- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
Azt írtam, rutin közben nem lehet. Persze, elképzelhető, hogy fragola már megoldotta.
Külön oda lehet tenni a víz útjába egy szondát, de kávéval együtt macerás lenne. Valahogy a felső szűrő alá kéne belógatni, vagy a pogácsa tetejére, szóval unpraktisch.Egyébként ez szerintem tévút. Ugyanis hiába vannak agyonpidelve a modern gépek, és hiába lehet állítani egyes gépeken a fejhőmérsékletet, mindent felborít egy normálistól eltérő lefolyás.
Fontosabb infó lehet (fejhőmérővel együtt) a lecsöpögő kész kávé hőmérséklete, ami akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet egy 1 perces, alig csöpögő lefolyás végére, mint egy 30 mp-es normál espresso lefolyásnál.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
ronin s8
senior tag
Hétvégén Bécsben voltunk, a Wollzeile-n, a tasteit.at kávéboltban. Egy magyar srác volt az eladó, aki készségesen megmutogatta a gépeket, és főzött nekünk Cagliari Superoro (80/20) kávéból espresso-t, egy kétkaros ECM-mel (Macap m7d darálóval). Nagyon bejött! Vettem is egy kilót (27 Euro).
Utána megkóstoltunk egy nápolyi pörkölőtől egy espresso cubano-t, ami sima espresso, de egy kávéskanál maurutiusi olvadós nádcukrot tesznek a szűrő tetejére, majd úgy főzik le a kávét. Ez is bejött! Egy trükk van: csak dél-olasz kávéval jó, az északiakkal nem. Más a pörkölésük. Ezt ő mondta.
Azt is elárulta, hol lehet kapni Brikkát.
(A Cuisinarum-ban a Singer strassén, és tőlük 50 m-re a Wollzeile-n. Előbbi helyen 47,50 az olasz, utóbbiban 57,50 a román. )A Cagliari fel van fújva nitrogénnel, és augusztusi pörkölésű.
[ Módosította: radi8tor ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Asgard12 #30898 üzenetére
Üdv!
""Ha "lassan" vizezem a pogácsát, az megszívja magát, a mikrorészecskék nagyjából a helyükön maradnak, és maga a pogácsa áll ellen a nyomásnak a szűrő kialakításnak nem sok köze van hozzá (gondolom ezt találta a hivatkozott hozzászólást író). Ezzel ellenben nagygépen ha egyből fölvágom a nyomást a mikrorészecskék megindulnak le, és a nyomás felépítéséig a szűrő áll ellen. És itt a minőségi különbség - hagyományos szűrőnél olyan durvára kellene darálni hogy emiatt ne fulladjon be, ami jelentősen rontaná a minőséget." ""
Gondolom, itt inkább a lukméretre és a lukszámra gondoltál, esetleg az elhelyezkedésükre...? A szűrő alakja szerintem hatással lehet a kioldódásra. A hengeralakú szűrőkben az áramlás miatt talán minden részecske egyenletesebben vesz részt a kioldódásban, mint a T alakúaknál. A széleken mintha akadályba ütköznének, de mindenképp hosszabb utat tesznek meg, mire bejutnak a fősodorba. Ez látszólag értelmetlen, és jelentéktelen különbség, de pl. a folyók élővilága csak emiatt a jelenség miatt alakulhatott ki. Lehet, hogy tévedek...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz bajnokpityu #30903 üzenetére
Hivatalosan hány grammot adnak meg?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz bajnokpityu #30906 üzenetére
Mondjatok egy árat! (Lehet privátban is.)
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #30937 üzenetére
Azok a dolgok, amik mindenhez jók, általában semmihez sem jók.
Jópofa gagyi."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Bazsee71 #30979 üzenetére
Szerintem a daráló meglépése a legnagyobb kihívás olyanoknak, akik eddig darált kávét használtak. Plusz említetted a reggeli rohanást...
Gyakori szokás magyar családokban, hogy este (!) bekészítik a kávét a főzőbe, és reggel csak alágyújtanak. Ebből, a kényelem oltárán kivéreztetett Bermuda-háromszögből, ahol a minőség és az egészség a két eltűnő elem, nincs kiút. ☕️
A rosszul értelmezett, de vágyott nyugat-európai (leginkább német) konzumkultúra kitörölhetetlenül belevésődött a fejekbe, és jóvátehetetlen torzulásokat okozott az ízlésben, és a szokásokban. Ennek mentén nem sok választás marad. Sokszor a Brikka sem jön be...😏[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Kávé Kálmán #31048 üzenetére
Én Pavonival kezdtem az espressozást. Ezek után azt gondolom, nincs alaposabb módja megtanulni, mi is az a kávéfőzés, mi is az az espresso... Közben (más gépeket is használva) persze rájön az ember, hogy maga az espresso, bár szigorú műfaj, de minden gépre egyedi programmal működik. Más a recept egy karossal, és más egy pumpással. A kávékészítés fizikájához, az egész folyamat idegeken keresztül történő lekövetéséhez viszont egy karoson keresztül vezet a rögös út. Az igazi szépsége itt mutatkozik meg a műfajnak. Én mindenkinek csak ajánlani tudom!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Kávé Kálmán #31051 üzenetére
Igaz. A maradéknak kapszulást szoktam ajánlani.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Én ugyan még életemben nem pörköltem, leszámítva pár deka indiai robustát teflonserpenyőben, de az alap, hogy minden pörkölő masina más hőtehetetlenségű, más hőterű, és más profilt csinál ugyanannyi idő alatt.
Ez az a tudás, ami miatt én soha nem fogok pörkölni, mert nem vezet királyi út a jó pörköléshez. Ezt mindegyik pörkölő a saját kárán fogja megtanulni...Az idén elég nekem a saját bor, saját pálinka és saját konyak.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
válasz fragola.6035 #31149 üzenetére
Hú, ez kb. így hangzott!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #31163 üzenetére
Utólagos bölcsességgel elemezve a helyzetet, kellett volna min. félóra a magasabb bojlernyomáshoz mire beáll a gép egy nagyobb hőigényű kávéhoz.
Egy fajta kávénál kellett volna maradnunk, vagy fordított kávékkal esetleg lett volna esélyünk. Az idő faktor hiányzott...Mindegy, legközelebb, ha jössz, jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz mézespálinka #31212 üzenetére
Mennyit vártál a felfűtés után...? Mert ha eleget, akkor reális.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #31255 üzenetére
Csak mert némi zavart érzek az erőben. Egy ideje gyűjtöm az infókat a "café créme"-ről, ami itt pl. rossz helyesírással szerepel, merthogy francia ital, és kb. a lungo helyettesítője. Most nyáron arra jöttem rá, hogy az olaszoknál ugyanúgy készül a lungo, mint a café créme, vagyis kevesebb örleményt tesznek a szűrőbe, mint amennyi egy normál espresso lefolyáshoz kell, vagy szimplányi őrleményt tesznek dupla szűrőbe, így jóval hosszabb lesz az ital, mint egy szimpla, Nagyjából egy dupla, és másfél duplányi kávé közé esik a mennyiség, vagyis 60 ml és 150 ml közé. Ízre sokkal jobb, mint a nálunk (szerintem tévesen értelmezett) felvizezett szimpla.
Ez az ital egy nagyon fontos láncszem az espresso vilgában, gyakorlatilag az egyetlen reggelihez alkalmas hosszúkávé, ha nem akarunk tejet inni, vagy túl erős (túl sok koffeint) kávét fogyasztani. Az újhullámos kávézókban gyakorlatilag ihatatlanul szar a lungo és az americano, mert ott vizezik a kávét.A táblázatban is rosszul van megadva (szerintem) az arány. Nem francia írta.
Hifis50: Köszi!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz nemethsza #31260 üzenetére
Nos, igen, igazad van. Nem tudom pontosan. A legtöbb helyen maga a café créme elnevezés egyfajta cappuccino-t jelent. Más helyeken egy vékony cappuccino-s csészében felszolgált sima kávét. Szerintem 90 ml és 150 ml között lehet.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Ezek az analógiák nagyon erőltetettek már.
Én nem tudom ráhúzni a bort az espresso-ra (se), és fordítva sem. Amúgy is mindegyik külön műfaj.Azon viszont érdemes elgondolkodni, mennyivel több espresso fogy az úlhullámosokban (is), mint drip?
Sokkal. Abból élnek. Az egyiknek még a neve is az...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Nem egészen erre utaltam, amikor a műfaji különbözéseket írtam. Egy espresso/ristretto (vagy ahogy yeahhh mondja: rispresso ) számomra egy étkezés utáni ital, ha úgy tetszik desszert, akár ebéd, akár vacsora után fogyasztjuk. A filteresek inkább folyadékbevitel, étkezéshez fogyasztott ital szerepét töltik be. Ebből, és az elkészítés módjából, valamint az ízvilágból következően inkább a teához állnak közel. Azzal kellene összehasonlítani, és nem vagyok meggyőzdve, hogy nem a tea nyerne...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Gravity1234 #31281 üzenetére
Elsőre kiváló!
Ha szőrös szívű akarnék lenni, kicsit sárga (világos) a créma, és túl friss a kávé. Az egérfarok lefolyás inkább patkány. A hővel kísérleteznék kicsit..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Kávé Kálmán #31423 üzenetére
Nem is kell meggyőzni. El kell fogadni, hogy vannak, akik megelégednek azzal, amit dob a markoló. Nincs ezzel semmi baj...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31435 üzenetére
Illat... Hm, valóban van nekik, bár ma már - kiművelt orral - illik fikázni ezt a szarrá égett valamit, amit főznek, de az az összetéveszthetetlen pakurás szag valóban mennyei!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Xabi78 #31440 üzenetére
Ebben túl sok a "ha"...
Nálunk ez az életmodell a következőképp valósul meg: A lehető legolcsóbb kávét beleszuszakolják előző este a szűrőbe, majd reggel zuhanyozás előtt alágyújtanak, és valahogy mindig túlrotyog lefőlés után a tűzön a lötty...
A legfontosabb összetevője a kávéfőzés tudományának - az emberi tudás - minimálisan van jelen. Pár év után (!) rájönnek, hogy nem szabad spórolni a kávéval, és mindig tele kell tömni a szűrőt, esetleg időben lekapcsolják a lángot, néha kiecetezik a főzőt, megveszik a jobb kávékat, de a lényeget nem fogják karcolni sem: hogy ti. az egész úgy szar, ahogy van.
Van egy német barátom, ő nyeles lábasban, szabad tűzön főzi a kávét, jobbat, mint mi, ha nagyon figyelünk. Egyszerűen azért, mert ÉRT HOZZÁ. Ez az a momentum, ami nálunk a leggyakrabban hiányzik. Ehhez meg a Seherezádé a legalkalmasabb társ..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Xabi78 #31457 üzenetére
Hát nem. A "sznob" fogalma mást takar. Mi elitisták vagyunk.
A mi tragédiánk az, hogy az ország gasztrokultúrája (ami szerintünk világhírű ) egy rakás szart sem ér, és akárhová fordulunk, akármit keresünk (legyen az kávé, bor, pálinka, hús, kenyér) túlélőtúra számba megy felkutatni az elfogadhatót."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #31479 üzenetére
Tudom, de az ország jelentős része nem olvassa ezt a fórumot (meg úgy általában semmit se olvas), és bocsánat mindenkitől, de nagy ívben szarom le azt, ha a minőséget egy bizonyos határon túl magyarázni kell, mert azok, akinek ez nem bibliájuk, vagy csak (tévesen) szimplán szobizmusnak gondolják, nincs elég idejük, hogy beférjenek a látómezőmbe.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #31525 üzenetére
1) 2) Ezeket semmilyen módon nem tudod kikerülni, ill. jobbá tenni.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest