Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz Frawly #4408 üzenetére

    "lsusb szerint ASMedia 1051, 1051E, 1053, 1050E van rajta (fura, hogy ez így mind egyszerre)"

    Nyilván csak az egyik chip van benne, nem egyszerre mind. Ebből is látszik, hogy az lsusb parancs kimenete nem minden esetben tükrözi a valóságot, illetve nem mindig ad pontos információt a vezérlőről. 100%-osan megbizonyosodni az USB-chip típusáról eleve csak fizikai szemrevételezéssel lehet. Pont ezért szokás itt a topikban is szétszedni a külső házakat és ténylegesen lecsekkolni a chipen lévő feliratot (példa). Egy ilyen adapternél viszont már macerásabb ez, pláne ha csak roncsolással oldható meg a szétszerelés.

    Arról pedig ugye már volt szó, hogy elsődlegesen mindig a gyártó weboldala a mérvadó az eszközzel kapcsolatos információk terén, nem az ilyen-olyan webshopok által közölt adatok. De például az ORICO 27UTS esetében mondjuk sikerült az utóbbi helyen is eltalálni, mert a gyártó szerint is JMS578 chip van benne és támogatja az UASP-t. Viszont a TRIM támogatását már nem tünteti fel a gyártó, tehát pont ezért esélyes, hogy nem fog működni. Mondjuk az nem derült ki, hogy hogyan tesztelted ezt, de annyira nem meglepő az eredmény. Ugyan ebben a topikban is volt arról szó, hogy akár USB 3.0-s eszközöknél is lehet példa működő TRIM-re, viszont általánosan inkább az USB 3.1 Gen 2-es típusoknál szokott erre nagyobb esély lenni. A S.M.A.R.T. támogatása manapság mondhatni alap dolog USB-n is és pont ezért nem mindig szokták külön feltüntetni sem. Viszont az, hogy Linuxnál nem működik, vagy legalábbis egyes programok nem támogatják (rendesen) az adott USB-vezérlőt (példák), az még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem is támogatja USB-n ezt a funkciót az adott adapter, illetve külső ház.

    A harmadik adapterben lévő JMS578 chip eleve SATA 6 Gbps alapra épül és támogatja az UASP-t, bár az utóbbi tényleges működése az OS mellett a firmware-től is függhet. Ha UASP módban működik az adapter Linux alatt, akkor egy SATA3-as SSD-vel elvileg minden adott ahhoz, hogy ki lehessen használni az USB 3.0 szabvány maximális adatátviteli sebességét. Viszont itt lehet eltérés egy szintetikus teszt és egy tényleges fájlmásolás értéke között. Az utóbbit eleve több dolog is befolyásolhatja, ezért elsődlegesen a szintetikus sebességteszteket érdemes ilyenkor megnézni. SSD-vel UASP módban kb. ilyen értékeket kellene kapni USB 3.0-n. De ez az adott hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, ezért emiatt másoknál, másik környezetben előfordulhatnak +/- eltérések. Ha pedig asztali PC-ről van szó, akkor azoknál ilyenkor eleve a hátlapon lévő USB 3.0 portokat célszerű használni, mert egyes hardvereknél az előlapon lévők akár adatátviteli sebesség terén is valamivel "gyengébbek" lehetnek.

    Köszönjük a beszámolókat!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák