Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Yettel topik
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Burki
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék processzort cserélni a gépemben, és egy i7 4770K-ra esett a választás.
Ehhez keresnék passzoló lapot. Tudnátok nekem abban segíteni, hogy melyik típus/gyártó lehet a jó választás?
Minimális tuningot is szeretnék véghezvinni rajta.Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
Zsombor -
Redneck
nagyúr
válasz
kispéé
üzenetére
Ha olcsón tudsz váltani, mindenképp érdemes cserélni legalább egy i5-re. Az az AMD APU nagyon gyenge.
-
kispéé
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék platformot váltani minél költséghatékonyan. Jelenleg AMD A8-7600 , 24 GB DDR3 és Radeon HD 460 kombóval nyomulok.
Úgy veszem észre, hogy az A8-7600 nem "hajcsa ki" eléggé a VGA-t.
Gondoltam visszatérek az Intelhez és áttérnék a 1150-es platformra a DDR3 memóriák miatt (nincs kedvem horror pénzeket kiadni a DDD4-es memókra és a 1151-re).
Szerintetek fogok észrevenni valamennyi növekedést teljesítményben mondjuk egy i5 (5 gen.) procinál AMD-hez képest? Vagy elegendő egy i3 is?A gép csak játékokra van használva meg átlagos használatra. Megéri belevágni ?
-
Razor18
tag
válasz
troll81
üzenetére
Az ékezetekkel semmi gondom nem volt, csak ebből próbáltam volna bővített mondatot faragni valahogy:
"igen az felejtos mindenre szinte."
A proci (a típus, vagy ez a darab), vagy a gyári hűtő?
Ez kicsit inkább a női kommunikáció mottója: "Én mondom, ahogy akarom, Te meg értsd jól!"

Más: mi az az SMD chip a procin? Gond, ha az egyik "le van törve" (de a teszten 100%.osan átmegy a proci)...
-
Razor18
tag
Urak,
kérdés: 4770-est bármilyen stressz teszt progival égetve normális dolog, hogy saját gyári hűtővel felmegy a hőmérséklet 98 °c-ig?
Köszi
-
senzaj
senior tag
Sziasztok!
Van egy i7 4770-esem, mellé egy Asrock Z97 Extreme4 lap, 16GB DDR3 Corsair Vengeance Pro 1600MHZ ram és egy R9 290-es vga.Minden más a profilomban látható. Mivel decemberben tervezek egy geforce 2070-est arra gondoltam, hogy cserélek 4790K-ra és megcibálom.
Érdemes még erre váltani és kimaxolni a platformot vagy nem hoz javulást és ne foglalkozzak vele?

-
laychi
veterán
válasz
Redneck
üzenetére
Ha belekente a socketbe, akkor így is-úgyis mindegy...gondolom ilyesmi miatt kérdi, mert oda jutott belőle, ahova nem kellett volna.
Ezüst ugye vezeti az áramot és para, de ha a tüskére, proci érintkezőre ráég bármilyen paszta vagy szennyeződés, akkor is jönnek az anomáliák. -
Redneck
nagyúr
-
Detektor
tag
Én azt szeretném megkérdezni, nem tudja e valaki, hogy az i5-4460-as(LGA1150) processzor gyári hűtőjéhez van eredetileg/gyárilag hővezető paszta a dobozában, vagy rajta?
Annak idején a boltban beletette a szerelő a processzort a hűtőjével együtt az alaplapba, de nem emlékszem, hogy volt e rajta paszta ésha volt akkor az a hűtőn volt vagy esetleg ő maga tett hozzá, már nem tudom.Ma levettem a gyári hűtőjét és kicseréltem egy Arctic márkájúra, de ezen a hűtőn van gyárilag hővezető paszta és így raktam fel, előtte pedig leszedtem/letöröltem a megszáradt hővezető pasztát a processzorról.
Csak egy-két helyen meg volt már száradva a paszta, lehet, hogy ezüst hővezető paszta volt rajta?, próbáltam minden kis apró darabot kiszedni, kitörölni, remélem, hogy nem ezüst volt rajta, mert akkor az nagy szívás. -
laychi
veterán
válasz
Carlytoo
üzenetére
Próbálkozzatok meg bios frissítéssel vagy a jelenlegit újra felrakni
Ha nem megfelelően települt,akkor is edódhatnak problémák
Direktbe az alaplapba legyen dugva a pendrive, ne kivezetésbe,ne hosszabbítóba/hub-ba.
Ha továbbra is fenn áll a hiba,akkor lehet tovább agyalni. -
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Remélem jó helyen teszem fel a kérdést. Uncsitesómnak van egy negyedik gen. procija. A konfigja:
CPU: i5 4570
GPU: GTX 1070ti
Mobo.: Asrock B85M PRO3
RAM: Kingston 1333Mhz 4*4 DDR3
PSU: FSP 700W (új)
A probléma 3 fázisú:1.: Normálisan elindul és nincs gond.
2.
elpörögnek a ventik, leáll a gép és elindul még egyszer normálisan.
3.: Felporognek a ventik, a táp ventije is pörög, viszont nem ad képet a monitornak.Ezek random időközönként, egymást váltogatva lépnek elő. Mire gyanakszotok. Sajnos pótalkatrészek nincsenek, tehát nem tudjuk tesztelni, hogy kiszűrjük mi lehet a probléma.
Köszönöm.
-
Franklin
addikt
Sziasztok,
Sima 4790 fölé milyen hűtőt javasoltok olyan 5e Ft környékén? Lehet használt is.
Elsődleges szempont, hogy halk legyen, a hűtés csak másodlagos, ne főjön meg játék közben meg ne throttingoljon, de mondjuk egy gyári hűtőnél jobb legyen.
A lap egy Asrock B85M Pro4, a ház egy Bitfenix Merc Beta.
Kérdeztem a CPU hűtő topikban is, de nem jött válasz.
Köszi előre is!
-
Redneck
nagyúr
válasz
Tomassy00
üzenetére
Azt nem, de be szoktam pipálni, ráengedem a max órajelet, hogy kicsit melegítse alulról. Nálam nincs nagy különbség az Aidás stressz és a játékok hőmérséklete között. Nem számít az sem ha a GPU melegebb, jó a szellőzés.
Ergo hiába melegebb egy combosabb terhelés alatt a VGA-m, a CPU hőmérsékleten nem látszik.
-
Joshi
titán
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Nagyon nem így van. Nagy általánosságban máshogy terhelődnek a magok mint amikor fék nélkül 100%-ra terhelődik az összes mag beleértve a több szálért felelős HT-t is (AVX2). Egyébként delid után az említett programoknál is észlelhető a különbség, csak ott nyilván nincs akkora terhelés hogy feltűnjön.
Erre (#38060) svensson) meg csak ennyit. Nem 100x jobb, de mindenképpen jobb volt a 4790K minden más Haswell procitól tuning szempontjából. Hogy ez miért volt, azt olvashattad(volna) a régi hsz-ből.
-
Bjørgersson
félisten
-
Joshi
titán
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Pedig célszerű, főleg ha munkára kell (videó tömörítés, renderelés stb). Elég bosszantó ha több órás számolás után jön a Blue Death.
Sok esetben még egy játék progi is túlterhelheti a rendszert egyéb okok miatt. A Prime95 memória tesztje, vagy IBT/Linx is megmutatja hogy hol a gyenge pontja a rendszernek. Egyébként meg nincs semmi gond az AVX2-vel, egyszerűen csak silány minőségű a Haswell kupak alatti pasztázása. -
Redneck
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Én egy Aida64 stressz tesztet szoktam tolni fél órát és kész. Az elég jól megmutatja játék alatt mire számíthatok maximum hőfokokat tekintve. Persze nekem nem kell AVX2.

-
TeeBee73
veterán
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Te csak metált hallgatsz a gépeden, nem is tesztelsz.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

-
F e Z o
veterán
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Max hőfokot ezzel szokott nézni az ember. Egyébként pedig mi van akkor, ha valaki olyan programot futtat, ami avx2-es utasításkészletet használ.
-
Casoli
őstag
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Játék közben a CPU soha nem megy maximumon.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Detto ez nálam is. A 0.6.5-tel ment fent 90 fok körülre de én le is állítottam a LinX-et. 2x FHD kijelzővel + VR-alatt, képet a monitorokra is tükrözve, na úgy megy 65 fokon a CPU-m.... Jah és még így is bottleneckeli az 1070-emet...
-
Bjørgersson
félisten
válasz
Casoli
üzenetére
De ha egyszer van egyetlen egy program, amivel tesztelve 100 °C körülre melegszik a processzor, akkor ne szopassa már magát azzal feleslegesen az ember. Aztán meg jön mindenki a deliddel meg a kétkilós toronyhűtőkkel. Linxszel nekem is 90+ °C-ig melegedett a 4770K, játék közben meg ritkán nézett 70 °C fölé egy Matterhorn Pure alatt.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Na nekem meg pár hszel feljebb azt mondták linxszel nézzem... akkor most mi az igazság?

-
-
-
Casoli
őstag
Van egy i5-4670-em. Ha elindítok egy LinX-t, másodperceken belül felszalad 95-100 fokra a magok hőmérséklete. Takarított gyári hűtő van rajta. Ez normális, vagy relidelni kellene?
-
Redneck
nagyúr
válasz
yodaMODA
üzenetére
Itt van alapon a két proci. Ha húzva van a 750, az órajelből ki tudod számolni százalékosan, mekkora a differencia. Az remélem megvan, hogy ez más foglalat.

Ha igen, meglátod árban mennyire éri meg a csere, de én már nem nagyon váltanék Haswellre ha kell a kraft és évekig nem akarod cserélni.Persze attól is függ mire akarod használni...
-
yodaMODA
tag
Hello
Van egy 1156-os I5 750 -es procira épülő rendszerem. Mekkora előre lépés lenne ha egy I5 4590-re váltanék?
-
Dyingsoul
veterán
Hogy legyen ilyen is:
Most benchelem az új BIOS-t, ami tartalmazza a Spectre és Meltdown elleni védelmet. Még a benchmarkok elején tartok, de VRMark Orange Roomban az eredményeim:
BIOS update előtt.
BIOS update után.i7-4770K@Stock + Asrock Z87 Extreme4 + MSI Quick Silver GTX 1070 OC.
-10.5%...
Mindkettő non-OC eredmény, a többi benchmark még fut. Ha azok elkészülnek, jön az OC és az újabb Benchmarkok. -
F e Z o
veterán
válasz
Dyingsoul
üzenetére
Miért nem elég egy 4770k egy 1070-hez FHD-ban? Monitorozd a CPU és GPU kihasználtságot játékok alatt, kikapcsolt v-sync-kel.
Tuningra még mindig ott a lehetőség, kérdés, mennyire rossz minőségű a paszta a CPU mag és a kupak között, s ezáétaltal mennyire tudod hűteni azt.
Windows 10 update minimális teljesítményveszteséggel jár, semmit nem fogsz belőle észrevenni.
Bios-t le kell frissíteni, 3 perc az egész történet.(#38628) Joshi : Mennyi idő derült is ki ez a Meltdown és Spectre történet, 2-3 év? Addig sem nagyon zavart senkit sem.
(#38629) norby91 : Semmit nem javul a procid teljesítménye egy újabb bios-szal. Ha miniden gond nélkül megy, akkor kvázi felesleges.
-
norby91
tag
Üdv.
Javulna valamit a proci teljesítmény ha tolnék egy BIOS frissítést?
i5 4590Jelenleg fapados 1.0 van rajta, de nincs vele gond.
[link]Hozzávetőleges értékeket nem irnak, nem vagyok képbe ezekkel a mikrókódokkal.
Internet flash mennyire megbízható? (vagy inkább ASRock Instant Flash?)
Előre is köszi!

-
Dyingsoul
veterán
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem, de azt még az elején megjegyezném, hogy onnan indult a dolog, hogy nem vagyok megelégedve a gép (config a profilban) teljesítményével mivel "nem hajtja ki" a procim a VGA-t. A hétvégén majd kicsit megcibálom a bajszát a CPU-nak, egyelőre hardvercsere miatt alapon jár a CPU. Meló miatt nincs idő mindent azonnal megoldani, most még a tervezési fázisban vagyok, infókat gyűjtök és benchmarkokat készítek a jelenlegi állapotban.Szóval a lényeg: Spectre és Meltdown.
A jelenlegi BIOS-om nem nyújt védelmet ellenük, de az Asampoo ellenőrzője azt mondja a Meltdown ellen védve vagyok, Spectre-re viszont sebezhető a rendszer.
A legfrissebb Win 10 Pro-m van (1803). Ez tudtommal tartalmaz vlaamiféle védelmet, gondolom ezért írja a checker, hogy a Meltdown-tól védett vagyok.Kérdés: Most akkor az adott win 10-es update vagy egy esetleges BIOS update jár teljesítményvesztéssel? Esetleg mindkettő, vagy tudni lehet-e, hogy melyik vet vissza kevésbé?
Van béta állapotú BIOS frissítés a lapomhoz ami CPU mikrokód frissítést tartalmaz. Erősen gondolkodom, hogy feltegyem, most a 3.40-es van fent, nem béta hanem a fent soroltakból a 2016/4/28 kiadású.
A béta verzió főleg emiatt érdekelt volna "2.Enhance graphic card compatibility." de ezt a mikrokód javítás előtti verzió persze.
Szeretném, ha a gépem védett lenne a Spectre ellen is, sajnos van mit félteni a gépen (anyagi, nem személyes) ezért komolyan szeretném venni a témát. Ezzel szemben a teljesítmény is fontos számomra. Ti mit tapasztaltatok ez ügyben? -
TeeJay
félisten
4790K-nál ha letiltom a Turbo és HT-t is akkor 4GHz lesz a max órájel és tovább csökken a fogyasztás? Úgy feszültséget is lehet csökkenteni 1V körülre? VRIN 1,7V-ra szintén lemehet?
-
sysrq
őstag
Üdv urak! A i3-4330TE 4600-as igp-vel már le kellene játszania a 4K youtube videókat? Friss win10 minden frissítés felrakva, az intel driver is aktuális, mégsem hajlandó 1080-nál nagyobbra lépni. Mi lehet a gond? (UHD TV, médiabokszról lejátssza a filmeket.)
-
shifty!
senior tag
Sziasztok,
Keresem az ideális kombót, mivel mostanában platformváltást (még) nem érzek indokoltnak pénztárca és felhasználás oldalról sem, egyelőre csak VGA-t újítanék be az ősszel.
i5-4590 mellé mi lehet az a GPU akármelyik oldalról, ami egyensúlyban van vele? Most egy Rx460 2GB van mellette, ami kb mindíg 100%-on pörög akármit játszom rajta (F1 2017, R6:Siege, FC5, SW BF2), míg a CPU kb. 60-80%ot megy max.Kicsit off topic mert inkább VGA kérdés, de amúgy az is érdekelne, hogy mik a tapasztalatok, egy új(használt) lap és egy K-s i5 mennyire releváns felújítási terv, érdemes használtan ezeket vadászni, vagy inkább gyúrjak egy 8.gen-re váltás költségeire?
-
laychi
veterán
válasz
Tomassy00
üzenetére
Nem túlzás kicsit a 30 vs 70 minimum?

Felbontás tekintetében 970-980 FHD kb fps-ben úgy alakul,mint 1070-1080WQHD ahogy nézegettem.
Nyilván kell a proci alá,hogy ki legyen hajtva a kártya,de van tartalék abban a 4690K-ban még,illetve mint írtam 60fps-vsync "ON" még csökkenthet a procilimiten.Mint azt tudjuk vannak (valószínűleg szándékosan) rosszul optimalizált játékok,amik miatt sokan rákényszerítve érzik magukat a drágább cpu-vga megvásárlására. De valóban szükséges?
-
TeeJay
félisten
-
F e Z o
veterán
válasz
üzenetére
Nem, némi tuning azért nem ér fel a HT-val. Amint látom felesleges lecserélni a procit, főleg mivel kb 25-30k-t kellene rátolni a mostani 4690k-ra. Megnézitek, hogy skálázódik a proci, kiderül ez is, mennyire tré a kupak és a mag közötti paszta, s kerestek egy emberi feszt és szorzót, ahol még hűthető a proci.
-
Tomassy00
senior tag
válasz
laychi
üzenetére
Azt azért nem mondanám hogy felesleges, mert egy 1080 elég combos kártya és nem mindegy hogy egy játék " 30-100 fps közt frame droppol vagy 70-100 közt " ... Az hogy nagyobb felbontás mellé nem kell annyira a proci, az csak egy bizonyos szintig igaz... De mivel szinte biztos hogy a csaj nem "HC gamer " és mégcsak szerintem 100+Hz monitorja sincs, ezért is írtam hogy nem lesz világvége ha marad a 4690K.
-
laychi
veterán
válasz
üzenetére
Felesleges szvsz.
4,5-4,7ghz-re fel lehet húzni egy 4690k-t is.
Nagyobb felbontás mellett a proci kevésbé terhelődik,mint a vga, szóval wqhd mellett kisebb a prociterhelés,mintha fhd mellett magasabb fps kellene kihajtania.
V-sync on és tovább csökken a cpu és gpu terhelés is.
Single player esetén még jóideig elegendő az i5.Igaz nekem csak gtx970-nel van tapasztalatom és más játékokkal játszom/játszottam, mikor 4690k-m volt.
-
-
törölt tag
válasz
Tomassy00
üzenetére
AZ alaplapja egy ASRock Fatal1ty Z97X Killer

Háát ... HardverAprón nézet egyet 65 ezer volt
( mikor mondta mennyi , lábbal levettem egy szívinfarktust
) pont emiatt erőltettem , hogy várjon vele , had érdeklődjek már itt , ha nem fontos a csere , és számottevő gyorsulást nem hozna a 4790K akkor felesleges elkölteni annyit !Vagy esetleg 4.5 GHz felhúzni a 4690K lenne annyi értelme mint venni egy 4790K ?

-
F e Z o
veterán
válasz
üzenetére
Nézzétek meg játék közben mennyi a CPU kihasználtság. Játékadatok kiíratása. Ha 80-90%-os a CPU kihasználtság - amit kötve hiszek ezekből a játékcímekből -, akkor érdemes i7-be fektetni.
-
Tomassy00
senior tag
válasz
üzenetére
Ilyen felbontás és videó kártya mellett ha lehetősége van rá, és nem jár nagy anyagi ráfordítással, szerintem megérné cserélnie.
És ha olyan lapja van amiben lehet húzni, akkor egy fix all core 4,5/4,6 GHz is simán belőhető, persze ehhez nem árt a jó hűtés... De nem lesz világvége ha mégis marad a 4690K. -
törölt tag
Üdv !

A kérdésem az lenne , egy nagyon kedves barátnőm elgondolkodott , hogy megéri e lecserélni a mostani i5 4690K , egy i7 4790K ra ?
A főbb szempont a játékok ! 95% csak single player játékokkal játszik ! 2560 x 1440 felbontásban , egy GTX 1080 társaságában !
Barátnőkkel szoktunk nagyon ritkán World of Warcraft-ozni ! és egy héten kb 3 szor Rainbow Six : Siege ! és ki is merültünk a multi player címekből :smiley: XD -
TeeJay
félisten
sziasztok
a 4790K procit gyári turbóval (4,2GHz 4magos turbo) mennyire lehet visszavenni fogyasztásban?
feszültség csökkentéssel gondolom egy ideig lehet javítani rajtaszeretném kicsit visszafogni mert már nincs szükségem a 4,4GHz all core turbóra és nem tudom hogy induljak el mert nem szoktam "tuningolni"
Gigabyte B85M-D3H lapom van eddig 3évig ment 4,4GHz turbón de máshoz nem nyúltam feszültség is AUTO módban van
-
F e Z o
veterán
válasz
Psychopeti
üzenetére
-
F e Z o
veterán
válasz
Psychopeti
üzenetére
Mondjuk nem ez a topic, de igen normális, mert engedélyezve vannak az energiatakarékos funkciók. C1E, EIST
-
bobalazs
nagyúr
válasz
Psychopeti
üzenetére
Hali, ez természetes. Energiatakarékossági funkciók miatt ugrál az órajel.
-
laychi
veterán
válasz
Psychopeti
üzenetére
Ha nem fix az órajel, akkor a terhelés függvényében meglehet, hogy ugrál. Szóval igen.
Ha nagyobb terhelés mellett fordul elő, akkor throttlingol, az nem normális.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bontatlan Lenovo T14S WUXGA Touch Ryzen5 Pro 7540U 16GB 256GB Radeon 740M Win11 Pro 3év Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro Max 64GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3253, 100% Akksi
- 146 - 147 - 166 - 167 - 168 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

azt a 3770 et imadtam mindenre elegvolt akkor nekem
de egy baratom el kunyerelta es oda veszettt 
Csak egy kivétel volt.

elpörögnek a ventik, leáll a gép és elindul még egyszer normálisan.
A szar paszta viszont szerintem továbbra sem magyarázat a ~30 °C-os különbségre. Ha annyira szar lenne, akkor terheléstől függetlenül (játék, munka, benchmark) annyival melegebbnek kellene lennie, nem csak egyetlen program futtatása közben.
Sok esetben még egy játék progi is túlterhelheti a rendszert egyéb okok miatt. A Prime95 memória tesztje, vagy IBT/Linx is megmutatja hogy hol a gyenge pontja a rendszernek. Egyébként meg nincs semmi gond az AVX2-vel, egyszerűen csak silány minőségű a Haswell kupak alatti pasztázása.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)