Hirdetés
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Egykezes strapamobil a Blackviewtól
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Magyarországra is megérkezett a Xiaomi Smart Band 9
- Mobil flották
Hirdetés
-
Elnyomja a riválisokat a Visa, beperelte az USA
it A betéti kártyák piacának monopolizálásával vádolja az USA a Visát.
-
Demót kapott a Metaphor: ReFantazio
gp A játék érkezése már nincs messze, október elején fut be a teljes változat PC-re és konzolokra.
-
Legújabb retró beszerzésem - 3Dfx Voodoo4 4500 32Mb
lo Kezdenek fogyi ezek a kártyák, pontosabban a 4 és 5 széria kártyái már lassacskán igen ritkának számítanak. A korábbi...
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
senior tag
Milanoban tudtok esetleg ajanlani a belvarosban jo kavezokat,tovabba ha esetleg valahol erdemes venni frissen porkolt kavet? Csokis,kakaos olaszos izvilag hive vagyok,keves savval.
-
mutyi
senior tag
Ehhez a kosárhoz akkor 41-es tamper kell?
[link] -
mutyi
senior tag
A múlt hét után vettem ma végül is IMS 6/g-os kosarat a Gaggia Babyhez.
Friss kávé, első próbálkozás során 8.5-9 gramm babot mértem le és őröltem, az eddigi kosárhoz képest a kialakítás miatt mélyebben belemegy az 58-as tamper és úgy éreztem, hogy sikerül is aránylag normálisan tamperelni, habár a közepére próbáltam önteni az összes őrleményt a tamperelés után a felső szélére is maradt belőle.
Végeredmény: a kávé lefolyása az elején szép volt, nagyon vékony egérfarok és a csepegős felváltva, viszont mint minden esetben akár a dupla kosárral is, úgy 15 mp körül már eléggé szőke és nem szép a lefolyás.
Az íze finom volt a kávénak, viszont ahogy levettem a portfaliltert egy csomó víz volt a tetején ami pár mp után felszívódott,de így nézett ki a látvány.
Elég borzalmas.
Most akkor kevés az őrlemény vagy épp hogy sok, alkalmatlan az 58-as tamper mégis?
Ahogy kiütöttem a pogácsát, egy szinte széteső valami volt, semmi olyan,amit szeretünk látni és amit kapok a dupla szűrővel.
[kép] -
mutyi
senior tag
válasz #25510592 #75009 üzenetére
A fétisem inkább az, hogy minél tökéletesebb lefolyással,minél tökéletesebb kávét kapjak.
Az IMS 6/9g kosárra azt írják hogy 58,5-ös tamper kell, én 58-asat használok, de ha nem teszek bele egy nagyobb mennyiségű kávét,mint amennyit akarnék, akkor nagyon úgy tűnik,hogy az 58-as tamperrel nem tudom a középső mélyedéses részt kellően tömöríteni.
41-es tamperem nincs, de ha 100%-ig nem mondja rá senki,hogy az a méret tökéletesen illeszkedne a belső mélyedésbe és azzal kellene tömörítenem, addig nem merem megvenni. -
mutyi
senior tag
Ma szereztem be a szűrőt.
Készítettem róla fotót,de ha jól sejtem,akkor ehhez is 41-es kell, hiába írnak hozzá 58-ast.
8-9 gramm kávé betöltésénél az 58-as tamper semmit nem nyom rajta, ezért gondolom hogy a 41-es kell hozzá.
Veszek természetesen 41-es tampert és szűrőmagasítót,csak legyek 100%-ig biztos benne,hogy az kell.
[kép] -
mutyi
senior tag
válasz Bazsee71 #75020 üzenetére
Amit linkeltem az egy IMS 6/9g kosár.
Az biztos,hogy az előbb töltöttem bele 10 gramm kávét,így már az 58-as tamperrel is tudtam valamit nyomni rajta,de teszt képen megfordítottam a portafiltert és az egész úgy huppant ki,mint annak a rendje.
Egy videon láttam hogy jó tömörítés mellett nem is szabadna kiesnie a friss őrleménynek sem. Jó,az egy dupla szűrő volt,de ebből hogy ilyen könnyen kiesett,arra tippelek,hogy továbbra is szar a tömörítés. -
mutyi
senior tag
válasz sz.zs. #75024 üzenetére
Értem, de amit én töltöttem fel, azaz amit vettem az nem a "the single".
Elvileg én a hagyományos IMS 1 csészés verziót vettem. Valamelyikőtök ajánlotta,ezért vettem.
EztSzóval már teljesen össze vagyok zavarodva,mivel van aki azt mondta hogy ehhez nem jó a 41-es tamper és pl. Te azt mondod,hogy ehhez szinte kötelező.
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
senior tag
Expolygonnál vettem ma személyesen.
Doboza is stimmel,azzal amit linkeltem.
De az alábbi linken is látható,amit vettem.
https://www.bluestarcoffee.eu/ims-competition-single-filter-basket-gaggia-69g-6573-p.aspAmit te mutattál fotót,abból szerintem a bal első.
-
mutyi
senior tag
Megnéztem mit linkelt be sz.zs, amihez kell a 41-es tamper.
Az alapján rákerestem neten az övére.
https://www.coffeehit.co.uk/la-marzocco-strada-basket-7g.html
Írják,hogy jó lesz hozzá az 58-as tamper.
Viszont 7g-os szóval, 7 grammal tuti hogy nem lesz teli annyira hogy az 58-assal lehessen megtömködni, ezért kell hozzá a 41-es. Ebből kifolyólag el tudom képzelni, hogy az én IMS-emnél is épp ez az eset állhat elő.
Hiszen 6/9-es az én kosaram, na most ha 9-et teszek bele,még akkor sem tudok 58-al tömöríteni,mert nem ér fel annyira a széles részhez,hogy lehessen tömöríteni. -
mutyi
senior tag
válasz WiZARD #75107 üzenetére
Ohh basszus, ez elég durva játékszer. Mythos meg EK43.
Szeretném megkérdezni, hogy valaki tudna-e esetleg 1 napra nélkülözni egy jóféle darálót,amivel le tudnám tesztelni a Gaggia Baby-met, hogy tényleg csak a Graef Cm800 a gyenge láncszem.
A víztartályban vízlágyító van, van már IMS szűrő, jóféle kávék,de az istenért sem lesz olyan egyik lefolyásom sem, amit anno még az elején tudtam produkálni, azaz amikor olyan buggyanva jön a kávé lefolyás,olyan telt és testes,krémes. Ezzel szemben nálam hiába egérfarok vékony és alig ugrándozik,de olyan kis vékonyka minden kávé cremaja és a cukrot sem tartja meg, szinte azonnal elsüpped benne.
A pid-et általában 95 fokon használom,ezt éreztem a géphez a legjobbnak, de egészen 90-99 között szoktam próbálni,de sehogy sem lesz jobb.
Régen olyan szép tigrismintás volt a cremm,most meg teljesen homogén, ritkán van benne minta.Természetesen fizetnék letétet annak,aki tudna egy jó kis őrlőt 1 napra,csak addig nem merek venni egy 100-150 ezres gépet,amíg nem látom az értelmét.
-
mutyi
senior tag
Nyilván nem feltétlenül az számít hogy milyen a mintázata,ha nem ízlik. Egyébként én a hagyományos ízekért vagyok oda, csoki, kakaó,mogyorós ízek,nekem a gyümölcsös és főleg a citrus ízek nem annyira jönnek be.
Amúgy még mindig az Illy kávé az,ami a leginkább bejön, mivel selymes az íze és nem érzek rajta se savasságot,se hogy tele lenne koffeinnel.Ok, nekem úgy is tökéletes, ha én viszem a gépemet meg az eszközeimet és akkor tesztelünk. HG-1 úgyis kihozza amit ki lehet.
Majd írok privátban.Dupla szűrőm is van, én is jobban szeretem a dupla szűrőt és a tesztet is azzal csinálnám,mivel szimpla szűrővel még kevésbé tudok konstans kávékat készíteni.
Én egy Sencor mérleget használok a mérésre, de az sem egy hű de fasza, simán elmér néha 1-1 grammot,ami azért számít. De azt vettem észre,hogy ha túl sok kávét használok, akkor ízre nekem már túl erőteljes.
Tudom mindenki azt ajánlotta hogy igyak duplát,de nem jött be. Nem olyan volt az íze,mint amikor duplát engedek két csészébe és abból iszom meg az egyiket. -
mutyi
senior tag
válasz meander #75116 üzenetére
Több mint 4 éve próbálom megérteni, millió és egy variációt próbáltam az eszközeimmel és én csak egy dolgot látok, hogy amikor az első pár hónapban használtam a gépemet és a darálómat,akkor sokkal vastagabb volt a kávéim cremaja és ízben is volt olyan,hogy majd el élveztem.
Aztán egy idő után már nem éreztem ezt, voltak változtatások, pl pideltettem a gaggia-t, szét akartam bontani a graef-et teljesen,ami végül nem sikerült,de összerakni sem tudtam normálisan,mert mint kiderült a csavarok megszorításával kell újrakalibrálni és miután megpróbáltam összerakni, az alátét csavart kellett a kosárban kettővel arrébb tenni,hogy újra tudjak espresso kávét készíteni.
Én valahonnan innen aposztrofálom hogy nem olyan mint előtte.
De volt hogy kilyukadt a gőz kazán,de esetleg gondolok arra is,hogy a vízpumpa nem úgy működik nyomás alatt ahogy kellene,mivel az első kb. 10-15 mp-ben még egészen jó,majd utána elkezd szőkülni és rángatózni.
Régen meg minden kávéból tigrismintás volt a crema,még amikor elkezdtem az egészet,az első napokban is. -
mutyi
senior tag
válasz nemethsza #75119 üzenetére
Ennek kb.3 éve amikor szét akartam szedni, hogy fullra ki tudjam tisztítani.
Szóval nem tudnám megmondani 100%-ra hogy ez okozta-e a minőségbeli "romlást".
Tavaly Paljoc-nál már teszteltük,de ott nem volt sok idő,de akkor az Ő őrlőjével kapásból szebb lett a produktum, igaz nem tudom milyen kávé volt,mert nem én vittem.
Most ha tudnám tesztelni, akkor mindenből azt használnám,amit és ahogyan szoktam,csak az őrlő lenne más, vizet is vinném, minden apróság fontos.A Graef-et tavaly elvittem a hivatalos szervízébe,de daráltak vele 2-3 adagot és valamelyik gépükbe gyorsan le is tesztelték,de mondták hogy nincs baja,ez ilyen.
De én ennél picit részletesebb szervízelésre gondoltam volna, olyan megszállott félére,amikor tényleg végig mennek mindenen és az alapján hoznak ítéletet,5 perc alatt szerintem nem lehet,de biztos azt gondolták,hogy egy átlagos felhasználó vagyok. -
mutyi
senior tag
válasz sz.zs. #75134 üzenetére
Én Graef-nél is addig őrlök amíg van benne,mivel mindig a zacskóból veszem el az épp szükséges mennyiséget,a többit próbálom minél előbb visszazárni, ergo ha beleteszek 10 grammot szimplához,akkor annyit,ha 16-17 grammot,akkor annyit.
Egyébként meg mi alapján darál nekem szimplát vagy duplát?
Fiorenzatonal is ugyanez az elv csak érintőgombos panellel? -
mutyi
senior tag
A múltkor voltam bent az Expolygonban és feljött a szó a Fiorenzato F4e Nano-ról.
Az egyik srác mondta hogy valamiért érzékeny az érintőpanelje arra,hogy ha valaki nem közvetlenül dugja be a konnektorba, hanem hosszabbítóval. Említette is,hogy mindenképpen közvetlenül legyen bedugva.A kérdésem az lenne, hogy erről tudtok-e valamit, esetleg más típusoknál is érintett ez a dolog,hogy közvetlenül kell bedugni és ne hosszabbítóval.
Ez a típus eséyes vagy a Mazzer Mini, de ezt olcsóbban tudnám megvenni,szóval az F4e Nano felé hajlok, viszont korlátozottak a lehetőségek a konyhában. -
mutyi
senior tag
Megtudnátok mondani,hogy Gaggia Baby gépeknél a kartömítést melyik oldalával kell helyesen feltenni?
Most szedtem le a régit,de egyáltalán nem vagyok biztos benne,hogy eddig jól tettem fel a régit is.
Az egyik oldala az újnak laposabb a szélénél a másik oldalt meg picit lekerekítettebb és van az egyik oldalt egy 1-es szám is.
A kérdésem hogy melyik oldala nézzen befelé a vízterítő felé és melyik nézzen kifelé, azaz ami majd illeszkedik a portafilterrel? -
mutyi
senior tag
válasz fragola.6035 #75733 üzenetére
Akkor a domború rész nézzen a terítő felé befelé?
-
mutyi
senior tag
válasz fragola.6035 #75739 üzenetére
Én örülök, hogy ezt is megvitattuk, mert lehet sokan nem vallják be, de elképzelhető hogy eddig rosszul tették fel.
Szóval köszönjük a segítséget ismét Fragola. -
mutyi
senior tag
Hogyan lehetséges tesztelni, hogy a vízpumpa megfelelően működik-e a Gaggia Baby-n,amikor nyomás alatt van, azaz kávét készítünk?
Más: Nespresso gépben teszteltem egy 80/20-as Vergnano kapszulát és lefolyásban, crema-ban és meglepetésemre ízben is egészen kiváló volt. Én a hagyományos olasz ízek kedvelője vagyok, nem újhullámos, szóval ehhez mérten néztem. Nekem jobban ízlett,mint a Nespresso saját kapszulái.
Majd még tesztelem majd ha lesz egy 100 arabicaval is. -
mutyi
senior tag
Kicsit szentségtörés amit kérdezni fogok, de attól még valós kérdés.
Szóval mivel én espresso macchiatot iszok, ezért a felgőzölt tejhab nagy része megmarad, így 2-3 alkalommal, azaz 1 nap mindig ugyanazt a tejet használom fel.
A kérdésem az, hogy ki hogyan szokott eljárni a tejhab készítésénél olyan esetben,amikor nem friss tejet használ, hanem ami már volt egyszer felgőzölve?
Konkrétan az érdekelne,hogy ugyanúgy minden alkalommal kell levegőt beleengedni kb 37 fokig és utána mehet lejjebb a gőzcső vagy ha már egyszer fel volt habosítva a tej,akkor már nem tesz neki jót,ha ismét levegőt engedünk bele az elején? -
mutyi
senior tag
Tisztában vagyok én is vele,hogy a friss hideg tej a legjobb, én is abból szeretem készíteni, ezzel nincs is gond, azzal inkább, hogy azért nem fogok napi fél liter tejet eldobni,mert mindig a tökéletes tejhabra vágyom, arra elég, ha 10 ezer felett költök a havi kávébabra.
Szóval a kérdés arra vonatkozott,hogy ha már valaki mégis bűnös módon felhasználja a már használt tejet ismét, akkor gyakorlati tapasztalat alapján érdemes-e újra levegőt engedni bele vagy másodjára már nem?
Azt meg ne mondja senki nekem,hogy mindenki kiönti a tejet minden alkalommal és csak és kizárólag friss tejből készíti minden egyes alkalommal a tejhabot. -
mutyi
senior tag
válasz Nibiru #76009 üzenetére
Így teszek hidd el, amikor csak tudom. Főzök belőle vagy a fehérje turmixomat abból készítem.
Nem használok nagy kiöntőt, de több év tapasztalatból látom,hogy egy akkora kiöntővel mint ami nekem van jól lehet tejhabot készíteni. Ez egy 350ml-es kiöntő és ha ennél egy kisebb kiöntőt használnék a Gaggia Baby-vel, akkor nem lehetne kellően szép tejkrémet készíteni, ugyanis ez a méret épp jó ahhoz, hogy ne melegedjen fel gyorsabban a kiöntő és a tej,mint ahogy a gőz képes dolgozni ebben a gépben.Tapasztalat,hogy ha a tej nem volt hűtőben vagy a kiöntő nem kellően hideg, akkor bizony gyorsabban melegszik mint ahogy a tejhab elkészül és nem lesz megfelelő.
Na veszek egy 100 ml-es kancsót akkor, kíváncsi leszek,mert az ideális lenne nekem, bár félek,hogy a kis mérete miatt túl gyorsan melegszik és nem tudok olyan szép tejkrémet varázsolni,mint a nagyobbal.
De köszi az ötletet, megnézem és megírom.[ Szerkesztve ]
-
-
mutyi
senior tag
Szeretnék venni egy disztribútort, de nem tudom a gyakorlatban melyiket lenne érdemes?
Olvastam valahol,hogy Keresztapper féle az egyik legjobban használható.
Egy Motta-hoz képest mivel jobb, mivel tud többet?
A Gaggia-hoz kellene, szóval gondolom lehet belőle rendelni több féle méretben. 58,5 lenne az IMS 12/18 kosárhoz a tökéletes?Egy ilyen disztribútor használatával érdemes még fokozni a tökéletes tamperelést még egy palm tamp használatával vagy így már elegendő ha maradok a sima tamperemnél? A jelenlegi tamperem 58mm-es, lehet érdemes lenne váltanom 58,5-re abból is,mert így mindig ott van a perem szélén a faláról lehulló.
A mérleg a másik dolog,amit fogok venni a jelenlegi Sencor helyett,mert ez egy használhatatlan sz....
Folyamatosan ugrál 1-2 grammot az értéke. Eleve nincs rajta csak 1 grammos mérték,de nem mér pontosan és így hiába mérek vele, szemmel látom már hogy megint elmérte magát.
Szóval két mérleg között vacillákok, vagy veszek egy sima kínai mérleget Szegedről 4500 körül vagy a beurer ks36-ot, ami épp a duplája.
10-nél többet nem kívánok mérlegre költeni.Végre megérkezett az eredeti Marzocco 7g-os szűrő, viszont jelezték a cégtől,hogy rendeltek egy új fajta 7g-os Marzoccot is raktárra.
Nézzétek meg ti is,hogy szerintetek miben térhet el a régi, hagyományos Marzocco 7g-os szűrőtől.
A képeken a jobb oldala, azaz a mélyebb középső résszel rendelkező a régi, a bal oldali az új.
Én szerintem a régit hozom el, azt fogom tudni tamperelni majd a 41-es tamperrel.
[kép]
[kép]
[kép] -
mutyi
senior tag
Az 58mm-es IMS 12/18-as szűrőhöz jó lesz az 58.5mm-es disztribútor és egy 58.5mm-es maroktamper?
-
mutyi
senior tag
Vettem egy kereszt disztribútort, olyan mint a Motta.
Aki használ ilyet, ki melyik értékre állítja be? 7-12 között van ilyen kis jelzés rajta.
Mi az elve pontosan? Mennyire kell hogy mélyen kevergessem vele a kávét? -
mutyi
senior tag
Azért remélem hogy ha veszek a Graef 800 helyett egy Fio f4e nano-t,akkor nem az lesz a végkövetkeztetésem,hogy basszus, nem hozza az olaszos ízeket,stb,mert akkor tökön szúrom magam,hogy ennyi pénzért nem hogy jobb kávét kapok számomra, hanem újhullámosabbat.
-
mutyi
senior tag
válasz weinmaker #76311 üzenetére
Na ez engem is érdekel,mert A Mignon Specialita és a Fio f4e nano között vaccillálok egy ideje.
Árban olcsóbb a Specialita,nem tudom hogy olaszos vonalon hoz-e többet a Fio otthoni környezetben?
Eddig a Mignon-ról épp a rögösödés miatt mondtam le,nem tudtam,hogy ebben az újban ezt megoldották.Más:
Aki régóta használ Marzocco 7g-os szűrőt 41-es tamperrel, az hogy szokta elkészíteni,hogy a lehető legjobb legyen?
Két napja tesztelem,de eddig vegyesek a tapasztalatok.
Azt tudtam hogy víz marad a tetején, hiszen távol van a felsőszűrőtől, ezzel nincs gond. Azt hallom ahogy a végén lekapcsolom,hogy a háromjáratú visszavezeti a vizet a csepptálácába, gondolom ez abból fakad,hogy a felsőszűrő távol van a kávétól.
7-8 gramm között mérek bele,de már a 8 grammnál is azt érzékelem,hogy ha beletenném mindet,akkor nem csak abban a mélyedésben lenne kávé,amit tudok tamperelni a 41-es tamperrel,hanem akkor már körülötte is lenne kávé.
Így viszont szinte nulla crema lesz valamiért. Az íze rendben van, nekem bejön.
Ki hány gramm kávét szokott ebbe a szűrőbe tenni? Finomabbra nem tudom venni,hogy több férjen bele grammra,mert most épp jó a lefolyási idő. -
mutyi
senior tag
-
mutyi
senior tag
Aki esetleg hasznalt mar Eureka specialita es fio f4e nano daralot az melyiket ajanlana jobban olaszos izvilaghz otthoni hasznalatra,napi 2-3kavehoz?
-
mutyi
senior tag
Valóban csak nehezebb a döntés a vélemények után.
A helyzet az hogy elvileg a Minon Specialita-ban már kiküszöbölték a pangó őrleményt a sima Mignon-hoz képest.
Azért nem vettem meg a használt F64-et,mert az már sokkal nagyobb mint az f4e nano vagy a Specialita.
Egyszerűen hiába csúcs gép,ha helyben elveszi a fél konyhát.
Nem tudok dönteni, de a specialita 100-ból meglenne,mert az áfát visszaigényelném, az f4e nano viszont olaszból lenne 140-ért. Szóval itt van 40 difi és nem vagyok benne biztos hogy 40-el többet megér a dolog. -
mutyi
senior tag
válasz netlepi3 #76443 üzenetére
Mit veszel helyette?
Nekem volt régebben olyan,hogy a sima Gaggia Baby gépnél nem volt már jó a fejtömítés és emiatt nem úgy ment fel a portafilter,ahogy kell és nem tudtam eléggé ráhúzni, ezért fognom kellett ,mert látszódott hogy mikor jön a kávé azaz nyomás alatt van, akkor lassan de forog lefelé.
Ez azután volt, hogy egyszer ledobta magát és össze-vissza kávéztam mindent.[ Szerkesztve ]
-
mutyi
senior tag
Aki használt már Eureka Mignon Specialita darálót, attól kérdezném, hogy manuálisan is lehet darálni vele,mert én sosem teszek a babtartályba csak annyi babot, amennyit kimérek a kávémhoz, hogy minél később legyen döglött.
Ha jól sejtem ezért teljesen felesleges akár az egy adagos akár a dupla adagos beállítást használnom, hiszen ha csak annyit kávét teszek bele amennyit fel akarok használni, akkor vagy előbb áll le a daráló mint amennyi benne van vagy üresjáratban is menni fog,ha már kifogyott belőle a bab.
Vagy be kell lőni,hogy x mennyiséget pontosan hány mp alatt darál le és azt kell utána majd használni? -
mutyi
senior tag
Én a héten szinte biztos eladom a Graef CM800-at új őrlő vásárlása miatt.
Már volt rá érdeklődő, de mielőtt bárhova feltenném, természetesen itt fogom meghirdetni, hogy a fórumozók közül kerüljön ki a vásárló.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímemet)
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szólánc.
- Ezek voltak a Meta és Zuckerberg nagy bejelentései
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen