilatasban - ezt tapasztaltam magamon.
-
Lortech
addikt
válasz
Brandynew #12924 üzenetére
Erste melyik publikusan elérhető hitel termékénél ingyenes az évi egyszer előszörlesztés?
Éppen hozzájuk mennék előzetes hitelbírálatra.
Piaci kamatozású lakáshiteleknél azt látom, hogy munkáltatói lakáscélú támogatás esetén lehetséges csak.
Minősített fogyasztóbarát hitelnél pedig csak lakástakarékből lehet ingyenesen előtörleszteni, egyébként 1% a díja. -
darksamu
csendes tag
válasz
Brandynew #12926 üzenetére
Akkor rosszul hiszed, mert én azt hiszem, hogy valamennyi kedvezményt a helyi bankfiókvezető is tud engedélyezni saját hatáskörben. Csak nem biztos hogy meg tudod győzni, hogy a két szép szemedért adjon neked kedvezményt.
Viszont azt már látom, hogy te úgy vagy ezekkel a dolgokkal, mint székely a zsiráffal: 'márpedig ilyen állat nincs'
-
goccer
aktív tag
válasz
Brandynew #12926 üzenetére
És mi a rossz abban, ha csak ugyanazt "adja " a tanácsadó, mint amit te is ki tudtál volna túrni magadnak végtelen utánajárás árán? Csomó mindent megcsinál helyetted a pénzéért (ha korrekt), mint például összehasonlítja az ajánlatokat (egy fokkal részletesebben, mint amit kidob a kereső, figyelembe véve pl az LTP előtörlesztéseket), majd beviszi a papírokat a bankfiókba, rohangál a földhivatalba helyetted stb. Az én esetemben egy forintot nem spóroltam valószínűleg, nem úgy mint időt és energiát. Sőt még az is lehet, hogy ki lehetett volna trükközni pár tízezer forinttal kedvezőbb ajánlatot valahonnan, ami pont nem hat meg figyelembe véve a lakáshitel futamidejét.
-
darksamu
csendes tag
válasz
Brandynew #12913 üzenetére
Attól hogy te kizártnak tartod, még létezik. Én sem szeretem az üzletkötőket, de amikor hitelfelvételre került a sor és megvolt az adott bankfiók ajánlata, gondoltam kérek egy ajánlatot az üzletkötőtől is. És láss csodát, 0.5 százalékpont kedvezményt kaptam a sima bankfióki ajánlathoz képest. Ebből 0.25 százalékpontot az építtető és a bank együttműködése miatt kaptam és 0.25 százalékpont kedvezményt adhatott az üzletkötő saját hatáskörben. Egyébként még az is lehet, hogy van olyan üzletkőtő, aki még több kedvezményt adhat, csak tudnám hogy hogyan lehetne az ilyet megtalálni...
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #12916 üzenetére
Hat ebbol sok nem derul ki (en is adnek ingyen elotorlesztest ha beepitem mashol az arba), de ez ugye nem bizonyit semmit, mert 1. te is penzugyi tanacsado vagy tehat nem utcarol bejovos felteteleket kapsz (kesobb irtad is, hogy kerted, namost szerinted min mulott, hogy meg is kaptad?), 2. nekem is ingyen elotorlesztesu per pill, mert a kieg. kamattam mashogy nem teljesiti a torvenyi felteteleket, de ez nem az utcarol barki megkaphatta kategoria (ujepitesu kellett es szokasos szamlaval lefedes stb. sot a mienk me'g kozalkalmazottas is).
-
A Zéé
addikt
válasz
Brandynew #12919 üzenetére
onnan indultunk ki, hogy szerinted csak az a megoldás létezik, ami nyilvános. Erre mondtam én, és még páran mások is, hogy létezik ezen felül is lehetőség. Az nem tudom miért minősül bennfentes kereskedelemnek, hogy valaki, akinek ehhez van jogköre úgy dönt, hogy bizonyos feltételeken egyes esetekben lehet lazítani.
Olyan, mint kiemelt ügyfél pedig tényleg nem lehetetlen, még magánszemélynek sem... Ha pörgetsz valahol pár 10, esetleg 100 millió forintot, nem nagyon fogsz semmilyen banki ügylet során sem sorszámot húzni, és az épp ügyeletes pultossal/ügyintézővel ezekről beszélgetni. És bizony ilyen esetekben a szabályok is lehetnek mások. -
A Zéé
addikt
válasz
Brandynew #12917 üzenetére
10+ éves történet, konkrét számokat nem tudok, de nem is lényeg szerintem, mivel annyira régen volt.
Fater egyik alkalmazottja új építésű lakást szeretett volna venni, de a random hitelügyintéző elutasította őket, mert hogy nincs megfelelő bér, és az önrész is kicsit rövidebb volt a minimálisan elvártnál. Mivel faternak volt komolyabb kapcsolata az akkori helyi OTP-nél segített neki 1-2 telefonnal. Nem történt semmi más, mint ezek után kiemelt ügyfélként lett kezelve az alkalmazott, és láss csodát: mások lettek a játékszabályok. Elég lett az önrész is, a fizetésük is, jobb THM-et kaptak, és meg tudták venni a lakást. Amit azóta már ki is fizettek a banknak, és el is adtak. -
axioma
Topikgazda
-
A Zéé
addikt
válasz
Brandynew #12913 üzenetére
Már miért lenne kizárt? Mindig is voltak, és mindig is lesznek egyedi ügyfelek, egyedi ajánlatokkal. Sőt, ugyanúgy voltak, és lesznek is olyan tanácsadók, akik nem foglalkoztak mindenféle "randomjózsikkal". Ők miért ne adhatnának olyan ajánlatokat, amik nem a nagy átlagnak szólnak?
-
Fandango
veterán
válasz
Brandynew #12908 üzenetére
Hogy tudnám megtalálni, azon kívül, hogy kalkulátor oldalakkal átböngészem a lehetőségeket?
Ez olyan jó, hogy ezt így kijelented, de áruld ár el a titkot.Egyébként a THM 4.3% az általam kapott ajánlatra.
Lokids: amit kaptam olyan ami kalkulátoron keresztül nem megtalálható.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Brandynew #12892 üzenetére
Amint érdemi gazdasági lassulás történik (mivel a németektől függ nagyrészt a nyitott gazdaságunk erre van esély) és nadrágszíjat kell húznia a cégeknek nem lesz ami pörgesse a gazdaságot, beszűkül a piac, befagynak az árak. Ha ezt megfejeled egy jó kis emelkedő inflával reálértéken csökken az ingatlan értéke.
Aztán, hogy fentiek milyen hatással lesznek az albérleti piacra már egy másik része mindennek.
-
RexpecT
addikt
válasz
Brandynew #12821 üzenetére
A múltkor megkeresett a Fundás ügyintéző, akinél a régi konstrukciós számláimat csináltam. Próbált meggyőzni az új termékekről. A banki THM-et hasonlította össze a Fundás kamattal, valamint egy fénymásolt OTP-s lakáshitel kalkulációnak a papírját mutatta meg, amin 10%(!!!!) körüli THM volt.
Állítása szerint nagyon megy ez az új termék, meg sok kevésbé hozzáértő kollégája volt, azok meg leléptek és így tisztult a cég. -
Sztenly
tag
válasz
Brandynew #12817 üzenetére
Azért nem egy rocket science a hitel. Amit Lokdisnak el lehetett mondani azt már elmondtuk.
Ahogy kollégát idézzem write only módban van. Most át lehetne állni az olvasás-értés-döntés tuti hármasára.Egyet értek veled, hogy nem szabad bankban érdeklődni, mert a legelső ügyintéző rábeszél a saját bankjának termékére.
Viszont lehet a független szó nem ment át. Úgy képzeld el mint az árukeresőt ami összeveti neked a piaci kínálatot és te választasz. Nekem tök 8, hogy melyik terméket választja valaki ha neki az komfortos.
(Eddig ~50 ember személyes pénzügyeit kezelem és ebből soha nem volt gond, hogy ilyen-olyan hitelintézetet preferálnék...stb Nem is tenném a piacvezető cég frenchisee partnereként)
Arra adhatna valaki becslést, hogy a CSOK meddig lesz érvényben, kíváncsi lennék.
(Plz ne a jósdás linket tegye be aki válaszol)
@Lokdis: Érdeklődj független tanácsadóktól, akik szintén jutalékért dolgoznak, de nem a brand adja a pénzt hanem a franchisee partner. Hárombetűs német cég.
-
Lokids
addikt
-
sakal83
addikt
válasz
Brandynew #12787 üzenetére
mar vartam. Matolcsyt hoztam fel aki az arstabilitasert felelos politikatol mentes fuggetlen mnb vezetoje. Arstabilitasert felelos abban az idoben amikor a pesti ingatlanok ara megharomszorozodottt 4 ev alatt. Garancsi pedig egy a szabadpiacon elo epitesi vallalkozo. Rossz aki rosszra gondol
nem is ertem hogy jutott egybol a politika az eszedbe rosszcsont
varom a pozit tovabbra is. Kivancsi vagyok hogy hipokrita vagy-e vagy sem. Par oldalt olvastam vissza es csodalod a mai korszellemet.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Brandynew #12779 üzenetére
És vajon hány év alatt tudja félretenni 27 évi jövedelmét egy londoni munkavállaló vs. 11 évit egy magyar? Mert a magyar átlagbérből (a mediánt ugye ki sem meri adni a KSH, vajon miért...), budapesti albérletet fizetve kb. nulla forintot tudsz félrerakni.
Azt is érdemes megnézni, hány olyan nyugdíjas van, aki a mai nyugdíjából ki tud fizetni egy albérletet (ami a társadalmi olló miatt később jelentősen kevesebb lesz). Mi lesz itt 30 év múlva? Bár lehet, hogy direkt ez a terv, talán akkor nem omlik össze a nyugdíjrendszer, ha csak egy telet kell megvárni és megfagy a nyugdíjasok azon része, akik a saját lakás luxusát nem engedhették meg maguknak.
-
válasz
ugyanúgy numbeo, csak egy évvel később: [link] (most szerepel vagy ötödször ez a link itt)
egyébként valószínűleg az van, hogy a kezdő lakások ára tekintetében Budapest a legdrágábbak között van, a luxus, stb lakásoknál pedig (fizető képes kereslet hiányában) leesik a nm ár.
mellesleg a forrás nem érhető el előfizetés nélkül, így pedig nem tudom értelmezni ezt az arányt, ami szerint sorba lettek rakva a városok a grafikonodon. de biztos nem az akar lenni, hogy átlag 12 (havi) bér kell egy átlag lakáshoz.
-
sakal83
addikt
válasz
Ez mi?
mikori mekkora milyen berek stb... ertem en h faj mert hivo vagy es pozit fogtal. Legalabbis azt hiszed
De majd ha a kicsit draganak talalod amiert kimossak majd a lopsidat a noverek akkor talan rajossz h mirol beszelek.sok sikert a gyermekeidnek is a 40 evnyi hitelhez egy 60as panelhez. Ez az igazi siker es gazdagsag
forditva ulsz a lovon. Ha vmohez nehezebben jutsz hozza akkor szarabbul elsz...
es alapszabaly: a megtakaritasbol tudsz ingatlant venni...
Plusz az utolso tablad bizonyitja hogy moert nincs meg lazadas. Mert a 85% nem az elmult 3 evben lett tulaj...
-
sakal83
addikt
válasz
Brandynew #12776 üzenetére
A bpi arak es alberleti dijak a berekhez kepest a vilag legdragabbjai kozott vannak jelenleg. Ezek tenyek. Innentol fogva nincs sok ertelme ezen vitatkozni...
3-4xes ar meg
hany paneled van 10mas belerulesin?
Birom h megy az okoskodas nyugatrol
fel rokonsagom nemet es osztrak allampolgar. Nekem ne... csak a hivek akik ezt benyaljak. Ecceruen garancsieknak felnyomtak matolcsyek az arakat. Mint99-03 kozott... lett is baj illetve nem lett csak a valosagallomas megerkezett
-
Qtya123
őstag
válasz
Brandynew #12745 üzenetére
"rekordot dönt a szálláshelyek forgalma, a mozi- és színházlátogatások száma brutálisan emelkedik, ahogyan az éttermek forgalma is. A személygépkocsik száma olyan mértékben emelkedik, mint még soha, ráadásul fiatalodik is a járműállomány."
TROLL ON:
Ezt mondd mondjuk egy Budapesten élő tanár házaspárnak, akik 10 éve tanárok és mindketten kimaxolták a sikeres és nagyarányú életpályájukat és ketten együtt hazavisznek 400e nettót. Külön előny, ha albérletben laknak. Szerintem ők nem a színházon és a fiatal autón agyalnak, hanem azon, hogy kb 16 év alatt, ha összehúzzák magukat, talán egy lakás önerőt össze tudnak hozni. Életpálya.
TROLL OFF -
attiati
veterán
válasz
Brandynew #12745 üzenetére
Valószínű más idősíkot figyelünk.
Engem az érdekel, aki ma 100 ft-ot befektet (az oktatásába, egészségügyi, mentális állapotába), hogy 10-20 év múlva többet vegyen ki, vagy kevesebbe kerüljön a befektetés nélkül állapothoz képest.
Te meg felsorolsz olyan szegmenseket, ahol klasszikusan az élj a mának agyatlan mentalitás uralkodik.
Mutass statisztikákat a magyar lakosság mentális, egészségügyi, oktatásbeli felzárkózásáról.
Nem a 3000 ft-os mozijegy a tétel ám.
Ennyi erővel az alkesznak is van mindig pénze az aznapi borra és tök jó kiindulási alap, hogy most már 2 pohárra is jut napontamegj.: az is lemaradás / kiárazódás, ha a régi önmagadhoz képest javulsz vagy a szomszédodhoz képest javulsz, de kevesebbet javulsz, mint a szomszéd ország.
Ez egy hosszútávú játék, és nem az általad linkelt mozizós, nyaralgatós statisztikákat erősítő emberek szoktak lenni a nyertes csapatban.
És valószínűleg más méretű képet nézünk és nem látsz egy big picturet, több idősíkon.
ui:
Ha statisztikát nézünk, akkor el lehet veszni rendesen.
Minek után a szgp-k átlagéletkora pont hogy nő, nem csökken, azt kellene megnézni, hogy a teljes állomány értéke nőtt e és tetszőlegesen viszonyíthatod egy másik országhoz az értéknövekedést.
Illetve teljes állományon belül olcsóbb vagy drágább autók felé történt az átrendeződés.
Például. Biztos tök sok mindent elárul a darabszám. -
attiati
veterán
válasz
Brandynew #12657 üzenetére
Egyben reagálnék.
1. Régen elsők között vettél magadnak okostelefont és előnyre tettél szert?
MA milyen eszköz biztosít ugyanakkora előnyt, mint régen egy okostelefon és azt meg tudod e venni?
(legyen mondjuk egy robotgép)Régen elsők között jártál angol magántanárhoz vagy tettél le angol nyelvvizsgát?
Nézd meg, hogy MA mi biztosít ugyanakkora tudásbeli előnyt és elérhető e számodra anyagilag?
(legyen mondjuk a mentális képzés)Ne az nézd, hogy a tömegtermelés vagy digitalizáció miatt elérhetőbb, olcsóbb egy termék és megengedheti magának a lakosság.
Ha ma nem fektetsz ugyanabba az előnyt biztosító oktatásba / eszközbe, mint amit régen a hasonlóan nehezen elérhető jelentett, akkor lemaradsz, elinflálódsz.
2. Régen milyen eü ellátást / oktatást / eszközt kaptál, és mennyibe kerül ma az azonos minőség?
Azonos minőség azt jelenti, hogy azonos ideig kell rá várni (nem 2 hó várólista van az orvosnál), azonos mennyiséget kapok (nem ment össze a zsömle).3. Ha régen 50e ft-ot tudtál félre tenni és 100at elköltöttél és azóta volt egy árduplázás és te el tudsz költeni dupla annyit (200at), de a megtakarításodat nem tudod a duplájára emelni, akkor kiárazódsz előbb utóbb a jövőbeli fogyasztásból.
Ezekre értem azt, hogy a magyar átlag lakos kiárazódik a lakáson kívül más piacokról is. Megy egy ideje a folyamat.
De ez már a level 10 gondolkodás és a jövőből kiárazódás.
Level 1-2 szinten valószínűleg már a jelenben megy a napi kajánál, ruhánál.
Ez egyénfüggő, hogy ki melyikbe esik. -
Qtya123
őstag
válasz
Brandynew #12714 üzenetére
Látom a lényeget fogtad meg megint. Figyelj, egyrészt mint írtam költöztünk párszor a munkám miatt. Jött velem. Nyilván nem fért bele neki sem a portfólió írás, sem az msc diploma. 3 megyeszékhely az ország 3 legtávolabbi pontján. De ez mindegy is, egyéni probléma.
Viszont: tegyük fel az én kis feleségem ügyes, okos szorgalmas, küzd és megcsinál egy mester diplomát, meg egy portfóliót. Na mennyi jutalmat kapna akkor? Elérné egy csomó befektetett munkával a 304ezer bruttót. Az a jelenlegi fizetéshez képest kemény 38ezer Ft különbség nettóban....
Nettó 202ezer Ft. Hú de "nagy pénz", micsoda életpálya. És kell hozzá egy mester diploma, meg egy portfólió, illetve van egy felsőfokú angolja. A cimborám 200 nettóval kezdett a UNIX alkatrész boltban eladóként.
Lehet ezt szépítgetni akárhogy, életpálya előtt 145nettó, fullosan kimaxolt életpályával 200nettó. Nem is beszélve arról, hogy a rendőrök, katonák, tűzoltók, navosok is megkapták az életpálya modellt. Ami sokkal szebben néz ki, mint a tanári. Navos rokon fizuja nettó 220ról nettó 330ra ment fel 2016 és 2019 között. Ja és a közszféra többi dolgozója számára nem kellett külön mesterdiploma, portfólió stb, hanem alapból megkapták. Ne próbáljuk már eladni sikertörténetként a pedagógus életpályát. Sehogysem az. Az sem életpálya, hogy a pályakezdő pedagógu KETTŐ évig 200 BRUTTÓT kap. Persze nem gond, mert portfólióval és türelemmel 10 év múlva akár bruttó 100ezerrel is többet kereshet.
