- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Táncoló okoshangszóróért csábít Apple munkaerőt az OpenAI
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 17T - T-modell
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Graphics
Jómunkásember
-
MasterDeeJay
veterán
-
Kocsis88
csendes tag
Ezek gondolom zabálnak mint az állat
-
MasterDeeJay
veterán
LGA2066 az játékra az i7-i9-nél kezdődik, ott viszont vadállat tud lenni. 7980Xe-m volt 18 mag 4.6Ghz-re húzva 4000-en hajtott Hynix DJR ECC REG ramokkal. Viszont bazi nagy hátránya hogy kell neki a víz, léggel a nagy procik nem hűthetők normálisan. (400-500w tdp). Ugyanígy volt LGA3647-esem (4215R procival) de az sem jó játékra mert kevés olyan proci van hozzá ami nagy órajeles.
2697v3 turbo hackel meg az egyik legoptimálisabb proci 2011v3-asban. -
dongettó
tag
-
dongettó
tag
Friss:
Mi erről a vélemény?
Engem most elbizonytalanított, merre is menjek tovább. Eddig úgy gondoltam, az e5-1680v2-mhez egy huananzhi x79 deluxe v7.1 lesz a legjobb választás és húzom, ameddig tudom (8x16gb samsung ddr3-as 1866 mhz-es registered ecc ramnak a felét tudom belerakni). De megnéztem a vidit és elgondolkodtam egy x99-es lapon, ami viszi a ddr3-at (huananzhi x99-t8 8 slottal) és mellé egy e5-2678v3 vagy huananzhi x99-tf lap 4 db ddr3-as és 4 db ddr4-es slottal, ha később váltani akarok. Ebben az esetben váltáskor ddr4 mellé egy e5-2667v4.
Nem tudom, mi lenne a legjobb megoldás. ddr3-at meghagynám, ddr4-re nem tudok most váltani.
Ha ingyen van hozzá a ram , akkor a v4.
https://youtu.be/NIbmgHnDryY?t=750 90W al hogy többet eszik a húzott v2, az embertelen 0-a teljesítmény mellett. -
Holee21
tag
Friss:
Mi erről a vélemény?
Engem most elbizonytalanított, merre is menjek tovább. Eddig úgy gondoltam, az e5-1680v2-mhez egy huananzhi x79 deluxe v7.1 lesz a legjobb választás és húzom, ameddig tudom (8x16gb samsung ddr3-as 1866 mhz-es registered ecc ramnak a felét tudom belerakni). De megnéztem a vidit és elgondolkodtam egy x99-es lapon, ami viszi a ddr3-at (huananzhi x99-t8 8 slottal) és mellé egy e5-2678v3 vagy huananzhi x99-tf lap 4 db ddr3-as és 4 db ddr4-es slottal, ha később váltani akarok. Ebben az esetben váltáskor ddr4 mellé egy e5-2667v4.
Nem tudom, mi lenne a legjobb megoldás. ddr3-at meghagynám, ddr4-re nem tudok most váltani.
-
dongettó
tag
Közben azon gondolkoztam, hogy ha van összefüggés :
Intel Xeon E5-2629 v3
Intel Xeon E5-2649 v3
Intel Xeon E5-2669 v3
Intel Xeon E5-2678 v3
Intel Xeon E5-2686 v3
Intel Xeon E5-2666 v4
Intel Xeon E5-2686 v4
Intel Xeon E5-2696 v4
Intel Xeon E5-2698 v4Intel Xeon E5-2673 v4Mind 6-8-9 ami tud ddr3 at, ez meg 3. az egészben egyedül.(vágom, hogy ez a számozás alapból mást jelöl)
Ami érdekes számomra, hogy v3 akban 2 db "dual" memó vezérlő van pl, míg a v4 ben már 1 db 4 csatornás.
v3
The number of controllers: 2
Memory channels (per controller): 2
Memory channels (total): 4
v4
The number of controllers: 1
Memory channels (per controller): 4
Memory channels (total): 4sorry még ez is tud ddr3 at elvileg
E5-2666 v3 E5-2669 v3 E5-2670 v3 E5-2673 v3 E5-2676 v3 E5-2680 v3 E5-2685 v3 E5-2686 v3 E5-2696 v3
Szal tényleg passz.
-
dongettó
tag
igen, van már 2696 V4 és 2673 v3 procim, azok ddr3-at is kezelnek (de még hogy, kipróbáltam a 2696v4-gyel: a sima 4GB udimmtől a 8-16GB rdimm mellett még a 32 és 64GB-os lrdimm is működik velük az x99-xd3 lapomban). Múltkor egyik youtubbernél már kiderült, hogy valsz a 2673 v4 nem kezel ddr3-at, csak már addigra rendeltem, mert nagyon olcsó volt

Szal most csak megerősítettem, hogy tényleg nem megy ezzel a v4-gyel.Amúgy nem tudom pontosan min múlik... mármint, hogy fizikailag hiányzik-e vagy csak le van tiltva fizikailag vagy microcode-ban vagy máshogy. Mert jópár oem változatnál megvan a ddr3 támogatás (amazon, ms és más adatközpontokban voltak). Néhány kínai lap is létezik, amin van ddr3 és ddr4 slot is.
Viszont azt látom, hogy egyre mennek fel az árak továbbra is, és még erre jön rá a tételes vám (3 euro + áfa) is mostanában majd már.
Közben azon gondolkoztam, hogy ha van összefüggés :
Intel Xeon E5-2629 v3
Intel Xeon E5-2649 v3
Intel Xeon E5-2669 v3
Intel Xeon E5-2678 v3
Intel Xeon E5-2686 v3
Intel Xeon E5-2666 v4
Intel Xeon E5-2686 v4
Intel Xeon E5-2696 v4
Intel Xeon E5-2698 v4Intel Xeon E5-2673 v4Mind 6-8-9 ami tud ddr3 at, ez meg 3. az egészben egyedül.(vágom, hogy ez a számozás alapból mást jelöl)
Ami érdekes számomra, hogy v3 akban 2 db "dual" memó vezérlő van pl, míg a v4 ben már 1 db 4 csatornás.
v3
The number of controllers: 2
Memory channels (per controller): 2
Memory channels (total): 4
v4
The number of controllers: 1
Memory channels (per controller): 4
Memory channels (total): 4 -
azbest
félisten
Közben rájöttem a gondolatmenetre, hogy az intel oldalon ugye nincs fent, és akkor hátha, de a többi gyűjtőoldalon ezek ( oemek) fent vannak és nem lutri. ( cpu world / techpowerup )
És elkezdtem keresni lesz e kivétel, pl a 2696 V4 a cpu worldon csak ddr4 ként van feltüntetve, és nyomják neki ddr3 al is.
soorry
DD embertelen.igen, van már 2696 V4 és 2673 v3 procim, azok ddr3-at is kezelnek (de még hogy, kipróbáltam a 2696v4-gyel: a sima 4GB udimmtől a 8-16GB rdimm mellett még a 32 és 64GB-os lrdimm is működik velük az x99-xd3 lapomban). Múltkor egyik youtubbernél már kiderült, hogy valsz a 2673 v4 nem kezel ddr3-at, csak már addigra rendeltem, mert nagyon olcsó volt

Szal most csak megerősítettem, hogy tényleg nem megy ezzel a v4-gyel.Amúgy nem tudom pontosan min múlik... mármint, hogy fizikailag hiányzik-e vagy csak le van tiltva fizikailag vagy microcode-ban vagy máshogy. Mert jópár oem változatnál megvan a ddr3 támogatás (amazon, ms és más adatközpontokban voltak). Néhány kínai lap is létezik, amin van ddr3 és ddr4 slot is.
Viszont azt látom, hogy egyre mennek fel az árak továbbra is, és még erre jön rá a tételes vám (3 euro + áfa) is mostanában majd már.
-
dongettó
tag
közben én is próbáltam x99-xd3 -ban a 2673v4 procit és tényleg nem indul el vele. Csak felpörög és nem csipog, nem kezd semmit vele. Szóval valsz tényleg csak ddr4 megy/engedélyezett vele.
Kíváncsiságból rendeltem egy olcsó, 5 dolcsi körüli boot code diagnoszika kütyüt is, majd kiderül, hogy kompatibilis-e a lappal. Talán a jlpc1 tüskesorra talán ráköthető, ha megvan a pinout a kütyühöz. Lehet kapni 30 dolcsi körültől másik (TL611 vagyTL631 mini és PRO) diag kütyüket is, amin van kifejezetten olyan csatlakozó is, de azt sokalltam érte. Szal talán az kijelez valamit, bár valsz rögtön az elején már letilt.
Esetleg próbáld ki 1.35V-s rammal ami mezei udimm.
-
dongettó
tag
Szia, mivel a processzorban van a memóriavezérlő, ami DDR4 es, fizikai képtelenség lenne, hogy ddr3 al elinduljon.
Olyan mint amikor annó 2 szervíz is arra jutott hogy hibás az i7 860 as proci.
( igp-n nem adott képet ezért 2 bolt is megállapította, hogy hibás. )
Majd 20 on éve meredek volt. Mondtad nekik h nincs a processzorban igp, de nem értették. Mivel volt dvi az alaplapon nem értették miért nincs kép.
Mármint arra célzok, hogy ezek a dolgok nem Forest Gumpos csokidobozos rejtélyek hanem le van írva, mi a memóriavezérlő a prociban.Közben rájöttem a gondolatmenetre, hogy az intel oldalon ugye nincs fent, és akkor hátha, de a többi gyűjtőoldalon ezek ( oemek) fent vannak és nem lutri. ( cpu world / techpowerup )
És elkezdtem keresni lesz e kivétel, pl a 2696 V4 a cpu worldon csak ddr4 ként van feltüntetve, és nyomják neki ddr3 al is.
soorry
DD embertelen. -
dongettó
tag
közben én is próbáltam x99-xd3 -ban a 2673v4 procit és tényleg nem indul el vele. Csak felpörög és nem csipog, nem kezd semmit vele. Szóval valsz tényleg csak ddr4 megy/engedélyezett vele.
Kíváncsiságból rendeltem egy olcsó, 5 dolcsi körüli boot code diagnoszika kütyüt is, majd kiderül, hogy kompatibilis-e a lappal. Talán a jlpc1 tüskesorra talán ráköthető, ha megvan a pinout a kütyühöz. Lehet kapni 30 dolcsi körültől másik (TL611 vagyTL631 mini és PRO) diag kütyüket is, amin van kifejezetten olyan csatlakozó is, de azt sokalltam érte. Szal talán az kijelez valamit, bár valsz rögtön az elején már letilt.
Szia, mivel a processzorban van a memóriavezérlő, ami DDR4 es, fizikai képtelenség lenne, hogy ddr3 al elinduljon.
Olyan mint amikor annó 2 szervíz is arra jutott hogy hibás az i7 860 as proci.
( igp-n nem adott képet ezért 2 bolt is megállapította, hogy hibás. )
Majd 20 on éve meredek volt. Mondtad nekik h nincs a processzorban igp, de nem értették. Mivel volt dvi az alaplapon nem értették miért nincs kép.
Mármint arra célzok, hogy ezek a dolgok nem Forest Gumpos csokidobozos rejtélyek hanem le van írva, mi a memóriavezérlő a prociban. -
azbest
félisten
-
dongettó
tag
Köszi, ezt az oldalt már néztem.
2 helyen kerestem erőszakosan, Alin:
[link]
Illetve Ebay-en:
[link]Ennél olcsóbban sehol nem találtam. Amit nem tudok, melyik a legfrissebb, kinézet alapján talán az Alis (frissebb bios reményében).
Viszont neten nincs friss visszajelzés róla, csak a korábbi verzióiról, amikbe voltak még apróbb hibák.
https://logout.hu/cikk/jo_teljesitmeny_elerheto_aron_x99-es_alaplap_xeon/nehany_problema_megoldasa.html
-
Holee21
tag
Alapvetően a kínai lapokat nem szoktam ajánlani tuninra, azaz unlocked procikra nem.
Amit kinéztél lap az viszont elég erős hozzá.
https://e5450.com/socket-2011/motherboards/huanan-x79-deluxe-gaming-series/
(google fordítóval nézz rá)Köszi, ezt az oldalt már néztem.
2 helyen kerestem erőszakosan, Alin:
[link]
Illetve Ebay-en:
[link]Ennél olcsóbban sehol nem találtam. Amit nem tudok, melyik a legfrissebb, kinézet alapján talán az Alis (frissebb bios reményében).
Viszont neten nincs friss visszajelzés róla, csak a korábbi verzióiról, amikbe voltak még apróbb hibák.
-
MasterDeeJay
veterán
Sziasztok,
egy kicsit off topic, de egy szériával visszábblépve, X79-re LGA2011-en van a jelenlegi konfigom egy HP Z420-ba. Szeretnék venni egy kínai lapot, mert a BIOS-a teljesen le van zárva, nulla tuning lehetőség (v2-es alaplap, olcsón vettem bele egy szorzózár mentes E5-1680v2-t). Ram-ból szerver ram 8x16 gb 1866mhz-en (Samsung registered ecc) quad channelbe. Mivel alapból 130w-os a TDP-je a procinak és ezt szeretném megrántani, így az olcsóbb kínai lapokat elengedtem, amit kinéztem egy Huananzhi X79 Deluxe v7.1, ami elvileg elég stabil tud lenni erősebb tuning alatt is. Van valakinek tapasztalata ezzel a kínai lappal vagy márkával? A korabeli tuning lapokat elengedtem, ASUS Rampage és társai (szerver ram-ot nem nagyon támogatja, illetve az m2 slot-ok is hiányoznak).Alapvetően a kínai lapokat nem szoktam ajánlani tuninra, azaz unlocked procikra nem.
Amit kinéztél lap az viszont elég erős hozzá.
https://e5450.com/socket-2011/motherboards/huanan-x79-deluxe-gaming-series/
(google fordítóval nézz rá) -
t72killer
titán
Jó ez a HEDT platform
. LGA2066-os i9-7900x-em se mai gyerek, a főgépünkben duruzsol egy RTX 4070TiS kártyát kerget. A fiam nagy megelégedéssel használja. Néha ránézek a piacra, lehetne-e fejleszteni, de egyelőre elvagyunk ennyi krafttal. -
Holee21
tag
Köszi, bújom a netet, de nemsok infóra bukkanok. Ezeket megtaláltam, de mintha a komolyabb fórumok nem léteznének. Moddolt bios verziókat se találtam.
-
dongettó
tag
Sziasztok,
egy kicsit off topic, de egy szériával visszábblépve, X79-re LGA2011-en van a jelenlegi konfigom egy HP Z420-ba. Szeretnék venni egy kínai lapot, mert a BIOS-a teljesen le van zárva, nulla tuning lehetőség (v2-es alaplap, olcsón vettem bele egy szorzózár mentes E5-1680v2-t). Ram-ból szerver ram 8x16 gb 1866mhz-en (Samsung registered ecc) quad channelbe. Mivel alapból 130w-os a TDP-je a procinak és ezt szeretném megrántani, így az olcsóbb kínai lapokat elengedtem, amit kinéztem egy Huananzhi X79 Deluxe v7.1, ami elvileg elég stabil tud lenni erősebb tuning alatt is. Van valakinek tapasztalata ezzel a kínai lappal vagy márkával? A korabeli tuning lapokat elengedtem, ASUS Rampage és társai (szerver ram-ot nem nagyon támogatja, illetve az m2 slot-ok is hiányoznak).Meg úgy olvass utána majd a lapnak, mert olyan hibák szoktak lenni, amik épp ésszel elképzelhetetlenek.
https://youtu.be/bghnZjy8GSE?t=692
Nincs sleep meg bios reset nem törli a beállított ram időzítést stb. Most csak egy randomot linkeltem. -
Holee21
tag
-
rxmiss
aktív tag
Sziasztok,
egy kicsit off topic, de egy szériával visszábblépve, X79-re LGA2011-en van a jelenlegi konfigom egy HP Z420-ba. Szeretnék venni egy kínai lapot, mert a BIOS-a teljesen le van zárva, nulla tuning lehetőség (v2-es alaplap, olcsón vettem bele egy szorzózár mentes E5-1680v2-t). Ram-ból szerver ram 8x16 gb 1866mhz-en (Samsung registered ecc) quad channelbe. Mivel alapból 130w-os a TDP-je a procinak és ezt szeretném megrántani, így az olcsóbb kínai lapokat elengedtem, amit kinéztem egy Huananzhi X79 Deluxe v7.1, ami elvileg elég stabil tud lenni erősebb tuning alatt is. Van valakinek tapasztalata ezzel a kínai lappal vagy márkával? A korabeli tuning lapokat elengedtem, ASUS Rampage és társai (szerver ram-ot nem nagyon támogatja, illetve az m2 slot-ok is hiányoznak).jo helyen jarsz, DeeJay a nemhivatalos magyarorszagi huananzhi nagykovet
-
Holee21
tag
Sziasztok,
egy kicsit off topic, de egy szériával visszábblépve, X79-re LGA2011-en van a jelenlegi konfigom egy HP Z420-ba. Szeretnék venni egy kínai lapot, mert a BIOS-a teljesen le van zárva, nulla tuning lehetőség (v2-es alaplap, olcsón vettem bele egy szorzózár mentes E5-1680v2-t). Ram-ból szerver ram 8x16 gb 1866mhz-en (Samsung registered ecc) quad channelbe. Mivel alapból 130w-os a TDP-je a procinak és ezt szeretném megrántani, így az olcsóbb kínai lapokat elengedtem, amit kinéztem egy Huananzhi X79 Deluxe v7.1, ami elvileg elég stabil tud lenni erősebb tuning alatt is. Van valakinek tapasztalata ezzel a kínai lappal vagy márkával? A korabeli tuning lapokat elengedtem, ASUS Rampage és társai (szerver ram-ot nem nagyon támogatja, illetve az m2 slot-ok is hiányoznak). -
Graphics
Jómunkásember
LC power nem annyira veszett egy rossz valami, vannak sokkal rosszabbak, pl akyga, mercury is rosszabb volt annó. Mostani 10 ezres aqprox meg hkc tápokhoz képest becsületes iparosmunka elég sok 15 éves régebbi táp. Annyi hogy a kondik meg az x2 szűrők ki vannak hervadva de vállalható office-ra. LC powerben pl sosem láttam forrasztási hibát, hogy elengedte volna az alkatrészt.

Az LC Power egy német brand, ők olyat árulnak, amit a partner készít.
Tudnának jobbat is, de lowcost szegmensben játszanak.
-
dongettó
tag
Szándékosan került bele, van itthon rendes márkás is. Cégnél kis irodai gépekbe volt, igazából nem akkora trágya de volt hogy halt belőle viszont nem vitt magával semmit. Arra voltam kiváncsi hogy elbírja-e és egyértelműen igen, hosszú távra nyilván nem ezt raknám bele. 200-250w-ig tényleges fogysztásig szerintem jó.
Egyszer majd kitesztelem mi a max amit még visz. (tippre amúgy 300-350w körül lenne)LC power nem annyira veszett egy rossz valami, vannak sokkal rosszabbak, pl akyga, mercury is rosszabb volt annó. Mostani 10 ezres aqprox meg hkc tápokhoz képest becsületes iparosmunka elég sok 15 éves régebbi táp. Annyi hogy a kondik meg az x2 szűrők ki vannak hervadva de vállalható office-ra. LC powerben pl sosem láttam forrasztási hibát, hogy elengedte volna az alkatrészt.

-
bteebi
veterán
Ár/értékben, pláne napelemmel, nem játékra parádés.
Most vettem használtan Ryzen 7 3700X-et alaplappal, ettől nagyon sokkal többért, és spec. Cinebenchben az elvileg 12300 körül tud (netes eredmény alapján). Persze nyilván nem kevés dologban bucira verhetné ezt a Xeont, de nagyon nem annyiba került, célfeladatra pedig nem is feltétlenül jobb. -
Graphics
Jómunkásember
Szándékosan került bele, van itthon rendes márkás is. Cégnél kis irodai gépekbe volt, igazából nem akkora trágya de volt hogy halt belőle viszont nem vitt magával semmit. Arra voltam kiváncsi hogy elbírja-e és egyértelműen igen, hosszú távra nyilván nem ezt raknám bele. 200-250w-ig tényleges fogysztásig szerintem jó.
Egyszer majd kitesztelem mi a max amit még visz. (tippre amúgy 300-350w körül lenne)Valahol pukkannia kell.
Ha jól rémlik az LC-Powerek egy részébe Great Wall gyártja a belsőt vagy Huntkey, de előbbienek meglepően van több kilowattos bányásztápjuk is , talán Julongfengbao brand alatt, tehát tudnak gyártani mindent is.
-
MasterDeeJay
veterán
Egyszer majd kitesztelem mi a max amit még visz. (tippre amúgy 300-350w körül lenne) -
Graphics
Jómunkásember
LC-POwer
Ott megakadt és felszaladt a szemöldököm.Köszi a hasznos ismeretanyagot, jó ezeket olvasni.
-
looser
addikt
Nálam Asrock X99 Taichi. 2618L V3-ról 2697A V4-re váltottam (Ali, 20e Ft), de már egyre ritkábban virtualizálok, arra is kissé op volt a rendszer (2 WS, 2 ws) 64GB ram, akkoriban fillérekért. Viszont játszogatok néha és nézegettem, hogy a 1680 V4 egész jó csere lenne, de még mindig 40e körül alakul. Teljes rendszer csere szóba sem jöhet, szeretem ezt a rendszert, egy E5450 rendszerről váltottam rá 5 éve.
-
MasterDeeJay
veterán
Ebből egyébként mondjuk egy 20-30eft dual lappal kettő ilyen procival lesz 50eft alatt 40 mag / 80 szál ami önmagában igen erős ha van ami kihasználja, ramot meg lehet bele pakolni. Bár ez már speckó használat.
-
kenand
veterán
Összerak, működik, V3-ast meg lehetett szoftveresen buheralni all core turbo miatt V4-et már nem lehet
Nekünk 2 gép megy 3 éve hibátlanul -
MasterDeeJay
veterán
Nem vagyok szakértője, de biztos van ami jobb, ( majd mondják) viszont az ára miatt már lehet nem annyira nyerő.
Ez alatt arra gondolok, ha van alaplapra+ procira 30-45 ezred,akkor pl egy amd B520 ujonnan 22 ezertől már van, bele bármi 3-4-5 ös ryzen 6 mag használtan (pl 5500) megeszi az egészet reggelire összességében meg már tpm2-őd is lesz.
(5500 as amd mellett ha van egy 12+ magos ilyesmid pl, w11 alatt érezhetően szenved a haswell v3/broadwell v4 az amdhez képest , amd 5500 ezerszer pörgősebb / szembejön a valóság hogy 6X 4,5 ghz közeli az jobb mint 12 éves 600 mag 2.6 ghz en. IPC -ben nem láttam összehasonlítást de feltételezem 1 magon a broadwell 3.6 Ghz-e pl az sztem egy 5000 es amd 2,6-2.8Ghz-ével lenne egál(?) és 3.6 on sosem fogod látni játék alatt (sem) a broadwellt )
Szóval /alaplap + proci/ viszonylatban mindenképp az amd lesz nyerőben.
( nem vagyok amd fan most, csak az intel s1700 mégdrágább)
Tegyük fel mondanak valami nagyon jó VRM-el rendelkező alis lapot, ha ilyen létezik, 26-30k körül, akkor 40 ért már valszeg jobb új garanciális alaplapot találsz amd fronton ujonnan egy használt procival EGYÜTT. Ott a vrm miatt nem igazán kell aggódni.
Persze a kockázat nem egy óriási, a legegyszerűbb alis lap pl 14k postával (usb3 sata3 nélkül) , bele a 20 mag 7 e, 21 ezerből, vadállat. Ennyiért vmi 6.-7. gen intel 4 magos szemetet /se/ kapsz.( azok az alaplapok is mentek már vagy 10 évet)
Pont azt néztem , hogy 2667 v2 ről ha váltom az egyik gépet és maradjon filléres" / hágós / az upgrade ddr4 vonalon , akkor csak az amd ami szóbajöhet, 5XXX -ek egy b450 vagy b550 új lappal.
De sikerült kifognom olcsón egy supermicro lapot, aztán rendeltem én is 20 magost bele poénból.
C612 es lapokat találsz alin 20 tól, eleve az egész sztem egy lutri ha alis /a minőség /viszont pozitív hozzáállással azt is mondhatnánk, hogy örökélet. .
Ha csak minimálisan aggódsz a vrm miatt, akkor érdemes az alist elengedni és supermicro vagy bármi workstation az 0/24 145W. ( workstationok ára nagyon felment aprón, annyit nem érnek / drága ddr4 nek van jobb helye is / ) És mindenképp ajánlott egy normális minőségi táp.
És az hogy pl a vrm et 60 fokon tartod 12 es ventivel, az egy dolog. Normális alaplapoknál az első ami feltűnik, az az hogy borda sincs. Pl fujitsu alaplapok.Ezen platform VRM-je totál máshogy működik mint egy asztalinál. Ott kezdődik hogy maga a VRM finomabb része az a prociba került azaz a lap csak egy fix bemeneti feszt ad neki. Ez miatt nem kell precíz vrm és pontosan ezen ok miatt van sok lapon úgy hogy akár 100w procinál nem kell még egy darab borda sem a vrm-re. (és éppen ezért könnyű a kínaiaknak olcsón lapot kihozni)
VRM hőfoktól meg nem kell tartani, a legutolsó hulladék lap is mehet 100 fokon vagy kicsivel felette, leégni nem fog mert leszabályozza. (ez ugyan az mint videókártyáknál ott is simán látsz 80-90 vagy akár 100 fokos hűtetlen VRM-et is de szándékosan nem is foglalkozik vele senki.
Szóval lehet furcsa elsőnek de maga a VRM-nek nem probléma az hogy 80-90 fokon megy. (esetleg a körülöttük lévő kondiknak hosszú távon gond)
AM4 vs x99 témában nagyon sok a tényező. Játékra AM4 ez rendben is van, de ha már vannak plusz igények azaz kell a sok pcie, sok olcsóbb ram akkor x99 és egy jobb lap mert azért AM4-nél arányaiban drágábbak a lapok.
Itt látod ennél a buildnél hogy a legolcsóbb lap 10eft ebbe lehet kapni párezerért már játékra is alkamas procit (8-12 mag 3ghz+ v3-as turbo hackel), ezen proci amit most bemutattam játékra nem ideális (kivéve mondjuk sakkszimulátor vagy olyan ami szereti a sok magot) Normális lap az 20eft körül megy ami már jól felszerelt.
Ebayen 24eft-ért már egész jó lapot lehet kapni pl:
https://www.ebay.com/itm/356478327897
Bár ez inkább szerverlap azaz kevés az USB és hangkártya sincs.
Ramból a legalja 2133-as is elég, AM4-hez az nem igazán ideális.V1/V2 azaz 2011 simához képest ég és föld a v3/v4, már csak az AVX2 miatt is.
-
rxmiss
aktív tag
FOMO
ez ugyan egy Q8YG, de szervernek szuper. volt
-
dongettó
tag
Nem vagyok szakértője, de biztos van ami jobb, ( majd mondják) viszont az ára miatt már lehet nem annyira nyerő.
Ez alatt arra gondolok, ha van alaplapra+ procira 30-45 ezred,akkor pl egy amd B520 ujonnan 22 ezertől már van, bele bármi 3-4-5 ös ryzen 6 mag használtan (pl 5500) megeszi az egészet reggelire összességében meg már tpm2-őd is lesz.
(5500 as amd mellett ha van egy 12+ magos ilyesmid pl, w11 alatt érezhetően szenved a haswell v3/broadwell v4 az amdhez képest , amd 5500 ezerszer pörgősebb / szembejön a valóság hogy 6X 4,5 ghz közeli az jobb mint 12 éves 600 mag 2.6 ghz en. IPC -ben nem láttam összehasonlítást de feltételezem 1 magon a broadwell 3.6 Ghz-e pl az sztem egy 5000 es amd 2,6-2.8Ghz-ével lenne egál(?) és 3.6 on sosem fogod látni játék alatt (sem) a broadwellt )
Szóval /alaplap + proci/ viszonylatban mindenképp az amd lesz nyerőben.
( nem vagyok amd fan most, csak az intel s1700 mégdrágább)
Tegyük fel mondanak valami nagyon jó VRM-el rendelkező alis lapot, ha ilyen létezik, 26-30k körül, akkor 40 ért már valszeg jobb új garanciális alaplapot találsz amd fronton ujonnan egy használt procival EGYÜTT. Ott a vrm miatt nem igazán kell aggódni.
Persze a kockázat nem egy óriási, a legegyszerűbb alis lap pl 14k postával (usb3 sata3 nélkül) , bele a 20 mag 7 e, 21 ezerből, vadállat. Ennyiért vmi 6.-7. gen intel 4 magos szemetet /se/ kapsz.( azok az alaplapok is mentek már vagy 10 évet)
Pont azt néztem , hogy 2667 v2 ről ha váltom az egyik gépet és maradjon filléres" / hágós / az upgrade ddr4 vonalon , akkor csak az amd ami szóbajöhet, 5XXX -ek egy b450 vagy b550 új lappal.
De sikerült kifognom olcsón egy supermicro lapot, aztán rendeltem én is 20 magost bele poénból.
C612 es lapokat találsz alin 20 tól, eleve az egész sztem egy lutri ha alis /a minőség /viszont pozitív hozzáállással azt is mondhatnánk, hogy örökélet. .
Ha csak minimálisan aggódsz a vrm miatt, akkor érdemes az alist elengedni és supermicro vagy bármi workstation az 0/24 145W. ( workstationok ára nagyon felment aprón, annyit nem érnek / drága ddr4 nek van jobb helye is / ) És mindenképp ajánlott egy normális minőségi táp.
És az hogy pl a vrm et 60 fokon tartod 12 es ventivel, az egy dolog. Normális alaplapoknál az első ami feltűnik, az az hogy borda sincs. Pl fujitsu alaplapok. -
ambipur
tag
Szia, ha esetleg veszel kinai lapot hozzá, arra figyelj, hogy a chipset legalább vmi 4.genes legyen.
Legyen sata 3 ad meg usb3 ad, mint 20 éve, h55 ös chipsetes lapokon még usb 3 sincs.Se semmi.
Alin kb 18-20e től C612 es machinist meg hasonló alaplapok tömkelege, a VRM et meg érdemes hűteni mert 110 fokra felmegy ha 105 W feletti procival használod. Azért van rajtuk az a kis 4cm es ventilátor és 3 hó múlva ott kerepel. 12cm-essel telibe és akkor 60 fokon marad kb.
https://www.youtube.com/watch?v=vkjfI3_giIo ( egyiknél sem kell mókolni semmit/ tudom nem engem kérdeztél
)Köszönöm a választ! A cikkbeli processzor 135W TDP-s, ha jól láttam. Létezik komolyabb VRM-es alaplap, ami kezeli ezt a processzort?
-
dongettó
tag
Szia, ha esetleg veszel kinai lapot hozzá, arra figyelj, hogy a chipset legalább vmi 4.genes legyen.
Legyen sata 3 ad meg usb3 ad, mint 20 éve, h55 ös chipsetes lapokon még usb 3 sincs.Se semmi.
Alin kb 18-20e től C612 es machinist meg hasonló alaplapok tömkelege, a VRM et meg érdemes hűteni mert 110 fokra felmegy ha 105 W feletti procival használod. Azért van rajtuk az a kis 4cm es ventilátor és 3 hó múlva ott kerepel. 12cm-essel telibe és akkor 60 fokon marad kb.
https://www.youtube.com/watch?v=vkjfI3_giIo ( egyiknél sem kell mókolni semmit/ tudom nem engem kérdeztél
) -
ambipur
tag
Szervusz! Ez a processzor meg a hozzávaló alaplap bütykölős? Kell-e processzorlábakat elszigetelni - rövidrezárni, vagy BIOS-ba mikrokódot beszúrni? Vagy csak egyszerűen összerakja az ember és működik?
-
dongettó
tag
Enyémet is pont ma hozta a postás
Mondjuk ez 300Ft-al drágább volt.
Néztem hogy egy Ryzen 7500F es benchmarkban egy normálisabb vga-val a ddr5 ös cucc 120 Fps körüli, ezzel meg 61 fps környéke. ( normálisabb vga-m mostanában úgy sem lesz.Meg eleve 4k.)
Ár érték arányban tökéletes.
Mindig aggódok, hogy az alja ne legyen törve, magyar eladókkal sosem szeretek problémázni amikor 1-2 smd le van törve, mert nem értik miért baj az, hiszen van rajtuk egy csomó. Olyan mint a porcukor, most itt ott kevesebb mit számít. Majd belinkelem a tesztet supermicros lappal, ha odáig jutok, ( nem most lesz)csak nincs ramom jelenleg, de 4 különböző 32 gigás 2400 as reg modul lehet lesz. Mondjuk lehet nyomok tesztet 2*4+2*8 khx+gskillel, még a régi ddr4 konfigból megmaradtak, elvileg mennek 2400 on 3,2 helyett..
https://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon%20E5-2673%20v4.html
Érdekes, hogy a szorzót elírták. Meg, hogy a 79 már 200W.Lent az összesítésben ez a legjobb ár értékben. A 99A szemét drága, meg már értelme nincs 10 e Ft felett. És vagy 50k vagy mennyi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Autós topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Diabetes - Cukorbetegség
- Lexus, Toyota topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Formula-1
- Linux felhasználók OFF topikja
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance LPX DDR4 32GB 2666MHz asztali RAM - 6DB - Számla / 1 Év garancia
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000- számla, garancia
- ÚJ/BONTATLAN Microsoft Surface Laptop 6 Ultra 7 165H 16GB 1TB 12 hónap garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Dell Latitude 5420,14",FHD,i5-1135G7,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,2 KAM.TOUCH

DD embertelen.

ez ugyan egy Q8YG, de szervernek szuper. volt
Mondjuk ez 300Ft-al drágább volt.