- Google Pixel topik
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Hát, nem egy nagy művészet vagy időbefektetés összerakni, és ezért a pénzért szerintem messze a legjobb, amit vehetsz hagyományos gombelrendezésű cuccból, ráadásul teljesen ízléshez szabható. A Keychron felett van, minimum egy polccal. A V1 Max esetében inkább kettővel.
A billencses topikban többeknek is van, szóval elsőkézbeli tapasztalatot is kérhetsz róla.
Itthon még nem láttam a K2 HE-t. A 140 dollárra írtam.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Hát, őszintén szólva 40-60k-ba nem nagyon fér bele olyan újonnan, ami túlságosan jobb lehetne a V1 Maxnál erre, főleg nem vezeték nélkül. Esetleg a K2 HE (55k+ÁFA), mivel az analóg. Persze lehet kísérletezni az olcsó, fémházas/gasket mountos kínai csodákkal is, de azok nem igazán az asztalom.
Vaaaagy...Qwertykeys Neo65 tetszőleges színben/nehezékkel, tri-mode hot swap NYÁK-kal és mondjuk CF plate-tel. Ennek elég baráti ára van. Kapcsolónak valami finom, rövidített úton járó és könnyű lineáris (pl. Gateron G Pro 3.0 Silver, Akko V3 Silver Pro, Geon Raptor MX Extreme, Kailh BOX Blueberry/Blackberry Ice Cream Pro, HMX Xinhai stb.), kupakoknak meg egy Shenpo/XMI dye-sub PBT (Cherry) szett Aliról. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Az ízlés változik, de te tudod.
Itt clicky volt az első mecha, aztán két év után hosszú ideig (évek) gyakorlatilag csak lineárisakat használtam (túlnyomó többségben a nagyon könnyű, rövidített úton járó fajtából), az utóbbi fél évben meg főleg taktilist (Wuque Studio WS Brown, Gazzew Boba U4T Clear és Bsun Ruben Hornet Tactile), néha clicky-t, és csak elvétve lineárist.
Az utóbbi 2-3 hétben meg megint clicky-t, mert a Kailh BOX Jade igencsak bejön gépelni, még Cherry profilos kupakkal is igen precíz, és kellemes hangja van sárgaréz plate/plate foam/tape mod kombóval. Játszani talán egy fokkal jobb lenne a könnyebb BOX White variáns, de már úton van, és lehet, hogy egy darabig az lesz a main. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Mármint a kenetlen, lineárisnak csúfolt, enyhén taktilis Cherry MX1A Brown reszelt? Mert az nem meglepő.
Az enyhén taktilis, kenetlen switch-eket valószínűleg nem neked találták ki, de ennyi.
Szerintem próbálj ki egy modern, közepesen vagy erősen taktilis kapcsolót egy normálisabb buildben, mielőtt leírod az egész fajtát. Még meglepődhetsz. Tapasztalat.
Imo ezekhez jobb a rugalmas, puhább pate és a Cherry-nél magasabb kupakprofil, de kit szeret.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
dqdb
nagyúr
Black ellen nem igazán szokott menni a legtöbb gyártó, sokszor az alapszínű kapcsolóik közül a fekete könnyebb is, mint a Cherryé, mert az a legtöbb embernek már nehéz. A H1 az egyedüli, ami beugrik, mint hasonló rugóval rendelkező darab. Ha pedig árat nézünk, akkor az MX Black eléggé verhetetlen megfelelő helyről/időben vásárolva, a konkurencia sem olcsóbb, sőt (a H1 lényegesen drágább).
Azonban bármelyik lineárisból egy gyors rugócserével nehéz lineárist lehet gyártani, bónuszként a végeredmény is jobb lesz, mint egy eleve megfelelő rugóvak szerelt darab, mert pár kivételtől eltekintve az összes gyári rugó hulladék minőségű. Geon rugók csak 67,5 grammig mennek fel, bár ezt 22 mm-es hosszúsággal kombinálva a nagy erőt igénylő megindulás miatt nehezebbnek fog érződni, a TX rugóból van 80-85-90 grammos is mindhárom hosszúságban (Oblotzkynál elérhető), az lehet a nyerő.
A nagyon nehéz lineáris 100 gramm felett kezdődik és vannak olyan nagyon nehéz kezű emberek, akik 150 grammos rugót használnak, ilyet már csak Spritben lehet találni.
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Amúgy ha még érdekel közepesen nehéz, erősen taktilis kapcsoló, akkor Wuque Studio WS Brown.
Egyik kedvencem, és nagyon hasonlít a Bobához. Egy nagyon picivel kevésbé taktilis (így is bőven az), meg nekem egy kicsit jobban tetszik az U4T Clearek hangja, főleg a 2u+ kupakok alatt (ez meg szubjektív).
Cserébe jóval olcsóbb, dobozszár, és nem hajlamos benne maradni a bejáratatlan Gateron foglalatokban. Valamivel rövidebb úton jár (4 mm helyett 3,8 mm), és hosszabb a rugója, szóval picit nehezebben indul a lenyomás, meg erősebb a visszacsapás. A 35 darabos szett szép tálcás kiszerelésben jön. Long pole, szóval nem halk, és valamivel határozottabb a bottom out, de aztat szeressük.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A felső GMK klón: az a baj, hogy ha ilyenből magyart akarsz, akkor legfeljebb gyártatni tudsz, és ott dye-sub lesz, nem doubleshot. Pontosabban reverse dye-sub, annak meg nem olyan a minősége, hogy középmélyen (30-40k) a zsebedbe nyúlj érte, max. ilyen 10k-t ér, még extended kittinggel is.
Átvilágítós side printnél meg csak doubleshot (szóval a legyártatás eh) vagy gagyesz, lézerrel gravírozott lehetne a cucc.
A billentyűzetes topikban egyébként pont mostanában lett leadva egy csoportos rendelés jóféle, Cherry profilos XMI szettekre HU ISO-val, fehér és bézs/szürke alapszínnel + fekete vagy színes karakterekkel. Vaskos falú dye-sub PBT, ilyen ~15k körülre jött ki/készlet.
-
Kansas
addikt
Pl. egy ilyen szettért magyar kiosztással, még akár középmélyen is hajlandó lennék a zsebembe nyúlni... de egy klasszikus IBM ThinkPad színvilág se állna messze tőlem... bár az talán kicsivel olcsóbbért
Emellett a cikk által ihletett nézelődésem közben megtetszettek a side-printed shine-through keycapek, ha abból lenne HU-ISO valahol, instant get lehetne egy szett...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"de azért egy új kupakkészlet nem a világ se árban"
Nana! Azért nem volna nehéz olyat mondanom, amitől még én is leteszem a hajamat. Kezdésnek ott van rögtön az áhított, DCS profilos Signature Plastics DCS Dark Sky/DCS Reaper/DCS Blue Moon, ami 120-150 dollár/euró (+szállítás, vám, dollárnál még ÁFA), már amikor épp kapható.
Mondjuk bármi, ami Signature Plastics, GMK, Hammerworks CRP, Drop MT3, (Cerakey, ) vagy OG Cherry, az nem lesz olcsó.
De amúgy igen, 15-20-ig bezárólag nagyon korrekt extended szetteket lehet venni, amik köszönőviszonyban sincsenek azzal, amiket itthon megkaphatsz. Néha még 10-15 között is beeshet decens minőségű ez-az.
-
ViZion
félisten
A Redragon billencsen a 3 pin Outemu hot swapba a Silent Peach V2-őt belejátszottam. Nem volt könnyű, párat vissza kellett venni, mert nem "lukra" ment.
Majd megálmodtam, h a Kang White jobb, ez ehhez is való. OK, Silent peach-et kiszedem... ehh. A ~20 db-ból legalább 4-et széttépett a kiszedő, olyan erősen fogja. Nem voltam boldog.
...de nekem is van itthon még pár régi/ócó mecha, meg pár gumidómos is. Mindig legyen B terved -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Az Outemu által gyártott Gazzew Boba U4T/U4T Clear egy rohadt jó, nehéz/taktilis kapcsoló, de a csöszvedt északi pinje nagyon könnyen beletörhet részlegesen vagy teljesen a Gateron hot swap foglalatokba, ha azok nincsenek rendesen bejáratva (a Keychronban ilyen van). Kailh socketekkel nincs gondja.
Most a héten jön vissza gyógyultan az egyik Q8-am, amibe vagy tizenöt U4T Clear beletört. Wuque titánpullerrel. Örültem neki.
Egyébként Cherry házas, szóval gondoltam rá, hogy az itthon fölösben lévő MX Speed Silverek alsó kapcsolóházára kicserélem a sajátjait, de úgy tűnik, hogy így egy picit veszít a taktilitásából.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A KiiBOOM Topaz pl. egy kellemes nehezebb lineáris, és még rövidített úton is jár.
-
Reggie0
félisten
Mondjuk, de azert nem vagyunk akkora orszag, hogy telitsuk vilagszinten az informatikat
De meg ha nem is lehetne, megcelozni azert lehet. Tudod, akkorat kell almodni, hogy ha osszejon a fele mar boldog legyel.
Az a baj, hogy ez a billentyuzet osszehasonlitas baromira szubjektiv dolog. Lehet dobalozni a muszaki parameterekkel, de puding probaja az eves es nem tudod elore kinek mi lesz a jo. Csak egyszeru peldanak: az elmult 5 ev agyonajnarozott apple billentyuzeteitol en 5 perc alatt inhuvelygyulladast kapok es estere mar 1.5-szeresre dagad fel az ujjam.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Mindig úgy bizniszelek (döntő többségben FOXPOST-tal kombinálva), az, hogy épp eladok vagy veszek, teljesen mindegy. Sok éve még voltak személyes találkák is a fővárosban (a FOXPOST helyett sima posta mellett), de mostanra legfeljebb akkor, ha egy településen vagyunk. Egy-két esetben volt olyan is, hogy csak azután utaltam, miután átvettem a pakkot, de régen vergődök (és elég aktívan) PH-n, így erre több esélyem van, mint mondjuk egy pár éves kvázi-tagnak.
Ha valamit utánvéttel vásárolsz, kifizeted, és lehet a csomagban téglapor. Utalásnál legalább van egy bankszámlaszám, amin el lehet indulni. Plusz bizalmat feltételez, és ebből (is) fakadóan jó eséllyel egy kis alku is (legalább a csomagküldés ára) lesz.
Persze mindenki úgy intézi, ahogy akarja, én csak saját tapasztalatot osztok meg. Nyilván ebben benne van, hogy 99,9 százalékban nem kétnapos újoncokkal kezdek, mindig megnézem az értékeléseket (esetleg a régi rendszerben is), és ha valakik korábban beváltak, akkor prioritást élveznek. Meg néha ráírok olyanokra random, akikről tudom, hogy előtte/akkor valamivel üzletszerűbben nyomták/nyomják az átlagnál, esetleg ismerem őket fórumról, és gyűjtő hajlamokkal küzdenek.
Eddig bevált(, de mindenki a saját felelősségére szervezze a dolgait).
-
SaGa59
őstag
Gépeléshez is jobb a letámasztott csukló. Nekem ilyen a billencsem, saját tervezés és gyártás, a kezemhez méretezve, mechanikus, klasszikus Cherry brown. A kiosztása is teljesen át lett alakítva, mert rengeteg magyar nyelvű irodalmi szöveget írok és javítgatok, így a magyar szövegekben leggyakoribb betűk vannak a mutató és középső ujjak alatt, az egymást gyakran követők egyike az egyik a másik a másik kéz alatt, stb… Azért álltam neki billentyűzetet tervezni, mert már fájt a bal kisujjam a ctrl+a, c, v, és egyéb kombinációk nyomkodásától. Most a ctrl a hüvelykujjam alatt van, a kisujjamnál meg csupa olyan billentyű, ami normál szövegek gépelésekor csak ritkán kerül elő.
Vakon gépelek és tényleg nem mozdul el a kezem a csuklótámaszról.
Játék közben sem, ahhoz másik „rétege” van a billentyűzetnek, átvariálva a gombokat a bal kézre a szokásos irányítókat. Alapból a kedvenc, sok billentyűt használó játékaimhoz használtakat (az a kiosztás nem szerepel a képen). De bármikor tudok további rétegeket definiálni hozzá, amiket egy gombnyomásra lehet aktiválni. A numpad is úgy éled a jobb kezem alatt, amikor úgy akarom. Addig számok pl nincsenek is a billentyűzetemen. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Hosszú szöveg gépelésekor, semmi más esetben."
Nem csak szöveg gépelésekor, hanem bármilyen munkánál előny, ha minden közvetlenül a nyugalmi állapotban lévő ujjaid körül van. Fiziológiailag is szerencsésebb, és gyorsabb is.
Az meg teljesen evidencia, hogy nem játékról beszélünk (de amúgy ott is az a cél, hogy minél kevesebb ujj-/kézmozgás legyen, csak legfeljebb nem a home row-nál, hanem az alapbindjaid körül).
"Ugyanaz vonatkozik a lebegtetett csuklóra is - WASD-hez jobb egy csuklótámaszon pihenő csukló"
Ez benne van a játszós oldalon, és nem csak lebetegedett csuklóra igaz.
"Aki sokat gépel az angoltól eltérő nyelven, annak, - fogalmazzunk úgy - más gombok kopnak jobban a billentyűzetén..."
Elég sokat gépelek magyarul (is), napi rendszerességgel, a minimum tizenpárezer karakter megvan, szóval elhiheted, hogy tudom. Ebből élek.
-
Alaaf Pi
senior tag
"Visszatérve a "nagykönyvhöz"... Azt se felejtsük el, hogy attól is függ, milyen nyelven gépel az ember - a billentyűzet szabvány kiosztása, úgy az ANSI, mint az ISO, az angol nyelv gyakorisági statisztikái alapján van kialakítva, az összes többi nyelvi kiosztás annak egy erősen szuboptimális módosulata/kiterjesztése. Aki sokat gépel az angoltól eltérő nyelven, annak, - fogalmazzunk úgy - más gombok kopnak jobban a billentyűzetén..."
Ezt kiemelném, mert fontos. És fokozom saját magammal, nekem a német klavi az ideális, angol rendszernyelvvel, és így magyarul írni. (Mínusz hosszú ö és ü). Ez megint nem ad nagykönyvi megoldást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen TV-t vegyek?
- Kerékpársportok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Spórolós topik
- A hírek szerint a jövő év végére érkezhet a sokat pletykált NVIDIA N1X SoC
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Milyen autót vegyek?
- Google Pixel topik
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar / Garancia
- FULL CTO 14" MacBook Pro M2 MAX / 12C CPU / 30C GPU / 32 GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- AKCIÓ - 2023 MacBook Pro 14" M3 Pro / 12C CPU / 18C GPU / 18GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- CTO (DUPLA RAM MEMÓRIA) MacBook Pro Retina 14" 10C / 16C CPU / 32 GB RAM / 1 TB SSD / Garancia
- CONTAX ZEISS AUTOFÓKUSZOS OBJEKTÍVEK SoNY E vázakhoz
- Beszámítás! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest