- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
cincinatus
tag
1 hónap elég lesz nektek minderre? Nem tudsz 60 napot kérni esetleg?
Az mi már, hogy nem írja alá a megszüntetést, holott késedelembe esett és mégis visszaadod a foglalót
Örülnie kéne, már annak is, ha aláírod, hogy visszaadod a foglalót.
Egon
Azért ezt bankja és ajánlata válogatja. Barátnőm, vett fel nemrég lakáshitelt (kisebb összeget). Nála 2 % volt a különbség a fix 10 éves és a változó kamatozású között.
2 %-ot szerintem tuti emelkedik a BUBOR ez elkövetkezendő 10 évben. (Magyarország nem Svájc vagy Hollandia.)
Aki 20 évre vesz fel hitelt, annak változóban szerintem nem érdemes gondolkodnia. Ott már a változó kamatozásúnál nagyon nagy a kockázat. A biztonságnak is van egy értéke.
-
attiati
veterán
segítek:
Lakást vennél? - Így dönts a fix és a változó hitelkamatok között - András Bence, OGResearch
Már a 10-20 éves kamatfelárat önmagában nagyon nehéz kigazdálkodni.
De általában nem ezzel a felárral drágul a 10-20 éves hitel a 3-6 hónaposhoz képest, hanem jóval többel.
(a bankok jelzáloglevél kibocsátásának költsége miatt és a magasabb profit miatt)."És 3% kamat emelkedés is már jelentős törlesztő emelkedést hoz"
az semmi...a 3-6 hónapos vált. kamatozású hitel eleve 3% körül van
a fix 10 éves 6% körül3% kamatemelkedéssel még csak egálba kerülsz. De ha ez az egál helyzet csak a futamidő felére érkezik el, akkor addig eltapsoltál jó néhány 100e ft-ot a futamidő első felében. Amit csak úgy tudsz "helyrehozni", ha a futamidő második felében felmegy a kamat még további 4-5%-kal (kb 10%-ra). Így jön ki a súlyozott tőkeköltség egálra a változó és a fix hitel összehasonlításában a teljes futamidőre vetítve.
bedobsz egy excelt, számolgatsz, ledöbbensz
-
attiati
veterán
és ki lakik 20-30 évig ugyanabban az ingatlanban?
érik egy nagy bukó, de mikor? lufiban az a szar, hogy nagyon sokáig lehet fújni és még mindig fér bele levegő. Vagy már lehet most tele van és nem ereszt, hanem lyukad.
5-10 évet késel az időzítéssel, és mehet a kukába az egész fixálás
ha bukóra készülsz, akkor minek nyitsz long pozíciót?2350-nél nyitsz S&P500 long pozit, befixált jó drága lombard hitelre.
a) Kamatok durván elindulnak fel. De te megmenekültél, mert fix a hitelkamatod, így téged nem érint a kamatemelés. Az nem számít, hogy a S&P bezúg 2000-re és csomót buksz a long pozin
b) Kamatok csak több év késéssel indulnak el felfelé (vagy soha nem mennek annyit felfelé a futamidő alatt, hogy elérjék a befixált hitel kamatát).= A felesleges és drága kamatbiztosítás jó sok többletkiadást jelent.
c) Kamatok elindulnak felfelé rövid időn belül, de mérsékelten.A teljes futamidő alatt a rövid kamatok egyszer a befixált kamat felett, másszor alatt tartózkodnak. És kb 50-50% az esélye, hogy a teljes futamidő súlyozott hitelköltsége alapján megérte fixálni, vagy sem.Az egész fixálás egyfajta fedezeti ügylet, aminek díja van.
a) durva bukót csökkenti
b) nyerőt csökkenti
c) nyugodt, de jó drága alvást biztosítKörültekintő számolással, tervezéssel és optimalizálással éri meg fixálni.
-
attiati
veterán
tehát egy hatalmas tőzsdei esés előtt lakást kell venni (fix kamatperiódusra) ?
ez elég nagy ellentmondásMeg tudod mutatni azt a pontot, ahol elindul a kamatemelkedés és tartós marad?
Mondjuk egy 30 éves historikus adatsorból kiindulva, lehetőleg 1-2 év pontossággal.Mert ha most felveszed a 10 éves hitelt és nem következik be a következő 5 évben az a helyzet, hogy a változó kamatozású hitelkamatok a régen befixált hitel kamata fölé emelkednek jócskán, akkor ráfizetés lesz az egész befixálás. Ugyanis a hiteled első napjától kezdve fizeted a hozamgörbe 10 éves lejáratának megfelelő kamatot. És a kamat szerepe a futamidő elején nagy.
Nem akarok senkit lebeszélni a befixálásról, én is befixáltam. Lemodelleztem, amennyire lehet.
Egy speciális kondíciónak köszönhetően én tudom csökkenteni a befixált hitelem kamatát a futamidő elején; szinte a változó kamat szintjére, de még így is kétes, hogy megéri e majd a befixálás a 10 éves periódus alatt.De ha futamidő közben lakáscsere van, és ezzel együtt hitel végtörlesztés és újrafelvét, akkor ugrik az egész fixálás előnye és garantáltan bukó.
Másrészt ha elszállnak a hitelkamatok és vele együtt az infláció is, akkor a legkisebb baj az lesz, hogy megemelkedik a törlesztőrészlet. Az sokkal nagyobb baj lesz, hogy a magas kamat és infláció kinyírja a lakás értékét. (igen, az infláció is)
-
attiati
veterán
10-20eves kam.per diját boven tulfizeti az ugyfel. Az foleg akkor eri meg, ha még lehetoleg a futamido elso feleben elszall a kamat.
+ Ha a futamido alatt kecocsere van, akkor vegtorleszted a hitelt es ujat veszel fel a mindenkori kamaton, igy elbukod a regi befixalt hitelt (vagy pedig valahogy fedezetcserevel megmented, de annak is dija van)
Nagyon nehez megjosolni, hogy a fix vagy a valtozo hitel lesz a jobb.
Kesobb csok igenyleshez lakascsere kell, nem?
-
-
Zeki
nagyúr
Nem szinte, hanem nem írja alá.
Valami céghez? fordult, akik azt mondták neki, én vagyok a hibás, mert nem működtem közre, és a Kormányhivataltól nem vittem igazolást az OTP-be, hogy mennyi a szocpol a házon.
Szar ügy, hogy egyik sem érti meg, a Kormányhivatal nem ad ki ilyen igazolást. Vagy legyen jó az eredeti adásvételi, amiben anno le volt írva a szocpol is, vagy kértem a takszövtől egy ilyen igazolást, és azt adtam oda az ügyvédnek. Az OTP-nek ez nem volt jó.
Na ők ezért akarnak engem beperelni.
Nekem viszont lesz kézzel foghatós 1 milla buktám holnap, meg a nehezen megtalált ingatlan elbukása. -
cincinatus
tag
Igen, a felső határ a fél év, de ez lehet rövidebb idő (pl. konkrét dátum is), csak akkor azt kell írni a szerződésbe. Így utólag már nincs mit tenni
gerisz23
Sajnos a jegyzői eljárás nem jó (nem vagy még birtokban), a bíróságtól kell ilyenkor kérni a birtokba adást. Ezen felül kérhetsz kártérítést és használati díjat, meg persze az eljárásnak is lesz egy szép kis költsége.
-
cincinatus
tag
Sajnos a széljegy ezektől a feltételektől sem törlődik, ahhoz a felek közös nyilatkozata kell minden esetben.
Erre csak egy biztos megoldás van, a függőben tartást addig szabad engedni a földhivatalnál, amíg a fizetési határidő van (max. egy keveset rátartani). Ilyenkor ha nem fizet a vevő és nem kerül be a bejegyzési engedély a földhivatalba, akkor automatikusan törlődik a széljegy.
Ha másik ingatlant lefoglalóztok, akkor azt mindig jelezzétek az okiratszerkesztő ügyvédnek. (Meg persze az egyéb ilyen fontos infókat is.)
Én ilyen helyzetben azon szoktam lenni, hogy megoldódjon a helyzet és az ügyvéd kollégától is elvárható lenne a közreműködés.
-
gerisz23
őstag
Ptk ilyenkor nem ír elő vmilyen kötbért?Esetleg az nem számít hogy elesel egy másik vételtől?
Gondolom a szocpol már azelőtt tudtukra jutott hogy foglalót tettek volna le.Én vinném a saját ügyvédem az ügyvédhez,ha foglalót se akarják vissza,meg kommunikálni sem lehet velük.Nem tudom ilyenkor mi a gyakorlat,ügyvéddel megíratnám a szerződésbontást,amit elküldenék az ő ügyvédjüknek meg a tulajnak is ajánlva,hogy legyen róla bizonyíték.Elég elkeserítő helyzet lehet,akár hogy is...Én vásárlóként azt hiszem mindent megtettem most hogy házat veszek,legalábbis remélem.Úgy néz ki a héten utalja a bank az ő részüket,utána hívnak,ügyvéd bejegyezteti a földhivatalba.Tulajra kíváncsi leszek,szerződésben azt írta az ügyvéd hogy a kifizetést követően birtokba kell adnia az ingatlant.Még pár dolgot ott hagyott a tulaj,amit elakar vinni,én viszont már pakolnék,takarítanék amint lehet,de csak "valamelyik hétvégén"tudják átadni a házat.Miután ezt mondta a tulaj megkérdeztem ügyvédemet azt mondta sokat nem húzhatja az időt max 2 hetet várjak,mivel minden felelősség a ház után az enyém lesz miután a nevemre kerül.
Meg ugye mennem is kellene itthonról mielőbb hogy ne kelljek 2 helyre fizetni...
Valakinek ezzel kapcsolatban építő jellegű ötlete,tapasztalata? -
attiati
veterán
A kesedelmi kamatot a ptk is rendezi szerintem, ugyhogy onmagaban nem a kesedelmi kamat megemlitese a megoldas, hanem a kesedelem okainak megemlitese es a felelosseg megallapitasa.
Meg ott az elejen irtam neked, hogy melyik mondat hianyzik: ha nem kap hitelt es amiatt ugrik a biznisz, akkor ki a felelos.
Sajnos egyebkent nagyon utana kell jarni manapsag mindennek. Nem hallgathatsz 100%ban az orvosodra, nem vehetsz hutot az elado javaslatara, stb...Mi is nagyon sokaig kerestuk az adasveteli gyenge pontjait, rengeteget egyeztettem az ugyveddel es tobbszor kiegeszitettuk. Ami persze vicc, mert nem en kapok ezert fizetest.
-
Kukipapa_rr
tag
Olvasd el alaposan az ingatlanközvetítői szerződést, de ez alapján valószínűleg a jutalékot valóban bukod:
"A Kúria ítéletében elvi éllel mondta ki, hogy az ingatlanközvetítésre vonatkozó megbízás a szerződni kívánó felek (eladó és vevő jelölt) közötti kapcsolat megteremésével teljesítettnek tekintendő, és a közvetítő a jutalékot az adásvételi szerződés megkötéskor már követelheti.
Nem tartozik a közvetítő feladatai közé a szerződéses alkufolyamatban való részvétel, és a jutalékhoz való jogát a szerződés későbbi sorsa sem befolyásolja. Tehát nem tisztességtelen az olyan kikötés, amely szerint akkor is jár a jutalék, ha megkötött szerződés teljesítése utóbb a felek bármelyikének hibájából mégis meghiúsul."
Ezzel együtt még mindig ez tűnik a legkisebb rossznak: pár hónapja még ott tartottál, hogy bukod a foglalód, és vissza kell csengetned a szocpolt is. Ez már kármentési fázis.
Persze te döntesz.
Ebben a topicban is beszélgettünk egyébként nemrég arról, hogy mikor van értelme egyáltalán ingatlanközvetítőt bevonni az üzletbe: speciális eseteket leszámítva egyáltalán nincs. Pártízezer forintos hirdetési költséggel és némi házmutogatásra fordított idővel többszázezres jutalékot takaríthatsz meg.
-
hellan
csendes tag
Amúgy az ingatlanközvetítősök által ajánlott ügyvédektől kiráz a hideg.
Anno nálam is próbálkozott miután a vevő rábólintott az ajánlatra, hogy van ügyvéd, aki pikk-pakk elkészíti az adásvételi tervezetet, olcsó, gyorsan kész stb. Nagyon nem tetszett neki, mikor saját ügyvédet említettem szigorúan. -
Mercutio_
félisten
Esetleg vázold fel neki mit nyer (ha nyer egyáltalán) és mit veszít az eréjeskedéssel, és ugyanezt ha visszaadjátok részben vagy egészben.
+ Az ingatlanossal egy rutinos ügyvéd aktív részvételével leülni arról tárgyalni, hogy ő hozta az ügyvédet aki elcseszte a szerződést ezek után lesz szíves a levett sápot részben/egészben visszaadni.
(Amennyiben az ügyvéd (nem az általuk ajánlott) azt mondja van reális jogalap ezzel bepróbálkozni. De lehet blöffként akkor is még lehet próbálni, itt szintén mérlegelni kell mit nyersz és mit vesztel)A mostani ügyvédnek amúgy nincs felelősség biztosítása, az nem fizet ilyen esetben?
Fentiek mellett azt azért vedd figyelembe, hogy a szocpolos dolog miatt te is sáros vagy, tehát ezek közül bármelyik dolgot is felveted azt úgy tálald, hogy a közös pproblémára szeretnél megoldást, ne ilyen mindenki más hibás körítéssel.
-
axioma
Topikgazda
Most magadat gyozkodod? Mert szerintem itt mindenki masnak mar kialakult a sztorirol a velemenye.
Azert az erdekel majd, hogy hogyan vegzodik, nem mondom, de neha kicsit belekepzelhetned egy nalad kevesbe pattogos, ugyintezos, dolgokat atlatos ember helyebe is. Lehet hogy o meg attol fel, hogy ha barmiben dont, akkor at fogjak verni, igy mindig valaki mas velemenyere var. Es jog szerint per pill azt mondod, hogy megteheti. O se orult a te szocpolodnak, te se orulsz az o passzivitasanak, 1-1. (Szerinted o nem keshetett le masik ajanlatot miattad?) -
Zeki
nagyúr
Amúgy ez is olyan, hogy én derítem ki mi van a szerződéssel, én derítem ki, hogy az alapján hogy kaphatná vissza a foglalóját. Ő nem tudom mit csinált az elmúlt hetekben.... de nem én fogom neki elmondani, hogy kaphatná vissza a pénzét. Mindenki a saját gesztenyéjét kaparja, és bár lehet segíteni a másiknak ebben, csak most nem egy oldalon állunk.
-
axioma
Topikgazda
Ha elvekbol nem akarod visszaadni a foglalot, akkor add vissza onos erdekbol azt a felet, amit nem nyult le az ingatlanos. Ha ez elfogadhato kompromisszum, sokkal jobban jarsz. Aztan ha nagyon pereskedni akarsz, me'g mindig az ugyvedtol kovetelheted... vagy a kozvetitotol, hgoy ok adjak vissza mert szar ugyvedet adtak. Vagy tanuld meg elengedni...
Ha all az ugy, az senkinek nem lesz jo. Es igen, a tanulsag hogy a szerzodest sajat ugyved nezze at.
[Egyebkent nekem ez nem teljesen vilagos, bar joghoz semmi kozom, de most benne van egy hatarido, es azt kene alairniuk, hogy nem teljesitettek? Miert? En a helyedben az uj vevod - ha nem keszpenzes - bankjatol kerdeznem meg, hogy egy ilyen adasveteli naluk akadaly-e, hogy elottuk lesz, vagy nincs-e lehetoseguk eltakarittatni...] -
hellan
csendes tag
-
Kukipapa_rr
tag
Én már korábban is javasoltam egy kézenfekvő, korrekt megoldást - régen követem a történeted -, most is csak ezt tudom ismételni.
Elsétálás, vis maior, eredeti állapot, foglaló vissza nekik, írják alá a szerződésbontást. Kalap-kabát, jó napot, sajnáljuk, hogy így alakult.
Eleget nyeltek a vevőid is, rendesen megszívattad már őket a szocpolos ingatlanoddal.
Persze lehet évekig pereskedni is, hátha rámegy a teljes házasságod és egzisztenciád. Mindig van lejjebb.
-
axioma
Topikgazda
Oda egy olyan szerzodes van beadva, ami csak akkor valtozik tulajdonjogot modositova, ha bekerulnek a vevod fizetett hataridore papirok. Ilyen nincs, ennyi.
Ami viszont nem vilagos: az ugyved neked visszaadta azt a papirt, amit bianko egyoldaluan odaadtal neki a hatarido modositasarol? Vagy ha nem, legalabb az a hatarido is letelt mar? -
gerisz23
őstag
-
Egon
nagyúr
Szerintem elég t*ketlen ügyvéded van. Nem vagyok szaki, de úgy tudom, egyszerűen írsz egy nyilatkozatot az ügyvédnek, hogy - élve a szerződésben foglalt jogoddal (remélhetőleg van ilyen passzus az adásvételiben, nekünk volt) - egyoldalúan felbontod a szerződést, mivel a vevő nem teljesítette a fizetési kötelezettségét a megadott határidőig. A többit már intézze az ügyvéd.
Jobban belegondolva, anno 2008-ban volt egy hasonló ügyletünk. Akkor 10 milla körül mentek az olyan lakások, amilyenben laktunk, és a válság hatására rohamosan csökkent az értékük. Vevő nem nagyon volt, de mi azért árultuk a lakást. Jött egy közvetítő, aki rossz anyagi helyzetben levő (önrész nélküli) embereknek próbált lakást intézni (banki kontakttal, hogy a hitelbírálat pozitív legyen). Önrészként elég volt 10% akkoriban, amit a szocpolból fedeztek. Valami minimális foglalót adtak csak (messze volt a 10%-tól). Az első vevőjelöltnek visszadobta a bank a papírjait, mi belementünk, hogy átpapírozzák egy másik jelöltre, és a foglalót áttettük a másik szerződésre. Az sem jött össze. Utána ugyan próbálkoztak visszakérni a foglalót (bár nem erőltették nagyon), de mivel nekünk is voltak költségeink (saját ügyvéd stb.), nem adtuk. Emlékeim szerint semmilyen papírt nem töltöttünk ki ezzel kapcsolatban: egyszerűen nálunk maradt a foglaló. -
updog
őstag
Ilyenkor elég egy Eladói Nyilatkozat arról, hogy az eladási szándékát továbbra is fenntartja és elfogadja a későbbi utalást is"
Csak remélni merem, hogy működhet. Nekünk működött így, a bank (KH) is elfogadta. Az eladó töketlenkedett, és a második szerződéshosszabbításból is kicsúsztunk. Annyi, hogy mi kölcsönös szándéknyilatkozatnak írtuk meg (eladó az eladási, vevő a vételi szándékot fenntartja). Fontos, hogy ebben is legyenek határidők. -
gerisz23
őstag
Azért hitelt intézni úgy hogy még előtte előzetes bírálatot csinálnak sem egyszerű.A bank kitalálja hogy kell még vmilyen papír és egyből elmegy 2 hét...Először egyezkedni kellene,meg esetleg keresni egy másik ügyvédet magadnak aki pontos és megbízható tanáccsal lát el téged.
-
amargo
addikt
-
attiati
veterán
Leírod pontosan, hogy mi itt a sztori és mi lenne a hivatalos megoldása az adásvételnek?
Csak hogy tanuljak belőle (és adott esetben nagy ívben elkerülje az ember a szocpolos ingatlanokat vagy úgy történjen a szerződés megírása, hogy ne legyen baj)Ha jól értem, akkor anno kaptál szocpolt, amit a lakás eladásával vissza kellene fizetni az államnak (és ha újra ingatlant veszel rajta, akkor újra megkapod?). Cserébe lekerül az állam a széljegyről és lehet adni venni a lakást.
Mire lett volna jó az igazolás? Hogy a bank a vevő hiteléből annyit egyből az államnak utaljon? Ez a járható út megszűnt pár éve?
Az igazi gond az volt, hogy a vevőnek annyira kevés az önereje, hogy a foglalón felül már nem tudott neked önerőből annyi részletfizetést adni, amivel levettétek volna az államot a széljegyről?
Ha lenne ennyi pénze önerőből, azt bele lehet számítani a vételárba attól függetlenül, hogy nem hozzád, hanem az államkincstár letéti számlájára kerül a pénz?
Tudott a vevő egyébként arról, hogy ez egy szocpolos lakás?
Le volt írva a szerződésben, hogy őneki a szocpolnak megfelelő önerőt is elő kell teremteni ahhoz, hogy végig tudjon menni a sikeres adásvétel?Kicsit abszurdnak érzem, hogy a vevőt érinti a legkevésbé a szocpol és mégis ő bukja el a foglalót, hogyha egyébként enélkül befért volna a határidőbe és hitelképes is.
ha jól emlékszem, akkor ez volt az a vevőd, aki csodával határos módon beugrott a másik vevőd helyére?
-
Kukipapa_rr
tag
Ez nem jogi vélemény: régóta olvasom a sztoridat, és tényleg együttérzek veled és az egész családoddal, ami az egész tortúrát illeti, de az a véleményem, hogy a vevőd elég jóhiszemű volt és elég sokat tűrt ahhoz, hogy ha nem jön össze az üzlet, akkor vis maior-nak tekintve minden maradjon az eredeti állapotban, foglaló ide vagy oda. Ez tűnik korrektnek.
Persze arra nincs mentség, hogy nem lehet utolérni, és megbeszélni, hogy akkor most mi legyen.
-
axioma
Topikgazda
Laikuskent!
1. Azt szerintem mondhatod, hogy masnak eladod, ha amit alairtal az lejart (azaz mielott a kiegeszitest alairtad volna, vagy ha lejar a kiegeszites, vagy ha a me'g nem ellenjegyzett papirt visszaszerzed az ugyvedtol)
2. A foglalo viszont ez esetben szerintem kisse kerdeses, hogy nalad maradhat-e, hiszen a vevo nem tudta mikor alairt, hogy a hataridobe me'g bele kell erteni egy szocpolos nyuglodest... es hat nem csak szerzodesbe irt szabalyok vannak, ha ez birosagra menne akkor azert a "tarsadalmilag elfogadott gyakorlatot" is fogjak nezni [tippem szerint felet visszaadod egy jo kompromisszum lehetne]
Es igen, meg kell nezni, mi van a szerzodesben: tuti foglalokent lett-e atadva, es hogy nincs-e a hiteligenylessel osszefuggoen vis major-nak minosites benne. -
attiati
veterán
Bocs, teljesen megfeledkeztem, hogy az ügyvéd a vevőé.
És abban sem biztos, hogy igazat írtam, hogy kötbér kikötésének elmulasztása esetén a ptk rendezi azt. A ptk lehet, hogy csak késedelmi kamatot ír elő, ami azért jóval kevesebb, mint mondjuk egy 10e ft-os napi kötbér,Teljesen saját vélemény, hogy önmagában a késedelmes teljesítés még nem indokolja, hogy semmis legyen a szerződés és megkapd a foglaló kétszeresét.
Általában egyébként szokás beleírni a szerződésbe, hogyha a hitelnyújtás meghiúsul (vagy elhúzódik), akkor az nem minősül szerződésszegésnek és nem róható fel a vevőnek. Nézd meg, hogy van e ilyen rész a szerződésedben.
És itt van egy hvg cikk, ami teljesen ellentmond nekem.
passzolom, szerintem egyébként is túlmutat a fórumozás keretein egy ilyen kérdés
-
attiati
veterán
Ptk szabályai vonatkoznak a meg nem jelölt részekre
Persze nem tünteti fel jó színben a vevőt, ha nem jelentkezik és eltűnik.
Nem hiszem, hogy okosabbat tudunk mondani, mint az ügyvéded. (a szocpolos részekhez egyáltalán nem értek)
Ő mit mond, hány nap után és / vagy milyen esetben áll fenn a foglaló elvesztés esete?
-
axioma
Topikgazda
A lakhatasi engedely kifejezest hasznaltak [akkor is lehet hoyg csak nemhivatalosan] a lakoingatlanok hasznalatba veteli engedelyere (mert anno csak ilyenbe lehetett bejelentkezni).
Tehat neked az kell, hogy hasznalatba vetelid legyen, es az hogy kinek adtak ki az huszadrangu, a megfelelo ingatlan amire kiadtak az kell stimmeljen. -
attiati
veterán
mármint egy másik vevőd van? az meg honnan lett így hirtelen, ha már nem is hirdetted?
nem is értem, szerződésmódosítás miatt nem akart visszalépni és ragaszkodott a kaució duplájához, de szerződés visszavonásba meg belement
ebből is látszik, hogy mennyire durva, mikor két magánszemély kezd el üzletelni egymással
bonyodalmak végtelen tárháza -
attiati
veterán
nem olvasol figyelmesen, vagy nem erted mit irok, vagy nem tudom
ahhoz kell az ugyved, hogy a vevo egyuttmukodese kotelezo e!
jogilag elvarhato e!
(szerintem igen)sztem semmi papirt nem kell ujraigenyelnie, de ennek a bankjaban tudsz utanajarni fel ora alatt (hacsak nem teljesen specialis helyzete van.)
csak egy datumot kellene atirnotok nem?
latod rajta a hajlandosagot, elmondja reszletesen, hogy miert nemtud ujra hitelt igenyelni?
-
attiati
veterán
aha....
" nem köt új szerződést! és kész."
Te pedig szeretnél.Elvileg tudod, hogy melyik bankban akar felvenni hitelt. Bemennék holnap és megkérdezném, hogy egy komplett kész hitelvizsgálatot (jövedelem és fedezetvizsgálat) tényleg újra kell e csinálni, ha új adásvételi szerződést írtok?
+ ügyvéd véleményét kikéred
Aztán utána visszamenni a vevőhöz ezen infók birtokában és tárgyalni.
Komplementer (az eredeti adásvételit kiegészítő) adásvételi nem jó?
Földhivatalban amúgy is érkeztetve van már az első változat. Azzal ami lesz? Kuka? És a módosítottat fogadják be, mint eredetit és ahhoz képest néznék a dátumokat?
Kiegészítő szerződésnél melyik szerződés dátumát néznék? -
attiati
veterán
ha a foldhivatali vonal nem mukodne....
(ahhoz semmit se ertek)biztos szukseges az uj ertekbecsles es vagy a uj jovedelemvizsgalat egy adasveteli ujradatumozas miatt?
vagy mi az oka, hogy nem kapna hitelt?
megbizol benne?
bemennek a bankjaba es rakerdeznek az ugymenetnekvan sajat fuggetlen jogi tanacsadod?
-
Zeki
nagyúr
Folytatás...
.. a vevőm nem tud új lakáshitel kérelmet beadni, mert azóta olyan változások történtek náluk, hogy ha újra be kell szerezniük az igazolásaikat, nem kapnák meg a hitelt.
Az ügyvéd megpróbál általam valami kérelmet benyújtatni a Kormányhivatalba ( pl hogy az anno megírt Támogatói szerződésben nincs benne ez a 30 nap), meg viszem az adás-vételit, aztán ha nem fogadják el, akkor vissza kell lépnem a szerződéstől. Csakhogy a vevőm foglalója (mínusz az ingatlanközvetítő jutaléka) be lett fizetve az általunk lefoglalózott ingatlanba.Itt cseberből vederbe esés van.
Csakhogy nekem nincs pénzem semennyit sem visszaadni a vevőmnek.Nincs valakinek kedves jó ismerőse a Kormányhivatal lakástámogatási osztályán?
-
axioma
Topikgazda
Most akkor tovabb akarod vinni a szocpolt az uj hazra, es az teljesiti a felteteleket (dragabbert veszed, mint az elozot eladod), de mindezt ennyire lassan intezik? Es friss az info? Mert regen volt nagy lemaradasa a foldhivataloknak ami miatt szerettek vad hataridoket adni, mert ugye itt a szocpol torleserol lenne szo a regirol mielott a vevoe lehetne (elidegenitesi es terhelesi tilalommal jar a szocpol-bejegyzes).
Bocs, sorban haladtam, most olvasom az idezeted. Mi van??? Ami 30 napot beirtal az szerintem baromira nem arrol szol, hogy eladaskor elore kell szolni. Csak arrol, hogy ha nem te hasznalod a lakast (mert ugye a szocpolt azert kaptad, hogy a gyereknek a feje felett fedel legyen legalabb arra a 10 evre), akkor jelentsd be.
Mi koze ennek az eladashoz? Mar nem ertem. -
darksamu
csendes tag
A szerződésben általában szerepel, hogy kinek (eladó-vevő) milyen kötelezettségei, lépései vannak és ezek milyen sorrendben történnek.
Nálad szerepel a szerződésben hogy 30 napon belül be kell jelenteni az adásvételt a Kincstárnál?
Ha nem, akkor lehet, hogy ez tekinthető külső körülménynek, ami nem a te hibádból következett be (hiszen nem tudtál róla és a szerződésben sem szerepel) és ez esetben a foglaló sztem nem jár vissza duplán. Arról nem is beszélve, hogy te felkínálsz egy másik megoldást (új szerződés frissebb dátummal) amit a másik fél ha nem fogad el, akkor sztem ez inkább kölcsönös elállásnak tűnik és ez esetben sem jár vissza duplán a foglaló.
