Hirdetés

2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Java programozás (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#651) Fisha válasza robisz (#650) üzenetére


Fisha
(senior tag)

Sajna az a konyv eleg elavult. Mondjuk amugy nem rossz, en is abbol tanulgattam. Alapozasnak jo, de azota rengeteget fejlodott ez a vonal. Szoval sok dologra van mar kenyelmesebb megoldas, mint amit a konyv vazol.

(#652) robisz válasza Fisha (#651) üzenetére


robisz
(senior tag)

Egyetértek, sőt én ki merném jelenteni, hogy az a könyv egyenesen sz@r. :DDD
De úgy vettem ki, hogy magyar nyelvű anyag kell a srácnak, én meg nem tudok másikról :(

(#653) Fisha válasza robisz (#652) üzenetére


Fisha
(senior tag)

Azert annyira nem rossz.
De valoban, en sem tudok masik magyar anyagrol a temaban.
Sajna (vagz inkabb szerencsere) a Java egy olyan gyorsan fejlodo nyelv, hogy nem igazan van hozza naprakesz magyar irodalom.

(#654) polip válasza Fisha (#653) üzenetére


polip
(PH! addikt)

Üdv!

Engem is érdekelne magyar nyelvű JSP irodalom...még ha elavult is :)

nincs infótok, hogy hol lehet ehhez a könyvhöz hozzájutni? angolul nem jó, sajna nem vok olyan szinten...

thx!

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#655) polip válasza polip (#654) üzenetére


polip
(PH! addikt)

senki? :(

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#656) Corvin84


Corvin84
(újonc)

Polip!

A www.antikvarium.hu-n még megvan ez a Hans Bergsten - JavaServer Pages könyv!
______________________________________________________________________
Kérdésem:

Jsp-ben kéne olyan progit csinálnom,ami kiírja 1-100ig a primszámokat!
Segítene vki?
Kezdő vok jsp-ben másba megcsinálom,de ebbe kell...
Thx

[Szerkesztve]

(#657) robisz válasza Corvin84 (#656) üzenetére


robisz
(senior tag)

Ha Java-ban meg tudod csinálni akkor könnyű dolgod van... :))

Tedd a kódot <% és %> jelek közé és a kiíratást out.println-nel
végezd System.out.println helyett...

Szvsz érdemes lenne átfutnod ezt is: [link]

(#658) Corvin84


Corvin84
(újonc)

Üdv!

Eddig eljutottam és szerintem mennie kéne...Delphiben ezt belöktem és ment is!

<%@ page language=''java'' contentType=''text/html'' %>

<%!
int i,j;
boolean nemprim;
%>

<%
for (i = 1; i < 101; i++) {
nemprim = false;
for (j = 2;j<(i - 1); j++ ) {
if ( (i % j) == 0) {
nemprim = true;
if ( nemprim == true ) {
out.println( i + '' .szám '' );
} else {
out.println( i + '' .szám prim '' );
}
}
}
}
%>

------------------------------------------
De jsp-ben meg mindenféle marhaságot ír ki!
Thx

(#659) Corvin84 válasza Corvin84 (#658) üzenetére


Corvin84
(újonc)

Már megy a dolog...
Két db } volt rossz helyen... : :DDD
Bár van egy kérdésem; az out.println-re nem tör sort...
Ezt hogyan tudom megoldani!? :U
Thx

(#660) btotyi válasza Corvin84 (#659) üzenetére


btotyi
(tag)

println(akarmi_amit _ki_akarsz_iratni + ''<br>'');

(#661) Corvin84


Corvin84
(újonc)

Adott egy jsp progi,ami a két formból érkező számot átveszi paraméterként és az alapján kéne kiíratnia a prim számokat...Tehát ha 10.- 20. írom be, akkor a 10. től a 20.ig kiírja a primeket!
---------------------------------
<%@ page language=''java'' contentType=''text/html'' %>

<%!
int i,j,k,v;
boolean nemprim;
%>

<html>
<head>
<title>Primszam generalas parameteratadassal</title>
</head>
<body bgcolor=''white''>
<center>
<font color=''red''>
<h1><u>Primszam generalas</u></h1>
</font>
</center>

<form action=''prim3.jsp''>
<input type=''hidden'' name=''action'' value=''elkuld''>
<input type=''text'' name=''kezdet''>-tol/tol<br>
<input type=''text'' name=''veg''>-ig<br>
<input type=''submit'' value=''elkuld''>
</form>

<%

//System.err.println(''gyak.prim3.jsp {'');

int k = Integer.parseInt(request.getParameter(''kezdet''));
int v = Integer.parseInt(request.getParameter(''veg''));

for ( k = k ; k < v ; i++) {
nemprim = false;
for (j = 2;j<(i - 1); j++ ) {
if ( (i % j) == 0) {
nemprim = true;
break;
}
}
if ( nemprim == true ) {
continue;
} else {
out.println (i + ''. primszam'' + ''<br>'');
}
}

//System.err.println(''gyak.prim3.jsp }'');
%>

</body>
</html>

------------------------
Ezt a hidden formos dolgot nem igazán értem...Mi lehet vele a baj?
Thx

(#662) btotyi válasza Corvin84 (#661) üzenetére


btotyi
(tag)

Kicsit fáradt vagyok, hogy jobban átnézzem. Lehetne optimálisabb és szebb kódot írni de most csak ennyire futja. Helyenként kicsit elbonyolítod a dolgot. Boolean értéket nem vizsgálunk true vagy false értékre mert önmagában kiértékelhető. A bemeneti értékek ellnőrzése szükséges mert első lefutáskor nem tartalmaz a kérés paramétert.


<%@ page language=''java'' pageEncoding=''ISO-8859-1''%>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC ''-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN''>
<html>
<head>
<title>My JSP 'prim3.jsp' starting page</title>
</head>
<body bgcolor=''white''>
<h1>
Prímszám generálás
</h1>
<form action=''prim3.jsp'' method=''post''>
<input type=''text'' name=''kezdet''>
-tól
<br>
<input type=''text'' name=''veg''>
-ig
<br>
<input type=''submit'' value=''elkuld''>
</form>
<hr>
<%
String ks = request.getParameter(''kezdet'');
String vs = request.getParameter(''veg'');
if (ks != null && vs != null) {
int k = Integer.parseInt(ks);
int v = Integer.parseInt(vs);

for (int i = k; i < v; i++) {
boolean nemprim = false;
for (int j = 2; j < (i - 1); j++) {
if ((i % j) == 0) {
nemprim = true;
break;
}
}
if (!nemprim) {
out.println(i + ''. primszam'' + ''<br>'');
}
}
}
%>
</body>
</html>


[Szerkesztve]

(#663) Corvin84 válasza btotyi (#662) üzenetére


Corvin84
(újonc)

Köszönöm btotyi!
Időközben nekem is összejött...Nem volt vele semmi gond az enyémmel se igazán,csak a szerver szarakodik (a Te verziód sem megy most épp rajta),de az enyém sem pedig 1órája ment... :S

Mennyiben változik a dolog,ha nem intervallumot adok meg,h 30tól-50ig dobja ki a primeket,hanem a 30. tól az 50. ig!?
Előre is köszönöm!
Bye

(#664) Corvin84


Corvin84
(újonc)

Üdv!

<input type=''submit'' value=''submit'' name=''submit''>

String e = request.getParameter(''submit'');
if (e != null ) {

for (n = 1; s < 20; n++) {
nemprim = false;
for (m = 2;m<(n - 1); m++ ) {
if ( (n % m) == 0) {
nemprim = true;
break;
}
}
if ( nemprim == true ) {
continue;
} else {
primek[100] = n;
s++;
}
}

}
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ennek azt kéne tudnia,h legenerálja a primszámokat és beleteszi a prim tömbe...De vmiért nem megy! :S

(#665) Corvin84


Corvin84
(újonc)

Ezzel már megvok...
Most az a baj,h ha tömböt csinálok vmiért nem jól iratja ki az index szerint a cuccokat...
Pedig a bekérés jó...Most vektorral próbálkozok,de azt nem ismerem még és nem megy...
Itt egy kódrészlet,remélem tudna segíteni vki...

<%@ page language=''java'' contentType=''text/html'' %>
<%@ page import=''java.util.Vector''%>
.
.
<form method=''post''>
<input type=''text'' name=''kezd''>-tol<br>
<input type=''text'' name=''veg''>-ig<br>
<input type=''submit'' value=''submit'' name=''submit''>
</form>
.
.
Vector primek = new Vector(int);

if (request.getParameter(''submit'') != null ) {

for (n = 0; s < 100; n++) {
nemprim = false;
for (m = 2;m<(n - 1); m++ ) {
if ( (n % m) == 0) {
nemprim = true;
break;
}
}
if ( nemprim == true ) {
continue;
} else {
primek(j) = n;
j++;
s++;
}
}
}