Ugye Te is érzed, hogy ez a lépték egy vicc. Nem is nagyon jelentkezik senki erre a rendberakott életpályára. Ráadásul a közszféra nagyobb része kap cafeteriát. A tanárok nem. Mondom, ha nem lenne normális keresetem, ő nem lehetne tanár, hiába szereti. Nettó 200ra sajnos ma Magyarországon nem lehet komoly egzisztenciát építeni.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #12737 üzenetére
Biztos vagyok, de adatforras az csak a kornyezetemben levo, intezmenyi szamokra ralatok elmondasa. Az oktatasba kerules az nem egyenlo a fizetesekre forditassal - inkabb kerul az a kozbeszerzesben erdekeltekhez csak az iskolan keresztul. Tudok peldat pl. karbantartas kapcsan amiben erintett voltam.
-
adalbert1
veterán
válasz
Brandynew #12718 üzenetére
Szerintem ezek a bérek nevetségesen alacsonyak, én viccnek tartom, hogy most pl. az építőipar felfutásával kialakult hiány miatt egy szaki többet kereshet, mint egy egyetemi tanár, miközben a társadalmi hasznosságuk közötti különbség szerintem nem is igazán mérhető...
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #12723 üzenetére
Es most kaptal rengeteg peldat arra, hogy ez a helyzet (mellesleg a szerintem a simat kapja, mert csak...), es meg mindig megeszed hogy pedagogus eletpalyamodell? Nem ertem en az embereket.
Ellenben most latom hogy a lakashiteles topikban vagyunk, nem a jovedelmesben. Szoval abba kene hagyni... -
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #12676 üzenetére
Ezt a hulyeseget honnan veszed, hogy megugrott a tanari szakma fizetese??? Ferjem 25+ eve van a palyan, az egyetemen mesteroktato, 1 foiskolai es 2 egyetemi diploma, es a nettojat tudom fejbol, de az alapjan a bruttoja tuti nincs 300e felett. Sot, a 250-et se biztos hogy atlepi, bar talan.
Nesze neked konkret adat! -
válasz
Brandynew #12714 üzenetére
most tényleg azt javasoltad neki, hogy havi 40 ezer forintért végezzen el egy MSC-t, munka, család mellett. (és msot nem is tudom, hogy mennyi egy félév, de gondolom nem 100ezer alatt van).
és gondolom te is tisztában vagy vele, hogyha a tanárok többsége abba a kategóriába esne, amelyiket példának hoztad, akkor nem lenne ekkora növekmény ebben a kategóriában. (és esetleg a kormánymédia nem ezzel a kategóriával kampányolna) -
amargo
addikt
válasz
Brandynew #12704 üzenetére
Én is így érzem, mivel közvetlen tapasztalatok ellenére sem tudod objektíven megítélni a dolgokat.
Annyit hozzáteszek, hogy ide az átlagnál informáltabb emberek szoktak írni, lehetnek persze false infók is. Mindazonáltal úgy gondolom sokunkat nem is fogsz tudni meggyőzni a matolcsy féle víziókkal, az ide kevés.
-
Qtya123
őstag
válasz
Brandynew #12711 üzenetére
Látom sikerült kiválasztani és általánosítani a pedagógus bért a Pedagógus II. bértáblából a mesterdiplomás pedagógus bére, ami 10 év után bruttó 304 ezer forint...
Azt tudnod kell, hogy nagyon sok tanár nem a PED II-ben van, hanem a PED I-ben és még több amelyiknek nem mester diplomája, hanem BA/Bsc diplomája van. Gyakorlatilag PED II. és Msc tanár ritka mint a fehér holló. Legalábbis általános iskolában mindnenképp.
Ugyanazokat a bértábla felső kis szegmenseit ragadod ki, mint amit a kormány is, mikor éljenzi, hogy micsoda béremelése volt a tanároknak.
Na akkor a valóság: Feleségem PED I-ben van, Bsc diplomával, felsőfokú angol nyelvvizsgával általános iskolában. Íme az aktuális bértáblák.
Ő 10 év munkaviszonnyal jelenleg bruttó 246.645 Ft-ot keres. Az 164.000 Ft nettóban. Cafeteria, illetve bármely más egyéb juttatás nincs. Mielőtt jött ez a "nagyarányú" béremelkedés, kb 130 ezer Ft-ot keresett, de ha helyettesíteni kellett, azt kifizették a tanároknak, mint túlóra. Így átlagban havi 145ezer Ft nettót hozott haza. Most már nem fizetnek túlórát és keres 164ezer Ft-ot. Magyarán a béremelkedése nettó 19ezer Ft volt. Ha nem lenne nekem normális fizetésem, ő nem dolgozhatna tanárként. Ez a pénz vicc, egy kamionos 1 hét alatt megkeresheti, ha jó helyen van.Kérlek ne dőlj be mindennek, amit olvasol és ne a kisarkított, plafon fizetést vedd alapul. Azt is olyan szép olvasni, mikor pár hónapja az origo a tanári béremelkedés sikertörténetéről szóló cikkben éljenzett, hogy népszerű a tanári pálya, a fiatalok szívesen választják azt...
Ezzel szemben meg az index írja, hogy tanárhiány van. Na akkor melyik igaz?
Elmondom melyik: A feleségem 2009-ben kezdett dolgozni. Akkor 52 iskolába adta be az önéletrajzát, 2-be vették volna fel. Azóta költözés miatt kétszer váltott iskolát. Egyszer 2013-ban, ott 17 helyre adta be és 5 helyre vették volna fel, majd 2018-ban is költöztünk. Akkor már tudna, hogy mindenhol tanárhiány van. Csak olyan iskolákba adta be, ahol angolt kell tanítania és nem osztályfőnöknek lenni. 9 helyre adta be, 9-ből 9 felvette volna. Válogathatott. Nem volt olyan iskola, ahova ne kerestek volna azonnal 2-3 tanárt. Főleg matek, fizika, kémia.
-
golfvariant
aktív tag
-
amargo
addikt
válasz
Nekem van ápoló, tűzoltó, tanár ismerősöm. Jól néz ki ez, amiket írsz, de látszik, hogy megetted a kormány propagandát. Ha gondolod kérdezek tőlük konkrét számokat, mert már nem emlékszem, de 10' -óta nagyon-nagyon keveset nőt a fizetésük. Volt tanár, ápoló ismerősöm, akinek konkrétan csökkent a fizetése, teli van a nem kormányzati sajtó ezekkel a hírekkel is (néha érdemes a másik oldalt is elolvasni, de fenntartással kezelni ezt is).
Amikor 0%-os inflációt harsogták, akkor is drágultak az alapvető élelmiszerek (mondjuk a traktor, meg a talicska lehet éppen nem vagy lengyel tejet raktak a kosárba már, hogy jól fessenek a számok). -
concret_hp
addikt
válasz
a 10 éve oktató tanár 10 éve is egy hajszállal az országos átlagbér alatt keresett meg most is, azért ezt hatalmas felzárkózásnak nem mondanám
az adóék sem olyan egyszerű önmagában, régebben alapból többkulcsos adó volt (most így hirtelen szja mentes minimálbér is beugrik), ill. a 25 v 27% áfa is ugye kapásból 2%. adóék helyett meg lett kamatadó, tranzakciós adó, telekom adó meg kutyaf@sza adó, amit nyilvánnem hárítottak át az ügyfelekre... ja várjál
nem mondom, hogy nem csökken az adóztatás mértéke, de azért 10%ot nem javult 10 év alatt abban valószínű kiegyezhetünk
-
Patrick
addikt
válasz
Valahogy nem ezt tapasztalom, nem ezt hallom. Több orvos és ápoló is elment az itteni kórházból és most is mennek el, mert lófallosz fizetésemelést nem kaptak. Autószerelőnél rendőrök panaszkodtak. Persze az megint más, ha odafentről megkapják a lóvét, csak nem jut le hozzájuk. Akkor erről lehet szó? Vagy?
Most tényleg számokkal és statisztikával akarsz dobálózni? Feltételezem azért tovább látsz te is, csak valahogy neked biztosabb a statisztika meg a számok, nem tudom...
19 év alatt csökkent 10,7%-ot, azért ez nem rossz. Infláció?
Nyugdíjjárulék 8,5-9,5-10%-ra emelkedett. Az adójóváírás megszüntetése, egészségbiztosítási járulék 4%-ról 6%-ra emelkedett.
A munkáltatót terhelő adó a szociális hozzájárulási adó mértéke 27%-ról fokozatosan 17,5-re csökkent, ebből tudod mit kaptunk mi? 2,5%-ot, de csak azért mert a kormány meghatározta, hogy azt oda kell adni.
Amennyit adtak, még többet elvettek...
-
Patrick
addikt
válasz
Brandynew #12668 üzenetére
Tehát akkor az orvosok, ápolók, a mentősök, a tűzoltók, a rendőrök, a tanárok, közintézményekben dolgozók több terméket és szolgáltatást tudnak vásárolni. Ja, megint csak nem.
Győri audisoknak sikerült, de sztrájkkal...
"A bérre rakódó terheket már évek óta minden évben csökkentik"
Milyen bérre? Éhbérre?
Ezen jót mosolyogtam, igen.
Azért keresek évről évre többet.
Hát nem, azért mert a tudásom többet ér és kiharcolom magamnak a fizetésemelést. Semmi másért nem keresek jól, csak saját magam miatt. Jó, 2,5%-ot levett a kormány a 9 év alatt a vállunkról, nahh igaz, azóta az a 2,5% huss...
SZJA, például 15%-ról 9%-ra? Azért én a gazdagoknak meghagynám 15%-ra.
Már csak azt várom, hogy leírd, többet ér a pénzünk, mint 1 évvel ezelőtt...
-
Stanlee
őstag
válasz
Brandynew #12659 üzenetére
A kozgazdasagtan sem egyseges abban a kerdesben, hogy a joletet hogyan is kell merni.
Az egyik iranyzat szerint (formalis elmelet) kell valami mutatoszam, ami alapjan a joletet meghatarozhatjuk, itt a GDP/fo a legszelesebb korben elfogadott mutato.
A szubsztantiv elmeletek (ezek amugy a 90-es evekben kezdtek elterjedni) mas mutatokban, pl. szabadsag, jogok, vagyon, jovedelem probaljak meg kimutatni, hogy az egyennek mi okoz boldogsagot - jo letet - es ezaltal a joletet merni. Ez nem tul egyszeru, mert a legtobb embernek mas es mas okoz boldogsagot.
Ha a GDP/fo ertekre visszamegyunk, akkor igenis kiarazodik a magyar lakossag sok teruletrol, amik a szubjektiv jolet erzeseben sokszor nem jelennek meg. Tehat egyeni szinten neked jolet novekedest jelent az, hogy vehetsz egy uj okostelefont minden evben, ill. fapadossal rengeteg uticelt elersz olcson, ami 20 eve nem volt opcio.
Ettol fuggetlenul az eletnek vannak teruletei, ahol az alacsony GDP miatt kiarazodunk mi magyarok, pl. oktatas, egeszsegugy, infrastruktura.
-
dugynok
senior tag
válasz
Brandynew #12659 üzenetére
"Ezzel párhuzamosan a lakosság megtakarítási állománya is rendkívül meredeken emelkedik, és a késve fizetett hitelek aránya is nagyon pozitív képet mutat."
Kivàncsi vagyok, hogy a megtakarítàsi összeggel együtt a megtakarítók szàma növekszik, stagnàl vagy csökken.
Multkoràba olvastam, hogy a bankok àtadjàk a nemfizető hiteleiket, így javítjàk a sajàt és egyéb statisztikàkat, ergó ugyanúgy van sok nemfizető, csak nem jelenik meg... -
Stanlee
őstag
válasz
Brandynew #12657 üzenetére
Az atlag magyar eletszinvonala attol nem no kimagasloan, hogy tud venni TV-t vagy mobilt, vagy barmilyen eszkozt, szolgaltatast, ami a technika fejlodese miatt kerul egyre kevesebbe.
Attiati-val ertek egyet, hogy felesleges kiemelnunk egy adott szolgaltatast vagy fogyasztasi cikket, amire ramondjuk, hogy mert az most konnyebben hozzaferheto az atlag reszere, az eletszinvonalunk novekedett.
Ha burokban nezzuk, akkor az eletszinvonal Mo-n a korabbi evekhez kepest novekedett (mindenhol novekszik, tehat ez igy nem egy nagy kunszt), de ha mar mondjuk eu28 szinten nezzuk, akkor tavalyi eurostat elemzes alapjan az unios atlagtol Mo-hoz kepest mar csak a bolgarok vannak jobban elmaradva, meg a romanok is jobb helyzetben vannak mint mi.
-
Gombinyó
őstag
válasz
Brandynew #12638 üzenetére
Sokaknak mégis megéri a mobilitás miatt. Ha 40km-re kapsz egy jóval jobb állásajánlatot akkor visszamondod, mert még 15 évig törleszted a mostani lakásod? Vagy eladod és veszel másikat közelebb amíg megint nem váltasz munkahelyet? 40km-re bejárni dolgozni tömegközlekedéssel horror, kb 4 óra utazás egy nap, legalább is felénk. Autó ugye nem opció, mert sokba kerül
Én csak azért akarok lakást venni, mert fogalmam sincs mi lesz 30-40 év múlva, idős koromra ebben a pusztulat országban. Ad némi biztonság érzetet, ha van hol lakni. -
axioma
Topikgazda
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #12577 üzenetére
Huhh ezt viszont hatarozottan kerem, hogy ne! Ez a magyarazat penzugyileg zagyvasag. Havi 25% kevesebb de plusz az elotorlesztesi osszegek, plusz az hogy _kesobb_ fizeted be egyben, azt jelenti, hogy tobb kamatot fizetsz ra (mert hosszabb ideig).
Az onsegelyezo meg ket embernel is max. havi 40e, a futamidotol fuggetlenul kihasznalhato, nem ertem miert jo idekeverni. -
axioma
Topikgazda
válasz
Brandynew #12552 üzenetére
Tobbedszer olvasom toled a megtakaritasbol elotorlesztest, meg csak ki kell szamolni. Ez csak akkor igaz, ha a megtakaritasod hozama tobb, mint a hitel kamata. Ha belevesszuk a macerat is amivel jar, jelentosen jobbnak kene lennie... nyilvan egyes esetekben (korabban inditott ltp) ez adott, de csak azzal hogy kesobb torlesztesz es kozben azonos hozamot ad, azzal nem nyersz netto penzugyileg.
Amin nyersz: 1. az alacsonyabb torlesztore hitelbiralnak 2. a tartalek (a kulonbozet felrerakasa) kivalthatja a jovedelem nelkuli (vagy csak csokkent jovedelmu) idoszakra biztositas koteset.
Azt viszont legy szives ne tedd, hogy osszeadod a mult evi szamokat a jovo evivel, mert abbol barmit ki lehet hozni de nem lesz igaz... -
Kukipapa_rr
tag
válasz
Brandynew #12577 üzenetére
Tehát ha 60 ezer Ft a havi törlesztőd, abból csak olyan 27 ezer Ft lesz az az összeg, amivel a fennálló tőkét csökkented, 33 ezer a kamat.
Ha elhúzod a törlesztést, 10 évről mondjuk 25 évre, akkor a havi törlesztő nem 60 ezer lesz, hanem mondjuk 25 ezer, amiből 13 ezer a kamat, 12 ezer a tőke.
A kamatnak mi köze a futamidőhöz? Hosszabb futamidőnél kisebb lenne a kamat? Én ilyet még nem nagyon láttam. A kamat mértéke főleg a kamatforduló függvénye.
Ugyanannyi kamatot kell fizetned, függetlenül attól, hogy 10 vagy 20 évre veszed fel. A tőketörlesztés lesz kevesebb a hosszabb futamidőnél, ezért lesz kevesebb a havi törlesztő, viszont ezért kerül többe, hiszen lassabban fogy a tőketartozás, amire felszámolják a kamatot.
Példa: 10M hitel, 4%-os THM. Az első törlesztőrészlet így alakul:
10 éves futamidőnél kb. 33e kamat, 66e tőke -> 100e-s törlesztő.
20 éves futamidőnél kb. 33e kamat, 27e tőke -> 60e-s törlesztő.
25 éves futamidőnél kb. 33e kamat, 20e tőke -> 53-s törlesztő.(A számok nagyságrendiek, tájékoztató jellegűek.)
-
Lokids
addikt
válasz
Brandynew #12604 üzenetére
De autónál azért figyelembe kell venni pár egyébb apróságot is. Nemcsak az árát.
Nekem már lenne egy lakásom, ha anno beletolom az autó vételárát, de akartam egy sport autót, mert nekem nem szükséglet, hanem hobbi a vezetés.
Vicc, hogy jelenleg 100%-ban nélkülözni tudnám. de imádok vezetni. Nem tudnék meglenni a vezetés élménye nélkül. Ezt hogyan forintosítod?
Hogy lehet összehozni azzal, hogyha kibírom, akkor lenne lakás. Igen, de akkor meg autóra kellene gyűjteni. ÉS akkor 10 évig pont abban a korszakban nélkülözném, amikor a legjobban élvezem. -
válasz
Brandynew #12604 üzenetére
> hanem befekteted, akkor mostanra mennyit fialt volna
Ha ahelyett repultem vagy vonatoztam volna, az sem lett volna olcsobb.
> Olaj, szűrű, akksi, ablakmosó, izzó, javítások, parkolási- és autópálya díj, esetleges büntetések stb. stb. stb. Sok mindenre nem gondol ám az ember, amikor az autó költségeit számítja ki.
Ez benne van az evi szervizben, kb. 200e forint marciusban. A maradekrol is kb. van fogalmam, de nem tul jelentos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- TP-LINK routerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Google Pixel topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- iPhone topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh - Újabb tapasztalatok - fogyasztás és hatótáv
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest