Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Yettel topik
- Pebble - az átgondolt okosóra
-
Mobilarena
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
infectedmann
őstag
válasz
kotibor
üzenetére
Főleg ha tuningolva van, akkor nem kérdés, hogy "roncsolódik" a processzor, hogy ilyen csúnya és hétköznapi szót használjak. Az enyémhez használtan jutottam hozzá, ami az előéletét tekintve kapott egy delidet - relidet, és biztos nem azért történt, hogy gyári órajelen hűvüsebb legyen
Valószínű, hogy "elfáradt" az elmúlt 7 évben, főleg ha extrém módon ki volt hajtva. -
kotibor
tag
válasz
infectedmann
üzenetére
Csak hallottam róla, de van gyakorlati tapasztalata valakinek arról, hogy "elfárad" a szilícium, veszít a tuningpotenciálból a proci? Azt természetesen ki lehet számolni, hogy többet fogyaszt, jobban melegszik, az élete csökken (de mégis mennyivel?) de a mítoszokat és legendákat lerombolva, nektek mik a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
-
Baryka007
addikt
válasz
AMD1975
üzenetére
Jah... de pH tesztre is Malay érkezett... és az bírta 4,7 en a prime95 öt ( igaz újonnan ) 1,25 volton !!!
Vagy 1,275 ... gyakorlatilag lényegtelen... De a fotón Malay volt olvasható.
Viszont azt mindenhol hallom én is, hogy a Costa Ricás verziók combosabbak, jobban sikerült DIE-ok...
-
AMD1975
tag
srácok ezt én is olvastam, nekem malay van, s az a gyengébb úgy tudom.
-
Baryka007
addikt
válasz
infectedmann
üzenetére
Annyit még megkérdeznék, hogy neked Malay vagy Costa Ricás 4770K -d van? Mert nekem Malay, de azt mondják a Costa Ricás tuningosabb...
-
Baryka007
addikt
válasz
infectedmann
üzenetére
Hát van szórás rendesen... Bár az enyém nem volt tuningolva soha... kb 1 éve használom. Azóta kapott nálam delid + relidet... De előtte is ment neki a 4,5 ... viszont így sokkal stabilabb.. azelőtt nem futott le a prime95 ... így már lefut sőt úgy is lehet hagyni a bq dark rock 4 elviszi a hőt...
1,3v fölé menni haswellnél meg áhh nem szeretek -
infectedmann
őstag
válasz
Baryka007
üzenetére
Akkor úgy látom elég nagy volt a szórás a 4770k-nál a chipek esetében melyikben mekkora tuning potenciál rejlik vagy tényleg eléggé viseltes az előélete és szét volt hatjva.
4.2GHz-en ahogy 1.32v Vcore alá megyek, pár másodperc után meg makkan a rendszer prime95 alatt (1344K FFT IN-PLACE).Így nem is nagyon merek 4.2GHz fölé menni, mert nem tudom az alaplap és a proci mennyire díjazná az ennél is magasabb Vcore-t, illetve a proci hűtő is kevés lenne már szerintem.
-
Baryka007
addikt
válasz
infectedmann
üzenetére
Nekem 1,275v on viszi stabilan a 4,5 öt.. .relideltem is... Viszont a 4,6 nem akar stabil lenni sehogyan sem... egyszer ment 1 hónapig de valamikor kaptam kék halált vele :\ ahhoz 1,3 kellett.. De ph teszten 1,25 ön meg a 4,7... nem is értem... tiszt diszkrimináció

-
infectedmann
őstag
válasz
infectedmann
üzenetére
tárgytalan, törölhető.
-
infectedmann
őstag
AMD1975 köszi, akkor még próbálkozom alacsonyabb feszen

-
AMD1975
tag
válasz
infectedmann
üzenetére
elfeledtem, relideltem s vízzel hűtöm, 280 as AIO val.
-
AMD1975
tag
válasz
infectedmann
üzenetére
üdv, nálam az I74770K 4.2Ghz 1.29 volton stabil. Asus Z87-A lapban. Offset van 0.15 volton.
-
infectedmann
őstag
Sziasztok!
Az lehetséges, hogy kifogtam egy olyan i7 4770k-t, ami 1.32v Vcore-ral képes csak stabil 4.2GHz-re? Tudom, nem egy mai processzor, plusz delidelt is így valószínűleg az előző tulaj vagy tulajok is agyon hajtották, de azért egy kicsit extrém, hogy ekkora fesz kell neki a stabil 4.2GHz-hez. Az alaplap egy MSI Z97 Gaming 5. Frissen telepített Windows 10, csak az alaplapi és VGA driverek vannak fent. Nem teljesen vakon álltam neki az overclock-nak, elolvastam többször is a topik összefoglalót, illetve néhány angol nyelvű "szakirodalmat" is.
Adjam fel, hogy kihozok ebből a rendszerből 4.4 - 4.5Ghz-et vagy próbáljam tovább finomhangolni?
-
Baryka007
addikt
2-3 évvel ezelőtt jártam úgy, hogy a PCI-E csatlakozó tele volt már porral, és vettem új VGA-t...Még 70e ft ér egy R9 290 et te jó ég...
És mivel másra már nem tudok gyanakodni ebben az esetben sem, kitakarítottam a PCI-E sínt megint. Ugyanis, ha beleraktam az MSI GTX 1070 GamingX et egy másik gépbe... semmi nem volt... Ide pedig egy bár X16 lanere épített VGA-került be, de nem volt minden PIN-jén kimenet. És nem is volt semmi hiba... Amint visszaraktam a 1070 et, jöttek megint a hibák. Szóval most délelőtt szétszedtem az egész gépet, kitakarítottam, illetve a PCI-E sínre külön odafigyelve kifújtam meg ecset + porszívó mindent kapott... Most jöhet megint a tesztelés. -
Baryka007
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Kicseréltem a VGA-t egy GTX 660 ra az volt itthon. Eltűnt minden csík meg BS... viszont a másik gép amibe beleraktam azon sem volt... 4 órát futott mind a két gép... Most családon belüli lan parti versenyt tartok már a gyerekek között de egyiken sincs semmi... Most átrakom másik outputra azt a displayportot, mert ugye ez volt az egyetlen különböző a két gépnél... Nálam a jobb oldali displayporton voltak ezek a tünetek, ott meg HDMI-n van használva most. Szóval most vissza pakolom a vga-t és másik displayportra dugom.
És furcsa is, amíg nem tört be a TV-m képernyője amin volt ez az egész, addig nulla probléma. Szóval valószínűnek tartom, hogy az előző tulaj megerőszakolhatta azt a displayportot és valami baja van. -
Speed®
titán
-
Baryka007
addikt
Tudom nem haswelles kérdés... De 4770K val Z87 Pro deszkával... Ezek a feszültségek rendben vannak ?? Biosban minden default, van egy nagyon érdekes hibája a gépemnek és nem bírom másra visszavezetni. Mert olyan mintha hibátlan lenne napokig elfut 3D renderelés közben de néha black screent kapok közbe. Win reinstall megvolt. VGA most lesz kipróbálva másik gépben. De nem hiszem, hogy az. Mert a BS érdekessége hogy nem jár kékhalállal hanem fut tovább a gép 1 mp múlva pedig visszajön a kép.
-
kotibor
tag
válasz
qukesz
üzenetére
Én is csodálkoztam, mert egy 4x ezer forintos (alap órajelen járatott) procit cseréltem 1x ezer forintot érő procia, tehát harmad/negyed annyiba kerül a mostani mint a régi. A korábbi 4 mag 8 szál, jelenlegi pedig 4 mag. Far Cry5 minden ultrán, 1920x1200, gtx 1070 és nem nagyon ment 60 alá az fps, max kb ugyanannyiszor mint a réginél.
Magyarán persze, gyengébb a proci, teszt és render progiknál lehet érezni a különbséget, de én ennél a játéknál nem érzem "annyira" gyengének a procit.Ezt tapasztalatom, más progiknál lehet jobban kijön a különbség, egyenlőre örülök, hogy ilyen jelentős visszalépésnél nálam, ennél a játéknál nem okozott komoly visszalépést.
Más játék, főleg multis game nincs a gépemen, esténként csak erre van 30-40 percem :-)
-
kotibor
tag
Közben sikerült eladnom a 4770K-t és helyette egy 4570 proci került a gépbe.
Proci cserét követően Far Cry5 maxon, 1920*1200, gtx 1070 vga-val ugyanolyan fps értékeket hozott mint azelőtt, igaz a proci magonkénti terhelése 100% körül mozgott.
Egyenlőre (ennél a játéknál) nem érzem a cserét, egyedül csak azt, hogy Alt + tab-ra lassabban reagál.
Minden esetre érdekes, gondolom nagyobb számításnál a csökkenés fps-ben is érezhető lesz, egyenlőre nem. -
kotibor
tag
válasz
Speed®
üzenetére
Köszönöm,
. Majd ha eladom (vagy elcserélem) a procit akkor olyannak szeretném aki visszajelez mi volt a vége, folyékony fémmel, alapon 30 fog körül vagyok :-), full terhelésnél sem megy 60 fölé, ezt mind egy gagyi gyári hűtővel, minimális fordulatszámon...ez van ha jó procit irodai gépben használunk
, kíváncsi az ember, hogy normál lapban mit tudhat.... -
Speed®
titán
válasz
qukesz
üzenetére
1866 felett már kb. mindegy, IRL sok haszna nincs. Viszont meglévő RAMok cseréjére nem locsolnék pénzt, még az alaplapcsere értelme is kérdéses, hiszen a 4770K árából kijön egy 1600AF/2600, aztán ugyanannyit kéne költeni a többire kb., mintha platformon belül pimpelne, de végeredményben egy lassabb vas a jutalom :S
-
kotibor
tag
válasz
qukesz
üzenetére
Még semmi elképzelésem sincs, csak azzal szeretnék főzni amim van, egy ígéretes 4770K, 4x8Gb ram, a meglévő 1070gtx figyelne mellette, rendszer pedig ssd-n természetesen.
20e körül, (vagy alatt) nem nagyon láttam használtan normálisat, de itt jön az elvi kérdés...érdemes-e 20-25e Ft-ot kiadni egy régebbi platform lapjáért, amire már nagy eséllyel garancia sincs? -
qukesz
senior tag
válasz
kotibor
üzenetére
Azért a RAM sebesség erősen alaplap függő. Milyen lapot tervezel venni ?
Működik a húzás ram állitás nélkül.
De ugye érdemes a lap adottságait kihasználni RAM sebesség terén. (Z87 = 2400 MHZ, Z97 = 2400 MHZ)
Ezek XMP profillal értendőek. Minden egyéb e feletti ram MHZ már a felhasználó felelőssége. -
kotibor
tag
Sziasztok, kérdés:
Van 4x8Gb 1600Mhz-es sima, (gondolom jó "lassú" időzítésű, tökátlagos) ramom amit jelenleg is használok.
Ha (4770K) proci tuning miatt esetleg alaplap vásárláson törném fejem, akkor mindenképpen érdemes lenne (Mhz és CL időzítés tekintetében) gyorsabb ramokra váltani, vagy kár lenne ebbe pénzt ölni?
Jól gondolom, hogy a proci húzás működhet ramok bizergálása nélkül is és a ramok "lassúsága" nem hat olyan nagy mértékben az egészre?Köszönöm a segítséget.
-
qukesz
senior tag
válasz
Enigma1945
üzenetére
Őszintén szólva amíg nem döglik meg valami ebből tuti nem cserélem le. Ramot gondoltam még fejleszteni 2400 MHz-re.
-
Speed®
titán
válasz
Fisherhun
üzenetére
Helyi tesztekben jellemzően az marad el, hogy a valós igények mentén is legyen mérés..már sokan rákaptak a sokHz/FPSre, amivel változik a kép, indokolt a minél erősebb proci is.
Esetedben messze nem lenne nagy költség a váltás, nézz szét milyen árakon mennek a 4790Kk pl. -
Fisherhun
aktív tag
válasz
qukesz
üzenetére
Persze megírom majd.
Hamarosan befut a 2060 super
Speed(R)
Prohardver tesztekből indultam ki ahol mindig ezt irogatják: Full HD vagy még magasabb felbontáson történő játékhoz tehát továbbra sem a CPU-t kell erősebbre cserélnünk, hanem az erős videokártyára kell fókuszálni.
Plusz láttam pár videót ahol nincs nagy difi az új verziók és a régi haswell között. Bár a videókból nem mindig látni, hogy vannak e dropok.
De jogos amit írtál. Egyelőre a vgat tudtam cserélni.Az alap konfig csere megint egy nagyobb költség lesz.alaplap, proci, memória. -
qukesz
senior tag
válasz
Enigma1945
üzenetére
Abszolút nem érzem, hogy bajba lenne a 1070-el a 4790k.
Én sem tuningolom pedig megvan hozzá úgy érzem minden ami kellhet (lap,hűtő).
Az hogy valaki ragaszkodik a Haswell-hez (mint én is) teljesen egyén függő.
Sajnos pici pénzt adnának most ezen platform "prémium" cuccaiért.
Nekem Maximus VI formula lapom van, de sztem nem sokan értékelik már ezek a "régi' csúcs lapokat. -
Speed®
titán
-
qukesz
senior tag
válasz
Fisherhun
üzenetére
Szia!!
Nekem is 1070-em van 4790k társaságában.
Lehet hogy van dropp de nyilván 1440p-be már kevés a 1070.
Én láttam egy videót ahol a 2080-at is mellé tették, viszont ha jól emlékszem akkor ott 4.8 GHz-en ment a 4790k.
Ha véletlenül megveszed érdekelne hogy lesz-e proci limit 1440p-be.
-
Fisherhun
aktív tag
Sziasztok!
Érdekelne a véleményetek.
Vettem most egy 1440p 144hz es monitort.
Adott egy 4790k ami 4,4Ghz en pörög.
Most kinéztem ehhez a kijelzőhöz egy msi rtx 2060 super karit.
1440 felbontáson proci limittel már nem lesz bajom igaz ?
full hd n voltak dropok egy gyengébb 1070 el.
-
zetecR
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Általános felhasználásra, valamint intenziv Corel Draw használatra érdemes Ryzenre váltani?
Azért írom a Corelt, mert nem tipikus Adobe termék (mint a Photoshop, Illustrator), szerintem nagyon optimalizálatlan és ha az ember sok réteggel, Overlay-jel, átlátszósággal dolgozok, bosszantóan lassú tud lenni.
Persze együtt lehet vele élni, fél-1-2 másodpercről beszélek szerkesztés közben, de igen csak fel tud néha húzni.
Szóval érdemes lehet komplett platform cserébe belemenni, vagy pont elvinnék a 4770s-emet és tenni bele egy 4790-et?
Ami jöhet egyelőre hobbi szinten, az AfterEffects, Premere; viszont jön most a gépbe egy GTX 1060.
Játék gyakorlatilag nincs, tehát a grafikai munka gördülékenyebbé tétele lenne a cél. -
Baryka007
addikt
válasz
AMD1975
üzenetére
Szerintem rosszul vitted fel a folyékony fémet. Én is relideltem 4770K-t... és ha a folyékony fémet nem dolgozod el mind a két felületen... tehát a DIE on meg az IHS en is, majd úgy rakod össze. Akkor a folyékony fém nem fog kontaktolni és bent reked a hő.
Tapasztalatból mondom, mert én is úgy jártam... -
AMD1975
tag
Hétvégén kipróbálom a nagy toronyhűtöt , hasonló a dark rock 4 Baszó hűtőjéhez. Lehet kevés neki a 2 12cm víz
-
Xutor
csendes tag
Sziasztok!
A kérdésem az lenne hogy van egy DELIDELT 4770k-s processzorom amit pár napja vásároltam. És hogy mennyi ideig bírja a folyékony fém amit rá tesznek? Azt az infót kaptam hogy 3 éve volt csinálva a dolog de alap órajeleken sem valami hűvös a dolog pláne ha még húzni akarnám(a hűtő Raijintek Themis Evo). Valami ötlet? Este szolgálok számokkal is ha úgy egyszerűbb.
Válaszotokat előre is köszi
-
lorcsi
veterán
Hello!
Az adataimnal levo konfigban kicserelem a g3220-at egy i5 4570re
A gyari huto ezeknel ugyanaz ?
Vagy erdemes egy erosebbet keresni ?Tuningolni nem tervezem
-
qukesz
senior tag
válasz
Enigma1945
üzenetére
Meglátásom szerint a 2x8 jobb megoldás lenne.Vagy akkor már 4x4 GB.
GTX 760-hoz elég lehet a 8GB de a mai világba törekedni kell a 16Gb-ra. -
Enigma1945
őstag
Sziasztok. 2x4gb ram van a gepemben. Bele akarok rakni meg 4 et, tehat 12gb lenne
Van e ertelme a plusz 4gb nak? -
Baryka007
addikt
válasz
zetecR
üzenetére
Hagy maga után kérdést a dolog... De mivel az SSD után a memóriavezérlő jön mielőtt eljutna a CPU ba belőle az "anyag" ... A fene se tudja...
A memóriának nem lett baja ?
Ugyan olyan típusú ramok voltak a lapban ?
BIOS volt frissítve ?
Ha igen mennyivel utána történt az incidens ?
Ha nem, megpróbáltál frissíteni azóta ?
1 komplett channel ment tönkre, vagy mindegyikből 1-1 ? (Ha dual channeles a deszka...)
Elindul a gép ha a hibás slotban van memória, vagy el sem indul ?
Voltak tuningolva a ramok?
Ha igen, feszt is emeltél rajtuk ? És ha igen mennyit ?
Szóval van ezer kérdés, és ha mindegyikre megvan a válasz még akkor sem lehetne biztosra mondani hogy az SSD tette, de nyilván relevancia alapján közelebbi képet kaphatunk arról hogy miért történhetett. -
zetecR
addikt
Sziasztok,
létezhet, hogy egy problémás NVMe SSD akár az alaplapi slotban, vagy a legfelső PCIe slotban lévő vezérlőben tönkre tegye a CPU-hoz közel eső 2 memória slotot?
Vagy fatális véletlen összefüggést látni a két eszköz használata és tönkremenetele között?
-
PAtr0n
addikt
-
Baryka007
addikt
válasz
qukesz
üzenetére
Mivel K-s procid van, gondolom tuningolsz is... Nos beszéljenek a számok... az én 4770K-m 4,6 ghz en Cinebench R15 ben csinál 918 pontot... A 9600K 1200 at súrolta de felülről 5,2 ghz en.
CPU-Z benchmarkjában 2600 multi thread és 511 single core pontot ért el a 4770K...
ugyan itt a 9600k 5.2-n 3620 és 661 pontot ért el...Játékokban meg, egyedül COD-ban teszteltük, ugyan olyan vga-nk van... nekem OC verzióm van a 4770k alatt szóval össz vissz +85mhz a különbség GPU coreban egy 1070 ről szólván természetesen.
Nos amíg nekem voltak masszív droppjaim pl repülőből kiugrásnál, nagy playerszámnál 70-80 ra... Addig 9600k nál stabilan maradtunk 95-100 fps körül... Maximumban ugyan ott voltunk ( nyilván ott a GPU dolgozott nem a CPU )
Ha ebből indulunk ki, akkor a minimum fps-t megnövelte 30% al a 9600k ... Ami már szép, és nyers teljesítményben is kb ennyi a különbség.
Remélem tudtam segíteni.
Ui.: Ha egy 9500 at veszel és felhagysz az OC val, az sem gond... De abban az esetben egy 2700x vagy 3600, 2600 as Ryzent ajánlok inkább. Azokban is van nafta dögivel, csak a játék optimalizáció nem az igazi.Szerk.: Ha pl egy 1080 Ti vagy talán még 1080 is elég ide... Szóval ha egy erősebb GPU lett volna a gépekben, azzal kapcsolatban már vannak sztereotípiáim miszerint bottleneckel a CPU 4770k még ettől is jobban, ott maximum FPS ben is látványosabb eltérések lettek volna. Persze nálunk a gyengébb proci mellett egy 4-5% al gyorsabb GPU dolgozott... Így a játék teszteredményeket tekintve nem túl precíz de nagyjából ezt tapasztaltuk... Pillanatnyi maximum illetve minimum fps ekben voltak a legnagyobb különbségek amúgy... Átlag FPS ben 15-20% al maradt el játék fps ben 1070 el a 4770 a 9600 hoz képest.
-
Baryka007
addikt
válasz
qukesz
üzenetére
Bocs, ha beleszólok. Én ha játszanék akkor 9600K ... Ha nem csak játék, akkor 2700X ... Azért nem 3600X et írtam, mert az nem tud annyival többet nyers teljesítményben a 9600k tól... Pláne, hogy a haver gépében egy Bq Dark Rock 4 el 5,2 ghz ig tök simán OC-ztunk egy 9600K-t... Ahol a 8700K-t behozta teljesítményben ami 6/12
-
Baryka007
addikt
válasz
Enigma1945
üzenetére
Amíg a bus clockod 100 on van, vagy század pontosan közel hozzá. Addig ne félj semmitől, ha stabil a rendszer
De ahogy feljebb Speed(R) is írta, ez TurboBoost technologies teljesen normális. Azt hiszem csak Z-s lapokkal lehet amúgy ezt csinálni, nonK intelekkel. Én 1/2 es boosttal nyertem pár pontot benchmarkokban, szerintem megéri... De ki kell tapasztalni, hogy melyik éri meg a legjobban. Van olyan is, ahol nem nyersz semmit, mert a kevesebb mag nagyon lehúzza a gyorsabbakat. -
Speed®
titán
válasz
Enigma1945
üzenetére
Abban az esetben a fenti módon látható, mit nyertél az eddigi 3.5GHz alapórajel helyett. Csodát nem tesz nyilván, de mérhető/érezhető a difi sok esetben.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3838, 100% Akksi
- HP 13 Elitebook 830 G7 FHD IPS 600nit i5-10210U 16GB 256GB SSD Intel UHD Win11 Pro 4G LTE Garancia
- PlayStation 5 FAT Lemezes + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Keresek Zebra TC20 TC21 vagy valamilyen hasonló kaliberű 1D és 2D vonalkódok olvasására alkalmas pda
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Valószínű, hogy "elfáradt" az elmúlt 7 évben, főleg ha extrém módon ki volt hajtva.
Vagy 1,275 ... gyakorlatilag lényegtelen... De a fotón Malay volt olvasható.

És mivel másra már nem tudok gyanakodni ebben az esetben sem, kitakarítottam a PCI-E sínt megint. Ugyanis, ha beleraktam az MSI GTX 1070 GamingX et egy másik gépbe... semmi nem volt... Ide pedig egy bár X16 lanere épített VGA-került be, de nem volt minden PIN-jén kimenet. És nem is volt semmi hiba... Amint visszaraktam a 1070 et, jöttek megint a hibák. Szóval most délelőtt szétszedtem az egész gépet, kitakarítottam, illetve a PCI-E sínre külön odafigyelve kifújtam meg ecset + porszívó mindent kapott... Most jöhet megint a tesztelés.
. Majd ha eladom (vagy elcserélem) a procit akkor olyannak szeretném aki visszajelez mi volt a vége, folyékony fémmel, alapon 30 fog körül vagyok :-), full terhelésnél sem megy 60 fölé, ezt mind egy gagyi gyári hűtővel, minimális fordulatszámon...ez van ha jó procit irodai gépben használunk