String ks = request.getParameter(''kezd'');
String vs = request.getParameter(''veg'');

if (ks != null && vs != null) {
int k = Integer.parseInt(ks);
int v = Integer.parseInt(vs);

for ( i = primek(k); i < primek(v); i++) {
out.println (primek(i) + ''. primszam'' + ''<br>'');

}
}

%>

Ezzel viszont hibát ír ki...Mert nem vágom,h hogyan néz ki norm vektoros deklaráció/használat stb...Ha tömbbel csináltam azzal meg gázba volt!
Thx

(#666) btotyi válasza Corvin84 (#665) üzenetére


btotyi
(tag)

Mintha egy kicsit kapkodnál :)

A tömbös megoldásnál foglalsz helyet a tömbnek ? Ráadásul mindig a 100 elem helyére akarsz írni.

A Vector objektumokat tud index szerint tárolni .

Erősen ajánlott a help és valami alapszintű java könyv olvasgatása.

Az első példa tömbt tölt, a második egy vectort tölt/listáz ki.


int[] tomb = new int[100];
for (int i = 0; i < 10; i++) {
tomb[i] = i * 2;
}

Vector v = new Vector(100);
for (int i = 0; i < 10; i++) {
v.add(i, new Integer(i * 2));
}

for (int i = 0; i < 10; i++) {
System.out.println(v.get(i));
}





[Szerkesztve]

(#667) Fisha válasza polip (#654) üzenetére


Fisha
(senior tag)

Alapozashoz talan nem akkora baj ha elavult. Az egesz felepites nem valtozott meg gyokeresen, csak sok uj dolog van hozza, amivel konnyebben lehet fejleszteni. A JSP konyvon kivul van meg magyarul egy servletes konyv is. Ebben is van szo jsp-rol, mivel ok is servletek valojaban. Ez kicsit komolyabb tudast ad, mint a masik. Aztan van meg a magyar java biblianak tartott Java utikalauz sorozat. Ennek a j2ee (zold) konyveben van szo jsp-rol. Ez eleg szaraz irodalom. Szerintem a legnagyobb valasztekot a Liszt Ferenc teren levo muszaki konyvesboltban talalod szamitastechnikai irodalombol.

(#668) polip válasza Fisha (#667) üzenetére


polip
(PH! addikt)

igazán köszönöm nektek!! :R :R

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#669) polip


polip
(PH! addikt)

még egy kérdés, lehet láma.. :)

eclipse-el hogy tudok .jar file-t kreálni?

illetve buildkor csinál? ha igen akkor hova?

thx!!

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#670) shev7 válasza polip (#669) üzenetére


shev7
(PH! kedvence)

jobbklikk a kivant package-re es export.

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#671) polip válasza shev7 (#670) üzenetére


polip
(PH! addikt)

igazán köszi...már csak egy bajom van...

futtatható file-t akarok kreálni egy proggiból, ahoz kellene a .jar

exportkor az eclipse ezt írja ki: JAR export finished with warnings. See details for additional information.
Exported with compile warnings: /AWT_Grafika/GombSzamito.java



futtatáskor pedig a

Failed to load Main-Class manifest attribute from .....jar

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#672) shev7 válasza polip (#671) üzenetére


shev7
(PH! kedvence)

futtathato jar filet meg nem csinaltam :) de a manifest file parametereit kell beallitanod. (Tobbek kozott azt, ohgy melyik osztalyban van a main fv.) Erre lehetoseg van export soran

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#673) polip válasza shev7 (#672) üzenetére


polip
(PH! addikt)

úgy értem a futtathatót, hogy ha a jar-ra ráklikkelek, induljon el win alatt :)

köszönöm!

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#674) polip válasza polip (#673) üzenetére


polip
(PH! addikt)

ok meg is van, fut... :)

hálám örökké!! :R

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#675) shev7 válasza polip (#673) üzenetére


shev7
(PH! kedvence)

tudom hogy ertetted, csak azt mondtam, hogy ilyet meg sosenem csinaltam :)) orulok, hogy mukodik.

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#676) polip


polip
(PH! addikt)

még annyi, hogy valakinek nincs valammi klassz swing leírása/jegyzete stb magyarul?

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#677) Fisha válasza polip (#668) üzenetére


Fisha
(senior tag)

Ma voltam a Liszt Ferenc teren es nincs mar meg a muszaki konyvasbolt. Helyette nyilt egy 101. kavezo. Nem tudja valaki, hogy hova koltozott?

(#678) polip válasza Fisha (#677) üzenetére


polip
(PH! addikt)

nekem fogalmam nincs, pécsi vagyok.. :(

más:

nem tudja valaki, hogy mi módon tudom egy textField-be kiíratni egy 3 elemű tömb értékeit?

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#679) polip válasza polip (#678) üzenetére


polip
(PH! addikt)

up

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#680) robisz válasza Fisha (#677) üzenetére


robisz
(senior tag)

Ha jól tudom, az új cím: VI.ker. Nagymező u. 43.

(#681) robisz válasza polip (#678) üzenetére


robisz
(senior tag)

nem tudja valaki, hogy mi módon tudom egy textField-be kiíratni egy 3 elemű tömb értékeit?

Ez nagyon egyszerű... vagy csak nem értem a kérdést??? :F
Pl:

String text = tomb[0] + '' '' + tomb[1] + '' '' + tomb[2];
textfield.setText(text);

(#682) polip válasza robisz (#681) üzenetére


polip
(PH! addikt)

de érted :) én vagyok ekkora láma...

most ismerkedek a javaval, eddig pascal, meg delphi ment, nehéz megszokni ennek a szintaktikáját!!

de pont erre vágytam, gigathx!! :R

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#683) polip


polip
(PH! addikt)

üdv!

újabb nyűgöm támadt :)

azt hogy tudom megcsinálni, hogy ha van egy scrollbar és annak az elemein klikkelek, akkor a billentyű fókusza a mellette levő textfieldbe kerüljön?

remélem érthető :)

a klasszikus színkeverőt csináltam meg, megy is minden, csak ennyi kellene bele, hogy ''tökéletes'' legyen :)

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#684) robisz válasza polip (#683) üzenetére


robisz
(senior tag)

Helló!

A requestFocus() metódussal tudsz egy komponensre fókuszálni.
Pl.: textField.requestFocus();

Amúgy színkiválasztó dialog alapból van a Java-ban, nézd meg a
javax.swing.JColorChooser osztályt!

(#685) polip válasza robisz (#684) üzenetére


polip
(PH! addikt)

üdv!

tudom h van, csak most kezdtem 1,5 hónapja a javat, és gyakorlok

a lényeg: adott 3 scrollbar, mellette 3 textfield...ha bármely scrollbaron esemény történik, akkor a hozzá tartozó tfieldbe tegye a fókuszt...


ez az eseménykezelése a scrollbarnak:

public void adjustmentValueChanged(AdjustmentEvent e)
{
tfSzinpiros.setText(Integer.toString(sbSzinpiros.getValue()));
int piros = sbSzinpiros.getValue();
tfSzinzold.setText(Integer.toString(sbSzinzold.getValue()));
int zold = sbSzinzold.getValue();
tfSzinkek.setText(Integer.toString(sbSzinkek.getValue()));
int kek = sbSzinkek.getValue();
pnSzin.setBackground(new Color(piros, zold, kek));
}

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#686) robisz válasza polip (#685) üzenetére


robisz
(senior tag)

Az AdjustmentEvent getSource() metódusa visszaadja, hogy melyik
scrollbar-on történt az esemény (mondjuk nem teljesen tiszta, hogy mire
használod pontosan a scrollbarokat de az most mellékes :B)
Ezután tudsz egy elágazást írni, amelyben meghívhatod a megfelelő
textfield requestFocus() metódusát.

(#687) polip válasza robisz (#686) üzenetére


polip
(PH! addikt)

nos :)

van egy panel, aminek a háttérszinét változtatom 2féle módon...

vagy beírom a textfieldbe az rgb értékeket 0-255 közt, és ennek alapján a scrollbar is a beírt értékre ugrik, vagy fordítva...
húzigálom a scrollbart és ennek függvényében változik a textfieldbe írt érték

azután ugye a: int piros = sbSzinpiros.getValue(); a scrollbar piros értékét kiolvasom egy integerbe...
majd a zöldet: int zold = sbSzinzold.getValue();
kéket: int kek = sbSzinkek.getValue();


és az egészet beállítom a panel hátterének:

pnSzin.setBackground(new Color(piros, zold, kek));

vagy ezt bonyolultan próbálom megoldani? van egyszerűbb módja is?

mondom csak pár hete jávázok.. :B

azt nem vágom le, hogy a eseménykezelés melyik részébe kell beírnom a fókuszálásokat...


ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#688) robisz válasza polip (#687) üzenetére


robisz
(senior tag)

Kicsit nehéz elképzelnem a dolgot... :B a scrollbar nem arra való,
hogy a ''huzogatásával'' egy értéket beállíts :F
Erre inkább a JSlider komponenst lehetne használni...

(#689) robisz válasza polip (#687) üzenetére


robisz
(senior tag)

Ha mégis a scrollbar-t erőlteted, akkor valahogy így tudom elképzelni
az eseménykezelődet:


public void adjustmentValueChanged(AdjustmentEvent e)
{
tfSzinpiros.setText(Integer.toString(sbSzinpiros.getValue()));
int piros = sbSzinpiros.getValue();
tfSzinzold.setText(Integer.toString(sbSzinzold.getValue()));
int zold = sbSzinzold.getValue();
tfSzinkek.setText(Integer.toString(sbSzinkek.getValue()));
int kek = sbSzinkek.getValue();
pnSzin.setBackground(new Color(piros, zold, kek));

Object source = e.getSource();

if (source == sbSzinpiros)
tfSzinpiros.requestFocus();
else if (source == sbSzinzold)
tfSzinzold.requestFocus();
else if (source == sbSzinkek)
tfSzinkek.requestFocus();
}

(#690) polip válasza robisz (#688) üzenetére


polip
(PH! addikt)

megnéztem az Angster könyvet közben, ott is scrollbarral oldja meg, de a slidebar-os megoldás sztem is elegánsabb...

viszont amit adtál, köszi műxik, pont erre vágytam!

esetleg ha gondolod, elküldöm a jar file-t :)

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#691) polip


polip
(PH! addikt)

üdv!

nem tudtok valami klassz oldalt, ahol ingyenes források vannak fenn, csoportosítva témánként?

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#692) robisz válasza polip (#691) üzenetére


robisz
(senior tag)

Hello!

En ezt ajanlom: [link]
Ezek nem teljes programok csak rovid peldak, hogy mit hogyan lehet megoldani.
Java package-enkent vannak csoportositva.

(#693) polip válasza robisz (#692) üzenetére


polip
(PH! addikt)

igazán köszi!

:)

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#694) Felhasznalo9


Felhasznalo9
(kvázi-tag)

Hellosztok. Van olyan progi winfos-ra amit a .jar fajlokat lefutattja, megtudom nezni sz. gepen, mielott telefonra toltenem?!

(#695) robisz válasza Felhasznalo9 (#694) üzenetére


robisz
(senior tag)

Hello! A legegyszerűbb ha letöltesz valamilyen J2ME SDK-t, ezek általában
tartalmaznak egy telefonszimulátort.

A Sun-ét itt találod J2ME Wireless Toolkit néven:
[link]
Előtte a standard Java-t is fel kell telepíteni.

Nem 100%, hogy minden futni fog rajta, mert a fejlesztők gyártóspecifikus
package-eket is használhatnak. Ez esetben az adott gyártó J2ME SDK-ját
érdemes beszerezni. Pl. Nokiának, Motorolának tuti van.


[Szerkesztve]

(#696) Déta


Déta
(tag)

Sziasztok! Az lenne a gebasz, hogy a java nem akarja elindítani a *.class kiterjesztésű fájlokat, mert szerinte java.lang.NoClassDefFoundError elso <wrong name : Elso>. Már nagyon felhúzott és nem szeretnék kárt tenni a vadi új CPU-ban, szóval kérlek segítsetek. :O

Írtam egy alkalmazást magyar nyelven: http://logout.hu/bejegyzes/deta/egy_hasznos_alkalmazas_tolem_nektek_sok_szeretette/hsz_1-50.html

(#697) Androo


Androo
(kvázi-tag)

Lenne egy igen egyszerű kérdésem: a Java 4GL programnyelvek családjába tartozik?
Elnézést ezért a ''szint alatti'' kérdésért... :B
Előre is köszönöm a helyes választ! :R

= Intel & HP =

(#698) Jester01 válasza Androo (#697) üzenetére


Jester01
(PH! kedvence)

Nem, a java is 3GL.

Jester

(#699) Attila1978


Attila1978
(újonc)

Hello!

Nincs meg valakinek egy Java nyelvben megírt nyilvántartó programja (kis program)?
Nagyon szépen köszönöm!!

(#700) maszat


maszat
(senior tag)

Sziasztok!
Van egy üres 2D-s rajztér és ezen egér segítségével megadok 4 pontot és ebből a progi egy négyszöget rajzol ki. És ennyi.
Tudna valaki mutatni egy linket vagy egy forráskódot, hogy ezt hogyan kell megcsinálni? Nagyon megköszönném. A Java grafikus részével még nem volt dolgom.

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Java programozás (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.