Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Április bolondja? Csak egy lebegő mobiltálca
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Google Pixel topik
- Így néz ki és ekkor startol a Honor 600 Pro
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
> Miért? A Qualcomm igen?
a qualcomm - igen - támogatja a linux-ot.
https://www.phoronix.com/review/snapdragon-x-elite-linux-eoy2025 -
hunluki
senior tag
Azért asahi már egész jól áll és ~1 hónapja dobtak egy ilyet.
TLDW: M1-2-n touchID-t kivéve kb minden megy, 7-es kernellel jön a usb-c video output is.
M3-on és utódain pedig dolgoznak folyamatosan, de az még odébb van.Nekem kimondott célom hogy ha megszűnik már a secu update is macos-re akkor a gép megy tovább asahi fedorával, főleg hogy az asztali gépemen is fedora fut

-
S_x96x_S
addikt
> Amikor a Qualcomm nagy büszkén bejelenti, hogy elérte az Apple Mn chip teljesítményét,
az Apple M chipek hátránya, hogy nem támogatja hivalosan a linux-ot.
emiatt linux-ra a qualcomm jóval jobb választás mint az apple.amúgy MacOS -> Omarchy a cool manapság.
https://www.ssp.sh/blog/macbook-to-arch-linux-omarchy/ -
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
hegedus001
üzenetére
Ha már tudsz vakon gépelni akkor már tulajdonképpen mindegy mi van a gombokra nyomva. Én példul a német billentyűzetes notimon teljesen jól tudok magyar kiosztással vakon gépelni. Csak a "/"-t szoktam téveszteni, mert az németen a 7-esen van magyaron meg a 6-oson, de azt is csak nappal ha látom a gombokat.
-
hegedus001
senior tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Jogos. Ezt az opciót el is felejtettem. Na majd akkor ha aktuális 2-3 év múlva a csere.
-
mhydas99
őstag
válasz
hegedus001
üzenetére
Szerintem manapsag angol billentyuzetet varnak el minden multinal, vakon gepelesnel az az elonyos, aztan fejben megtanulni a magyar eltereseket. Legalabbis akiket en ismerek ilyenek.
-
hapakj
őstag
manapság AI-val elég gyorsan le lehet kódolni sok mindent.
- lol. Látjuk. A windows is csak egyre jobb és jobb
az apple M5 is arm
- hja, de teljesen inhouse core-okkal.Amikor a Qualcomm nagy büszkén bejelenti, hogy elérte az Apple Mn chip teljesítményét, akkor az Apple már az Mn+1 kiadásánál van, s akkor még jönnek az Mn Pro meg Mn Max chipek.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
mazsiii92
üzenetére
> az egész ökoszisztémában akkora a lemaradás,
> hogy talán már behozhatatlan.
- ugyanezt mondták az AMIGA-ra is.
- manapság AI-val elég gyorsan le lehet kódolni sok mindent.
- az apple M5 is arm ; vagyis CPU és Operációs rendszer szinten is eltérhet az ökoszisztéma.
- éljen a változatosság: MacOS, Linux , WIndows, Android, ... -
stickermajom
addikt
válasz
hegedus001
üzenetére
Francia/Spanyol/UK etc. ISO-t picipénzért tudod cserélni magyarra. HA-n van hozzá keycap. Nekem tört el magyar kiosztásúról egy, kaptam HA-ról cserét. Ma már nem tudnám megmondani melyik volt az, mert pont olyan mint a többi.
-
csendes
addikt
És ha én egy környezettudatos fogyasztó vagyok, akkor hogyan tudom ezeket betenni egy M1 helyére? Hogy ne kelljen az egész mini-t kidobni...
-
válasz
mazsiii92
üzenetére
Ezért izgalmas a Steam Frame. ARM Linuxon futtat Windows játékokat.
Androidra is létezik már emulátor Windows játékok futtatásához. Nem cloud gaming, hanem local real time fordító."És nem csak ebben, hanem élettartamot és támogatást tekintve"
Kedves tőlük. A Macbook addig jó gép amíg nincs vele baj. -
mazsiii92
senior tag
Hiába jönnek fel a riválisok a SOC tekintetében, ahogy más is írta korábban, az egész ökoszisztémában akkora a lemaradás, hogy talán már behozhatatlan. És nem csak ebben, hanem élettartamot és támogatást tekintve is minőségibb termékeket tesz le az Apple az asztalra. Ráadásul az induló ára a legújabb Macbook Airnek 500 ezer forint. Ami persze sok, de ha már 5-8 évben gondolkodsz vele, akkor már egészen vállalható. Én munkára még továbbra is M1 Air-t használok 16GB RAM-mal, és köszönöm szépen de rendben vagyok.
Majd valószínű valahol az M7 környékén fogom cserélni, de akkor is marad a családban majd.Én tudom, hogy csinál az Intel, AMD vagy a Qualcomm is jó SOC-ot, de a terméket egyben nézve nem ők írják rá az OS-t, és amikor bejön a gépbe Win, akkor már előkerülnek a kompatibilitási problémák, hogy nekem megy, a haveromnak ugyanez már nem megy, aztán random hiba már nálam is, és a végén ott vagy, hogy ha megteheted akkor elmész Apple-re, mert ott csak simán megy.
Mindenesetre örök igazság, hogy felhasználáshoz kell terméket választani. Nem véletlenül van nekem egy asztali gépem is. De a mindennapi munkámban ezerszer hatékonyabb vagyok az M1 Air-rel, mint a Windows-os notikkal.
-
S_x96x_S
addikt
nem csak a teljesítmény számít.
Amúgy ez a verseny lényege
ha az x86 nyakán lesz az arm teljesítményben is
akkor az intel és az amd is még jobban összeszedi magát.Az android 16 felett már lehet rendes linux -ot futtatni
a mobilon vagy a tableten;
Amit rá lehet kötni egy külső monitorra , külső billentyüzetre
és akkor kitágul egy új univerzum sokaknak.Amúgy talán jön majd az év végén
az nvidia N1X APU is rendszerek ( ugyanilyen arm magokkal , mivel a GB10 -hez hasonló )
És egy gaming laptopnál hogyha erős nvidia gpu-t kapnak az átlagnál gyengébb cpu -val ( JÓ ÁRON ) akkor nem a cpu-t fogják nézni.
"A Dell Alienware Nvidia N1X APU-val ellátott játékos laptopja állítólag 2026-ban érkezik" -
janeszgol
félisten
Maradok az elődnèl. M4 Macbook Air.
-
S_x96x_S
addikt
> A Qualcomm Snapdragon X Elite az egyetlen,
> ami komolyan fenyegeti az Apple pozíciót hatékonyság fronton
A Cortex X925 - is elég jól sikerült,
vagyis a egyre inkább az Apple nyakában vannak a riválisok."Arm's Cortex X925: Reaching Desktop Performance"
A big, high performance core from Arm
https://chipsandcheese.com/p/arms-cortex-x925-reaching-desktop
"Cortex X925 in Nvidia’s GB10 achieves performance parity with AMD’s Zen 5 and Intel’s Lion Cove in their fastest desktop implementations. That gives Arm a core fast enough to not just play in laptop segments, but potentially in the most performance sensitive desktop applications too. " -
wasd.hu
senior tag
Oks de ebben meg ott a potenciál, megy rajta az akármi 3D. Célfeladatnál megeszi a classic asztali társait.
Többieknek
Almát más miatt csípem. Hatékonyság és A\ ezek most kiugróan fontos területek. Megnézel egy almára optimalizált bármit és simán műxik + jó akkuidő és képes hatékonyságban a felvenni a kesztyűt med/high nvidia kártyákkal akár. Így már az ár is szofisztikáltabban értelmezhető.RPCS3-at néztem legutóbb, fantasztikus hw
-
mhydas99
őstag
SD X elitenek epp az a legnagyobb rakfeneje, hogy temerdek hardverrel es szoftverrel kell egyuttmukodie a windows alol es a fejlesztok nem optimalizalnak snapdragonra, csak alig. Nem beszelve a mar tamogatasmentes, regi hardverekrol, amikhez ugyan lehet lwgacy szoftvert irni Snapira, csak nincs akkora kapacitas, hogy ez megtortenjen.
-
hunluki
senior tag
Privát hurcolós gépem egy base m1 air, imádom, amióta kijött napi szinten használva van vagy általam vagy párom által.
Cégesnek m3 air van, az is tökéletesen teszi a dolgát pedig nincs kímélve.Alma nagyon betalált ezzel a saját arm dologgal, kőkorszakinak érződik egy modern intel/amd laptop a zúgó ventijével és középszar üzemidejével.
-
Jhonny06
veterán
Végre mindegyik modellnél elérhető a nanotexture display, ráadásul az Apple árazásához képest nagyon baráti a 150 dollár.
-
wasd.hu
senior tag
Szolidan vezet tovább... Az M4→M5 ugrás inkább az IGP és memóriavezérlő területén várható érdemi előrelépés, a CPU-magok finomhangolás szintjén fejlődnek. A Fusion Architecture értéke nem a nyers teljesítmény, hanem hogy az egész stack – chip, OS, szoftver – egy kézből jön, amit a versenytársak egyszerűen nem tudnak másolni rövid távon.
A Qualcomm Snapdragon X Elite az egyetlen, ami komolyan fenyegeti az Apple pozíciót hatékonyság fronton – de az ökoszisztéma-rés nagy.
TLDR az M5 nem fog meglepni senkit, aki figyelemmel kísérte az M-szériát – de épp ez a lényeg. Stabil, kiszámítható, és a konkurencia még mindig kapkod
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Nothing Phone (1) / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Xiaomi Redmi 15 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Gamer PC Intel Core I5 9400F/16GB DDR4/Nvidia 1050 4 GB/256 GB NVME/ 500 GB HDD 6 hó garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

?
Majd valószínű valahol az M7 környékén fogom cserélni, de akkor is marad a családban majd.