Hirdetés

2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-11-16 18:28:54

Mobilarena

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4601) King Unique válasza NORBl (#4599) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

"500-1000 gb elég"

Ha HDD-alapú megoldás kell, akkor olyat manapság 1 TB alatt nem nagyon érdemes venni, már csak az ár-érték arányt nézve sem.

"Elég egy 7200 rpm-es hdd, vagy érdemesebb ssd-t venni ?"

Külső SSD-t akkor érdemes venni, ha a szokásosnál jóval gyorsabb tárolóeszköz kell, fontos a minél halkabb (kb. zajtalan) működés, az egyes külső hatásokkal (pl. leejtés) szembeni nagyobb ellenállás, bizonyos esetekben a kisebb fizikai méret (pl. mSATA, M.2), kisebb tömeg stb. Ellenkező esetben, valamint ár-érték arány tekintetében viszont a külső HDD a jobb választás. Azonban adatátviteli sebesség szempontjából nyilván nem egy kategória egy 2,5"-os külső HDD és egy külső SSD, ha már a gyorsaságot emlegeted egyik fontos szempontként.

"2,5 méretre gondoltam. ssd nek gyorsaságát milyen csatival tudom kihasználni, vagy az is usb3 - ba és gyorsabb, mint hdd ?"

Egy SATA3-as SSD-hez sebesség szempontjából javarészt elég az USB 3.0-s külső ház és port. Azzal kb. olyan értékeket lehet elérni USB 3.0-n, mint ami nemrég egy másik hozzászólásban volt tesztekkel szemléltetve. Illetve egy másik tesztben ugyanez a külső ház 5400-as HDD-vel volt használva. Látszanak a kettő között a sebességbeli különbségek, bár az utóbbinál a HD Tune tesztek eredményei valami miatt irreálisan magasak lettek és inkább a CDM mutatott reálisabb értékeket. Ha teljesen ki akarod használni egy SATA3-as SSD sebességét, akkor ahhoz viszont már USB 3.1 Gen 2 külső ház és a gépen is olyan port kell (teszt). De az látszik a linkelt tesztben, hogy nincsen olyan nagy különbség az USB 3.0-hoz képest. Viszont ez nem jelenti azt, hogy csak ennyit tud az USB 3.1 szabvány. Az előbbi példánál egyértelműen a SATA3-as alap limitált, viszont pl. egy USB 3.1 Gen 2 - M.2 NVMe PCIe megoldás már jóval gyorsabb (teszt), azzal kb. teljesen kihasználható a szabvány maximuma.

"5400-7200 között mennyi a különbség gyorsaságban ?"

Az egyik társtopik hozzászólásában részletezve van ez, tesztekkel szemléltetve stb. Amúgy meg nemcsak a fordulatszámtól, hanem a lemeztányérok adatsűrűségétől és a cache méretétől is függhet az adatátviteli sebesség. Ezért is van az, hogy az utóbbiaknak köszönhetően egy modern, 5400-as mobil HDD egyre inkább megközelíti a 7200-asok sebességét.

"meg azért legyen megbízható is, ne halljon be ha lehet"

Egy ilyen eszköz megbízhatósága és tartóssága eleve összetett dolog, több tényezőtől is függ, amiről az előbbi társtopikban szintén volt szó.

"Gondolom annyival nem drágább, hogy ne érje meg 7200 - at venni inkább."

Egyrészt általában drágább valamivel egy 2,5"-os 7200-as HDD az 5400-asnál, de ez az adott sorozattól, modelltől és a vásárlás helyétől is függ. Például az 1 TB-os HGST Travelstar 7K1000 is többe kerül pár-néhány ezressel, mint a Travelstar 5K1000, vagy a Travelstar Z5K1. Ahogyan a Seagate-nél az 1 TB-os BarraCuda, Mobile HDD és a BarruCada Pro, valamint a WD-nél a Blue / Blue és a Black között szintén hasonló a helyzet. Viszont a belső merevlemezek felől amúgy sem itt, hanem eleve inkább a "Milyen merevlemezt vegyek?" topikban kellene érdeklődni, elolvasni annak összefoglalóját.
Másrészt egy 7200 RPM-es HDD valamivel jobban melegedhet, zajosabb lehet, valamint nagyobb lehet az energiaigénye. De egy jó hővezető képességű, full alumínium külső házban, valamint USB 3.X porthoz csatlakoztatva használva már nem különösebben téma ez. Nekem is van egyébként több ilyen 7200-as belső merevlemez + külső ház (= külső merevlemez) kombinációm (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4602) csiga8


csiga8
(senior tag)

Üdv!

2,5"-os (laptopba való) SSD-t ( 256 Gb vagy 480 GB) lehet külső USB-s tárolóba üzemeltetni?

Ha igen, milyen külső tároló racket éremes venni?

(#4603) csiga8 válasza csiga8 (#4602) üzenetére


csiga8
(senior tag)

Közben felvetődött a 2.5" HDD is, ha lehet, ahhoz is kérnék rack javaslatot.

(#4605) King Unique válasza csiga8 (#4602) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Lehet, illetve van a topik összefoglalójában "Milyen külső házat SSD-hez? fejezet, ott fel sorolva néhány külső ház + lényeges információk. Valamint a közelmúltban is volt itt a topikban több olyan eset konkrét példákkal, amikor 2,5"-os külső ház + SSD megoldásokról volt szó. Példák: [link], [link]. Továbbá vannak az összefoglalóban egyéb külső házakról is információk, beszámolók, tesztek, ha az SSD mellett külön a HDD-nek is kell egy. De amúgy a 2,5"-os külső házakba beletehetők 2,5"-os HDD-k és SSD-k egyaránt, vagyis azoknál nincs olyan a kezelés szempontjából, hogy külön csak HDD-khez és csak SSD-khez valók. Max. az SSD-k használatánál olyan jellemzők szerinti szelektálás a külső házakra vonatkozóan, amelyek az összefoglalóban fel vannak sorolva az előbbi fejezetben. De ezek is inkább javasolt formában, nem feltétlen kötelező jelleggel. Aztán még az mSATA és M.2 méretformátumú SSD-k képeznek kivételt, mivel azokhoz értelemszerűen speciális, olyan típusokhoz tervezett külső házak kellenek.

[ Szerkesztve ]

(#4606) csiga8 válasza King Unique (#4605) üzenetére


csiga8
(senior tag)

Köszönöm a választ! :R

(#4607) NORBl válasza King Unique (#4601) üzenetére


NORBl
(fanatikus tag)

Köszi szépen a kielégítő választ.

[ Szerkesztve ]

(#4608) jackbacsi87


jackbacsi87
(senior tag)

Sziasztok!

Átnyálaztam a fórumot, de nem jutottam dűlőre.
Rack-et szeretnék, 2TB-os winyóhoz, max 10$-ért. Előny a csavar mentes rögzítés. Torrenthez kellene, illetve tv-hez csatlakoztatva lejátszáshoz.
3db-ot néztem ki:
ORICO 2139U3, ORICO 2189U3-BK, (kicsit masszívabbnak tűnik mint a másik orico) MantisTek Mbox

Előre is köszi!

Jiayu G3T->Jiayu G4S->ZTE V5 2/8->xiaomi s3 prime->xiaomi redmi note 5

(#4610) King Unique válasza jackbacsi87 (#4608) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Az ORICO modelljei közül a 2139U3-ról pont nem olyan régen készült itt a topikban egy teszt, ami önmagáért beszél. A 2189U3-ról viszont csak említés van, hogy van aki olyat használ. De amúgy az utóbbi részben fémházas és tényleg valamivel masszívabbnak tűnik, mint az előbbi. Aztán ha már ORICO, akkor a 2518S3 modellel is van tapasztalat, igaz az valamivel drágább. A MantisTek Mbox külső házról szintén vannak itt a topikban és az összefoglalóban információk, többek között pl. az alábbi beszámoló is.

Ha kifejezetten tool-free külső ház kell, akkor a 2518S3 kivételével az előbb felsorolt többi modell mind megfelel ennek. Azt viszont nem írtad, hogy pontosan milyen 2 TB-os belső merevlemezről van szó. De ha 7/9,5 mm magas, akkor oké, az fizikailag mindegyik eddig említett külső házba belefér. Valamint a 2 TB-os tárolókapacitást is kezelik, legalábbis a 3 ORICO biztosan, de jó eséllyel a MantisTek is. Viszont azt már neked kellene eldönteni, hogy most műanyag / fémházas, illetve átlátszó / normál kialakítású stb. külső ház kell-e. Valamint az alapján is mérlegelni, hogy a felsoroltak közül itt a topikban az egyikkel (2189U3) nincsen konkrét tapasztalat, vagy legalábbis nem lett a fórumtag által itt részletezve. Továbbá ha tv-hez csatlakoztatva is használva lesz az eszköz, akkor arra az vonatkozik, ami az egyik társtopik hozzászólásában van leírva. Vagyis többek között az is lényeges, hogy megfelelő, azaz lehetőleg "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port legyen a tv-n és a 2,5"-os külső merevlemez is ahhoz csatlakoztatva legyen használva a stabil tápellátás biztosításához.

[ Szerkesztve ]

(#4611) roller0123 válasza King Unique (#4581) üzenetére


roller0123
(tag)

Szia. Pont ezt a Type-C verziót rendeltem meg. Előtte gondolkodtam, hogy még egy Orico aluházas legyen-e, de végül is ez maradt, mert ez már a 2TB-nál nagyobb HDD-t is támogatja (gondolni kell a jövőre is).
Na de a kérdésem (lehet kissé láma lesz): nekem a pc-n csak usb 3.0-ás portok vannak. Ennek a háznak a vezetéke pedig 3.1-es. Magyarán csak sebességbeli eltérés amire számíthatok ugye? (bár nem hinném, hogy az 5Gbps sebességet kihasználná a vinyó, nem hogy a 10-et)

Szóval végül is ez lett : Type-C + majd ez a vinyó megy bele WD20SPZX

HTC U11 / TENNMAK IE800 / SanDisk Extreme usb3 64GB (na ez kib@szott gyors :D)

(#4612) King Unique válasza roller0123 (#4611) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Az USB-szabványok rendszerint eleve visszafelé kompatibilisek. vagyis az USB 3.1 Gen 2 eszköz használható USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) porthoz csatlakoztatva is. Ez esetben viszont a szabvány által elérhető maximum adatátviteli sebesség nem lesz kihasználható. De ez egyrészt egy 2,5"-os HDD-nél eleve nem téma, mivel az még az USB 3.0 szabvány maximumát sem feszegeti. Másrészt az Ugreen külső ház SATA 6 Gbps alapú, vagyis azzal eleve nem fog összejönni a 10 Gbps. Max. olyan értékeket fogni tudni USB 3.1 Gen 2 csatlakozásnál és SSD-vel, mint az alábbi tesztben lévő külső házak. A szabvány maximumának eléréséhez pl. SATA RAID 0 (példa), vagy inkább M.2 NVMe PCIe alapú (példa) megoldás kell.

Egyébként a 6 TB-os tárolókapacitás kezelése szép és jó ennél az Ugreen külső háznál, viszont jelenleg ténylegesen kihasználni nem nagyon lehet vele. :N Ránézésre max. 9,5 mm magas meghajtó fér bele, ellenben a jelenlegi 3-5 TB-os HDD-k mind 15 mm magasak. Egy 2,5"-os SATA SSD viszont már beleférne, de azoknál is talán (?) 4 TB lehet most a max. tárolókapacitás. Másrészt akár más 2,5"-os külső házak is kezelhetnek 2 TB+ HDD és SSD meghajtókat, mivel a gyártók részben az előbbiek, részben a saját tesztjeik (ők akkor éppen mekkorával próbálták) alapján adják meg a névleges limitet. Tehát nem feltétlen minden esetben aszerint, hogy maga a külső ház, illetve a benne lévő vezérlő ténylegesen max. mekkora tárolókapacitású HDD / SSD meghajtót képes kezelni.

Egyébként mi ennek a külső háznak a pontos modellszáma? Van ahol US221-et írnak, a gyártó weboldalán pedig 50743-as azonosító van megadva.

