Hirdetés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Redmi Note 13 4G
- Netfone
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kapható a strapamobil, aminek kikapcsolása nélkül lehet kicserélni az aksiját
- Bemutatkozott a Poco F2 Pro (már megint)
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Redneck
nagyúr
válasz
koko52
üzenetére
Valóban érdekes, sajnálom hogy így jártál. Esetleg az Intel CPU-kat érintő biztonsági hibákkal kapcsolatos frissítésekre tudok még gondolni, bar akkor sem kéne ekkora teljesítménytől elesnie. A régi is updatelve volt? Alaplap BIOS frissítést csináltál anno?
Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy ekkora upgradeből downgrade legyen...

Szerk:
Tesztek alatt nem melegszik el a VRM? Nincs órajel esés? -
koko52
nagyúr
válasz
F e Z o
üzenetére
Nem próbáltam, mert pont annyira releváns mint egy 3dmark. Játékkal játszok és autocad-el dolgozok nem tesztprogramokkal. 2 óra játék után megnéztem a monitoringot 47c-on tartotta, hangtalanul. Nekem ennyi elég 17 000 ft-ért. Egy csúcs léghűtő ugye több mint a duplája és néhány fokkal melegebb is. Tehát ha hasonlítunk akkor árkategóriát is nézzük és mindjárt más a kép. Ez így a körte hasonlítása az almával...
-
- = Zk = -
félisten
válasz
F e Z o
üzenetére
akinek ez fő szempont, az borogassa rá a folyékony nitrogént

aműgy én anno egy NH-D15 (3 ventis) cseréltem a 4 ventis H105-re (FX8150.. a 4,5-et nem vitte nyáron... a 4,2 is nyögve ment neki...HAF 932 kuckó).... pár fokot nyertem a vízzel ugyan, de nem bántam meg.. már tervezgetem az utódját, ASUS RYUJIN-t..

lekopogom, közel 6-7 éve, hogy megvan a "játékwasser".. pláne használtan vettem.. de nem folyik, köhög stb... pedig párszor már le-fel szerelgettem az évek során....
értem én, hogy nem egy épített víz, de... azért ennyire ne temessük már
-
válasz
Gabady
üzenetére
Üdv!
Nálam egy i7-4790-es proci + egy Asus Vanguard B85-ös alaplap esetében, a proci alulfeszelve offset módban, 0,090-es értékkel, 5 perc stressz teszt után ilyen hőfokokat produkál, egy Phanteks Enthoo Pro M-es házban, 3 db ventivel:
Az alulfeszelt core értékek teljes terhelésnél, a HWINFO alapján:

Alapjáraton meg ennyi:

-
koko52
nagyúr
válasz
Redneck
üzenetére
Persze igazad van, csak ez egy melós gép is rengeteg programmal amiknek az egyéni beállításai elég húzósak. Átmeneti a helyzet, ha az árak visszamennek tavasszal akkor 8600k erre a kis időre nem variállok aztán meg újra.
A lap jó állapotban van. Valszeg az lesz amit írtál, sok kis ütközés lehet.
-
Redneck
nagyúr
válasz
koko52
üzenetére
Ha a lap be van állítva rendesen és nincs kinyírva, nem hinném hogy bármi gondot okozna, ellentétben a túl sok megváltozott komponenssel és a driverrel. Tudom hogy a Win képes kezelni a hardver cseréket, de túl nagy változásnál valahogy nem mindig jön össze. Ennek nem így kéne menni. Ha nem rakod újra és nézel rá a VGA driverre, magaddal szúrsz ki... Gyakorlatilag 20-35% plusz helyett, 10%-ot visszaléptél. Szerintem ez elég szar üzlet.
Szerk:
Mi a bajod a rendszer újratelepítésével? Manapság tök gyorsan megvan.
Persze én sem szeretem újra belakni, de valamit valamiért... -
-
Redneck
nagyúr
-
koko52
nagyúr
Üdv!
Az hogy lehet, hogy 3470, ASRock B75 pro-ról váltottam 4690k, Gigabyte z97x gaming3-ra (minden más maradt) és kevesebb az fps far cry 5-ben (mással nem játszom). 82/70/58- ról 72/64/55 lett. Minden driver cserélve lett(alaplap). VGA: 1060 -
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Miért foglalkozol ennyire a TDP-vel ha beállítottad rendesen? Gyanítod hogy a lap még valaminek ad egy kis plusz feszt?

Megnéztem AIDA-val CPU és FPU-t bepipálva, hát nálam sem jobb, 3 perc alatt ezek a hőmérsékletek álltak be, a 100 fokos throttlingtól azért messze volt:
CPU-FPU1
CPU-FPU2
Gyári hűtővel 1 perc után 100 fokon volt és throttlingolt...Ez pedig a szerintem reálisabb "normal" teszt. Úgy vettem észre hogy ez a hétköznapi használatom hőfokait mutatja. AMD-vel is ezt használtam, és nem járt messze a valós felhasználás hőmérsékleteitől. Persze lehet másnak ez kevés, mert komolyabb terhelést ad neki mint a játékok és a videoszerkesztő.

CPU normal1
CPU normal2 -
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Este tudok bővebben foglalkozni a kérdéssel. Azt semmiképp ne hagyd, hogy Auton szétfeszelje. Sok gyártónál láttam már extra feszt adó BIOS-t, de a Gigánál a legtöbbször. Volt egy (amúgy nagyon jó) AMD chipsetes Gigabyte lapom, az simán +20% plusz feszt adott alap órajelen Auton.

-
Gabady
aktív tag
válasz
Gabady
üzenetére
http://forum.wotlabs.net/index.php?/topic/15590-warning-z97x-ud5h-bk-stay-away-from-it-update/
Tovább olvasva úgy látom, hogy a z97-es lapoknál a legutolsó bios (F8), ami kompatibilitást hivatott javítani, nem annyira sikerült jól.
Egy BIOS downgrade lehet megoldaná a problémámat... -
Gabady
aktív tag
válasz
Redneck
üzenetére
Ez a Xeon csak sima Haswell, úgyhogy az i7 4770-el van pariba csak IGP nélkül. Az érdekelne, hogy miért nem állítja be rendesen az alaplap a feszeket....
Hasonló probléma.... csak core i7-el.
https://www.techpowerup.com/forums/threads/new-4790k-and-older-gigabyte-z97m-d3h-stock-voltages-are-nonsence.220955/ -
Redneck
nagyúr
Közben találtam tesztet a másfél évvel ezelőtti állapotról. Ilyen volt frissen összerakva a használt CPU-val Aida stress teszttel:
Nanoxia DS4 - minimális fordulaton
Átlag 70°C-os CPU magokNanoxia DS4 - maximális fordulaton
Átlag 66,5°C-os CPU magokAzóta csak 1-2 fokkal lett melegebb.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Én belőttem az XMP profilt a RAM-oknak, meghagytam a Turbot és úgy feszeltem alul. Kicsit rá is hagytam, biztos ami biztos alapon. Így használom. Netezés 40-50 fok között, könnyedebb játék 50-60 fok, CPU igényes címek 60-70 fok.
Mondjuk én halk, zárt házban használom, leginkább alacsony fordulatú ventilátorokkal.
Hangosabb üzemmódban pár fokkal biztos hűvösebb... -
Redneck
nagyúr
Akkor csak azt tudom mondani hogy használd és ne nagyon engedd 70 fok fölé a magokat. Ha ez összejön, akkor annyira nincs nagy dráma szerintem. Én csak játékra és videó vágásra használtam, de eddig ez a 60-70 fokos sáv volt a maximum. Lassan újra fogom kenni, nem árt, de 60-65 fok közötti hőmérsékletnél nem várok többet tőle. Megy a Turbo, és minimálisan alulfeszeltem, delidelni nem szeretnék.

A stresszt és a szintetikus terhelést nem erőltetném a jelenlegi helyzetben.
-
Gabady
aktív tag
válasz
Redneck
üzenetére
A hűtő Artic Freezer 7 pro rev 2. https://www.arctic.ac/eu_en/freezer-7-pro-rev-2.html
A Bios beállítások full alapok, minden Auto. Most kikapcsoltam a turbo boostot, így stressz alatt max 88W a fogyasztás, ami még mindig több mint kéne neki. Igen én is úgy tudom, de a 4770 szintet biztosan hozza.Amire használom
Alap dolgok, internet, film, zene, youtube. Ilyenkor 30-40 fok körül van a cpu.
Kis video vágás. még nem teszteltem.
Játék. Unigine és 3D mark alatt néztem még egyenlőre, itt 60-70 fok volt az átlag.A hűtő tuti jól fel van téve, ma ismét levettem, még a keretet is...
Sőt miután újra illesztettem, a gép másik oldalát is levettem, hogy ellenőrizzem, hogy a túloldalon a pöckök rendesen a helyükre mentek. 
-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Nekem ilyet csak gyári hűtővel produkált, a Pure Rockot felrakva már nem volt throttling gondom. A helyeben megpróbálnám kicsit alulfeszelni, és megnézni valós körülmények között hogy muzsikál. Auto fesszel semmiképp nem használnám. Érdemes megnézni, mielőtt delidre vagy hűtő cserére adnád a fejed.
Azért merek bátran írni ezügyben, mert ha jól emlékszem a Xeonod, nagyjából a 4790 csak IPC nélkül. A hűtődre rákerestem, de csak Pro verziót találtam, nem tudom ugyanarról van-e szó. Linkelnéd?
Továbbra is érdekel, mire szeretnéd használni? Stressz teszten kívül ha arra használod milyen hőmérsékleteket mutat? Biztos jól fel van rakva a hűtő? Biztos jó a pasztázás? Ne haragudj, hogy ilyeneket kérdezek, látom hogy nem vagy kezdő, de bárkivel előfordulhat...

-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Vagyis nem volt delidelve?
Ha nem, elképzelhető hogy nincs kontakt a CPU és a kupak között, vagy kő száraz a paszta. Ebben az esetben ajánlott a delid, ha hétköznapi használat közben is forrók a magok. Ha volt, esélyes hogy rosszul.
Nem vagyok szakértő, látatlanban főleg nehéz, ha kicsit bővebben leírnád hogy stresszen kívül hogy melegszik, lehet többet tudunk itt segíteni. Azért írtam az enyémet példának mert nagyjából egy szint a kettő.
Az enyém minimálisan alul van feszelve, ezzel is nyertem pár fokot.

-
Redneck
nagyúr
válasz
Gabady
üzenetére
Nekem 4790 van, szintén 4460 után. 40-70 fok között mennek a magok, terheléstől függően. A stressz nem feltétlenül fedi a valóságot, bár nem tudom mivel stresszelted, vagy mire használod. 60-70 fok között, csak CPU igényes játék vagy videó konvertálás esetén jár. CM arany paszta van rajta és egy langyos Pure Rock. Vagy 1,5 éve így van, lehet ideje lenne már újrakenni.

Ezek a taknyolt kupakok elég rosszak, de a tiéd gyanús. Ha ennyire hirtelen melegszik, nem sok kontakt lehet a kupakkal. Vagy totál száraz a paszta, így delid lehet a vége. Gondolom a hűtőt rendesen felraktad, és nincs vastagon kenve.

-
Gabady
aktív tag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Sziasztok!
Olyan problémám volna, hogy egy i5 4460 procit cseréltem Xeon E3-1240v3-ra, Gigabyte Z97M-D3H deszkában és minden fasza, teljesítményben is majd 2x akkorát nyom, és most jön a DE.
A hőfokok irreális értéket mutatnak és irreálisan ugrálnak. Friss paszta, Artic Freezer v7 hűtő, ami az i5-öt 50 fok fölé nem engedte.
Alapból kb 40 fokkal indulunk. Mihelyt stresszelem 80 fokig felkúszik, de 1-2 mp-en belül. Viszont kézzel megfogva a hűtőt semmi melegséget nem érzek. Hol keressem a hibát ?? -
Redneck
nagyúr
válasz
shifty!
üzenetére
Akkor szerencsére csak szoftveres kavar volt. Előfordul, magyarázatot a bitek között keress.

- = Zk = -:
A 4,3-ra húzott i5-tel is bőven el lehet lenni, még ha hagy is a VGA-ban kicsit... Persze ha kimaxolás a cél, nem kérdés hogy i7 kell alá, főleg az újabb, több szálat rendesen kihasználó címeknél.Attól is függ milyen monitorhoz/felbontáshoz kell.
-
Redneck
nagyúr
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Persze inkább az, kérdés találsz e értelmes áron. Azért írtam a kisebbet, hátha kifogsz valami jobb ajánlatot, plusz az is gyorsabb mint a 970.

Szerintem az 1060 megér egy kis aprózást, akkor is ha "csak" a 3GB-os verziót tudod jó áron megszerezni. Nagy árcsökkenés nem hiszem hogy várható, lévén az RTX széria más dimenzióban mozog.
-
Redneck
nagyúr
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Elbír vele, de én lehet inkább egy 3GB-os 1060-at lőnék egy kis ráfizetéssel. A 970 kora miatt, csak abban az esetben lépném meg ha van még rá legalább 1-1,5 év garancia.

shiftyhungar:
Letiltottad az IPC-t?Bitu79:
Több alaplapi szenzort mutat, a legmagasabb 45 fok volt. Annyira nem izgulok rajta, a chipset hűtő mellett fontosabbnak tartom, hogy a VRM-en legalább egy pici borda legyen.
OC nélküli procinál amúgy sem aggódnék ilyesmin. -
- = Zk = -
félisten
szevasztok...
kérdeztem, vagy csak akartam?...öcsémnek perpill egy 4670K van.. megrángattam 4,3-ig.....750Ti van mellette, IDEIGLENESEN.....gondoltam, csere 1050Ti-re... aztán jöhet egy 4790K, maaajd, valamikor idővel....
DE.. eszembe jutott a 970... tudnék annyiért szerezni egyet, mint az 1050Ti....
kérdés:
akkor nem lenne baj, ha a 4670K alá bedobnám a 970-et?! elbírna vele?... 1080p a lényeg.... játékok, ofkorsz -
shifty!
senior tag
Sziasztok,
Vettem új alaplapot az i5-4590em alá, új ház, új RAM, kicsit ujítgattam
Asus-H81M-R a típus, és van egy kis probléma: amikor a dGPU-t beraktam (RX460 2GB) annak a HDMI portján nem kap jelet a monitor, az alaplapi VGA-n van jel és megy a rendszer. AMD driver fent volt, nem szedtem le elsőre, de utána lepucoltam hátha az a baja. Ventije felpörög, de nincs kép.
Valaki ötlet? :/ -
Tomassy00
senior tag

-
Tomassy00
senior tag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Nem ki, hanem meg. Erre figyelj oda
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Tomassy00
senior tag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
1050ti mellé még nem fog kelleni i7, talán még egy 1060 mellé se
. 1070 már megköszöni az i7-et 
Az a 4670K elég lesz főleg ha meg van rántva. -
- = Zk = -
félisten
szevasztok
öcsémet rácuppantottam egy viszonylag jó "kiinduló" konfigra.... 4670K/16DDR3/MAximus 7 hero... stb
nekem is ez volt ugye részben anno, csak 4690K-val...
nemezalényeg
érdemes lenne lecserélni neki a 4670K-át egy 4790(nonK)-ra?! FHD bohóckodik, nem kell neki az ultra+ settings...(persze perpill 750Ti van a gépben, de terveztem, hogy 1050Ti -re léptetem...)

-
F e Z o
veterán
válasz
Melorin
üzenetére
Elég az energiatakarékos funkciókat engedélyezni. IDLE úgyis visszaveszi a gép az órajelet és a feszültséget. Esetlegesen, ha lapod engedélyezi, akkor offset-tel alulfeszelni a procit, amíg stabil. Ez is minimális fogyasztáscsökkenés, mivel gondolom nem 100-on megy folyamatosan a procid.
-
Melorin
addikt
Sziasztok.
Van egy Pentium G3260 procim egy H97 lapban. Egy NAS-t működtetnek. A kérdésem az, hogy mivel tudnám a lehető legkisebbre csökkenteni a fogyasztását a gépnek, főleg Idle? Gondolom nem elég ha csak az órajelet csökkentem. -
Joco_77
senior tag
Sziasztok
Tuning kérdésben kérném a segítséget. 4790K -n gondolkozom, és mindössze annyi kérdésem van, hogy 1866mhz es ramokkal egy kisebb tuningot (4ghz -> 4,5 vagy 4.6ghz) tudok abszolválni egy jobb fajta hűtővel ? Vagy ehhez az órajelemeléshez mindenképpen másik ram fog kelleni ?
Köszönöm szépen
-
ballazol
senior tag
válasz
Maelephant
üzenetére
én quake champions-özöm vele, és tökéletes egy rx480-nal

-
Redneck
nagyúr
válasz
Maelephant
üzenetére
Az egyre kevesebb játék és a B85-ös chipset limitáló tényező volt, így lett a K nélküli a hűtővel és a memóriával. A következő konzol generációig akarom kihúzni, PC-t már nem tervezek.

-
Tomassy00
senior tag
válasz
Maelephant
üzenetére
Én is kb majd akkor fogok megint újítani vagy még akkor se ... Öregszem már én is, egyre kevesebbet játszok azt vettem észre magamon

![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
snecy20
nagyúr
válasz
Maelephant
üzenetére
Az 2 éven belül itt lehet. Úgyhogy simán.
-
válasz
Redneck
üzenetére
Én 4790K-t vettem múlt év végén / idei év elején, és még mindig nem érzem kevésnek (igaz, csak hírek-fórumok-YT-zene-játék, 1080-ban, kevés multival (öreg vagyok és lassúak a reflexeim). Arra bazírozom, hogy kibírja a konfigom a nagy DDR5 PCI 5.0 korszakig (tudom, illuzórikus).
-
PeAdam
tag
Lett volna lehetőségem egy 4790 beszerzésére is, viszont az 55 ezerbe került volna használtan ugyanilyen feltételek mellett. a 4770-hez 47 ezerért sikerült hozzájutnom. Véleményem szerint annyira minimális a teljesítménykülönbség, hogy nem érte volna meg a felárat. Egyébként a B85-ös lapban ha jól tudom nem lehet Oczni, ezért is kellett szorzózáras modell, illetve így a kockázat sincs h valaki túlhajtotta esetleg

-
Redneck
nagyúr
válasz
Franklin
üzenetére
Én is, de nem biztos hogy olcsón meg tudja lépni. A 4460-hoz pedig egy rezes gyári hűtő is elég. Az árkülönbözet az i7 + hűtő esetén jelentős lehet.
TeeBee73:
A jövőre nézve jó lehet, kérdés mennyiből jönne ki. Mivel a platform már régi, nem biztos hogy megéri sokat költeni rá. Ha van keret, mindenképp i7-et vennék. -
TeeBee73
veterán
válasz
Redneck
üzenetére
1: Én a 4770K OC-jára gondoltam. A B85-ös chipsetet nem ismerem, nem tudom, megoldható-e.
Mod: most látom, nem K proci. Felejtős.
2: Multinál számít, szvsz. Ott nem a GPU lesz a Bottleneck. SW: Battlefrontot és Battlefield 4-et szoktam multizni, oda nem árt az i7. (Meg Diablo 3-at is de az nem releváns.) -
Redneck
nagyúr
válasz
TeeBee73
üzenetére
1. Milyen OC-ra gondolsz B85 és 4460 mellett?
2. Azon a felbontáson kevésbé számít a CPU.
3. Sem a Doom, se a Dirt nem túl jó példa egy CPU igényes multihoz képest. Ezeknél nem lesz nagy differencia az i5 és i7 között.Nekem bevált a 4460-ról 4790-re váltás. 1680x1050@75Hz volt korábban, most 1920x1080@144Hz G-Sync.
Igaz én sok CPU igényes játékot tolok. -
TeeBee73
veterán
-
PeAdam
tag
válasz
TeeBee73
üzenetére
Egy 75 HZ-es Freesync monitorral rendelkezem. Azt szeretném h teljesmértékben ki tudjam használni a monitor, illetve a videókártya potenciálját, viszont én úgy gondolom h haswellről még mindig nem éri meg váltani, ezért is döntöttem az i7 4770 mellett
de ezek szerint akkor neked sincs rá panasz hasonló szituban. -
PeAdam
tag
válasz
kispéé
üzenetére
Sziasztok!
Egy Gigabyte B85M-D2V alaplappal rendelkezem, amiben egy i5 4460 és 16 giga ram ketyeg, a videókártyám egy Radeon RX 580 Asus Strix T8G. Egy megbízható eladótól úgynézki sikerül beszereznem egy i7 4770-es procit, mert az i5 nagyon visszafogja a videókártyát. Szerintetek a Haswell i7 megfogja állni a helyét még pár évig az RX mellett?
-
#Morcosmedve
veterán
-
tranceplanet
addikt
Sziasztok! Adott egy gépecske: ASUS H81I-PLUS lap, kétmagos cerka, RX460 VGA, TT Core V1 házikó, Arctic Freezer 7 hűtő. Fejleszteném a procit, egy i7-re gondoltam, gondoltam kimaxxolom a foglalatot. 45-körül már mennek ilyen procik. Mi az oka, hogy a Xenon prockók olcsóbbak, megéri ilyet venni?
Pl.:
Xeon e3-1225v3 -26K
intel xeon E3-1220V3 -22K
Xeon E3-1231 V3 -45k
A lapom elvileg támogatja. Előre is köszönöm a felvilágosítást!
Új hozzászólás Aktív témák
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Napelem
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- „Ezt a sorozatot emberek készítették!”
- Sweet.tv - internetes TV
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Redmi Note 13 4G
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core 3.4GHz (96M Cache Up to 4.5 GHz) AM4 Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- Intel Core Ultra 7 265 20-Core (30M Cache, up to 5.30 GHz) LGA1851 OEM Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3917, 100% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Ryzen5 4650U 16GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

mondjuk csak silverstone raven hazakat hasznalok hely is van mindennek