Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Apple Watch
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Felejtős. Igencsak ajánlott egy delid/relid, és kell rá egy rendes hűtő a tuninghoz. Sőt, a stock cooler már alapon sem bír vele, főleg kiszáradva nem.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Mert az Intel direkt megszüntette ezt a lehetőséget. Különben Z lap nélkül is lehetne tolni egy kis OC-t.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Igen, szóval felejtős irány. A 4.3Ghz és az XMP2400 szerintem teljesen jó. Pár százalékért (ha van még benne), biztosan nem pöcsölnék. A stabil működés fontosabb.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Vagy random BSOD-ot 1 hét "stabil" működés után.
Én nem erőltetném a magasabb órajelet, régi a platform. -
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
A magasabb órajeles üzemmód a memória manualjában van?
Nem tűnik brutál modulnak. 1600-on csak CL11, 2400-on pedig 11-13 hibrid, és akkor már kéri a feszt.
Szerintem használd XMP2400-on ha stabil, legalább megkíméled magad a bűvészkedéstől. Persze próbálkozni lehet, csak kérdés megéri-e a kicsit magasabb órajel, rosszabb időzítésekkel?
Valószínűleg nem.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
A memóriavezérlő a CPU-ban van. Nem kizárt hogy vannak olyan darabok, amik tudnak magasabb órajelet is, de minden OC lutri. Ahogy korábban itt olvastam, és már neked is írták, nem valószínű hogy 2400 fölé tudsz majd menni. Lehet a CPU-k 1%-a tudja.
Beszúrnál egy CPU-Z képet az SPD fülről? -
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Az az ideális beállítás, ahol a legmagasabb frekin, de a legalacsonyabb időzítésen tudod járatni.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Örülök hogy sikerült! Remélem hamar meglesz a sweet spot az órajel-időzítés tengelyen, és a CPU-t is tudod majd hűteni ésszel feszelve.
Nekem is be kéne röffenteni a vasat, de kéne valami olcsó VGA koca játékra. 4 éve nem nagyon használom.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert azt hittem két kitből áll. A Haswell még ilyen tuning deszkában is limitált a RAM órajelet tekintetében, de BIOS reset esetén alacsonyabb órajelen el kéne indítania.
Ha csak egy, vagy két modult raksz be, megy?Megpróbálnám először két modullal mindent alapra állítva, aztán néggyel manuális beállításon, ha az már megy.
A CPU-t egyelőre alapon járasd mellé.Nem én vagyok aki Haswell tuningban nagy tanácsadód lesz, sorry...
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Megnéztem a videót. A memória benne van az alaplap RAM support listben? Egyesével vagy párban működnek? Ez két tök ugyanolyan kit? Ha egyforma, vagy minimálisan eltérő, akkor is érdemes rá ügyelni, hogy kitenként menjen a megfelelő slotokba.
Egyébként én ilyen régi platformnál tuti nem centiznék. CPU-t sem kergetném el a végéig, és a RAM-ot sem. Nem dől össze a világ ha hagysz benne pár százalékot, viszont könnyebben belőheted biztosra, és hűteni is egyszerűbb lesz.
Meg kell nézni tesztekben, hogy hol van a sweet spot a memória órajel és időzítés viszonylatában. Mert hiába a magasabb freki, ha elbukod valami hülye időzítéssel... -
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Dolgozok, de este ránézek azért. AMD platformokon, és régi Inteleken sokat OC-ztem.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945
üzenetére
Különböző RAM-okkal, nem nagyon erőlködnék. Ha legalább két egyforma időzítést és sebességet tudó kited van, akkor még oké, de szedett-vedett modulokkal biztos nem próbálkoznék.
Semmilyen platformon.A kontakt sprayt meg végképp kerülném. Ecsettel, porpisztollyal, izopropil alkohollal tisztítanék maximum.
Szerk:
Haswellhez nem értek, mert nekem csak sima XMP Kitem van, meg Non-K procim, de különböző modulokkal, nagy freki emelésbe, és időzítés mókolásba nem kezdenék.
Elég 1-2 elállított érték, és jönnek a random BSOD-ok. -
Redneck
nagyúr
"whea_uncorrectable_error" BSOD, minden esetben CPU instabilitást jelez?
Toltam a Witcher 3-at és beakadó hang mellett ezt kaptam. VGA volt húzva, RAM-ok XMP módban mentek.
A 4790-em 0,1V-tal alulfeszelve megy, már majdnem 3 éve. Eddig semmilyen játék alatt nem volt ilyen, pedig BF-ek, GTA V, RDR2, Project Cars 2 is szoktak menni.
Esetleg egy háttérben zajló Win 10 frissítés kavarhatott be?Azóta sem volt ilyen, pedig toltam már több órát, igaz kicsit alacsonyabb VGA OC-val.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Prosector
üzenetére
Szerintem az teljesen jó. Próbáltam 4790-et, gyári rezes 4460 hűtővel és hamar 100 fok fölé mentek a magok stressz teszt alatt. A helyében belőnék egy 1,05-1,1V körüli feszt és használnám amíg nincs jobb hűtő.
Windowsban érdemes beállítani az energia profilokban a CPU minimum és maximum szintjét.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Anno mikor tuningos lapom és procim volt megtanultam, hogy 1-2 óra szintetikus tesztnél többet nem futtatok mert felesleges. Ha az ember játszik a géppel, tolni kell neki a CPU igényes címeket és hamar kiderül ha instabil. A random terhelésváltások gyorsabban kihozzák a hibát. Határon mondjuk előfordulhat hogy fél nap múlva, vagy másnap egy ártatlan böngészés közben jön a BSOD, éppen ezért nem szabad türelmetlenül tekergetni a feszültségeket és az órajeleket.
Persze akinek munkára kell, muszáj máshogy tesztelnie.

-
Redneck
nagyúr
Ha stabilitásróp van szó, én Battlefieldekkel, Project Carsszal szoktam tesztelni a vasakat, azok kidobják a hibát elég hamar.

-
Redneck
nagyúr
Megértem a véleményetek pro és kontra, de az én esetem speciális, ezért sem léptem.
1. Keveset játszom, és jellemzően nem a legújabb címek érdekelnek.
2. Non-K procim van, B85 belépő lappal, és 1600Mhz-es RAM-okkal. Nem kapnék érte sokat.
3. Mindenképp next-gen konzolt akarok, nem kell már játékos PC -
Redneck
nagyúr
válasz
üzenetére
Annyit szerintem sem adnak érte hogy megérje eladni, és ráfizetni egy komoly új vasra.
Ami ki tudja mire lesz elég mondjuk 2 vagy 3 év múlva. A next gen konzolok kb. jövő karácsonyra várhatók, a forgatókönyv valószínűleg ugyanaz lesz mint mindig. A megjelenése után 1-2 évvel a korábban erős PC-be, lehet VGA-t és memóriát fejleszteni, de lehet a 6/6-os és 6/12-es CPU-k helyett is ajánlott lesz a 8/16-os.
-
Redneck
nagyúr
válasz
üzenetére
Detto így vagyok vele. Elég volt a PC-s bohózatból. Ha nem költesz rá egyből egy vagyont, pár év múlva mindenképp fejleszteni kell, mellé jönnek a driveres és egyéb szoftveres szopódások. Vannak címek amiknél pedig csak az időhúzás megy, amíg az ember beállítja hogy relatíve normálisan fusson. Ezt az 1-1,5 évet kibírom a jelenlegi konfiggal, aztán veszek egy következő generációs konzolt játékra. Ugyan konzolon sem mindig minden 100%-os, de jóval egyszerűbb az egész, nincsenek akkora blamák mint PC-n, plusz mindenkinek ugyanaz az eszköz, így multiban senki nincs igazán előnyben vagy hátrányban. Persze valamennyire a megjelenítő is számít, de össze sem hasonlítható a PC-s szórással.
-
Redneck
nagyúr
válasz
#Morcosmedve
üzenetére
+1 az i7-re, de csak ha jó áron van. Egy jobb hűtő mindenképp kell hozzá szóval lehet érdemesebb inkább platform cserében gondolkodni.
Még a frissítések után is folyamatosabb sok játék és több az fps mint i5-tel. Tudom mert egy barátomnak ugyanilyen alaplapja van, de i5-4460 van benne, ugyanezzel a RAM és VGA kombóval. Nekem is az volt de a 4-nél több szálat használó címeknél visszafogta ezért cseréltem i7-re.
-
Redneck
nagyúr
válasz
MZsoltee
üzenetére
Mindenképp a 4790-et ha csak 2k a különbség. Nekem is B85-ben megy, kicsit alulfeszelve. A gyári hűtő a jó eséllyel kiszáradt paszta miatt, nem lesz elég, kivétel ha delidelve volt, bár én nem erőltetném. A topikban nagyjából mindenki egy normális hűtőt fog javasolni. 5-10k között vannak amik halkan elbírnak vele.
Nekem is itt, illetve a hűtős topikban ajánlottak anno. Be quiet Pure Rock-ot vettem rá, és nagyon jó.
Szerk:
Pedig már tuti száraz a kupak alatt, és lehet már felette is, elvégre több mint másfél éve raktam össze.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
Redneck
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Ezzel egyetértek, ezért sem izgultam hogy nem adtak ki semmit. Szimplán csak érdekes, hogy a support ígérete ellenére nem jött a frissítés, de egy másik B85-ös deszkájukhoz igen. Valószínűleg az eladási mutatók alapján így érte meg nekik.
Az előző tulaja amúgy tudatosan ignorálta a frissebb verziót? Vagy ezt utólag sikerült feldobnod?
A Win 10-ben nincs valami turpisság az ilyen lapok visszafogására? Vagy az Intel addig már nem ment el?
Bocs a sok kérdésért, csak x évvel a mikrokód frissítés után, nem hittem hogy látok még ilyet.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Nem bug volt az, hanem a korábbi mikrokód egy lehetősége. Az Intelnek így viszont nem lett volna akkora biznisz a K proci és a Z chipset, ezért gyorsan megszűntették.
Direkt nem dobtam be múltkor ezt a témát, semmi értelme ezzel foglalkozni. Pláne mióta volt a Meltdown és Spectre balhé.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Akkor elengedem a magok szinkronizálását, és hagyom Auton. Korábban ezt senki nem írta le és ezer év után ez az első Inteles konfigom.
Az energiamenedzsment kikapcsolását én is hülyeségnek tartom, és a kiegyensúlyozott/teljesítménycentrikus vagy Core parking dologról is leírtam hogy már nem hinném hogy van értelme, csak megszokásból van így.

-
Redneck
nagyúr
válasz
üzenetére
Nem elég az összes mag szinkronizálása? Nálam minden be van kapcsolva, és teljesítménycentrikuson, 100%-os minimummal, minden 3800-on megy folyamatosan. Terheletlenül is.
Az általad javasolt beállításokkal nem kell lemondani az alacsonyabb órajelekről? Mi értelme 3Ghz fölött járatni, ha valamihez 800 Mhz-en is elég? Komolyan kérdezem.

Szerk:
Én azért használom így, mert ha nem kell a kraft, alacsonyabb a hőmérséklet, és halkabb a gép. -
Redneck
nagyúr
válasz
F e Z o
üzenetére
Van benne valami. Vállalom hogy csak megszokásból van nálam két mód, normális programok esetén nem számít. Régebben voltak olyan multis címek amiknél a Core parking és a folyamatos 100% számított, de ma már nem hinném hogy vannak ilyenek. Megszokásból így hagytam, már kevesebbet játszom, olyankor meg plusz két kattintás elfér.

-
Redneck
nagyúr
válasz
droti25
üzenetére
A Turbot a BIOS-ban tudod engedélyezni, a teljesítménycentrikust és a kiegyensúlyozott módot a Windows energiagazdálkodásban lehet testreszabi. Teljesítménycentrikus módban érdemes a minimum és maximum CPU sebességet is 100%-ra rakni, a másik módban lehet alapon. Érdemes egy ikont létrehozni az asztalon, így két kattintás.
A magok parkoltatását szintén ki szoktam nyomni ha kell a kraft, de nem tudom számít-e még valamit, vagy csak megszokásból csinálom...

-
Redneck
nagyúr
válasz
droti25
üzenetére
B85-ös lapom van. Tényleg nem kell semmi extra, csak bekapcsolt Turbo, és megy szépen. Teljesítménycentrikus módban nem veszi vissza az órajelet.
Nincs értelme manuálisan fixálni. Kiegyensúlyozott módban használom ha nem játszom, játékoknál teljesítménycentrikus. Kiraktam az energiagazdálkodás ikonját az asztalra, így két kattintás.

-
Redneck
nagyúr
-
Redneck
nagyúr
Eddig CoolerMaster IC E2-es arany pasztát használtam, de sajnos épp elfogyott, szóval rendelnem kell. AC MX-2-est valasztottam helyette, nagyjából egy árban vannak. Az AC 4g-os, a CM 1,5ml.
Szerintetek jól választottam?

Kíváncsi vagyok, mert jelenleg a be quiet előre felkent, csúszós, gyári fehér pasztája van a 4790-en, számottevően nem lett melegebb az elmúlt 1,5 évben.
-
Redneck
nagyúr
válasz
üzenetére
Nanoxia Deep Silence 4-es zárt házam van, gyári hűtőkkel. Elől középen beszív, hátul fent kifúj. Az említett hőmérsékletek max házhűtéssel, normálon járó CPU hűtéssel sikerültek, és nem tervezek több ventit a hangerő miatt.
Megnézem takarítás és pasztázás után, nem tudom a be quiet gyári fehér csúszkálós paszta milyen szintet képvisel. Jövőhéten rakok rá valami jobbat és jelentkezem.

-
Redneck
nagyúr
válasz
üzenetére
Azért meglepődnék ha az itt ajánlott, 4 hőcsöves 120-as ventis Pure Rock kevés lenne egy alulfeszelt 4790-hez. Nyilván a szar gyári paszta miatt előfordulhat, de amúgy nem. Az előző 125W TDP-s forrasztott procim, egy 3 hőcsöves kis CM hűtővel is 60 fok alatt maradt, pedig azon volt OC is (+12%).
Alapvetően elvagyok a jelenlegi állapottal, mert máskor nem ilyen meleg, de a Project Cars alaposan befűti a CPU-t és a VGA-t is. Megejtek egy takarítást és pasztázást nemsokára, ha utána is ilyen lesz átgondolom. Hátha a gyári be quiet paszta is megkövült már és azért melegebb...
pendre54:
Jobb darabot fogtál ki. Nekem sajnos a beállított 1,078V alatt nem megy. Az egyik ismerősömmel egy időben vettük, neki ugyanezt tudja. Ez jutott a szilícium lottón. -
Redneck
nagyúr
B85-GAMER lapom van, és 1,08V-on használom benne a 4790-et. Az alaplap élettartama és az alacsonyabb hőtermelés miatt elgondolkoztam a deliden, lassan amúgy is pasztáznom kéne. Project Cars 2 alatt (max beállításon), 65-70 fokon pörög, ami annyira nem szimpatikus, nem bánnám ha hűvösebb lenne.
Lehetséges hogy delid után picit alacsonyabb feszültséggel menjen? Szerintetek nagyjából hány fokot nyerhetnék vele?
-
Redneck
nagyúr
válasz
LP700-4
üzenetére
Ergo még a mikrokód frissítés előtti BIOS, plusz BCLK tuning volt rajta. Ezt egy frissebb verzióval nem lehetett volna.

105 Mhz, nem kavar be? Csak mert ezzel a PCI-E freki is változik.
laychi:
Az tuti hogy a gyártók oldaláról már nem szedhető ilyen BIOS... Az Intel nem engedte. -
Redneck
nagyúr
válasz
apollo12
üzenetére
Nekem is 4790 van. Gondolkoztam BCLK emelésen, de nem írtak valami jókat róla. Már plusz 4%-nak is örülnék, de a stabilitás, az alaplap és a RAM élettartamának rovására nincs értelme.
Valaki tud bővebben írni róla? Az megvan hogy általában 105-ig működik, és minden órajelre kihatással van.
-
Redneck
nagyúr
válasz
F e Z o
üzenetére
Világos, és értem is, csak esetében 4690K volt, ami csak 4/4-es, így végképp kellemetlen tud lenni egy újabb címnél ami több szálat ki tud használni.
pitepeti71:
A streames dolog jól hangzik, kérdés mekkora a csúszás. Lehet hogy a UK-ban jól ment a dolog, és voltak közeli szerverek, de kíváncsi leszek hogy itt, a káeurópai nyalókásabb régióban, hogy lesz megoldva a dolog, és mekkora lesz a szerverektől való távolság.
-
Redneck
nagyúr
válasz
koko52
üzenetére
Nem kell fix 60fps, elég ha 4K@60Hz és a FreeSync 30 és 60 fps között megoldja a simulékonyságot. A 2 év múlva esedékes következő PS megjelenésére ez már nem lesz akkora kunszt árban. Az exklúzívok pöröghetnek 60-nal, a Pro verzió pedig lehet gyorsabb, szebb.

Én ezt kivánom. Ja és azt hogy az MS is legyen kicsit tökösebb.
-
Redneck
nagyúr
válasz
F e Z o
üzenetére
Értem, de ez most hogy jön ide? Elég nehezen találok párhuzamot egy 6/12-es 5820K + 980Ti és egy 4690K + 1070 között.
Azért kérdeztem rá a 4/4-es Haswellre, mert rengeteg új címnél a 4/8-as i7 is gyengébben muzsikál mint az újabb 6/6 vagy 6/12-es szériák.Épp ezért nehezen képzelem el hogy a 4/4-es Haswell minden esetben "kihajt" egy 1070-et. Esetleg 1440p fölött, és DX12-ben ahol a CPU kevésbé számít.
Chapel:
Én is a következő konzolokig várok, elég volt a PC-ből. Addig marad a jelenlegi vas.
-
Redneck
nagyúr
Kíváncsi vagyok lesz-e megoldás. Ez volt az egyik eset az évek során amire látatlanban már nem tudtam mit mondani.

Zsébernardo:
"Nálam az i5 4690K @4.0 GHz-en a GTX 1070-et még rendesen kihajtotta."
Újabb, több szálat igénylő címek alatt, nem volt jóval kevesebb fps vele mint egy legalább 4/8as i7-tel? Milyen felbontáson tolod? -
Redneck
nagyúr
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Alapvetően igen, de persze jobb lehetne +15-16% órajelen. Halk házban, adaptív szinkronos monitorral, elég élhető. Ha valakinek az alacsonyabb grafika, minél magasabb fps-es esport mód a cél, jobb egy K-s verzió, de ahhoz jobb RAM, lap és hűtés is kell.
-
-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
1. Olvass vissza, korábban már jeleztem neki.
2. Ugyanazzal és a korábbi driverrel is kevesebb az fps-e az erősebb processzorral.Egyelőre nincs magyarázat. Az OS és a VGA driverek ki lettek zárva. Ha nem melegszik el a VRM, vagy nincs valami totál rosszul beállítva a lapon, passzolok.
-
Redneck
nagyúr
válasz
koko52
üzenetére
Valóban érdekes, sajnálom hogy így jártál. Esetleg az Intel CPU-kat érintő biztonsági hibákkal kapcsolatos frissítésekre tudok még gondolni, bar akkor sem kéne ekkora teljesítménytől elesnie. A régi is updatelve volt? Alaplap BIOS frissítést csináltál anno?
Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy ekkora upgradeből downgrade legyen...

Szerk:
Tesztek alatt nem melegszik el a VRM? Nincs órajel esés? -
Redneck
nagyúr
válasz
koko52
üzenetére
Ha a lap be van állítva rendesen és nincs kinyírva, nem hinném hogy bármi gondot okozna, ellentétben a túl sok megváltozott komponenssel és a driverrel. Tudom hogy a Win képes kezelni a hardver cseréket, de túl nagy változásnál valahogy nem mindig jön össze. Ennek nem így kéne menni. Ha nem rakod újra és nézel rá a VGA driverre, magaddal szúrsz ki... Gyakorlatilag 20-35% plusz helyett, 10%-ot visszaléptél. Szerintem ez elég szar üzlet.
Szerk:
Mi a bajod a rendszer újratelepítésével? Manapság tök gyorsan megvan.
Persze én sem szeretem újra belakni, de valamit valamiért... -
Redneck
nagyúr
-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Miért foglalkozol ennyire a TDP-vel ha beállítottad rendesen? Gyanítod hogy a lap még valaminek ad egy kis plusz feszt?

Megnéztem AIDA-val CPU és FPU-t bepipálva, hát nálam sem jobb, 3 perc alatt ezek a hőmérsékletek álltak be, a 100 fokos throttlingtól azért messze volt:
CPU-FPU1
CPU-FPU2
Gyári hűtővel 1 perc után 100 fokon volt és throttlingolt...Ez pedig a szerintem reálisabb "normal" teszt. Úgy vettem észre hogy ez a hétköznapi használatom hőfokait mutatja. AMD-vel is ezt használtam, és nem járt messze a valós felhasználás hőmérsékleteitől. Persze lehet másnak ez kevés, mert komolyabb terhelést ad neki mint a játékok és a videoszerkesztő.

CPU normal1
CPU normal2 -
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Este tudok bővebben foglalkozni a kérdéssel. Azt semmiképp ne hagyd, hogy Auton szétfeszelje. Sok gyártónál láttam már extra feszt adó BIOS-t, de a Gigánál a legtöbbször. Volt egy (amúgy nagyon jó) AMD chipsetes Gigabyte lapom, az simán +20% plusz feszt adott alap órajelen Auton.

-
Redneck
nagyúr
Közben találtam tesztet a másfél évvel ezelőtti állapotról. Ilyen volt frissen összerakva a használt CPU-val Aida stress teszttel:
Nanoxia DS4 - minimális fordulaton
Átlag 70°C-os CPU magokNanoxia DS4 - maximális fordulaton
Átlag 66,5°C-os CPU magokAzóta csak 1-2 fokkal lett melegebb.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Én belőttem az XMP profilt a RAM-oknak, meghagytam a Turbot és úgy feszeltem alul. Kicsit rá is hagytam, biztos ami biztos alapon. Így használom. Netezés 40-50 fok között, könnyedebb játék 50-60 fok, CPU igényes címek 60-70 fok.
Mondjuk én halk, zárt házban használom, leginkább alacsony fordulatú ventilátorokkal.
Hangosabb üzemmódban pár fokkal biztos hűvösebb... -
Redneck
nagyúr
Akkor csak azt tudom mondani hogy használd és ne nagyon engedd 70 fok fölé a magokat. Ha ez összejön, akkor annyira nincs nagy dráma szerintem. Én csak játékra és videó vágásra használtam, de eddig ez a 60-70 fokos sáv volt a maximum. Lassan újra fogom kenni, nem árt, de 60-65 fok közötti hőmérsékletnél nem várok többet tőle. Megy a Turbo, és minimálisan alulfeszeltem, delidelni nem szeretnék.

A stresszt és a szintetikus terhelést nem erőltetném a jelenlegi helyzetben.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Nekem ilyet csak gyári hűtővel produkált, a Pure Rockot felrakva már nem volt throttling gondom. A helyeben megpróbálnám kicsit alulfeszelni, és megnézni valós körülmények között hogy muzsikál. Auto fesszel semmiképp nem használnám. Érdemes megnézni, mielőtt delidre vagy hűtő cserére adnád a fejed.
Azért merek bátran írni ezügyben, mert ha jól emlékszem a Xeonod, nagyjából a 4790 csak IPC nélkül. A hűtődre rákerestem, de csak Pro verziót találtam, nem tudom ugyanarról van-e szó. Linkelnéd?
Továbbra is érdekel, mire szeretnéd használni? Stressz teszten kívül ha arra használod milyen hőmérsékleteket mutat? Biztos jól fel van rakva a hűtő? Biztos jó a pasztázás? Ne haragudj, hogy ilyeneket kérdezek, látom hogy nem vagy kezdő, de bárkivel előfordulhat...

-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Vagyis nem volt delidelve?
Ha nem, elképzelhető hogy nincs kontakt a CPU és a kupak között, vagy kő száraz a paszta. Ebben az esetben ajánlott a delid, ha hétköznapi használat közben is forrók a magok. Ha volt, esélyes hogy rosszul.
Nem vagyok szakértő, látatlanban főleg nehéz, ha kicsit bővebben leírnád hogy stresszen kívül hogy melegszik, lehet többet tudunk itt segíteni. Azért írtam az enyémet példának mert nagyjából egy szint a kettő.
Az enyém minimálisan alul van feszelve, ezzel is nyertem pár fokot.

-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Nekem 4790 van, szintén 4460 után. 40-70 fok között mennek a magok, terheléstől függően. A stressz nem feltétlenül fedi a valóságot, bár nem tudom mivel stresszelted, vagy mire használod. 60-70 fok között, csak CPU igényes játék vagy videó konvertálás esetén jár. CM arany paszta van rajta és egy langyos Pure Rock. Vagy 1,5 éve így van, lehet ideje lenne már újrakenni.

Ezek a taknyolt kupakok elég rosszak, de a tiéd gyanús. Ha ennyire hirtelen melegszik, nem sok kontakt lehet a kupakkal. Vagy totál száraz a paszta, így delid lehet a vége. Gondolom a hűtőt rendesen felraktad, és nincs vastagon kenve.

-
Redneck
nagyúr
válasz
shifty!
üzenetére
Akkor szerencsére csak szoftveres kavar volt. Előfordul, magyarázatot a bitek között keress.

- = Zk = -:
A 4,3-ra húzott i5-tel is bőven el lehet lenni, még ha hagy is a VGA-ban kicsit... Persze ha kimaxolás a cél, nem kérdés hogy i7 kell alá, főleg az újabb, több szálat rendesen kihasználó címeknél.Attól is függ milyen monitorhoz/felbontáshoz kell.
-
Redneck
nagyúr
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Persze inkább az, kérdés találsz e értelmes áron. Azért írtam a kisebbet, hátha kifogsz valami jobb ajánlatot, plusz az is gyorsabb mint a 970.

Szerintem az 1060 megér egy kis aprózást, akkor is ha "csak" a 3GB-os verziót tudod jó áron megszerezni. Nagy árcsökkenés nem hiszem hogy várható, lévén az RTX széria más dimenzióban mozog.
-
Redneck
nagyúr
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Elbír vele, de én lehet inkább egy 3GB-os 1060-at lőnék egy kis ráfizetéssel. A 970 kora miatt, csak abban az esetben lépném meg ha van még rá legalább 1-1,5 év garancia.

shiftyhungar:
Letiltottad az IPC-t?Bitu79:
Több alaplapi szenzort mutat, a legmagasabb 45 fok volt. Annyira nem izgulok rajta, a chipset hűtő mellett fontosabbnak tartom, hogy a VRM-en legalább egy pici borda legyen.
OC nélküli procinál amúgy sem aggódnék ilyesmin. -
Redneck
nagyúr
válasz
Maelephant
üzenetére
Az egyre kevesebb játék és a B85-ös chipset limitáló tényező volt, így lett a K nélküli a hűtővel és a memóriával. A következő konzol generációig akarom kihúzni, PC-t már nem tervezek.

-
Redneck
nagyúr
válasz
Franklin
üzenetére
Én is, de nem biztos hogy olcsón meg tudja lépni. A 4460-hoz pedig egy rezes gyári hűtő is elég. Az árkülönbözet az i7 + hűtő esetén jelentős lehet.
TeeBee73:
A jövőre nézve jó lehet, kérdés mennyiből jönne ki. Mivel a platform már régi, nem biztos hogy megéri sokat költeni rá. Ha van keret, mindenképp i7-et vennék. -
Redneck
nagyúr
válasz
TeeBee73
üzenetére
1. Milyen OC-ra gondolsz B85 és 4460 mellett?
2. Azon a felbontáson kevésbé számít a CPU.
3. Sem a Doom, se a Dirt nem túl jó példa egy CPU igényes multihoz képest. Ezeknél nem lesz nagy differencia az i5 és i7 között.Nekem bevált a 4460-ról 4790-re váltás. 1680x1050@75Hz volt korábban, most 1920x1080@144Hz G-Sync.
Igaz én sok CPU igényes játékot tolok. -
Redneck
nagyúr
válasz
kispéé
üzenetére
Ha olcsón tudsz váltani, mindenképp érdemes cserélni legalább egy i5-re. Az az AMD APU nagyon gyenge.
-
Redneck
nagyúr
-
Redneck
nagyúr
válasz
Tomassy00
üzenetére
Azt nem, de be szoktam pipálni, ráengedem a max órajelet, hogy kicsit melegítse alulról. Nálam nincs nagy különbség az Aidás stressz és a játékok hőmérséklete között. Nem számít az sem ha a GPU melegebb, jó a szellőzés.
Ergo hiába melegebb egy combosabb terhelés alatt a VGA-m, a CPU hőmérsékleten nem látszik.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Én egy Aida64 stressz tesztet szoktam tolni fél órát és kész. Az elég jól megmutatja játék alatt mire számíthatok maximum hőfokokat tekintve. Persze nekem nem kell AVX2.

Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- BestBuy topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kuponkunyeráló
- PlayStation 4
- Retro teló rajongók OFF topicja
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- AMD AM5 Ryzen 7700 - Vadonatúj
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core Ultra 9 285K - Új, Gari 2028.08.05. -ig - Eladó!
- AMD Ryzen 7600X AM5 processzor eladó doboz+gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L520 - i3-2GEN I 4GB I 160GB I DVDRW I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 64GB(2x32GB) Kingston Fury Beast 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Z Flip 5 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo L14 Thinkpad Gen2 FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro WiFi6 Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3127, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)