[ Szerkesztve ]

(#4613) roller0123 válasza King Unique (#4612) üzenetére


roller0123
(tag)

Ohh köszönöm a részletes választ. Egyedül a magasságot nem vettem figyelembe :(
Mire lesz nagyobbra pénzem, addigra tuti ez is fejlődni fog és lesz magasabb verzió:
kép

Ugyanezeket a modellszámokat látom én is. Bár a US221-et jobban kidobja a kereső.

HTC U11 / TENNMAK IE800 / SanDisk Extreme usb3 64GB (na ez kib@szott gyors :D)

(#4614) King Unique válasza roller0123 (#4613) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

A jelenlegi, illetve a 2,5"-os külső házaknál is használatos 2,5"-os HDD és SSD meghajtóknál rendszerint a 7, 9,5 és 15 mm-es magasságok jellemzők. A 12,5 mm viszont pont kiesik, tehát jelenleg sokat nem oszt, nem szoroz, ha akkora is belefér a külső házba. :N

A modellszámot úgy értettem, hogy megnézed pl. a külső házon, annak dobozán, felhasználói útmutatójában stb. De ezek szerint még nem kaptad kézhez, csak a megrendelés történt meg.

[ Szerkesztve ]

(#4615) TaylorPro


TaylorPro
(őstag)

Én most ezen agyalok: [link]

A fentebb említett ugreen is tetszik, de ez alu és szellőzik is.

www.taylorpro.hu

(#4616) user112


user112
(fanatikus tag)

Sziasztok!
Az egyik ORICO 2518S3+WD10SPZX combot USB3-on nem is látja a PC, USB2-ön látszik, de csak tulajdonság és súgó érhető el a Lemezkezelőből. A HDD-t külön a USB3-ra kötve már látszódik a Lemezkezővel és fel is ajánlja a GPS inicializálást majd formázni is lehet. Visszatéve a házba, USB3 továbbra sem látja, USB2 igen de csak 30-as sebességet mutat.
Lehet a házzal valamit csinálni, vagy csak visszaküldeni?

(#4617) King Unique válasza user112 (#4616) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Mit jelent az pontosan, hogy "nem is látja a PC"? A Windows lemezkezelőjében egyáltalán nem jelenik meg, az eszközkezelő sem mutat semmit, ismeretlen eszköz, hibakód? Ha asztali PC, akkor előlapi és hátlapi USB 3.0 portban is kipróbáltad? Valamint lehetőség szerint másik USB 3.0 kábellel, másik gépen és / vagy operációs rendszerrel is?

(#4618) user112 válasza King Unique (#4617) üzenetére


user112
(fanatikus tag)

Rádugva USB3-ra kattogó hangot ad, led kék. Eszközkezelőn, Lemezkezelőn nem jelenik meg. Két hátlapi usb3-on tudom próbálni.
USB2-n: TO Exter nal USB 3.0 SCSI Disk Device megfelelően működik. De ez sem lehet jó szerintem, a sebességteszt miatt.

Korábban próbáltam egy másik, ugyanilyen típusú eszközpárt. Azt tökéletesen látta a PC, ugyanezzel a kábellel (a 2. kábelét most nem hoztam el), 120 MB/s sebességet mértem. Ezért gondolnám, hogy a PC, usb port és kábel kizárható a hibából és a HDD is. Vagyis a házzal lehet valami. Rendesen be van dugva a hdd. Úgy látom a ház nem szedhető szét jobban.

(előbb GPT-t akartam írni, nem gps-t)

[ Szerkesztve ]

(#4619) King Unique válasza user112 (#4618) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

"Rádugva USB3-ra kattogó hangot ad"

Általában akkor szokott kattogni egy 2,5"-os külső merevlemez, ha nem tud felpörögni elégtelen USB-s tápellátás, vagy csatlakozási (érintkezési) probléma miatt. Legalábbis jó esetben, mert rossz esetben akkor, ha tönkrement. De a leírtak alapján az utóbbit elvileg kizárhatjuk, mármint ha USB 2.0-s csatlakozásnál a külső ház és a benne lévő HDD is megfelelően működik. Viszont az előbbi attól még fennállhat. Ugyan USB 3.0 portnál nem kellene tápellátási gondnak lennie, de ha túl hosszú az USB-kábel, akkor már előfordulhat. Az viszont érdekes, ha USB 2.0 porton gond nélkül működik és nincsen kattogás. De lehet probléma (pl. kopás, deformáció) akár az aljzat (port) és / vagy a kábel belső érintkezőinél is, ezért kellene másik USB 3.0 kábellel és porton is kipróbálni az eszközt. Pont nemrég volt valakinek egy pendrive-nál hasonló problémája, amit az egyik érintkező (pin) deformációja okozott.

"De ez sem lehet jó szerintem, a sebességteszt miatt"

Abban nincsen semmi meglepő, hogy USB 2.0-n csak 30 MB/s körüli az adatátviteli sebesség. Ez egyrészt átlagos érték, a szabvány ideális esetben elérhető maximuma sem sokkal több, ami az egyik társtopik hozzászólásában részletezve van. Másrészt az USB 3.0-s sebességhez a külső háznak, a kábelnek és a portnak egyaránt USB 3.0-snak kell lennie. Ha valamelyik USB 2.0-s, akkor már nem fog összejönni, akkor csak USB 2.0-s sebességgel fog működni az eszköz.

[ Szerkesztve ]

(#4620) user112 válasza King Unique (#4619) üzenetére


user112
(fanatikus tag)

"de ha túl hosszú az USB-kábel, akkor már előfordulhat."

Nem írtam (nekem már nem tűnik fel),hogy a gépből az asztal tetejéig egy hosszabbító usb3 kábel jön fel és ebbe dugtam a házhoz mellékelt kábelt. Most kipróbáltam közvetlenül a Pc-be dugni a ház kábelét és így jó. :R

Ezek jónak számítanak:

HD1
HD2

Az mondjuk nem értem, hogy az első esetben mért látta a PC hosszabb kábellel egy ugyanolyan típusú eszközt, a második esetben meg miért nem.
Mindenesetre köszönöm a segítséget.

(#4622) King Unique válasza user112 (#4620) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ha a gyári kábel egy hosszabbítóval volt megtoldva, akkor az okozhatott ilyen problémát. Ha anélkül megfelelően működik az eszköz USB 3.0 porton, akkor pedig egyértelműen az volt a gond.

A szintetikus tesztek alapján az adatátviteli sebesség jónak mondható USB 3.0-n. Sőt, egyrészt a HD Tune esetében az olvasás már túl jónak is, ami korábban egy ugyanilyen külső ház + merevlemez kombónál már le volt írva. Másrészt itt a sebességet maga a HDD limitálja, nem a külső ház. Az utóbbi SSD-vel jóval többet tud, ami egy másik hozzászólásban szemléltetve van.

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#4623) omfgk


omfgk
(fanatikus tag)

Sziasztok.

Van nekem egy Intel 520 - 240GB (intel ssdsc2cw240a3) SSD-m. Jelenleg rendszermeghajtó, de hamarosan egy nagyobbat teszek a helyére.
Így most ehhez keresek külső házat.

A nappalis TV és az asztali gép között lenne csak mozgatva. Nagyon ritkán vinném el itthonról, tehát nem fontos semmiféle leejtés elleni védelem, cseppállóság...

Max 6k-ig keresnék házat hozzá. Persze az sose baj ha olcsóbb. :))
Nem sürgős a dolog, így ha esetleg külföldről rendelhető csak, azt is meg tudom oldani.

[ Szerkesztve ]

(#4624) TaylorPro válasza omfgk (#4623) üzenetére


TaylorPro
(őstag)

Üdv!

Ez most nagyon jó vásár, míg akciós. Én lecsaptam egy ezüstre.

[link]

[ Szerkesztve ]

www.taylorpro.hu

(#4626) King Unique válasza omfgk (#4623) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ha a cél 2,5"-os méretformátumú SSD-hez való külső házat venni, akkor nemrég egy másik válaszban volt erről szó. Ott le van írva a lényeg, ahogyan konkrét példák is említve vannak. Ha tv-hez csatlakoztatva is használva lenne az eszköz, akkor viszont az előbbi még kiegészül az ebben a hozzászólásban leírtakkal.

(#4624) TaylorPro:
Az előző hozzászólásodban is egy ORICO külső ház volt, de annál nem volt jó a link. A mostaninál a 2518C3-G2 hasonló, mint az egyik korábbi teszben bemutatott 2518S3, de immár USB 3.1 Gen 2 és Type-C kivitelben. Vagyis ennél egyrészt egy SATA3-as SSD sebessége is "kimaxolható" USB 3.1 Gen 2 porton, másrészt USB-n a TRIM (UNMAP) működésére is jó esély lehet, valamint a Type-C fizikai interfész használata is kényelmesebb csatlakoztatást tesz lehetővé. Tehát ilyen szempontból tényleg jó és a linkelt webáruházban jelenleg az ára is kedvezőnek mondható. Viszont az már kérdéses lehet, hogy a Gen 2-es eszközt USB-n a tv biztosan kezelni fogja-e. Aztán, ha gyárilag esetleg csak Type-C - Type-C kábelt mellékelnek hozzá, akkor szükség lehet külön adapterre / kábelre, hogy a tv (jellemzően) Type-A portjához csatlakoztatni lehessen.

[ Szerkesztve ]

(#4627) TaylorPro válasza King Unique (#4626) üzenetére


TaylorPro
(őstag)

Két fajta kábelt adnak hozzá.

www.taylorpro.hu

(#4628) King Unique válasza TaylorPro (#4627) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Valóban, az alábbi képen látszik, hogy gyárilag Type-C - Type-A kábelt is mellékelnek hozzá. Tehát akkor ez a része, a fizikai csatlakozók kompatibilitása kipipálva.

(#4629) Sada1


Sada1
(újonc)

Tájékoztatásul, minden jövőbeli vásárláshoz.

ICY BOX IB-245-C31-B USB Type-C™ enclosure for 2.5" HDD/SSD

[ Szerkesztve ]

(#4630) koma106


koma106
(senior tag)

Sziasztok Crucial MX500 SSD-hez szeretnék külső házat vásárolni. Macbook Air 2015 géphez fogom használni, szeretnék stílusában hasonló, vékony házat, de lehetőleg ne legyen éles sarka, ne karcolja össze véletlenül se a laptopot. Az összefoglalóban hivatkozott RaidSonic ICY BOX fajtákon kívül van még esetleg ajánlott? A keret 3, max 4k.

-

(#4631) King Unique válasza koma106 (#4630) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Erre a magam részéről szintén kb. ugyanazt tudnám mondani, amit nemrég egy másik válaszban. Valamint ha kicsit visszaolvasol, akkor mostanában volt szó itt a topikban több olyan 2,5"-os külső házról is, ami szóba jöhet. Ilyen a pont nemrég említett IB-245-C31-B is, sőt az Apple notebookok topikban is pont ilyet vett az egyik tag. Viszont ennél Type-C fizikai interfész van, ellenben ha nincsen ilyen port a régebbi MacBookon, akkor külön adapter / kábel szükséges hozzá. Vagy olyan külső házat kell venni, amihez gyárilag Type-A végződésű USB-kábelt (is) mellékelnek. Ilyen például az a két ORICO külső ház is, amelyekről ugyancsak pont nemrég volt szó.

A külső ház ne karcolja össze véletlenül se a laptopot dolog viszont nem teljesen világos. Használat közben a kettő közvetlenül eleve nem is érintkezik egymással, mivel az USB-kábel köti össze őket. Max. akkor érintkeznek, ha pl. egymásra helyezik őket tárolás, szállítás közben, vagy a felhasználó (véletlenül) nekiveri a külső házat a laptopnak. De az előbbi egyrészt megoldható máshogyan is, az utóbbi pedig inkább user error. Ha ezek esetedben mégis fennállnak, akkor vagy műanyag külső házat célszerű venni (példa), vagy olyat, amin kívül szilikon / gumi védőburkolat van (példák).

[ Szerkesztve ]

(#4632) koma106 válasza King Unique (#4631) üzenetére


koma106
(senior tag)

Köszönöm, beszámolok majd az eredményről.

-

(#4633) King Unique válasza Sada1 (#4629) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ez egy USB 3.1 Gen 2-es külső ház, aminek SATA3-as SSD-vel USB 3.1 Gen 2 porton kb. ilyen értékeket kell tudnia. Az 1. mérésnél ASM2142 alaplapi vezérlővel ezt kb. hozza is, tehát rendben van. A 2. mérésnél a VL805 viszont csak USB 3.0-s, tehát annál nem meglepő, ha lassabb és kisebb értékek jöttek ki. Viszont az már igen, hogy ennyivel, mivel kb. ilyen értékeket kellene tudnia USB 3.0-n egy ilyen eszköznek. De ha alapból ennyivel "gyengébb" ez a VIA vezérlő, akkor az magyarázat erre.

Egyébként a sebességteszt egy dolog, de azon kívül sok minden nem derült ki erről a külső házról. Ha esetleg belefér, akkor néhány információnak, illetve egy beszámolónak örülnénk. Példák: [link], [link].

Köszönjük!

(#4634) Project: A


Project: A
(kvázi-tag)

Sziasztok!

Egy 1 TB 7200RPM SATA3 HDD-hez keresnék mobil rack-et.
A HDD-t filmnézésre használom illetve *khm*torrentezéshez*khm*
Elvárások: legalább USB 3.0 vagy 3.1 ( :D )

ADATA AEX500U3-CRD próbáltam, hatalmas csalódás... egy szar.......
Mondjuk lehet, hogy csak én fogtam ki egy hibás darabot.... :U

Előre is köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#4635) Sada1 válasza King Unique (#4633) üzenetére


Sada1
(újonc)

Remélem ezzel a képsorozattal tudok segíteni.

ICY BOX IB-245-C31-B USB Type-C™ enclosure for 2.5" HDD/SSD

[ Szerkesztve ]

(#4636) King Unique válasza Sada1 (#4635) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Igen, ezekből is kiderül néhány információ, de amúgy nem véletlenül voltak linkelve azok a példák, ahol az összefoglaló információs táblázata szerinti megadás volt szemléltetve. Jobb lett volna aszerint, de mindegy. A most mellékelt képeken és screenshotokon a belső kialakítás és a tool-free kivitel, valamint az UASP és a HDS alapján a TRIM támogatása látszik. Bár az utóbbi nem feltétlen biztos, amiről egy korábbi tesztben is volt szó. Inkább úgy szokás Windowson letesztelni, ahogyan korábban más is tette itt a topikban. Maga a külső házban lévő USB-chip típusa nem derült ki és a mellékelt képen sem látszik, de az adatlapon amúgy VL716-ot írnak.

Köszönjük! :R

(#4638) Sada1 válasza King Unique (#4636) üzenetére


Sada1
(újonc)

Arra gondoltam, hogy az egyszerű műszaki adatokat (interfaces, sizes, etc) a termék webhelyen meg lehet nézni.
Nem akartam feszegetni a nyáklap borító műanyagot, nehogy eltörjem, de legalább a PDF linked írta a chippet.
A képet nem lehet keresni, viszont sokkal szemléletesebbek és hitelesebbek.
A trimcheck-et futtattam és elszomorodtam, de azért kösz a tippet:
(a belső SATA SSD-imre működik a TRIM)

(#4640) King Unique válasza Sada1 (#4638) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Nem lett ugyan előzőleg leírva, de a TrimCheck programot értelemszerűen arra a meghajtóra (annak partíciójára) kell rámásolni, illetve arról kell futtatni, ahol a TRIM működését tesztelni akarjuk. Valamint azt a program is írja közben, hogy a teszt második részének lefuttatása előtt kb. 20 másodpercet várni kell. De ha eleve így történt a teszt, akkor rendben. Illetve az már nem, hogy a program szerint nem működik a TRIM, de ez a külső háznál az USB-chip mellett a firmware függvénye is lehet, sőt inkább a firmware a meghatározóbb. Ezt igazolja elvileg az is, hogy egy másik tesztnél a szintén VL716 chipes és USB 3.1 Gen 2-es ADATA SE730H külső SSD-nél működött a TRIM (UNMAP) ugyanilyen módon tesztelve.

:R

(#4641) King Unique válasza Project: A (#4634) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Azt nem írtad, hogy milyen (7/9,5 mm) magas a HDD, illetve hogy pontosan milyen külső ház kell. Az utóbbinál gondolok itt pl. az összefoglaló információs táblázatában feltüntetett jellemzőkre és az egyéb, személyes igényekre.

Egy 7200 RPM-es merevlemezhez a megfelelő hőelvezetés miatt célszerű (full) alumínium külső házat venni, valamint előny az is, ha vannak rajta szellőzőnyílások is. Az előbbinek megfelel pl. a népszerű LC-25U3-Becrux, míg az utóbbinak az ORICO 2518S3 külső ház. Mindkettőbe belefér 7 és 9,5 mm magas HDD egyaránt, sőt az utóbbinál csavarral rögzíthető, ami egy korábban készült teszt képein jól látszik. Ha USB 3.1 Gen 2-es külső ház kell, akkor pedig akár a nemrég említett ICY BOX IB-245-C31-B is szóba jöhet, bár az Type-C fizikai interfészes és elvileg a mellékelt kábel is olyan. De pl. az ORICO 2518C3-G2 külső házhoz Type-A csatlakozós kábelt is mellékelnek. Viszont USB 3.1-es (Gen 2) külső házat leginkább akkor érdemes venni, ha SSD-vel lesz használva, vagy azzal is, máskülönben adatátviteli sebesség szempontjából nem sok értelme van. Ugyanis egy 2,5"-os HDD eleve nem képes nemhogy az USB 3.1 Gen 2, de még az USB 3.0 szabvány maximumát sem elérni, kihasználni. Ezt jól szemléltetik az előbb említett ORICO külső ház eredményei is SSD-vel és HDD-vel.

Az ADATA EX500 külső házzal pontosan mi volt a gond?
Egyébként az csak USB 3.0-s, hiába írják USB 3.1-esnek. Az adatlapján feltüntetett JMS578 chip is eleve olyan, valamint a gyártó csak az ITT leírtakat használja ki. Vagyis azt, hogy USB 3.0 = USB 3.1 Gen 1.

[ Szerkesztve ]

(#4642) Sada1 válasza King Unique (#4640) üzenetére


Sada1
(újonc)

Sajnos az Icy Box IB-245-C31-B nem TRIM képes az ASM2142 vezérlővel.
Kivártam a TrimCheck időt, amit jó helyről futtattam és az ismételt lekérdezés után még újra is indítottam gépet.
Nem lehet minden tökéletes. :)

Üdv. Sada

(#4643) Ice&Lime


Ice&Lime
(PH! kedvence)

Sziasztok!

Van egy valamilyen icy box külső mobil rack, amiben egy hdd-t használok.
Viszont nincs meg az eredeti kábele már, így nem is tudom milyen volt eredetileg, a matrica az aljáról már lekopott, így az sem világos, hogy melyik típus lehet. Valahogy lett hozzá egy Y kábel, aminek a vastagabb usb csatijával működik vele jól a cucc, a vékonyabb usb csati viszont nem kell, az feleslegesen lóg mellette és ezt szeretném egy másik kábellel korrigálni. Kipróbáltam más kábelekkel (olcsó, ami volt éppen), amik nem Y-osak, de mintha lassabb lenne vele, vagy néha kimaradozna, de végül is működik, de stabilabb, jobb minőségű kábel kéne akkor már inkább.
A kérdésem az lenne, hogy egy usb 3.0-ás kábel vásárlás lehet-e megoldás önmagában a megfelelő tápellátásra is és hogy itthon bp.-i boltban hol kapható vaskosabb usb A 3.0 to mini B usb kábel? Mert én nem találok sehol ilyet külföldin kívül, de itthon szeretném venni. (elég lenne 0,5m is bőven)

Köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#4644) King Unique válasza Ice&Lime (#4643) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Az USB Y-kábelre általában akkor lehet szükség, ha csak USB 2.0 portok vannak a gazda hardveren (gépen), csak azokhoz lehet csatlakoztatni az eszközt (2,5"-os külső merevlemezt). Ezzel a megoldással lényegében 2 db USB 2.0 portot használ a stabil tápellátás biztosításához, mivel 1 db port esetében bizonytalan, elégtelen lehet. Viszont USB 3.X portoknál már nem szokott ilyenre szükség lenni, mivel ott rendszerint 1 db port is megfelelő és stabil tápellátást biztosít. Tehát az USB 3.X port a biztos megoldás arra, hogy ne kelljen Y-kábelt használni. Abban pedig nincsen semmi meglepő, hogy az Y-kábelnek csak a kiegészítő tápvonalát csatlakoztatva nem működik az eszköz, mivel azon az ágon csak tápellátás történik, ellenben adatkapcsolat nincsen. A fővonalon van mindkettő, ami az előbbi képen narancs színnel van megjelölve.

A kérdésedre a válasz ismét az, hogy itt alapvetően az USB 3.X port használata lenne a biztos megoldás a megfelelő tápellátásra. Ha az nincsen, akkor marad az Y-kábel, vagy pl. asztali PC-knél a hátlapon lévő USB 2.0 portok használata. Tehát az USB 2.0/3.0 és a tápellátás kérdésénél nem szimplán a kábel, hanem eleve inkább a port a lényeg. De ettől függetlenül lehet venni másik kábelt, illetve USB 3.0-sat, ha a jelenlegi csak USB 2.0-s és fontos lenne az előbbi az USB 3.0-s adatátviteli sebességhez. De ez esetben akkor értelemszerűen a külső háznak is USB 3.0-snak kellene lennie, valamint a gépen lévő portnak is, máskülönben nincs értelme. Ha USB 3.0 Mini-B (apa) - Type-A (apa) kábel kell, akkor olyat az eBay és társai online piacterek kínálatában lehet könnyen találni, ellenben a hazai boltokban nehezebb beszerezni, mivel USB 3.0-s kivitelben a Micro-B típusú a standard, olyan kapható a legtöbb helyen.

[ Szerkesztve ]

(#4645) Ice&Lime válasza King Unique (#4644) üzenetére


Ice&Lime
(PH! kedvence)

Igen, úgy van ahogy mondod, de az a problémám egy ideje, hogy nem ajánl senki kábelt, és nem találok kábelt.
Egy-két linket megköszönnék, nem külföldit, lehetőleg bp.-i boltosat. Vagy ha nem "rekámozható" akkor pü-ben. Előre is köszi!

(#4646) King Unique válasza Ice&Lime (#4645) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ezek a szabványos, illetve elterjedt csatlakozótípusok USB 2.0 és USB 3.0 esetében. Az utóbbinál a Mini-B viszont kevésbé, hiába vannak ilyen fizikai csatlakozóval szerelt külső házak egy ideje, mint pl. az LC-25U3-Becrux. Éppen ezért USB 3.0 Mini-B - Type-A kábelt is nehezebb beszerezni, pláne a belföldi boltokban, direkt ezért volt külföldi webáruház linkelve. Ha neked mindenképpen belföldi forrásból való kell, akkor azt már magadnak kellene felkutatni, mivel pl. még az árgép sem ad rá találatot.

Az egyébként nem derült ki, hogy pontosan milyen ICY BOX külső házról van szó. De egyrészt az aktuális kínálatban a legtöbb modell eleve Micro-B, illetve újabban Type-C fizikai interfésszel szerelt. Másrészt a Mini-B esetében az USB 2.0 / USB 3.0 is lényeges. Az USB 3.0-s Mini-B aljzatba belemegy 2.0-s és 3.0-s csatlakozó egyaránt, viszont ez fordítva már nem igaz. Ha USB 2.0 Mini-B aljzat van a külső házon, akkor abba az USB 3.0-s Mini-B kábel csatlakozója eleve nem megy bele, max. csak az USB 2.0-s. Vagyis ilyen kábelt csak akkor érdemes venni, ha a külső ház, illetve a rajta lévő Mini-B aljzat is USB 3.0-s.

[ Szerkesztve ]

(#4647) Ice&Lime válasza King Unique (#4646) üzenetére


Ice&Lime
(PH! kedvence)

Az a ház valószínű, hogy csak usb 2.0-ás lesz akkor szerintem.
Egy másik kérdésem is volna, hogy létezik-e olyan, hogy vannak olyan mostani 2,5-es mobil rack-ek, amik nem támogatják a trim parancsot és funkcióit, ha ssd-vel lenne használva a rack? Emellett, ha sajnos igen, vannak ilyenek, akkor honnan lehet tudni, hogy melyik támogatja és melyik nem?

[ Szerkesztve ]

(#4648) King Unique válasza Ice&Lime (#4647) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ha csak USB 2.0-s a külső ház, akkor az előbb leírtak értelmében felesleges hozzá USB 3.0-s Mini-B kábelt venni, mivel eleve nem lehet majd csatlakoztatni.

Ha rákeresel a topikban, akkor láthatod, hogy többször volt már szó itt a TRIM (UNMAP) működéséről USB-n. Valamint az összefoglalóban van "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet is. Általában az USB 3.1 Gen 2 típusú külső házaknál szokott inkább, nagyobb eséllyel működni, de az USB 3.0-s modelleknél is lehet rá példa. Illetve nemcsak USB-chip, hanem firmware függvénye is, sőt leginkább az utóbbi. Továbbá az ATA TRIM —► SCSI UNMAP felállásnál az is lényeges, hogy a külső ház támogassa az UASP-t, valamint az OS is, lásd az előbbi példát.

[ Szerkesztve ]

(#4649) Ice&Lime válasza King Unique (#4648) üzenetére


Ice&Lime
(PH! kedvence)

Köszi!
Jó sok infó.
Akkor eddig nem sok modell van a trim támogatós mobil rack-ekből. Ezt a gyártó külön nem soktafeltüntetni, hanem vásárlás után próba után derül csak ki?
Ha a hdsentinel-ben a trim funkcióknál mindnél pipa van, akkor valószínű, hogy megy rendesen a trim?

(#4650) King Unique válasza Ice&Lime (#4649) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Azért van jelenleg is egynéhány USB-s külső ház, ami támogatja, még ha nem is mindegyik. Valamint némelyiknél maga a gyártó is feltünteti ezt. A linkelt példánál az AXAGON EE25-XA6 külső ház szintén ilyen. Arról pedig egy korábbi tesztben is volt szó, hogy ha USB-n a HDS működő állapotot mutat, az nem feltétlen jelenti azt minden esetben, hogy ténylegesen működik is a TRIM (UNMAP). Ezért ezt Windowson más módszerrel, pl. a TrimCheck programmal is célszerű letesztelni.

[ Szerkesztve ]

(#4651) Ice&Lime válasza King Unique (#4650) üzenetére


Ice&Lime
(PH! kedvence)

Ez érdekes.. A hdsentinel mindenhol kipipálta a trim lehetőségeket, de a program, amit linkeltél azt írja, hogy a trim nem működik. Egyébként win10 x86-ot használok.
Ez most mit jelent, hogy kell vennem egy másik mobil rack-et emiatt?

[ Szerkesztve ]

(#4652) King Unique válasza Ice&Lime (#4651) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

A HDS-nél az egy dolog, hogy mit ír az információknál az SSD jellemzőinél. Másrészt viszont az is lényeges, hogy mit az áttekintés fülön, illetve a teljesítményre. Ha nem működik a TRIM, akkor azt általában kiírja a szöveges értékelésnél, valamint 80%-os teljesítményt szokott mutatni. Viszont USB-n lehetnek érdekes esetek, amire már az előző válaszokban is volt utalás.

Amúgy milyen külső házról van szó pontosan? Ha az az USB 2.0-s (?) ICY BOX, valamint nem UASP módban csatlakozik, akkor pláne nem valószínű, hogy működik a TRIM, azaz az UNMAP.

[ Szerkesztve ]

(#4653) Ice&Lime válasza King Unique (#4652) üzenetére


Ice&Lime
(PH! kedvence)

A hdsentinel 5.30 verzió 100% / 100% -ot ír ki rá és az ssd jellemzőknél az összes trim funkció ki van pipálva benne. A trimcheck program meg ugye azt írja, hogy nem működik. Ez a ház nem tudom, hogy tunia kellene-e a trimet, de valószínű, hogy nem mivel olyan régi lehet, hogy akkor talán még nem volt szempont ez a trim támogatás, pláne külső rack-ben. ...akkor valószínű, hogy ezt a házat nem tudom, illetve nem célszerű hosszútávon ssd-vel használni, igaz?

Mert akkor kell mégiscsak vennem kifejezetten az ssd-hez egy trim támogatós mobil rack-et.
Akkor végülis, axagon és raidsonic mobil rack-ek jók lennének, bármelyik, csak legyen ott a gyártói adatlapon a leírásban, hogy uasp támogatás?

(#4654) kelna91


kelna91
(fanatikus tag)

Sziasztok! Kinéztem magamnak a Silverstone MS09 tokot, de nem tudtam eddig kideríteni, hogy működik-e vele a TRIM, így pedig nem akarom megvenni. Tudtok-e biztosat mondani, vagy ajánlani olyat, ami biztosan támogatja a TRIM-et, és nem kell hozzá kábel (vagyis beépített csatlakozós)?

(#4655) Ice&Lime válasza King Unique (#4652) üzenetére


Ice&Lime
(PH! kedvence)

Ha vennék egy uasp képest rack-et, a laptopon sajnos csak usb2.0 port van, de a rack-ben ssd-t szeretnék használni, most nem is a sebesség lenne a fontos illetve kérdés, hanem, hogyha a win10x86 rendszer és a mobil rack támogatja a trim-et, akkor is lehetséges, hogy nem fog működni a trim a laptop usb2.0-ás portja miatt?

(#4656) kisZ2


kisZ2
(újonc)

Sziasztok, akinek van Gembird EE2-U2S-2 usb3.0 2.5"-ös külső háza neki is így néz ki az elektronika. Nem vagyok profi, de ez nekem korróziónak tűnik. Vagy teljesen normális, hogy kicsomagolás után alapból így néz ki? Szerintetek visszavigyem kicserélni?


(#4657) vottokar válasza kisZ2 (#4656) üzenetére


vottokar
(senior tag)

Ez valószínűleg a kézzel beforrasztott csatlakozó "rossz" minőségű ólommentes ón folyasztószer maradványa. Egyre sűrűbben találkozni vele sajnos. Én ha zavarónak találom, óvatosan le szoktam mosni denaturált szesszel.

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

(#4658) kisZ2 válasza vottokar (#4657) üzenetére


kisZ2
(újonc)

Köszönöm. Akkor a rendes működést nem befolyásolja, nem lesz zárlatos vagy ilyesmi?

(#4659) King Unique válasza Ice&Lime (#4653) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ha nagyon régi és csak USB 2.0-s a külső ház, valamint UASP helyett csak BOT módban működik, akkor nem éppen valószínű, hogy támogatja. Vagyis ez esetben a TrimCheck mutatja helyesen.

Ha nem működik USB-n a TRIM (UNMAP) a külső SSD-nél, akkor az előbb-utóbb pl. az írási sebesség drasztikus csökkenéséhez vezethet. De az már az adott SSD-től és annak használatától is függhet, hogy melyiknél mikor és milyen mértékben. Valamint a modern SSD-knél a Garbage Collection is már egyre hatékonyabb és bizonyos mértékben akár az is ellensúlyozhatja a TRIM hiányát USB-n. De az ideális nyilván az, amikor működik.

Ha kifejezetten olyan külső ház kell az SSD miatt, amelyiknél biztosan működik USB-n a TRIM (UNMAP), akkor a legjobb nyilván az, amikor ezt a gyártója egyértelműen feltünteti. Mármint a TRIM-et, mivel az UASP támogatása önmagában még nem feltétlen elég. Amelyiknél nincsen megadva a TRIM támogatása, ott max. pl. a jelen topik tesztjeire, információra, valamint egyéb forrásokra, külső tesztekre lehet hagyatkozni. Plusz eleve UASP-s külső házat célszerű venni, mivel azoknál lehet esély a működésére.

Ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor úgy viszont nem sok értelme van a külső SSD használatának, legalábbis adatátviteli sebesség szempontjából. Maga az eszköz USB 2.0-s csatlakozásnál is működhet UASP módban, de hogy akkor a TRIM fog-e, az más dolog, ki kell próbálni.

[ Szerkesztve ]

(#4660) Ice&Lime válasza King Unique (#4659) üzenetére


Ice&Lime
(PH! kedvence)

És van valami program vagy windowson belül valami funkció, parancs, stb., amit talán elég 2-3-4 hetente futtatni rajta, ami kicsit rendberakja a dolgokat rajta? (egye hogy a már letörölt dolgokat kinullázza.)

[ Szerkesztve ]

(#4661) King Unique válasza kelna91 (#4654) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

A gyártó weboldalán nincsen egyértelműen feltüntetve, hogy támogatja-e, vagy sem a TRIM-et. De egy másiknál a hozzászólások között állítólag olyan választ kapott valaki a gyártótól, hogy működik, valamint az alábbi screenshot is ezt támasztja alá. De az utóbbinál a firmware frissítését is említik, viszont konkrétumok azzal kapcsolatban nincsenek megadva.

Egyébként meg az a legbiztosabb, ha rákérdezel online magánál a gyártónál. Ami ugyanúgy érvényes más gyártók hasonló termékeinél is, mivel korántsem mindegyiknél szokták feltüntetni a TRIM támogatását. Viszont akad kivétel is, mint pl. a StarTech külső házak. De azoknál M.2 SATA kivitelben pl. az SM21BMU31C3-hoz külön kábel kell, nem olyan integrált csatlakozója van, mint egy pendrive-nak.

[ Szerkesztve ]

(#4662) King Unique válasza Ice&Lime (#4660) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Az előbbi válaszban már le volt írva, hogy ott van a Garbage Collection is, ami némileg pótolhatja a hiányát. Aztán esetleg a TRIM manuális futtatását is meg lehet próbálni a külső SSD-nél. Ez (optimalizálás) a Windows 10 beépített eszközeivel is megoldható grafikus felületen és PowerShell használatával egyaránt. A kérdés csak az, hogy az adott SSD meghajtónál ez USB-n is megtörténik-e ilyen formában. Ha pl. grafikus felületen a médiatípusnál SSD-t ír a program és lefut a művelet pár másodperc alatt, akkor elvileg lehet rá esély. Aztán egy másik, egy alternatív módszer meg az, hogy szükség esetén kivenni az SSD-t a külső házból és SATA-n csatlakoztatni, majd ott futtatni rajta a TRIM parancsot. Utána pedig visszahelyezni a külső házba és használni tovább USB-n.

(#4663) Ice&Lime válasza King Unique (#4662) üzenetére


Ice&Lime
(PH! kedvence)

Van egy másik gép, abba beletudnám tenni és ott letudnám futtatni rajta a programot. Ezt elég 1x megcsinálni vagy ezt is havonta legalább 1x kell?

A másik kérdésem az volna, hogy több mobil rack-nél, amik hdd és ssd-hez is vannak és szerepel náluk a trim és uasp, a tulajdonságoknál többek közt ez is szerepel, hogy:
HDD Automatikus leállítás - merevlemez automatikus leállítása egy 10 percig tartó inaktivitás után.
Ez most még nem világos teljesen, hogy véletlenül lemaradt a mondatban a hdd mellől az ssd, vagy ez valóban csak a hdd-re vonatkozik és ha ssd-vel van használva a rack akkor nem állítja le 10 perc után?
Mert egyébként voltak olyan vélemények ezzel kapcsolatban, hogy nem jön vissza, hanem újra ki/be csatlakoztatni kell.

(#4664) King Unique válasza Ice&Lime (#4663) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szükség esetén kell megcsinálni, ha idővel nagyon visszaesne az írási sebesség a TRIM hiánya miatt. Ami az SSD-től és a használat intenzitásától függően hosszabb idő után is jelentkezhet, nem feltétlen havonta.

A külső házaknál a készenléti állapot (alvó mód) inkább a HDD-k esetében lényegesebb, azoknál vannak mozgó alkatrészek, forog működés közben a lemeztányér stb. Ha X perc teljes inaktivitás után alvó módba vált a külső ház, akkor normál esetben a HDD is leáll és ezáltal energiát takarít meg. Elvileg az SSD-knél is van egyfajta alvó állapot, de azoknál nehezebb érzékelni, mivel szinte zajtalanok működés közben és kisebb a reakcióidejük. Viszont akár HDD, akár SSD, az alvó mód egyik lényege pont az, hogy abból fel kell ébredni a meghajtónak, ha az OS, vagy egy program hozzáférést intéz hozzá. Ehhez pl. Windows esetében elég a fájlkezelőben megnyitni a meghajtót, tallózni a tartalmát. Ha ez nem működik és fizikailag újra kell csatlakoztatni, az eleve abnormális.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.