Ez persze csak saját vélemény/okoskodás, mindenképpen érdemes lenne ingatlanjogi ügyvéddel konzultálnod hogy mit lehet tenni...
Egyébként volt az ingatlanon bejegyezve jelzálogjog, meg elidegenítési és terhelési tilalom a Magyar Állam javára a szocpol miatt?
-
attiati
veterán
Dehogyis! Nincs itt semmiféle foglaló bukta szerintem.
Azért a jogban van egy jóhiszeműség és együttműködési elvárás ! Ezt bele is szokták írni a szerződésbe, hogy a felek mindenben együttműködnek, amíg az a másik felet nem érinti hátrányosan. De szerintem anélkül is norma. Ha kell, akkor az összes felmerülő plusz költségét fizesd ki (ami szerintem alap).
Kényszerítgetni ne akarjon, mert az csúnya dolog. Hívd fel a figyelmét az együttműködésre.De szerintem azt is látnod kell és eszerint tárgyalj azért a vevőddel, hogy nem ő tehet róla. És szerintem nincs arról sem szó, hogy a földhivatal / bank / közvetítő miért nem szólt.
Itt egyetlen egy ember képviselhette volna a te érdekeidet, az pedig a saját ügyvéded, ha felkérsz te is egyet. Csak ugye általában a vevő hozza. De előfordul, hogy az eladó is felkér egy ügyvédet, hogy nézzék át az ügymenetet, buktatókat. Ami most neked nagyon jól jött volna. És még akkor is előfordulhat, hogy nem figyelt oda valamire. Sajnos ez ilyen.
Meg kérd ki egy jogi ember véleményét, ha van ilyen a környezetedben.
-
Egon
nagyúr
Tedd fel a kérdésed itt, de szerintem azt fogják mondani, hogy nem nagyon tudsz mit csinálni, mivel a szerződés kötelez (azaz jó eséllyel a foglaló összegének dupláját kell visszafizetned, plusz ez miatt bukhatod a másik adásvétel kapcsán lerakott foglalót is - nem irigyellek...
).
Próbálj meg beszélni az ügyvédeddel, hogy mit lehet tenni, hátha van valami okos ötlete. Nem tudom, hogy Vis Maior esetnek minősül-e az eseted (tartok tőle, hogy nem). -
attiati
veterán
es a vevo onereje? reszletfizetes?
irtam, hogy vegso fizetesi hataridot szokas kikotni, ahol elobb is reszletfizethet. Neki is erdeke, hogy elobb tudjon koltozni. De igazabol csak te jarsz jol.
nagyon neheziti az egesz tranzakciot, hogy a te hiteled elinditasa az o hiteletolfolyositasatol fugg. A te eladoddal mi van, o nem aggodik? Ott nem csuszol kotberbe?
-
attiati
veterán
én ezt a részt nem értem:
"Mi azért nem tudtuk elkezdni a hitelünket intézését, mert van 2 személyi kölcsönöm, és előbb azt kell visszafizetni a vételárból, és utána tudjuk indítani a mi hitelünket."
a banki ügyintéző feltette a kérdést és megnézte a nyilvántartásokban, hogy van e egyéb hiteltartozás, és addig nem indítható a hitelfelvétel?
ha így van, akkor foglalóból nem tudtátok volna rendezni? vagy annyira nagy összeg volt?
Az is járható egyébként, hogy az önerő vevő általi megfizetésére (legkésőbbi) fizetési határidő kerül bele, de ő fizethet előbb is, részletekben is. Vagy kiköttök egy részletfizetési határidőt, és abból ki tudjátok fizetni a személyi kölcsönt.
Egyébként a vevő tudja ütemezni azt is, hogy mikor történjen az ő hitelének a folyósítása (pl az utolsó, legegyszerűbb folyósítási feltételt később teljesíti, figyelve ott is azért a határidőkre). Szóval nem muszáj az önerejét visszatartani, visszatarthatja a hitelt is addig, amíg ti nem tudtok kiköltözni.
1-2 hét így is úgy is lesz a tulajdonba adás és a birtokba adás között.De gondolom ugyanekkora gond, hogy a saját vételednél is vannak határidőid. Nem egyszerű.
Persze a tiétek a felelősség, ez csak saját véleményem.
-
Egon
nagyúr
Ez sajnos nem így működik, mivel mindig a bank utal utoljára, azaz az önrésznek meg kell előznie a hitelt.
Szerintem hiba volt várni arra, hogy a vevő megkapja a hitelt: kérnetek kellett volna a vevőtől egy banki igazolást, hogy az előzetes hitelbírálaton átestek, és hitelképesek, majd ennek tudatában párhuzamosan megindítani a saját hitelt (ehhez ugyebár kell a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés, tehát az új kérót ki kell nézni addigra.
A birtokbaadás napját ki lehet kötni a szerződésben, az már a felek megállapodásán múlik, hogy a teljes vételár kiegyenlítését követően mennyi időt hagy az eladónak a kiköltözésre. Van olyan megfogalmazás, hogy a birtokbaadás már az utolsó vételár-részlet készhez vétele napján esedékes, a másik véglet az, amikor több hetet-hónapot is kap az eladó. Mi speciel kettő hétben maradtunk (az eredeti szerződés szerint legkésőbb január 15-ig fizetnek a vevők nekünk, mi pedig január 31-ig birtokba adjuk az ingatlant. Annyi mozgásterünk van azért, hogy ha még februárban is itt lennénk, akkor nem bukjuk a foglaló összegét, hanem napi 5K kötbért kell fizetnünk - a foglaló dupláját akkor kell megfizetnünk a vevőnek, ha még február 28-án sem sikerülne kiköltöznünk, és ő - élve a szerződésben szereplő jogával - egyoldalúan felbontaná a szerződést).
Most már a vevő jóindulatára vagytok utalva: vele kell egyezkedni, hogy belemenjen egy szerződés-módosításba (esetleg el kell gondolkodni azon, hogy valahogy kompenzáljátok őt ezért, mondjuk visszabérlitek tőle az ingatlant egy hónapig).
Szerk.: a bankok biztos hogy nem lesznek 3 hétig zárva...Max. két nap bankszünnapot kérhet minden bank évente, azt kb. két héttel korábban be kell jelentenie az MNB-nél stb., szóval elég nagy macera. Munkanapokon nyitva lesznek.
-
attiati
veterán
"Ja, és ha szerződést módosítunk, miközben a vevőm hitelét a bank már befogadta, miből kell neki új papírokat, igazolásokat beszereznie?"
Az szerintem legyen az ő baja. De földhivatalban biztos le kell adni újra.
Nem tudom, hogy közjegyző előtt újra fel kell e olvasni, és lesz e újra közjegyzői díj.
Ügyvédi díja általában szokott lenni a módosításnak."A másik, hogy hogyan lehet olyan adás-vételit írni, hogy az ne számunkra legyen hátrányos?"
Nem vagyok szakértő a témában, de nagyon nehéz tanácsot adni a pontos menet ismerete nélkül.
De szerintem olyat nem köthetsz ki, hogy majd akkor költözöl ki, ha te is kaptál hitelt. A vevő nem várhat a te ügyeidre, ha ő már kifizette. Maximum jófejségből. De ezt szerződésben kikötni és azt a vevő által aláírni szerintem felelőtlenség lenne."Csak a vevőnél ez jól elhúzódott. Mi azért nem tudtuk elkezdni a hitelünket intézését, mert van 2 személyi kölcsönöm, és előbb azt kell visszafizetni a vételárból, és utána tudjuk indítani a mi hitelünket."
Ő csontra kifizeti a teljes vételárat: foglaló, önerő, hitel.... és csak rá 2-3 hónap múlva akarjátok a birtokába adni, de a tulajdonjog már rászáll pár hónappal korábban? Vagy valamit rosszul értek?
Tökre nem mindegy az sem, hogy a ti hitelfelvételetek milyen fázisban van. Hitelképesség vizsgálat, fedezetvizsgálat, értékbecslés stb... Attól függen, hogy hol tartatok, próbálj meg belőni egy reális időpontot és elfogadtatni a vevővel.
Szerintem ehhez egy tök rugalmas vevő kell, aki belemegy abba, hogy az ingatlan teljes kifizetése után csak 1-2-3 hónappal később veheti birtokba (bár én is így csináltam).
Akkor valami végső tág határidőt érdemes beleírni, ha belemegy.
És napi kötbért szoktak kikötni, ha nem tudod teljesíteni, de ha ő nem erőlteti, akkor ne hozd fel -
Egon
nagyúr
Az OTP bizonyos szempontból nem rossz választás, ugyanakkor - a jelek szerint - nem túl gyors, és a törlesztőrészlet sem alacsony. Gondolom a hitelintéző onnan kap több jutalékot...
Egyébiránt nem egy rakétatudomány a hitelintézés. Fel kell menni a bankracio.hu-ra, beírni a paramétereket, elolvasni a feltételeket, és választani. A K&H azért is jó választás, mert a saját oldalukon is lehet hitelkalkulációt végezni, telefonon is lehet előminősítést intézni stb. Ráadásul olcsó, az egyik (ha nem a) legolcsóbb a piacon. Náluk a megadott paraméterek alapján 6 kategóriába sorolják az adósokat. Mi a 2. kategóriába kerültünk (az 1. a legjobb). Bő 40% önrésszel veszünk egy XVI. kerületi ingatlant, a család (két kereső + két kiskorú gyerek) havi nettó jövedelme 600K környékén van. -
Jojo5
őstag
Ez nagyon durva... nem irigyellek
Mi nekünk is simán 2 hónap volt a hitel úgy, hogy mi mindenhova a legkorábbi időpontra mentünk vagyis barátnőm és így is elhúzódott.
Szóval ilyen adásvételinél célszerű hosszú időtartamot megadni, úgy, hogy nekünk csak sima hitel volt 70% önerővel még így is heti 3x bent ült és lassú volt minden ezért is 4 hónap volt megadva a hitel utalásának.
-
PeeterssoN
őstag
Én biztos megmondanám nekik, hogyha kell a pénzem akkor saját ügyvéddel jövök vagy ha az nem tetszik akkor nincs üzlet.
Szerintem csak a plussz pénz lehetősége miatt ragaszkodik nagyon ehhez. Bár lehet azért mert vannak vitás kérdések amit a saját ügyvéd kiszúr ő meg el tud sikálni. -
attiati
veterán
Értem én, csak nekem nem tetszene. És lehet, hogy te nem érted.
Az ügyvéd basszus pont abban segít, hogy kiszúrja a szerződésbeli buktatókat, garantálja a TE érdekeidet.
Ha ezt nem is teszi meg (mert trehány, mert nem ért hozzá szakmailag, nem felkészült, stb...), akkor is legalább pártatlan legyen. Nekem nem tetszene, de nem szólok bele, mert igazából többet látsz, te vagy ott személyesen és a te érdeked.Erről az jut eszembe, amit a Marina lakópark fórumán írtak páran. A közös képviselet intézi és bírálja el a társasház biztosításának terhére történő kártérítéseket (beázás, stb... esetén). Csak a közös képviseletnek meg érdekeltsége volt a biztosítóban.
-
attiati
veterán
Kapsz kaját, csak nem azt, amire számítottál és még elmehetsz másik étterembe is + recepteket olvasni
Nem okoskodásképpen, de pont ezt írtam 1 hete, hogy elsőnek jó ügyvéd + jó bank, és csak utána a lakáskeresés.kérdeznék itt + esetleg jogifórumon (+ illetékes kormányszervnél, ami nem is tudom melyik).
Bár látom már megtetted
Ha tényleg megoldást akarsz, akkor fogadd el, hogy ez van, és felháborodás nélkül járj utána, és ne hagyd magad lepattintani sehol. De abbahagytam az okoskodást tényleg, mert nem értek szocpolhoz.
-
attiati
veterán
NAV-nál az illetékügyekért felelős főosztályvezető nem tudott egyértelműen állást foglalni illeték kérdésben....
sőt, úgy tudom, hogy ha kérdéses ügyekben a NAV állásfoglalása alapján jársz el és utólag a NAV mégis megbüntet vagy hátrányod keletkezik, akkor a NAV nem vállal felelősséget a saját állásfoglalásáért
Ezek után nem csoda, hogy minden utánajárós.
Sajnos ki kell fogni ügyvédből, banki ügyintézőből egy lelkiismeretes és hozzáértő embert, aki ráadásul türelmes is és nincs agyonterhelve.
-
attiati
veterán
pont ezt irtam es jozan parasztesszel logikus. Sajnos megoldast nem tudok nekes.
mindenki csak utolsonak akar beszallni a buliba, hogy garantalva legyen, hogy elotte mar mindenki mas betolta a zsetont es senki nem gonddolja meg magat.
ha nem lehet utolso, akkor meg garanciat akar utolso elottikent, hogy az utana kovetkezok is beszallnak a buliba, hogy letrejojjon a biznisz
-
axioma
Topikgazda
Szolok, hogy jozan paraszti esszel, nem szakmabelikent, es plane nem jogaszkent.
Nekem az lenne a logikus, ha az uj folyosito bankod a MAK-tol ugy kapna' meg a 10M-t amit aztan tovabbad neked, hogy a letetben levo 3.8-at meg az uj kiutalast, ami a kulonbozet. Es a bank mint szocpol folyosito (es esetleges hitelfolyosito) mar egyben az egeszet adna utolso reszletkent az eladonak. En legalabbis tuti azt csinalnam, hogy a MAK-ot felhivom, hogy az adott helyzetben a 10M lehivasahoz a letet is kell, mit kell ehhez a banknak mint a letet azonositoja megadjak... illetve hogy mit mondj a letetnel (nem lattam meg ilyet, de felteszem van adminisztracio is, nem csak odautalsz valahova), hogy azt kiadjak a szocpol-igenylesednel nem a sajat szamladra [ilyen formanyomtatvanyt is nezegethetsz, kiderulhet belole info]. Aztan tuti hogy ha nem igy megy akkor elmondjak, hogy hogyan (pl. bank kell adott esetben ket reszletben igenyelje vagy ilyesmi).
De olvasgasd a rendeletet... hatha kiderul belole pontosabban. Es igen, neha a rendelet betartasat (adott bonyolultabb feladat elvegzeset) nagyon nem akarjak a bankok megcsinalni, ha latnak remenyt arra, hogy az ugyfel is kuzdhet vele. Tisztelet a kivetelnek! -
attiati
veterán
Ha szocpolos lakást eladsz és nem veszel belőle újra lakást, akkor vissza kellene fizetni a szocpolt?
A leírásod alapján nem világos nekem, hogy az eladó miért aggódik.
Addig nem kerülhet a nevedre a lakás és nem kerül le az ő nevéről, amíg ki nincs fizetve a teljes vételár. Olyan nem lehet, hogy már a neveden van a lakás, de ő nem kapta meg a pénzét.Az általad leírtak szerint pedig amíg nincs a neveden a lakás, addig nem fizeti vissza az állam a szocpolodat. (gondolom ők így vizsgálják és így látják garantáltnak, hogy ingatlan helyett ingatlan veszel, és már egy lezárt tranzakciót követően akarják csak kifizetni a pénzt).
Egyébként ha az állam menet közben az eladónak fizetne, és te még lakáshitel is felvennél, akkor az adásvétel melyik fázisában fizessen az állam? Ugye általában a bank is csak az utolsó fázisban száll be, mikor már csak ő van hátra, mert szeretné látni, hogy valóban végig fog futni az adásvétel, és már csak a bank pénze hiányzik (nem hiúsul meg önerő hiánya miatt, nem állnak el a felek menet közben stb...).Az állam akkor a bank előtt fizetne az eladónak? Mi van, ha mégsem folyósít a bank? Akkor szedje vissza a pénzt az állam egy harmadik féltől, akinek semmi köze a szocpolhoz?
Hogy érted, hogy anno annyival kevesebb hitelt kellett felvenni? A szocpollal kiváltott hitelrészt az eladó közvetlenül az államtól kapta meg?
-
attiati
veterán
Nézd meg egy telefon / számítógépvásárláson mennyit lehet kavarni, mire képbe kerülsz mindennel. Pedig az aprópénz és sokkal sablonosabb, jobban paraméterezhető egy lakásvételi helyzethez képest. Ott mindennel lehet kavarni, annyiféle élethelyzet van. Ezért írja index fórumon az egyik lakáshiteles banki ügyintéző teljes magabiztossággal, hogy nem fél attól, hogy elveszít az állását az automatizálás miatt, mert annyira összetett élethelyzeteket hoz a lakásvásárlás.
Az eladónak nem kell tudni, hogy te miből fizetsz. A szerződés aláírásával te kötelezettséget vállalsz a vételár határidőre történő kifizetésére. Ha nem tudod kifizetni, akkor elveszíted a foglalót (egyéb közös megegyezés hiányában).
Miért nem jó, ha tőled kapja az eladó, és nem az államtól?
Vagy itt most úgy érted, hogy neked duplán elő kell teremtened azt a pénzt, amíg az állam ki nem fizeti neked? Akkor itt te vársz a pénzre, és nem az eladó, mert addigra neked már ki kell fizetned, hisz addig nem kerül a nevedre az új lakás és addig az állam sem fizet neked. Nem?csok-hoz, szocpolhoz nem értek, de anno, mikor vettétek az előző kecót, akkor nem úgy volt, hogy csak utólag kaptad meg a szocpolt? Vagy akkoriban beleszámított a vételárba?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- Goddess of Victory: Nikke
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- E-roller topik
- Motoros topic
- ROG Strix G16 notebook: tökéletes harmónia
- Az új Battlefield bemutatkozása közelebb lehet mint hinnénk
- HDD probléma (nem adatmentés)
- További aktív témák...
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- OHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD EU/HUN
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest